Gość: A.W.B. IP: *.acn.waw.pl 08.07.04, 21:02 W niedzielę wyjeżdżam na Białoruś. Jak wygląda tam sprawa kosztów utrzymania? Ile potrzebuję pieniędzy na "życie"? Czego się wystrzegać? Etc. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: A.W.B. Re: Białoruś! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.08.04, 18:56 Już wróciłem! Służę pomocą w razie jakichkolwiek pytań i wątpliwości. Odpowiedz Link
Gość: senq@o2.pl Re: Białoruś! IP: *.acn.waw.pl 01.08.04, 22:07 Takze za 3 tyg. ja sie wybieram tam mogl bys odpowiedz na swoje pytanie. Pozdrawiam SenQ Odpowiedz Link
Gość: slonko Re: Białoruś! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.04, 18:45 Na Białorusi byłam kilka razy. Podczas pobytów zwiedziłam: Grodno (chyba z 5 razy), Mińsk, Mir, Nieśwież,Nowogródek. Jedziesz pociągiem czy samochodem? Jeśli samochodem to najlepsza zabawa jest na granicy (nie wiadomo o co chodzi, nie wiadomo co wypełniać, nikt sie Tobą nie interesuje-cała zabawa 2 h). Jeśli pociagiem to naciekawiej jest z powrotem (przykład pociąg Grodno-kużnica-kto jechał ten wie). Podczas pobytu na Białorusi nocowałam u rodziny męża więc w tej kwestii cen noclegów się nie wypowiem. W zachodniej Białorusi bo tam najcześciej bywam odnosze wrazenie ze ceny podobne do polskich, sporo rzeczy sprowadzanych z Polski jest.W sklepach można kupić wszystko. Generalnie nie ma się czego bać. slonko Odpowiedz Link
Gość: slonko Re: Białoruś! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.04, 18:49 Aha, przypomniało mi się jeszcze,ze jeśli chodzi o muzea i zwiedzanie to ceny biletów są nie duże, ale najlepiej aby bilet kupował miejscowy, bo dla innostrańców ze 2 razy drożej.Przy okazji polecam muzem na Starym zamku w Grodnie 4 piętra, w tym jedno można sobie darować (znaczy się plakaty jak to budujemy socjalizm tudzież rózne tego typu wynalazki). slonko Odpowiedz Link
josip_broz_tito Re: Białoruś! 04.08.04, 21:08 Nie powiem, zeby takie plakaty i takie sprzety byly nieciekawe; mnie bawia takie wystawy, bo to dla nas w sumie taki sam kawalek historii jak rycerze czy zbroje. Dowodem tego, ze wielu Polakow takie "glupoty" interesuja, niech bedzie wystawa "100 lat plakatu rosyjskiego", gdzie najlepszym wzieciem cieszyly sie sale z plakatami socjalistycznymi. Mysle ze to pietro bedzie rownie ciekawe jak pozostale. Odpowiedz Link
Gość: slonko Re: Białoruś! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.04, 18:16 Kazdy zwiedza to co lubi Mnie bardziej zainteresowały inne eksponaty. A Ty przynajmniej wiesz, gdzie można takie coś zwiedzićZapraszam na Białoruś slonko Odpowiedz Link
akondze Re: Białoruś! 29.09.04, 13:01 Podbijam temat... No właśnie - z noclegiem jest problem, ale jak to wygląda z kwaterami prywatnymi?? Np. na Ukrainie na wielu dworcach stoją babuszki i oferują noclegi. Czy na Białorusi jest podobnie? Jakie są mniej więcej ceny? I jeszcze jedno pytanie: jak jest teraz z wizą na Białoruś? Tzn. ile kosztuje i ile trwa jej załatwianie i co jest potrzebne. Odpowiedz Link
Gość: wojciech Re: Białoruś! IP: *.bsk.vectranet.pl 29.09.04, 19:22 Odnośnie noclegów w Grodnie. Jestem w tej szczęśliwej sytuacji, że mam tam znajomych i u nich nocuję. Zrobiłem jednak wywiad w temacie. Hotele maja standard typowy dla większości hoteli Białorusi. Hotel "Białoruś" przy ulicy Gorkiego kosztuje dla obcokrajowców (krajowcy płacą połowę) 30 dolków za jedynkę, 40 za dwójkę. Nocowałem tam przed kilku laty, wyglądał tak jak przed laty 20-tu, obecnie wygląda tak samo. Podobnie rzecz się ma z Hotelem "Omega" tak jeśli o cenę jak i ostandard. Pierwszy ma świetny widok na Grodno, drugi jest położony w ścisłym centrum, tuż za domem Ożeszkowej, 10 min. piechotą od dworca. Na wagzale nie spotkałem się z ofertami prywatnych noclegów . Najlepiej zgłosić się do Związku Polaków przy Dzierżyńskiego, gdzie mogą udzielić informacji. Nocleg w akademikach jest możliwy tylko na podstawie odpowiedniego pisma z polskiej uczelni i pozwolenia miejscowego uniwersytetu im. Janka Kupały. Cena paraliżująco niska ale formalności mogą być nie do przejścia. Jeśli macie inne pytania chętnie odpowiem. Odpowiedz Link
Gość: Fabian Re: Białoruś! IP: *.82-139.bia.tkb.net.pl 08.08.04, 21:41 Co do noclegów - jak nie masz znajomych to masz kłopot. Radzę szukać ludzi z kwaterami na dworcu. Bo jak nie - to cienko. Przykład - hotel w Brześciu (wygląd - akademik jak w PL w 1985 roku - cena ok. 50 zł za 2 os dla Białorusinów, ok. 85 zł dla ludzi z WNP no i 55 Eur dla "Zachodnich". Odpowiedz Link
szut Re: Białoruś! 30.09.04, 08:30 W Minsku tez nie spotkalem na dworcu ludzi oferujacych noclegi.Mieszkalem w hotelu przy samym dworcu kolejowym, cena dla inostranca byla bodaj 30 dolkow tzn. na dzien dobry pani mi zaoferowala pokoj za 60, ale po chwili jednak tanszy sie znalazl. Na www.hostels.com wyszukiwarka znajduje 1 hostel w Minsku za 15 dolarow (latem tego roku pokazywala wiecej ofert). Odpowiedz Link