laggio 05.04.09, 19:57 Drogie WDPD, podzielcie sie prosze Waszymi przepisami na farsz do jajek. Zblizaja sie Swieta, mam ochote na nowosci w swiatecznym menu z gory dziekuje! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasia79a Re: faszerowane jajka 05.04.09, 20:15 ja robię tak: ugotowane na twardo jajka przekrajam razem ze skorupką wzdłuż i wyjmuję łyżką jajo, aby nie nartuszyć zbyt skorupki; siekam drobno, dodaję koperek, natkę, tyle śmietany ile majonezu (łyżkę tego i łyżkę tego) i sól, pieprz; to do skorupek, przykładam do bułki tartj i przygniatam delikatnie, coby się dobrze trzymała i na patelnię ze zrumienionym masłem. Kiedyś dawałam też do tego tuńczyka z puszki i całkiem smaczne było ale i tak najbardziej mi smakuje wersja z samymi jajami i ziołami- PYCHA Odpowiedz Link
dominika8 Re: faszerowane jajka 05.04.09, 20:33 robię podobnie, ale bez pietruszki,sam koperek, no i nie daję majonezu i śmietany, a do farszu 1 surowe jajko, żeby się masa kleiła. Odpowiedz Link
gemini50 Re: faszerowane jajka 05.04.09, 20:50 Proszę bardzo (przepisy z książki "Kuchnia polska") JAJKA W ZŁOTYM DESZCZU 10 jajek ugotowanych na twardo 20 dag pasztetu (z drobiu lub cielęciny) listki selera lub natki pietruszki 2 łyżki gęstej śmietany sól biały pieprz sos - szklanka kwaśnej kremówki łyżka utartego chrzanu sok z cytryny cukier sól kopiasta łyżka zmielonej żelatyny 2 łyżki mleka Jajka kroimy wzdłuż na połowę. Wyjmujemy żółtka. Białka ukłądamy na deseczce. Pasztet rozieramy ze śmietaną (farsz powinien być puszysty i jednolity). Gdy trzeba- doprawiamy. Gotowym nadziewamy połówki jajek. W niewelkej ilości zimnej wody moczymy żelatynę. Gdy napęcznieje, rozprowadzamy gorącym mlekiem. Przygotowujemy sos: śmietanę z dodatkiem szczypty soli ubijamy na puch, ddajemy chrzan, przechłodzoną żelatynę, sok z cytryny, i gdy trzeba sól do smaku. Gdy sos zacznie gęstnieć, przekładamy do specjalnego woreczka z koncówkaą i dekoracyjnie rozkłądamy na połókach jajek. Bok półmiska wykładamy zieleniną, układamy jajka i osyujemy utartymi żółtkami. Podajemy schłodzone. JAJKA FASZEROWANR PIECZARKAMI 6 jajek ugotwanych na twardo szklanka ieczarek w naturalnej zalewie 2 łyżki drobn posiekanego szczypiorku 2-3 pędy młodego czsnku łyżka gęstej, kwaśnej śmietany liście sałaty pół czerwnej papryki sól pieprz natka pietruszki Jajka kroimy wzdłuż na połowę, wyjmujemy żółtka, białka kłądziemy na deseczce.rzygtwjem farsz: żółtka ucieramy ze śmietaną, dodajemy odsączone, drobno posiekane pieczarki, szczypiorek, czosnek, przyprawy. Składniki wyrabiamy na jednolitą masę i delikatnie doprawiamy d smaku. Nadziewamy białka formując zgrabne kopczyki. Porcje nakładamy na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty, posypujemy papryką pokrojoną w "makaronik" przybieramy zeleniną. JAJKA FASZERWANE RZEŻUCHĄ 5 jajek ugtowanych na twardo kopiasta łyżka majonezu łyżka musztardy duża parówka lub 10 dag kiełbasy parówkowej sól pieprz 2 kopiaste łyżki posiekanej rzeżuchy marynowana paprykamłode listi rzeżuchy lście sałaty Jajka kroimy wzdłuż na połowę, wyjmujemy żóltka, białka układamy na deseczce. Drobno pokrojoną parówkę ucieramy z żółtkami, posiekaną rzeżuchą, łyżką majonezu i musztardą, dodajemy przyrawy, wyrabiamy (farsz powinien być pulchny i lekko pikantny). Nadziewamy białka, formując zgrabne kopczyki. Porcje układamy na płmisku wyłożonym sałatą, przybieramy papryką, porcją majonezu, posypujemy rzeżuchą. Podajemy zaraz po przygtowaniu - wtedy rzeżucha nie traci świeżości i wygląda apetycznie. JAJKA FASZEROWANE KREMEM Z SARDYNEK 5 jajek ugotowanych na twardo puszka sardyne w oliwie sólpieprz łyżka gęstej, kwaśnej śmietany plasterk cytryny kilka przepiórczych jajeczek ugtowanych na twardo zielenina Jajka kroimy wzdłuż na połowę, wyciągamy żółtka, białka układamy na deseczce. Żółtka i sardynki wraz z oliwą ucieramy w malakserze na jednolitą masę - gdy trzeba, lekko doprawiamy do smaku. Jeżeli masa będze zbyt ścisła, dodajemy łyżkę śmietany. Masę nakładamy do woreczka z końcówką, napełniamy nią dekoracyjnie rozłożone na półmisku białka. Przybieramy zieleniną, plastrami cebuli i połówkami przepiórczych jajek. SMACZNEGO Odpowiedz Link
budzik11 Re: faszerowane jajka 06.04.09, 09:08 Ja robię farsz z samego żółtka (w sensie wydłubuje samo żółtko, nie całe jajo ze skorupki - jaja obieram) - dodaję do żółtek np. tuńczyka, albo makrelę wędzoną, albo drobniutko posiekaną szynkę, albo uduszone i zmielone pieczarki, do tego szczypiorek albo natkę pietruszki, do tego majonez, przyprawy, mieszam wszystko dokładnie, wkładam do dołków po żółtkach, na to kleks majonezu i do dekoracji listek pietruszki Odpowiedz Link
kreatywni Re: faszerowane jajka 12.04.09, 06:32 Ostatnio zajadam się jajami faszerowanymi boczkiem (+ cebulka i żółtko). Odpowiedz Link