Dodaj do ulubionych

Neo-komunizm

13.08.13, 23:12
Weltgeist, czy Zeitgeist - ten wielogodzinny traktat filmowy już po raz kolejny w Planete. To podobno poważny kanał, a dzieło to w sumie nie można określić inaczej niż potężne hochsztaplerstwo.
Trzeba jednak przyznać, że są tam myśli niepozbawione sensu, w swej skrajności. Mamy tam długą filipikę na temat pieniądza, jego fatalnego skutku na ludzi i potrzeby jego zlikwidowania, jako źródła wszelkiego zła. Wręcz brzmi to jak apologia - już wydawałoby się pogrzebanego na wieki komunizmu.
Przy tej okazji przyszło mi do głowy pytanie, czy czasami ten fatalny rezultat wspaniałej skądinąd idei, nie wynikał z faktu, że ustrój ten wprowadzano w prymitywnych, barbarzyńskich krajach jak Rosja czy Chiny a nie np. w Europie zachodniej, gdzie istniały silne partie komunistyczne. Może by to wyglądało inaczej, kto wie.
Obserwuj wątek
    • zawle Re: Neo-komunizm 14.08.13, 07:23
      A ja byłam pod wielkim wrażeniem. Uważam że tak się właśnie dzieje. Wiem że w Polsce są ustawy "robione" pod zamówienie. Nie będę dyskutować na temat wielu konkretnych przypadków tam opisanych ( nie dziwne że nie jadą ogólnikami?), bo jestem za mała żeby powiedzieć czy to teoria spiskowa, czy nie. Nie dopatrzyłam się tam chęci zlikwidowania pieniądza, a raczej chęci zwrócenia uwagi na to czym pieniądz się stał. Czy się stał w rękach ludzi.
      • krol-czy-krolik Łapać złodzieja! 14.08.13, 11:58
        Zło w pieniądzach? To tak samo można teraz zwalać na telefony komórkowe. Albo internet. Bo tyle złego wynika. Albo - samochody. Tyle wariatów jeździ i ludzie giną. A rakiety i broń wszelaka? Bomby?
        Mały konkursik: kto poda jeszcze więcej przedmiotów, wynalazków, które przyczyniają się do zła wszelakiego. A drugie pytanie: co z nimi zrobić?

Załączam DB (może być: 1. Duża Buzia, 2. Duża Bomba do wyboru przez forumowiczów) od Rabbita
        • basilisque Re: Łapać złodzieja! 18.08.13, 23:12
          Oczywiście można odpowiedzieć, że to człowiek jest winien, nie przedmioty. Ale pieniądz powołał do życia człowiek i w którymś momencie ten przedmiot, narzędzie wymiany towarów, wymknął się mu spod kontroli.
          • zawle Re: Łapać złodzieja! 19.08.13, 11:43
            basilisque napisał:

> Oczywiście można odpowiedzieć, że to człowiek jest winien, nie przedmioty. Ale
            > pieniądz powołał do życia człowiek i w którymś momencie ten przedmiot, narzędzi
            > e wymiany towarów, wymknął się mu spod kontroli.

ło matko...mi sie odkurzacz nigdy nie wymyka spod kontroliwink bez mojej wiedzy- oczywiście
            • w.ell Re: Łapać złodzieja! 20.09.13, 14:39
              zawle napisała:

> basilisque napisał:
              >
              > > Oczywiście można odpowiedzieć, że to człowiek jest winien, nie przedmioty
              > . Ale
              > > pieniądz powołał do życia człowiek i w którymś momencie ten przedmiot, na
              > rzędzi
              > > e wymiany towarów, wymknął się mu spod kontroli.
              >
              >
              > ło matko...mi sie odkurzacz nigdy nie wymyka spod kontroliwink bez mojej wiedzy-
              > oczywiście
              smile smile
              Choc - nie wiadomo co by sie stalo, gdyby odkurzacze przejely role pieniedzy... wink
              • basilisque Re: Łapać złodzieja! 28.09.13, 22:55
                Albo - jak taki odkurzacz wessie za dużo kasy - to może zwariować...
                • zawle Re: Łapać złodzieja! 29.09.13, 11:34
                  basilisque napisał:

> Albo - jak taki odkurzacz wessie za dużo kasy - to może zwariować...

To ja poproszę taki model co sam po mieście łazi i kasę zasysa. Ja sobie dam radę. Odetkam i wrócę zdrowie psychicznewink Za darmo, ze zwykłego ludzkiego odruchu
    • jeepwdyzlu mimo wszystko warto 18.08.13, 23:42
      Lata temu (na You Tube) byłem zaskoczony...
      To ważny film, szkoda, że pokazywany po latach...
      Ale kto nie widział - powinien rzucić okiem, nie będzie żałować (choć niektóre manipulacje mają wdzięk cepa smile
      jeep
    • ilnyckyj Re: Neo-komunizm 22.09.13, 20:30
      Może obecny kryzys świadczy o tym, że te ewangeliczne idee równości wszystkich ludzi, sprawiedliwości społecznej powoli zaczynają odżywać. W każdym razie liberalny indywidualizm pod hasłem "jak sobie pościelesz tak się wyśpisz" okazał się ideą zwodniczą i oderwaną od rzeczywistości.
      • trzcinka78 Re: Neo-komunizm 29.09.13, 20:30
        ilnyckyj napisał:

> Może obecny kryzys świadczy o tym, że te ewangeliczne idee równości wszystkich
        > ludzi, sprawiedliwości społecznej powoli zaczynają odżywać. W każdym razie libe
        > ralny indywidualizm pod hasłem "jak sobie pościelesz tak się wyśpisz" okazał si
        > ę ideą zwodniczą i oderwaną od rzeczywistości.

Odżywać? Chyba ty jesteś oderwany od rzeczywistości. Raczej każdy chciałby mieć taki czarodziejski odkurzacz, o którym wyżej w tym samym wątku smile
        • pomer_anya Re: Neo-komunizm 11.10.13, 22:58
          Oczywiście. Wszyscy by chcieli. A jeszcze mówi się, że pieniądze leżą na ulicy. Ja ich tam nie widziałam. Zresztą gdybym znalazła, to miałabym dużo kłopotu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka