madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 30.10.25, 22:43 W 2013 roku Starbucks wprowadził element gry promocyjnej, pozwalając klientom „odblokować” latte z dynią korzenną w wybranych lokalach poprzez zamówienie go za pomocą kodu przed oficjalną premierą. W tym samym roku firma złożyła wniosek o zastrzeżenie znaku towarowego „PSL”, a znak towarowy został zarejestrowany w 2015 roku. [ 2 ] W sierpniu 2015 roku Starbucks zmodyfikował przepis na latte z dynią korzenną, aby uwzględnić prawdziwą dynię i usunąć sztuczne barwniki. Zaktualizowane składniki obejmowały „syrop o smaku ciasta dyniowego” zrobiony z cukru, zagęszczonego mleka odtłuszczonego, puree z dyni, barwników i konserwantów. Według Instytutu Technologów Żywności zmiana była w dużej mierze niezauważalna dla konsumentów i została wprowadzona głównie po to, aby zadowolić tych, którzy chcieli, aby prawdziwa dynia była wymieniona wśród składników. W 2017 roku latte z dynią korzenną stało się dostępne w wersji mrożonej lub jako Frappuccino , a później tego samego roku Starbucks wprowadził wariant latte z dynią korzenną chai. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 30.10.25, 22:48 Od 2013 roku Starbucks sprzedał ponad 200 milionów dyniowych latte od momentu wprowadzenia napoju na rynek. W niektórych sezonach generował co najmniej 80 milionów dolarów przychodu rocznie, przewyższając sprzedaż innych sezonowych napojów. Forbes oszacował, że napój ten przyniósł Starbucksowi 100 milionów dolarów przychodu w 2015 roku. CNBC podała w 2019 roku, że dyniowe latte jest najpopularniejszym sezonowym napojem Starbucksa, ze światową sprzedażą wynoszącą około 424 milionów. Do 2025 roku napój generował około 500 milionów dolarów rocznie. We wrześniu 2025 r. dyrektor generalny Starbucks, Brian Niccol, stwierdził, że firma odnotowała już wzrost sprzedaży, zauważając, że produkty jesienne, w tym oferty o smaku dyni, takie jak latte z przyprawami dyniowymi, cold brew z kremem dyniowym i mrożona chai z kremem dyniowym, pomogły Starbucksowi „osiągnąć rekordowy tydzień sprzedaży” w prowadzonym przez firmę sklepie w USA. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 30.10.25, 22:49 W 2013 roku Donston-Miller z Forbesa przypisał nieustającą popularność napoju jego ograniczonej rocznej dostępności, która podsyca oczekiwanie i zaangażowanie; fani z niecierpliwością oczekują na jego sezonową premierę, dzielą się swoim entuzjazmem w mediach społecznościowych i lamentują nad jego nieobecnością do następnego roku. [25] W sezonie jesiennym latte z dynią i przyprawami korzennymi Starbucksa generuje znaczne zaangażowanie w mediach społecznościowych, z szacunkowo 3000 tweetów dziennie z hashtagiem „#PSL”. Firma prowadzi oficjalne konto na Instagramie, na którym napój jest prezentowany w sezonowych ilustracjach. Latte z dynią i przyprawami korzennymi pomogło również spopularyzować szerszą gamę produktów z dynią i przyprawami korzennymi, w tym świece, odświeżacze powietrza , pączki, płatki śniadaniowe, pastylki na kaszel i sos do makaronu. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 30.10.25, 22:51 Po sukcesie latte z dynią i przyprawami korzennymi Starbucks inne duże sieci wprowadziły podobne napoje sezonowe, w tym Dunkin' Donuts w 2007 roku i McDonald's w 2013 roku. W 2021 roku Starbucks odnotował 10% wzrost sprzedaży tydzień do tygodnia w pierwszym tygodniu od wprowadzenia na rynek latte z dynią i przyprawami korzennymi, efekt często określany jako „efekt PSL”. Podobnie Dunkin' Donuts odnotował 8,4% wzrost sprzedaży podczas wprowadzania na rynek napojów z dynią i przyprawami korzennymi w 2019 roku, utrzymując podwyższoną sprzedaż w kolejnym tygodniu, a ruch pieszy wzrósł o 3% w dniu wprowadzenia na rynek latte z dynią i przyprawami korzennymi Starbucks. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 30.10.25, 22:52 W 2023 roku, kiedy Starbucks wprowadził na rynek latte z dynią i przyprawami korzennymi w całym kraju, ruch pieszy wzrósł o 24,1% w porównaniu ze średnim dniem roboczym, a w niektórych stanach wzrost wyniósł 42–45%. Ruch utrzymywał się na wysokim poziomie przez kolejne trzy dni, wahając się od 11,3% do 15,9% w zależności od dnia. Dunkin' Donuts odnotował podobne wzrosty ruchu podczas wprowadzania jesiennego menu. Na przykład w 2021 roku ruch pieszy wzrósł o 12,2% w ciągu pierwszych czterech dni od premiery jesiennej, w porównaniu z poprzednimi trzema tygodniami. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 04.11.25, 21:18 PIJ CODZIENNIE ZAMIAST ZWYKŁEJ KAWY - Interia - 04.11.2025 Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 04.11.25, 21:18 Nie szalejcie tak z kurkumą. To jest bardzo silny alergen. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 05.11.25, 19:05 JAKĄ CZEKOLADOWĄ PRZEKĄSKĄ JESTEŚ - Interia - 05.11.2025 Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 09.11.25, 14:08 ŚWIĘTO MIŁOŚNIKÓW KAWY - Dziennik Zachodni - 09.11.2025 Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 10.11.25, 12:19 NAPRAWIA EKSPRESY DO KAWY - Gazeta - 10.11.2025 Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 10.11.25, 12:22 WŁOSKI BAR WPROWADZIŁ LIMITY PICIA KAWY - Gazeta - 10.11.2025 Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 10.12.25, 10:17 Wypróbuj ten bogaty przepis na czekoladę chaud, znaną również jako francuska gorąca czekolada , aby rozkoszować się wykwintnym smakiem. Od wieków czekoladzie przypisuje się ogromne korzyści zdrowotne – poprawia krążenie, podnosi libido, dodaje energii i jest stosowana jako środek tonizujący w chorobach zakaźnych i zaburzeniach trawienia. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 10.12.25, 10:18 W 1643 roku księżniczka Maria Teresa z Hiszpanii przywiozła do Francji czekoladę, zatrudniono królewskiego wytwórcę czekolady i od tamtej pory czekolada cieszy się ogromną popularnością. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 10.12.25, 10:18 Francuzi używają wysokiej jakości czekolady , aby uzyskać gładki, aksamitny i przepysznie czekoladowy smak, z którego słynie chocolat chaud. Istnieje kilka sposobów na przygotowanie francuskiej gorącej czekolady, a niektóre z nich obejmują dodanie brązowego cukru i/lub szczypty soli morskiej, które w razie potrzeby stanowią doskonały dodatek. Ten przepis na gorącą czekoladę to pyszna rozgrzewka, idealna na chłodne zimowe wieczory – rozpuszczona czekolada, woda, mleko i bita śmietana, a następnie udekorowana płatkami czekolady dla ozdoby. To również dobry sposób na chwile, gdy masz ochotę na czekoladę. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 10.12.25, 10:19 Jeśli potrzebujesz więcej niż trzy filiżanki, które daje ten przepis, po prostu zwiększ ilość do potrzebnej ilości. Aby uzyskać inny smak, użyj posiekanej gorzkiej lub białej czekolady . Pamiętaj, aby wybrać czekoladę premium, aby uzyskać najlepszy chaud czekoladowy. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 10.12.25, 10:19 Chociaż bitą śmietanę można kupić w sklepie, domowa bita śmietana jest bardzo prosta w przygotowaniu i dokładnie wiesz, jakie składniki się w niej znajdują. Możesz również dodać do niej inne smaki, na przykład miętę pieprzową na święta. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 13.12.25, 23:14 Takie kakao można przygotować samodzielnie niemal tak szybko jak przy użyciu gotowych mieszanek w proszku Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 13.12.25, 23:15 Terminy „gorące kakao” i „gorąca czekolada” są często używane zamiennie, ale istnieją pewne różnice techniczne. Gorącą czekoladę odróżnia od gorącej czekolady to, że jest przygotowywana z kakao w proszku. Gorącą czekoladę natomiast przygotowuje się z roztopionej czekolady, a ponieważ zazwyczaj jest przygotowywana ze słodzonej czekolady mlecznej lub gorzkiej, zazwyczaj nie dodaje się do niej cukru. Aby uzyskać kakao o intensywniejszym smaku czekolady, ubij trochę roztopionej gorzkiej czekolady z gorącym kakao lub dodaj łyżkę stołową niesłodzonego kakao w proszku do mieszanki cukru. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 13.12.25, 23:16 Poeksperymentuj z użyciem brązowego cukru zamiast białego cukru granulowanego, aby uzyskać inny, bardziej złożony smak. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 13.12.25, 23:17 Wersja bezmleczna: Zastąp mleko taką samą ilością mleka kokosowego lub migdałowego. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 13.12.25, 23:26 Gorąca biała czekolada z cynamonem: Zastąp kakao 60 g posiekanej i roztopionej białej czekolady. Dodaj 4 laski cynamonu do mleka podczas podgrzewania; wyrzuć przed zmieszaniem z białą czekoladą. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 16.12.25, 08:57 ŚWIĄTECZNY PONCZ JAJECZNY 6 dużych jajek 2 duże żółtka jaj 1/2 szklanki plus 2 łyżki cukru 1/4 łyżeczki soli 4 szklanki pełnego mleka 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej 1/4 szklanki śmietanki kremówki Dodatkowa starta gałka muszkatołowa do dekoracji W dużym rondlu o pojemności 3 lub 4 litrów wymieszaj jajka, żółtka ( białka możesz wykorzystać w innym przepisie), cukier i sól, mieszając trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji. Kontynuuj ubijanie, wlewając mleko wolnym, stałym strumieniem, aż do całkowitego połączenia się składników. Postaw patelnię na najniższym możliwym poziomie ognia i mieszaj mieszankę bez przerwy, aż termometr z natychmiastowym odczytem wskaże 71°C, a mieszanina zgęstnieje na tyle, że będzie oblepiać grzbiet łyżki. Bądź cierpliwy – powinno to zająć około 35–45 minut. Gdy mieszanina zgęstnieje, przecedź ją przez drobne sito do dużej miski, aby pozbyć się wszelkich drobnych, ugotowanych kawałków jajek. Dodaj ekstrakt waniliowy i gałkę muszkatołową, wymieszaj. Ostrożnie przelej mieszankę do szklanego dzbanka, karafki lub innego pojemnika i przykryj pokrywką lub folią spożywczą. Schłodź mieszankę budyniu jajecznego w lodówce, aby całkowicie schłodzić poncz jajeczny, przez co najmniej 4 godziny lub maksymalnie 3 dni. Przed podaniem wlej śmietankę kremówkę do miski i ubijaj, aż utworzą się miękkie szczyty. Wmieszaj ubitą śmietanę do zimnej masy budyniowej, aż się połączy. Podawaj eggnog w schłodzonych kubkach lub szklankach i udekoruj szczyptą gałki muszkatołowej. Jeśli ktoś dodaje alkohol do kieliszka, niech zostawi trochę miejsca. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 21.12.25, 23:04 NIEMIECKA KAWA Z RUMEM 2 do 4 uncji mocnej kawy 2 kostki cukru do smaku 1 1/2 uncji (40 mililitrów) ciemnego rumu jamajskiego 2 łyżki bitej śmietany Napełnij filiżankę kawą, dosłódź do smaku kostkami cukru, a następnie dodaj rum. Udekoruj bitą śmietaną i podawaj natychmiast. Ten napój kawowy zazwyczaj podaje się w dużej szklanej szklance ze spodkiem specjalnie do tego przeznaczonym. Jeśli nie możesz znaleźć tej filiżanki, użyj filiżanki do kawy. Tradycyjnie nie powinno się mieszać tego napoju, lecz popijać go z bitą śmietaną. Jeśli się to zrobi, może być konieczne zamówienie kolejki drinków. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 11.01.26, 19:57 Gałka muszkatołowa to tak naprawdę wysuszone nasienie muszkatołowca korzennego, który jest wiecznie zielonym drzewem. Rośnie on głównie w regionach tropikalnych, a ojczyzną samej przyprawy jest Indonezja. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 11.01.26, 19:59 Świetnie komponuje się zarówno z potrawami słodkimi, jak i wytrawnymi. W deserach podkreśla głębię słodkości, a w daniach wytrawnych dodaje wyrazistości i delikatnej pikanterii. Nie tylko jej smak jest tu walorem, ale także to, co kryje w sobie ta przyprawa. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 11.01.26, 20:03 Głównym celem dodania tej przyprawy do kawy jest poprawienie metabolizmu. Kawa z dodatkiem gałki muszkatołowej może pomóc w łagodzeniu problemów żołądkowych, szczególnie po ciężkim posiłku. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 21.01.26, 22:48 Można dodawać ten syrop zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych, np. do ciast i śniadań. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 21.01.26, 22:49 Użyj mocnej kawy – Aby uzyskać najlepszy smak, przygotuj syrop z najmocniejszej kawy, jaką potrafisz zaparzyć. Jedną z opcji jest zaparzenie na zimno ¾ szklanki grubo zmielonej kawy w 1 szklance zimnej wody; przy takim zagęszczeniu kawy, parzenie powinno trwać zaledwie kilka godzin przed odcedzeniem. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 21.01.26, 22:50 „Jeśli jesteś miłośnikiem kawy, ten przepis pozwoli Ci dodać jej aromatu do wielu różnych produktów w Twojej kuchni. Będzie to świetny dodatek do tortu o smaku kawy, a także do lodów waniliowych, aby uzyskać kawowy przysmak.” — Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 09.02.26, 19:44 Ten przepis podwaja smak kawy, dodając odrobinę likieru kawowego, który nadaje jej bogatą słodycz. Wzbogacony irlandzką whisky i zmiękczony irlandzką śmietanką, to wszechstronny koktajl kawowy, idealny na popołudniową kolację. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 22.07.26, 19:58 Przepis na kawę z rumem : Niemiecka kawa pharisaeer kaffee ma ciekawą historię, dlatego koniecznie sprawdź przepis na ten napój z mocnej kawy, ciemnego rumu i kostek cukru. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 09.02.26, 19:45 Poza tym, kiepskiej kawy nie da się podrasować, a żadna ilość alkoholu jej nie poprawi. Wybór wysokiej jakości ziaren kawy i ich samodzielne zmielenie to podstawa doskonałego koktajlu. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 21.07.26, 23:33 Użyj większego ekspresu do espresso, aby przygotować kilka napojów na raz. Zwiększ ilość spienionego mleka proporcjonalnie. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 21.07.26, 23:35 Do gotowego cafe con leche dodaj szczyptę mielonego cynamonu. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 21.07.26, 23:40 CAFE CON LECHE 2 łyżki (10 gramów) drobno zmielonej kawy lub ilość potrzebna do zaparzenia kawy w dzbanku 1/2 szklanki wody lub ilość potrzebna do napełnienia garnka Do Cafe Con Leche: 3 1/2 uncji świeżo zaparzonego espresso 1/2 szklanki pełnego mleka 1/2 łyżeczki cukru (opcjonalnie i do smaku) Nalej gorącej wody do kubka, w którym parzysz kawę, aby ją podgrzać. Do ekspresu do kawy na kuchenkę o pojemności 3 filiżanek wsyp drobno zmieloną kawę i zalej wodą zgodnie z instrukcją producenta. Podgrzewaj na kuchence, aby zaparzyć. W małym rondelku, na małym ogniu, wlej mleko i podgrzewaj delikatnie, aż zacznie parować i pojawią się bąbelki na brzegach. Nie doprowadzaj do wrzenia. Mieszaj od czasu do czasu, aby nie utworzył się na powierzchni osad. Po zaparzeniu espresso wylej wodę z kubka i napełnij go do połowy świeżo zaparzonym espresso. Powoli wlej spienione mleko do espresso i mieszaj, aż się połączy. Dodaj cukier do smaku. Podawaj i delektuj się. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 22.07.26, 19:36 Przygotuj ten prosty przepis w domu i podaj go na tradycyjnym francuskim śniadaniu z kruchymi croissantami lub jako kawę po brunchu z pojedynczą kostką gorzkiej czekolady. Twoi goście poczują się, jakby przenieśli się do paryskiej kawiarni na chodniku. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 22.07.26, 19:41 Nie potrzebujesz wymyślnej dyszy spieniającej ani ekspresu do kawy, aby przygotować spienione mleko w domu. Oto niezawodna technika, która daje świetne rezultaty. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 22.07.26, 19:42 Wyjmij z mikrofalówki i odsuń piankę na bok, wlewając jednocześnie spienione mleko do kawy. Następnie nałóż na wierzch tę cenną piankę. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 22.07.26, 19:50 Miód , po hiszpańsku miel , to naturalny słodzik używany od wieków. Wiele osób wybiera go na śniadanie, ponieważ to świetny sposób na rozpoczęcie dnia. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 22.07.26, 19:52 Przyprawy: Nie ograniczaj się do trzech przypraw zawartych w tym przepisie. Są one zalecane i tradycyjne, ale niekonieczne. Jeśli którejś zabraknie, pomiń ją lub zastąp inną, którą lubisz, taką jak imbir, pieprz, kardamon lub goździki. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 22.07.26, 19:57 Ten niemiecki przepis na eiskaffee , czyli kawę z lodami, stanowi próbę odtworzenia smaku i atmosfery kawiarni na świeżym powietrzu w Niemczech. Zimna kawa z lodami nigdy nie smakowała tak dobrze, a zawarta w niej kofeina ma właściwości regenerujące. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 22.07.26, 20:05 Chociaż do przygotowania Turskiej kafy potrzeba niewiele, to jednak trzeba się napracować. Jednym z niezbędnych składników jest oczywiście mielona kawa – koniecznie turecka i drobno zmielona. Drugim wyjątkowym elementem jest filiżanka demitasse, czyli mała filiżanka do kawy, w której podaje się espresso. Ten rodzaj filiżanki służy nie tylko do serwowania Turskiej kafy, ale także jako naczynie miarowe do wody, której wymaga przepis. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 22.07.26, 20:40 SERBSKA KAWA PO TURECKU 1 1/2 szklanki zimnej wody 1 łyżeczka cukru 1 1/2 łyżeczki bardzo drobno zmielonej tureckiej kawy Wlej zimną wodę i cukier do dżezwy lub czajnika i zagotuj.Wlej trochę wody z cukrem do filiżanki do kawy typu demitasse. Wsyp zmieloną kawę do wrzącej wody w czajniku i ponownie zagotuj. Zdejmij garnek z ognia i dodaj wodę z cukrem z filiżanki; przykryj spodkiem i parz przez 30 sekund. Rozlej kawę do dwóch filiżanek typu demitasse i podawaj od razu lub przynieś dzezvę na stół i rozlej kawę przy gościach. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 22.07.26, 20:43 Technicznie rzecz biorąc, nie jest to to samo, co espresso, ponieważ jest przygotowywane przy użyciu znacznie niższego ciśnienia niż w profesjonalnym ekspresie do kawy. Jeśli jednak użyjesz dobrej jakości kawy z odpowiednim zmieleniem do kawiarek (średnio zmielonej, nie tak drobno jak w ekspresie), uzyskasz całkiem dobre rezultaty, nawet z odrobiną cremy na wierzchu – pożądanej warstwy lekkiej pianki na wierzchu dobrze zaparzonego espresso. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 22.07.26, 20:45 Napełnij koszyk filtra średnio zmieloną kawą. Poziom kawy powinien sięgać do górnej krawędzi filtra. Możesz delikatnie ubić go grzbietem łyżki lub palcami, aby wyrównać powierzchnię, ale nie ubijaj go zbyt mocno (wytworzyłoby to zbyt duży nacisk i mogłoby spowodować rozpryskiwanie się gorącej kawy). Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 22.07.26, 22:56 Postaw go na kuchence nad silnym płomieniem, którego średnica nie przekracza średnicy dna garnka. Jeśli nie masz wystarczająco małego palnika, możesz użyć dyfuzora ciepła, aby stłumić płomień. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 22.07.26, 22:58 Grecka kawa to mocno parzona kawa, którą można znaleźć w całej Grecji. Jest podobna do kawy serwowanej w sąsiednich krajach i stanowi integralną część kultury tego kraju. Dość często podróżni są zachwyceni jej bogatym smakiem i chcą go zabrać ze sobą do domu. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 22.07.26, 23:00 Podobnie jak kawa po turecku, kawa grecka jest przygotowywana z drobno zmielonej kawy (czasami nazywanej „tureckim mieleniem”). Gotuje się ją w wysokim, wąskim dzbanku zwanym briki , cezve lub ibrik . Kawę grecką podaje się z fusami w filiżance, często w filiżance typu demitasse . Fusy osiadają podczas powolnego popijania kawy. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 22.07.26, 23:01 Fusy/osad, który osiada na dnie kubka. Płynna kawa, mocna i gęsta. Piana, czyli kaïmaki (wym. kai-MAH-ki), powinna być bogata. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 22.07.26, 23:02 Grecką kawę zazwyczaj podaje się ze szklanką zimnej wody, podobnie jak tradycyjną kawę serwowaną w czeskich kawiarniach. Czasami podaje się ją również ze słodyczami, takimi jak ciasteczka. Chociaż tradycyjnie podaje się ją czarną, niektórzy młodzi ludzie wolą zamówić „podwójną” grecką kawę i dodać mleko do smaku. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 22.07.26, 23:07 Przelej do schłodzonej szklanki do tumblera lub kieliszka do martini i shakerato jest gotowe. Jeśli masz dużo cierpliwości, możesz dodać espresso do gorącego cukru, aby go rozpuścić, a następnie odstawić kawę do ostygnięcia do temperatury pokojowej, aby uzyskać lepszy efekt. Możesz nawet (choć dla niektórych kawowych purystów może to być nie do przyjęcia) użyć kawy rozpuszczalnej w proszku. Szczerze mówiąc, sprawdza się całkiem dobrze – w Grecji ta rozpuszczalna wersja jest bardzo popularna i znana jako frappé . Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 22.07.26, 23:09 Ilość kofeiny w affogato zależy od użytej kawy, ale przeciętne espresso zawiera około 50 miligramów kofeiny. Jeśli używasz Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 22.07.26, 23:11 Aby uzyskać najlepsze affogato, użyj lodów lub gelato o smaku prawdziwej wanilii. Smak wanilii będzie bardziej intensywny i naturalny, co idealnie komponuje się z kawą. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 22.07.26, 23:12 Włoskie amarosy to bardzo ciekawy dodatek. Aromatyczny bitter, taki jak Averna czy Ramazotti, może nadać affogato wyjątkowego charakteru. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 22.07.26, 23:21 Do tego przepisu należy użyć foremek o pojemności 4 uncji lub 6 uncji. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 22.07.26, 23:28 Szwedzka kawa jajeczna zlepia fusy i zapobiega ich osadzaniu się w filiżance. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 10.12.25, 10:20 Możesz śmiało pominąć bitą śmietanę i posypkę czekoladową, choć ten dodatek jest bardzo efektowny. Dodaj 1–2 łyżki brązowego cukru. Dodaj szczyptę soli morskiej do mieszanki. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 17.12.25, 23:03 IRLANDZKA KAWA 2 łyżeczki brązowego cukru do smaku 4 uncje mocnej, gorącej kawy 1 1/2 uncji irlandzkiej whisky 1 uncja śmietanki kremówki , lekko ubitej Wsyp 2 łyżeczki brązowego cukru do ciepłej szklanki do kawy po irlandzku, kubka lub innego żaroodpornego szkła. Dodaj 4 uncje mocnej, gorącej kawy i 1 1/2 uncji irlandzkiej whisky Mieszaj, aż cukier się rozpuści. Na wierzch powoli wlej 1 uncję lekko ubitej śmietany kremówki, wlewając ją na grzbiet łyżki.Nie mieszaj. Zamiast tego wypij kawę po irlandzku przez śmietankę. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 18.06.26, 14:29 Szwedzka kawa jajeczna zlepia fusy i zapobiega ich osadzaniu się w filiżance. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 18.06.26, 14:30 Aby przygotować szwedzką kawę jajeczną, przed zaparzeniem kawy do fusów dodaje się surowe jajko, tworząc mieszankę przypominającą ziemię doniczkową. Niektórzy zagorzali miłośnicy kawy jajecznej używają również pokruszonych skorupek jajek, ale jest to opcjonalne. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 18.06.26, 14:31 Gotuj na wolnym ogniu, aby uzyskać mocniejszy smak - Im dłużej gotujesz kawę, tym mocniejszy staje się jej smak, ale nie staje się ona gorzka. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 18.06.26, 14:32 Możliwość picia - Jeśli obawiasz się dodania jajka, pamiętaj, że wrząca woda zabije wszelkie bakterie, które mogą być obecne w kawie, dzięki czemu będzie ona bezpieczna do picia. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 18.06.26, 14:44 KAWA Z JAJKIEM 9 1/4 szklanki wody , podzielonej 3/4 szklanki świeżo zmielonej kawy (średnio lub grubo zmielonej) 1 duże jajko (wraz ze skorupką, jeśli chcesz) 1 szklanka zimnej wody Zagotuj 9 szklanek wody w rondlu lub emaliowanym dzbanku do kawy. Podczas gdy woda się zagotuje, wymieszaj w małej misce lub kubku miarowym 3/4 szklanki świeżo zmielonej kawy (średnio lub grubo zmielonej) , pozostałą 1/4 szklanki wody i 1 duże jajko . (Jeśli wolisz, możesz pominąć skorupkę i użyć tylko żółtka i białka). Gdy woda się zagotuje, ostrożnie wlej mieszankę jajek i kawy. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 3 minuty, uważając, aby nie wykipiała. Zmielona kawa stopniowo połączy się w jedną masę, która wypłynie na wierzch dzbanka. Gdy to nastąpi, natychmiast zdejmij dzbanek z ognia. Wlej 1 szklankę zimnej wody i odstaw kawę na 10 minut. Pozwoli to fusom opaść na dno dzbanka. Wlej 1 szklankę zimnej wody i odstaw kawę na 10 minut. Pozwoli to fusom opaść na dno dzbanka. Gdy fusy opadną na dno, przecedź kawę przez drobne sitko lub filtr do filiżanek i podawaj. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 02.07.26, 23:21 Kawa na sklepowych półkach pochodzi tak naprawdę z dwóch roślin należących do rodziny kawowców. Coffea arabica to pierwszy gatunek, który zaczął być przez człowieka uprawiany, a jego ziarna chwalone są za bogaty aromat i niski poziom goryczki. W stanie naturalnym występuje jedynie w Etiopii i Jemenie. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 02.07.26, 23:22 Zanim do kubka poleje się strużka aromatycznej kawy, na świecie zachodzi szereg dość niefortunnych zdarzeń. Przede wszystkim teren pod plantację kawy trzeba przygotować, co oznacza konieczność wycięcia lasu. Odmiany kawowców uprawiane w pełnym słońcu przynoszą bowiem większy plon, czyli większy zysk z hektara. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 02.07.26, 23:23 O tym, jak kawa oddziałuje na środowisko świadczą fakty: Każda filiżanka kawy to 6,5 cm2 lasów tropikalnych mniej. Aby wyprodukować filiżankę kawy zużywa się 140 l wody – większość związana jest z nawadnianiem upraw. Corocznie produkcja kawy powoduje wylesianie na poziomie 100-130 tys. ha. Łącznie sektor kawowy spowodował już wyniszczenie 2,5 mln ha lasów. Wziąwszy pod uwagę wpływ wszystkich towarów importowanych do UE, kawa odpowiada za 7% wylesienia w innych regionach świata. W ciągu ostatnich 30 lat produkcja kawy wzrosła o co najmniej 60%. Eksperci szacują, że tylko soja i wołowina przynoszą lasom więcej szkody. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 02.07.26, 23:24 Presja związana z uprawą kawy odciska swoje piętno również w dżungli amazońskiej, która jest najintensywniej wylesianym lasem tropikalnym na świecie. Z różnych szacunków wynika, że ubyło jej już 13-17%. Kurczą się więc siedliska, a wraz z nimi coraz więcej gatunków zbliża się do stanu egzystencjalnego zagrożenia. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 02.07.26, 23:25 W skali globalnej promuje się już rozwiązania, które ograniczają wylesianie z powodu uprawy kawy. Wspiera również Unia Europejska w ramach Rozporządzenia w sprawie wylesiania i degradacji lasów (EUDR) związanych z towarami importowanymi do Europy. Zrównoważone praktyki obejmują przede wszystkim uprawę kawowców w cieniu, pod naturalną osłoną lasu. Nie tylko ogranicza to deforestację, ale także obniża zapotrzebowanie na wodę i chroni przed rozwojem szkodników, które najlepiej czują się na monokulturowych plantacjach, gdzie nie czyhają na nich żadne drapieżne gatunki. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 21.07.26, 23:25 Używaj świeżo zmielonych ziaren kawy o mocnym smaku, takich jak French Roast . Ten rodzaj palenia pozwala uzyskać ciemną, mocną kawę. Zrezygnuj z kawy w puszkach. Stopień zmielenia jest prawdopodobnie zbyt duży, a jakość samych ziaren prawdopodobnie nie jest najlepsza. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 21.07.26, 23:26 Nie oznacza to, że musisz kupować wyrafinowany ekspres! Większość Hiszpanów ma ekspres do kawy w stylu włoskim. W zależności od rozmiaru, prosty ekspres do kawy na kuchenkę kosztuje od 10 do 20 dolarów: Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 21.07.26, 23:27 Wymieszaj: Gdy mleko jest już podgrzane, a kawa gotowa, czas je wymieszać. Każdy ma inny gust, a kuchenki mikrofalowe różnią się mocą (w watach), dlatego nie możemy dokładnie określić, ile mleka użyć ani jak długo je podgrzewać. Możemy jednak powiedzieć, że typowa proporcja to około 1/3 szklanki kawy na 2/3 szklanki gorącego mleka. Zalecamy najpierw wlać do kubka 1/2 szklanki gorącego mleka, a następnie powoli dodawać gorącą kawę. Jeśli potrzebujesz więcej jednego lub drugiego, możesz dodawać, aż uzyskasz idealny efekt! Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 21.07.26, 23:30 Cafe con leche to hiszpański napój espresso, składający się z równych ilości kawy i spienionego mleka, popularny w całej Hiszpanii, Ameryce Łacińskiej i poza nią. Cafe con leche oznacza po prostu „kawę z mlekiem” po hiszpańsku i jest bardzo łatwy do przygotowania w domu w około 10 minut. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 21.07.26, 23:31 Kawa: Aby uzyskać najlepszą kawę z mlekiem, zmiel całe ziarna kawy w ręcznym lub elektrycznym młynku do kawy . Palenie espresso nada kawie z mlekiem cudownie wyrazisty smak, ale możesz eksperymentować z różnymi rodzajami palenia i ziarnami. Zmiel ziarna na drobnym stopniu zmielenia tuż przed zaparzeniem. Jeśli nie masz młynka lub wolisz kawę mieloną, wybierz kawę drobno zmieloną – Café Bustelo to popularny i doskonały wybór! Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 21.07.26, 23:32 Chociaż cafe con leche, cappuccino i latte są przygotowywane na bazie espresso i mleka, istnieje między nimi kilka różnic. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 10.12.25, 10:24 FRANCUSKA GORĄCA CZEKOLADA 6 uncji półsłodkiej czekolady , posiekanej 1/4 szklanki plus 3 łyżki gorącej wody , podzielone 3 szklanki gorącego mleka Cukier do smaku Bita śmietana , czekoladowe wiórki do dekoracji Rozpuść posiekaną czekoladę w 1/4 szklanki gorącej wody w kąpieli wodnej lub w naczyniu żaroodpornym, umieszczonym nad gotującą się wodą. Dodaj pozostałe 3 łyżki gorącej wody i 3 szklanki gorącego mleka, mieszając, aż mieszanina czekoladowa stanie się gładka. Gorącą czekoladę rozlać do kubków i dodać cukier według uznania. Udekoruj każdą filiżankę łyżeczką bitej śmietany i kilkoma kawałkami czekolady. Podawaj i delektuj się! Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 10.12.25, 11:40 Wiedeń słynie na całym świecie z kultury kawiarnianej. Choć kawa jest sztandarowym napojem, spożywanym obok przepysznych wiedeńskich ciast i wypieków, to zdecydowanie nie jest to jedyny gorący napój, jaki można dostać w słynnych kawiarniach tego miasta. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 09.02.26, 19:47 Można to nazwać „irlandzkim latem”, ale ten przepis doskonale sprawdzi się jako mrożona kawa. W tej wersji zaparz kawę na zimno , a będziesz cieszyć się najczystszym smakiem ziaren kawy. Schłodź kawę przed zmieszaniem i zamiast zwykłego lodu, który ją rozwodni, zamroź kawę w pojemniku na kostki lodu. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 10.12.25, 11:41 Użycie odpowiedniej czekolady jest ważne. Ten przepis wymaga czekolady półsłodkiej o zawartości kakao wynoszącej 60–70%. Alternatywnie można użyć czekolady gorzkiej, która zawiera mniej cukru i ma wyższą zawartość kakao niż czekolada półsłodka, dzięki czemu napój będzie mniej słodki i będzie miał głębszy, czekoladowy smak. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 10.12.25, 11:42 Ten wspaniały i rozgrzewający napój możesz podać praktycznie na każdą okazję – na brunch urodzinowy, Dzień Matki czy Walentynki. Na Boże Narodzenie często dodaje się do niego kilka łyżeczek rumu, najlepiej austriackiego. Ze względu na swój bogaty smak, stanowi również wspaniały deser na chłodne jesienne lub zimowe dni. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 10.12.25, 11:56 GORĄCA WIEDEŃSKA CZEKOLADA 6 uncji półsłodkiej czekolady (60–70 procent kakao) 1 1/4 szklanki mleka 1 duże żółtko jaja Bita śmietana do dekoracji Zbierz składniki.Posiekaj czekoladę na małe kawałki.Włóż posiekaną czekoladę do rondla z mlekiem. Podgrzewaj mleko i czekoladę, często mieszając, aż na powierzchni pojawią się drobne bąbelki, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Mieszaj w razie potrzeby, aby mleko się nie przypaliło, a czekolada nie opadła na dno.Gotuj na wolnym ogniu przez 3 minuty, ciągle mieszając trzepaczką, aż powstanie piana. W tym momencie spróbuj mleka i dodaj cukier, jeśli jest dla Ciebie za mało słodkie.Kiedy mleko będzie już bardzo gładkie, zdejmij je z ognia i odstaw na chwilę do ostygnięcia.Ubij żółtko w małej misce z 2 łyżkami gorącej czekolady. Dzięki temu żółtko się zahartuje i nie zetnie, gdy dodasz je do większego garnka z gorącą czekoladą.Ubij mieszankę żółtkową z powrotem do garnka z gorącą czekoladą. Postaw na ogniu, ciągle mieszając, i ubijaj, aż powstanie piana. Nie doprowadzaj do wrzenia, bo żółtko się zetnie. Przed podaniem podziel na 2 lub więcej filiżanek i udekoruj bitą śmietaną. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 10.12.25, 12:31 Niezależnie od tego, czy do porannej kawy, popołudniowej herbaty, czy nowego przepisu na koktajl, syrop cynamonowy to doskonały słodzik. Dodaje subtelnej, rozgrzewającej nuty do różnych napojów i jest łatwy do przygotowania w domu. Gdy odkryjesz radość płynącą z syropu cynamonowego, prawdopodobnie stanie się on nieodłącznym elementem Twojej kuchni lub baru. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 10.12.25, 12:32 Rodzaj użytych lasek cynamonu zależy od preferowanego smaku. Istnieją dwa główne rodzaje cynamonu: cynamon cejloński (znany również jako cynamon meksykański lub prawdziwy) oraz cynamon kasja, który może być oznaczany jako indonezyjski Korentje lub wietnamski Sajgon. Oba rodzaje cynamonu pochodzą z kory drzew. Cynamon cejloński jest często określany jako „prawdziwy” lub „prawdziwy”, ale oba rodzaje to prawdziwy cynamon. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 10.12.25, 12:33 Rozważ połamanie lasek cynamonu na duże kawałki, aby zwiększyć ich kontakt z syropem. Pozostaw syrop do zaparzenia na dłużej, aby uzyskać maksymalny smak. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 10.12.25, 12:34 Zwykły biały cukier granulowany doskonale nadaje się na syrop cynamonowy i jest najbardziej ekonomicznym rozwiązaniem, jeśli używasz go w dużych ilościach. Możesz też spróbować innych cukrów, aby uzyskać inny smak: Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 10.12.25, 12:35 Zamienniki cukru – Możesz również użyć zamienników cukru. Każdy będzie się trochę różnił, więc próbuj go regularnie, aby sprawdzić, jak rozwija się smak. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 10.12.25, 12:36 Dodaj go do porannego napoju – dodaj odrobinę do filiżanki kawy, herbaty korzennej lub ciepłego mleka. To również kluczowy składnik cynamonowego latte. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 10.12.25, 12:37 Piecz z dodatkiem tego składnika – świetnie komponuje się z owocami, na przykład w przepisach na szarlotkę z brzoskwiniami i malinami lub szarlotkę. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 22.07.26, 23:43 Ten popularny napój śniadaniowy – zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci – w niczym nie przypomina gorącej czekolady znanej w Ameryce. Zamiast jasnego proszku, hiszpańska gorąca czekolada ( chocolate caliente ) jest przygotowywana z kawałków czekolady, skrobi kukurydzianej i mleka. Po rozpuszczeniu czekolady w ciepłym mleku i skrobi kukurydzianej, mieszaninę gotuje się powoli na małym ogniu, aż zgęstnieje. Staje się tak gęsta, że churros może stać prosto w kubku Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 10.12.25, 20:10 WŁOSKI KOKTAJL KAWOWY 1 uncja likieru Strega 5 do 6 uncji świeżo zaparzonej czarnej kawy , do smaku Bita śmietana do dekoracji Starta gałka muszkatołowa do dekoracji Zbierz składniki. Do ciepłej irlandzkiej kawy w szklance lub kubku wlej Stregę. Napełnij gorącą kawą. Udekoruj bitą śmietaną i posyp startą gałką muszkatołową. Podawaj i delektuj się. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 13.12.25, 09:58 HERBATA CHAI 2 szklanki mleka lub jego zamiennika 2 szklanki wody 4 całe goździki 2 strąki zielonego kardamonu , zmiażdżone 2 ziarna pieprzu , zmiażdżone 1 laska cynamonu 1 1/2-calowy kawałek imbiru , obrany i posiekany lub starty 2 łyżki cukru 2 łyżki liści czarnej (najlepiej Assam) W średnim rondlu połącz mleko, wodę i przyprawy. Gotuj na średnim ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj cukier i liście herbaty. Wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Przecedzić do szklanek lub kubków i podawać. Odpowiedz Link