madohora Re: Żyglin, Żyglinek 03.10.17, 12:05 *Sprostowanie - mamy XXI wiek, czyli dla początki XX wieku (jak ten czas leci, że człowiek zapomina w którym wieku żyje) Odpowiedz Link
madohora Re: Żyglin, Żyglinek 03.10.17, 12:10 Odwiedzając jakieś miejscowości o ile mam okazję staram się zajrzeć na cmentarz, tam można najlepiej odczytać tę nie pisaną historię, chociażby tutaj. Jak widać kilka zdjęć wyżej pochowana został nauczycielka, pomnik świadczy o tym, że grób jest stary - a do dzisiaj zawsze na grobie są świeże kwiaty - w Żyglinie byłam kilka razy, w tym parę razy przejazdem i te kwiaty zawsze były. Odpowiedz Link
madohora Re: Żyglin, Żyglinek 03.10.17, 12:19 Pomnik poświęcony poległym powstańcom śląskim i ofiarom obozów koncentracyjnych, zdjęcie z roku 2015 Odpowiedz Link
madohora Re: Żyglin, Żyglinek 03.10.17, 12:20 DRZEWOSTAN W OKOLICY KOŚCIOŁA I CMENTARZA Odpowiedz Link
madohora Re: Żyglin, Żyglinek 03.10.17, 12:21 WIDOK NA KOŚCIÓŁ OD STRONY DROGI PROWADZĄCEJ DO CZĘSTOCHOWY Odpowiedz Link
madohora Re: Żyglin, Żyglinek 03.10.17, 12:36 W odległości około 12 km od Żyglina usytuowany jest port lotniczy Katowice-Pyrzowice. Obsługuje loty pasażerskie i towarowe do portów lotniczych Polski i stolic Europejskich. 13 listopada 2011 na terenie lasu w Żyglinie, ok. 7 km od progu drogi startowej lotniska w Pyrzowicach spadł mały samolot lecący z Włoch, podchodzący do awaryjnego lądowania na lotnisku. 4 osoby na pokładzie straciły życie Odpowiedz Link
madohora Re: Żyglin, Żyglinek 26.02.18, 21:08 W ŻYGLINKU ARCHEOLODZY ODKRYLI PIEC DO WYTOPU ŻELAZA SPRZED 1000 LAT - Miasteczko Śląskie Wiadomości Lokalne -- Odpowiedz Link
madohora Re: Żyglin, Żyglinek 16.05.24, 14:40 Nie wiem co to będzie dalej Dinozaura wykopali Ależ będzie niezła sensacja Co racja. To racja. Odpowiedz Link
madohora Re: Żyglin, Żyglinek 16.05.24, 14:56 ROZKŁAD JAZDY TARNOWSKIE GÓRY - MIASTECZKO ŚLĄSKIE Odpowiedz Link
madohora Re: Żyglin, Żyglinek 10.09.25, 21:30 Miała to być letnia rezydencja. Wszystko byłoby dobrze, gdyby nie brak kościoła. Najbliższy znajdował się w Żyglinku, albo w Tarnowskich Górach. I tu i tam daleko. Hrabia jako przykładny katolik do kościoła chodzić chciał. Od pomysłu do realizacji droga niedługa. Pod koniec stulecia wybudowano we wsi oryginalną świątynię - na planie ośmioboku - w modnym wówczas stylu neoromańskim. Odpowiedz Link
madohora Re: Żyglin, Żyglinek 10.09.25, 21:43 Nie była to jedyna budowla w Nakle jaka pozostała po rodzinie hrabiego. Żona Łazarza, hrabina Maria była inicjatorką powstania Domu Sierot. Prowadziły go sprowadzone do tego zadania zakonnice SS. Boromeuszki. Odpowiedz Link
madohora Re: Żyglin, Żyglinek 03.10.17, 12:38 PRZYDROŻNY KRZYŻ (według mnie na granicy dwóch miejscowości) Odpowiedz Link
madohora Re: Żyglin, Żyglinek 03.10.17, 14:53 "Jak pójdziesz ulicą ks. Wyciślika, to będzie pełno kapliczek a jak się kapliczki skończą to będzie Spichlerz, a ulicę poznasz po kapliczkach" Odpowiedz Link
madohora Re: Żyglin, Żyglinek 03.10.17, 15:40 SPICHLERZ DWORSKI Z 1795 ROKU (Obecnie w budynku mieści się hotel i restauracja) Odpowiedz Link
madohora Re: Żyglin, Żyglinek 03.10.17, 15:53 WPADKA SYTUACYJNA: Od spichlerza musiałam kawałek dojść do przystanku autobusowego w Miasteczku Śląskim. Droga prowadziła mnie tuż przy lesie. Dość często jeżdżę tą drogą ze znajomym samochodem (stąd wiedziałam o co chodzi), w pewnym momencie zmęczona, bo dzień był upalny zdjęłam plecak, wyjęłam kanapkę i termos z herbatą. Usiadłam na ławeczce i zaczęłam się posilać, po czym po chwili zorientowałam się...co to za ławeczka. Na tej ławeczce od czasu do czasu panienki czekają na klientów. Za trzy minuty byłam na przystanku i tam już dokończyłam "piknik". Odpowiedz Link