10.02.10, 22:59
No i co powiecie?

Parę lat temu tak się podjaraliśmy Pomarańczowymi, a teraz co? Klapa, niestety...
Obserwuj wątek
    • zawle Re: Ukraina 10.02.10, 23:15
      Widać blisko nam kulturowo...
      • jo_ember Re: Ukraina 11.02.10, 22:16
        Taa... Trochę podobni. U nas była SOLIDARNOŚĆ, a teraz koledzy wydrapują sobie
        oczy. Niestety jak się nie ma programu to na samej euforii
        wolnościowo-rewolucyjnej daleko się nie zajedzie...
        • ilnyckyj Re: Ukraina 12.02.10, 22:52
          Ja jednak myślę,że te podziały na Ukrainie są głębsze. Właściwie są tam dwa
          narody plus mniejszość rosyjska. A duża część Ukraińców myśli i często mówi po
          rosyjsku.
          • ilnyckyj Re: Ukraina 18.02.10, 15:18
            Natomiast jeśli chodzi o nasze relacje do Ukrainy i Ukraińców wskazana jest
            daleko idąca ostrożność. Wypominanie teraz zbrodni z czasów wojny uważam za
            nierozsądne z naszej strony. Sprawa UPA wymaga bardziej bezstronnego podejścia,
            trzeba pamiętać, ze była to organizacja niepodległościowa jedyna w czasie wojny
            na Ukrainie, w związku z czym teraz jest przywoływana ww niepodległej Ukrainie.
            We współczesnej historii Ukraińcy nie mają nic innego co, by tak reprezentowało
            ich dążenia niepodległościowe.

Dla Polski niepodległość Ukrainy ma duże znaczenie. Wolimy chyba na wschodzie
            takiego sąsiada niż Rosję.
            • basilisque Re: Ukraina 18.02.10, 21:15
              Zgadzam się, że dzisiaj nie ma sensu rozpalanie dawnych, nieaktualnych waśni.
              Tylko, że tamta strona - też rozpala
    • basilisque Re: Ukraina 06.02.11, 22:13
      pomer_anya napisała:

> No i co powiecie?
      >
      > Parę lat temu tak się podjaraliśmy Pomarańczowymi, a teraz co? Klapa, niestety.
      > ..

No właśnie. Chyba żegnamy się z post-jagiellońskimi konceptami Giedroycia, ktore jakoś usiłowali realizować i Kwaśniewski i Kaczyński - Lech. Tak łatwo dystansujemy się od nowego patriotyzmu ukraińskiego, dlatego. że inaczej interpretujemy historię. Szkoda. Bandera nie był jednak takim zbrodniarzem jak Stalin czy Hitler. Pogromy Żydów były na ziemiach etnicznie ukraińskich i polskich tak jak białoruskich, litewskich itp. Potrafili się pojednać Niemcy z Francuzami, z Rosjanami i z nami, to dlaczego nie mielibyśmy się pojednać my z Ukraińcami? A niestety i u nas podsyca się te dawne anty-ukraińskie fobie, robi to głównie prawica, bardziej spod znaku endecji (ks. Isakiewicz, Ziemkiewicz itp.)
      • ilnyckyj Re: Ukraina 08.02.11, 18:02
        Zgadzam się, też mam wrażenie, że te waśnie są trochę sztucznie podsycane i (uwaga: teoria spiskowa! wink) nie wiem, czy za tym podsycaniem nie stoi lobby pro-rosyjskie, któremu wyjątkowo zależy na tym, żeby antagonizm polsko-ukraiński istniał. To jest bardzo w interesie Rosji, bo to nie tylko oddziela Ukrainę od Polski, ale też oddala Ukrainę od Europy i praktycznie oddaje na łaskę i niełaskę Moskwy.

W takim dzialaniu widzę praktyczny interes Rosji i tu mogą inwestować i lobbować.
        • dziwny_ten_swiat Re: Ukraina 14.01.12, 09:16
          Niedawno byłem na Ukrainie zachodniej ( dawna Małopolska wschodnia) i rzeczywiście to kraj, w którym na co dzień widać sfrustrowanych ludzi. We Lwowie grasują np. młodzi (głównie) ludzie, którzy polują na turystów z Polski, wciskając im, że są Polakami tutaj dyskryminowanymi i bez pracy, żeby ich podratować jakąś gotóweczką. Bandera i Petlura są kreowani na bohaterów narodowych, nie bez oporów dużej części społeczeństwa. Ale z drugiej strony - kogo mają kreować na swojego bohatera: Piłsudskiego? Czy może z Chruszczowa? Zbrodnie na Wołyniu były, ale Bandera w tym czasie siedział w obozie koncentracyjnym, a poza tym nasi też bywało, że mordowali Ukraińców.
          • ilnyckyj Re: Ukraina 02.02.12, 20:32
            Trochę szkoda mi tej Ukrainy i to co tam się dzieje teraz mnie smuci. To kraj post-kolonialny, w granicach ustanowionych przez Stalina, tak jak postkolonialne kraje w Afryce - skazany na konflikty etniczno-kulturowe. Pomóc nie wiele możemy, poza jakimiś indywidualnymi przypadkami, bo już takiego ruchu jak "Pomarańczowi" nie będzie.
    • ukrainaonline Re: Ukraina 20.08.12, 15:25
      Ukraińcy sobie poradzą. Widze analogię w Historii Polski i ukrainy. www.UkrainaOnline.pl
      • ilnyckyj Re: Ukraina 22.08.12, 21:38
        Ukraińcy sobie poradzą, na pewno. To zaradni ludzie! Ale czy Ukraina przetrwa i jak długo i w jakiem formie - to już inna sprawa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka