madohora Re: Dzień Matki 10.02.26, 23:45 2 maja 1941 roku marszałek Pétain oficjalnie ustanowił Narodowy Dzień Matki, wysyłając okólnik do prefektur, w którym zwrócił się do szkół z prośbą o „przygotowanie go z uczniami w klasach ”. Na tę okazję Generalny Komisariat ds. Rodziny przygotował plakat. Wydrukowano go w nakładzie 80 000 egzemplarzy i wywieszono w szkołach 21 maja. „ Twoja mama zrobiła dla ciebie wszystko… Marszałek prosi, abyś serdecznie jej podziękował. […] Wymyśl najpiękniejszą niespodziankę, jaką możesz sobie wyobrazić, taką, która sprawi jej największą przyjemność ” – głosił napis. Uczniowie otrzymali różne propozycje : zrywanie kwiatów, rysowanie, naukę pięknej recytacji lub dobre zachowanie w klasie i w domu. Nauczyciele zostali wezwani do zapewnienia sukcesu tego święta, które miało charakter zarówno publiczny, jak i prywatny . Odpowiedz Link
madohora Re: Dzień Matki 10.02.26, 23:45 Dzień Matki wykracza poza sferę rodzinną i wkracza w świat zawodowy. W 1949 roku Pierre Schneiter, minister zdrowia publicznego i ludności, „ zaapelował do prefektów o odwołanie się do dobrej woli pracodawców, prosząc ich o udzielenie matkom, których grafik pracy wymagał wykonywania obowiązków w Dzień Matki, urlopu specjalnego, pozwalającego im na świętowanie tego święta z dziećmi ” . Święto obchodzone jest również wewnątrz przedsiębiorstw. W 1953 roku przedsiębiorstwa Bon Lait (Nicea) i Renault-Billancourt obchodziły to wydarzenie . Odpowiedz Link
madohora Re: Dzień Matki 10.02.26, 23:46 Unikalny francuski zwyczaj : druga niedziela maja nie jest obchodzona jako Dzień Matki, ponieważ jest to święto narodowe Joanny d'Arc i patriotyzmu, ustanowione w 1920 roku. Dzień Matki obchodzony jest w ostatnią niedzielę maja. Jeśli przypada ona w Niedzielę Zesłania Ducha Świętego, święto jest przenoszone na pierwszą niedzielę czerwca. Odpowiedz Link
madohora Re: Dzień Matki 10.02.26, 23:47 W obliczu rosnącej popularności Walentynek i Dnia Ojca, władze potwierdziły swoje stanowisko w 1954 roku : „ Chociaż obchody Dnia Matki słusznie przybierają formę hołdu dla samej matki, to jednak cała rodzina jest w ten sposób honorowana. Władze publiczne nie mogą zatem popierać pewnych inicjatyw zmierzających do ustanowienia nowych „święt” dla innych członków rodziny, które mogłyby zmienić znaczenie narodowego Dnia Matki, zapisane w prawie Odpowiedz Link
madohora Re: Dzień Matki 10.02.26, 23:48 W Belgii, Szwajcarii i Kanadzie Dzień Matki obchodzony jest w drugą niedzielę maja. Odpowiedz Link
madohora Re: Dzień Matki 10.02.26, 23:49 Pomysł ustanowienia Dnia Matki w Szwajcarii podobno wyszedł od Armii Zbawienia już w 1917 roku. Praktyka ta rozpowszechniła się w latach 30. XX wieku, po oficjalnym uznaniu jej w Niemczech w 1923 roku. Odpowiedz Link
madohora Re: Dzień Matki 10.02.26, 23:52 Cześć Mamo! Krótka wiadomość z okazji Twojego wyjątkowego dnia. Chciałam Ci podziękować za wszystko, co mi dałaś w życiu i za to, że zawsze byłaś przy mnie. Wszystkiego najlepszego z okazji Dnia Matki, Mamo ! Dużo miłości Odpowiedz Link
madohora Re: Dzień Matki 10.02.26, 23:53 Cześć Mamo, Piszę ten krótki list, aby złożyć Ci życzenia z okazji Dnia Matki i podziękować za Twoje wsparcie, wysłuchanie i miłość. Wszystkiego najlepszego z okazji Dnia Matki, Mamo ! Buziaki Odpowiedz Link
madohora Re: Dzień Matki 10.02.26, 23:56 pisaki i kredki do ładnego rysowania lub kolorowania ; naklejki we wszystkich kolorach dla najmłodszych ; różnokolorowy papier do wycięcia i sklejenia ; proste lub wyszukane szablony do wykonania przy pomocy pisaków lub gwaszu ; Gwasz pozwoli również na wykonanie klasycznych odcisków dziecięcych dłoni ; W sklepach dostępne są różne stemple, niektóre można łączyć także ze szablonami ; bawełna, liście, wełna, pióra, piasek i wszelkiego rodzaju materiały do przyklejenia na kartkę ; brokat we wszystkich kolorach, aby nadać całości blasku. Odpowiedz Link
madohora Re: Dzień Matki 10.02.26, 23:57 Mamo, aby uczcić Twoje święto, umieściłam w tym małym koszyczku te piękne kwiaty. I daję Ci również, aby Ci podziękować, całą miłość, jaką mam w sercu. Odpowiedz Link
madohora Re: Dzień Matki 10.02.26, 23:58 Mamo, oto prezent urodzinowy dla Ciebie: pudełko z stokrotkami, pudełko na biżuterię, sekretne pudełko. Wiesz, co jest w środku ? Tysiące buziaków i moje wielkie serce ! Odpowiedz Link
madohora Re: Dzień Matki 10.02.26, 23:59 Moje życie jest czarujące, Kiedy zasypiam, Kiedy się budzę, Lub kiedy się bawię, W każdej chwili łagodna wróżka czuwa nade mną I otacza mnie uroczą opieką. Ten cud, To Mama ! Odpowiedz Link
madohora Re: Dzień Matki 11.02.26, 00:00 Moja droga, chodźmy zobaczyć, czy róża, która dziś rano rozpostarła ku słońcu swoją szkarłatną szatę, nie straciła już dziś wieczorem fałd swojej szkarłatnej szaty i cery podobnej do twojej. Ach ! Spójrz, jak w tak krótkim czasie, moja droga, ach, ach ! pozwoliła, by jej piękno opadło ! O doprawdy okrutna Naturo, skoro taki kwiat trwa tylko od rana do wieczora ! Dlatego, jeśli mi wierzysz, moja droga, póki twoja młodość rozkwita w najświeższym kwiecie, zrywaj, zrywaj swoją młodość, bo starość przyćmi twoją urodę, tak jak z tym kwiatem . Odpowiedz Link
madohora Re: Dzień Matki 11.02.26, 00:02 Gdy dryfowałem w dół niewzruszonych Rzek, nie czułem się już prowadzony przez holowników : Wrzeszczący Czerwoni Indianie wzięli ich za cel , Przybiwszy ich nagich do kolorowych słupów. Byłem obojętny na wszystkie załogi, Niosące flamandzką pszenicę lub angielską bawełnę. Kiedy te zamieszki z moimi holownikami się skończyły , Rzeki pozwoliły mi dryfować, gdziekolwiek chciałem. W szaleńczym plusku pływów, ja, zeszłej zimy głuchy jak dziecięce umysły, biegłem ! A Półwyspy, dryfujące, Nie doznały bardziej triumfalnych wstrząsów. Burza pobłogosławiła moje morskie przebudzenia. Lżejszy niż korek, tańczyłem na falach, Które są zwane wiecznymi wałkami ofiar, Dziesięć nocy, nie żałując głupiego spojrzenia latarni ! Słodsza niż miąższ kwaśnych jabłek dla dzieci, zielona woda przeniknęła mój kadłub jodłowy i obmyła mnie plamami niebieskiego wina i wymiocin , rozrzucając ster i hak. Odpowiedz Link
madohora Re: Dzień Matki 11.02.26, 00:03 Jutro, o świcie, gdy krajobraz skąpany będzie w świetle, odejdę – widzisz, wiem, że na mnie czekasz. Pójdę przez las, przejdę przez góry. Nie mogę dłużej trzymać się z dala od ciebie. Będę szedł z oczami utkwionymi w myślach, nie widząc niczego wokół, nie słysząc żadnego dźwięku, samotny, nieznany, z pochylonymi plecami, splecionymi dłońmi, smutny, a dzień będzie dla mnie jak noc. Nie będę patrzył na złoto zapadającego wieczoru ani na żagle w oddali schodzące ku Honfleur, a kiedy dotrę, położę na twoim grobie bukiet z zielonego ostrokrzewu i kwitnącego wrzosu. Odpowiedz Link
madohora Re: Dzień Matki 11.02.26, 00:05 Księżyc był spokojny i igrał na falach. Okno, wreszcie wolne, jest otwarte na bryzę . Sułtanka patrzy, a morze, tam, srebrnym strumieniem, haftuje czarne wysepki. Z jej wibrujących palców wyrywa się gitara. Słucha... Głuchy dźwięk uderza w stłumione echa. Czy to ciężki turecki statek przybywający z wód Kos, uderzający w grecki archipelag swoim tatarskim wiosłem ? Czy to kormorany nurkujące po kolei i przecinające wodę, która toczy się w perłach na ich skrzydłach ? Czy to dżin, który w górze gwiżdże cienkim głosem i zrzuca blanki wieży do morza ? Kto tak mąci fale w pobliżu seraju kobiet ? Ani czarny kormoran, kołysany na fali, ani kamienie muru, ani rytmiczny dźwięk ciężkiego statku, pełzającego po fali z wiosłami. To ciężkie worki, z których wyłaniają się szlochy. Sondując morze, które ich niesie, można było dostrzec poruszającą się wśród nich ludzką postać... Księżyc był spokojny i igrał na falach. Odpowiedz Link