Dodaj do ulubionych

bariery architektoniczne

11.02.08, 17:01
Witam jestem niepelnosprawna ruchowo od urodzenia ale chodze o wlasnych silach
i pobieram rente socjalna oraz zasilek pielegnacyjny i od 01 pazdziernika
podjelam prace na 1/2 etatu w opiece spolecznej i rowniez moja praca jest z
dofinansowania z PFRONU oraz z Urzedu Pracy. Czy ja moge starac sie o
dofinansowanie likwidacja barier architektonicznych z PFRON-u na remont mieszkania
Obserwuj wątek
    • niepelnosprawni.info Re: bariery architektoniczne 12.02.08, 12:33
      Tak, o dofinansowanie likwidacji barier architektonicznych mogą ubiegać się osoby niepełnosprawne, które mają trudności w poruszaniu się.

Dodatkowo osoby te muszą: być właścicielami nieruchomości lub użytkownikami wieczystymi nieruchomości albo posiadają zgodę właściciela lokalu lub budynku mieszkalnego, w którym stale zamieszkują.

Dofinansowanie nie może obejmować kosztów realizacji zadania poniesionych przed przyznaniem środków finansowych i zawarciem umowy o dofinansowanie ze środków Funduszu.

Należy pobrać wniosek, wypełnić go a następnie złożyć we właściwej ze względu na miejsce zamieszkania jednostce Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie lub innej jednostce, w której w danej miejscowości znajdują się wnioski na likwidację barier.
      Każda tego typu placówka posiada katalog rzeczy objętych dofinansowaniem.

Kwota dofinansowania do likwidacji barier - do 80% kosztów przedsięwzięcia, nie więcej jednak niż do wysokości piętnastokrotnego przeciętnego wynagrodzenia (W III kwartale 2007 r. przeciętne wynagrodzenie to 2703,41 zł).

Wkład własny to 20% przedsięwzięcia.

Zachęcam również do zapoznania się z informacjami zawrtymi pod linkiem:
      www.niepelnosprawni.pl/ledge/x/9461

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka