madohora Re: Paniówki 03.06.15, 22:07 - Byłeś kiedyś w Paniówkach? Nie a ja byłam Takim pytaniem nie tak dawno się bawiłam Bo dojechałam kiedyś do Chudowa A potem...na pieszą wędrówkę byłam gotowa Byłam już w Przyszowicach, więc tymczasem Zmieniłam kierunek i zmieniłam trasę Tak popijając soczku małe "stówki" Odwiedziłam wieś jedną. Konkretnie Paniówki Weszłam na pocztę, listy jakieś wysłałam A potem nowoczesny basen podziwiałam Co zwiedzić w niewielkiej wsi? Wiadomo kościoły Wstąpiłam tam. Jak to robiłam do tej pory Poniżej kilka zdjęć zamieszczam. Ot tak sobie Bo może jeszcze taką wycieczkę kiedyś zrobię. Odpowiedz Link
madohora Re: Paniówki 03.06.15, 22:14 Na mapie strzałkami zaznaczono naszą trasę pieszą. Przeszłyśmy z Chudowa a dokładnie spod Zamku w Chudowie do Paniówek. Po drodze zobaczyłyśmy kilka przydrożnych krzyży, nowoczesny basen (nie mamy go na zdjęciach) oraz Kościół Świętego Urbana. Potem doszłyśmy do drogi na Mikołów a dalej już autobusem do Katowic. Wcześniej byłyśmy w Gierałtowicach, Przyszowicach oraz na zamku w Chudowie. Odpowiedz Link
madohora Re: Paniówki 03.06.15, 22:16 WIDOK NA KOŚCIÓŁ W PANIÓWKACH - ZDJĘCIE ZROBIONE DROGI NA MIKOŁÓW - na mapce ten kwadracik nad napisem PANIÓWKI Odpowiedz Link
madohora Re: Paniówki 03.06.15, 22:18 Paniówki (niem. Klein Paniow, śl. Pańůwki, czes. Paniovky) – wieś w Polsce, położona w województwie śląskim, w powiecie gliwickim, w gminie Gierałtowice. Wedle urzędowego podziału terytorialnego kraju, w obrębie Paniówek wyróżniona jest 1 część miejscowości: Borek. W latach 1975–1998 miejscowość należała administracyjnie do województwa katowickiego. Odpowiedz Link
madohora Re: Paniówki 03.06.15, 22:19 Niebo się nad nami chmurzy Trochę się bałyśmy burzy Odpowiedz Link
madohora Re: Paniówki 03.06.15, 22:21 Słownik geograficzny Królestwa Polskiego wydany w latach 1880-1902 podaje dwie polskie nazwy miejscowości Paniówek oraz Paniówki, a także niemiecką Paniow Klein. Dokument z 1361 roku, wystawiony przez Kazimierza III Wielkiego wymienia Paniowki in terra Bythomiensis. Niemiecki językoznawca Heinrich Adamy w swoim dziele o nazwach miejscowości na Śląsku wydanym w 1888 roku we Wrocławiu jako najstarszą nazwę wymienia "Paniow" podając jej znaczenie "Herrschaftlicher Sitz" Odpowiedz Link
madohora Re: Paniówki 03.06.15, 22:23 Paniówki sąsiadują z Chudowem, Przyszowicami, Rudą Śląską, Zabrzem i Mikołowem. Znajdują się niemal w centrum Górnośląskiego Okręgu Przemysłowego (GOP-u). Poprzez drogę krajową nr 44 łączą dwa największe miasta regionu Katowice z Gliwicami oraz Knurowem. Odpowiedz Link
madohora Re: Paniówki 03.06.15, 22:25 Paniówki według niektórych źródeł są starsze niż sąsiednie Paniowy (dzielnica Mikołowa)Później została założona gmina Paniówki. Paniówki znalazły się w granicach królestwa Czech. Od 1763 po trzech wojnach śląskich pomiędzy Prusami i Austrią znalazły się w granicach Królestwa Prus, a następnie po zjednoczeniu Prus z Niemcami w 1871 w granicach Niemiec. W 1910 roku w miejscowości mieszkało 1096 mieszkańców z czego 1061 mówiło po polsku, 26 po polsku i niemiecku, a 9 w języku niemieckim. W wyborach komunalnych z listopada 1919 roku wszystkie głosy oddano na listy polskie, które uzyskały wszystkie 12 mandatów. Po podziale Górnego Śląska w 1922 r. Paniówki znalazły się w granicach Polski, w województwie śląskim. Obecnie należą do w gminy Gierałtowice w województwie śląskim. Odpowiedz Link
madohora Re: Paniówki 03.06.15, 22:28 PRZYDROŻNY KRZYŻ PRZY WEJŚCIU DO PANIÓWEK (OD STRONY CHUDOWA) Odpowiedz Link
madohora Re: Paniówki 03.06.15, 23:09 Parafia Paniówki istnieje od 1936 roku. Zanim powstała, wierni uczęszczali do kościoła w Paniowach, będącego kościołem filialnym parafii w Bujakowie. Uroczyste poświęcenie kościoła nastąpiło 26 listopada 1936 roku, zaś 28 grudnia 1945 roku została powołana kuracja Paniówki, do której przyłączono również sąsiednią parafię Chudów. 2 grudnia 1951 roku oddano do użytku plebanię, a w 1990 roku dom pogrzebowy Odpowiedz Link
madohora Re: Paniówki 03.06.15, 23:10 Parafia św. Urbana - parafia rzymskokatolicka w Paniówkach, w dekanacie Knurów, w archidiecezji katowickiej. Odpowiedz Link