madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 14.02.26, 23:48 KAWA Z CYNAMONEM 1 szklanka mleka (lub wody) 1 uncja mieszanki do gorącego kakao (około 2 łyżek stołowych plus 1 łyżeczka) 1 1/2 do 2 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu Doprowadź mleko (lub wodę) do wrzenia. Wsyp mieszankę kakaową i kawę rozpuszczalną w ilościach przeznaczonych na jedną porcję (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), a także cynamon do pustego kubka. Dodaj niewielką ilość podgrzanego mleka do mieszanki kawowej, aby utworzyć pastę. Łatwiej to zrobić widelcem niż łyżką. Stopniowo dodawaj resztę gorącego płynu, cały czas mieszając. Podawaj na gorąco Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 18.02.26, 14:20 NAGŁY ZWROT W SPRAWIE KAWY - Interia - 18.02.2026 Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 02.03.26, 21:17 Nie wiedziałam, że jestem tak zdolna. To niby serduszko jakoś samo mi wyszło. Następnym razem zrobię ładniejszą: Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 22.07.26, 23:29 Spożywanie surowych i lekko ugotowanych jaj wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 22.07.26, 23:30 Gotuj na wolnym ogniu, aby uzyskać mocniejszy smak - Im dłużej gotujesz kawę, tym mocniejszy staje się jej smak, ale nie staje się ona gorzka. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 22.07.26, 23:32 Możliwość picia - Jeśli obawiasz się dodania jajka, pamiętaj, że wrząca woda zabije wszelkie bakterie, które mogą być obecne w kawie, dzięki czemu będzie ona bezpieczna do picia. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 22.07.26, 23:42 W Hiszpanii śniadanie, czyli el desayuno, to najmniejszy posiłek dnia. Hiszpanie zazwyczaj jedzą duży posiłek w południe, ale rozpoczynają dzień od czegoś prostego, na przykład słodkiej bułki i kawy. Dzieci mogą wypić kubek gęstej i kremowej hiszpańskiej gorącej czekolady lub zimnego mleka czekoladowego z bułką, choć płatki śniadaniowe cieszą się obecnie również popularnością wśród dzieci. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 22.07.26, 23:43 Można pić czarną kawę ( cafe solo ), ale ulubionym napojem Hiszpanów jest cafe con leche (espresso z gotowanym na parze mlekiem). Dziś większość Amerykanów zna napój espresso znany jako latte, który jest podobny do cafe con leche, ale zawiera „mikropiankę”. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 22.07.26, 23:45 Ciastka śniadaniowe również cieszą się popularnością. Najprostszym daniem śniadaniowym jest po prostu bułka z dżemem lub słodka bułka, choć magdalena jest również lubiana. Pierwotnie magdaleny były ciastem cytrynowym w kształcie muszli, obecnie często występują w formie babeczki. Są bogate w smaku, ale jednocześnie lekkie i puszyste w konsystencji, o słodko-cytrynowym smaku. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 10.08.26, 17:27 Jako naturalny alkaloid kofeina występuje w ok. 60 różnych produktach pochodzenia roślinnego –najwięcej jest jej w ziarnach kawy. Pod względem chemicznym jest stymulantem, co oznacza, że pobudza centralny system nerwowy, serce, mięśnie oraz ośrodki odpowiedzialne za kontrolę ciśnienia krwi. W formie napojów, pokarmów i suplementów jest przyjmowana w celu pobudzenia koncentracji, złagodzenia bólów głowy, poprawy wydajności atletycznej oraz redukcji otyłości. Zbyt dużo kofeiny bywa jednak zdradliwe. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 10.08.26, 17:28 Reakcje na kofeinę zależą od wielu czynników, m.in. szybkości konsumpcji, poziomu przyzwyczajenia, jednoczesnego przyjmowania innych używek (np. alkoholu), masy ciała. Niektóre osoby mogą być w tym zakresie być wrażliwsze inne. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 10.08.26, 17:29 Kto sięga jednak po suplementy kofeinowe, ryzykuje poważnym zatruciem, które objawia się wymiotami, zaburzeniami oddechu, halucynacjami, zaburzeniami pracy serca, niekontrolowanymi ruchami mięśni, a nawet konwulsjami. Za śmiertelną dawkę kofeiny uważa się 57 mg na 1 kg wagi ciała, a więc 70-kilogramowy człowiek musiałby skonsumować blisko 4000 mg, aby zagrozić swemu życiu. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 10.08.26, 17:30 Kilka słów wyjaśnienia należy się suplementom z kofeiną. Zostały one stworzone dla osób, które chcą skorzystać z pobudzającego działania kawy bez jej konsumpcji. Polecane są osobom ciężko pracującym intelektualnie, które chcą tymczasowo zwiększyć poziom koncentracji i ułatwiać sobie zapamiętywanie. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 10.08.26, 17:31 Łagodne przedawkowanie kofeiny objawiające się dyskomfortem i rozdrażnieniem można spróbować złagodzić we własnym zakresie. Należy oczywiście powstrzymać się od przyjmowania kolejnych napojów z kofeiną, a ponadto zwiększyć bilans wodny. Pomagają również spacery na świeżym powietrzu oraz głębokie oddychanie. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 10.08.26, 17:35 Jakie są skutki odstawienia kofeiny? Organizm przyzwyczajony do dużych dawek kofeiny może reagować na odstawienie złym samopoczuciem, mdłościami, bólami głowy i ogólnym otępieniem. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 10.08.26, 19:26 Najpopularniejsza legenda dotycząca kawy w Etiopii brzmi mniej więcej tak: Pewnego dnia w górzystym terenie w pobliżu abisyńskiego klasztoru, pasterz kóz z Kaffy o imieniu Kaldi zaganiał swoje kozy. Kozy zaczęły skakać – niemal tańczyć – i głośno beczeć, co było dziwnym zachowaniem jak na jego stado. Kaldi odkrył, że źródłem ekscytacji był mały krzew (lub, według niektórych legend, kępa krzewów). Decydując się na spróbowanie jaskrawoczerwonych jagód, Kaldi poczuł również energetyzujące działanie owoców kawowca. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 10.08.26, 19:29 Aromat świeżo zaparzonej kawy przyciągał jeszcze więcej mnichów. Po jej spróbowaniu sami doświadczyli jej pokrzepiającego działania. Ślubowali pić ją codziennie, aby wspomóc swoje pobożności i nie zasnąć podczas modlitw. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 10.08.26, 19:31 Niektórzy historycy uważają ponadto, że zwyczaj żucia ziaren kawy został przywieziony (wraz z samą kawą) z Kaffy do Hararu i Arabii przez zniewolonych Sudańczyków. Przypuszcza się, że zniewoleni Sudańczycy przejęli ten zwyczaj od plemienia Galla w Etiopii. W niektórych rejonach Kaffy i Sidamo tradycja spożywania mielonej kawy w ghee nadal jest obecna. Niektórzy mieszkańcy Kaffy dodają również roztopione ghee do parzonej kawy, aby nadać jej dodatkowy smak i zwiększyć jej wartość odżywczą. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 10.08.26, 19:34 Jemen również ma mit (lub dwa) o pochodzeniu kawy, a także uzasadnione zaangażowanie w historię tego napoju. Pierwsza legenda z Jemenu jest dość prosta w porównaniu z mitem o Kaldim. Co ciekawe, przypisuje ona pochodzenie kawy Etiopii: Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 10.08.26, 19:35 Według jednej wersji, wygnanie to nastąpiło za jakiś rodzaj moralnego przewinienia. Według innej wersji, Omar został wygnany, ponieważ praktykował medycynę na księżniczce, a nie na swoim panu – który leżał na łożu śmierci. Po jej uzdrowieniu postanowił ją „zatrzymać” (interpretuj to jak chcesz) i został wygnany przez króla za karę. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 10.08.26, 19:36 W innej wersji historii Omar uznał surowe ziarna kawy za pyszne i postanowił zrobić z nich zupę. Po usunięciu prażonych owoców kawowca, „zupa” stała się czymś bardzo podobnym do napoju, który znamy jako kawę. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 10.08.26, 19:37 Powszechnie uważa się jednak, że ziarna kawy pierwotnie eksportowano z Etiopii do Jemenu. Później jemeńscy kupcy sprowadzili rośliny kawy z powrotem do swoich domów i zaczęli je tam uprawiać. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 15.04.26, 12:20 IDEALNY ZAMIENNIK MLEKA W KAWIE - www.polsatnews.pl - 15.04.2026 Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 15.04.26, 12:42 KAWA MOŻE CHRONIĆ WĄTROBĘ - Interia - 15.04.2026 Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 18.04.26, 18:17 TANI ZAMIENNIK KAWY JEST BALSAMEM NA JELITA - Interia - 18.04.2026 Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 19.04.26, 08:39 MROŻONA KAWA 2 łyżki kawy rozpuszczalnej, może być smakowa 1 łyżka cukru (lub zamiennika) ok. 70 ml wrzątku ok. 600ml zimnego mleka lód opcjonalnie kilka kostek czekolady, kakao, bita śmietana Kawę zalać wrzątkiem, osłodzić, dolać mleko. Jeśli chcecie - rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, łyżeczką wylać na ścianki szklanek. Włożyć kilka kostek lodu. Przygotowaną kawę przelać do szklanek czekoladą I lodem. Udekorować bitą śmietaną I posypać kakao. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 19.04.26, 08:42 Affogato lub affogato al caffè ( „utopiony lub zatopiony w kawie” po włosku ) to przepis na napój kawowy lub tradycyjny włoski deser , przygotowywany z lodów waniliowych zatopionych w kawie espresso Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 19.04.26, 08:43 Można go wzbogacić likierami takimi jak Amaretto , a także kakao , miodem , roztopioną czekoladą lub karmelem , bitą śmietaną , cynamonem lub prażonymi migdałami Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 19.04.26, 08:47 AFOGATO Lody waniliowe (ok. 2 gałki na porcję) Świeżo zaparzone espresso Opcjonalnie sos karmelowy kakao Na około 5 minut przed przygotowaniem deseru wyjmij lody z zamrażalnika, dzięki czemu lekko zmiękną i będzie się łatwiej formowało z nich gałki. W naprawdę gorące dni pilnuj ich, aby się za mocno nie roztopiły. Do dużych szklanek nałóż po 2 gałki lodów. Następnie zalej je świeżo zaparzonym, mocnym espresso. Szklankę z lodami możesz podstawić prosto pod ekspres, aby kawa od razu spływała na lody, co tylko poprawi jej smak. Twoje affogato jest już gotowe - możesz je podawać i zjadać natychmiast. Jeśli chcesz nieco podkręcić jego smak, dodaj do deseru odrobinę sosu karmelowego lub oprósz wierzch odrobiną kakao. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 19.04.26, 08:51 AFFOGATO lody waniliowe - 1-2 gałki espresso likier Frangelico (opcjonalnie) - 1 łyżka tarta czekolada lub kakao do posypania deseru Do schłodzonej szklanki włożyć jedną lub dwie kulki lodów, opcjonalnie wlać likier Frangelico. Lody zalać porcją gorącego espresso, posypać czekoladą lub kakao. Od razu podawać. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 19.04.26, 08:54 AFFOGATO Lody waniliowe - 1 duża gałka Espresso - 40ml Do filiżanek lub małych pucharków nakładamy lody. Można albo ułożyć gałę na środku, albo łyżką zrobić na środku dołek, a lody nałożyć na ścianki naczynia. W oryginalnym przepisie używa się lodów waniliowych, ale można oczywiście użyć swoich ulubionych. Orzechowe, karmelowe czy czekoladowe na pewno sprawdzą się świetnie. Teraz dolewamy espresso. Ja używałam ekspresu, ale można również wykorzystać mocną czarną kawę bez fusów przygotowaną w kawiarce czy parzoną po prostu w szklance. Podajemy od razu Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 19.04.26, 08:56 LODY Z KAWĄ lody waniliowe 500g expresso kawy 4 filiżanki Przygotowujemy sobie 4 pucharki,do każdego nakładamy po 3 gałki waniliowych lodów. Przygotowujemy w expresie do kawy 4 małe kawy,nastepnie do każdego pucharka z lodami wlewamy jedną małą filiżankę kawy z expresso . Serwujemy od razu. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 23.04.26, 22:54 KAWA Z CZEKOLDĄ – dwie kopiaste łyżeczki kawy na porcję – cztery średnie kostki dobrej czekolady na porcję – wrzątek Kawę zaparzyć po turecku (zalać zmieloną) w garnuszku i odstawić na chwilę; dodać czekoladę i bardzo dokładnie wymieszać. Przelać do filiżanek i podawać ze słodkimi wypiekami. Odpowiedz Link