Dodaj do ulubionych

Walentynki czy Święty Jan

• madohora Re: Walentynki czy Święty Jan 22.03.25, 23:46
      https://img1.dmty.pl//uploads/202503/1742566641_gfuvcf_600.jpg
    • madohora Re: Walentynki czy Święty Jan 23.03.25, 00:36
      JARE GODY - Interia - 22.03.2025
    • madohora Re: Walentynki czy Święty Jan 28.03.25, 19:53
      https://img21.demotywatoryfb.pl//uploads/202503/1743173722_xizzfw_600.jpg
    • madohora Re: Walentynki czy Święty Jan 29.03.25, 09:40
      https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f8/Ska%C5%82a_Mi%C5%82o%C5%9Bci_w_Mstowie_DK18_%282%29.jpg/480px-Ska%C5%82a_Mi%C5%82o%C5%9Bci_w_Mstowie_DK18_%282%29.jpg

Skała Miłości w Mstowie
    • madohora Re: Walentynki czy Święty Jan 09.04.25, 21:31
      ...
    • madohora Re: Walentynki czy Święty Jan 08.05.25, 23:56
      SEN NOCY LETNIEJ - - www.independent.co.uk - 08.05.2025
    • madohora Re: Walentynki czy Święty Jan 09.05.25, 07:22
      Tancerze ognia, bębniarze i pomalowani pogańscy bogowie przywracają do życia starożytne tradycje celtyckie w Edynburgu, gdy Lucie Grace dołącza do tłumów na Beltane Fire Festival – i od razu daje się ponieść magii
    • madohora Re: Walentynki czy Święty Jan 09.05.25, 07:22
      Jestem w Edynburgu na Beltane Fire Festival, współczesnej wersji przedchrześcijańskiego Beltane, podczas którego starożytni Celtowie co roku 30 kwietnia obchodzili zmianę pory roku i witali lato przez całą noc. Pierwszy maja i taniec wokół słupa majowego wywodzą się z tej tysiącletniej tradycji.
    • madohora Re: Walentynki czy Święty Jan 09.05.25, 07:23
      I zaczyna się przedstawienie. Odchodząc od pomnika, potok dam dworu w białych sukniach, noszących wieńce kwiatowe, służy Królowej Maja, głównej bohaterce wieczoru, którą te kobiety w bieli niosą po parku na wzgórzu, a także duży oddział bębniarzy i twirlerów ognia – wszystkich ściganych przez jej przyszłego męża, Zielonego Człowieka. Jest pomalowany na niebiesko, nie na zielono, ale nie zadawajmy zbyt wielu pytań.
    • madohora Re: Walentynki czy Święty Jan 09.05.25, 07:24
      Przez cały tydzień bawiłem się typowo szkocko. Przyjechałem tu niezwykle wygodnym pociągiem Caledonian Sleeper. Gdy kręcił się wokół potężnych fundamentów skalnych Zamku Edynburskiego, podniosłem szklankę wczesnoporannego Irn-Bru, popijając owsiankę w wagonie restauracyjnym – całkowicie gotowy na mój szkocki paszport. Edynburg jest zalany przedchrześcijańskimi tradycjami maskującymi się jako chrześcijańskie.
    • madohora Re: Walentynki czy Święty Jan 09.05.25, 07:25
      Dziesięć dni później wydaje się poetyckie, że tegoroczny festiwal Beltane na Calton Hill spogląda wstecz na Arthur's Seat, lśniący na żółto, pokryty krzewami wrzosu w pełnym rozkwicie. W starożytnych czasach celtyckich to święto miało miejsce na Arthur's Seat, zanim zostało zmiażdżone przez georgiański i wiktoriański hiperprotestantyzm. Ale tradycje celtyckie były zbyt silne, aby je stłumić i żyć dalej w tańcach Morris, ogniskach, konkursach May Day i May Queen. Beltane Fire Festival, jaki jest dzisiaj, został reaktywowany w 1988 roku przez grupę artystów i muzyków, których celem było edukowanie społeczeństwa na temat „tradycji celtyckich festiwali ognia kalendarza księżycowego i ich znaczenia dla współczesnej kultury”
    • madohora Re: Walentynki czy Święty Jan 09.05.25, 07:25
      Ach, dobrze, to nie tylko ja. Ale cieszę się, gdy moja nastoletnia wybawicielka, która jest weteranem Beltane, jak mówią, dzieli się ze mną swoją mapą, dzięki czemu mogę wyprzedzić tłum i mieć dobry widok na następny pojedynek taneczny między nieco dzikimi „czerwonymi” a surowymi paniami w bieli.
    • madohora Re: Walentynki czy Święty Jan 14.05.25, 00:21
      Wianki.‎ ‎W‎ ‎przed‎ ‎dzień‎ ‎wilii‎ ‎św.‎ ‎Jana,‎ ‎t.‎ ‎j.‎ ‎22‎ ‎czerwca, dziewczęta‎ ‎plotły‎ ‎wianki,‎ ‎„korony‎u‎ ‎z‎ ‎„belicy‎w‎,‎ ‎z‎ ‎rozchodnika‎ ‎lub rozmarynu‎ ‎i‎ ‎na‎ ‎noc‎ ‎zostawiały‎ ‎je‎ ‎w‎ ‎ogrodzie,‎ ‎aby‎ ‎zobaczyć,‎ ‎co‎ ‎do nich‎ ‎„wnijdzie“.‎ ‎Na‎ ‎drugi‎ ‎dzień,‎ ‎t.‎ ‎j.‎ ‎23‎ ‎czerwca,‎ ‎rano‎ ‎wstawszy, „pozaglendywały‎u‎ ‎do‎ ‎wianków,‎ ‎a‎ ‎każde‎ ‎żyjątko,‎ ‎jakie‎ ‎mogło‎ ‎tam wejść,‎ ‎miało‎ ‎swoje‎ ‎znaczenie‎ ‎i‎ ‎tak:‎ ‎robaczek‎ ‎jeden‎ ‎oznaczał‎ ‎ka walera,‎ ‎dwa‎ ‎robaczki‎ ‎dwóch‎ ‎kawalerów,‎ ‎którzy‎ ‎będą‎ ‎się‎ ‎starać o‎ ‎pannę;‎ ‎robak‎ ‎z‎ ‎wielkimi‎ ‎wąsami‎ ‎oznaczał‎ ‎wdowca,‎ ‎glista‎ ‎żołnie rza,‎ ‎a‎ ‎żaba‎ ‎starą‎ ‎pannę.‎ ‎Wianki‎ ‎te‎ ‎zwyczajnie‎ ‎wyrzucały. Wieczorem‎ ‎wiły‎ ‎nowe‎ ‎wianki‎ ‎„osobiste‎w‎,‎ ‎różane,‎ ‎przymoco wane‎ ‎do‎ ‎deszczułek,‎ ‎na‎ ‎których‎ ‎przymocowana‎ ‎była‎ ‎świeczka. O‎ ‎zmroku‎ ‎zapalały‎ ‎zgromadzone‎ ‎dziewczęta‎ ‎ponad‎ ‎Rudawą‎ ‎świe czki‎ ‎w‎ ‎wiankach‎ ‎i‎ ‎puszczały‎ ‎je‎ ‎razem,‎ ‎bacząc‎ ‎na‎ ‎ruch‎ ‎pojedyn czych‎ ‎wianków.‎ ‎Wianek,‎ ‎który‎ ‎się‎ ‎najpierwszy‎ ‎wysunął‎ ‎naprzód, wróżył‎ ‎dziewczynie‎ ‎rzucającej‎ ‎go,‎ ‎najwcześniejsze‎ ‎wyjśćcie‎ ‎za‎ ‎mąż. Jeżeli‎ ‎się‎ ‎wianek‎ ‎kręcił,‎ ‎to‎ ‎mówiły,‎ ‎że‎ ‎ktoś‎ ‎będzie‎ ‎ją‎ ‎bałamucił. Zatonięcie‎ ‎wianka‎ ‎oznaczało‎ ‎śmierć.
    • madohora Re: Walentynki czy Święty Jan 15.05.25, 20:14
      https://img31.demotywatoryfb.pl//uploads/202505/gallery_1747318567_244361.jpg
    • madohora Re: Walentynki czy Święty Jan 20.05.25, 13:07
      DZIESIĘCIOLATKOWIE ZNALEŹLI LIST W BUTELCE - Gazeta - 20.05.2025
    • madohora Re: Walentynki czy Święty Jan 20.05.25, 17:10
      https://img20.dmty.pl//uploads/202505/1747723540_02imjj_600.jpg
    • madohora Re: Walentynki czy Święty Jan 21.05.25, 13:13
      POKOLENIE SINGLI - Gazeta - 21.05.2025
    • madohora Re: Walentynki czy Święty Jan 22.05.25, 18:39
      https://img19.demotywatoryfb.pl//uploads/202505/1747925767_92mmh0_600.jpg
    • madohora Re: Walentynki czy Święty Jan 24.05.25, 19:04
      https://cdn.kobieta.onet.pl/1/PAGk9lBaHR0cHM6Ly9vY2RuLmV1L3B1bHNjbXMvTURBXy8yYzdiNTg1MDMwZDcwNDQ5N2NjNmI0ZjUxNmRmNWE4ZS5qcGeRlQLNAljNAuvCw94AAqEwB6ExBA
    • madohora Re: Walentynki czy Święty Jan 26.05.25, 11:24
      Kiedyś znałam przepiękną polanę pełną konwalii
    • madohora Re: Walentynki czy Święty Jan 26.05.25, 11:25
      W dawnych czasach liście konwalii majowych wykorzystywano do produkcji zielonego pigmentu. I faktycznie, soczyste wybarwienie należącej do rodziny szparagowatych rośliny jest jednym z ważnych powodów fascynacji ogrodników. Konwalia majowa występuje bowiem w Europie jako dziko rosnący leśny kwiat, ale od setek lat jest również cenionym elementem ogrodów zamkowych i domowych, zapewniając urok gęstego zielonego dywanu z liści, jeszcze przed rozkwitnięciem kwiecia.
    • madohora Re: Walentynki czy Święty Jan 26.05.25, 11:27
      Jak się łatwo domyślić, patrząc na naturalną lokalizację konwalii majowej w lesie, roślina preferuje stanowiska zacienione z okresowym tylko nasłonecznieniem. W zupełnym cieniu może słabo kwitnąć, natomiast na słońcu będzie schnąć i wymierać. Idealnie jest sadzić ten kwiat więc albo po wschodniej stronie domu, albo pod wysokim żywopłotem lub rzucającymi cień drzewami. Dlatego konwalie uprawia się w lekko zacienionych miejscach, które umożliwiają im prawidłowy rozwój
    • madohora Re: Walentynki czy Święty Jan 26.05.25, 11:28
      Konwalie ogrodowe można także sadzić w donicach, ale należy kupić odpowiednio duże naczynia, które pomieszczą warstwę drenażu. Do substratu w donicy poleca się domieszać torf oraz korę. Jest to bardzo praktyczne rozwiązanie, ponieważ niewiele innych roślin lubi bądź może rozwijać się koło tych kwiatów majowych. Są bowiem dominujące i szybko eliminują inne gatunki.
    • madohora Re: Walentynki czy Święty Jan 26.05.25, 11:28
      Korzenie konwalii majowych rozrastają się gęsto, ale dość płytko, nie ma więc potrzeby zakopywać ich głęboko – wystarczy kilkucentymetrowa jamka. Odległość pomiędzy poszczególnymi kłączami powinna wynosić ok. 15 cm, a wierzchołek kłącza musi znajdować się zaraz pod powierzchnią gruntu. Umiejscowione w glebie kłącza zasypujemy delikatnie ziemią, nie wdeptując i nie ubijając. Po skończonej pracy zagon należy porządnie podlać.
    • madohora Re: Walentynki czy Święty Jan 26.05.25, 11:29
      Konwalia majowa to kwiat-samopas, który nie potrzebuje tak naprawdę żadnej uwagi ze strony człowieka. Owszem, 4-6 tygodni po posadzeniu należy rośliny raz w tygodniu podlewać, ale potem powinny już radzić sobie same, o ile nie znajdują się na suchym nasłonecznionym stanowisku. Wyjątkiem są konwalie hodowane w donicach, które należy podlewać bardzo regularnie – gdy tylko ziemia zacznie przysychać. Ponadto warto pamiętać, aby w uprawie tej rośliny zastosować dobrze spulchnioną glebę użyźnioną odpowiednio przerobionym kompostem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka