madohora Re: Krzyżówka z hasłem 05.07.21, 19:38 Litery z zaznaczonego pola złożą się na rozwiązanie zadaina Odpowiedz Link
madohora Re: Krzyżówka z hasłem 05.07.21, 19:55 Piszesz w nim długopisem - po lekcjach Odpowiedz Link
madohora Re: Krzyżówka z hasłem 09.07.21, 20:09 O tym wiecie drogie dzieci Że nie wszędzie musi być czepek Odpowiedz Link
madohora Re: Krzyżówka z hasłem 09.07.21, 20:00 Pot mi z nosa kapie Wytrzymać nie potrafię Odpowiedz Link
madohora Re: Krzyżówka z hasłem 09.07.21, 20:03 Pot ma bardzo specyficzny zapach, według niektórych zawiera feromony, w medycynie jednakże uważa się, że zapach potu zależy od specyficznych bakterii rozkładających pot, żyjących na skórze każdego człowieka. Odpowiedz Link
madohora Re: Krzyżówka z hasłem 09.07.21, 19:54 Ty to wiesz i ja to wiem Że Giszowiec uratował Zin Odpowiedz Link
madohora Re: Krzyżówka z hasłem 09.07.21, 19:34 Wieść niesie Że notowałaś coś w notesie Odpowiedz Link
madohora Re: Krzyżówka z hasłem 09.07.21, 19:34 Notes, notatnik, notesik – plik zszytych kartek papieru, zwykle w sztywnej oprawie, który służy do zapisywania osobistych notatek. Notes elektroniczny również służy do zapisywania notatek, lecz notatki zamiast na papierze są prezentowane na wyświetlaczu i zapisywane za pomocą klawiatury lub rysikiem i pismem odręcznym na dotykowym wyświetlaczu. Notes elektroniczny często występuje w urządzeniach przenośnych takich jak palmtop. Odpowiedz Link
madohora Re: Krzyżówka z hasłem 09.07.21, 19:27 Czy coś to da Gdy w ruch wchodzi kreda Odpowiedz Link
madohora Re: Krzyżówka z hasłem 09.07.21, 19:28 Kreda – materiał do rysowania wykonany z naturalnego węglanu wapnia w formie pałeczek, czasem w drewnianej oprawie. Do prac artystycznych używa się go jak węgla i wymaga względnie szorstkiego papieru. Rysunki szkicowe, wykonywane naprędce wykonuje się na ciemnych tabliczkach lub podłożu prowizorycznym Odpowiedz Link
madohora Re: Krzyżówka z hasłem 09.07.21, 20:23 Badekappen werden aus Textilien (z. B. Lycra oder Polyester), aus Silikon, Latex oder Gummi hergestellt und sind in verschiedenen Formen (z. B. Long-Hair-Cap), Materialstärken, Farben und Mustern, mit oder ohne Dekor erhältlich. Im professionellen Schwimmsport erfüllen Badehauben eine weitere Funktion: die glatte, faltenfreie Oberfläche verbessert das Gleiten im Wasser. Wettkampfhauben sind meist aus dickerem Material und sitzen sehr eng. Für das Training sind weichere Badekappen aus Silikon zu empfehlen. Odpowiedz Link
madohora Re: Krzyżówka z hasłem 09.07.21, 19:41 Derka – okrycie konia, zakrywające jego cały tułów (kłodę), zad i czasem szyję, wykonane z różnych materiałów w zależności od funkcji, jaką mają spełniać. Derki mocuje się paskami przebiegającymi w okolicy mocowania popręgu oraz między tylnymi nogami konia Odpowiedz Link
madohora Re: Krzyżówka z hasłem 09.07.21, 19:45 Elle – ogólnoświatowy magazyn o tematyce związanej z kobietami, będący własnością francuskiej grupy Lagardère. Główne tematy to zdrowie, moda, uroda i rozrywka. Został założony przez Pierre’a Lazareffa i jego żonę Hélène Gordon w 1945. Tytuł po francusku znaczy „ona”. Odpowiedz Link
madohora Re: Krzyżówka z hasłem 09.07.21, 19:49 Ale (angielska wym. /ˈeɪ.l̩/) – piwo górnej fermentacji przygotowywane z udziałem drożdży Saccharomyces cerevisiae. Zastosowanie tego typu drożdży oraz wyższych temperatur fermentacji (najczęściej w przedziale 18–25°C) sprawia, że piwa tego typu charakteryzują się znacznie bardziej złożonym smakiem i aromatem niż lagery. Historycznie piwa górnej fermentacji były produkowane przede wszystkim w Wielkiej Brytanii, Irlandii, Belgii, Niemczech, w wybranych rejonach Stanów Zjednoczonych oraz Kanady, a także w Polsce. Obecnie piwa typu Ale, często wzorowane na "stylach narodowych", są produkowane przez browary w różnych częściach świata. Odpowiedz Link
madohora Re: Krzyżówka z hasłem 09.07.21, 19:56 Wiktor Zin (ur. 14 września 1925 w Hrubieszowie, zm. 17 maja 2007 w Rzeszowie) – polski architekt, profesor Politechniki Krakowskiej, generalny konserwator zabytków (1977–1981), prezes Towarzystwa Miłośników Historii i Zabytków Krakowa; popularyzator wiedzy o historii sztuki polskiej, felietonista, autor programu telewizyjnego „Piórkiem i węglem”. Był synem Piotra i Stefanii Zinów. Odpowiedz Link
madohora Re: Krzyżówka z hasłem 09.07.21, 20:07 Kos, kos zwyczajny (Turdus merula) – gatunek średniej wielkości ptaka częściowo wędrownego z rodziny drozdowatych (Turdidae). W Europie jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych członków tej rodziny, jest też jednym z najbardziej znanych ptaków. Długość ciała wynosi od 24 do 27 cm. Samce są zabarwione na czarno z żółtym dziobem. Upierzenie samic jest w dużej części ciemnobrązowe. Głośne i melodyjne pieśni godowe można usłyszeć w Europie Środkowej pomiędzy początkiem marca a końcem lipca już przed świtem, a także wieczorem i czasem w ciągu dnia. Odpowiedz Link
madohora Re: Krzyżówka z hasłem 09.07.21, 20:09 Czepek pływacki – noszone przez pływaków nakrycie głowy, przeważnie z nieprzepuszczalnego dla wody materiału. Służy do ochrony przed zamoczeniem włosów (zwłaszcza w chlorowanej wodzie) i uszu. W niektórych basenach używanie czepków jest wymagane, aby wypadające w wodzie włosy nie zanieczyszczały filtrów wody. Profesjonalni pływacy mogą także zakładać czepki w celu zmniejszenia oporu wody. Czepki mogą mieć różne kolory i być wykonane z różnych materiałów: gumy, silikonu czy tkaniny. Odpowiedz Link
madohora Re: Krzyżówka z hasłem 09.07.21, 20:23 Eine Badekappe (auch Badehaube, Bademütze, Schwimmkappe und Schwimmhaube genannt) ist eine Kopfbedeckung, welche beim Schwimmen getragen wird. Odpowiedz Link
madohora Re: Krzyżówka z hasłem 09.07.21, 20:24 Bis Ende der 1980er Jahre war es in vielen öffentlichen Badeanstalten Pflicht, eine Badehaube zu tragen, da die beim Schwimmen ausfallenden Haare in den technischen Installationen der Schwimmbäder leicht zu Verstopfungen führen konnten. Heute bedient man sich bei der Badewasseraufbereitung verbreitet einer verbesserten Filtertechnik, so dass es nur mehr selten eine Verpflichtung ist, beim Schwimmen eine Badehaube zu tragen. Odpowiedz Link