Dodaj do ulubionych

prośba o doradę

08.02.12, 20:38
Witam wszystkich serdecznie! Opisze zwięźle moją sytuacje.
Byłem zatrudniony w niemczech na warunkach niemieckich przez 5 lat i zostałem zwolniony 3 miesiace temu. Arbeitsamt przyznał alg1 i wszystko gra jak narazie.Ja z żoną i córką podlegamy pod moje niemieckie ubezpieczenie w AOK. Szukam pracy i mam kilka ciekawych ofert pracy w polsce, które chciałbym tam legalnie sprawdzić. Moja żona i córeczka pozostaja w niemczech. Moje pytanie, czy mogę być ewentualnie zatrudniony na warunkach polskich w polsce nie tracąc niemieckiego alg1 oraz ubezbieczenia niemieckiego dla mojej żonki i córeczki, czy wogóle tak można zrobić, żeby oni byli na niemieckim ubezpieczeniu i dalej brali moje alg1 a ja na polskim ubezpieczeniu jakbym pracował w polsce?
Obserwuj wątek
    • martas1983 Re: prośba o doradę 10.09.12, 10:35
      1pablo1111 napisał:

> Witam wszystkich serdecznie! Opisze zwięźle moją sytuacje.
      > Byłem zatrudniony w niemczech na warunkach niemieckich przez 5 lat i zostałem z
      > wolniony 3 miesiace temu. Arbeitsamt przyznał alg1 i wszystko gra jak narazie.J
      > a z żoną i córką podlegamy pod moje niemieckie ubezpieczenie w AOK. Szukam prac
      > y i mam kilka ciekawych ofert pracy w polsce, które chciałbym tam legalnie spra
      > wdzić. Moja żona i córeczka pozostaja w niemczech. Moje pytanie, czy mogę być e
      > wentualnie zatrudniony na warunkach polskich w polsce nie tracąc niemieckiego a

Zadzwoń do tej firmy, Pani Adrianna mówi po Polsku
      podaje dane do kontaktu graulaw.eu/pl/kontakt/kontakt/
      > lg1 oraz ubezbieczenia niemieckiego dla mojej żonki i córeczki, czy wogóle tak
      > można zrobić, żeby oni byli na niemieckim ubezpieczeniu i dalej brali moje alg1
      > a ja na polskim ubezpieczeniu jakbym pracował w polsce?
    • silesiusrex Re: prośba o doradę 30.09.12, 15:18
      Taka mozliwosc nie istnieje. W momencie zatrudnienia w Polsce traci panska rodzina mozliwosc bezplatnego ubezpieczenia rodzinnego. Pana zona musialaby sie zatrudnic w Niemczech, aby mogla czerpac swiadczenia z niemieckiej kasy chorych. Corka jest w tedy bezplatnie ubezpieczona (uwaga na studentow i "Azubi"). Jesli bedzie Pan nadal otrzymywal alg 1 i pracowal w Polsce, bedzie to zlamanie §§ SGB III, poniewaz nie bedzie Pan juz ani "Arbeitssuchend" ani "Arbeitslos" - wymagane, aby otrzymac alg1.

Pozdrawiam
    • jadojaskulska Re: prośba o doradę 23.09.13, 12:22
      JADO Izabela Jaskulska
      PROBLEMY W NIEMCZECH !
      FACHOWA POMOC !
      - sprawy urzędowe
      - kary na raty
      - zakazy wjazdu
      - odszkodowania
      - rozmowy telefoniczne
      - aresztowania (wnioski o widzenia)
      - rozliczenia podatkowe w Niemczech
      - wnioski o zasiłek rodzinny
      - zameldowania GEWERBE
      - zamykanie GEWERBE
      - Centrum Tłumaczeń

NASZE USŁUGI ŚWIADCZYMY NA TERENIE CAŁEJ POLSKI !

strona: www.jado.vns.pl

+48 607 353 007

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka