29.08.04, 10:52
Witam serdecznie,

Za jakiś czas planuję pojechać do Rosji, dokładnie do Belgoroda położonego
blisko granicy z Ukrainą, niedaleko Charkowa.
W związku z tym mam pytanie. Czy był ktoś niedawno w Rosji i mógłby podać
kilka najważniejszych informacji dla człowieka który pierwszy raz tam jedzie ?

Interesuja mnie takie sprawy jak wiza, wynajęcie mieszkania (np. 3-4
tygodnie), jak najtaniej dojechać do Rosji i poza tym wszystkie informacje
związane z tym specyficznym krajem. Jeżeli ktoś zna ciekawe linki to
oczywiśćie też ;-D

Pozdrawiam, art
Obserwuj wątek
    • szut Re: Rosja 30.08.04, 09:33
      Witam,
      skoro cel twojej podrozy jest blisko granicy z Ukraina, to zapewne wlasnie przez Ukraine pojedziesz? Najtaniej - chyba autobusami ukrainskimi, choc ja wole pociagi, ktore sa troszke drozsze. Jesli to niedaleko Charkowa, to powinno cos stamtad jezdzic.
      Pociagi znajdziesz na www.poezda.net.
      Wiza - polecam www.rusopol.pl, korzystalem z ich uslug niedawno, wszystko OK. Za wize turystyczna na 1 miesiac zaplacilem 100 zl (cena w konsulacie: 60 zl, ale konieczne zaproszenie, natomiast rusopol zalatwia bez zaproszenia i bez klopotu). Odradzam biura turystyczne typu "orbis" - oni ci zalatwia wize, pod warunkiem, ze masz juz zaproszenie, hehehe.
      Co do mieszkania - na miejscu powinienes cos znalezc, ewentualnie mozesz poszukac przez www.yandex.ru
      Pamietaj o registracji - w ciagu 3 dni od przekroczenia granicy (glupota totalna, ale przy powrocie moga sie przyczepic na granicy, wiec lepiej to miec).
      • morselis Re: Rosja 30.08.04, 19:25
        Dzieki szut za info wink
        W Szczecinie jest biuro podróży które pomaga w załatwieniu wizy do Rosji.
        Oczywiscie za dodatkowa oplata 100 zł. A jezeli ktos ma zaproszenie to wtedy
        nic nie kosztuje ...
        • szut Re: Rosja 31.08.04, 07:15
          Ale Rusopol chce tylko 100 zl za calosc, wiec dodatkowo biora 4 dychy.
          Dla mnie akurat najwazniejsze bylo to, ze nie potrzebuja zaproszenia. A paszport i tak mudsialem wysylac poczta (mozna osobiscie, ale musialbym brac urlop, zeby do wawy pojechac...).
          Zaproszenie mozna zdobyc przez net (np. www.visitrussia.com, ale to juz drogo kosztuje).
          Zycze cierpliwosci przy zalatwianiu registracji na miejscu - kolejki w owirach sa ogromne, ale mozna to zalatwic przez ros. biura podrozy - tu lepiej zapytac o cene i porownac ja z cena w innym takim biurze na miescie - w Piterze cene roznily sie: w pierwszym biurze powiedzieli mi 900 rubli, a w drugim juz 450 (tylko, ze musialem pojechac do hotelu w innej dzielnicy, ale wszystko bylo OK).
          • Gość: unmay Re: Rosja IP: *.ighz.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.04, 08:19
            z Charkowa do Bielgoroda podobno marszrutki sa
            • morselis Re: Rosja 01.09.04, 19:55
              Gość portalu: unmay napisał(a):

> z Charkowa do Bielgoroda podobno marszrutki sa

Przepraszam za pytanie ale co są te "marszrutki" ??

I jeszcze jedno. Znacie może adres forum podróżniczego , turystycznego ??

• alimur Re: Rosja 01.09.04, 21:47
                Marszrutki , to mikrobusy.
              • clickkey Re: Rosja 25.09.04, 22:04
                morselis napisał:

Znacie może adres forum podróżniczego , turystycznego ??
                >
                --------------------------------------------------------------
                Przecież właśnie tu jesteś.
          • daimona jeśli chodzi o rejestrację 18.11.04, 17:42
            to najprościej pójść do jakiegokolwiek hotelu, dać łapówkę (150-200 RUR w tym
            roku) i oni Cię wpisują do siebie oraz podstemplowują karteczkę - bez kolejki,
            bez stresu i bez kłopotu wink
            • clickkey Re: jeśli chodzi o rejestrację 18.11.04, 20:16
              Widać tu wyrażnie rosyjską "serdeczność" dla turystów !

• daimona "serdecznosc" bardziej widać w podwójnych cenach;) 19.11.04, 14:08
                ... akurat rejestrowanie się w hotelu uważam za miłe z ich strony... wink bo to
                jednak ułatwia życie smile
    • sclerosis Re: Rosja 18.11.04, 00:06
      Do biełgorodu najtaniej dotrzeć pociągiem: najpierw do harkova, a z harkova
      iest elektriczka (bardzo tania) do bielgorodu. tylko upomnij sie u celnikow na
      granicy ukrainsko rosyjskiej o pieczatke wyjazdowa z ukrainy i wjazdowa do
      rosji, bo inaczej przy wyjezdzie zciagna z ciebie haracz
      • morselis Re: Rosja 18.11.04, 11:57
        Dzięki za info. Już byłem w Rosji, w Belgorodzie cały październik.
        Tak jak napisałeś jechałem najpierw do Charkowa a potem do Bielgorodu.
        Z tymże ja jechałem z Polski do Kijowa pociagiem z przesiadka na autobus do
        Kowla w Chełmie. Dalej do Charkova i Belgoroda autobusem. Na szczęśćie nie
        miałem problemów z celnikami.

Ogólnie było fajnie. Belgorad jest bardzo ładnie położony na wzgórzach i cały
        czas można zobaczyć piękne widoki na centrum miasta lub okolicę.
        Poznałem też dużo nowych ludzi i spotkałem tych których poznałem w sierpniu w
        Polsce na Festiwalu Wikingów.

Pozdrawiam, art
        • morselis Re: Rosja 27.01.05, 20:33
          I znów wybralem się do znajomych do Belgoroda.
          Spędziłem tam Nowy Rok i rosyjskie święta.
          Jednak uważam że mój pobyt w październiku był o wiele lepszy.
          Wtedy byla lepsza pogoda i tym samym mogłem zrobić wiele fajnych zdjęć.
          I ludzie byli inni ...
          Najciekawsze jest to że wyjeżdżłem z Rosji bez rejestracji i na granicy na szczęście nie miałem żadnych problemów... A tak się tego obawiałem...

Pozdrawiam, art
          • alex_j Re: Rosja 11.02.05, 21:03
            > mogłem zrobić wiele fajnych zdjęć.

Pochwalisz się nimi w sieci?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka