Gość: Kari IP: 217.8.186.* 26.04.04, 15:45 Cześć! W zeszłe wakacje byłam w Petersburgu i w Moskwie - jeśli macie jakieś pytania to chętnie pomogę. Pozdrawiam Kari Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ksenia13 Re: Byłam w Moskwie i Petersburgu - chętnie pomog 27.04.04, 07:15 Kari, sporo ludzi sie interesuje Petersburgiem. Lepiej chyba tutaj przekazac informacje niz kazdemu osobno. Mnie interesuja noclegi. Gdzie spalas i za ile. Acha czy spotkalas "naganiaczy" z prywatnymi kwaterami? Ja w zeszlym roku bylam w Moskwie i było ich pełno, ale wtedy mialam juz hotel. Odpowiedz Link
Gość: Kari Re: Byłam w Moskwie i Petersburgu - chętnie pomog IP: 217.17.46.* 05.05.04, 15:06 Cześć Zarówno w Petersburgu jak i w Moskwie nocowałam w akademikach - akademik moskiewski był całkiem porządny (był przy wydziale filologii rosyjskiej), podczas gdy ten w Petersburgu był straszny. Dość wspomnieć, że pogryzły nas pluskwy. Akademik w Moskwie był załatwiany za pośrednictwem mojej szkoły dlatego był zdecydowanie tańszy dzięki jakimś umowom międzyszkolnym więc nie wiem ile tak naprawdę kosztował, a w Petersburgu kolega sam po prostu się z nimi skontaktował. Cena petersburska około 10$ - miało być 10$ lecz się trochę wytargowaliśmy bo warunki były naprawdę poniżej jakiegokolwiek standardu. W Petersburgu było sporo możliwości zmiany miejsca zamieszkania - ceny wahały się od 17-19$ za osobę w hotelach/hostelach. Byli naganiacze, można było się również dowiedzieć o różne noclegi w samych hotelach i były też tzw. kwatery - mieszkanka (z reguły małe i prosto urządzone) do wynajmowania. Wiesz, ja w Petersburgu byłam w szczycie turystycznym – chciałam obejrzeć białe noce (naprawdę warto – o 23:00 było tak jasno że siedzieliśmy w parku i odpoczywaliśmy po zwiedzaniu) więc było trochę trudniej w znajdowaniu miejsc noclegowych. Pozdrawiam Kari Odpowiedz Link
Gość: ksalaib@interia.pl Re: Byłam w Moskwie i Petersburgu - chętnie pomog IP: *.telpol.net.pl 06.06.04, 12:40 szukam kontatku na petersburg. szykujemy wyprawe - 4 dziweczyny w lipcu. nocleg i zaproszenia, jesli mozesz pomoc napisz, dzieki z gory kaska Odpowiedz Link
szut Zaproszenia 07.06.04, 08:11 W sprawie wiz - zalatwiam wlasnie wize przez firme www.rusopol.pl z Wawy. Za 100 zlociszy zalatwiaja wize rosyjska (standardowa turystyczna na miesiac), o zaproszenie martwia sie sami. W Krakowie jets firma, ktora zalatwia to samo za 120 zl + 30 euro; ale najlepszy byl orbis - zalatwiaja, jesli u nich zarezerwujesz hotel (wybieram sie na 3 tygodnie, wiec odpada) lub jesli masz zaproszenie (ale jesli mialbym zaproszenie, po co mi orbis??). Odpowiedz Link
Gość: syla Re: Zaproszenia IP: 150.254.99.* 17.06.04, 15:04 Tzn ten Ruspol tak załatwia wizy,że nie trzeba bawić się w rzadne vouczery? My dowiadywaliśmy sie w Orbisie w Poznaniu o wizy to zaproponowali nam vouczer na nocleg w jakimś hotelu w Petersburgu za 93$ za noc...załamka. Odpowiedz Link
Gość: Kadafi Re: Zaproszenia IP: *.bin-laden.cc 17.06.04, 17:07 Gość portalu: syla napisał(a): > Tzn ten Ruspol tak załatwia wizy,że nie trzeba bawić się w rzadne vouczery? My > dowiadywaliśmy sie w Orbisie w Poznaniu o wizy to zaproponowali nam vouczer na > nocleg w jakimś hotelu w Petersburgu za 93$ za noc...załamka. Rusopol to chyba najlepsze wyjscie. My jesteśmy w trakcie załatwiania wiz dla grupy 11+1 osób, w poniedzialek mają być wizy i nie trzeba się bawić w vouchery czy zaproszenia. Jedziesz do nich z wnioskiem wizowym, 1 zdjęciem, paszportem i 100zł. To wszystko się składa i średnio po tygodniu powinny być wizy. Chyba że wypada jakieś święto to dłużej, my składalismy dzień przed Bozym Ciałem wiec musimy czekać ok, 12 dni. Tyle sie czeka na wize 30dniową za 100zł, ile na 3 miesieczną za 430zł to nie wiem... I jeszcze jedna uwaga. Rusopol mieści się w narożnej kamienicy przy al. Niepodległości, vis a vis siedziby GUSu. Jedyne co informuje o ich siedzibie to mała naklejka przy furtce wejściowej, nie ma zadnych dużych szyldów. Zeby wejść trzeba wybrać na klawiaturze numer 19 i powiedzieć w jakim celu sie idzie. Sama firma mieści się na 4 piętrze. Pozdawiam. Odpowiedz Link
Gość: nitka Re: Byłam w Moskwie i Petersburgu - chętnie pomog IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.04, 01:19 No własnie ..potrzebna mi twoja pomoc!Chciałabym spedzic w petersburgu co najmniej 7-10 dni i obejrzec dokładnie miasto ,zabytki,muzea...nie mogę znależć zadnego wyjazdu grupowego który by mi odpowiadał.A wiec pozostaje mi ,albo jakis hotel (niedrogi!) albo znajomośc jakas internetowa która by umozliwiła znalezienie miejsca na pobyt (prywatne lokum opłacone,wymiana wzajemna,jakis jeszcze pomysł?).Co ty ,Kari o tym myslisz ...pomóż!serdeczne pozdrowienia-Nitka Odpowiedz Link
ksenia13 Re: Byłam w Moskwie i Petersburgu - chętnie pomog 16.06.04, 12:58 Wlaśnie wrocilam z Petersburga. Wize i jednoczesnie jakis tam volczer (do niczego pozniej nie potrzebny)zalatwialismy przez "Inturist" w Warszawie. Pojechalam prywatnie z mezem. Nocowalismy na prywatnej kwaterze w samym centrum na Newskim Prospekcie. Placilismy za dobe 35 ero za pokoj 2 osobowy z wyzywieniem. Tamara - wlascicielka - nauczycielka geografii piekla nam placki na sniadanie i robila obiadokolacje. Mielismy tez mozliwosc wynajecia kawalerki w Petersburgo za 30 dolarow dziennie, ale 20 minut metrem od centrum. Gdyby ktos byl zaineresowany to sluze informacjami. Odpowiedz Link
Gość: nitka Re: Byłam w Moskwie i Petersburgu - chętnie pomog IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.04, 22:08 Kseniu!!No własnie ...chciałabym miec adres tej nauczycielki u ktorej mieszkałas!!To własnie jest cos dla mnie!!!W jaki sposób moge sie z toba kontaktowac ?masz tlen? gadu gadu?Jakis pomysł??Bardzo prosze!!!-Nitka.. PS..A czym jechaliscie? Odpowiedz Link
Gość: mich Re: Byłam w Moskwie i Petersburgu - chętnie pomog IP: *.sokolowice.sdi.tpnet.pl 18.06.04, 09:37 Halo Kari, ja do moskwy chcew. te akademiki to pushkina uniwerku? POciageim chce pojechac. sa jakies problemy z wizami na bialorusi? a w samej moskwie jak sie poruszac (metro ? busy?) gdzie i co jesc? chcie chadzac? pozdrawiam, mich Odpowiedz Link
Gość: Aga Re: Byłam w Moskwie i Petersburgu - chętnie pomog IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.04, 14:57 Witaj Kari, w tym roku w sierpniu jadę do Moskwy na miesiąc (też mam mieszkać w akademiku). Interesują mnie ceny żywności i ew. nazwy niedrogich sieci handlowych. Jak jest z cenami transportu i biletami do muzeów? Będę wdzięczna za informacje. Odpowiedz Link
Gość: mich Re: Byłam w Moskwie i Petersburgu - chętnie pomog IP: *.sokolowice.sdi.tpnet.pl 18.06.04, 15:07 ja tez w sierpniu chce. aga. ty do szkoly na nauki? Odpowiedz Link
Gość: Aga Re: Byłam w Moskwie i Petersburgu - chętnie pomog IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.04, 16:16 Tak. Do Instytutu Puszkina. Odpowiedz Link
Gość: mich Re: Byłam w Moskwie i Petersburgu - chętnie pomog IP: *.media4.pl 19.06.04, 17:20 ja mam identiko pomysl. skad jestes i na jaki kurs chcesz jechac? bedziesz zdawala na jakis papier na koncu? Odpowiedz Link
ksenia13 Do nitki! 21.06.04, 07:13 Mam tlen: Renata-w1@tlen.pl. Mozesz pisac tez na poczte. Odpowiedz Link
aga.zyta Re: Byłam w Moskwie i Petersburgu - chętnie pomog 21.06.04, 13:45 Kurs jakiś raczej niezbyt zaawansowany,bo miałam sporą przerwę w nauce. Przydałoby się coś zdać. A jestem z Mazur. Odpowiedz Link
Gość: mich Re: Byłam w Moskwie i Petersburgu - chętnie pomog IP: *.sokolowice.sdi.tpnet.pl 22.06.04, 11:33 ja z wroclawia. musze jakosc tylko zalatwic urlop miesieczny w robocie i jazda.pociagiem bedziesz jechala? Odpowiedz Link
Gość: Aga Re: Do micha. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.04, 18:00 Pociągiem z Warszawy. Mój urlop akurat jest w sierpniu, wiec ten problem mam z głowy. Odpowiedz Link
Gość: mich Re: Do micha. IP: *.sokolowice.sdi.tpnet.pl 23.06.04, 10:48 a nie wiesz czy na tranzyt przez Bialorus potrzebne sa jakies wizy? pozdr. Odpowiedz Link
szut belarus' 23.06.04, 11:04 Jesli masz wize rosyjska, to na bialorus wjezdzasz bez wizy. Ja mam juz wizy z Rusopolu. Planuje 1-dniowa przerwe w Minsku i potem nocny pociag do SPb. Odpowiedz Link
Gość: Kari Re: Byłam w Moskwie i Petersburgu - chętnie pomog IP: 217.17.46.* 12.07.04, 12:53 cześć z tego co czytałam to będziesz mieszkać w tym samym akademiku co ja - zdawałam egzamin w Rosyjskiej Izbie Handlowo-Przemysłowej, w cenę był wliczony kurs, za egzamin musieliśmy płacić ok. 50 $ (3 lata temu). Akademik jest z boku miasta w południowej części. powinnaś wiedzieć, że: 1. w akademiku są karaluchy, trzeba wziąść jakiś spryskiwacz i zachować podstawoweśrodki ostrożności - np. nie przesuwać mebli. w pokojach są sypialnie - 2 i 3 osobowe oraz łazienka (ciepła i zimna woda, nie ma deskii klozetowej - to dziwne bo nie było jej we wszystkich pokojach które widziałam). jest też lodówka. 2. w akademiku jest bardzo dobra stołówka - w zajęciach około 13:30 jest przerwa w zajęciach i wszyscy idą na obiad. jedzenie jest typowo rosyjskie. porcje małe ale za to bardzo tanie i naprawdę dobre. w tej że stołówce o godzinie 24:00 odbywają się dyskoteki organizowane prze Alego - to taki bardzo sympatyczy facet z południa (śniady). prowadzi też taki mały bar na parterze. 3. najlepszy kantor za moich czasów był zaraz obok - droga: za bramą akademika w prawo do świateł (około 500 metrów), na światłach w prawo i na drugą stroną ulicy - taki mały budyneczek. 4. do metra jest podobna droga - za bramą akademika w prawo do świateł (około 500 metrów), na światłach w lewo i cały czas prosto. tak mniej więcej w połowie drogi znajdują się 2 supermarkety (takie małe ale dobrze zaopatrzone). po lewej stronie jest też kino - polecam bilety są tanie (zwłaszcza rano) a jaki jest ubaw na filmie z rosyjskim dubbingiem. 5. dostaniesz w akademiku legitymację studencką - dzięki niej kupujesz bilety jak dla studentów rosjan. co prawda może się to nie udawać bo panie w kasach to prawdziwe hetery. próbuj. ja miałam trochę szczęścia i czasem się udawało. jeśli będziesz chciała zobaczyć Zbrojownię na Kremlu to chyba w poniedziałki dla studentów jest wstęp za darmo. 6. akademik jest bardzo dobrą bazą wypadową - w sumie można zwiedzić całą Moskwę i okolicę. polecam Zagorsk - to jest Częstochowa Rosji - można pojechać elektriczką. bilety kupowaliśmy na dworcu tylko trzeba mieć paszport bo są imienne. jeśli masz jeszcze jakieś wątpliwości to daj znać pozdrawiam Karolina Odpowiedz Link
Gość: mich Re: Byłam w Moskwie i Petersburgu - chętnie pomog IP: *.sokolowice.sdi.tpnet.pl 13.07.04, 11:36 halo KAri, a miałas pokoj jednoosobowy czy wielo? o tych karaluchach to wszyscy mi mowia! jakos na tlenie Cie zlapie ? bylas 4 tygodnie? mika@gazeta.pl Odpowiedz Link
Gość: Kari Re: Byłam w Moskwie i Petersburgu - chętnie pomog IP: 217.8.186.* 14.07.04, 10:14 Cześć tak byłam 4 tygodnie - cały lipiec. Wiesz pokoje są raczej wieloosobowe - nas zakwaterowali w następujący sposób - 3 osoby w jednym i 2 w drugim pokoju, ma on wspólną łazienkę, lodówkę i wejście z korytarza. Tworzy to coś w rodzaju studia. Pokoje są naprawdę w kiepskim stanie. na pewno nie były malowane od dziesięcioleci ale to nie przeszkadza - cały czas mieliśmy wypełniony. Są w akademiku pokoje jednoosobowe, lecz są one zajęte przez stałych mieszkańców (głównie z Azji). W akademiku są organizowane bardzo fajne zajęcia dodatkowe - np. nauki tańca, rosyjskiej literatury, nauki młodzieżowego slangu rosyjskiego, itp. Zapisy odbywają się na początku pobytu. I oczywiście zawsze pozostaje zwiedzanie - najlepiej kupić przewodnik po Moskwie (ja miałam Pascala) - jest ona duża i dość łatwo się zgubić. Karaluchy są. Są w zasadzie wszędzie - również na stołówce niestety. dlatego warto mieć jakiś spryskiwacz=trutkę - np. my raz w tygodniu psikałyśmy za lodówką by do niej nie wchodziły. Na stołówce Rosjanie nie robią sobie nic z karaluchów i czasem widać zza talerza jak jakiś karaluch w najlepsze sobie idzie po stole. Można się z casem przyzwyczaić - przecież nie dasz rady zwalczyć całego roju. Ogólnie wyjazd był rewelacyjny, świetni ludzie (też miejscowi), bardzo dużo dyskotek. Nie wiem czy zdajesz egzamin - dla mnie zdanie egzaminu dość trudne i męczące - zajęło prawie całe dwa dni pod sam koniec wyjazdu. mój adres kkawiak@tlen.pl. jeśli będą jakieś pytania to daj znać. Kari Odpowiedz Link
Gość: Aga Re: Byłam w Moskwie i Petersburgu - chętnie pomog IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.04, 19:43 Kari, dzięki bardzo za informacje. Jeszcze jedno pytanie: ile pieniędzy trzeba wziąć na miesiąc do Moskwy, żeby starczyło na jedzenie (w stołówce, no i coś na śniadania i kolacje), bilety na transport i zwiedzanie. Oczywiście wiem ze mozna wydać duzo, ale jakieś rozsądne minimum to ile wg. ciebie? Acha, jesli pamietasz jaki jest dojazd z tego akademika do centrum (słyszalam, ze najpierw autobus, potem metro?)to bedę wdzieczna za wskazówki. Odpowiedz Link