magdatysz 15.11.05, 10:44 W następne wakacje planuję wyjazd na Czarnohore i w Gorgany. Poszukuję wszelkich informacji praktycznych dotyczacych wędrówek po tych górach. Może ktoś z was już tam był i może mi udzielić kilku rad. Pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lacietis Re: Czrnohora, Gorgany 16.11.05, 17:52 Nie do końca orietuję się gdzie są konkretnie Gorgany, a gdzie Czarnogóra [Czarnohora] - ale letoś byłem w Karpatach w okolicach Wołowca (Воловець. To chyba tuz obok [jako, że ludzi nie spotykaliśmy prawie - nazwy szczytów, czy miejsocowości pobliskich musiał bym sprawdzić namapie]. Pytaj, wiec. Z głowy napiszę tyle: mapy bez siatki geograficznej - więc GPS w zasadzie na nic. Ludzi nawet na lekarstwo [widzieliśmy tylko pierwszego dnia przez lornetkę stado owiec - pewnie jedna z nich była psem, a druga człowiekiem... (((-:]. Jagody po pas - może iwesoło - ale ciężko na tem namiot postawic i nie ma co palić [na połonynie - oczywiście]. No i ogólnie fajowoo! Odpowiedz Link
magdatysz Re: Czrnohora, Gorgany 17.11.05, 22:50 chciałabym wiedzieć gdzie kupić mapy, jak dojechać, czy są wyznaczone jakieś szlaki, jak z podstawowym zaopatrzeniem na miejscu jeśli już trafi się do jakiejś miejscowości. Noclegi - wiadomo w namiocie bo na schroniska w górach raczej nie liczę. pozdrawiam Odpowiedz Link
lacietis Re: Czrnohora, Gorgany 21.11.05, 11:21 magdatysz napisała: > chciałabym wiedzieć gdzie kupić mapy, ++Mapy kupujemy głównie we Lwowie - wybór jest niezły [zbiór księgarni przy pomniku Mićkiewicza]. Są różne skale (chyba najlepsze "setki" - ale może są i fragmęty "pięćdziesiątki"?... Nie pamiętam]- Czarnohora, jest osobno. Tyle, że jak już pisałem z siatką własną, a nie geograficzną... )))-: Niektórzy jedszcze preferują reprinty przedwojennych polskich map wojskowych. W księgarni turystycznej [nie pamiętam nazwy] na dworcu Centralnem w Wa-wie jest trochę takich rzeczy. jak dojechać, ++Z Przemysla do Lwowa autobusem, albo pociągiem. A ze Lwowa: albo pociągiem do jakiejś większej miejscowości - albo jak przesadnie na czasie Ci nie zależy - elektryczka do Stryja, ze Stryja następną elektryczką [docierają do Munkacza] i tam gdzies wysiąść. Dalej to juz chyba autobusami - a jak wieksza grupa może sie opłacać wynająć cóś na miejscu - ale trzeba umieć się targować - bo "głuptaków z zachodu" to moga nieźle skroić... (((-: czy są wyznaczone jakieś > szlaki, ++Tam gdzie ja byłem były ścieżki. (((-: Bo jeśli chodzi Ci o znaczki na drzewach i kamieniach - to nie przypominam sobie. jak z podstawowym zaopatrzeniem na miejscu jeśli już trafi się do > jakiejś miejscowości. ++To Ukraina, a nie jakaś Islandia, czy hiszpańska dzicz. Wiadomo im mniejsza miejscowość - tym mniejszy wybór - co wynika z czysto społeczno-ekonomicznych powodów. Ale takie "miasteczka" - maja kilka sklepów, kiosków, a często i ryneczek - i tam najlepiej się zaopatrywać. Jakby Cie intetresowały moje ukraińskie typy - to mogę osobno napisać... (((-; Noclegi - wiadomo w namiocie bo na schroniska w górach > raczej nie liczę. ++A po co Ci schroniska - jakby nawet były??? W namiocie masz bezpośredni kontakt z przyrodą!!! Ja spałem i chodziłem w chmurze [a nie byliśmy nawet na 1200 metrach!]. Na Połonynie jak są jagodniki - to trza poszukać trwaki - co nie jest takie proste - ale... Na odpoczynek można zejść na dzień-dwa do jakiejś wioski i poszukać noclegu u ludzi. Nie jestem pewien na ile to rozwiązanie systemowe - ale myśmy nocowali w domu [byłej owczarni] na "przedwieściach" wsi. Baba Marija i Did Chwedor latem tam sobie mieszkają w "daczy" [chyży] - choc normalnie wraz z dziećmi mieszkają niżej - we wsi. Oczywiście nie wszyscy chca przyjmować - zwłaszcza, że nas była 6 - więc na prawdę mało gdzie się mieściliśmy. Może byc różnie - może wystarczyć "Bóg zapłać" [warto mieć jakieś prezenciki], może mała opłata. Ważne jest by podchodzić do nich jak do ludzi - i choć trochę [mnie to nie dotyczy - bo ja raczej nieźle] "bałakać po ukraińsku". Pozdrawlaju > pozdrawiam Odpowiedz Link
pjklly Re: Czrnohora, Gorgany 03.03.06, 15:14 Gdybys(Pani) byla blisko Werchowyny zapraszamy do wsi Beloberska (Bilobereska),2,5 h marszu do Pisanego Kamienia. Ladne polozenie,mozliwosc korzystania z prysznicu,mowimy po polsku. Wiecej informacji prosze pytac trebac@hotmail.com Odpowiedz Link
mapy1 Re: Czrnohora, Gorgany 03.04.06, 22:04 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=30851&w=34237318 Odpowiedz Link
emenefix masz u cos przydatnego 05.03.06, 12:28 mianowicie baze starych map. sporo jest z karpat ukrainskich z czasów 2 RP. wiekszosc aktualna. pepperoni.fm.pl/zbooy/gory/biblio/index.html? showall=1&srch= Odpowiedz Link
magdatysz Re: masz u cos przydatnego 20.04.06, 10:48 Dziękuję bardzo za wszystkie informacje. Są bardzo przydatne i na pewno je wykorzystam. Odpowiedz Link
julsza Re: masz u cos przydatnego 21.05.06, 00:13 w ksiegarniach pojawil sie przewodnik na temat Gorganow - moze Ci sie przyda Odpowiedz Link