Gość: Anka Re: Bulgaria-jedzenie da sie przezyc? IP: 195.136.95.* 30.07.03, 11:53 Nie da się przeżyć tylko jest bardzo dobre! Odpowiedz Link
slunko Bulgaria-jedzenie jest fantastyczne! 31.07.03, 11:17 w bulgarii jedzenie jest fantastyczne! polecam kavarme, musake i salatki... Odpowiedz Link
Gość: Kayo Re: Bulgaria-jedzenie jest fantastyczne! IP: *.lancut.sdi.tpnet.pl 04.08.03, 10:48 wczoraj wruciłem z Bułgarii byłem w Kiten, Obzorze, Sozopolu, Warnie jedzenie syf bułgarscy kelnerzy uważają że są bogami i mogą wszystko podane z Łaską chamstwo i nic więcej ... jedzenie zrobione z najgorszych i najtańszych składników pełno much i brak chigieny przykład :gość pali papierosa i tymi samymi rękami nakłada Ci ryby na talerz po prostu można pawia puścić od razu bez jedzenia sałatka szopska to grube kawałki nie do końca dojrzałych warzyw, kotlet niedosmarzony, mięso z grilla twarde i nie upieczone to są przykłądy moich kulinarnych doświadczeń ostatnich dwóch tygodni spędzonych w tym pięknym kraju dodam że piszę o wystawnych restauracjach a nie o żadnych barach reszta może być choć to już nie ta sama bułgaria ...wszystko uległo zmianie Odpowiedz Link
Gość: Anka Re: Bulgaria-jedzenie jest fantastyczne! IP: 195.136.95.* 04.08.03, 11:21 no jak widac ja mam zupełnie inne doswiadczenia a wróciłam tydzień temu.. jedyne z czym mogę się zgodzić to czasami chamska obsługa - ale to mi się własnie zdarzyło w jednej z lepszych restauracji w Sozopolu... Odpowiedz Link
Gość: kara Pytanie IP: 195.94.199.* 06.08.03, 15:42 Byłam w Bułgarii w zeszłym roku i jadłam danie (bardzo smaczne), półpłynne, coś jak gęsta zupa, ale może być praktycznie ze wszystkim. Moim problemem jest to, że zapomniałam jak to się nazywa. I męczy mnie od kilku miesięcy ta nazwa. Jesli umiecie pomóc, napiszcie. Uroiło mi się w głowie, że może się zaczynać na "b", ale to być może moja ułańska fantazja, nie sugerujcie się tym. Dodam, że nie jest to żadne z wymienionych wyżej. Dzięki za "oddręczenie" mnie. Pozdrawiam Odpowiedz Link
Gość: kimi Re: Pytanie IP: *.klik.bydgoszcz.pl 06.08.03, 18:21 Całkiem możliwe, ze był to kaczamak. A może tarator (kwasne mleko z ogórkami i czosnkiem). Jesli to nie to, napisz wiecej szczegółów. Bedziemy mysleć Pozdrawiam. Odpowiedz Link
Gość: kara Re: Pytanie IP: 195.94.199.* 07.08.03, 09:28 Gość portalu: kimi napisał(a): > Całkiem możliwe, ze był to kaczamak. A może tarator (kwasne mleko z ogórkami i > > czosnkiem). Jesli to nie to, napisz wiecej szczegółów. Bedziemy mysleć > Pozdrawiam. To na pewno nie było kwaśne mleko z ogórkami. W tym było mięsko, jakieś warzywka (w jednej z wersji dostałam z rodzynkami). Przypominało to trochę leczo, pływały tam różne interesujące składniki warzywne, całość miała smak mięsno-lekko pikantny (wyjątek to z rodzynkami). Czy to był kaczamak? Nie kojarzę nazwy a sądzę, że gdybym ją usłyszała albo zobaczyła to bym wiedziała. Jeśli masz jeszcze jakieś typy to czekam na propozycje )) Pozdrawiam Odpowiedz Link
Gość: kimi Re: Pytanie IP: *.klik.bydgoszcz.pl 07.08.03, 11:48 Moje kolejne propozycje: mandża (tak Bułgarzy określaja każde jedzenie "papkowate"), gjuwecz (rodzaj zapiekanki, może zawierać wszystko, najczęściej są to warzywa z mięsem). Oczywiście stosuje tu zapis fonetyczny. Czy to to? Pozdrawiam Odpowiedz Link
Gość: kara Re: Pytanie IP: 195.94.199.* 07.08.03, 15:46 Przeczytawszy kawałki książki kucharskiej (bułgarskiej) skłaniam się ku przypusczeniu, że może to być czorba, ale ciągle nie jestem pewna. proszę o dalsze sugestie pozdr Odpowiedz Link
Gość: Anka Re: Pytanie IP: 195.136.95.* 07.08.03, 11:49 kolega ma stronę o kuchni bułgarskiej... strony.wp.pl/wp/edward.rejmer ...moze tam sie znajdzie?? ) Odpowiedz Link
Gość: retzuk Re: Pytanie IP: 80.108.60.* 12.05.04, 22:00 strony.wp.pl/wp/edward.rejmer Odpowiedz Link
Gość: kimi Re: Bulgaria-jedzenie jest fantastyczne! IP: *.klik.bydgoszcz.pl 06.08.03, 18:18 Chyba nie wiesz, człowieku, o czym piszesz. Jeżdzę do Bułgarii regularnie, bywam w róznych miejscach i uważam, że BUŁGARSKIE JEDZENIE JEST WSPANAIAŁE!!!!!! Oczywiście wiele zależy od tego, gdzie jesz, ale generalnie bułgarska kuchnia jest znakomita. Albo trafiłes na jedną zła knajpę i z oszczedności tylko tam sie żywiłeś, albo pomyliły Ci sie kraje. Odpowiedz Link
Gość: Kayo Re: Bulgaria-jedzenie jest fantastyczne! IP: 195.117.241.* 07.08.03, 08:19 w tym roku byłem w Bg 17 raz więc nic mi się nie pomyliło poziom usług spadłl a chamstwo obsługi wzrosło Odpowiedz Link
Gość: jola Re: Bulgaria-jedzenie jest fantastyczne! IP: *.anetka.provider.pl 07.08.03, 08:54 Byłam w tym roku w Bułgarii i niestety o jedzeniu z małymi wyjątkami nie mogę powiedzieć nic dobrego. Mieszkałam w miejscowości Sw. Wlas i jadałam raczej w tych lepszych restauracjach średnio rachunek wynokił ok. 30-40lv to 75,00- 100PLN na trzy osoby, więc to chyba nie mało. Mięso półsurowe, zupy tak tłuste, że nie do przęknięcia. W sumie pomijając kuchnie Bułgaria bardzo mi się podobała. Odpowiedz Link
Gość: kimi Re: Bulgaria-jedzenie jest fantastyczne! IP: *.klik.bydgoszcz.pl 07.08.03, 11:55 Nalezy jednak brać pod uwagę specyfikę kuchni bałkańskiej, która zakłada m.in. np.tłuste zupy... Nie mozemy patrzec na to naszymi polskimi kategoriami, bo w ten sposób zamykamy sie na inną kulturę. Pozdrawiam Odpowiedz Link
Gość: Kayo Re: Bulgaria-jedzenie jest fantastyczne! IP: 195.117.241.* 08.08.03, 21:08 ale w wątku właśńie o to chodzi żeby napisać czy jest samcznie czy nie moim zdaniem jest tłusto szybko i byle jak i byle sprzedać i zgarnąć dużą kasę Odpowiedz Link
invasive Re: Bulgaria-jedzenie jest fantastyczne! 01.03.05, 02:25 Bylem w Bulgarii dwa razy po miesiacu i w bardzo roznych miejscach (od gor po morze). Jedzenie jest super pyszne: giuwecze, kawarny, tarator, szkembe czorba no i oczywiscie salatki. Rowniez kapama w Pirinie. Albo oczywiscie kiselo mljako czyli przepyszny bulgarski jogurt. Tanio, smacznie, czysto i obsluga przyjemna. Tylko jeden warunek - nie nalezy jesc w kurortach, w knajpach gdzie przewalaja sie tlumy turystow. To stare podroznicze przykazanie! Wiadomo, ze w takich miejscach liczy sie tylko obrot bo klient jest chwilowo i pewnie juz nie wroci. Tak jest na calym swiecie i w Polsce tez. Maklowic twierdzi, ze nalezy omijac miejsca gdzie klienci maja aparaty fotograficzne na szyi Najlepiej wybierac male knajpki gdzie chodza miejscowi. I wtedy jakosc i obsluga gwarantowana. A ze zupy tluste - no coz taka specyfika tej kuchni...... Serdecznosci, Michal Odpowiedz Link
Gość: Lena Re: Bulgaria-jedzenie jest fantastyczne! IP: 217.153.186.* 17.05.04, 17:36 MASZ RACJE!!!! TAK DOBREGO ZARCIA JAK W BULGARII NIGDZIE NIE JADLAM!!!! PYCHA!!! NO I TE POMIDORY I SALATKA SZOPSKA!!! Odpowiedz Link
Gość: arni Re: Bulgaria-jedzenie jest fantastyczne! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.04, 20:07 hej a jak pojedziesz we wrzesniu .. to owoce bedziesz mial prawie za darmoche ... arbuzy i brzoskwinki ... za jedyne stotinki / ale mi sie rymnelo .../ a i pomidorki i papryczka . tez beda taniutkie ... pozdrawiam arni Odpowiedz Link
tomaszek193 Re: Bulgaria-jedzenie jest fantastyczne! 25.05.04, 21:01 Najlepiej jeść tam gdzie jedzą miejscowi albo bułgarscy turyści, i tam gdzie jest dużo ludzi. Podobnie jest z każdą inną kuchnią na świecie, nie wyłączając naszej. Kuchnia bułgarska jest dla mnie i mojej rodziny jednym z głównych atutów tego kraju, do którego znowu w tym roku jedziemy. Odpowiedz Link
Gość: lenny Re: Bulgaria-jedzenie jest fantastyczne! IP: *.aster.pl 21.07.04, 18:34 ZGADZAM SIĘ! JADAŁEM W RÓŻNYCH KRAJACH I POTWIERDZAM: KUCHNIA BUŁGARSKA JEST FANTASTYCZNA!!! POLECAM MECHANĘ MORENA W RAWDZIE Odpowiedz Link
Gość: Renia Re: Bulgaria-jedzenie jest fantastyczne! IP: *.otvk.olawa.pl 31.07.04, 21:11 Co to jest ta MECHANA MORENA, nazwa potrawy czy restauracja? Jadę do Rawdy 5 sierpnia. Odpowiedz Link
Gość: adio Re: Bulgaria-jedzenie jest fantastyczne! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.04, 13:03 nazwa knajpy - mechana to - tawerna Odpowiedz Link
Gość: Renia Re: Bulgaria-jedzenie jest fantastyczne! IP: *.otvk.olawa.pl 01.08.04, 14:16 Dziękuje. Odpowiedz Link
Gość: suzi do kara IP: *.telpol.net.pl / *.telpol.net.pl 08.01.05, 01:30 moze chodzilo ci o bogracz? Odpowiedz Link