Dodaj do ulubionych

czy pracodawca moze.....

25.10.05, 16:32
Mam druga grupę inwalidzką, bez swiadczeń , pracuję w swoim zawodzie mimo ze
w orzeczeniu nie powinnam . Czy pracodawca może mnie np. zwolnic gdy się
dowie ze mam przeciwskazania zdrowotne do wykonywania pracy na stanowisku na
którym mnie zatrudnił? Mam 25lat i nie chcę pobierać renty , chce nadal
pracować mimo przeszkód zdrowotnych.
Obserwuj wątek
    • kejro Re: czy pracodawca moze..... 25.10.05, 20:43
      Rozumiem, że masz orzeczoną całkowitą niezdolność do pracy.Pracodawca nie będący
      ZPCH może zatrudnić osoby niepełnosprawne w stopniu znacznym i umiarkowanym
      tylko w przypadku uzyskania pozytywnej opinii Państwowej Inspekcji Pracy o
      przystosowaniu przez pracodawcę stanowiska pracy do potrzeb osoby
      niepełnosprawnej.Pracodawca w momencie zgłaszania Ciebie do ubezpieczeń
      społecznych określił niewłaściwy kod tytułu ubezpieczenia, ponieważ złożyłaś
      wadliwe oświadczenie.Jeżeli masz prawo do renty, to w jaki sposób pracodawca
      realizuje swój obowiązek podawania do ZUS Twoich zarobków? Jeżeli więc można Ci
      wypowiedzieć umowę o pracę, to raczej nie z powodu Twoich przeciwskazań
      zdrowotnych,bo zapewne robiłaś badania wstępne przed przyjęciem do pracy i
      lekarz dopuścił Cię do pracy. W grę może wchodzić głównie Twoja uczciwość wobec
      pracodawcy.Przecież on nieświadomie łamie prawo, narażasz go przy tym na straty,
      np możliwość refundacji składek ubezpieczeniowych oraz dofinansowania wynagrodzeń
      • martyna2525 Re: czy pracodawca moze..... 26.10.05, 14:10
        Mam umiarkowany stopień niepełnosprawności.Mam tylko grupę bez świadczeń , więc
        nie wiem czy moze cokolwiek sobie odliczyć pracodawca. Chodzi o to że na
        orzeczeniu mam napisane imn. ze dozwolona praca w zakładzie pracy chronionej( a
        ten zakład nie spełnia takich wymogów), jak również do moich obowiązków należy
        cos czego nie powinnam robić z racji stanu zdrowia.I dlatego pytam czy to
        podstawa do zwolnienia?
    • grazynaa1 Re: czy pracodawca moze..... 26.10.05, 14:50
      Jestem w podobnej sytuacji.Mam drugi stopień niepełnosprawnosci i wskazania do
      pracy nie wymagającej stania i chodzenia.Moja praca polega na staniu i
      chodzeniu.Lekarz który mnie badał przed przyjeciem do pracy nie miał
      przeciwskazan i zakład nie robił mi z tego tytułu przeszkod w zatrudnieniu
      mnie.Nie pobieram zadnych swiadczen z Zusu,mam tylko dochody z wykonywanej
      pracy.Najwazniejsza jest opinia lekarza który daje zgode na wykonywanie pracy
      • mammutka Re: czy pracodawca moze..... 26.10.05, 15:17

a mówiłaś pracodawcy że jesteś niepełnosprawna??
        • martyna2525 Re: czy pracodawca moze..... 26.10.05, 15:41
          Pracowadca nie wie. Nie wiem jak długo to ukryje ale wiem ze już niedługo, znów
          mam badania okresowe. Jeśli chodzi o lekarza, to jest inny problem o ktorym
          nie chce pisać . Lekarz wydaje zdolnośc na 2 lata, a to długi czas i może sie
          wiele zmienić.
          • mammutka Re: czy pracodawca moze..... 26.10.05, 16:37

powiem tak.. mój mąż powiedział, że jest niepełnosprawny.. że dostaje renę.. To
            nic nie zmieniło - pracuje na uzusowioną umowę zlecenie - często dłużej niż 7
            godzin jakie mogą pracowac niepełnosprawni. Pilnuje jedynie aby nie brać więcej
            zleceń tak aby nie przekroczyć limitu jaki możę zarobić. I tyle. Wolał być
            uczciwy, wobec siebie, zusu i pracodawcy. Nikt mu zadnych badań nie robił,
            ponieważ do umowy zlecenia nie sa one wymagane.
    • mmaalgo Re: czy pracodawca moze..... 27.10.05, 18:04
      Jeżeli pracodawca zatrudnia pracowników z grupą inwalidzką to może dodatkowo
      czerpać z tego tytułu różne korzyści,Nie traci na tym ani pracownik ani
      pracodawca. Można pracować i jednocześnie dostawać rente .
      Czy to jest Twoja pierwsza praca?
      Orzecznik od tak nie daje grupy inwalidzkiej.
      A co decyzji pracodawcy- zataiłaś przed nim dość istotną sprawę
      jeśli się dowie to może uzadanić swoją decyzję ,że (straciłaś w jego oczach
      wiarygodność).
      Czy Twoja grupa inwalidzka jest przyznana przez Zus
      jeśli tak to niepowinnaś zatajać tego przed pracodawcą jesteś źle zgłoszona do
      do ZUS (druk Zus ZUA, ZUS RMULA)

• martyna2525 Re: czy pracodawca moze..... 27.10.05, 20:50
        Nie, to nie jest moja pierwsza praca.Zataiłam fakt posiadania grupy gdyż mój
        zawód ( pracuje w zawodzie) dyskwalifikuje osoby z grupą jakąkolwiek. Poprostu
        wymagane jest pełne zdrowie.Wiem ze jeśli wyrządzam szkodę to sobie wykonując
        czynności , które mi szkodzą ale musze z czegoś żyć, a pensja przewyższa rentę
        (socjalną w moim wypadku).
    • lukrecja88 Re: czy pracodawca moze..... 27.10.05, 23:41
      To Twoja decyzja. Nie chcesz mówić o tym pracodawcy to nie mów. Nie ma takiego
      obowiązku. Najważniejsze jest zaświadczenie dopuszczające do pracy wystaniane
      przez lekarza medycyny pracy.
      Może warto wystąpić o zmianę orzeczenia? Albo orzeczenie z Zespołu ds Orzekania
      o Niepełnosprawności?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka