madohora 02.04.08, 17:48 Zamiast wstępu: Podaję tutaj nazwy zamieszczone w książce "Janów Nasza Mała Ojczyzna" z takimi objaśnieniami jakie podano w tej książce. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madohora Re: Mały słowniczek nazw lokalnych 02.04.08, 17:49 Cel - pal! Jutrzejsze szarady być może będą się kręcić wokół tych tematów. Odpowiedz Link
madohora Re:AGATA 02.04.08, 17:51 1. Posterunek kolejowy przy obecnym oddziale kolejowym 2. Teren na przeciw Kolonii Wysockiego z dwoma budynkami mieszkalnymi 3. Rejon wydobywczy Odpowiedz Link
madohora Re:AINFART 02.04.08, 17:53 *W książce jest zamieszczony w takiej pisowni, chociaż spotkałam się z wieloma szkołami Otwarte, łukowate przejście na plac, podwórko. Po polsku po prostu brama wjazdowa na podwórko Odpowiedz Link
madohora Re: BACHLAŃ 02.04.08, 17:54 Dawny staw w Giszowcu, obecnie znajduje się na terenie ośrodka "Janina" należącego do KWK "Staszic" Odpowiedz Link
madohora Re: BADYCHANSZTAND 02.04.08, 17:56 Zasypany obecnie staw, kiedyś kąpielisko w Giszowcu przy Balkanie. Z wodą źródlaną i rampą zwany też stawem Małgorzata. Obecnie w pobliżu przebiega autostrada. Odpowiedz Link
madohora Re:BAGIER 02.04.08, 17:58 1. W książce jest podane, że jest to staw przy cmentarzu w Janowie, obecnie przepompownia wody dla HMN "Szopienice". Nie wiem od jakiego czasu ale obecnie ten staw jest własnością prywatną. 2. To samo określenie dotyczy kompleksu stawów na Szopienicach Odpowiedz Link
madohora Re: BALKAN 02.04.08, 18:01 Kolejka wąskotorowa, łącząca Nikiszowiec, Giszowiec i Szopienice. Udostępniona bezpłatnie mieszkańcom tych dzielnic i pracownikom kopalni. Nazwę wzięła od podobnego typu kolejek będących środkiem komunikacji na Bałkanach. Zlikwidowana została 31 grudnia 1976 roku. Odpowiedz Link
madohora Re: BATA - SZLOGI 02.04.08, 18:03 Dawniej sklep obuwniczy firmy Bata, za przejazdem kolejowym na Targowisku. Obecnie nazwa odcinka na ulicy Zamkowej (kiedyś Miczurina) z ciągiem sklepów różnych branż Odpowiedz Link
madohora Re: BERGLERA 02.04.08, 18:06 1. Szkoła Górnicza w ówczesnej młodzieżowej gwarze zwana także SORBONĄ.Większość chłopców z tych okolic studiowało na SORBONIE Obecnie Zespół Szkół Zawodowych im. Adama Kocura 2. W obrębie terenu szkoły znajdował się odkryty basen również zwany BERGLERA Odpowiedz Link
madohora Re: BLOK 02.04.08, 18:07 Zamknięty zespół budynków mieszkalnych w Nikiszowcu okalający zewnętrznie podwórko. Każdy blok jest ponumerowany i jest ich dziewięć Odpowiedz Link
madohora Re: CECHAŁS 02.04.08, 18:08 Sala zborna, cechownia na każdym szybie, Również w budynku dyrekcji Odpowiedz Link
wehrwolf11 Re: CECHAŁS 02.06.08, 12:41 madohora napisała: > Sala zborna, cechownia na każdym szybie, Również w budynku dyrekcji Zechhaus-po naschymu Zechownia!!! Odpowiedz Link
madohora Re: CHLYWIK 02.04.08, 18:11 Chyba niy musza tłumaczyć przed nikim Co to były na Nikiszu chlywiki No ale jak by tak wtoś niy wiedzioł To w ty książce tak autor pedzioł: Komórka w której hodowano drobny inwentarz, trzymano gołębie, opał. Gołymbie sie trzymało w gorze chlywika A w ty dolny partii czasym wieprzek fikoł A potym było wielke świniobicie I co sie tam dzioło to już sami wiycie Odpowiedz Link
madohora Re: FRIC 02.04.08, 18:15 Restauracja w Rynku Nikiszowca przy zbiegu ulic Plac Wyzwolenia i Rymarskiej. Po wojnie usytuowano tam pocztę i restaurację Klubowa. Obecnie poczta, administracja spółdzielni, bank oraz prywatni lekarze Odpowiedz Link
jurek-de1 Re: FRIC 02.04.08, 19:08 Nie w temacie, ale tak mi sie spomnialo, bo czasym sie godalo. Fric jak cie szczic, z przodku glaca z zadku nic. Odpowiedz Link
madohora Re: FRIC 03.04.08, 11:40 jurek-de1 napisał: > Nie w temacie, > ale tak mi sie spomnialo, > bo czasym sie godalo. > > Fric jak cie szczic, > z przodku glaca z zadku nic. Jak nojbardzi na tymat Nic na to niy poradzę Takiego FRICA chciałam dać w szaradzie Odpowiedz Link
jurek-de1 Re: FRIC 03.04.08, 12:33 Nikaj go niy dawej niych tukej lostanie. Bo by dlo nos bylo za latwe zadanie. Odpowiedz Link
madohora Re: FURWYZN 02.04.08, 18:16 Stajnia, oddział transportu konnego w Giszowcu, w miejscu gdzie obecnie jest wlot na osiedle Adama Odpowiedz Link
jurek-de1 Re:FORANT: 27.04.08, 09:30 Plac na ktorym skladowano wegiel. Foranty byly przy szybach:Wilson,Ligon,Pulaski,Rozdzienski. Odpowiedz Link
madohora Re: GILMAJSTER 02.04.08, 18:17 1. Mały sklepik w narożu bloku nr 9 2. Nazwisko właściciela sklepu i willu na Bolinie 3. Nazwisko nauczycielki ze szkoły nr 53 Odpowiedz Link
madohora Re: GOLFY 02.04.08, 18:18 Tereny do gry w golfa za wieżą wodną w Giszowcu w kierunku Murcek. Pozostałość z czasu pobytu amerykanów w Giszowcu Odpowiedz Link
jurek-de1 Re: HOLDZIORZE 03.06.08, 08:57 HOLDZIORZE-Ludzie zbierajacy wegiel na holdzie. Odpowiedz Link
madohora Re: HULDA 03.04.08, 15:38 Szyb „Wilson II” jeszcze istniejący, obecnie prywatna Galeria Wilson Odpowiedz Link
jurek-de1 Re:JANOWIANIE 03.06.08, 08:52 Janowianie zespol wokalno-instrumentalny dzialajacy przy Domu Kultury KWK Wieczorek. Odpowiedz Link
madohora Re: KAJOMOWIZNA 03.04.08, 15:38 Teren zabudowany dwoma domami mieszkalnymi na Janowie przy Leśnego Potoku. Nazwa pochodzi od pierwszego właściciela (Kajmek lub Kajmowski) Odpowiedz Link
madohora Re:KARMER (CARMEL) 03.04.08, 15:40 Szyb wydobywczy zgłębiony w 1904 roku. Nazwa pochodzi od nazwiska jednego z udziałowców spółki Giesche hrabiego von Carmer. Obecna nazwa Szyb Pułaski. Jednak przez mieszkańców w dalszym ciągu używana jest nazwa Karmer Odpowiedz Link
nikischschachter Re:KARMER (CARMEL) 02.06.08, 09:17 madohora napisała: > Szyb wydobywczy zgłębiony w 1904 roku. Nazwa pochodzi od nazwiska > jednego z udziałowców spółki Giesche hrabiego von Carmer. Obecna > nazwa Szyb Pułaski. Jednak przez mieszkańców w dalszym ciągu używana > jest nazwa Karmer Ja tak sie godauo a pisalo sie richtig Carmer! Odpowiedz Link
madohora Re:KARMER (CARMEL) 04.07.08, 12:41 Tutaj wkradła się tzw. literówka Oczywiście miało być KARMER lub CARMER!!! Chyba mi się jakieś karmelki marzyły jak to pisałam. Przepraszam wszystkich za ten CARMEL - CARMER. Odpowiedz Link
madohora Re: KOMINY KARMELSKIE 03.04.08, 15:41 Dwa kominy górujące nad kopalnią a właściwie nad całym osiedlem znajdujące się przy szybie Karmer. Kominy mogą stanowić świetny punkt obserwacyjny z uwagi na to, że są widoczne niemal z każdego miejsca. Odpowiedz Link