madohora Re: Swatka 11.02.25, 21:01 W Swatce mamy pomieszane definicje haseł. Najpierw należy je odpowiednio połączyć a następnie wpisać hasła. Litery z zaznaczonego pola złożą się na rozwiązanie zadania Odpowiedz Link
madohora Re: Swatka 21.02.25, 17:58 No cóż jesteśmy w dole Ale nie powiem ja cię kręcę Odpowiedz Link
madohora Re: Swatka 21.02.25, 18:04 W chrześcijaństwie definiowana jest jako „dążenie bytu do dobra”, uważana jest za najważniejszą cnotę (1 Kor 13,13) oraz sens życia człowieka. Odpowiedz Link
madohora Re: Swatka 21.02.25, 17:56 Kopciuszek miał chociaż karoca A ja nie mam nawet na zimę koca Odpowiedz Link
madohora Re: Swatka 21.02.25, 18:03 Każdy uśmiech, drobny gest To po prostu miłość jest Odpowiedz Link
madohora Re: Swatka 21.02.25, 18:04 Miłość – uczucie, typ relacji międzyludzkich, zachowań, postaw[2]. Często jest inspiracją dla dzieł literackich lub malarstwa. Stanowi ważny aspekt psychologii, filozofii[3] (zob. hasło "filozofia miłości") i religii. Odpowiedz Link
madohora Re: Swatka 21.02.25, 18:05 Rzeczownik miłość w tekstach z XIV i XV wieku miał znaczenie „litość, miłosierdzie”, które równolegle występowało do sensu „łaskawość, łaska, przychylność”. Wyraz pochodzi od prasłowiańskiego słowa milostь, którego sens ogólnosłowiański to ‘litość’. Ta dawna forma z kolei pochodzi od imiesłowu miły czasownika mijać. Pierwotnie zadiektywizowany miły oznaczał „godnego litości”, a czasownik mijać w swej danej postaci mei niósł sens „mijać kogoś; przechodzić, nie atakując”. Zatem dawny miły, czyli meilos to taki, którego „można minąć (spokojnie); przejść obok, nie dobywając broni” Odpowiedz Link