kresskaa 03.07.10, 22:14 Czy osoba niepełnosprawna zatrudniona na okres próbny wyjeżdżająca na turnus może uzyskać zwolnienie z pracy na czas turnusu? Co w takiej sytuacji może zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
niepelnosprawni.info Re: Praca - urlop, pytanie 05.07.10, 08:54 W przepisach nie znalazłem żadnego obostrzenia co do typu umowy. Wygląda na to ze nawet przy umowie na okres próbny można skorzystać z dobrodziejstw dodatkowego urlopu. Osobną kwestią jest to, co o tym pomyśli pracodawca. USTAWA z dnia 27 sierpnia 1997 r. o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych1) Art. 20. 1. Osoba o znacznym lub umiarkowanym stopniu niepełnosprawności ma prawo do zwolnienia od pracy z zachowaniem prawa do wynagrodzenia: 1) w wymiarze do 21 dni roboczych w celu uczestniczenia w turnusie rehabilitacyjnym, nie częściej niż raz w roku, z zastrzeżeniem art. 10f ust. 1 pkt 2; Art. 10f. 1. Osoby niepełnosprawne są kierowane do uczestnictwa w: 2) turnusie - na wniosek lekarza, pod którego opieką znajduje się ta osoba. Odpowiedz Link Zgłoś
kresskaa Re: Praca - urlop, pytanie 06.07.10, 22:37 Właściwe wyjazd miałby miejsce tuż po okresie próbnym, nie wiem, jakie rozwiązanie w takiej sytuacji byłoby najlepsze - jak można postąpić? Odpowiedz Link Zgłoś
dobrakobieta3 Re: Praca - urlop, pytanie 06.07.10, 23:34 1) skąd pewność, że po próbnym zostaniesz zatrudniona na dłuższy okres? 2) stara prawda mówi: jeśli nie wiesz, jak się zachować, zachowaj się przyzwoicie. No więc i tu: porozmawiaj wprost z pracodawcą, czy - jezeli zatrudni Ciebie na kolejną umowę o prace - jest skłonny udzielić Ci zwolnienia z powodu turnusu. Jeśli nie będzie mu to na rękę, uszanuj to i przełóż wyjazd. Nie daj się ciastka zjeść i je nadal mieć. Odpowiedz Link Zgłoś
kresskaa Re: Praca - urlop, pytanie 09.07.10, 21:57 Pewności nie ma, ale... zdarzyć się może. Dobrze jest być przygotowanym na wszystko. dobrakobieta3 napisała: > Nie daj się ciastka zjeść i je nadal mieć. Owszem. Odpowiedz Link Zgłoś
kresskaa Re: Praca - urlop, pytanie 12.07.10, 20:43 Nigdzie w przepisach nie ma mowy o tym, KIEDY ON może skorzystać z urlopu rehabilitacyjnego? Odpowiedz Link Zgłoś
dobrakobieta3 Re: Praca - urlop, pytanie 12.07.10, 22:08 Owszem, jest mowa w przepisach. Poczytaj. A generalnie: jest tam chyba mowa raczej o "możliwości" niż "obowiązku" pracodawcy (przynajmniej w odniesieniu do wyjazdu na turnus. Wyjazd rehabilitacyjny to jeszcze co innego). Ale pomyśl, jak sama byś się zachowała, będąc takim pracodawcą? Czy zatrudniłabyś kogoś tylko po to, aby zaraz na dzień dobry wysłać go na zasłużony, długi urlop? Albo skąd miałabyś pewność, że akurat tego pracownika zatrudnisz na stałe? To też jest kwestia dobrej woli: jeśli okres próbny potrwa 3 mce i osoba się sprawdzi, to czemu nie? To jest życie. Mówisz jasno, że dawno planowałaś ten wyjazd i bardzo Ci zależy. Ale weź pod uwagę, że zaciągasz jako pracownik wówczas swojego rodzaju kredyt u szefa - robi Ci jednak trochę uprzejmość wyrażając zgodę. Jeśli będziesz stawiała wszystko w kategoriach prawa i przepisów, polegniesz sama od własnej broni. Zawsze najlepszą metodą jest ROZMAWIANIE i wyraźne komunikowanie swoich oczekiwań. Odpowiedz Link Zgłoś
kresskaa Re: Praca - urlop, pytanie 12.07.10, 23:29 dobrakobieta3 napisała: > Czy zatrudniłabyś kogoś tylko po to, aby zaraz na dzień dobry wysłać > go na zasłużony, długi urlop? Jeśli zależałoby mi na pracowniku zatrzymałabym go, zezwalając uprzednio na uzasadniony urlop. dobrakobieta3 napisała: > Mówisz jasno, że dawno planowałaś ten wyjazd i > bardzo Ci zależy. Ale weź pod uwagę, że zaciągasz jako pracownik > wówczas swojego rodzaju kredyt u szefa - robi Ci jednak trochę > uprzejmość wyrażając zgodę. Wyjazd był zaplanowany przez podjęciem pracy, nie wiedziałam jednak wtedy, na jaki okres zostanę zatrudniona. dobrakobieta3 napisała: > Zawsze najlepszą metodą jest ROZMAWIANIE i wyraźne komunikowanie > swoich oczekiwań. Gdybym od razu zakomunikowała wyjazd, "zniechęciłabym" pracodawcę do siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
dobrakobieta3 Re: Praca - urlop, pytanie 13.07.10, 18:48 Dziewczyno, mam wrażenie, że już wszystko napisałam zarówno ja jak i Ty. Zwyczajnie nie potrafisz się zdecydować, o co Ci właściwie chodzi i niepotrzebnie tarmosisz temat, sama sobie zaprzeczając. A poza tym, mylisz się w większości kwestii - moje podpowiedzi wynikają z wieloletniego doświadczenia po obydwóch stronach (pracownik- pracodawca), ale masz prawo do własnych błędów. Skoro wiedziałaś o wyjeździe i nie uprzedziłaś szefa to też był Twój wybór. Próba stawiania go teraz pod paragrafami również może skutkować tym, że ostatecznie (czując się przymuszony źle rozumianym prawem) np. puści Cię na ten wyjazd a zaraz po powrocie zwolni. Będziesz wtedy zadowolona? Rób jak chcesz. Tylko nie rozumiem, po co drążysz na forum zamiast podjąć odpowiedzialne kroki. Odpowiedz Link Zgłoś
kresskaa Re: Praca - urlop, pytanie 13.07.10, 20:19 Mam taki zwyczaj, że gdy zaczynam wątek, doprowadzam go do końca. Gdy czuję się, jak gdyby ktoś (bez uzasadnienia) stawiał mi zarzuty, bronię swojego zdania, wyjaśniam temat, brak wiedzy, czasem prowadzi do nieporozumień. dobrakobieta3 napisała: > Skoro wiedziałaś o wyjeździe i nie uprzedziłaś szefa to też był > Twój > wybór. Tak, ale nie wiedziałam, jak dalej potoczą się moje losy (na początku zatrudnienia). Wyjazd zresztą nic nie miał do okresu próbnego. Decyzję o przesłużeniu zatrudnienia (bo ją jednak dostałam) otrzymałam niespodziewanie. Zakładając ten temat, chciałam zasięgnąć opinii. Miałam nadzieję uzyskać informację, czy w takiej sytuacji jest jakieś rozwiązanie, myślałam, że spotkam tu osobę, która znalazła się w takiej sytuacji. Przypuszczałam, że istnieje specjalny urlop przeznaczony na rehabilitację, czy coś w tym stylu, aczkolwiek nie wiedziałam, jak wygląda to w praktyce. Pytałam, ponieważ nie jestem zorientowana w tym temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
tenshii Re: Praca - urlop, pytanie 14.07.10, 10:38 Kressssssssssssssska, na Boga! I ja Ci tłumaczyłam już, i DK. Na urlop iść możesz, ale to źle wygląda, kumasz? Więc masz prosty wybór: praca albo wyjazd I uwierz mi - tej firmie, w której pracujesz - nie zależy na pracownikach. Na Twoje miejsce są setki ludzi, ludzi nie sprawiających problemów. I pamiętaj, że nie wszystko w życiu poddaje się analizie. Czasami po prostu "złoty środek" nie istnieje. Przykre ale takie jest życie. Odpowiedz Link Zgłoś
kresskaa Re: Praca - urlop, pytanie 14.07.10, 18:55 Pisałam w czasie przeszłym - "porady" zostały mi już udzielone. Chciałam tylko odeprzeć atak słowny. No cóż albo rybka, albo akwarium, dla mnie nie było to takie oczywiste... Odpowiedz Link Zgłoś
dobrakobieta3 Re: Praca - urlop, pytanie 05.07.10, 21:07 Móc - może. Na pewno nie jest to karalne. Tylko, stawiając się w pozycji pracodawcy, co mu z okresu próbnego - na przykład trzymiesięcznego - jeśli pracownik przez 21 czy 14 dni w tym czasie będzie przebywał poza firmą...? Czego szef się dowie w ten sposób o pracowniku a czego pracownik się nauczy o firmie i dotyczących go obowiązkach...? Raczej pytanie mocno retoryczne. No chyba, że przyjmując się do pracy zastrzegasz na dzień dobry, że masz już zaplanowany wyjazd, ale tak bardzo się sobie z pracodawcą spodobacie, że na to pójdzie - nic nie stoi na przeszkodzie. Ale to chyba mrzonki raczej niż rzeczywistość. Okres próbny służy wzajemnemu zapoznaniu się i stwierdzeniu, czy pracownik i firma do siebie pasują a nie utrudnianiu sobie życia. Turnus zawsze można przesunąć. Odpowiedz Link Zgłoś