Dodaj do ulubionych

PFRON i dziecko

23.03.07, 13:09
mam pytanie. Jestem matka chorego i nieplenosprawnego dziecka, ktore w lipcu
skonczy 3 latka, dziecko jest lezace, nic nie robi samodzielnie... czy moge
zgłosic go do PFRON'u??? dostaje na niego tylko zasilek i swiadczenie
pielegnacyjne a chcialabym sie starac o dofinansowanie o remont łazienki pod
chore dziecko... i ogolnie korzystac z ich dofinansowan w razie koniecznosci
czy moge zglosic tak male dziecko?
na stronce internetowej nie ma nic odnosnie tak malych dzieci i zamin zrobie
z siebie blazna w oddziale PFRON to chcialam sie podpytac osob, ktore cos
takiego juz zalatwialy bo ja naprawde nic nie wiem...
bardzo prosze o odpowiedzi w temacie lub na poczte gazetowa-dziekuje i
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • dobrakobieta3 Re: PFRON i dziecko 23.03.07, 22:50
      Olivko, faktycznie, słabo jeszcze się orientujesz w temacie, ale wszystko przed
      Tobą:)

Nie ma czegoś takiego, jak "zgłoszenie dziecka do PFRON-u". Aby móc korzystać
      ze środków PFRON-u lub PCPR-u (który dysponuje m. in. środkami PFRON-u), Twoje
      dziecko musi posiadać stosowne orzeczenie o niepełnosprawności. Przy
      konkretnych wnioskach (remont, turnus itd.) będziesz zawsze proszona o taki
      kwit oraz ewentualnie każdorazowo dodatkowe dokumenty ten stan potwierdzające
      od lekarza (skierowanie z określeniem schorzenia itp.).
      Jeśli spełniasz ten wymóg to wystarczy. Możesz próbować - ale zacznij od
      lokalnego PCPR-u (np. w sprawie przystosowania lokalu). Ale może jednak
      wcześniej poczytaj wszystko na temat orzecznictwa na www.niepelnosprawni.info
      (łatwo znajdziesz zakładkę na ich stronie).
      Podpytaj tez może kogoś z miejscowej opieki społecznej - na pewno powiedzą co i
      gdzie masz prawo i możliwość uzyskać, aby pomóc sobie i dziecku.

Owszem, PFRON nie ma programów, których odbiorcami bezpośrednio są maluchy -
      takie są założenia. Natomiast z ich środków rodziny mogą korzystać właśnie
      poprzez PCPR-y.

Pzdr.
    • niepelnosprawni.info Re: PFRON i dziecko 26.03.07, 12:28
      Dofinansowanie na likwidację barier arcitektonicznych na podstawie rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 25
      czerwca 2002r. w sprawie określenia rodzajów zadań powiatu, które mogą być finansowane ze środków Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych (Dz. U. Nr 96, poz. 861 ze zm.)przysługuje osobą, które mieszkają w budynku niedostosowanym, utrudniającym im poruszanie się i codzienna egzystencję.
      Proszę udać się do PCPR w swojej miejscowości pobrać, a następnie złożyć tam wniosek o w/w dofinansowanie. Ważne jest w tym jest to, iż wymagany jest 20% wkład własny.

forum.niepelnosprawni.pl/topic_show.pl?tid=599
      www.niepelnosprawni.pl/ledge/x/9461
      • sauber1 Re: PFRON i dziecko 04.04.07, 13:32
        Korzystając z okazji zbieżności tematu ośmielam się zadać pytanie. Jestem ojcem
        chorego i niepełnosprawnego dziecka, które w sierpniu skończy 16 lat, chore na
        anoreksję, czy mogę zgłosić się do PFRON'u???, czy mogę i o co starać się o
        dofinansowanie. Zaznacza że pytam całkiem serio, w ubiegłym roku pytałem, była
        możliwość dofinansowania zakupu komputera, lecz środków nie było

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka