madohora Re: Giebło 13.05.24, 14:46 Z Giebła nie wiele pamiętam Tylko jakiś cmentarz I jak tradycja każe od bramy Stoi tam kościół murowany Odpowiedz Link
madohora Re: Giebło 29.06.18, 17:20 ŚWIĘTO JURAJSKIEGO SZLAKU ORLICH GNIAZD - Radio Katowice - 29.06.2018 Odpowiedz Link
madohora Re: Giebło 30.06.18, 12:46 ŚWIĘTO SZLAKU ORLICH GNIAZD - Radio Katowice - 30.06.2018 Odpowiedz Link
madohora Re: Giebło 20.07.18, 18:09 NA JURZE KRAKOWSKO - CZĘSTOCHOWSKIEJ ROZGRYWANE SĄ ZAWODY BALONOWE - Radio Katowice - 20.07.2018 Odpowiedz Link
madohora Re: Giebło 01.09.18, 19:12 SPADAJĄCY BALON. AKCJA SŁUŻB RATUNKOWYCH - Radio Katowice - 01.09.2018 Odpowiedz Link
madohora Re: Giebło 13.09.18, 18:16 JUŻ NIE TYLKO INDUSTRIADA. JURAJSKIE ZAMKI SIĘ BUDZĄ I ZAPRASZAJĄ - Wyborcza - 13.09.2018 Odpowiedz Link
madohora Re: Giebło 13.09.18, 18:20 Właśnie porozmawiajmy. Dobrze, że "się budzą" bo stanowią nie lada atrakcję ale jest jeden W I E L K I problem. Niestety nawet w dzisiejszych czasach nie każdy posiada samochód a dostać się w te rejony komunikacją miejską to jeden wielki szkopuł. Jeszcze do Ogrodzieńca jakoś można ale dalej to już jest ogromny problem. Poza tym brak informacji lub nieaktualna informacja stwarza dezinformację. Przyjeżdżając z Katowic do Zawiercia ja nie wiem jacy lokalni przewoźnicy tam jeżdżą. Czekałam dwie godziny aby dotrzeć na Podzamcze. Nie mówiąc już o powrocie. Odpowiedz Link
madohora Re: Giebło 13.09.18, 18:21 Moja koleżanka ma ochotę odwiedzić Bobolice - nie dojedziemy - bo nie wiemy jak dojechać. W jej przypadku nie wchodzi w grę podjechanie do Mirowa i spacer do Bobolic. Nie da rady. Odpowiedz Link
madohora Re: Giebło 13.09.18, 18:23 W ubiegłą sobotę w Udorzu była impreza, która na pewno by mnie zainteresowała i "chciałam tam być". Cóż z tego, skoro nawet nie wiedziałam w jakim kierunku mam się udać by dostać się do Udorza. Jakieś 2-3 km byłam gotowa przejść pieszo. Cóż z tego, że nawet nie wiedziałam gdzie mam się dostać. Odpowiedz Link
madohora Re: Giebło 13.09.18, 18:28 Owszem jest parę miejsc, gdzie można bez problemu ale jak się nie jest z tamtych okolic to bieda. Wspomniane Podzamcze - jakoś można dać radę Mirów - nie wiem dlaczego tylko z Myszkowa i tylko w niedzielę, ja mam urlop i może bym sobie połaziła po skałkach a tutaj problem Żarki - bez żadnego problemu ale do Żarek jeździ się w innych celach (Żarki - cmentarz żydowski i dawna synagoga), Żarki letnisko - na wypoczynek i na grzyny Pilica - jak się ktoś uprze to dotrze ale z przesiadkami. A jeszcze trzeba wracać z powrotem Giebło - tutaj akurat nie ma problemu, ale proszę was kto pojedzie z Katowic do Giebła?! Odpowiedz Link
madohora4 Re: Giebło 18.04.22, 16:32 1818 - lustracja podała, że ludność całej parafii składa się z 694 dusz Odpowiedz Link
madohora4 Re: Giebło 18.04.22, 16:42 W latach 1975–1998 miejscowość administracyjnie należała do województwa katowickiego. Odpowiedz Link
madohora4 Re: Giebło 18.04.22, 17:14 kościół św. Jakuba, fragmenty z pierwszej połowy XIII wieku, przebudowany w 1911 (nr rej. A/567/2019) Odpowiedz Link
madohora4 Re: Giebło 18.04.22, 17:20 W stanie praktycznie niezmienionym przetrwał aż do początku XX wieku. W latach 1900-1912 została przeprowadzona gruntowna przebudowa kościoła. Pierwotna konstrukcja (prezbiterium i wschodnia część nawy) zostały nadbudowane o ok. 1 metr. Sama nawa została przedłużona w kierunku zachodnim, a oryginalna wieża została zastąpiona nową. Dobudowano także ceglaną zakrystię. Odpowiedz Link
madohora4 Re: Giebło 18.04.22, 17:26 Kościół znajduje się na wzniesieniu, w centrum wsi Giebło. Zbudowany jest z kamienia ciosanego. Jak większość kościołów romańskich, jest budowlą orientowaną. Odpowiedz Link
madohora4 Re: Giebło 18.04.22, 18:02 Wewnątrz kościoła znajdują się obecnie trzy drewniane ołtarze. Odpowiedz Link
madohora4 Re: Giebło 18.04.22, 18:06 Po prawej stronie nawy znajduje się ołtarz św. Antoniego. Niegdyś znajdował się tam obraz przedstawiający klęczącego św. Antoniego, któremu ukazuje się Matka Boska z Dzieciątkiem. Obecnie jest on zastąpiony obrazem przedstawiającym prawdopodobnie młodego świętego. Po bokach znajdują się figury św. Jana Chrzciciela oraz św. Barbary. Odpowiedz Link
madohora Re: Giebło 13.05.24, 14:43 Jedna pani z Giebła W rachunkach była biegła Nic nie robiła Tylko liczyła A potem z kasą zbiegła Odpowiedz Link
madohora Re: Giebło 13.05.24, 14:49 Około 1700 roku na obszarze dzisiejszej gminy Ogrodzieniec znajdowało się wiele dworów szlacheckich, z których niestety do dnia dzisiejszego nie zachował się żaden, oprócz tego w Gieble. Jest więc jedynym takim obiektem na terenie gminy. Ten uroczy budynek znajduje się w obniżeniu centralnej części Giebła. Powstał prawdopodobnie na miejscu poprzedniego, drewnianego, w pięknym kompleksie parkowym nad brzegiem stawu, między wysokimi drzewami. Odpowiedz Link
madohora Re: Giebło 13.05.24, 14:51 Logo ODKRYJ AKTYWNIE Z DZIECKIEM BEZ BARIER PRAKTYCZNIE DZIEJE SIĘ BLOG POLECANE SERWISY WIĘCEJ GRYWALIZACJA PLANER PODRÓŻY WYŚLIJ WIADOMOŚĆ DO PIT Image Image Planer podróży0 Image Główna Dziedzictwo Kulturowe Dworek W Gieble Dworek w Gieble Miejscowość: GIEBŁO FacebookTwitterWhatsAppMessengerPodziel się ODSŁUCHAJ TEKST Giebło położone jest w gminie Ogrodzieniec, przy drodze z Żerkowic do Pilicy. To stara miejscowość, o której pierwsze źródła pisane wspominają w początku XIV wieku. Znajduje się tu dworek szlachecki w zabytkowym parku. Jest tu również otoczony murem, romański kościół parafialny pod wezwaniem św. Jakuba, z XII-XIII wieku. Odkryto tu także archeologiczne pozostałości zamku na tzw. "zakościelu". Charakterystyczne dla miejscowości są liczne kapliczki i krzyże, a ciekawostkę stanowi piekarnia "Podpłomyk" - posiadająca średniowieczne tradycje. Giebło wspomniane zostało po raz pierwszy, w kościelnych dokumentach pisanych, w roku 1325 - pod nazwą Kebl. Jednak stojący we wsi kamienny, romański kościół pod wezwaniem św. Jakuba (po przebudowie prezentujący styl gotycki) jest budowlą powstałą prawdopodobnie już w połowie XII wieku – zatem sama wieś musi być jeszcze starsza. O dwroku i Gieble Około 1700 roku na obszarze dzisiejszej gminy Ogrodzieniec znajdowało się wiele dworów szlacheckich, z których niestety do dnia dzisiejszego nie zachował się żaden, oprócz tego w Gieble. Jest więc jedynym takim obiektem na terenie gminy. Ten uroczy budynek znajduje się w obniżeniu centralnej części Giebła. Powstał prawdopodobnie na miejscu poprzedniego, drewnianego, w pięknym kompleksie parkowym nad brzegiem stawu, między wysokimi drzewami. Wybudowano go z kamienia i otynkowano na przełomie XIX i XX wieku, na rzucie prostokąta, nie nadając mu jednak jakichś szczególnych cech stylowych. Jest parterowym budynkiem o dwuspadowym dachu, krytym dachówką, z zagospodarowanym poddaszem. Przed wojną dzierżawcami dworu była rodzina Niedzielskich. W latach 30-tych XX wieku był jedynym miejscem pozarolniczych zarobków; praca w nim była bardzo ciężka, a wynagrodzenie niewielkie. Chętnych jednak nie brakowało, gdyż w owym czasie we wsi panowała olbrzymia bieda. Obecnie budynek jest odnowiony dzięki staraniom Bronisława Duszy, byłego naczelnika gminy, pochodzącego z Giebła. Dworek pełni funkcje publiczne - mieści się tu między innymi Wiejski Ośrodek Zdrowia, biblioteka i Centrum Kształcenia na Odległość. Odpowiedz Link
madohora Re: Giebło 22.09.18, 18:18 JUROMANIA ŚWIĘTO SZLAKU ORLICH GNIAZD - Radio Katowice - 22.09.2018 Odpowiedz Link
madohora4 Re: Giebło 18.04.22, 17:17 piekarnia "Podpłomyk" posiadająca średniowieczne korzenie (zakład wypiekający słynne w okolicy bułki i chleby) Odpowiedz Link
madohora4 Re: Giebło 18.04.22, 17:30 Jedyna nawa posiada płaskie ściany oraz 8 dużych, prostokątnych i półkoliście zamkniętych okien, po 4 na ścianie północnej i południowej. Sufit w nawie jest płaski, zbudowany z desek. Pokryty jest tynkiem i ozdobiony malowidłami. W tylnej części nawy znajduje się również chór z organami. Odpowiedz Link
madohora Re: Giebło 04.10.18, 17:39 DEBATA NA TEMAT PERSPEKTYW GMIN JURAJSKICH - Radio Katowice - 04.2018 Odpowiedz Link