Dodaj do ulubionych

Odpowiedź z komisji ZUS

07.07.06, 22:22
Witam!!!
5 dni temu stanąłem na komisji ZUS to było juz moje drugie podejście z
odwołania ponieważ za pierwszym razem orzecznikiem była ginekolog a ja
choruję na łuszczycowe zapalenie stawów-kobieta zadawała takie pytania ze
wywnioskowałem ze nie ma pojęcia o mojej chorobie. oczywiście mnie uzdrowiła
odpowiedź dostałem do ręki od razu teraz byłem na komisji z odwołania i
powiedziano mi ze odpowiedź dostane pocztą ale inne osoby od razu dostawały
na miejscu fakt ze odmowne.
To czekanie jest bardzo stresujące mam pytanie czy ktos tez czekał
naodpowiedz pocztą? No i jaka była ? Znajomi niepełnosprawni mający juz
doswiadczenie z komisją ZUS pocieszają mnie ze jak nie dali mi odmowy od razu
to na pewno dostanę rente co wy na to???

POZDRAWIAM!!!
Obserwuj wątek
    • elkajk Re: Odpowiedź z komisji ZUS 08.07.06, 10:13
      Moja kolezanka,też miała taki przypadek.Najpierw dostała decyzje odmowną, potem
      się odwołała i stanęła przed komisją, nie dostała nic do reki.Po 4 tygodniach (
      niby maja 2 tygodnie na odpowiedź)przyszedł list z ZUS przyznajacy jej
      rentę.Wiec z Tobą moze bedzie tak samo.Trzymaj się.
      • anna361 Re: Odpowiedź z komisji ZUS 10.07.06, 14:29
        Witaj. Ja również mam łuszczycowe zapalenie stawów i stawałam na komisje w ZUS-
        ie by dostać rente socjalną .Przykro jest mi Ci to pisać ale ja zostałam
        równiez uzdrowiona .Odwołałam sie i też czekałam miesiąc czasu na odpowiedz z
        ZUS oczywiście była odmowna.Obecnie odwołałam sie do sądu ,byłam już badana
        przez biegłych i oni równiez uważają ,że łuszczyca i łzs to nic takiego renta
        się nie należy.Ale tak było w moim wypadku może z Tobą będzie inaczej czego Ci
        życze .Pozdrawiam
        • amadobo Re: Odpowiedź z komisji ZUS 10.07.06, 18:51
          Witam,
          mam za sobą rownie ciekawe doświadczenia pokomisyjne. Jestem po operacji
          kręgosłupa, z bardzo zaawansowaną chorobą zwyrodnieniową na wszystkich
          poziomach. Mam niesprawną lewą /pracującą/ rękę po złamaniu w łokciu, ubytek
          słuchu obustronny /75db/, nadcisnienie, gościec łuszczycowy i trochę innych
          przyjemności. Badał mnie ortopeda /to dobrze, bo kości.../, jednak zupełnie
          zignorował np. niedosłuch - a symbol potrzebny mi jest przy zwolnieniu z
          abonamentów, o innych chorobach nie wspomnę. A orzeczenie, jakie dostałam,
          przyprawiło mnie o śmiech pusty-
          • baja47 Re: Odpowiedź z komisji ZUS 10.07.06, 21:15
            amadobo !!!!
            Nasze corki miały w komisji chyba tę samą panią orzecznik, albo miały pecha,że
            bardzo dobre mają wyniki w nauczaniu, u mojej corki, choć wada wrodzona, bez
            skrupułów , odebrano świadczenia, twierdząc, że dobrze sobie radzi w zyciu,
            skoro studiuje w mieście, oddalonym od domu rodzinnego
            • lewandowski19741 Re: Odpowiedź z komisji ZUS 11.07.06, 14:38
              jednej rzeczy nie rozumiem a jak sie dowiedzieli w zusie ze corka studiuje??? i
              lekarz orzecznik daje nizdolnosc od pracy a nie nauki.nie rozumiem tego cos tu
              jest nie tak
              • baja47 Re: Odpowiedź z komisji ZUS 11.07.06, 15:53
                z przedlozonego komisji, zaświadczenia z uczelni, albowiem pytanie zawarte w
                zawiadomieniu o terminie komisji ,dotyczyło aktualnego statusu córki
                • amadobo Re: Odpowiedź z komisji ZUS 11.07.06, 18:26
                  Dokładnie tak. Trzeba określić czy się pracuje, studiuje itp. Poza tym pani
                  orzecznik wypytała moje dziecko - co, gdzie, jak i dlaczego, cały czas
                  zwracając się do 22 letniej dziewczyny "ty", z lekką ironią w głosie.
                  Interesowało ją co robi mama, tata. Szkoda, że nie spytała co mamy ciekawego w
                  domu. Nie jest to przykład odosobniony. Uczyłam w tym roku
                  dziewczynę /LO/,bardzo chorą na nerki, dializowaną. Dziewczyna miała orzeczoną
                  całkowitą niezdolność do pracy ze stwierdzeniem, że po ukończeniu 18 lat
                  otrzyma rentę socjalną. Stawiła się na komisji i usłyszała to samo, co moja
                  córka - jeśli się uczy to tak, jakby pracowała.Inna moja podopieczna, studentka
                  ASP, ma orzeczoną w CPR całkowitą niezdolność do pracy. ZUS
                  przeprowadził "dochodzenie" na komisji podobnie jak w dwóch powyższych
                  przypadkach...
                  Ja się zastanawiam czy oni dążą do tego, żeby niepełnosprawną młodzież zamknąć
                  w domach, niech nie mają aspiracji, siedzą i kiwają się czekając na "ogromną"
                  kwotę renty socjalnej? Mój przypadek jest o tyle śmieszny, że zalecenia
                  dotyczące warunków pracy są kuriozalne. Mnie renta niepotrzebna, bo jestem na
                  emeryturze.
                  • baja47 Re: Odpowiedź z komisji ZUS 11.07.06, 22:09
                    Poza tym pani orzecznik wypytała moje dziecko - co, gdzie, jak i dlaczego,
                    zwracając się do 22 letniej dziewczyny "ty",

to wszystko powielone było w przypadku mojej rozdygotanej corki, ale w tym
                    zdenerwowaniu pamięta, że zadziwiło ją to tykanie...
                    Została zapytana nawet, gdzie mieszka, tzn. akademik czy prywatne mieszkanie....
                  • helenkam Re: Odpowiedź z komisji ZUS 27.07.06, 17:18
                    Witam!
                    Mój 20-letni syn był dzisiaj na komisji ZUS, jest po chemioterapii, wszystko
                    skończyło się szczęśliwie( myślę o chorobie )trafił na sympatycznego lekarza,
                    który nie dość, że udzielił kilku trafnych wskazówek to jeszcze namawiał do
                    podjęcia studiów, zainteresował się samopoczuciem syna w trakcie matury,
                    zapytał o wyniki( syn maturę zdawał pomiędzy kursami chemii).Dał całkowitą
                    niezdolność do pracy.Nie wszyscy są wredni.
    • kret26 Re: Odpowiedź z komisji ZUS 16.07.06, 12:19
      No więc chciałem sie z Wami podzielić wiadomością, że w piątek dostałem
      orzeczenie, że jestem całkowicie niezdolny do pracy do końca lipca 2007. Aż nie
      mogłem uwierzyć,że obyło sie bez Sądu, ale najlepsze w tym wszystkim jest to,że
      już dzień wcześniej dostałem odcinek od renty i pieniądze za zaległe dwa
      miesiące.

POZDRAWIAM!!!
      • baja47 Re: Odpowiedź z komisji ZUS 16.07.06, 18:28
        bardzo miłe, że napisałeś, jak Cię nie uzdrowili :)))))))
        to 13 lipca był dla Ciebie mile zaskoczonym dniem, myśle o tej kasie, znienacka
        nadeszłej :)))))))))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka