jurek-de1 Re: TOJFKA 03.04.08, 19:48 Jak wtos miol za krotkie galoty, to mu godali,idz na tojfka woda mierzyc. Odpowiedz Link
madohora Re: TOJFKA 04.04.08, 11:48 Jurek mi chyba w to niy uwierzy Na Tojfce do dzisiej woda sie mierzy Odpowiedz Link
madohora Re: TOMISKA 03.04.08, 16:37 Kiosk spożywczy przy ulicy Szopienickiej, obok szpitala nr 4, obecnie Bar Piwny Bilard. Nazwa od nazwiska prowadzącego sklep Odpowiedz Link
jurek-de1 Re: TARGOWISKO 27.04.08, 09:38 Plac targowy miedzy Bata a szlogami(przejazd kolejowy) Kiedys zozkladali tam swoje stragany z warzywami i owocami, Baron,Kalamala Odpowiedz Link
jurek-de1 Re: TARGOWISKO-teraz 27.04.08, 09:52 Teroz na targu dnia kozdego, Trefisz dycki cos nowego: Jedyn zebro, drugi prosi, Cygon rzyko, kartka nosi. Tyn zbiyro na operacjo, Drugi dzieciom na kolacjo, Juzas inny cos sprzedowo I kaseta wcisko nowo. Tu promocjo,tam żebranie, Sprzedowanie, wariowanie! Juz lod tego biere s.... Odpowiedz Link
madohora Re: WASERTUMY 03.04.08, 16:37 1. Wieże wodne przy szybie Pułaski 2. Wieże ciśnień w Nikiszowcu, Giszowcu i Borkach Odpowiedz Link
madohora Re: ZAMECZEK 03.04.08, 16:38 Janowski Dworek Myśliwski, dziś parterowy dom drewnianym gankiem przy ulicy Nad Stawem 3. Ulubione miejsce pobytu hrabiego Aleksandra Mieroszewskiego. Najstarszy budynek w Janowie Odpowiedz Link
madohora Re: U ZAŁERA 03.04.08, 16:39 Restauracja z salą taneczną w Janowie. Po wojnie również sala gimnastyczna. Obecnie hurtownia przy ulicy Oswobodzenia Odpowiedz Link
madohora Re: ZUZANNA 03.04.08, 16:40 1. Kolonia domów górniczych w miejscu połączenia drogi z Nikiszowca z ulicą Pszczyńską 2. Sklep spożywczy na skrzyżowaniu ulicy Pszczyńskiej i Górniczego Dorobku Odpowiedz Link
jurek-de1 Re: Zabinski 02.05.08, 10:13 Maly sklepik ze slodyczami, w budynku kina Slonce. Odpowiedz Link
madohora Re: Zabinski 05.05.08, 13:14 Również księgarnia na Nikiszowcu. Tam gdzie później mieściła się ciastkarnia a potem kurczaki. Odpowiedz Link
madohora Re: Zamiast zakónczenia 03.04.08, 16:43 Ja na wstępie podałam,że przytoczone tutaj nazwy są zaczerpnięte z książki Janów - Nasza Mała Ojczyzna i na tym co powyżej książka wyczerpuje nasze lokalne nazwy. A może pokusimy się i dodamy jeszcze inne, które już bezpowrotnie zaginęły. Takie jak Sklpep "U Wulca" "Kryndzelka", "Klubowa" czy wiele, wiele innych? Odpowiedz Link
jurek-de1 Re:Holzplac 24.04.08, 11:42 Miejsce na ktorym skladowano drewno na uzytek kopalni,przy szybie Poniatowski. Odpowiedz Link
jurek-de1 Re:Wulc 24.04.08, 11:48 Wulc-Dom gornika Budynki w ktorych mieszkali przyjezdni pracownicy kopalni. Odpowiedz Link
wehrwolf11 Re:Wulc 02.06.08, 12:38 jurek-de1 napisał: > Wulc-Dom gornika > Budynki w ktorych mieszkali > przyjezdni pracownicy kopalni. Wulc- Polak w Hotelu Robotniczym-Gorol na Sachsach in Schlesien!!! Odpowiedz Link
madohora Re:U Wulca 24.04.08, 12:58 Sklep przy ulicy Krawczyka, tam gdzie obecnie mieści się Stig (teren należący do Domu Górnika) prawdopodobnie stąd nazwa Odpowiedz Link
madohora Re:FISCHALA 24.04.08, 12:59 Sklep rybny przy ulicy Krawczyka (obecnie w trakcie remontu) Odpowiedz Link
madohora Re:"U Gebla na placu" 24.04.08, 13:02 Z lekka obraźliwe powiedzenie używane czasami w zdaniach: - Gdzie pracujesz? -...... - Acha, znaczy "U Gebla na placu" Nie ma nic wspólnego z osobami o tym nazwisku A mnie się zawsze to kojarzyło w dzieciństwie z miejscem, gdzie skupowano butelki, że to właśnie jest ten plac Odpowiedz Link
wehrwolf11 Re:Wulce 02.06.08, 12:39 jurek-de1 napisał: > Przyjezdni pracownicy kopalni. Wulce-Gorole z Polski na Sachsach we Nickischschacht!! Odpowiedz Link
madohora ReHARNAŚ 24.04.08, 13:04 "Restauracja" na ulicy Oswobodzenia, za mostem w pobliżu cmentarza. Dzisiaj już nieistniejąca. Obecnie na miejscu dawnego "Harnasia" mieści się hurtownia elektryczna Odpowiedz Link
krzysiek1204 Re: ReHARNAŚ 05.05.08, 20:17 KARLIK - trzecia oprócz Klubowej i Harnasia "ekskluzywna" knajpa dzielnicy na ul. Miczurina ( z charakterystycznym wejściem na półpiętro). Obecnie sklep "Martyna". PS. Zdarzenie na fakcie autentycznym: Wyłazi babcia łod masarza przy "Karliku" i patrzy jak trzech synkow łokłodo piąchami czwortego. Babcia godo: "Co wy mu robicie przeca łon już ledwo co dycho. Przestońcie go kopać. Jak wy sie Pona Boga niy boicie???!!! Łostowcie tego cłowieka w spokoju!!!". Na to chopcy spokojnie: babciu to niy jest cłowiek, to gorol z wulca!!! Babcia na to zdziwiono: "naprowdy ???" Chopcy ji pedzieli:" ja babciu naprowdy, my go poznali, łon mieszko na wulcu nr 1". Na to babcia krotko: "Jak to jest recht to sie ponknijcie i dejcie sie tyz przynajmni roz kopnąć". Odpowiedz Link
krzysiek1204 Re: Mały słowniczek nazw lokalnych 05.05.08, 17:30 Komzonplac- rynek na Nikiszu Odpowiedz Link
madohora Re: Mały słowniczek nazw lokalnych 05.05.08, 17:42 Witaj Krzysiu gdzieś nam uciekło A dawaj więcej robi się ciepło Możesz tu nawet nazwy knajp dawać I jak ci się podoba z nami się zabawiać Odpowiedz Link
nikischschachter Re: Mały słowniczek nazw lokalnych 02.06.08, 09:15 krzysiek1204 napisał: > Komzonplac- rynek na Nikiszu Take male sprostowanie- Konsum godauo sie! a na rynek godauo sie Kirchenplatz!!Platz Koscielny! Odpowiedz Link
madohora Re: Mały słowniczek nazw lokalnych 02.06.08, 10:43 Krzyśkowi pewno chodziło o takie nie oficjalne mówienie. Tylko dla mnie z kolei Komzon plac - to był plac z tyłu za sklepami a nie rynek. Natomiast oficjalnie i zgodnie z różnymi publikacjami Plac Kościelny Odpowiedz Link
madohora Re: Mały słowniczek nazw lokalnych 05.02.15, 20:08 Kozonplac - to nie był rynek na Nikiszu ale plac z tyłu za sklepami - ze słynnym skupem butelek Odpowiedz Link
balzack Re: Mały słowniczek nazw lokalnych 03.07.08, 11:48 Daję wam słowniczek, trochę na górę bo wam uciekł na sam koniec drugiej strony! Odpowiedz Link
cusiew44 Re: Mały słowniczek nazw lokalnych 04.07.08, 10:37 Czytam to czytam i nic z tego nie wiem, może ktoś mi kiedyś pokaże gdzie to jest lub było?! Odpowiedz Link