Dodaj do ulubionych

Czy to jest autyzm???

11.06.06, 16:39
Od niedawna moja 13-letnia córka traci z nami kontakt wzrokowy. Zapatruje się
w jedno miejce i przez 5 minut nie ma z nią żadnego kontaktu. Poza tym często
kręci się w kółko, jest zamknięta w sobie, ma zaburzenia koncentracji (
wcześniej ich nie miała), jest nadwrażliwa na dotyk, nie spotyka się z
koleżankami i ma lęk wysokości. W związku z tym mam do was pytanie: czy to
możliwe żeby 13-latka miała autyzm???? Jeżeli tak to napiszcie jakie terapie
wykorzystuje się w leczeniu autyzmu. Proszę o jak najszybszą odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • mroziaczek Re: Czy to jest autyzm??? 11.06.06, 18:36
      najważniejsze - nie panikuj bo przestraszysz dziecko a to jeszcze gorzej wpłynie na jej funkcjonowanie
      to że traci kontakt z rzeczywistością może być objawem wielu innychy dolegliwści
      NAJWAŻNIEJSZE !
      idź z nią do dobrego neurologa który nie tylko pomaca i postuka ale da skierowanie na badania zarówno z krwi jak i głowy - nie czekaj na swoje miejsce w kolejce - idź prywatnie koneczne wg mnie jest zrobienie tomografu
      nie zwlekaj działaj szybko i pewnie
      im szybciej postawi się diagnozę tym lepiej
      osobiscie wydaje mi się że to nie autyzm ale ..... musisz to sprawdzić
    • iza_1 Re: Czy to jest autyzm??? 11.06.06, 18:47
      osobiscie bardzo watpie aby byl to autyzm,on objawia sie zwykle u dzieci w
      wieku do 3 lat jest stala funkcja mozgu, ale z pewnoscia jesli masz watpliwosci
      powinnas natychmiast udac sie do neurologa i psychooga dzieciecego...
      mialam podobny przypadek w rodzinie, ale okazalo sie ze dziecko bralo narkotyki
      czego rowniez Ci nie zycze
      pozdrawiam serdecznie
    • oliwia685 Re: Czy to jest autyzm??? 12.06.06, 10:03
      Dziękuję za odpowiedź.
    • mania1119 Re: Czy to jest autyzm??? 17.06.06, 21:26
      Niezbyt prawdopodobne zeby autyzm jako jednostka ujawnil sie w 13 roku zycia.To
      co opisujesz to jest albo rozwijajacy sie proces ktory dopiero ujawni sie w
      pelni (czego nie zycze oczywiscie),albo jest tak,ze jest osiowe zaburzenie (czy
      bylo robione EEG i czy wykluczono epi?) a reszta lub niektore to sa dodatkowe
      zaburzenia nie zwiazane ze soba lub.np wynikajace ze zlego stanu psychicznego
      (np,lęki).
      Konieczna jest pelna diagnoza oparta na wyczerpujacych badaniach."Zapatrywania
      sie" jakie opisujesz moga byc tzw.petit mal w przebiegu epi,inne moglyby wiazac
      sie z tzw.aura,tez wystepujaca w przebiegu padaczki.Stad moje pytanie o EEG.Ale
      traktuj to jako wylacznie przypuszczenia bo nie widzialam dziecka.
    • oliwia685 Re: Czy to jest autyzm??? 18.06.06, 15:25
      Moja córka miała robione EEG i lekarz wykluczył padaczkę. Powiedział też że to
      raczej nie możliwe żeby moja córka miała autyzm, ale że nie jest to pewne na
      100% i kazał skontaktować mi się z psychologiem. Idziemy do niego z córką
      jutro. Pozdrawiam.
    • gia.m2 Troll 18.06.06, 22:38
      Identyczny watek pojawił się parę miesięcy temu na forum dzieci org
      tnij.org/e6i
      Tam autorka zotała uznana za trolla, nie wiem czy tutaj to jest ta sama osoba,
      czy naśladowczyni. Oliwia685 to jest gorzej, niż żałosne.
      • ankh_30 Re: Troll 19.06.06, 11:09
        Droga Oliwio, poinnaś być z Corką u neurolga już dawno a nie pisywać na forach:0
        Racja można się stąd i stamtąd dowiedzieć kilku pożytecznych rzeczy, ale żaden
        post na forum nie zastąpi lekarza czy badań.
        • mroziaczek Re: 19.06.06, 16:59
          eeg nie wykaże np guza a nawet może nie wykluczyć w 100 % padaczki nie jest ot
          wystarczające badanie neurologiczne :(
          i wątpię żeby psycholog pomógł bez dobrej diagnozy medycznej
          to moje zdanie na temat pierwszy czyli o chorobie dziecka
          natomiast jeżeli faktycznie "latasz" po różnych forach szukając wirtualnej
          pomocy zamiast w realu zadbać o dziecko to powinno ci się odebrać prawa
          rodzicielskie - niestety w Polsce jeszcze tego nie można zrobić :(
          • ankh_30 Re: 19.06.06, 23:39
            Ja nie mówieę o EEG bo jest do *&^&* mowię o rezonansie, jeżeli się coś dzieje
            trzeba działać.....
            • mania1119 Re: gia.m2 20.06.06, 16:43
              Sprawdzilam,i rzeczywiscie,masz racje!Ale dla mnie,szczerze mowiac,to nie do
              pojecia!
    • oliwia685 Re: Czy to jest autyzm??? 23.06.06, 08:57
      Byłam w poniedziałek z moją córką u psychologa (prywatnego) i okazało się że
      moja córka ma niestety autyzm :(. Narazie moja córka będzię korzystać z
      litoterapi, odpowiedniej diety, metody opcji, hipoterapii oraz muzykoterapii.
      Psycholog powiedziała że dobrzy by było żeby moja córka pojechała na
      delfinoterapię, ponieważ przynosi ona rewelacyjne efekty w leczeniu autyzmu. W
      zwiazku z tym mam do was pytanie: czy macie adresy lub telefony do różnych
      delfinariów w których organizowana jest delfinoterapia???? Jeżeli tak to błagam
      was napiszcie mi je. Z góry dziękuję.
    • rozalia10001 Re: Czy to jest autyzm??? 23.06.06, 13:47
      Oto adresy do niektórych delfinariów które organizują delfinoterapię:
      Ukraina
      (kontakt: Ludmiła Łupina, 99-24 Sewastopol, Kozacza Buchta, ul. Epronowska 7,
      faks: 0038 069 224 23 09). Cena terapii: nie jestem pewna ale chyba 10 000 tys.
      zł.
      Key Largo, Floryda
      Island Dolphin Care Center
      150 Lorelane Place
      Key Largo, Fl 33037
      phone: (305)-451-5884
      fax: (305)-453-5399
      email: fonzie@islanddolphincare.org
      Cena terapii: 7,500 $ cała terapii
      Litwa
      Koszt dziesięciodniowej rehabilitacji wynosi 4 000 euro. Natomiast za przelot,
      zakwaterowanie oraz wyżywienie dla trzech osób należy zapłacić 7 300 euro.
      Najbliższe terminy są w lipcu oraz sierpniu b.r. Więcej informacji o terapii w
      języku polskim udziela Elżbieta Dąbrowska tel. 0049 241873596 lub
      anemonne@gmx.de
      NIEMCY
      dolphin kids e.V. is a registered non-profit organization / VR 1249
      Registered at Amtsgericht Brühl
      Judenpfad 45 b .
      50996 Köln
      Phone ++ 49 - 2236 321390
      Fax ++ 49 - 2236 321917
      e-mail info@dolphinkids.de
      www.dolphinkids.de/englisch/foundingE.html wersja angielska
      www.dolphinkids.de/deutsch/gruendung.html wersja niemiecka

dolphin aid e.V.
      Lintorfer Waldstr. 5
      40489 Düsseldorf
      Telefon 0203 / 746280
      Fax 0203 / 7481063
      eMail: dolphin-aid@wtal.de
      www.dolphin-aid.de/

Dolfin Care International Deutschland
      Diesterweg 34, Postfach 700259
      D- 63552 Frankfurt/Main - Germany
      E-mail: info@dolfin-care.com
      www.dolfin-care.com
    • oliwia685 Re: Czy to jest autyzm??? 23.06.06, 14:57
      Rozalio bardzo ci dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.
      • aldona55 Re: Czy to jest autyzm??? 27.06.06, 19:44
        Polecam fajną stronę do poczytania. Tu znajdziesz dużo informacji na temat
        autyzmu. Autorka tej strony jest wybitną specjalistką w tej dziedzinie. Oto
        adres: www.plock.edu.pl/prv/logopeda/
    • oliwia685 Do Aldony 28.06.06, 10:13
      Dziękuje za stronkę.
    • iwona1959 Asperger-Syndrom? 07.07.06, 00:55
      Niestety, diagnoza tej choroby nie jest taka prosta. Argumenty, ze objawy
      autyzmu staja sie widoczne do 3-go roku zycia, tez nie sa calkiem pewne. W tym
      wypadku jest to autyzm wczesno-dzieciecy.
      Inna odmiana tej choroby jest tzw. Zespol Asperga, ktory uwidacznia sie dopiero
      starszych dzieci, mlodziezy. Jest tez trudniejsza do zdiagnostowania.
      Najsmutniejsze jest to, ze na te chorobe nie ma lekarstwa. Wszelkie terapie (w
      tym ta z delfinami, godna polecenia) moga pomoc zlagodzic objawy, ale wyleczyc
      sie jej nie da.
      Z ciekawosci poszukalam sobie w polskim internecie strone dotyczaca tych chorob
      i z niemalym zaskoczeniem przeczytalam, ze tam Zespol Asperga uwazany jest za
      ciezsza forme autyzmu. No coz... jest juz pozno i nie bede bawila sie w dalsze
      poszukiwania tylko zaufam swojej wiedzy, ktorej NIE nabylam w internecie.

Dla pocieszenia moge podac, ze ta forma autyzmu jest lzejsza od wczesno-
      dzieciecego. W doroslym zyciu moga takie dzieci osiagnac sukcesy na polu
      zawodowym. Dla przykladu podam takie nazwiska jak Richard Borcherds - prof.
      mat. na University of California w Berkeley, u ktorego dopiero w wieku 38 lat
      odkryta te chorobe, albo Axel Brauns, niemiecki pisarz i tworca filmow, Craig
      Nicholls, gitarzysta australijskiej Rock-grupy The Vines czy Vernon L. Smith
      nagrodzony nagroda Nobla w dziedzinie gospodarki. U wszystkich diagnoza
      brzmiala Asperger-Syndrom.
      Ale zanim zaczne sie wymadrzac na calego, oddaj swoje dziecko w rece dobego
      specjalisty.
      Pozdrawiam
      • magdalenkaaa78 Re: Asperger-Syndrom? 07.07.06, 10:23
        ZA nie jest cięzszą odmianą autyzmu. raczej stoją na przeciwległych biegunach.
        Za to autyzm i ZA podpadają pod całościowe zaburzenia rozwojowe ( F84 w
        klasyfikacji ICD10 )
        ZA można ( i diagnozuje się go ) także przed 3 rokiem życia. oczywiście nie w
        kazdym przypadku, ale można, można zdiagnozować ZA a nie autyzm.
        Autyści też mogą osiągać sukcesy i zyć w społeczeństwie w miarę normalnie.
        Nie wiem, jakie strony w necie przegladałaś, ale chyba nie właściwe.
        • magdalenkaaa78 Re: Asperger-Syndrom? 07.07.06, 10:28
          Zespół Aspergera, syndrom Aspergera, "autyzm inteligentny" (DSM-IV 299.80) jest
          to zaburzenie mieszczące się w spektrum autyzmu, jest jedną z pięciu chorób
          należących do spektrum PDD (Pervasive Developmental Disorders) czyli
          całościowego zaburzenia rozwoju. Do PDD należą również m.in. autyzm
          wczesnodziecięcy oraz słabiej poznane zaburzenie semantyczno-pragmatyczne (SPD).
          Zaburzenie to obejmuje przede wszystkim upośledzenie umiejętności społecznych,
          trudności w akceptowaniu zmian i sprawność (elastyczność) myślenia oraz
          szczególnie pochłaniające zainteresowania, natomiast rozwój mowy przebiega
          prawidłowo (w przeciwieństwie do autyzmu wczesnodziecięcego - chociaż moze być
          opóźniona )
          Ludzie cierpiący na niego przypominają osoby z autyzmem pod tym względem, że od
          wczesnego dzieciństwa występuje u nich ten sam rodzaj upośledzeń, wyróżniają
          się jednak o wiele większą elokwencją i lepszą adaptacją społeczną, a z powodu
          swych niezwykłych zainteresowań częściej uchodzą za ekscentryków niż za ludzi o
          zaburzonej osobowości.

W zespole Aspergera zaburzenia pojawiają się praktycznie od urodzenia
          • iwona1959 Re: Asperger-Syndrom? 07.07.06, 12:01
            Magdalenko, masz racje, napisalam ze znalazlam jedna strone w internecie, na
            ktorej napisano bzdury i dlatego nie mialam ochoty szukac czegos innego (trzeba
            kiedys isc spac)i oparlam sie na wiedzy, ktora zdobylam gdzie indzej.
            Masz tez racje, ze diagnoza ZA MOZLIWA jest u malych dzieci, ale jest to o
            wiele trudniejsze niz autyzm wczesno-dzieciecy. Oliwia pisze, ze jej dziecko ma
            juz 13 lat, a wiec mozna przyjac, ze nie jest to juz zaburzenie wczesno-
            dzieciece.
            Staralam sie pisac jezykiem zrozumialym dla przecietnego czlowieka, tak zeby i
            matka, ktora po takiej diagnozie niepewna jest przyszlosci dziecka, jeszcze
            bardziej sie nie zalamala. Nie chodzilo mi o wywody czysto medyczne, bo to
            nikomu nie pomoze a moze jeszcze bardziej zagmatwac w glowie. W koncu jest to
            forum nie dla lekarzy. Nie chce podawac tu wszystkich kryteriow, wedlug ktorych
            mozna te chorobe rozpoznac (dla ciekawskich: ww. DSM IV, poza tym ICD 10, wg.
            Gillberg&Gillberg, wg. Szatmani, Bremmer & Nagy). Obawiam sie, ze jesli ktos
            zechce sie sam wg. tych kryteriow sprawdzic, dojdzie do wniosku ze jest
            osobiscie dotkniety ta choroba.
            W obydwu przypadkach (autyzm i ZA) dotknieci tymi chorobami moga zyc normalnie
            albo prawie normalnie w spoleczenstwie. Nie probujmy teraz znalezc definicji
            slowa "normalnie" bo taka nie istnieje.
            Ale z ta choroba to jak z wylewem: jeden otrzasnie sie tylko i zyje dalej tak,
            jak przed wylewem, inny laduje w wozku inwalidzkim i zdany jest do konca zycia
            na pomoc innych. Magdalenko, to tylko porownanie. Wiem, ze autyzm nie powstaje
            po wylewie ;-)
            W mojej pracy mam do czynienia z przypadkami "z wozka inwalidzkiego" , a wiec z
            doroslymi ludzmi z diagnoza wczesno-dziecieca, ktorzy, uwierz mi, w "normalnym"
            zyciu (przypominam: definicja nie istnieje) nie mieliby zadnych szans.
            Ale zanim wejdziemy na sciezke medyczna, byc moze niezrozumiala dla
            przecietnego czytelnika, wrocmy do przypadku corki Oliwii. Dziewczynka ma
            ogromne szanse odniesc sukcesy w zyciu, nawet jesli czasami uznawana bedzie
            za "dziwaka" - co nie musi nastapic.
            Nie odbierajmy Oliwii i jej dziecku nadziei na "normalne" zycie przez medyczne
            dyskusje. Przypuszczam, ze obydwie dosc sie tego nasluchaja w gabinecie
            lekarza. Zyczmy im duzo sily i zaparcia w dazeniu do celu - NORMALNOSC.

A slyszalas, istnieje podejrzenie, ze Einstein takze byl aspergikiem?
            No, ale tego juz mu nie udowodnimy ;-)
            Pozdrawiam
    • sosenki Czy to jest autyzm??? 09.07.06, 19:52
      Ja od 13 lat pracuje w szkole dla dzieci z autyzmem i nie widzialem przypadku
      zeby 13 letnie dziecko zachorowalo na autyzm w tym wieku.
      Zachorowalnosc na autyzm wystepuje w wieku 1.5-3 lat.
      Dziecko z autyzmem nigdy nie opowiadalo by o sobie co i gdzie i jak cos robili
      w szkole czy na wakacjach. Dziecko z autyzmem ciagle powtarza (z reguly) te
      same wersety z radia, TV czy z domu, rowniez nigdy nie bylo by w stanie robic
      samodzielnie zakupow w sklepie. Mysle ze pani corka do wieku 13 byla normalna i
      zdrowa dziewczynka. Jednego sie tutaj obawiam, czy corka nie byla zmuszana do
      zadnych seksualnych spraw przez kogos w domu lub otoczeniu jej. (szkola,
      podworko, dom) Objawy ktore pani opisuje i wiek dziecka wskazuja ze dziewczynka
      gryzie sie sama ze soba i ze swoimi myslami. To jest wiek dorastania i tutaj
      trzeba szukac przyczyny. Jej potrzebna jest rozmowa z matka ktora przytuli i
      wyslucha dziecka i da porade. Jezeli pani nie jest na silach tego zrobic prosze
      skontaktowac sie z psychologiem (kobieta) i prosic o pomoc w rozwiazaniu
      zagadki dlaczego pani corka tak sie zachowuje.
      • oliwia685 Re: Czy to jest autyzm??? 09.07.06, 21:42
        Córka napewno nie była zmuszana do żadnych kontaktów seksualnych. Moge tylko
        Pani powiedziec ze psycholog prywatny powiedział że moja córka ma autyzm.
        Szczerze przyznam że mnie to też dziwiło ponieważ czytałam że autyzm pojawia
        się u dzieci między 1,5 a 3 rokiem zycia. Jednak lekarze wykluczyli padaczkę. A
        jak by córka była zmuszna do kontaktów seksualnych to by mi o tym napewno
        powiedziała. Aha zauważyłam że córka ja chodzi po schodach (mam dom piętrowy)
        to idzie bardzo wolno i cały czas się na nie patrzy. Gdy już jest na górze to
        znowu schodzi tak samo i uwazne obserwuje schody (i tak kilka razy). Za 3 tyg.
        jade na delfinoterapię do Niemiec.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka