john.galt 22.01.04, 19:28 Przypominam ze Gaal jest w Cherem! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Oozie Re: Cherem IP: *.sth.shb.se / *.handelsbanken.se 23.01.04, 12:33 Alle cherem to nie w kij dmuchał. I minjam musi być i formułke trza zapisać i powiedzieć..... Było czy mnie cos umknęło??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CCCP Re: Cherem IP: *.acn.pl 23.01.04, 12:49 Myślałem, że tu chodzi o harem, i aż zazdrościłem. A tu patrzę, a to: "cherem", a Hebrew word meaning something which is withdrawn from common use and set apart for the exclusive use of God. Something FORCIBLY dedicated to Him as a thing that had been withdrawn from His service and worship, wherein He was not glorified, and again, by the hands of another, devoted to Him that He might be glorified. The Greek equivalent is "anathema". In the case of the Canaanites who were natural Serpent's seed, cherem is the consecration to God of His enemies (Heb. "hated ones"), and their belongings by means of fire and sword. www.biblebelievers.org.au/bb000402.htm No, to lepiej w nogi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CCCP Re: Cherem IP: *.acn.pl 23.01.04, 12:55 Gość portalu: CCCP napisał(a): > No, to lepiej w nogi. Uciekając potknąłem się jeszcze o to: www.jewsformorality.org/press_releases/lieberman_excommunicated.htm Odpowiedz Link Zgłoś
john.galt Re: Cherem 23.01.04, 15:57 Gość portalu: Oozie napisał(a): ɭ. Alle cherem to nie w kij dmuchał. ɮ. I minjam musi być i formułke trza zapisać i powiedzieć..... ɯ. Było czy mnie cos umknęło??? 1. W naszych czasach - dmuchal, dmuchal. W naszych czasach jest to poprostu dobrowolne unikanie wdawania sie w jakikolwiek kontakt z osoba "wsadzona" w cherem. ("Ja Ci mowie, rob jak chcesz") 2. Minjan (nie minjam :-) ) nigdy nie bylo potrzebne. Wystarczy "bejt din" skladajacy sie z trzech osob. No wiec byl: 3. Wlasnie zebral sie bejt din i skierowal kilku uczestnikow tego forum w cherem Gaal, spl;it Jasio / AD BUSH BUSZOWSKI mozliwe ze kogos zapomnialem (lub pominelem przez litosc) Niektorzy czlonkowie bes din chcieli tez wsadzic tam mirmila. Narazie ja jestem przeciw temu. Ale lista moze sie powiekszyc. Szabat Szalom! Odpowiedz Link Zgłoś
kosel_maruwi Przypominam 23.01.04, 12:50 ze galt jest w Hampshire. www.lmv.slu.se/kv/meatscience/images/Tema%20Pictures/hampshire%20galt.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gaal I co dalej? IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 23.01.04, 15:33 john.galt napisał: > Przypominam ze Gaal jest w Cherem! Lud Izraela rzucał klątwy na swoich wrogów i gotował im los Jerycha (wszystko co żyje i oddycha - ludzie, zwierzęta zostali zgładzeni). A ty jak chcesz zrealizować swoją klątwę? Odpowiedz Link Zgłoś
stammbaum Re: I co dalej? 23.01.04, 15:43 Gość portalu: Gaal napisał(a): > john.galt napisał: > > Przypominam ze Gaal jest w Cherem! > > Lud Izraela rzucał klątwy na swoich wrogów i gotował im los Jerycha (wszystko > co żyje i oddycha - ludzie, zwierzęta zostali zgładzeni). A ty jak chcesz > zrealizować swoją klątwę? Doigrales sie !! Strach pomyslec. Brrrrr Cherem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gaal Re: I co dalej? IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 23.01.04, 16:00 Jakoś się nie boję. Choć gwoli ścisłości "nieznani sprawcy" we Francji wyklętym podkładali bomby, demolowali mieszkania, pobicia, rozpuszczenie twarzy kwasem itp. Ironią losu jest co innego - jakby wyglądałoby gdybym to ja (i każdy inny Polak) ogłosił na forum GW konieczność bojkotu Żydów pod grożbą klątwy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z daleka Re: I co dalej? IP: 213.8.185.* 23.01.04, 16:12 Gość portalu: Gaal napisał(a): > Jakoś się nie boję. Choć gwoli ścisłości "nieznani sprawcy" we Francji > wyklętym podkładali bomby, demolowali mieszkania, pobicia, rozpuszczenie > twarzy kwasem itp. > Ironią losu jest co innego - jakby wyglądałoby gdybym to ja (i każdy inny > Polak) ogłosił na forum GW konieczność bojkotu Żydów pod grożbą klątwy? --------- Bez magalomanii Panie Gaal. Tu sie mowi o "klatwie" na paru oszolomow. Utozsamianie sie z calym narodem, to grzech pychy. Nieprawdaz? Odpowiedz Link Zgłoś
john.galt Cherem nie jest klatwa! 23.01.04, 16:38 Gość portalu: z daleka napisał(a): > Gość portalu: Gaal napisał(a): > > > Jakoś się nie boję. Choć gwoli ścisłości "nieznani sprawcy" we Francji > > wyklętym podkładali bomby, demolowali mieszkania, pobicia, rozpuszczenie > > twarzy kwasem itp. > > Ironią losu jest co innego - jakby wyglądałoby gdybym to ja (i każdy inny > > Polak) ogłosił na forum GW konieczność bojkotu Żydów pod grożbą klątwy? > --------- > Bez magalomanii Panie Gaal. Tu sie mowi o "klatwie" na paru oszolomow. > Utozsamianie sie z calym narodem, to grzech pychy. Nieprawdaz? Wlasciwie to cherem jest blogoslawienstwem (podobnie jak w "Fiddler on the Roof"): ... 'BARUCH ATA " HU HECHEZIK GAAL MRACHOK MIMENI' Zupelnie nie wykluczone ze cos niecos przekrecilem :-) Ale napewno jestes w stanie skoregowac to blogoslawienstwo :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gaal Re: I co dalej? IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 23.01.04, 16:49 Zawsze zaczyna się od jednostek a kończy na zbiorowości. Nie znasz tego? Naziści też zaczynali od wrogich jednostek a kończyli na całych rasach. (Jak wielu z nimi ma coś wspólnego - te same metody, te same słowa, ta sama nienawiść, te same eugeniki rasowe etc.). Mówisz cyt. "Tu sie mowi o "klatwie" na paru oszolomow." Lepsza będzie laleczka voodoo, ulepcie sobie mój wizerunek i dawaj szpilki. Mamrocząc pod nosem: śmierć, choroba, śmierć, choroba. To jest żałosne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z daleka Re: I co dalej? IP: 5.3.1R* / 213.8.185.* 23.01.04, 16:55 Gość portalu: Gaal napisał Zawsze zaczyna się od jednostek a kończy na zbiorowości. Nie znasz tego? > Naziści też zaczynali od wrogich jednostek a kończyli na całych rasach. (Jak > wielu z nimi ma coś wspólnego - te same metody, te same słowa, ta sama > nienawiść, te same eugeniki rasowe etc.). > Mówisz cyt. "Tu sie mowi o "klatwie" na paru oszolomow." Lepsza będzie > laleczka voodoo, ulepcie sobie mój wizerunek i dawaj szpilki. Mamrocząc pod > nosem: śmierć, choroba, śmierć, choroba. > To jest żałosne. -------------------- Rzeczywiscie, to co piszesz jest zalosne. Ps. Czy ktos broni Ci zaprzestac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gaal Re: I co dalej? IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 23.01.04, 17:07 "O czym się nie mówi to nie istnieje" - nie podoba ci się, że zrobiłem wykaz kilkudziesięciu masakr dokonanych na Palestyńczykach przez Żydów, że przypomniałem o Judeopolonii, krytykowałem "mur hańby" czy wczorajszy post "Ręka w rękę z Hitlerem"? Dlaczego mam przestać? Czy skłamałem? - wykaż że dane wydarzenie nie miało miejsca, że nie było takiej osoby, takiej daty... Nie, wy macie jedną odpowiedz - jak coś nie jest po waszej myśli to... bzdura, oszołomstwo. Tak wygląda "dialog" z wami. Monopoliści na „prawdę”! Odpowiedz Link Zgłoś
stammbaum Re: I co dalej? 23.01.04, 16:25 Gość portalu: Gaal napisał(a): > Jakoś się nie boję. To zle. Slyszalem o przypadku ze klatwa podobna rzucona na jednego, przeniosla sie na cale miasto. Zburzno w nim cale centrum, ktore pozniej wybrukowano, Pekaly mury budynkow, zamknieto huty i kopalnie a ludzie zostali bez pracy. By nie mogli od swego losu uciec, odcieto linie kolejowa itd. Wyobrazasz sobie cos podobnego u siebie ? A wszystko zaczelo sie od klatwy. Odpowiedz Link Zgłoś
john.galt Re: I co dalej? 23.01.04, 16:41 Przestan, prosze, go straszyc. No bo jeszcze tu w majtki moze narobi, a cherem przeciez nie jest zadna klatwa :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gaal Re: I co dalej? IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 23.01.04, 16:53 Klątwa, określenie wprowadzone m.in. w judaizmie ("cherem" = klątwa, odłączenie), posiadające następujące znaczenia: 1) odłączenie od społeczności lub wyłączenie z grupy osoby lub przedmiotu (rzeczy) ślubowanych (ofiarowanych) Bogu. W tym znaczeniu także obiekt modlitewny (świątynia) oddany jest na zawsze na użytek sakralny. 2) odłączenie osoby lub rzeczy, co do której panuje przeświadczenie, że została przeznaczona przez Boga na zagładę. 3) sam akt przeznaczający kogoś lub coś na zagładę w imieniu Boga. W tym znaczeniu, klątwa religijna, zawierająca akt potępienia osoby lub dzieła, pociągająca za sobą odłączenie, a w czasach średniowiecza zagładę (najczęściej przez spalenie). Odpowiedz Link Zgłoś
john.galt A D jest w Cherem 25.01.04, 16:10 Lista uzytkownikow umieszczonych w Cherem: Gaal, spl;it Jasio / AD BUSH BUSZOWSKI uprzejmie prosimy nie odzywac sie do nich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: A D jest w Cherem IP: *.adsl.actcom.co.il 25.01.04, 16:17 znow zapomniales o goldbaumie, johnie.... :) Odpowiedz Link Zgłoś
john.galt Goldbaum tez! 25.01.04, 16:20 Gość portalu: dana33 napisał(a): > znow zapomniales o goldbaumie, johnie.... :) pominalem go przez litosc :-) uzupelniona lista: Gaal, spl;it Jasio / AD BUSH BUSZOWSKI Goldbaum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasio [...] IP: *.ipt.aol.com 25.01.04, 16:30 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gaal Re: Cherem IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 25.01.04, 17:13 "Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity" - Martin Luther King, Jr.(1929-76, U.S. clergyman, civil rights leader) (Nic na świecie nie jest bardziej niebezpieczne niż uprzejma ignorancja i skrupulatna - "sumienna" głupota). Odpowiedz Link Zgłoś