byu371a1 08.09.04, 09:23 Mam jeszcze pytanie: Czy chory na jaskre może mieć jakieś ulgi w opłatach i czy moze przejść na rente? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
blanqua Re: Jeszcze raz jaskra 11.09.04, 15:33 A dlaczego chcesz miec ulgi i iść na rente? Ja też mam jaskrę. jedno oko prawie całkiem nie działa, w drugim krótkowzroczność. A skończyłam studia, pracuję i nawet nie myślę o tym aby iść na rentę. Nawet nie informuję nikogo o mojej chorobe. Renty lepiej zostawić dla tych co nie mogą pracować. A z jaskrą można. Blanka Odpowiedz Link Zgłoś
byu371a1 Re: Jeszcze raz jaskra 14.09.04, 13:07 Zadałam to pytanie bo kompletnie się przeraziłam diagnozą!!!!A oprócz jaskry jestem jeszcze chora na rzs(reumatoidalne zapalenie stawów: artretyzm) Odpowiedz Link Zgłoś
niepelnosprawni.info Re: Jeszcze raz jaskra 15.09.04, 09:31 Jeśli chodzi o ulgi i uprawnienia osób niepełnosprawnych to zależą one od orzeczonego stopnia niepełnosprawności. Szczegóły w linkach: Informacja o ulgach i uprawnieniach przysługujących osobie niepełnosprawnej znajduje się pod adresem: www.niepelnosprawni.info/labeo/app/cms/x/3544 informacja o ulgach w PKS i PKP www.niepelnosprawni.info/labeo/app/cms/x/3916 informacja o ulgach w komunikacji miejskiej Warszawy (w zakresie transportu miejskiego każde miasto ustala własne zasady w sprawie ulg) www.niepelnosprawni.info/labeo/app/cms/x/3553 informacja jak ubiegać się o dofinansowanie do turnusu rehabilitacyjnego: www.niepelnosprawni.info/labeo/app/cms/x/1829 Informacja o podatkach i odliczeniach dla osoby niepełnosprawnej znajduje się w ulotce „Niepełnosprawni podatki 2003” znajdującej się pod adresem (niestety ulotka mówi o podatkach za 2003 rok, ale ulgi w 2004 roku są bardzo zbliżone do tych z 2003. Jedyna różnica to fakt iż obecnie można odliczać wydatki na leki w kwocie ponad 100 zł a nie 152 jak w roku 2003. Na pewno z czasem zamieścimy też informacje o podatkach za 2004 rok): www.niepelnosprawni.info/labeo/app/cms/x/5466 informacja jak zaopatrywać się w środki pomocowe i ortopedyczne: www.niepelnosprawni.info/labeo/app/cms/x/3557 www.niepelnosprawni.info/labeo/app/cms/x/7504 podaje też linka do naszej biblioteczki – zawierającej elektroniczne wersję ulotek traktujących o różnych zagadnieniach: www.niepelnosprawni.info/labeo/app/cms/x/5047 informacja o orzekaniu do celów pozarentowych: www.niepelnosprawni.info/labeo/app/cms/x/2435 co do renty z ZUS to rentę można otrzymać jeśli wypełni się określone warunki, proszę zapoznać się z informacjami ze strony ZUS: www.zus.pl/swiadcze/emer001.htm odnośnie orzeczeń o niesdolności do pracy: ROZPORZĄDZENIE MINISTRA PRACY I POLITYKI SOCJALNEJ z dnia 8 sierpnia 1997 r. w sprawie orzekania o niezdolności do pracy do celów rentowych. (Dz.U.97.99.612) § 5. Przy ocenie niezdolności do pracy zarobkowej bierze się pod uwagę łącznie: 1) charakter i przebieg procesów chorobowych oraz ich wpływ na stan czynnościowy organizmu, 2) sprawność psychofizyczną organizmu oraz stopień przystosowania do ubytków anatomicznych, kalectwa, skutków choroby, 3) posiadane kwalifikacje, wiek, zawód, wykonywane czynności i warunki pracy oraz możliwości dalszego wykonywania pracy zarobkowej, 4) możliwość przywrócenia zdolności do pracy przez leczenie i rehabilitację lub przekwalifikowanie zawodowe. orzeczenia sądów tezy z piśmiennictwa § 6. 1. Celowość przekwalifikowania zawodowego orzeka się, jeżeli osoba ubiegająca się o świadczenie trwale utraciła zdolność do pracy zarobkowej w dotychczasowym zawodzie i może odzyskać zdolność do pracy po przekwalifikowaniu. 2. Przy ocenie celowości przekwalifikowania zawodowego przepisy § 5 stosuje się odpowiednio. Odpowiedz Link Zgłoś