Dodaj do ulubionych

ŚWIĘTY MIKOŁAJ

• madohora Re: ŚWIĘTY MIKOŁAJ 24.11.22, 22:01
      PIERWSZA RÓZGA OD MIKOŁAJA. KOGO SPOLICZKOWAŁ SW. MIKOŁAJ - Polskie Radio
    • madohora Re: ŚWIĘTY MIKOŁAJ 24.11.22, 22:03
      https://www.gify.net/data/media/359/swiety-mikolaj-ruchomy-obrazek-0381.gif
    • madohora Re: ŚWIĘTY MIKOŁAJ 24.11.22, 22:06
      TURCJA. ARCHEOLODZY ODNALEŹLI GRÓB ŚWIĘTEGO MIKOŁAJA - www.polskanews.pl
    • madohora Re: ŚWIĘTY MIKOŁAJ 24.11.22, 22:07
      Archeolodzy pod jednym z bizantyjskich kościołów w Turcji znaleźli pozostałości starożytnej świątyni, a w niej grób prawdziwego św. Mikołaja. - Dotarliśmy do posadzki, po której stąpał święty - mówił Osman Ervasar, szef rady ds. ochrony dziedzictwa kulturowego w Antalyi.
    • madohora Re: ŚWIĘTY MIKOŁAJ 24.11.22, 22:08
      Turecka agencja Demiroren podaje, że odkrycie dowodzi faktu, że św. Mikołaj żył i zmarł w Turcji. "Zespół ogłosił też, że odkryta pod warstwą osadów podłoga, była tą samą, po której chodził święty" - podano.
    • madohora Re: ŚWIĘTY MIKOŁAJ 24.11.22, 22:09
      Zgodnie z legendami, Mikołaj w okresie dojrzewania wyrzekł się kobiet i rozrywki, poświęcając swoje życie Bogu. Jedna z najpopularniejszych opowieści o świętym dotyczy trzech córek chciwego sąsiada, który stracił majątek, a później, nie mając już z czego wyżywić rodziny, chciał posłać swoje córki do domu publicznego, ponieważ nikt nie chciał ich poślubić bez stosownego posagu. Mikołaj, gdy się o tym dowiedział, pod osłoną nocy wrzucał przez okno domu sąsiada pieniądze, by uratować dziewczyny przed prostytucją. 
    • madohora Re: ŚWIĘTY MIKOŁAJ 24.11.22, 22:10
      Sobór nicejski w 325 roku miał ustalić fundamentalne dogmaty krzepnącego wciąż chrześcijaństwa. Obrady były do tego stopnia burzliwe, że siłę argumentu zastępował niekiedy argument siły, a mężowie soborowi nie bacząc na powagę sytuacji, brali się za bary.
    • madohora Re: ŚWIĘTY MIKOŁAJ 24.11.22, 22:11
      - Konstantyn Wielki sprawował funkcję, którą nazywano pontifex maximus, co oznaczało, że był najwyższym urzędnikiem odpowiedzialnym za wszystkie religie państwowe, w tym chrześcijaństwo. Dlatego miał prawo zwołać sobór – wyjaśniał o. prof. Henryk Pietras w audycji Jana Pniewskiego z cyklu "Lumen - światło wiary i kultury". - Uczynił to głównie ze względu na zbliżający się jubileusz dwudziestego roku swojego panowania. Chodziło o to, żeby przed głównymi uroczystościami wyciszyć wszelkie spory, które mogłyby zakłócić świętowanie.
    • madohora Re: ŚWIĘTY MIKOŁAJ 24.11.22, 22:12
      Choć nie spodobało się to ojcom soboru i postanowili pozbawić go sakry biskupiej, to "w obronie Mikołaja stanął sam Bóg i pognębił nieprzyjaciela prawdziwej wiary". Herezję Ariusza potępiono, choć jego poglądy odżywały raz po raz w dziejach Kościoła.
