Dodaj do ulubionych

Zakład Pracy Chronionej.

23.05.07, 13:07
Jestem osobą niepełno sprawną mam IIIgrupę na stałe kod RL. Pracuje w zakładzie pracy chronionej ,gdzie nie są przestrzegane przeciwwskazania do wykonywania różnych prac przez osoby tam zatrudnione. Stan mój się pogorszył na tyle że jestem 49 dni na zwolnieniu lekarskim L4. Na początku roku wystosowałem pismo o możliwość wyjazdu na turnus rehabilitacyjny w miesiącu czerwcu. Zakład pozytywnie zaopiniował, załatwiłem sobie rezerwację., ale od połowy kwietnia się rozchorowałem. Mam L4 do 31maja i chciałbym wócić do pracy i skorzystać z wyjazdu rehabilitacyjnego. Teraz w tej sytuacji zakład robi mi problemy ,mówi że muszę rozmawiać z Dyrektorem!! że mogę nie dostać urlopu wypoczynkowego i nie będę miał zfinansowanego turnusu. Czyli będę miał negatywną decyzję. Również dano mi do zrozumienia że jak będę chodzi na l4 to mnie zwolnią. Czy zakład pracy ma prawo tak postąpić i odmówić mi wyjadu na turnus rehabilitacyjny , nie mówiąc już o zfinansowaniu ?
Obserwuj wątek
    • dobrakobieta3 Re: Zakład Pracy Chronionej. 23.05.07, 22:44
      A od kiedy to zakład pracy finansuje wyjazd na taki turnus??? Chyba ze ma taki
      wewnętrzny regulamin, bo generalnie to są to zupełnie inne, zewnętrzne źródła
      (PFRON, PCPR konkretnie)...
    • wyspy_borneo Re: Zakład Pracy Chronionej. 24.05.07, 10:32
      Osobom z III grupą nie przysługuje płatne zwolnienie na turnus
      rehabilitacyjny.Może on się odbywać tylko w ramach urlopu a z tego nie mogą
      korzystać osoby czasowo niezdolne do pracy.Po zakończeniu zwolnienia, w związku
      z tym, że trwało ono ponad 30 dni będziesz musiał mieć dopuszczenie do pracy od
      lekarza uprawnionego do badań profilaktycznych.A przecież piszesz o
      przeciwwskazaniach do pracy, to nie jest pewne czy będziesz mógł podjąć
      pracę.Skoro jesteś pracownikiem to widocznie Twoja praca jest potrzebna
      pracodawcy, bo po co ma on zatrudniać osoby niepotrzebne. Skoro nie było Cię w
      pracy taki okres czasu , to nie dziw się, że pracodawca nie chce Cię puścić na
      urlop. Urlop jest bowiem udzielany w terminie uzgodnionym z pracodawcą i
      uzależniony od jego potrzeb.A tak właściwie to może zastanów się nad zmianą
      pracy. Z trzecią grupą możesz swobodnie pracować na otwartym rynku pracy.
      • gazela37 Re: Zakład Pracy Chronionej. 28.05.07, 11:30
        Niby tak, osoby z III grupą mogą pracować na otwartym rynku pracy ale....nie wszyscy pracodawcy potrafią zrozumieć takiego pracownika. Ja sama miałam taką sytuację. Ze względu na chorobę pracę powinnam wykonywać w pozycji siedzącej, ale pracodawca nie chciał robić wyjątków i wolał mnie zwolnić niz dać krzesło (byłam szkolona specjanie do takiego stanowiska przez przedstawiciela firmy zza granicy).
        Ostatnio niestety słyszy się że osoby z III grupą to zło konieczne...do pracy na otwartym rynku za chorzy a w ZPCh są natomiast wykorzystywani....I tak źle i tak niedobrze....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka