madohora Re: Walentynki czy Święty Jan 23.03.25, 00:36 JARE GODY - Interia - 22.03.2025 Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki czy Święty Jan 08.05.25, 23:56 SEN NOCY LETNIEJ - - www.independent.co.uk - 08.05.2025 Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki czy Święty Jan 09.05.25, 07:22 Tancerze ognia, bębniarze i pomalowani pogańscy bogowie przywracają do życia starożytne tradycje celtyckie w Edynburgu, gdy Lucie Grace dołącza do tłumów na Beltane Fire Festival – i od razu daje się ponieść magii Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki czy Święty Jan 09.05.25, 07:22 Jestem w Edynburgu na Beltane Fire Festival, współczesnej wersji przedchrześcijańskiego Beltane, podczas którego starożytni Celtowie co roku 30 kwietnia obchodzili zmianę pory roku i witali lato przez całą noc. Pierwszy maja i taniec wokół słupa majowego wywodzą się z tej tysiącletniej tradycji. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki czy Święty Jan 09.05.25, 07:23 I zaczyna się przedstawienie. Odchodząc od pomnika, potok dam dworu w białych sukniach, noszących wieńce kwiatowe, służy Królowej Maja, głównej bohaterce wieczoru, którą te kobiety w bieli niosą po parku na wzgórzu, a także duży oddział bębniarzy i twirlerów ognia – wszystkich ściganych przez jej przyszłego męża, Zielonego Człowieka. Jest pomalowany na niebiesko, nie na zielono, ale nie zadawajmy zbyt wielu pytań. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki czy Święty Jan 09.05.25, 07:24 Przez cały tydzień bawiłem się typowo szkocko. Przyjechałem tu niezwykle wygodnym pociągiem Caledonian Sleeper. Gdy kręcił się wokół potężnych fundamentów skalnych Zamku Edynburskiego, podniosłem szklankę wczesnoporannego Irn-Bru, popijając owsiankę w wagonie restauracyjnym – całkowicie gotowy na mój szkocki paszport. Edynburg jest zalany przedchrześcijańskimi tradycjami maskującymi się jako chrześcijańskie. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki czy Święty Jan 09.05.25, 07:25 Dziesięć dni później wydaje się poetyckie, że tegoroczny festiwal Beltane na Calton Hill spogląda wstecz na Arthur's Seat, lśniący na żółto, pokryty krzewami wrzosu w pełnym rozkwicie. W starożytnych czasach celtyckich to święto miało miejsce na Arthur's Seat, zanim zostało zmiażdżone przez georgiański i wiktoriański hiperprotestantyzm. Ale tradycje celtyckie były zbyt silne, aby je stłumić i żyć dalej w tańcach Morris, ogniskach, konkursach May Day i May Queen. Beltane Fire Festival, jaki jest dzisiaj, został reaktywowany w 1988 roku przez grupę artystów i muzyków, których celem było edukowanie społeczeństwa na temat „tradycji celtyckich festiwali ognia kalendarza księżycowego i ich znaczenia dla współczesnej kultury” Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki czy Święty Jan 09.05.25, 07:25 Ach, dobrze, to nie tylko ja. Ale cieszę się, gdy moja nastoletnia wybawicielka, która jest weteranem Beltane, jak mówią, dzieli się ze mną swoją mapą, dzięki czemu mogę wyprzedzić tłum i mieć dobry widok na następny pojedynek taneczny między nieco dzikimi „czerwonymi” a surowymi paniami w bieli. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki czy Święty Jan 14.05.25, 00:21 Wianki. W przed dzień wilii św. Jana, t. j. 22 czerwca, dziewczęta plotły wianki, „koronyu z „belicyw, z rozchodnika lub rozmarynu i na noc zostawiały je w ogrodzie, aby zobaczyć, co do nich „wnijdzie“. Na drugi dzień, t. j. 23 czerwca, rano wstawszy, „pozaglendywałyu do wianków, a każde żyjątko, jakie mogło tam wejść, miało swoje znaczenie i tak: robaczek jeden oznaczał ka walera, dwa robaczki dwóch kawalerów, którzy będą się starać o pannę; robak z wielkimi wąsami oznaczał wdowca, glista żołnie rza, a żaba starą pannę. Wianki te zwyczajnie wyrzucały. Wieczorem wiły nowe wianki „osobistew, różane, przymoco wane do deszczułek, na których przymocowana była świeczka. O zmroku zapalały zgromadzone dziewczęta ponad Rudawą świe czki w wiankach i puszczały je razem, bacząc na ruch pojedyn czych wianków. Wianek, który się najpierwszy wysunął naprzód, wróżył dziewczynie rzucającej go, najwcześniejsze wyjśćcie za mąż. Jeżeli się wianek kręcił, to mówiły, że ktoś będzie ją bałamucił. Zatonięcie wianka oznaczało śmierć. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki czy Święty Jan 20.05.25, 13:07 DZIESIĘCIOLATKOWIE ZNALEŹLI LIST W BUTELCE - Gazeta - 20.05.2025 Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki czy Święty Jan 21.05.25, 13:13 POKOLENIE SINGLI - Gazeta - 21.05.2025 Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki czy Święty Jan 26.05.25, 11:24 Kiedyś znałam przepiękną polanę pełną konwalii Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki czy Święty Jan 26.05.25, 11:25 W dawnych czasach liście konwalii majowych wykorzystywano do produkcji zielonego pigmentu. I faktycznie, soczyste wybarwienie należącej do rodziny szparagowatych rośliny jest jednym z ważnych powodów fascynacji ogrodników. Konwalia majowa występuje bowiem w Europie jako dziko rosnący leśny kwiat, ale od setek lat jest również cenionym elementem ogrodów zamkowych i domowych, zapewniając urok gęstego zielonego dywanu z liści, jeszcze przed rozkwitnięciem kwiecia. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki czy Święty Jan 26.05.25, 11:27 Jak się łatwo domyślić, patrząc na naturalną lokalizację konwalii majowej w lesie, roślina preferuje stanowiska zacienione z okresowym tylko nasłonecznieniem. W zupełnym cieniu może słabo kwitnąć, natomiast na słońcu będzie schnąć i wymierać. Idealnie jest sadzić ten kwiat więc albo po wschodniej stronie domu, albo pod wysokim żywopłotem lub rzucającymi cień drzewami. Dlatego konwalie uprawia się w lekko zacienionych miejscach, które umożliwiają im prawidłowy rozwój Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki czy Święty Jan 26.05.25, 11:28 Konwalie ogrodowe można także sadzić w donicach, ale należy kupić odpowiednio duże naczynia, które pomieszczą warstwę drenażu. Do substratu w donicy poleca się domieszać torf oraz korę. Jest to bardzo praktyczne rozwiązanie, ponieważ niewiele innych roślin lubi bądź może rozwijać się koło tych kwiatów majowych. Są bowiem dominujące i szybko eliminują inne gatunki. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki czy Święty Jan 26.05.25, 11:28 Korzenie konwalii majowych rozrastają się gęsto, ale dość płytko, nie ma więc potrzeby zakopywać ich głęboko – wystarczy kilkucentymetrowa jamka. Odległość pomiędzy poszczególnymi kłączami powinna wynosić ok. 15 cm, a wierzchołek kłącza musi znajdować się zaraz pod powierzchnią gruntu. Umiejscowione w glebie kłącza zasypujemy delikatnie ziemią, nie wdeptując i nie ubijając. Po skończonej pracy zagon należy porządnie podlać. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki czy Święty Jan 26.05.25, 11:29 Konwalia majowa to kwiat-samopas, który nie potrzebuje tak naprawdę żadnej uwagi ze strony człowieka. Owszem, 4-6 tygodni po posadzeniu należy rośliny raz w tygodniu podlewać, ale potem powinny już radzić sobie same, o ile nie znajdują się na suchym nasłonecznionym stanowisku. Wyjątkiem są konwalie hodowane w donicach, które należy podlewać bardzo regularnie – gdy tylko ziemia zacznie przysychać. Ponadto warto pamiętać, aby w uprawie tej rośliny zastosować dobrze spulchnioną glebę użyźnioną odpowiednio przerobionym kompostem. Odpowiedz Link