kefirowa 11.10.11, 11:25 A ja mam teraz ochotę na dobrą kawę. Jest zimno i idę sobie zrobić kawę. No to na razie Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 12.10.11, 22:44 Ktoś miał ochotę na dobrą kawę To zaczynamy teraz zabawę Czy ma być może cappucino Będziesz pić z zadowoloną miną A może jak kotek dodać ci śmietanki Mam jeszcze takie malutkie dzbanki A może jak przystało na dziewczynkę Wolisz rozpuszczalną Inkę? A jeżeli taka jest twoja wola Zaparzę ci Anatola? Więc decyduj jaką kawę wolisz Po której śpisz a po której swawolisz. Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 02.02.12, 00:06 Jak ja zamiast spać, będę siedzieć po nocy To tylko mocna kawa podeprze mi oczy Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 06.02.12, 14:28 A ja mam ochotę na obojętnie jaką - byle gooooorącąąąąąąąąą Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 22.10.12, 21:56 Galaretka kawową z pianką 5 łyżek mielonej kawy 1/2 szklanki cukru 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny kilka kropli olejku waniliowego 1/4 szklanki brązowego cukru 1 szklanka śmietany 36-proc. 1/4 łyżeczki curry Kawę zaparz w ekspresie przepływowym z 2 szklankami wody. Na małym ogniu rozpuść biały cukier z 1/4 szklanki gorącej wody. Żelatynę zalej łyżką zimnej wody i odstaw na minutę. Połącz kawę, syrop cukrowy, olejek waniliowy i żelatynę, stale mieszając, aż żelatyna całkiem się rozpuści. Włóż na 8 godzin do lodówki. Przed podaniem przełóż galaretkę do 6 szklaneczek i podawaj ze śmietanką ubitą z brązowym cukrem i curry. Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 22.10.12, 22:03 MUFNKI Z JOGRTEM 375 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 125 g masła 3 łyżki miodu 330 g jogurtu o smaku brzoskwini i mango 2 jaja szczypta soli Do niewielkiego rondelka przełóż masło i miód, podgrzewaj, aż się rozpuszczą, a następnie odstaw do ostudzenia. Jajka roztrzep z jogurtem. Do dużej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól, zrób w środku dołek i wlej masło z miodem oraz jogurt z jajkami. Całość wymieszaj, by połączyć składniki, jednak nie mieszaj zbyt długo, ponieważ masa powinna być grudkowata. Foremkę na 12 muffinek wyłóż papilotkami lub wysmaruj masłem i wypełnij gotowym ciastem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz 20-25 min lub do chwili, kiedy patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Po tym czasie wyjmij formę z piekarnika, odczekaj około 5 min i delikatnie wyjmij muffinki, po czym przełóż je na metalową kratkę, aby wystygły. Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 18.12.12, 18:21 Mam ochotę na bardzo dobrą kawę, chyba zasłużyłam Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 08.02.13, 11:06 Teraz już prawie kończę tę zabawą Tak więc mam ochotę na dobrą kawę A że posiedzę tu jeszcze troszeczkę Może przydałaby się kawa z mleczkiem Link
1margarett Re: Mam ochotę na dobrą kawę 31.03.13, 17:16 Jeśli masz ochote na dobrą kawę to zapraszam do zaparzenia kawy z ganodermą, nie dość że jest smaczna, to dodatkowo zdrowa, nie zakwasza organizmu i pozostawia po sobie dobre wrażenie smakowe. Polecam www.pm.ganodermakawa.pl Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 16.04.13, 11:46 No to teraz i ja mam ochotę na dobrą kawę, bo zaraz wychodzę z domu to może kawa postawi mnie na nogi Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 24.10.25, 14:04 TO NAJGORSZE MLEKO DO KAWY - www.msn.com.pl - 24.10.2025 Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 30.10.25, 16:26 Pumpkin Korzenne Latte to napój kawowy , który powstaje z połączenia tradycyjnych jesiennych przypraw ( cynamonu , gałki muszkatołowej i goździków ), spienionego mleka, espresso , a często także cukru . Całość zwieńcza bita śmietana i przyprawa do ciasta dyniowego . Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 30.10.25, 16:28 Starbucks zaczął sprzedawać latte z dynią i przyprawami korzennymi pod koniec 2003 roku. W 2015 roku uzyskał znak towarowy dla skrótu PSL . Smak ten stał się inspiracją dla szeregu sezonowych wariantów produktu. Latte z dynią i przyprawami korzennymi jest od tego czasu oferowane przez sieci takie jak Dunkin' Donuts i McDonald's Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 10.12.25, 10:19 Zamiast półsłodkiej czekolady spróbuj użyć gorzkiej, a jeśli jesteś fanem białej czekolady , również spróbuj i tej. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 11.01.26, 20:00 Gałkę muszkatołową można dodawać do wielu potraw, ale rzadko można spotkać ją w... kawie. Szkoda, bo to może okazać się ciekawą odmianą! Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 22.07.26, 23:20 To pyszna, domowa wersja espresso crème brûlée, przygotowywanego w lokalnej restauracji. Ma delikatną nutę cynamonu, a smak espresso jest wystarczająco intensywny. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 10.12.25, 10:20 Pierwsza wersja gorącej czekolady powstała w Meksyku na początku 500 roku p.n.e., gdzie Majowie używali zmielonych nasion kakaowca, które mieszano z wodą, mąką kukurydzianą, papryczkami chili i innymi składnikami. Nie do końca przypominała tę, którą robimy dzisiaj. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 10.12.25, 11:40 Żółtko jaja zagęszcza gorącą czekoladę w stylu wiedeńskim, nadając jej kremową, bogatą konsystencję. Półsłodka lub gorzka czekolada o zawartości kakao wynoszącej 60–70 procent wzmacnia głębię smaku. Bita śmietana i posypka cynamonem lub kardamonem stanowią elegancki akcent końcowy. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 10.12.25, 11:41 Aby zapobiec zważeniu żółtka, należy wymieszać je najpierw z niewielką ilością gorącej czekolady, aby je zahartować. Po wymieszaniu wszystkich składników i ponownym podgrzaniu, ponownie należy bardzo uważać, aby nie przegrzać, aby zapobiec zważeniu. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 10.12.25, 11:42 Niezależnie od okazji, do wiedeńskiej gorącej czekolady obowiązkowo należy dodać obfitą bitą śmietanę. Dla dodatkowego smaku, posyp bitą śmietanę szczyptą cynamonu lub mielonego kardamonu. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 10.12.25, 12:30 Domowy syrop jest łatwy do przygotowania i wymaga jedynie wody, cukru i lasek cynamonu. Ten syrop cynamonowy nadaje ciepły, korzenny smak kawie, herbacie i koktajlom. Gotowy syrop można przechowywać przez kilka tygodni, dzięki czemu idealnie nadaje się do częstego stosowania. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 10.12.25, 12:31 Domowy syrop cukrowy jest niedrogi i prosty w przygotowaniu, wymaga jedynie wody, cukru i minimalnego czasu gotowania. Aby dodać cynamonowy aromat, wystarczy wrzucić kilka lasek cynamonu do syropu i pozostawić na ogniu. Po ostygnięciu można dodać odrobinę ekstraktu waniliowego dla dodatkowej głębi. Wystarczy odrobina, aby osłodzić napoje, a syrop dobrze się przechowuje przez kilka tygodni. Dzięki temu przepisowi będziesz mieć wystarczająco dużo syropu, aby w pełni wykorzystać jego potencjał. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 10.12.25, 12:33 „Do przygotowania syropu użyłam lasek cynamonu z Indii, więc prawdopodobnie był to cynamon cejloński. Syrop będzie doskonały z obu rodzajów – kasją lub cejlońskim. Wanilia ładnie zrównoważyła smak, a Ty pokochasz również ten cudowny aromat!” Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 10.12.25, 12:34 Dla bogatszego smaku – cukier demerara (lub surowy) to kolejny doskonały wybór, który zapewnia bogatszy smak, uzupełniając cynamon. Cukier brązowy jest opcją, choć najlepiej wymieszać go z cukrem białym, ponieważ cynamon może zostać przyćmiony przez ciemniejszy cukier. Zacznij od równych części każdego cukru, aby znaleźć swój ulubiony smak. Jeśli eksperymentujesz z dodatkowymi przyprawami, syrop cukrowy z dodatkiem cukru brązowego może być bardzo przydatny. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 10.12.25, 12:35 Cynamon jest jednym z najbardziej uniwersalnych syropów smakowych, jakie można przygotować. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 10.12.25, 12:36 Przygotuj koktajl – jego zastosowanie w koktajlach jest niemal nieograniczone. Niektóre z bardziej oczywistych to przepisy na jesień i zimę, takie jak jesienna sangria i poncz z poinsecji. Użyj go jako alternatywy dla mielonego cynamonu w jabłkowych martini lub koktajlach dyniowych. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 22.07.26, 23:46 Zarówno w domu, jak i w lokalnej kawiarni, nierzadko można spotkać tosty podawane z masłem lub łagodnym, miękkim serem. Bardzo popularny jest pan con tomate – prosty tost natarty dojrzałymi pomidorami, czosnkiem i oliwą z oliwek. Inne otwarte kanapki spożywane jako pierwszy posiłek to tostada con mantequilla y mermelada (chleb z masłem i dżemem) oraz tost z szynką jamon , czyli hiszpańską suszoną szynką. Na śniadanie podawane są również kanapki z pieczywa francuskiego, zwane bocadillos, z różnymi nadzieniami. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 19.04.26, 08:42 Tradycyjnie affogato przygotowuje się poprzez zalanie gałki zimnych lodów waniliowych w filiżance kawy (na ostatnią chwilę przed spożyciem) i zalanie gorącą kawą espresso Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 22.07.26, 23:30 Dodanie jajka pomaga w klarowaniu kawy, umożliwiając łatwe oddzielenie fusów od wody. Białko jaja wydobywa goryczkę z fusów i wzmacnia działanie kofeiny. Rezultatem jest lekki, klarowny napar, całkowicie pozbawiony goryczki i kwasowości, o aksamitnej konsystencji, który łatwo się pije. Zauważysz, że po kilku minutach gotowania fusy zlepią się i wypłyną na wierzch, dlatego kawa ma tak łagodny smak. Dodanie zimnej wody pod koniec tworzy efekt French Press, powodując, że masa fusów opada na dno dzbanka. Do zaparzenia szwedzkiej kawy jajecznej możesz użyć emaliowanego dzbanka do kawy lub rondla. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 22.07.26, 23:31 Uważaj na garnek – mielona kawa łatwo się wykipi, dlatego pilnuj garnka i w razie potrzeby zmniejszaj ogień. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 22.07.26, 23:33 „Nigdy nie słyszałam o tej technice i nie zamierzam do niej wracać! Gładka kawa bez goryczki.” — Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 22.07.26, 23:42 Śniadanie zjedzone poza domem, np. w lokalnej kawiarni lub barze, będzie nieco bardziej treściwe. Nadal jednak niczym nie różni się od typowego amerykańskiego śniadania. Tosty z różnymi dodatkami i małe kanapki to popularne dania, którymi Hiszpanie lubią rozpoczynać dzień. Każde śniadanie w Hiszpanii powinno wystarczyć do południa. Wtedy najprawdopodobniej zostaniesz zabrany do baru na kilka kieliszków wina i tapas przed lunchem. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 22.07.26, 23:45 Chociaż churros znane są jako meksykański lub hiszpański deser, w Hiszpanii stanowią tradycyjne danie śniadaniowe. Lekko smażone ciasto przypomina pączka, ale ma kształt długich „pałeczek” z głębokimi wypustkami i jest posypane cukrem lub miodem. Podawane z gorącą czekoladą, to świetny sposób na rozpoczęcie dnia. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 10.08.26, 17:27 Według oficjalnych zaleceń medycznych dla większości dorosłych bezpieczna dawka kofeiny dziennie wynosi 400 mg. Jak to przełożyć na napoje i pokarmy? Dla większości z nas głównym źródłem kofeiny w diecie jest kawa – jeden normalny kubek średnio silnego naparu to ok. 100 mg. Duże napoje w sieciowych kawiarniach mogą jednak zawierać nawet 330 mg. Jedna szklanka czarnej herbaty to jedynie 47 mg, więc miłośnikom Earl Greya przedawkowanie kofeiny raczej nie grozi. Stosunkowo nieznaczne ilości kofeiny zawiera również czekolada – nawet, jeśli, by zjeść całą tabliczkę deserowej, zwiększymy dzienny bilans zaledwie o 80 mg. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 10.08.26, 17:29 Do symptomów łagodnego przedawkowania kofeiny należą: zawroty głowy, zwiększone pragnienie, biegunka, ból głowy, rozdrażnienie, mdłości, bezsenność, częstoskurcz mięśnia sercowego, gorączka. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 10.08.26, 17:30 Naturalnie, znacznie większe zagrożenie dla zdrowia dotyczy dzieci i młodzieży, którzy w ogóle nie powinni konsumować kofeiny. U maluchów może wręcz dojść do rozwoju wstrząsu i drgawek. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 10.08.26, 17:30 Suplementy te popularne są również wśród sportowców. Z ponad 20 badań przeprowadzanych w tym temacie wynika, że dawka kofeiny przed treningiem może zwiększyć siłę mięśni i poprawić wytrzymałość. Dobre wyniki otrzymano w grupach sprinterów, ćwiczących siłowo oraz aerobowo. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 10.08.26, 17:32 Jeśli odczuwamy zawroty głowy lub zaburzenia pracy serca bądź pojawią się wymioty, należy zwrócić się na pogotowie, zgłaszając przedawkowanie kofeiny. Jak leczyć pacjenta decyduje lekarz, ale popularne scenariusze obejmują podawanie węgla aktywnego, płukanie żołądka lub podawanie leków przeczyszczających. Czasami wskazany bywa również monitoring akcji serca, podawanie kroplówki lub wspomaganie oddychania. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 10.08.26, 17:34 Jak objawia się przedawkowanie kofeiny? Zbyt dużo kofeiny w organizmie może powodować mdłości, zawroty i bóle głowy, zaburzenia oddychania i pracy serca, drażliwość, bezsenność. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 10.08.26, 19:27 Zdumiony tym odkryciem, pasterz kóz napełnił kieszenie i pobiegł do domu, aby opowiedzieć o tym żonie. Nazywając znalezisko „darem niebios”, poradziła Kaldiemu, aby podzielił się jagodami z mnichami. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 10.08.26, 19:30 Legenda ta pojawiła się na piśmie dopiero w 1671 roku, a większość relacji datuje Kaldiego na rok 850, więc trudno powiedzieć, ile w tym prawdy, a ile mitu. Historia Kaldiego pokrywa się z powszechnie panującym przekonaniem, że uprawa kawy rozpoczęła się w Etiopii w IX wieku (pochodzenie jemeńskie wskazuje na wcześniejszą datę). Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 10.08.26, 19:32 Około X wieku kilka rdzennych plemion etiopskich spożywało kawę w postaci czegoś podobnego do owsianki. Stopniowo spożycie kawy zanikło, a ziarna stały się bardziej znane jako napój. Niektóre plemiona fermentowały owoce kawowca, wytwarzając rodzaj wina, podczas gdy inne prażyły, mielony i gotowały ziarna, tworząc wywar. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 10.08.26, 19:34 Jemeński mistyk suficki Ghothul Akbar Nooruddin Abu al-Hasan al-Shadhili podróżował po Etiopii, prawdopodobnie w celach duchowych. Natknął się na niezwykle energiczne ptaki, które żerowały na owocach krzewu bunn (znanego gdzie indziej jako kawowiec). Zmęczony podróżą, postanowił spróbować tych owoców i odkrył, że również w nim wywołały one stan energii. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 10.08.26, 19:35 Po pewnym czasie wygnania i na skraju śmierci głodowej, Omar znalazł czerwone jagody kawowca i spróbował je zjeść. Jedna z wersji historii głosi, że ptak przyniósł mu gałąź z owocami kawowca, gdy w rozpaczy zawołał o pomoc do swojego pana, Szadheliego. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 10.08.26, 19:37 Historia orzeźwiającego napoju Omara szybko dotarła do jego rodzinnego miasta Mocha. Jego wygnanie zostało zniesione, a on sam otrzymał nakaz powrotu do domu z odkrytymi jagodami. Po powrocie do Mocha, podzielił się ziarnami kawy i napojami kawowymi z innymi, którzy odkryli, że „leczy” ona wiele dolegliwości. Wkrótce okrzyknęli kawę cudownym lekiem, a Omara świętym. Na cześć Omara w Mocha zbudowano klasztor. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 10.08.26, 19:38 Świerk je Ogłoszenie Pochodzenie kawy Przez Lindsey Goodwin Zaktualizowano 18 sierpnia 2022 r. Różne napoje kawowe w filiżankach na tle ziaren kawy Kredyttefka Pavlova/Getty Images Z kulturowego punktu widzenia kawa stanowi ważną część historii Etiopii i Jemenu. To znaczenie kulturowe sięga aż 14 wieków, czyli czasów, w których kawa została (lub nie) odkryta w Jemenie (lub Etiopii… zależy, kogo zapytasz). To, czy kawa została po raz pierwszy użyta w Etiopii, czy w Jemenie, jest przedmiotem debaty, a każdy kraj ma swoje własne mity, legendy i fakty dotyczące pochodzenia tego napoju. Znaleźliśmy 5 najlepszych podgrzewaczy do kubków z kawą, które utrzymają ciepło Twoich napojów Mit o pochodzeniu kawy z Etiopii Najpopularniejsza legenda dotycząca kawy w Etiopii brzmi mniej więcej tak: Pewnego dnia w górzystym terenie w pobliżu abisyńskiego klasztoru, pasterz kóz z Kaffy o imieniu Kaldi zaganiał swoje kozy. Kozy zaczęły skakać – niemal tańczyć – i głośno beczeć, co było dziwnym zachowaniem jak na jego stado. Kaldi odkrył, że źródłem ekscytacji był mały krzew (lub, według niektórych legend, kępa krzewów). Decydując się na spróbowanie jaskrawoczerwonych jagód, Kaldi poczuł również energetyzujące działanie owoców kawowca. Zdumiony tym odkryciem, pasterz kóz napełnił kieszenie i pobiegł do domu, aby opowiedzieć o tym żonie. Nazywając znalezisko „darem niebios”, poradziła Kaldiemu, aby podzielił się jagodami z mnichami. Kaldi nie został przyjęty w klasztorze z entuzjazmem. Jeden z mnichów nazwał jego ziarna kawy „dziełem diabła” i wrzucił je do ognia. Według legendy, aromat unoszący się z palonych ziaren przykuł uwagę mnichów. Po wyjęciu ziaren z ognia i zgnieceniu ich, aby ugasić żar, próbowali je zakonserwować w dzbanku wypełnionym gorącą wodą. Aromat świeżo zaparzonej kawy przyciągał jeszcze więcej mnichów. Po jej spróbowaniu sami doświadczyli jej pokrzepiającego działania. Ślubowali pić ją codziennie, aby wspomóc swoje pobożności i nie zasnąć podczas modlitw. Historia kawy etiopskiej Legenda ta pojawiła się na piśmie dopiero w 1671 roku, a większość relacji datuje Kaldiego na rok 850, więc trudno powiedzieć, ile w tym prawdy, a ile mitu. Historia Kaldiego pokrywa się z powszechnie panującym przekonaniem, że uprawa kawy rozpoczęła się w Etiopii w IX wieku (pochodzenie jemeńskie wskazuje na wcześniejszą datę). Co więcej, legenda o kozie z Kaffy sugeruje, że zarówno właściwości pobudzające, jak i właściwości napoju kawowego zostały odkryte w ciągu jednego dnia. Historycy uważają jednak, że kawę żuto jako środek pobudzający przez wieki wcześniej. Przypuszcza się, że zmielone ziarna mieszano z ghee (klarowanym masłem) lub tłuszczem zwierzęcym, tworząc gęstą pastę, a następnie formowano z nich małe kulki. Mogły one stanowić cenne źródło energii podczas długich, wyczerpujących podróży. Niektórzy historycy uważają ponadto, że zwyczaj żucia ziaren kawy został przywieziony (wraz z samą kawą) z Kaffy do Hararu i Arabii przez zniewolonych Sudańczyków. Przypuszcza się, że zniewoleni Sudańczycy przejęli ten zwyczaj od plemienia Galla w Etiopii. W niektórych rejonach Kaffy i Sidamo tradycja spożywania mielonej kawy w ghee nadal jest obecna. Niektórzy mieszkańcy Kaffy dodają również roztopione ghee do parzonej kawy, aby nadać jej dodatkowy smak i zwiększyć jej wartość odżywczą. Około X wieku kilka rdzennych plemion etiopskich spożywało kawę w postaci czegoś podobnego do owsianki. Stopniowo spożycie kawy zanikło, a ziarna stały się bardziej znane jako napój. Niektóre plemiona fermentowały owoce kawowca, wytwarzając rodzaj wina, podczas gdy inne prażyły, mielony i gotowały ziarna, tworząc wywar. Zwyczaj parzenia kawy stał się najpowszechniejszą formą i rozprzestrzenił się na inne kraje. Kiedy w XIII wieku dotarł do świata islamskiego, parzono kawę mocniejszą i intensywniejszą, podobnie jak wywary ziołowe. W tej formie była czczona jako silny lek i potężny środek wspomagający modlitwę. Kawa etiopska , kawa po turecku i kawa po grecku kontynuują tradycję parzenia kawy. Mity na temat pochodzenia kawy w Jemenie Jemen również ma mit (lub dwa) o pochodzeniu kawy, a także uzasadnione zaangażowanie w historię tego napoju. Pierwsza legenda z Jemenu jest dość prosta w porównaniu z mitem o Kaldim. Co ciekawe, przypisuje ona pochodzenie kawy Etiopii: Jemeński mistyk suficki Ghothul Akbar Nooruddin Abu al-Hasan al-Shadhili podróżował po Etiopii, prawdopodobnie w celach duchowych. Natknął się na niezwykle energiczne ptaki, które żerowały na owocach krzewu bunn (znanego gdzie indziej jako kawowiec). Zmęczony podróżą, postanowił spróbować tych owoców i odkrył, że również w nim wywołały one stan energii. Drugi mit o pochodzeniu kawy z Jemenu głosi, że kawa pochodzi z Jemenu. Historia koncentruje się na szejku Omarze, lekarzu-kapłanie i wyznawcy szejka Abu'la Hasana Szadheliego z Mocha w Jemenie, który został zesłany do pustynnej jaskini niedaleko góry Ousab. Według jednej wersji, wygnanie to nastąpiło za jakiś rodzaj moralnego przewinienia. Według innej wersji, Omar został wygnany, ponieważ praktykował medycynę na księżniczce, a nie na swoim panu – który leżał na łożu śmierci. Po jej uzdrowieniu postanowił ją „zatrzymać” (interpretuj to jak chcesz) i został wygnany przez króla za karę. Po pewnym czasie wygnania i na skraju śmierci głodowej, Omar znalazł czerwone jagody kawowca i spróbował je zjeść. Jedna z wersji historii głosi, że ptak przyniósł mu gałąź z owocami kawowca, gdy w rozpaczy zawołał o pomoc do swojego pana, Szadheliego. Uznał je jednak za zbyt gorzkie, by jeść je na surowo. Mając nadzieję na pozbycie się goryczki, wrzucił jagody do ognia. Ta prosta technika „prażenia” stwardniała jagody, uniemożliwiając ich żucie. Omar spróbował je zmiękczyć. Gdy prażone jagody się gotowały, poczuł przyjemny aromat coraz bardziej brązowego płynu i postanowił wypić ten wywar zamiast jeść ziarna. Uznał napój za orzeźwiający i podzielił się swoją historią z innymi. W innej wersji historii Omar uznał surowe ziarna kawy za pyszne i postanowił zrobić z nich zupę. Po usunięciu prażonych owoców kawowca, „zupa” stała się czymś bardzo podobnym do napoju, który znamy jako kawę. Historia orzeźwiającego napoju Omara szybko dotarła do jego rodzinnego miasta Mocha. Jego wygnanie zostało zniesione, a on sam otrzymał nakaz powrotu do domu z odkrytymi jagodami. Po powrocie do Mocha, podzielił się ziarnami kawy i napojami kawowymi z innymi, którzy odkryli, że „leczy” ona wiele dolegliwości. Wkrótce okrzyknęli kawę cudownym lekiem, a Omara świętym. Na cześć Omara w Mocha zbudowano klasztor. Historia kawy w Jemenie Chociaż istnieje wiele opisów historii kawy sięgających IX wieku i wcześniejszych, najwcześniejsze wiarygodne dowody na kontakt człowieka z kawowcem pochodzą z połowy XV wieku. Wtedy właśnie zaczęto go spożywać w sufickich klasztorach Jemenu. Mnisi pili go, aby zachować czujność podczas nocnych nabożeństw i długich godzin modlitwy. Powszechnie uważa się jednak, że ziarna kawy pierwotnie eksportowano z Etiopii do Jemenu. Później jemeńscy kupcy sprowadzili rośliny kawy z powrotem do swoich domów i zaczęli je tam uprawiać. Jemen jest również źródłem nazwy „mocha”. Choć dziś najczęściej kojarzy się z kawą o smaku czekolady, taką jak mocha latte , pierwotnie odnosiła się do miasta Mocha na jemeńskim wybrzeżu Morza Czerwonego. Było to główne centrum handlu ziarnami kawy w stylu Mocha – cenionej za swój charakterystyczny smak – i niektórzy uważają, że Marco Polo kupował tam ziarna kawy podczas swoich podróży. Dopiero w XVII wieku wiedza o kawie (i myląca nazwa „mocha”) dotarła do Europy. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 10.12.25, 12:42 SYROP CYNAMONOWY 1 szklanka wody 1 szklanka białego lub surowego cukru granulowanego 4 laski cynamonu 1/2 łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) Zbierz składniki. W małym rondelku zagotuj 1 szklankę wody i dodaj 1 szklankę białego lub surowego cukru granulowanego, mieszając , aż do całkowitego rozpuszczenia. Zmniejsz ogień, dodaj 4 laski cynamonu . Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut. Zdejmij rondel z ognia. Przykryj i odstaw syrop do ostygnięcia i zaparzenia na co najmniej 1 godzinę. Aby uzyskać głębszy smak, odstaw go na maksymalnie 6 godzin. Wyjmij laski cynamonu i dodaj 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie). Przelej syrop do szczelnie zamkniętej butelki. Schłodź i użyj do dosłodzenia ulubionych napojów. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 13.12.25, 23:14 Aby wzbogacić smak, dodaj więcej kakao lub roztopionej gorzkiej czekolady. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 13.12.25, 23:15 Aby zmniejszyć liczbę kalorii i tłuszczu w przepisie, użyj mleka odtłuszczonego lub odtłuszczonego zamiast mleka pełnego. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 13.12.25, 23:16 Podgrzej mleko do około 180°F (ok. 82°C), czyli mniej więcej do momentu, gdy na ściankach garnka zaczną pojawiać się bąbelki. Nie doprowadzaj mleka do wrzenia. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 13.12.25, 23:19 Meksykańskie gorące kakao: Dodaj 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego, 1 łyżeczkę mielonego cynamonu i 1 czubatą łyżkę rozpuszczalnego espresso lub kawy oraz szczyptę soli do rondla podczas podgrzewania mleka. Posyp wierzch gorącej czekolady chili w proszku. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 13.12.25, 23:28 Gorąca czekolada chai: W młynku do kawy zmiel 1 łyżeczkę nasion kardamonu, 1 łyżeczkę cynamonu, osiem całych goździków, sześć ziaren pieprzu, 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej, 10 nasion kopru włoskiego i 1 łyżkę mielonego imbiru. Zmiel przyprawy na proszek. Dodaj mieszankę chai do mleka z kakao, smakując w trakcie dodawania, aby uzyskać pożądany poziom ostrości. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 17.12.25, 23:28 CAFE CON MIEL 2 filiżanki świeżo zaparzonej kawy 1/2 szklanki pełnego mleka lub alternatywy roślinnej 1/4 szklanki miodu 1/8 łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego 1/8 łyżeczki mielonego cynamonu 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej Podgrzej wszystkie składniki w małym garnku na małym lub średnim ogniu, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Dobrze wymieszaj, aż miód się rozpuści. Podawać w małych kubkach. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 11.01.26, 19:59 Przyprawa ta znana jest nie tylko z walorów kulinarnych, ale także z działania prozdrowotnego. Przede wszystkim gałka muszkatołowa pobudza produkcję soków trawiennych i pomaga w problemach z wzdęciami. zawarte w niej związki mają właściwości łagodzące stany zapalne, co może przynosić ulgę w bólach stawów i mięśni. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 11.01.26, 20:03 Dodatkowym walorem jest oczywiście smak. Odrobina gałki muszkatołowej podkreśla ciepłe, korzenne nuty kawy, nadając jej bardziej wyrafinowany nieco orientalny smak. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 21.01.26, 22:49 Syropy smakowe to popularny dodatek do napojów kawowych, ale co z dodawaniem syropu kawowego do napojów i deserów? Ten przepis na dwuskładnikowy syrop kawowy można wykorzystać jako aromat do napojów alkoholowych i bezalkoholowych, polać nim ciasta lub polać lody. Wykorzystano w nim standardowe proporcje syropu cukrowego , czyli jedną część cukru na jedną część wody lub innego płynu. Pamiętaj, aby użyć kawy o podwyższonej mocy, aby zmaksymalizować intensywność aromatu kawy. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 21.01.26, 22:50 Zrób to szybko i użyj kuchenki – Ekspres do kawy na kuchence i prasa francuska również przygotują skoncentrowaną kawę, a to znacznie szybsze metody. Zawsze możesz dodać więcej ziaren i zużyć mniej wody w swoim ulubionym ekspresie. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 21.01.26, 22:53 SYROP KAWOWY 1 szklanka białego cukru 1 filiżanka zaparzonej kawy o bardzo dużej mocy W średnim rondlu połącz 1 szklankę białego cukru i 1 szklankę mocnej kawy . Doprowadź do wrzenia, ciągle mieszając, aby rozpuścić cukier. Zmniejsz ogień i gotuj przez 3 minuty, często mieszając. Przelej syrop kawowy do pojemnika i pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Zamknij szczelnie i przechowuj w lodówce do 1 miesiąca. Wykorzystaj w swoich ulubionych przepisach na dania i napoje i delektuj się. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 09.02.26, 19:44 Podawaj ten koktajl w podgrzanym kubku lub szklance , aby zachował ciepło do ostatniej kropli. Aby go podgrzać, wlej gorącą wodę i odstaw na kilka minut lub dopełnij wodą i podgrzewaj w kuchence mikrofalowej przez około 10 sekund. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 09.02.26, 19:47 Irlandzki koktajl Winter, o mocy zbliżonej do wina, nie jest zbyt mocny. Przygotowywany z rekomendowanych marek, ma zawartość alkoholu zaledwie 13% (26 proof). Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 18.06.26, 14:30 Dodanie jajka pomaga w klarowaniu kawy, umożliwiając łatwe oddzielenie fusów od wody. Białko jaja wydobywa goryczkę z fusów i wzmacnia działanie kofeiny. Rezultatem jest lekki, klarowny napar, całkowicie pozbawiony goryczki i kwasowości, o aksamitnej konsystencji, który łatwo się pije. Zauważysz, że po kilku minutach gotowania fusy zlepią się i wypłyną na wierzch, dlatego kawa ma tak łagodny smak. Dodanie zimnej wody pod koniec tworzy efekt French Press, powodując, że masa fusów opada na dno dzbanka. Do zaparzenia szwedzkiej kawy jajecznej możesz użyć emaliowanego dzbanka do kawy lub rondla. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 18.06.26, 14:31 Uważaj na garnek – mielona kawa łatwo się wykipi, dlatego pilnuj garnka i w razie potrzeby zmniejszaj ogień. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 18.06.26, 14:32 „Nigdy nie słyszałam o tej technice i nie zamierzam do niej wracać! Gładka kawa bez goryczki.” Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 18.06.26, 14:50 Aby ugotować jajka na miękko, będziesz potrzebować garnka z wodą, łyżki cedzakowej i durszlaka. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 02.07.26, 23:21 Coffea canephora rodem z Afryki Subsaharyjskiej dostarcza nam natomiast kawy określanej jako robusta – intensywniejszej w smaku i o wyższym poziomie kofeiny. W praktyce producenci często mieszają oba gatunki, aby uzyskać pożądany bukiet i intensywność napoju. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 02.07.26, 23:22 Lasy najczęściej się wypala, bo to najłatwiejsze i najtańsze. Ale są i minusy – w powietrze ulatniają się tony CO2, a gleba zostaje wysterylizowana i traci wszystkie swoje cenne mikroorganizmy. W miejscach, gdzie były bujne lasy, zatrzymujące wilgoć i produkujące tlen, powstają wyjałowione, monokulturowe plantacje. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 02.07.26, 23:24 Etiopia jest piątym największym producentem kawy na świecie. Jej gospodarka w szczególny sposób zależy od uprawy aromatycznych ziaren – cały sektor zapewnia zatrudnienie ok. 20 mln obywateli i stanowi aż 35% krajowego eksportu. Nic dziwnego, że w tym dynamicznie rozwijającym się, choć wciąż relatywnie ubogim kraju, plantacje kawy „wyrastają” jak grzyby po deszczu. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 02.07.26, 23:25 Uważane za symbol Amazonii jaguary zajmują już jedynie połowę swojego historycznego obszaru, populacja różowych delfinów, czyli ini amazońskich z każdą dekadą spada o 50%. Na liście najbardziej zagrożonych gatunków największej dżungli świata znajdują się również małpy uakari, hiacyntowe ary i dziesiątki gatunków nadrzewnych żab. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 02.07.26, 23:25 Duże nadzieje łączy się również z agroleśnictwem, czyli łączeniem różnych gatunków na jednym obszarze: roślinnych i zwierzęcych, żywnościowych i nieżywnościowych. Dodatkowo programy prowadzone przez organizacje typu Rainforest Alliance dbają o to, aby plantatorzy otrzymywali godziwą zapłatę za swoje produkty, co obniża presję na maksymalizację zysków z hektara. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 21.07.26, 23:25 Jeśli lubisz smak wody z kranu w kuchni, korzystaj z niej! Jeśli nie pijesz wody z kranu, bo zawiera zbyt dużo minerałów lub posmakuje chlorem, nie parz kawy! Jeśli nie smakuje na tyle dobrze, żeby pić ją prosto z kranu, to kawa z niej zrobiona również nie będzie smakować dobrze. W takim przypadku używaj wody filtrowanej lub butelkowanej. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 21.07.26, 23:26 Przygotowanie kawy: Wystarczy napełnić dolną część zimną wodą. Napełnić metalowy filtr w środku drobno zmieloną kawą i skręcić elementy. Postawić dzbanek na kuchence i podgrzewać, aż woda zagotuje się w górnej komorze i się napełni. Gdy usłyszysz bulgotanie powietrza, a górna część dzbanka będzie pełna kawy, napój jest gotowy i możesz wyłączyć palnik. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 21.07.26, 23:29 Ta kawa z mlekiem powstaje na bazie łatwo dostępnych składników, co pozwala uzyskać bogate i orzeźwiające doznania smakowe. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 21.07.26, 23:30 Nie ma specjalnych sztuczek, aby przygotować kawę con leche o jakości kawiarnianej we własnej kuchni. Nie potrzebujesz też dużego, drogiego ekspresu do kawy. Do przygotowania tego przepisu na kawę wystarczy jedynie ekspres do kawy na kuchence lub kawiarka do kawy oraz mały dzbanek do podgrzania mleka. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 21.07.26, 23:32 Mleko parowane a spienione: Cafe con leche przygotowuje się ze spienionego mleka, natomiast cappuccino i latte robi się ze spienionego mleka . Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 21.07.26, 23:33 Włącz jednocześnie grzanie kawy i mleka, a będą gotowe w tym samym czasie. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 21.07.26, 23:35 Aby uzyskać jeszcze lepszy smak, przed zaparzeniem kawy dodaj do zmielonej kawy 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu lub 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 22.07.26, 19:35 Ten przepis wymaga użycia zaledwie dwóch składników, aby stworzyć prawdziwą francuską kawę z mlekiem. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 22.07.26, 19:36 Podany przepis wystarcza na jedną porcję, ale proporcje można zwiększyć, jeśli chcesz przygotować kilka filiżanek tego delikatnego napoju. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 22.07.26, 19:41 Wlej potrzebną ilość mleka do szklanego słoika (najlepiej sprawdzi się słoik typu Mason). Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 22.07.26, 19:43 Do przygotowania kawy au lait stosuje się równe ilości spienionego mleka i kawy, natomiast do przygotowania kawy latte stosuje się dwie części spienionego mleka i jedną część espresso. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 22.07.26, 19:51 Kawa: Ten przepis naprawdę smakuje ze świeżą kawą, więc poświęć chwilę na zaparzenie świeżego napoju lub zaparz pojedynczą filiżankę w zaparzaczu tłokowym lub AeroPressie , aby uzyskać bogatszy smak kawy. Oba te sposoby pozwalają na zaparzenie niewielkiej ilości kawy, a jakość kawy idealnie nadaje się do takich napojów kawowych. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 22.07.26, 19:52 Umieść całe przyprawy w małym słoiku i zalej je miodem. Pozostaw na około 5 dni, a następnie odcedź przyprawy i ponownie rozlej aromatyzowany miód, szczelnie zamykając. Najlepiej sprawdzają się całe przyprawy, dlatego zaleca się laskę wanilii, laskę cynamonu i grubo zmieloną gałkę muszkatołową. Pamiętaj, że im więcej przypraw dodasz do słoika lub im dłużej będziesz parzyć miód, tym mocniejszy będzie smak. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 22.07.26, 19:58 Przepis na spaghetti : Dosłownie „lody spaghetti”, te lody są robione za pomocą praski, przez którą lody są przeciskane, tworząc długie pasma lodów przypominające makaron. Sos truskawkowy imituje sos pomidorowy, a wiórki kokosowe lub białej czekolady odgrywają rolę parmezanu. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 22.07.26, 19:59 Przepis na Café Au Lait : Milchkaffee (dosłownie „kawa mleczna”) to napój kawowy przygotowywany w 50% z mleka i 50% z kawy. Można go zamówić w większości kawiarni i pubów w Niemczech. Często posypuje się go niesłodzonym kakao , a dosłodzenie pozostawia się osobie pijącej. Miłym dodatkiem do Milchkaffee jest małe duńskie ciasteczko maślane z puszki. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 22.07.26, 20:05 Kupując kawę po turecku, szukaj najciemniej palonej kawy, jaka jest dostępna. Jeśli nie znajdziesz marek Doncafe lub Grand Café, unikaj kawy paczkowanej. Upewnij się również, że kupujesz kawę „drobno zmieloną”, a nie „espresso”. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 22.07.26, 20:44 Wykonując zaledwie kilka prostych czynności, w około 10 minut możesz cieszyć się filiżanką gorącego, bogatego espresso. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 22.07.26, 22:56 Gdy kawa zacznie wypływać (będziesz słyszeć bulgotanie i bulgotanie), wyłącz płomień i pozwól, aby reszta kawy powoli się przesączyła. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 22.07.26, 22:58 Do przygotowania tradycyjnej greckiej kawy potrzebny jest specjalny rodzaj kawiarki, zwany briki , oraz drobno zmielone ziarna kawy. Można ją podawać tak słodką, jak lubisz, bez dodatku cukru . Podobnie jak wiele europejskich kaw, jest przeznaczona do dzielenia się nią z rodziną i przyjaciółmi, a często delektuje się nią powoli podczas odwiedzin. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 22.07.26, 23:00 Spokojne tempo picia greckiej kawy sprawia, że idealnie nadaje się ona na spotkania towarzyskie. Nierzadko można spotkać ludzi rozmawiających przy greckiej kawie w lokalnej kawiarni (greckiej kawiarni dla mężczyzn i kobiet) lub kafeneio (greckiej kawiarni dla mężczyzn). Często jest ona również podawana gościom w greckich domach. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 22.07.26, 23:01 Cukier można dodać bezpośrednio do kawy podczas jej parzenia. Dodana ilość pozwala na tworzenie czterech głównych stylów greckiej kawy: Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 22.07.26, 23:08 Istnieje wiele wariantów tego prostego, a zarazem eleganckiego napoju. Można dodać mleko, śmietankę lub syropy smakowe (takie jak waniliowy, czekoladowy, orzechowy lub migdałowy). Orzeźwiający napój po kolacji można uzupełnić kieliszkiem amaretto, likierem orzechowym nocino , kremem irlandzkim, likierem Kahlúa (lub innym likierem kawowym ), sambucą, rumem itp. Można użyć dowolnego mleka roślinnego, a energiczne wstrząśnięcie pomoże pozbyć się nieprzyjemnej, ziarnistej konsystencji, którą te napoje często tworzą po zmieszaniu z gorącą kawą.Na koniec, zamiast lodu i cukru możesz użyć lodów waniliowych (lub innych o smaku pasującym do kawy) – dzięki temu uzyskasz bogatszą, bardziej kremową wersję, idealną na deser. Aby uzyskać bardziej wyszukane efekty, możesz „pomalować” wnętrze szklanki syropem czekoladowym lub posypać piankę odrobiną kakao przed podaniem. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 22.07.26, 23:10 Teoretycznie, zalanie lodów gorącą kawą spowodowałoby ich roztopienie, ale w tym przypadku tak nie jest. Sztuczka polega na podaniu ich w lodowato zimnej szklance lub pucharku deserowym. To wyrównuje różnicę temperatur, a kawa spłynie po ściankach szklanki, otulając słodką, mrożoną śmietankę Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 22.07.26, 23:11 „Affogato jest absolutnie pyszne! Podawałam je jako część deseru z bardzo prostym ciastem funtowym. Wszyscy byli zachwyceni!” Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 22.07.26, 23:12 Zamień lody waniliowe na czekoladowe lub kawowe . Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 22.07.26, 23:21 Nie używaj szklanych naczyń do pieczenia podczas grillowania lub gdy przepis wymaga dolania płynu do gorącej patelni, ponieważ szkło może eksplodować. Nawet jeśli na opakowaniu jest napisane, że nadaje się do piekarnika lub jest żaroodporne, produkty ze szkła hartowanego mogą i czasami pękają. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 22.07.26, 23:28 Dodanie zimnej wody na koniec pomaga zmielonej kawie opaść na dno, podobnie jak w przypadku zaparzacza tłokowego. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 22.07.26, 23:44 Wiele barów i kawiarni oferuje rano sokowirówkę i świeżo wyciskane soki na zamówienie. Najpopularniejszy jest zumo de naranja , czyli sok pomarańczowy. W domu częściej pije się soki butelkowane. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 30.10.25, 22:40 W styczniu 2003 roku Starbucks rozpoczął prace nad swoim latte z dynią i przyprawami korzennymi, po sukcesie zimowych napojów, takich jak latte z miętą pieprzową i jajkiem . W trakcie prac zespół Starbucks współpracował z naukowcami zajmującymi się żywnością, aby stworzyć cztery potencjalne napoje sezonowe: napój na bazie czekolady, napój o smaku karmelu, napój o smaku cynamonu oraz latte o smaku dyni. Chociaż napój dyniowy początkowo spotkał się z mieszanymi opiniami, Dukes i zespół opowiadali się za jego włączeniem, ostatecznie zatwierdzając go jako czwartą opcję. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 10.12.25, 11:40 Ta gorąca czekolada, zwana po niemiecku Wiener Schokolade lub Heiße Schokolade Wiener Art, to kolejny wiedeński napój firmowy. Specjalnym składnikiem tego przepisu jest żółtko jaja, które nadaje gorącej czekoladzie gęstą konsystencję. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 10.12.25, 12:32 Jeśli chodzi o smak, cynamon cejloński jest łagodny, lekko kwiatowy i cytrusowy, i często łączy się go z owocami, takimi jak gotowane gruszki i jabłka. Cynamon kasja jest najczęściej spotykanym cynamonem w USA i doskonale nadaje się do wypieków. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 11.01.26, 19:58 W czasach średniowiecza gałka muszkatołowa była towarem tak cennym, że stała się powodem sporów i kolonialnych podbojów. Dziś jej uprawy znajdziemy także na Karaibach, w Indiach, Malezji i na Sri Lance. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 18.06.26, 14:29 Dodanie zimnej wody na koniec pomaga zmielonej kawie opaść na dno, podobnie jak w przypadku zaparzacza tłokowego. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 21.07.26, 23:31 Mleko: Tradycyjnie używa się pełnego mleka krowiego i choć oczywiście można przygotować cafe con leche z mleka odtłuszczonego lub o obniżonej zawartości tłuszczu, nie uzyska się tego klasycznego, bogatego smaku. To samo dotyczy alternatywnych rodzajów mleka, takich jak owsiane, sojowe i migdałowe – można ich używać, ale napój będzie miał inny profil smakowy i konsystencję. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 30.10.25, 22:41 Aby uzyskać pożądany jesienny profil smakowy, laboratorium rozwojowe zostało udekorowane jesiennymi elementami, takimi jak liście i dynie, a zespół spróbował ciasta dyniowego zmieszanego z espresso, aby udoskonalić przepis. Pod koniec 2003 roku ostateczną recepturę przetestowano w wybranych lokalizacjach Starbucks w Vancouver i Waszyngtonie, gdzie sprzedaż przerosła oczekiwania. W 2004 roku latte z dynią i przyprawami korzennymi zostało wprowadzone do wszystkich lokalizacji u w USA. Odpowiedz Link
madohora Re: Mam ochotę na dobrą kawę 09.02.26, 19:46 Możesz samodzielnie ubić świeżą śmietanę i polać nią irlandzką zimę, tak jak irlandzką kawę. Albo wybierz najprostszą opcję i po prostu sięgnij po puszkę bitej śmietany. Odpowiedz Link