1hiacyntka 09.10.09, 11:24 1 Witam wygrałam w sądzie sprawę o rentę socjalna ZUS musi mi wszystko wyrównać czy UM również wyrówna mi dodatek pielęgnacyjny? 2. Aby dostać dodatek pielęgnacyjny trzeba przedstawić dochód wszystkich domowników? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tomekjot Re: dodatek pielęgnacyjny a dochód 09.10.09, 13:42 2. Aby dostać dodatek pielęgnacyjny trzeba przedstawić dochód wszystkich domowników? Odpowiedz Link Zgłoś
gluby Re: dodatek pielęgnacyjny a dochód 09.10.09, 16:26 są dwa zasiłki; dodatek pielegnacyjny i zasiłek pielegnacyjny. Dodatek wypłaca ZUS a zasiłek MOPS lub inna jednostka odpowedzialna za wypłacanie Odpowiedz Link Zgłoś
1hiacyntka Re: dodatek pielęgnacyjny a dochód 09.10.09, 16:54 a dlaczego ZUS dodatek pielęgnacyjny, a zasiłek pielęgnacyjny MOPS? a renta socjalna jest wypłacana z ZUS-u? Odpowiedz Link Zgłoś
dobrakobieta3 Re: dodatek pielęgnacyjny a dochód 09.10.09, 20:40 Dlatego, że tak jest...???? Odpowiedz Link Zgłoś
niepelnosprawni.info Re: dodatek pielęgnacyjny a dochód 13.10.09, 09:07 ja może rozwinę słuszną myśl Dobrejkobiety 1. Renta socjalna jest wypłacana przez ZUS – natomiast część osób nazywa rentą socjalna tzw Zasiłek stały wypłacany przez ośrodki pomocy społecznej. Są to dwa różne świadczenia , uzyskiwane przez różne kategorie osób i na różnych zasadach. 2. Zasiłek a dodatek pielęgnacyjny to dwa świadczenia wypłacane na podstawie innych przepisów (zasiłek – ustawa oświadczeniach rodzinnych, dodatek – ustawa o rentach i emeryturach z Fus). Co do tego czy są to różne, co do idei świadczenia, widziałem pasjonującą dyskusje w orzecznictwie. Faktyczni jednak odoby pobierające dodatek są w lepszej sytuacji niż te pobierające zasiłek – dodatek jest szybciej waloryzowany i często wyższy. Odpowiedz Link Zgłoś