Dodaj do ulubionych

Bulgaria-jedzenie da sie przezyc?

IP: 212.160.95.* 30.07.03, 11:46
Obserwuj wątek
    • Gość: Anka Re: Bulgaria-jedzenie da sie przezyc? IP: 195.136.95.* 30.07.03, 11:53
      Nie da się przeżyć tylko jest bardzo dobre!
    • slunko Bulgaria-jedzenie jest fantastyczne! 31.07.03, 11:17

w bulgarii jedzenie jest fantastyczne! polecam kavarme, musake i salatki...
      • Gość: Kayo Re: Bulgaria-jedzenie jest fantastyczne! IP: *.lancut.sdi.tpnet.pl 04.08.03, 10:48
        wczoraj wruciłem z Bułgarii byłem w Kiten, Obzorze, Sozopolu, Warnie jedzenie
        syf bułgarscy kelnerzy uważają że są bogami i mogą wszystko podane z Łaską
        chamstwo i nic więcej ...

jedzenie zrobione z najgorszych i najtańszych składników pełno much i brak
        chigieny przykład :gość pali papierosa i tymi samymi rękami nakłada Ci ryby na
        talerz po prostu można pawia puścić od razu bez jedzenia sałatka szopska to
        grube kawałki nie do końca dojrzałych warzyw, kotlet niedosmarzony, mięso z
        grilla twarde i nie upieczone

to są przykłądy moich kulinarnych doświadczeń ostatnich dwóch tygodni
        spędzonych w tym pięknym kraju smile

dodam że piszę o wystawnych restauracjach a nie o żadnych barach

reszta może być choć to już nie ta sama bułgaria ...wszystko uległo zmianie
        • Gość: Anka Re: Bulgaria-jedzenie jest fantastyczne! IP: 195.136.95.* 04.08.03, 11:21
          no jak widac ja mam zupełnie inne doswiadczenia a wróciłam tydzień temu..
          jedyne z czym mogę się zgodzić to czasami chamska obsługa - ale to mi się
          własnie zdarzyło w jednej z lepszych restauracji w Sozopolu...
          • Gość: kara Pytanie IP: 195.94.199.* 06.08.03, 15:42
            Byłam w Bułgarii w zeszłym roku i jadłam danie (bardzo smaczne), półpłynne, coś
            jak gęsta zupa, ale może być praktycznie ze wszystkim. Moim problemem jest to,
            że zapomniałam jak to się nazywa. I męczy mnie od kilku miesięcy ta nazwa.
            Jesli umiecie pomóc, napiszcie. Uroiło mi się w głowie, że może się zaczynać
            na "b", ale to być może moja ułańska fantazja, nie sugerujcie się tym. Dodam,
            że nie jest to żadne z wymienionych wyżej.
            Dzięki za "oddręczenie" mnie.
            Pozdrawiam
            • Gość: kimi Re: Pytanie IP: *.klik.bydgoszcz.pl 06.08.03, 18:21
              Całkiem możliwe, ze był to kaczamak. A może tarator (kwasne mleko z ogórkami i
              czosnkiem). Jesli to nie to, napisz wiecej szczegółów. Bedziemy mysleć smile
              Pozdrawiam.
              • Gość: kara Re: Pytanie IP: 195.94.199.* 07.08.03, 09:28
                Gość portalu: kimi napisał(a):

> Całkiem możliwe, ze był to kaczamak. A może tarator (kwasne mleko z ogórkami
                i
                >
                > czosnkiem). Jesli to nie to, napisz wiecej szczegółów. Bedziemy mysleć smile
                > Pozdrawiam.

To na pewno nie było kwaśne mleko z ogórkami. W tym było mięsko, jakieś
                warzywka (w jednej z wersji dostałam z rodzynkami). Przypominało to trochę
                leczo, pływały tam różne interesujące składniki warzywne, całość miała smak
                mięsno-lekko pikantny (wyjątek to z rodzynkami). Czy to był kaczamak? Nie
                kojarzę nazwy a sądzę, że gdybym ją usłyszała albo zobaczyła to bym wiedziała.
                Jeśli masz jeszcze jakieś typy to czekam na propozycje smile))
                Pozdrawiam
                • Gość: kimi Re: Pytanie IP: *.klik.bydgoszcz.pl 07.08.03, 11:48
                  Moje kolejne propozycje: mandża (tak Bułgarzy określaja każde
                  jedzenie "papkowate"), gjuwecz (rodzaj zapiekanki, może zawierać wszystko,
                  najczęściej są to warzywa z mięsem). Oczywiście stosuje tu zapis fonetyczny.
                  Czy to to? Pozdrawiam smile
                  • Gość: kara Re: Pytanie IP: 195.94.199.* 07.08.03, 15:46
                    Przeczytawszy kawałki książki kucharskiej (bułgarskiej) skłaniam się ku
                    przypusczeniu, że może to być czorba, ale ciągle nie jestem pewna. proszę o
                    dalsze sugestie smile
                    pozdr
                • Gość: Anka Re: Pytanie IP: 195.136.95.* 07.08.03, 11:49
                  kolega ma stronę o kuchni bułgarskiej...

strony.wp.pl/wp/edward.rejmer
                  ...moze tam sie znajdzie?? smile)

• Gość: retzuk Re: Pytanie IP: 80.108.60.* 12.05.04, 22:00
                    strony.wp.pl/wp/edward.rejmer
        • Gość: kimi Re: Bulgaria-jedzenie jest fantastyczne! IP: *.klik.bydgoszcz.pl 06.08.03, 18:18
          Chyba nie wiesz, człowieku, o czym piszesz. Jeżdzę do Bułgarii regularnie,
          bywam w róznych miejscach i uważam, że BUŁGARSKIE JEDZENIE JEST
          WSPANAIAŁE!!!!!! Oczywiście wiele zależy od tego, gdzie jesz, ale generalnie
          bułgarska kuchnia jest znakomita. Albo trafiłes na jedną zła knajpę i z
          oszczedności tylko tam sie żywiłeś, albo pomyliły Ci sie kraje.

• Gość: Kayo Re: Bulgaria-jedzenie jest fantastyczne! IP: 195.117.241.* 07.08.03, 08:19
            w tym roku byłem w Bg 17 raz więc nic mi się nie pomyliło poziom usług spadłl a
            chamstwo obsługi wzrosło
            • Gość: jola Re: Bulgaria-jedzenie jest fantastyczne! IP: *.anetka.provider.pl 07.08.03, 08:54
              Byłam w tym roku w Bułgarii i niestety o jedzeniu z małymi wyjątkami nie mogę
              powiedzieć nic dobrego. Mieszkałam w miejscowości Sw. Wlas i jadałam raczej w
              tych lepszych restauracjach średnio rachunek wynokił ok. 30-40lv to 75,00-
              100PLN na trzy osoby, więc to chyba nie mało. Mięso półsurowe, zupy tak tłuste,
              że nie do przęknięcia. W sumie pomijając kuchnie Bułgaria bardzo mi się
              podobała.
              • Gość: kimi Re: Bulgaria-jedzenie jest fantastyczne! IP: *.klik.bydgoszcz.pl 07.08.03, 11:55
                Nalezy jednak brać pod uwagę specyfikę kuchni bałkańskiej, która zakłada m.in.
                np.tłuste zupy... Nie mozemy patrzec na to naszymi polskimi kategoriami, bo w
                ten sposób zamykamy sie na inną kulturę. Pozdrawiam smile
                • Gość: Kayo Re: Bulgaria-jedzenie jest fantastyczne! IP: 195.117.241.* 08.08.03, 21:08
                  ale w wątku właśńie o to chodzi żeby napisać czy jest samcznie czy nie moim
                  zdaniem jest tłusto szybko i byle jak i byle sprzedać i zgarnąć dużą kasę
            • invasive Re: Bulgaria-jedzenie jest fantastyczne! 01.03.05, 02:25
              Bylem w Bulgarii dwa razy po miesiacu i w bardzo roznych miejscach (od gor po
              morze). Jedzenie jest super pyszne: giuwecze, kawarny, tarator, szkembe czorba
              no i oczywiscie salatki. Rowniez kapama w Pirinie. Albo oczywiscie kiselo mljako
              czyli przepyszny bulgarski jogurt. Tanio, smacznie, czysto i obsluga przyjemna.
              Tylko jeden warunek - nie nalezy jesc w kurortach, w knajpach gdzie przewalaja
              sie tlumy turystow. To stare podroznicze przykazanie! Wiadomo, ze w takich
              miejscach liczy sie tylko obrot bo klient jest chwilowo i pewnie juz nie wroci.
              Tak jest na calym swiecie i w Polsce tez. Maklowic twierdzi, ze nalezy omijac
              miejsca gdzie klienci maja aparaty fotograficzne na szyi smile Najlepiej wybierac
              male knajpki gdzie chodza miejscowi. I wtedy jakosc i obsluga gwarantowana. A ze
              zupy tluste - no coz taka specyfika tej kuchni......
              Serdecznosci,
              Michal
          • Gość: Lena Re: Bulgaria-jedzenie jest fantastyczne! IP: 217.153.186.* 17.05.04, 17:36
            MASZ RACJE!!!! TAK DOBREGO ZARCIA JAK W BULGARII NIGDZIE NIE JADLAM!!!!
            PYCHA!!! NO I TE POMIDORY I SALATKA SZOPSKA!!!
            • Gość: arni Re: Bulgaria-jedzenie jest fantastyczne! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.04, 20:07
              hej
              a jak pojedziesz we wrzesniu .. to owoce bedziesz mial prawie za darmoche ...
              arbuzy i brzoskwinki ... za jedyne stotinki / ale mi sie rymnelo .../ a i
              pomidorki i papryczka . tez beda taniutkie ...
              pozdrawiam
              arni
              • tomaszek193 Re: Bulgaria-jedzenie jest fantastyczne! 25.05.04, 21:01
                Najlepiej jeść tam gdzie jedzą miejscowi albo bułgarscy turyści, i tam gdzie
                jest dużo ludzi. Podobnie jest z każdą inną kuchnią na świecie, nie wyłączając
                naszej. Kuchnia bułgarska jest dla mnie i mojej rodziny jednym z głównych
                atutów tego kraju, do którego znowu w tym roku jedziemy.
            • Gość: lenny Re: Bulgaria-jedzenie jest fantastyczne! IP: *.aster.pl 21.07.04, 18:34
              ZGADZAM SIĘ! JADAŁEM W RÓŻNYCH KRAJACH I POTWIERDZAM: KUCHNIA BUŁGARSKA JEST
              FANTASTYCZNA!!! POLECAM MECHANĘ MORENA W RAWDZIE
              • Gość: Renia Re: Bulgaria-jedzenie jest fantastyczne! IP: *.otvk.olawa.pl 31.07.04, 21:11
                Co to jest ta MECHANA MORENA, nazwa potrawy czy restauracja? Jadę do Rawdy 5
                sierpnia.
                • Gość: adio Re: Bulgaria-jedzenie jest fantastyczne! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.04, 13:03
                  nazwa knajpy - mechana to - tawerna
                  • Gość: Renia Re: Bulgaria-jedzenie jest fantastyczne! IP: *.otvk.olawa.pl 01.08.04, 14:16
                    Dziękuje.
                    • Gość: suzi do kara IP: *.telpol.net.pl / *.telpol.net.pl 08.01.05, 01:30
                      moze chodzilo ci o bogracz?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka