Gość: Leszek Re: Islamiści to jednak idioci. IP: *.ists.pl / *.gemini.net.pl 01.02.04, 19:39 Nie wiem, czy to wina religii, czy raczej prymitywizmu plemiennego wyznawcow Mahometa, klimatu itd. No bo prosze, polskich muzulmanow dzieli kulturowa przepasc od ich wspolwyznawcow z krajow arabskich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cn Re: Islamiści to jednak idioci. IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 01.02.04, 19:50 To zdecydowanie wina tej religii. To ona jest głównym czynnikiem hamującym rozwój. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Realista Do Leszka IP: *.cern.ch 01.02.04, 19:54 Zgadzam sie, ze Katolicy np. w Sredniowieczu zle interpretowali Biblie, stad m.in. inkwizycja itd. Trzeba jednak zaznaczyc, ze oni po prostu albo nie czytali Biblii, albo nie chcieli zrozumiec, ze w czterech ewangeliach nie ma slowa o tym, ze czlowiek powinien zabijac niewiernych i za to dostanie sie do nieba (nie ma tam w ogole nawolywania do zabijania kogokolwiek). Moja znajomosc Koranu nie jest zbyt dobra, ale moge podeprzec sie np. publikacjami w Gazecie, ktora jakis czas temu zamiescila dosc spore fragmenty Koranu. Mowi sie tam, ze kazdy wyznawca islamu powiniem dazyc do rozprzestrzeniania sie islamu, powiekszac tereny na ktorych islam panuje, niewiernych albo nawracac, albo, jesli nie chca sie nawrocic, zabijac. Nie jest wiec kwestia zla interpretacja Koranu, interpretacja nie ma tu nic do rzeczy (nie ma co interpretowac). Stoi jasno na bialym, ze trzeba mordowac niewiernych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maruda Re: Do Leszka IP: *.gdynia.mm.pl 01.02.04, 20:10 > Moja znajomosc Koranu nie jest zbyt dobra, ale moge podeprzec sie np. > publikacjami w Gazecie, ktora jakis czas temu zamiescila dosc spore fragmenty > Koranu. Mowi sie tam, ze kazdy wyznawca islamu powiniem dazyc do > rozprzestrzeniania sie islamu, powiekszac tereny na ktorych islam panuje, > niewiernych albo nawracac, albo, jesli nie chca sie nawrocic, zabijac. > > Nie jest wiec kwestia zla interpretacja Koranu, interpretacja nie ma tu nic do > rzeczy (nie ma co interpretowac). Stoi jasno na bialym, ze trzeba mordowac > niewiernych. ******************* W całym świecie arabskim: w Iranie, Iraku, Syrii, Egipcie, Maroku, Tunezji i w wielu innych, od dwóch tysięcy lat żyją sobie chrześcijanie i żydzi. W różnych czasach islam był lub jest tam religią dominującą lub nawet państwową. Czemu chrześcijanie i żydzi nie zostali tam eksterminowani? Według tego, co piszesz, tak powinno się stać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: offca Re: Do Leszka IP: *.starnet.pl / *.podgorze.pl 01.02.04, 20:33 cos w tym jest... przez długi czas islam rozwijał sie w wielu miejsca całkowicie pokojowo, dbano o rozwój intelektualny, naukowy (tłumaczenia filozofii, matematyka, medycyna...), a wszystko sie zmieniło zdaje się że gdzieś po krucjatach. ale mogę się mylić oczywiście. ale jest prawdopodobne, że zagrożenie fizyczne, walki z inną religią (którą wcześniej tolerowano jako "religie Księgi", tak jak żydów) wymusiły zmianę w interpretacji Koranu i zmianę nastawienia do "niewiernych". na pewno nie można powiedizeć, że wszyscy muzułmanie są "...". to ogromna grupa ludzi, wywodząca sie z bardzo różnych środowisk, grup etnicznych... nie wolno wrzucać wszystkich do jednego worka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Realist Do marudy IP: *.cern.ch 01.02.04, 20:16 Wyznawcy allaha przez kilka tysiecy lat zle interpretowali Koran. Na szczescie dla chrzescijan i zydow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: Do marudy IP: *.71.3.213.dial.bluewin.ch 01.02.04, 20:34 Nie przepadam z Islamem, ale za cholere nie rozumiem. Koran zostal "podytktowany" okolo 610 n.e. (moze sie myle o kilka lat), wiec skad tysiaclecia. Chyba ze uwazasz ze Biblia jest czescia Koranu (moim zdaniem szkoda ze Allach nie czytal Biblii bo interpretacja Biblii w Koranie jest conajmniej dziwna - i oczywiscie jedyna prawdziwa ;-) Gość portalu: Realist napisał(a): > Wyznawcy allaha przez kilka tysiecy lat zle interpretowali Koran. Na szczescie > dla chrzescijan i zydow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Realista Do marudy c.d. IP: *.cern.ch 01.02.04, 20:25 Ze szczesciem dla chrzescijan i zydow wyznawcy allaha mogli rownie dobrze nigdy nie czytac Koranu (wielu ludzi na terenach, ktore wymieniles do tej pory nie potrafi czytac), a wiec mogli nie znac glownego przeslania swojej religii. Mogli tez nie wierzyc dosyc gleboko w zapisy Koranu lub celowo nie brac pod uwage pewnych fragmentow. Jednak wydaje sie, ze obecie samowybuchajacy wyznawcy allaha znaja przynajmniej te fragmenty Koranu, o ktorych mowilem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maruda Re: Do marudy c.d. IP: *.gdynia.mm.pl 01.02.04, 20:49 Gość portalu: Realista napisał(a): > Ze szczesciem dla chrzescijan i zydow wyznawcy allaha mogli rownie dobrze nigdy > nie czytac Koranu (wielu ludzi na terenach, ktore wymieniles do tej pory nie > potrafi czytac), a wiec mogli nie znac glownego przeslania swojej religii. ***************** Dlatego w islamie funkcjonuje instytucja mułły (prawnika-teologa), który przedstawia wiernym stosowne fragmenty Koranu i narzuca jego interpretację. Identycznie funkcjonował Kosciół Katolicki - pierwsze drukowane (a więc publicznie dostępne ze względu na cenę) wydania Biblii znalazły się na indeksie. Ludzie nie mogle ich czytać samodzielnie. I tak jest w każdej religii. Do czego dążę? To nie sam Koran, Biblia czy Tora są złe. Również nie są źli ludzie, którzy słuchają fragmentów tych ksiąg. Źli są ludzie, którzy cytując tylko wybrane fragmenty, kaleczą wizję świata odbiorcy i manipulują nim. Kiedyś to byli kapłani i panowie feudalni. Dziś to są politycy i dziennikarze. Manipulacja informacją ma swój cel: nadawca wpływa na odbiorcę, a więc ma nad nim władzę. Zacznij myśleć samodzielnie. Spotkaj się z Żydem, Arabem, Chińczykiem. Zobaczysz wtedy, że to taki sam człowiek, jak Ty. Lubi wypić, pogadać o piłce nożnej, posłuchać muzyki i dobrze zjeść. Ma swój garb tradycji, kultury, religii (jak inni). Ale w gruncie rzeczy to jest taki sam człowiek. Znam paru Arabów. Żaden z nich nie zasadził się na mnie z nożem w imię Koranu. Ba! Życzyli mi nawet Wesołych Świąt Bożego Narodzenia (czym byłem bardzo mile zaskoczony). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Realista Do marudy IP: *.cern.ch 01.02.04, 21:01 Jak mozna zle interpretowac jawne nawolywanie do wojny przeciwko niewiernym? Wydaje sie, ze w tzw. "poprawnej" interpretacji Koranu po prostu nie wspomina sie o pewnych rzeczach (mysle, ze niewielu wyznawcow allaha naprawde czytalo Koran, znaja go tylko z przekazow mullow (podobnie jest zreszta w chrzescijanstwie, moze z wyjatkiem protestantyzmu)). Fragmenty Koranu nawolujace do zabijania niewiernych to wg mnie niebezpieczny precedens. Nie bede sie spieral, czy Chinczycy, Arabowie, czy tez Eskimosi to dobrzy czy zli ludzie (pewnie i tacy i tacy). Jednak precedensowe zapisy Koranu pozwalaja i do konca swiata beda pozwalac pewnym mullom (powiedzmy bardziej inteligentnym zwierzchnikom) powolywac sie na nie i rekrutowac zastepy samowybuchajacych terrorystow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barbie Re: Do marudy c.d. IP: *.adsl.proxad.net 01.02.04, 21:41 Gość portalu: maruda napisał(a): > Zacznij myśleć samodzielnie. Spotkaj się z Żydem, Arabem, Chińczykiem. Zobaczysz wtedy, że to taki sam człowiek, jak Ty. Lubi wypić, pogadać o piłce nożnej, posłuchać muzyki i dobrze zjeść. Ma swój garb tradycji, kultury, religii (jak inni). Ale w gruncie rzeczy to jest taki sam człowiek Masz racje, z malym wyjatkiem. Jako kobieta, mam raczej mala szanse pogadac np z moim sasiadem z klatki schodowej. Po pierwsze: nie mowi mi dzien dobry, bo jestem kobieta a po drugie: spluwa ostentacyjnie na widok mojego papierosa, bo kobieta z papierosem to diabli pomiot i k...a . Mimo to, chetnie bym z nim podyskutowala, ale przez te 15 lat od kiedy mieszkamy po sasiedzku, nie zdolal sie nauczyc poprawnie mowic w tutejszym jezyku. U muzulmanow (jak u wszystkich innych wyznan) bywaja dobrzy i zli. Ale u nich religia wywoluje pewne zachowania niekompatybilne z kultura europejska i to jest naprawde duzy problem. Wiekszosc znanych mi "porzadnych" muzulmanow po prostu albo zrezygnowala z wiekszosci takich niekompatybilnych przykazan, albo zyje w autarkii. Innych drog chyba nie ma. Ale ogolnie zgadzam sie z offca, ze muzulmanie maja w stosunku do chrzescijanstwa tych pare stuleci poslizgu, i ze my-Dumni Europejczycy o Wielkiej Kulturze Chrzescijanskiej, tez mamy sie czego wstydzic w historii. Taki Kosciol jaki zna wiekszosc forumowiczow istnieje dopiero od Soboru, czyli nawet nie 50 lat. Muzulmanom potrzeba bedzie nawet mniej czasu, bo maja juz droge przetarta i staly kontakt z juz zmodernizowanym chrzescijanstwem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maruda Re: Do marudy c.d. IP: *.gdynia.mm.pl 02.02.04, 09:08 Gość portalu: barbie napisał(a): > Ale ogolnie zgadzam sie z offca, ze muzulmanie maja w stosunku do > chrzescijanstwa tych pare stuleci poslizgu, i ze my-Dumni Europejczycy o > Wielkiej Kulturze Chrzescijanskiej, tez mamy sie czego wstydzic w historii. > Taki Kosciol jaki zna wiekszosc forumowiczow istnieje dopiero od Soboru, czyli > nawet nie 50 lat. Muzulmanom potrzeba bedzie nawet mniej czasu, bo maja juz > droge przetarta i staly kontakt z juz zmodernizowanym chrzescijanstwem. ************************* Przykry ten Twój sąsiad. Ja mam sąsiada, który rozstrzelałby wszystkich Żydów, chociaż zadnego sosobiście nie zna. Tak bywa. Zacytowany akapit ma swoje logiczne następstwo. Załóżmy, że masz rację i islam ma te kilkaset lat poślizgu. Możemy (kultura zachodnia) starać się go pomóc zmodernizować. Pytanie: czy musimy robić to z karabinem? Z Twojej wypowiedzi wynika, że możliwe są również inne rozwiązania. PS W radio podali, że większość stratowanych to Indonezyjczycy i Pakistańczycy (Hindusi). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barbie Re: Do marudy c.d. IP: *.adsl.proxad.net 02.02.04, 10:13 Gość portalu: maruda napisał(a): Możemy (kultura zachodnia) starać się go pomóc > zmodernizować. > Pytanie: czy musimy robić to z karabinem? Czy masz na mysli doslowne rozwiazania silowe, czy to ma byc przenosnia ? > Z Twojej wypowiedzi wynika, że możliwe są również inne rozwiązania. Odpowiadam od razu Realiscie, ktory nie wierzy, ze islam sie zmienia. Owszem, utrzymuje, ze w stycznosci z kultura europejska np imigranci sa zmuszeni w pewnym sensie sie dostosowac. Jedni to robia naturalnie (we wlasnym interesie, z szacunku dla kraju, ktory ich przyjmuje, z mysla o przyszlosci dzieci). Innych do zmiany pewnych zwyczajow religijnych zmusza rzeczywistosc i prawo danego kraju. Ale ogolnie islam europejski ma nieduzo wspolnego z "prawdziwym" islamem blisko czy dalekowschodnim. Ale nawet w Iranie, kraju czysto wyznaniowym, dzieja sie od kilku lat interesujace procesy - zapraszam do czytania serwisow prasowych. > W radio podali, że większość stratowanych to Indonezyjczycy i Pakistańczycy > (Hindusi). I jakie wnioski z tego wyciagasz ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Realista Do marudy c.d. IP: *.cern.ch 01.02.04, 20:34 Nie twierdze, ze ludzie, wyznawcy allaha sa zli. Twierdze, ze religia, ktora wyznaja jest przeciwko czlowiekowi, ze nawoluje do zabijania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hel Re: Pielgrzymi stratowani w Mekce IP: *.tulane.edu 01.02.04, 20:35 Nie wiem skad tu tylu specjalistow-islamistow. Kazda religie da sie wypatrzyc i naciagnac do wlasnych interesow. Religia daje jednak narodom sile jaka by nie byla. Wystarczy spojrzec na zateizowana Europe zachodnia, szczegolnie Francje o nawszyszym odsetku samobojstw wsrod mlodzierzy i ogolne poczucie braku ogolnego sensu (bo szczegolowe sa - pieniadze i to co za nie mozna kupic). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Realista Do Pawla IP: *.cern.ch 01.02.04, 20:39 Odpowiedzialem tylko na mail'a Marudy, ktory powoluje sie na tysiaclecia. Faktycznie tysiaclecia nie maja tu sensu, nie zwrocilem na to uwagi w mailu Marudy. Zeby zrozumiec lepiej moja odpowiedz radze przeczytac wpierw pytanie Marudy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Realista Pelny realizm IP: *.cern.ch 01.02.04, 22:08 Ta dyskusja w ogole nie ma sensu. Watpie, czy ktokolwiek z piszacych czytal Koran (ja w calosci tez nie, tylko we fragmentach). Nie lubie tylko, jak niektorzy piszacy uznaja za aksjomat, ze islam jest taka sama (nawolujaca do milosci czlowieka, przynajmniej "pokojowa") religia jak chrzescijanstwo, buddyzm, czy nawet judaizm. Przyjecie takiego podejscia moze doprowadzic do porownywania kultur tylko, a nie religii. Z tego co wiem, przynajmniej niektore czesci Koranu nawoluja do nienawisci (wojny przeciwko niewiernym). Niektorzy twierdza, ze Koran nawoluje do milosci kazdego czlowieka (??) (ja tego fragmentu nigdy na wlasne oczy nie widzialem). Jezeli tak ,to ta ksiega jest sama w sobie sprzeczna i mozna ja wyrzucic do kosza. Pewnie nie zdaja sobie z tego sprawy nawet sami wyznawcy islamu, przyjmujacy z Koranu tylko to, co im wygodnie. Tzw. islam dla przecietnego wyznawcy to wg mnie tylko swego rodzaju zbior tradycji, moze kiedys zwiazanych z pewnymi wybranymi fragmentami Koranu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Realista Jeszcze jedno na koniec (do Barbie) IP: *.cern.ch 01.02.04, 22:31 Nie mozna mowic o poslizgu "kultury" islamu w stosunku do kultury np. europejskiej. Panstwa oparte na prawie koranicznym pietnuja rozwoj, osiagniecia cywilizacyjne (dobre i zle bez wyjatku) jako wytwor szatana. Tak jest np. w Iranie, bylo w Afganistanie Talibow (np. zakazano tam ogladac telewizji, kobiety nie mogly chodzic do szkol). Mowienie, ze oni moga nadrobic dystans do np. Europy nie ma sensu, gdyz oni tego po prostu nie chca. Ta roznica bedzie sie wg mnie jescze poglebiac w miare uplywu czasu. Nie mozna tez mowic o "cywilizacji" islamu, gdyz wyznacznikiem cywilizacji sa jej osiagniecia, a islam nie ma zadnych (przynajmniej ja o zadnych nie slyszlem; czy moze cos wynalezli, odkryli, wniesli cos nowego do literatury?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barbie Re: Jeszcze jedno na koniec (do Barbie) IP: *.adsl.proxad.net 01.02.04, 22:54 Eetam. A Swiete Officjum cos Ci mowi ? A stos Giordano Bruno ? A zakaz wykonywania sekcji ? A opinia papieza Piusa XII na temat znieczulenia w czasie porodu (wiek XX)? A oficjalna opinia Kosciola nt niewolnictwa w XVII w.? A co mowi sw. Pawel na temat roli kobiety i koniecznosci przykrywania przez nia glowy ? A przypomniec Ci moze, kiedy to kobiety uzyskaly prawa wyborcze w Europie ? Wszystko ewoluuje. KK tez bardzo przeszkadzal nauce - i biologia i medycyna i astronomia i fizyka - wszystko bylo sprzeczne z autorytetem Kosciola. Islam tez zmienia sie, niemalze na naszych oczach, nawet jesli czesc muzulmanow tych zmian nie chce - porownaj Iran za Chomeiniego i teraz. I lepiej, zeby sie te przemiany dokonywaly droga naturalnej ewolucji wewnatrz islamu, niz zeby ktos im przyniosl sila na talerzu demokracje i nowoczesnosc. A Islandczycy wniesli cos nowego do literatury ? Wynalezli cos nowego ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Realista Re: Barbie IP: *.cern.ch 01.02.04, 23:17 Kosciol Katolicki faktycznie bardzo przszkadzal od czasu do czasu rozwojowi cywilizacji europejskiej, ale cywilizacja europejska praktycznie od zarania swych dziejow byla jedyna cywilizacja w pelni tego slowa znaczeniu (nie liczac przez pewien okres Chin). Nie musiala przejmowac sie zadna istniejaca cywilizacja bardziej zaawansowana, nie musiala sie jej przeciwstawiac. Islam przeciwstawia sie cywilizacji "zachodniej" poprzez negacje wszelkich szeroko pojetych udoskonalen zycia, jak gdyby cofa sie celowo w rozwoju, chcac osiagnac coraz wiekszy kontrast ze swiatem zewnetrznym. Czy wiesz jak wygladal Iran przed Chomeinim? Przytaczanie Islandii jako przykladu "cywilizacji" jest troche smiesze. To tak jakbysmy mowili, ze Bahrajn nie ma zadnych osiagniec na zadnym polu i twierdzili, ze caly swiat islamu nie ma zadnych osiagniec. Ale faktycznie swiat islamu (w tym Bahrajn) nie ma zadnych osiagniec, natomiast swiat "zachodni" ktorego nikla czescia jest Islandia, jest motorem rozwoju praktycznie calej palnety. Islandia ma troche ponad 200 tys. mieszkancow. To tak jakbysmy brali pod uwage osiagniecia np. Bydgoszczy. Nie mylmy ze soba dwoch roznych systemow walutowych. Nie badzmy pewexami (ze zacytuje Tyma). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kai Re: do Barbie IP: 213.76.135.* 02.02.04, 09:59 Wkładem Islandczyków do literatury europejskiej i światowej są chociażby Sagi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barbie Re: do Barbie IP: *.adsl.proxad.net 02.02.04, 10:02 Pytanie bylo o raczej _niedawny_ wklad do swiatowej literatury czy nauki ;-) Ale osobiscie do Islandii nic nie mam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KROK PRAWDA JEST PROSTA....? IP: *.sympatico.ca 03.02.04, 06:52 ------------------------------------------------------------------------------- - ...nie ma prawdy..sa tylko slowa....czlowiek z natury da sie chetnie oszukac.....aby sie tylko mial czego trzymac ...jak zbawiennej poreczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Realista Re: Barbie (2) IP: *.cern.ch 01.02.04, 23:31 Nie dostrzegam zadnych zmian cywilizacyjnych na lepsze w swiecie islamu. Wskaz mi prosze jakies, moze sie nawroce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Realista Re: Barbie IP: *.cern.ch 01.02.04, 23:37 Zgadzam sie, ze wszystko ewoluuje. Pytanie tylko w ktorym kierunku (obawiam sie, ze w przypadku islamu kierunku w ogole nie ma). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZEUS nemo ante mortem beatus... IP: *.bardo-slaskie.sdi.tpnet.pl 01.02.04, 23:37 . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Realista Do Marudy IP: *.cern.ch 02.02.04, 00:00 A propos. Twoj protekcjonaly ton mnie nie wzrusza. Myslisz schematycznie czlowieku (o ile w ogole). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek-nudziasz To przykry wypadek, ale jeszcze bardziej przykra.. IP: *.fastres.net 02.02.04, 10:20 jest wypowiec Saudi Arabskiego Ministra, ze oni( saudi Araby) nie mogli nic zrobic ,no nie znali zamiarow Allaha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ismael [...] IP: *.acn.waw.pl 02.02.04, 10:31 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Brawo GW [...] IP: *.dip0.t-ipconnect.de 02.02.04, 11:22 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ismael Do admina IP: *.acn.waw.pl 02.02.04, 13:19 Czy uwazasz ze to co sie pisze w tym linku jest godny zostawienia a to co ja napisalem nie???? Poczytaj ile rzeczy sa niezgodne z etyka ktora bronisz tylko kiedy chodzi o..... Chcialem cie sprawdzic,bo zazwyczaj nigdy nie pisze rzeczy mogacych urazic uczucia porzadnych ludzi. Ale widocznie dla ciebie Muzulmanie i Arabowie nie naleza do tej kaste ktora trzeba chronic. Odpowiedz Link Zgłoś
piessna Re: Do admina 02.02.04, 13:39 Nie musisz mnie sprawdzać. Gdybyś napisał to samo uzywając słowa "Żydzi" a nie "żydki", post nie byłby ocenzurowany Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek-nudziasz i gdyby podal elenco swoich nickow.... IP: *.fastres.net 02.02.04, 14:15 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek-nudziasz i gdyby podal elenco swoich nickow.... IP: *.fastres.net 02.02.04, 14:23 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ISMAEL A TO,CO TO JEST?? IP: *.acn.waw.pl 02.02.04, 14:17 "Re: Diabeł zyje, co widać z reszta tu na forum. IP: *.dip0.t-ipconnect.de Przeczytaj komentowany artykuł » Gość: MIESZACZ 01.02.2004 16:27 odpowiedz na list Niemieszaj ty do tego religii komunisto.LENIN twoj idol powiedzial kiedys,ze tylko ludzmi mozna manipulowac,a nie religia.I karzda religia ktora popiera dobro serca i duszy jest dobra.Araby glupi narod bo biedny wykorzystywany jest przez ludzi chowajacych sie za religia.Dlatego do puki swiat nie wytepi tych islamskich przywudcow doputy niebedzie pokoju.Najgorsze ze Niemcy,Francuzi i Pacyfisci popieraja ich-hanba!" Wizja raju przyczyna samowybuchow. IP: *.cern.ch Przeczytaj komentowany artykuł » Gość: Realista 01.02.2004 17:49 odpowiedz na list Religia mahmutow jest jedyna religia, w ktorej za zabicie czlowieka idzie sie do nieba. Niebo w tym przypadku to ichni burdel, a im wiecej ludzi zabijesz tym wiecej bedziesz mial dziwek po smierci. Stad tylu samobojcow w imie religii, ktora wg niektorych jest religia milosci. Wg mnie to jakis absurd, ta religia nie moze byc prawdziwa (oczywiscie mozna sie zastanawiac czy inne sa, ale ta na pewno nie). Mysla przewodnia tej religii wydaje sie byc przeslanie: "Zabij jak najwiecej ludzi, a bedziesz swiety". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PRAWDA Re: A TO,CO TO JEST?? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 02.02.04, 14:54 PRAWDA W OCZY KOLE-ismael. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ErkA Mowicie... IP: *.optinex.pl 02.02.04, 23:02 Mówicie, że kazda religia to gowno i jest do dupy... Porozmawiamy po smierci... Teraz nie ma co jezykow strzepic! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KROK Re: Mowicie...RELIGIA IP: *.sympatico.ca 03.02.04, 07:38 ------------------------------------------------------------------------------- - ...nie ma prawdy..sa tylko slowa....czlowiek z natury da sie chetnie oszukac.....aby sie tylko mial czego trzymac ...jak zbawiennej poreczy ..ta porecza ..bywa religia... Odpowiedz Link Zgłoś