    • madohora Re: ŚWIĘTY MIKOŁAJ 24.11.22, 22:14
      https://www.gify.net/data/media/359/swiety-mikolaj-ruchomy-obrazek-0376.gif
    • madohora Re: ŚWIĘTY MIKOŁAJ 24.11.22, 22:16
      nie postaci, za kulisami zaczyna grać muzyka ilu strująca melodeklamację Starszego Anioła). śnieg pokrył ziemię i jak co roku, zeszliśmy tutaj z jasnych obłoków... Dziś w tej jedynej cudow nej nocy, trzeba Świętemu naszej pomocy. Dziaduś Mikołaj ma moc roboty! My więc pomkniemy naj szybszym lotem, śpieszyć będziemy z darami jego, by nie opuścić domku żadnego. Gwiaździsta, jasna noc Mikołaja, serduszka dzieci dziwnie nastraja... O! Wtedy wszyscy chcąbyć dobrymi i biorą rozbrat z wadami swym
    • madohora Re: ŚWIĘTY MIKOŁAJ 24.11.22, 22:17
      https://www.gify.net/data/media/359/swiety-mikolaj-ruchomy-obrazek-0034.gif
    • madohora Re: ŚWIĘTY MIKOŁAJ 24.11.22, 22:18
      (Chór śnieżek — ŚNIEŻKI śpiewają sypiąc bibuł kowy śnieg z zarękawków): Hej ścielmy drogę drogę dla Świętego! Sypcie się płateczki śniegu bielutkiego Hej do pracy siostry śnieżki wysypiemy wszystkie ścieżki ile płatków tyle gwiazd szast! szast! szast! Zejdźże nam z nieba Święty Mikołaju droga już gotowa dzieci cię czekają puch się sypie, miękka dróżka dla wygody nóg staruszka ile płatków tyle gwiazd szast! szast! szast!
    • madohora Re: ŚWIĘTY MIKOŁAJ 24.11.22, 22:20
      DIABEŁ DUŻY: Bądź spokojny. Znajdzie się zawsze dosyć takich dzieci, z którymi nie zerwiemy naszej dawnej znajomości. Jestem zwłaszcza pewny mojego Henryczka, mego kochanego pupilka. Nie chce się uczyć, niedobry i łakomy, bije się z kole gami. Pochlebiam sobie, że to najnieznośniejszy dzie ciak pod słońcem! DIABEŁ MAŁY: Co ty mówisz? Zazdroszczę ci szczerze! Już to z ciebie mistrz w kuszeniu... Po wiedz mi jak ty to robisz? DIABEŁ DUŻY: Hehe... ciekawość, to pierw szy stopień do piekła... DIABEŁ MAŁY: Moja Ewunia da mi się ledwo namówić do łakomstwa i to od kiedy dostała bólu brzuszka po zjedzeniu sześciu słoików konfitury, jest o wiele powściągliwsza. Przez te nieznośne dzie ciska muszę się fatygować z tymi patykami !f trąca pręty nogą). DIABEŁ DUŻY: Jakiś ty wygodny. Ja także nadźwigałem się tego dosyć co roku. Teraz jednak awansowałem na starszego asystenta Świętego Miko łaja więc nie wypada mi się tym zajmować — mam wyższe funkcje... (robi pyszałkowatą minę). Teraz kolej na ciebie. Ja odpoczywam. DIABEŁ MAŁY: Tyle lat już wypoczywasz, a ja muszę sobie ciągle wyłamywać palce. DIABEŁ DUŻY: Mój kochany! Jesteś jeszcze całkiem młodziutki, masz dopiero sto pięć wiosen i trzy miesiące. Wobec mnie poprostu dziecko. DIABEŁ MAŁY: Tym bardziej nie powinieneś mnie przeciążać pracą — dziecko nie jest jeszcze zdolne do ciężkiej prac
    • madohora Re: ŚWIĘTY MIKOŁAJ 24.11.22, 22:22
      https://www.gify.net/data/media/359/swiety-mikolaj-ruchomy-obrazek-0228.gif
    • madohora Re: ŚWIĘTY MIKOŁAJ 24.11.22, 22:23
      a gdy dziecko coś przeskrobie wtedy rózga jest w robocie hi-hi-hi! DIABEŁ DUŻY: No, czas do piekiełka. Tu na ziemi dla nas za chłodno (pobija rękami dla roz grzewki). DIABEŁ MAŁY: Oj to to mistrzuniu! Do pie kiełka... do piekiełka! Tylko, że to tak diabelnie daleko... Możebyśmy sobie coś tutaj zatańczyli, bo czuję, że nie wrócę cały... Brrr...! (przytupuje no gami). DIABEŁ DUŻY: Dobrze, coś naszego dia belskiego! (następuje taniec diabelski przy udziale licznych diabełków. — Najmniejszy diabełek siada potem na saneczki i zostaje wywieziony ze sceny z rózeczkami, wśród pisku i wrzawy diabełków). Koniec odsłony pierwszej.
    • madohora Re: ŚWIĘTY MIKOŁAJ 24.11.22, 22:25
      https://www.gify.net/data/media/359/swiety-mikolaj-ruchomy-obrazek-0233.gif
    • madohora Re: ŚWIĘTY MIKOŁAJ 24.11.22, 22:28
      śpiewa starsza dziewczynka). Mały dzidziuś marzy słodko by pobawić się grzechotką miś gumowy i laleczki coraz większe zabaweczki myszka, kotek, piesek, koń duży, wielki słoń! Refren: (wszystkie dzieci razem). Zabawęczki to nasz raj wśród zabawek chcemy żyć Zabaweczki Boziu daj za to chcemy grzeczne być. Lecz nie tylko bawić się uczyć się musimy wszak, aby poznać ABC i pisarski każdy znak. Potem już będziemy sami czytać książki z obrazkami i rachować mamy chęć jeden, dwa, trzy, cztery, pięć!
    • madohora Re: ŚWIĘTY MIKOŁAJ 24.11.22, 22:30
      https://www.gify.net/data/media/359/swiety-mikolaj-ruchomy-obrazek-0396.gif
    • madohora Re: ŚWIĘTY MIKOŁAJ 24.11.22, 22:30
      garnuszeczków cały stos i śpiewamy sobie w głos: Refren (j. w.). Zabaweczki to nasz raj — i t. d.
    • madohora Re: ŚWIĘTY MIKOŁAJ 24.11.22, 22:33
      chór dzieci). (polonez): Dziś Mikołaj przyjdzie Święty co za radość w to nam graj! Niesie cały wór prezentów toż to dla nas będzie rajl A więc bądźmy bardzo grzeczne i przeprośmy wszystkich w krąg, dostaniemy wprost bajeczne dary z jego świętych rąk. Koniec odsłony drugiej
    • madohora Re: ŚWIĘTY MIKOŁAJ 24.11.22, 22:35
      https://www.gify.net/data/media/359/swiety-mikolaj-ruchomy-obrazek-0021.gif
    • madohora Re: ŚWIĘTY MIKOŁAJ 24.11.22, 22:36
      W dniu wigilii Bożego Narodzenia często otrzymujemy prezenty. Jednak w zależności od regionu Polski prezenty przynosi ktoś inny. W większości przypadków prezenty przynosi oczywiście Święty Mikołaj. Jednak w wielu miejscach Polski nie jest to takie oczywiste.
    • madohora Re: ŚWIĘTY MIKOŁAJ 24.11.22, 22:37
      Święty Mikołaj znany jest w całej Polsce, jednak głównie za sprawą 6 grudnia. To właśnie obchodzimy "Mikołajki" i także obdarowujemy się prezentami. Jednak 24 grudnia przede wszystkim przynosi prezenty mieszkańcom Mazowsza i zachodniej Polski (Lubuskie, Zachodniopomorskiej, Dolnośląskie). Zdarza się, iż przynosi on prezenty także w innych regionach Polski, jednak tam konkurować musi z innymi lokalnymi tradycjami.
    • madohora Re: ŚWIĘTY MIKOŁAJ 24.11.22, 22:37
      W Małopolsce i na Śląsku Cieszyńskim prezenty pod choinką zostawia Aniołek. Wywodzi się od postaci Anioła Stróża. On także przynosi prezenty w wigilijny wieczór. Natomiast w nocy z 5 na 6 grudnia prezenty przynosi święty Mikołaj.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka