madohora Re: Szyfrogram z przysłowiem 13.06.21, 22:50 Po rozwiązaniu zadania z liter w ponumerowanych polach należy ułożyć rozwiązanie, trochę "naciągane" przysłowie Odpowiedz Link
madohora Re: Szyfrogram z przysłowiem 13.06.21, 23:00 Może być prosty, może być rozwarty Odpowiedz Link
madohora Re: Szyfrogram z przysłowiem 13.06.21, 23:10 Wieś w Opolskim (skojarz z piłką lub rowami) Odpowiedz Link
balzack Re: Szyfrogram z przysłowiem 19.06.21, 15:57 HASŁO: PO ŚWIĘTYM JANIE DOZWOLONE KĄPANIE Odpowiedz Link
madohora Re: Szyfrogram z przysłowiem 21.06.21, 23:41 Po świętym Janie dozwolone kąpanie Tak mówiły nasze bacie. Lecz ich nikt słuchać nie chce. Odpowiedz Link
madohora Re: Szyfrogram z przysłowiem 21.06.21, 23:38 Nie wiem czy mnie ktoś kopnie W miejscowości Kopnie Odpowiedz Link
madohora Re: Szyfrogram z przysłowiem 21.06.21, 23:34 Weź mi tutaj nie fikaj To jest ezoteryka Odpowiedz Link
madohora Re: Szyfrogram z przysłowiem 21.06.21, 23:14 Ja już rok Planuję kupić nowy mop Odpowiedz Link
madohora Re: Szyfrogram z przysłowiem 21.06.21, 22:48 Ja już idę stąd Bo każdy chce mieć swój kąt Odpowiedz Link
madohora Re: Szyfrogram z przysłowiem 21.06.21, 22:50 Kąt – obszar powstały z rozcięcia płaszczyzny przez sumę dwóch różnych półprostych o wspólnym początku, wraz z tymi półprostymi Półproste nazywane są ramionami kąta, wspólny początek półprostych nazywany jest wierzchołkiem kąta. Odpowiedz Link
madohora Re: Szyfrogram z przysłowiem 21.06.21, 22:45 Myślę że mi wszystko minie Gdy znajdę się na Wolinie Odpowiedz Link
madohora Re: Szyfrogram z przysłowiem 21.06.21, 22:38 Jesienią dużo go nad morzem Ja się wówczas na plaży położę Odpowiedz Link
madohora Re: Szyfrogram z przysłowiem 21.06.21, 22:39 Jod (I, łac. iodum) – pierwiastek chemiczny z grupy 17 – fluorowców. Nazwa pochodzi od stgr. ἰοειδής ioeides – fioletowy. Odpowiedz Link
madohora Re: Szyfrogram z przysłowiem 21.06.21, 22:46 Wolin (niem. Wollin) – przybrzeżna wyspa należąca do Polski (powiat kamieński oraz Świnoujście), stanowiąca południowy brzeg Zatoki Pomorskiej. Od stałego lądu oddzielona jest cieśniną Dziwną i Zalewem Szczecińskim, a od wyspy Uznam – cieśniną Świną. Ludność zajmuje się rolnictwem, rybołówstwem oraz czerpie dochody z turystyki. Odpowiedz Link
madohora Re: Szyfrogram z przysłowiem 21.06.21, 23:43 Ku przestrodze On był bardzo młody Więc ciągle skakał do wody Robił tak cały czas Aż ten jeden raz Złamał kręgosłup i nogi Odpowiedz Link
madohora Re: Szyfrogram z przysłowiem 21.06.21, 23:45 Często w pobliżu gorących źródeł zakładane są kąpieliska termalne lub lecznicze, ze specjalnie przygotowanymi basenami do zdrowotnych kąpieli. Przykładem kąpieliska termalnego jest kompleks w Beszeniowej (słow. Bešeňová) na Słowacji. Także kąpielisko w Rajcu korzysta ze źródeł wód termalnych, o temperaturze 38 °C. Odpowiedz Link
madohora Re: Szyfrogram z przysłowiem 21.06.21, 23:15 Mop – ręczny przyrząd do sprzątania na mokro lub sucho. Składa się ze styliska oraz końcówki czyszczącej w postaci pasków materiału lub sznurków. Odpowiedz Link
madohora Re: Szyfrogram z przysłowiem 21.06.21, 23:16 Jan (stgr. Ἰωάννης od hebr. rdzenia יחנ – łaska) – imię męskie pochodzenia biblijnego. Po hebrajsku יוחנן (Jochanan) oznacza „Jahwe jest łaskaw”. Według Ewangelii imię to nosił prorok Jan Chrzciciel oraz apostoł Jan Ewangelista. Zostało ono przejęte najpierw do greki, a potem do łaciny. Rozpowszechniło się we wszystkich krajach chrześcijańskich. Odpowiedz Link
madohora Re: Szyfrogram z przysłowiem 21.06.21, 23:35 Ezoteryzm, ezoteryka – cecha wierzeń zwanych wiedzą tajemną, hermetyczną lub ezoteryczną i przekazywaną jedynie wybranym osobom w przeciwieństwie do dostępnej dla ogółu wiedzy egzoterycznej; w religioznawstwie tendencja do utajniania części wierzeń danej doktryny lub kultu religijnego przed ogółem; w filozofii teorie starożytnych i średniowiecznych szkół filozoficznych, które ówcześnie były przekazywane jedynie wybranym uczniom Odpowiedz Link
madohora Re: Szyfrogram z przysłowiem 21.06.21, 23:39 Kopnie - wieś w województwie opolskim Odpowiedz Link
madohora Re: Szyfrogram z przysłowiem 21.06.21, 23:45 Kąpielisko – oznakowany fragment wód powierzchniowych, wykorzystywany przez dużą liczbę osób kąpiących się. Najczęściej są ustanawiane przy naturalnych zbiornikach wodnych, jak jeziora, morza lub rzeki. Na strzeżonych kąpieliskach o bezpieczeństwo osób kąpiących się dbają ratownicy wodni. Odpowiedz Link