Dodaj do ulubionych

zespół depresyjno-nerwicowy

18.02.07, 11:21
Moja przyjaciółka choruje od kilku lat na depresje. Właściwie ma stwierdzony zespół depresyjno-nerwicowy (w jeden przychodni) lub zespół depresyjno-lękowy (inny lekarz). Ma za sobą próbę samobójczą, okaleczenia ciała. Funkcjonuje kiepsko, takimi "falami" - kilka dni dobrze, potem kompletne załamananie. Nie jest w stanie podjąć żadnej pracy, są dni kiedy nie jest w stanie wyjść z domu wogóle.
Mam pytanie - czy przy tego typu chorobie może starać sie o orzeczenie o niepełnosprawności i rentę? Czy przysługuje jej jakaś pomoc? Bardzo proszę o poradę.
Obserwuj wątek
    • bystra2000 Re: zespół depresyjno-nerwicowy 18.02.07, 11:45
      Starać się można zawsze -dość często z dobrym skutkiem.
      Złóżcie wniosek ,zbierzcie dokumentację medyczną i czekać na komisję.
      Jak nie przyznają renty,odwołanie .
      Życzę powodzenia:):):):)
    • michal_sajko Re: zespół depresyjno-nerwicowy 18.02.07, 18:57
      Nie wiem jak ZUS traktuje takie schorzenia, natomiast orzecznictwo do celów
      pozarentowych w wykazie chorób psychicznych (nieładnie to brzmi) wymienia
      zarówno zaburzenia nastroju (depresja) jak i zaburzenia lękowe. Uważam więc, że
      jak najbardziej jest możliwe uzyskanie orzeczenia o niepełnosprawności
      przynajmniej do celów pozarentowych (min. do celów odpowiedniego zatrudnienia).
      Powtarzam - nie wiem jak podchodzi do tego ZUS. Być może w ZUS lepiej mieć
      stwierdzoną psychozę i przebyte leczenie szpitalne, przynajmniej ja tak mam...
      Pozdrawiam
      Michał
      • ajlii Re: zespół depresyjno-nerwicowy 18.02.07, 23:34
        Dziekuję serdecznie za odpowiedź :) Nie wiele się orientuje w tej kwestii, a Ona sama sobie nie poradzi. Gdzie mogę znaleźć wykaz dokumentów które trzeba złożyć? Czy wystarczy karta z przychodni z opisem przebiegu choroby, czy potrzebne też jakieś skierowanie? Czy warto dołączyć np. opis interwencji pogotowia po próbie samobójczej? Z tego co piszesz rozumiem że ZUS to jedna sprawa, a orzeczenie o niepełnosprawności to inna... gdzie w takim razie trzeba się udać? Jesli nie renta, to na jaką pomoc może liczyć? Wiem tylko że inaczej liczy się dodatek mieszkaniowy. Próbuję zmobilizować Ją do podjęcia przerwanych kilka lat temu studiów - czy wiąże się to z jakimś stypendium, albo z możliwościa zmiany kierunku? Albo z dofinansowaniem do leków (w tej chwili to prawie 200 zł miesiecznie, nawet z tą literką P na recepcie)?
        • niepelnosprawni.info Re: zespół depresyjno-nerwicowy 19.02.07, 11:23
          Rzeczywiście obecnie czymś innym jest orzekanie do celów rentowych i
          pozarentowych – proszę zapoznać się z publikacją:
          pomocspoleczna.ngo.pl/x/1925;jsessionid=928278919C1EAF2015DFD578DE6EBD7D
          jeśli chodzi o rentę trzeba będzie uzyskać orzeczenie z ZUS – proszę zobaczyć
          informacje z publikacji „Rety i emerytury”:
          www.niepelnosprawni.pl/ledge/x/5081
          jełki choroba pojawiła się w czasie studiów to prawdopodobnie będzie można
          uybiegać się o rentę socjalną:
          www.zus.pl/default.asp?p=4&id=406

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka