Dodaj do ulubionych

Sankt Petersburg - maj 2012

19.04.12, 22:07
Witam,

wybieram się na długi weekend do Sankt Petersburga. Jest to 6-cio dniowa wycieczka zorganizowana. Wszystkie bilety wstępów opłacone itp.
Czy ktoś może mi udzielić informacji:

- w jakiej walucie najlepiej wziąć kieszonkowe?
- jak wyglądają połączenia telefoniczne z Polską ( wyłączając roming) - czy są tam jakieś budki telefoniczne, na jakiej zasadzie itp?
- czy jest coś chaaraktrysstycznego co trzeba zabrać na wycieczkę do Rosji?

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kasia_piet Re: Sankt Petersburg - maj 2012 20.04.12, 19:04
      Mogę podzielić się z Tobą informacjami, ktore znalazłam szukając w necie - ja wyjezdzam do Pitera w czerwcu.
      Waluta - i ruble i euro i dolary. Nie przeliczałam jeszcze, ale podobno warto wziąć euro i tam wymienić. My bierzemy ruble i euro. Poza tym mozna korzystać normalnie z bankomatów, koszt przewalutowań i prowizja zależy od tego w jakim banku masz konto i jaką kartę.
      Telefony - interesowałam się tylko komórkami. Roaming potwornie drogi. Najlepszą opcją jest zabranie ze sobą komórki bez simlocka i zakup na miejscu lokalnego startera (jadę na dłużej, więc dla mnie to najlepsze rozwiązanie).
      Ze sobą zabierz dobry humor. Jeśli jedziesz autokarem, to weź poduszkę, czy to pod głowę czy to pod pupęsmile Ja zabieram mnóstwo prezentów, ale jadę prywatnie, nie z wycieczką.
      A przywieź co chceszsmile pamiątki, mnóstwo super słodyczy, przepiękne cieniutkie chusty, suszone kamary, kawior (niestety wolno go przewieźć tylko 250 g), alkohol, kiszony czosnek, chałwa słonecznikowa i co tam jeszcze wynajdzieszsmile
      Ja na pewno przywiozę Czeburaszkę - czyli Kiwaczakasmile - wspaniała postać z bajki mojego dzieciństwasmile

Może ktoś jeszcze się wypowie, chętnie skorzystamsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka