Dodaj do ulubionych

Pluj, Pluj Tomson na USA:-)

IP: 206.128.32.* 07.02.04, 05:11
Pluj, Pluj Tomson na USA

Świat
PAP, MFi /2004-02-06 20:04:00

Węgry: Możliwe restrykcje wobec Polaków

Węgierski kandydat na komisarza Unii Europejskiej Peter Balazs nie wyklucza,
że Węgry zastosują po poszerzeniu Unii restrykcje wobec Polaków czy Słowaków
w dostępie do swego rynku pracy.

"Na razie nie" - odpowiedział, zapytany przez dziennikarza portalu
internetowego Euractiv.com, czy Węgry rozważają ochronę swego rynku pracy po
1 maja.

"Ale skoro coraz więcej dotychczasowych państw członkowskich ogranicza dostęp
siły roboczej z nowych państw do swoich rynków pracy, to dokąd pojadą Polacy
ze swoim 18-procentowym bezrobociem czy Słowacy z podobnie wysokim odsetkiem?
Zamiast do Szwecji czy Niemiec zwrócą się ku naszym rynkom, na przykład
węgierskiemu" - oświadczył Balazs.

Zdaniem przyszłego węgierskiego komisarza, który jest w tej chwili
ambasadorem swego kraju przy UE, Węgry "mają wystarczająco dużo ludzi do
pracy w przemyśle budowlanym".

"Być może będziemy potrzebować dobrze wyszkolonych robotników do nowych
zakładów samochodowych czy sprzętu elektronicznego, ale nie
niewykwalifikowanej siły roboczej" - powiedział Balazs. I pochwalił się, że
wskaźnik bezrobocia na Węgrzech sięga zaledwie nieco ponad 5 proc.

Przypomniał też, że Węgry nie muszą negocjować z innymi członkami Unii
ewentualnych restrykcji chroniących rynek pracy, bowiem mają do tego prawo.

Traktat Akcesyjny pozwala nowym państwom członkowskim nie tylko
na "wzajemność" wobec dotychczasowych krajów Unii chroniących własne rynki
pracy, ale także na objęcie takimi "symetrycznymi" restrykcjami przy okazji
także sąsiadów z Europy Środkowej i Wschodniej.

W tym samym wywiadzie Balazs zaprezentował się jako zwolennik oszczędzania na
tłumaczeniach, które pochłaniają znaczna część kosztów funkcjonowania Unii.
Zaproponował, by ograniczyć liczbę języków używanych na co dzień w
instytucjach unijnych do angielskiego i francuskiego, tak jak w NATO.

"Mam wielki szacunek dla innych języków - uważam je za wielką wartość Europy -
ale w celu usprawnienia naszej pracy powinniśmy być rozsądni. I jeśli
jesteśmy w stanie rozmawiać po angielsku i francusku w NATO, w OECD, ONZ
itp., dlaczego nie mielibyśmy uprościć systemu w Unii?" - pytał Balazs.

"Osobiście nie lubię mówić głośno po węgiersku, jeżeli nikt wokół nie
rozumie. Uważam to za śmieszne. Do kogo wtedy mówię? Chcę być rozumiany, więc
wkładam w to wysiłek" - powiedział.

Inną dziedziną, na której przyszły węgierski komisarz chciałby zaoszczędzić,
jest rolnictwo. "Pochłania ono zbyt dużo pieniędzy. Moglibyśmy użyć ich, żeby
zwiększyć fundusze strukturalne i spójności" - powiedział Balazs

Obserwuj wątek
    • Gość: Tomson Te wszystkie restrykcje mamy dzięki USA, IP: *.ds.pg.gda.pl / *.ds.pg.gda.pl 07.02.04, 11:51
      za to że jesteśmy osłem trojańskim durnej Ameryki w Europie, spotyka nas zemsta
      państw europejskim... :o(
      I dlatego właśnie pluję na leżenie plackiem naszych decydentów przed juntą z
      Białego Domu.
      ZROZUMIAŁ W KOŃCU ?!?!?!?!
      • Gość: Stanislaw Polanski Aczyja to wina? Kto Polske do czegos zmosil:-) IP: 200.206.236.* 07.02.04, 15:29
        Ile tych usprawiedliwien:-)
        • Gość: Tomson Zobacz na Kubę,KRLD,Irak,Serbię niemoto!!! IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 07.02.04, 16:51
          Zobacz co psychopaci z Białego Domu robią z państwami które odważą się myśleć
          inaczej i bronić swojej racji stanu. Nagonki, ludobójcze embarga, napaście
          zbrojne, oto metody waszej "yntelygentnej" władzy.
          Żadne demokratyczne, normalne, myślące społeczeństwo nie tolerowałoby u steru
          takich gnid, jak ci w USA.
          • Gość: Stanislaw Polanski Ale co sie w Polsce stalo? Embarga? IP: 200.152.13.* 07.02.04, 17:03
            Nedza jak byla tka jest tak bedzie.
            Nastepne usprawiedliwienie?

Dlaczego Czhech Wegier i niemiec moze a Polak nie:-)?
            • Gość: Tomson Co może Czech???? IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 07.02.04, 17:24
              Gość portalu: Stanislaw Polanski napisał(a):

> Dlaczego Czhech Wegier i niemiec moze a Polak nie:-)?
              Przez ostatnie 14 lat zmniejszyliśmy dystans do Czech, więc nie rozumiem o co
              ci chodzi...
              • Gość: Stanislaw Polanski Zmniejszylismy dystans? HAha! IP: 200.152.13.* 07.02.04, 18:46
                A czemu muszisz zmniejszac dystans? Dla czego wlasnie oni zawsze sa przed nami.
                Dlaczego pod kazdywm wzgledem jestesmy nawet wsrod krajow w tym samym regionie,
                krajow ktore przechodzily takie same polityczne zmiany, z tylu peletonu? Czy
                Polak naprawde nie moze?? Polak z tego co widze na arenie politycznej tego
                kraju nie potrafo nawet rzadzic swoim krajem. Banda skluconych ludzi ktorzy
                zamiast cos konkretnego zrobic w kierunku poprawy tragicznej polskiej sytulacji
                woli sie klucic i na innych palce wytykac jak ty to swo=ietnie nam tu
                demonstrujesz.
                Polsk nie moze:-(

• Gość: Tomson Masz tutaj co myślę o Polakach, IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 07.02.04, 20:27
                  polaczkach i Amerykanach:

Głupota Polaków jako nacji objawiająca się w pędzie do anarchii, fanatycznym
                  katolicyźmie, czy co gorsze ślepej wierze w liberalny kapitalizm,
                  prywatyzację dosłownie wszystkiego i co najgorsze ślepej miłości do USA jest
                  oczywista. Jednak polonia amerykańska, do której i ty się zaliczasz to w
                  około 90% jeszcze gorsze głąby. Ludzie którzy byli tak tępi że nie potrafili
                  znaleźć sobie miejsca w Polsce i wyjechali szorować kible do USA.
                  Więc zastanów się gdy jeszcze raz napiszesz coś o głupocie Polaków, bo Polacy
                  w USA są niepomiernie głupsi od Polaków w Polsce.

A co do Amerykanów:

Owszem Harward, czy kilka innych uczelni to najwyższa światowa klasa, której
                  nawet SGH i Gdańska Politechnika nie dorównują. Jednak w USA są setki wyższych
                  uczelni, uczelni które mogą skończyć nawet analfabeci. Robiąc przekrój przez
                  wszystkie uczelnie Amerykańskie i uśredniając wychodzi nam totalne dno.
                  USA ma na wpół autorytarny system, gdzie grupka ludzi (decydeńci systemu
                  dwupartyjnego i koncerny medialne) decydują którzy kandydaci mogą startować w
                  wyborach, a głupawe społeczeństwo myśli że ma w pełni wolny wybór. Owszem taki
                  system jest bardzo dobry, eliminuje automatycznie różnych oszołomów z
                  najwyższych szczebli władzy i przydałby się w Polsce. Jednak klasa rządząca i
                  zarządy megakoncernów amerykańskich to promil społeczeństwa. Reszta Amerykanów
                  to w większości tępa masa, głupsza niż w jakim kolwiek innym kraju.

Parę PRAWDZIWYCH przykładów z życia:
                  Amerykanin zaskarżył firmę że na metalowej drabinie nie napisała, iż nie można
                  opierać jej o druty wysokiego napięcia, on o tym nie wiedział.
                  Na laborce, u nas na uczelni, gdy uczyliśmy się obsługi Labwindow CVI, jeden
                  doktor powiedział byśmy nie przejmowali się że instrukcja napisana jest jak dla
                  ludzi ułomnych, bo to są orgynialne bezpośrednie tłumaczenia z instrukcji dla
                  Amerykanów.
                  Czy naprzykład rodzina która zaskarżyła producenta rowerków dziecięcych, iż ten
                  nie napisał w instrukcji, że nie wolno walić nim dziecka po głowie.

Tutaj masz parę przykładów rozmów amerykańskich gospodyń domowych na gorącej
                  linii uruchomionej przez jedną ze stacji radiowych:
                  - Halo, ja mam pytanie, bo mój indyk siedzi już w piekarniku 4 godziny, a
                  cały czas jest jakiś taki biały?
                  - A jaką pani ustawiła temperaturę pieczenia?
                  - Zaraz zobaczę... 150 stopni? (Fahrenheita, to około 66 Celsjusza)
                  * * *
                  - Mój piec najpierw dymił, a teraz indyk jest pokryty czymś dziwnym...
                  - A wyjęła pani indyka z folii przed upieczeniem?
                  - No nie, bo na opakowaniu pisało: nadziewany i gotowy do pieczenia!
                  * * *
                  - Wyjęłam indyka z pieca po 3 i pół godzinach, z wierzchu jest czarny a w
                  środku zupełnie surowy?
                  - A czy rozmroziła go pani przed włożeniem do pieca?
                  - Nic takiego nie pisało w przepisie!
                  * * *
                  - Miałam mało czasu, więc włączyłam maksymalną temperaturę... może pan
                  chwilkę poczekać, bo właśnie przyjechała Straż Pożarna?
                  * * *
                  - Ja wyczytałam w jednej książce, że indyka można wsadzić do dobrze
                  nagrzanego pieca wieczorem, pójść spać, a rano jest upieczony. No i trochę
                  chyba zaspałam, bo stępiłam dwa noże, a on nadal nie da się pokroić...
                  * * *
                  - Gdzie ja mogę teraz szybko kupić upieczonego indyka? Moi Teściowie
                  przyjeżdżają za pół godziny, a ja w zdenerwowaniu zapomniałam włożyć
                  indyka... to znaczy, włożyłam samą brytfannę i piekłam 5 godzin, a indyk
                  został w zamrażalniku...
                  * * *
                  - Moja koleżanka poradziła mi kupić wiejskiego indyka od Amishów, ale żeby
                  było taniej to nie oskubanego. Upiec, a potem pióra ściągnąć ze skórą... no i
                  upiekłam, ale on jakoś dziwnie pachnie i wygląda... jak upieczony
                  jeżozwierz...

A poniżej parę "złotych myśli" amerykanów:

Prezydent nie przestaje zaskakiwać, więc nie jestem zaskoczony, że jestem
                  zaskoczony"
                  /Dick Cheney, sekretarz obrony USA/
                  "Ruchome wyrzutnie rakiet są trudne do zlokalizowania, ponieważ się
                  poruszają, w przeciwieństwie do stojących "
                  /Katie Coucik, NBC News/
                  "Nieustający przekaz z wojny w Zatoce Perskiej wznowimy za moment"
                  /Tom Brokaw, NBC News/
                  "Mamy powody by wierzyć, że on został zadźgany. Z jego piersi wystaje duży,
                  ostry przedmiot"
                  /porucznik policji Nowego Jorku/
                  "Musimy się tego spodziewać, inaczej możemy być zaskoczeni"
                  /oficer w Zatoce Perskiej/
                  "Yo-Yo Ma i Bobby McFerrin znowu razem po raz pierwszy"
                  /Ellen Kushner, WGBH Radio/
                  "Napięcia na Łotwie... są napięte... "
                  /wiadomości WBZ Radio w Bostonie/
                  "Ta przyziemna kanalia zasługuje na bycie skopanym przez jakiegoś osła i
                  właśnie zamierzam to zrobić"
                  /kandydat na kongresmena w Texasie/
                  "Nie czuję, że zrobiliśmy źle zabierajac ten kraj indianom. Było wielu ludzi,
                  którzy potrzebowali ziemi i Indianie egoistycznie próbowali zatrzymać ją dla
                  siebie"
                  /John Wayne/
                  "Połowa tej gry odbywa się w dziewięćdziesięciu procentach w psychice "
                  /Danny Ozark, manager hokeistów Philadelphia Phillies/
                  "To nie przemysł szkodzi środowisku. To zanieczyszczenia w powietrzu i wodzie
                  to robią "
                  /Al Gore/
                  "Kocham Kalifornię. Praktycznie dorastałem w Phoenix"
                  /Dan Quayle/
                  "Jestesmy gotowi na nieoczekiwane zdarzenie, które moze nie nastapić"
                  /Al Gore/
                  "Jesli nam się nie powiedzie ryzykujemy niepowodzenie"
                  /Bill Clinton/

• Gość: Tomson A tutaj zobacz jak wspaniałym krajem są USA. IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 07.02.04, 20:28
                    Oficjalnym językiem jest angielski, a większość narodu i tak mówi po
                    hiszpańsku.

Jesteś właścicielem domu, ale twoi sąsiedzi decydują co możesz z nim zrobić.

Jeżeli masz jakieś hobby, np. naprawa samochodu, naprawa dachu domu,
                    przycinanie drzew we własnym ogrodzie itp., musisz dobrze się z tym ukrywać.
                    Natychmiast po pierwszym anonimowym telefonie sąsiada pojawi się odpowiednia
                    agencja rządowa która wytoczy ci proces o stwarzanie zagrożenia publicznego,
                    oraz wezwie specjalistyczną firmę, która dokończy pracy – wszystko na twój
                    koszt oczywiście. Masz szczęście jeżeli nie siedzisz dłużej niż 3 miesiące.
                    Zaraz po zdanym egzaminie na prawo jazdy kierowcy zapominają wszystkich
                    przepisów.

Twoje prawdziwe kłopoty z samochodem zaczynają się natychmiast po pierwszej
                    wizycie u mechanika.

Stany to jedyne państwo na świecie gdzie możesz pozwać kogoś do sądu za swoją
                    własną głupotę, i wygrać!

Żyjesz w miarę beztrosko do momentu pierwszego spotkania z prawnikiem.

95% wszystkich przepisów i praw jest kompletnie bezużyteczne, do momentu
                    dopóki nie trafisz do sądu. W takim przypadku 100% zostanie wykorzystane
                    przeciwko tobie.

Zawsze jesteś niewinny, gdy stan twojego konta jest liczbą co najmniej
                    siedmiocyfrową.

Nikt nie ma pojęcia jak działa system ubezpieczeń społecznych, ani skąd się
                    biorą na to pieniądze.

Lekarz mający prywatną praktykę musi zatrudnić: rejestratorkę, pielęgniarkę,
                    sekretarkę, prawnika, buchaltera, i specjalistę od podatków... skacze pod
                    niebo ze szczęścia jeżeli np. rejestratorka potrafi prowadzić księgi
                    finansowe, a pielęgniarka napisać historię choroby...

Agencje rządowe wypuszczają biurokratyczne przepisy, które w założeniach mają
                    uniemożliwiać nielegalne operacje. W rzeczywistości otwierają wszelkie
                    furtki, w zamian utrudniając życie uczciwym obywatelom, którzy na dokładkę
                    płacą za to z własnej kieszeni.

Nie ma polityka który nie reprezentuje interesów jakiegoś lobby, oczywiście
                    za „dyskretne” wsparcie...

Ludzie, którzy naprawdę decydują o polityce Stanów Zjednoczonych, żyją poza
                    Stanami.

Ciekawe dlaczego każda próba podjęcia dyskusji na temat zmiany transportu
                    masowego z kołowego na kolejowy owocuje natychmiast katastrofą kolejową na
                    jednej z głównych magistrali?

Jeżeli na drodze jest ograniczenie prędkości do 55 i zaraz za znakiem stoi
                    samochód policyjny, wszyscy jadą maksimum 45. Dlaczego? Bo tak!

Sznur pojazdów przez strefę robót drogowych na autostradzie przemieszcza się
                    płynnie, dopóki nie stanie tam samochód policyjny. Momentalnie tworzy się
                    korek, zwykle na 5-8 mil długi. Gdy samochód policyjny ma włączone flesze,
                    należy dodac co najmniej 10 mil długości zatoru.

80% ludzi którzy kupili pistolet, zagląda w lufę po załadowaniu czy widać
                    czubek pocisku...

Jak rząd „poprawia” dane o wzroście gospodarczym 2003? To proste: bierzemy
                    np. rynek komputerowy, gdzie realna sprzedaż w ostatnim kwartale wyniosła
                    trochę ponad 7 miliardów dolarów. Bierzemy dane z 1996 roku i porównujemy,
                    ile wtedy trzeba było zapłacić za sprzęt podobnej klasy. Porównujemy dane.
                    Wychodzi nam, że trzeba by wydać około 38 miliardów dolarów. Podajemy tą
                    liczbę do publicznej wiadomości i mówimy, że mamy „statystycznie” boom na
                    rynku komputerów
                • Gość: Tomson Więc zachęcam do edukacji historycznej IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 07.02.04, 20:34

> A czemu muszisz zmniejszac dystans? Dla czego wlasnie oni zawsze sa przed nami
                  >
                  > Dlaczego pod kazdywm wzgledem jestesmy nawet wsrod krajow w tym samym regionie

Wogóle nauka, czytanie książek, czy publikacji w internecie to bardzo
                  pożyteczne rzeczy, dowiesz się tego o co się mnie teraz pytasz i wielu innych
                  ciekawych rzeczy.
                  Więc zachęcam do nauki historii ostatnich 200 lat Polski,Czech,Węgier,USA, do
                  próby powiązania różnych przeszłych faktów historycznych dzięki którym jest tak
                  a nie inaczej. Przeczytaj też mój post o polakach,polaczkach i amerykanach i
                  postaraj się to wszystko zrozumieć.
                  Zrób to wszystko co napisałem, udowodnij mi że sie mylę, że was US-polaczków
                  stać jednak na myślenie, a może jeszcze kiedyś pogadamy.
                  Na razie bez odbioru i zachęcam do edukacji...
    • nikodem_dyzma WYSTARCZAJACA RESTRYKCJA JEST SAM JĘZYK WĘGIERSKI 07.02.04, 12:16
      oni nie muszą stosować zadnych innych restrykcji.
      Druga przeszkoda w dostepie do rynku węgierskiego to ich niechetny, a wręcz
      czasami wrogi stosunek do Polaków.
      Trzecia przeszkoda to zarobki, które na Wegrzech są tylko niewiele wyzsze niz
      w Polsce, czyli nie bedzie sie to Polakom "opłacac", jak wiekszosć rzeczy.
      A tak naprawdę wegierski kandydat na komisarza, chce chyba siiebie i swój
      naród dowrtosciować i nic wiecej.
      • czubas [...] Wegrzy lepsi od Polakow, ot co. 07.02.04, 15:38
        Juz zreszta Tomson kilka dni temu zwrocil uwage na fakt, ze mniej ludne kraje
        odnosza wieksze sukcesy sportowe od tych wiekszych.
        Wegry ze swoimi niespelna 10 milionami mialy na ostatniej olimpiadzie dwa razy
        wiecej medali od ponad 38-milionowej Polski. Wg. teorii Tomsona, swiadczy to
        wybitnie o ich przewadze w swiecie.
        Wprawdzie dochod na glowe mieszkanca maja nieznacznie tylko wyzszy od
        polskiego, to jednak bezrobocie maja juz ponad trzykrotnie nizsze.
        Trudo wiec sie dziwic, ze nie chca sobie popsuc tych statystyk (i wlasnej
        sytuacji gospodarczej).
        Jesli uwzglednimi naklady inwestycyjne na glowe mieszkanca, to Wegry tez nas
        bija na glowe, jakos zagraniczni inwestorzy mniej nas lubia...
        • Gość: Stanislak Polanski To jest bardzo ciekawe dlaczego IP: 200.206.236.* 07.02.04, 15:48
          Nawet podczas komuny, takie kraje jak wegry, czechoslowacja i niemcy radzily
          sobie znacznie lepiej niz Polska? Pamietam jak Polacy jezdzili na zakupy do
          tych krajow w poszukiwaniu podstawowych artykulow ktorych w naszych sklebach
          nie bylo.

Co? Polska nie moze?

Tomson znajdzie nastepne usprawiedliwienie:-)
          Te rozterki polskiego narodu sa zawsze wina kogos innego a jak palcem nie ma na
          kogos wytyczyc to Tomsonek powie ze to wina rzadu-bo rzad to nie Polska:-)
          • Gość: Tomson [...] IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 07.02.04, 17:01
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • Gość: Stanislaw Polanski Czyli tym razem nawet usprawiedliwienia nie masz? IP: 200.152.13.* 07.02.04, 17:06
              Nie dziwie sie, trudno bronic brak rezultatow, pokolenie, po pokoleniu, po
              pokoleniu, po pokoleniu.
              • Gość: Tomson Jakie usprawiedliwienie??? IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 07.02.04, 17:20
                Ty się powinieneś usprawiedliwić z totalnej nieznajomości historii.
                Brak podstawowych towarów w Polsce to tylko lata 80-te, efekt solidaruszych
                strajków. Co do Czech to były one oczkiem w głowie monarchii Austro-Węgierskiej,
                w tym samym czasie Galicja była totalnie zaniedbana przez okupacyjne władze.
                Ponadto na nędzę Polski przed wojną wpłyneły walki jakie toczyliśmy z o niebo
                potężniejszymi wrogami (ZSRR, Niemcy). Po IIWŚ całkowite, nie mające chyba
                precedensu w dziejach świata, zniszczenie Polski. A jednak przez cały okres
                komunizmu Polska bardzo mocno zminimalizowała dystans dzielący ją od Czech czy
                NRD. Potem lata 80-te, jak już mówiłem solidaruszy armagedon, tutaj mogę się z
                tobą zgodzić że ludzie podsycające te okropne strajki to rzeczywiście skrajni
                debile.
                W 1989 Polska miała PKB per capta mniejsze 2 razy oc Czech, nadrobiliśmy do 1,5
                o połowę mniejsze od Węgier, też zmniejszyliśmy, mniejsze od Rosji, dziś
                zostawiliśmy ją w tyle. Więc jak widać Polska była najbardziej zaradna spośród
                wszystkich krajów postkomunistycznych, a główną przyczyną nędzy w Polsce, jak i
                wogóle na całym świecie jest zbrodniczy amerykański globalny kapitalizm.
                • czubas [...] Tomus bajkopisarz... 07.02.04, 19:18
                  Hehe, znowu to samo, my bylismy cacy, to, ze jestesmy biedni i nikt nas nie
                  ceni, to winna wszystkich innych krajow.
                  Snij sobie Tomus spokojnie.
                  • Gość: Tomosn Nie tylko my! IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 07.02.04, 20:38
                    Tak samo cała Europa Wschodnia, kraje w Afryce, na Bliskim wschodzie. Wszystkie
                    ofiary które zapłaciły cenę za rozwój krajów uprzemysłowionych i dziś są dla
                    nich rynkami zbytu i dostawcami taniej siły roboczej.

czubas napisał:

> Hehe, znowu to samo, my bylismy cacy, to, ze jestesmy biedni i nikt nas nie
                    > ceni, to winna wszystkich innych krajow.
                    > Snij sobie Tomus spokojnie.
                    Dobra mądralo, wymień mi JEDEN kraj który w ostatnim 50-leciu bez niczyjej
                    pomocy dobił do światowej czołówki. Jedyna wina Polaków że mają taką brydzę to
                    ich naiwność w czasach komunistycznych i wiara w propagandowe kłamstwa Stanów
                    Zjednoczonych.
                    • czubas Globalny Thomsonie! 08.02.04, 01:10
                      Wymienie np. Japonia, ktora dzieki pomocy USA stala sie potega gospodarcza.
                      Albo porownaj sobie pupila ZSRR - Koree tzw. ludowo-demokratyczna
                      (hehe "demokratyczna") z pupilem USA - Korea Pd. Gdzie zyje sie lepiej?

Dzieki globalizmowi Chiny i India rozwijaja sie bardzo szybko. Dzieki
                      zagranicznym inwestycjom, ludzie tam maja duzo pracy i nowoczesne technologie.
                      Dzieki inwestycjom amerykanskim i japonskim w Meksyku, kraj ten tez ma wyzszy
                      dochod od Polski. Podobnie np. jest w Chile.

Inwestycje z krajow, ktore maja pieniadze to blogoslawienstwo dla biednych, bo
                      daje im cos, czego one same nie maja.

Popatrz na nasze podworko: porownaj Wegry i Slowenie, gdzie inwestycji duzych
                      firm globalnych takze jest duzo wiecej niz w Polsce, porownaj ich poziom zycia
                      i poziom bezrobocia.

Edukuj sie troche chlopie, bo sama nienawiscia niewiele zdzialasz w zyciu.

A swoja droga, to francuski koncern elektorniczny Thomson, ktorego imie tak
                      lubisz to tez firma globalna, tez ma kontakty z Chinami....
                      • Gość: Tomson Japonia już przed IIWŚ była dość silna. IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 08.02.04, 02:02
                        czubas napisał:

> Wymienie np. Japonia, ktora dzieki pomocy USA stala sie potega gospodarcza.
                        No właśnie DZIĘKI USA!!! Sama mogłaby gówno zrobić. W zniszczonym IIWŚ świecie
                        tylko USA coś jeszcze posiadało i te mendy decydowały komu dobrobyt, komu
                        nędza. Japończycy za Pearl Harbor, za mordy w Chinach i znęcanie się nad
                        amerykańskimi jeńcami tyle dostali. A co dostała Polska za wiernosłużalczość i
                        obalenie komunizmu co jankesom i ich pachołkow otworzyło drogę do prawie
                        półmiliardowego rynku zbytu.

> Albo porownaj sobie pupila ZSRR - Koree tzw. ludowo-demokratyczna
                        > (hehe "demokratyczna") z pupilem USA - Korea Pd. Gdzie zyje sie lepiej?
                        KRLD rozwijało się znacznie lepiej od Korei Południowej w latach 50-ych i 60-ych
                        Widząc to Amerykanie wystraszyli się prawdy że socjalizm daje lepszą możliwość
                        rozwoju i zaczeły dotować Koreę niewyobrażalną pomocą (głównie zaawansowane
                        technologie). Jednocześnie pozwolili Koreańcom na stosowanie niektórych
                        komunistycznych metod (silna władza, ochrona własnych rynków, pomoc państwa w
                        rozwoju przemysłu, podporządkowanie gospodarki interesom państwa), a kraj który
                        to stosuje i nie jest izolowany ma ogromną przewagę nad resztą. Korea dostała
                        taką ogromną pomoc od USA ZA NIC!!! Tylko po to by pokazać światu że będzie się
                        lepiej rozwijać od KRLD, Polska za swoje zasługi NIC nie dostała od USA!!!

> Dzieki globalizmowi Chiny i India rozwijaja sie bardzo szybko.
                        Tam mieszka po miliard ludzi. Takie kraje mogą dyktować pewne warunki, takie
                        liliputy jak Polska nie. Zresztą Polska w porównaniu do Chin czy Indii to
                        eldorado.

> Inwestycje z krajow, ktore maja pieniadze to blogoslawienstwo dla biednych, bo
                        > daje im cos, czego one same nie maja.
                        Coś jak montownie w Meksyku, które nie dają państwu żadnej technologii dają
                        wręcz niewolnicze miejsca pracy, a podatki płacą w USA?

> Popatrz na nasze podworko: porownaj Wegry i Slowenie, gdzie inwestycji duzych
                        > firm globalnych takze jest duzo wiecej niz w Polsce, porownaj ich poziom zycia
                        > i poziom bezrobocia.
                        To zajrzyj do jakiś opracowań i zobacz jak odstawaliśmy od nich w 1989 roku, a
                        jak odstajemy dzisiaj, przez te lata zmniejszyliśmy dysproporce. W latach
                        1989-2000 Polska rozwijała się średnio 3,5% na rok, Czechy i Węgry około 1%,
                        Słowenia stała w miejscu. Pozostała kraje, poza bodajże Białorusią i Słowacją,
                        poszły w dół.

> Edukuj sie troche chlopie, bo sama nienawiscia niewiele zdzialasz w zyciu.
                        I kto to mówi! Człowieku ty masz zero wiedzy nie ja :oD
                        • czubas Moze troche faktow? 08.02.04, 04:22
                          Gość portalu: Tomson napisał(a):
                          > No właśnie DZIĘKI USA!!! Sama mogłaby gówno zrobić. W zniszczonym IIWŚ
                          świecie
                          > tylko USA coś jeszcze posiadało i te mendy decydowały komu dobrobyt, komu
                          > nędza. Japończycy za Pearl Harbor, za mordy w Chinach i znęcanie się nad
                          > amerykańskimi jeńcami tyle dostali. A co dostała Polska za wiernosłużalczość
                          i
                          > obalenie komunizmu co jankesom i ich pachołkow otworzyło drogę do prawie
                          > półmiliardowego rynku zbytu.
                          >

Pewnie, ze mozesz miec pretensje, do USA, ze nie staly sie bankrutem po wojnie,
                          ale przeciez to sa warunki obiektywne. Ze pomagaly krajom, ktorym chcialy? A
                          jakze mogloby byc inaczej? Polska sama odrzucila plan Marshalla, gdyz Sowieci
                          jej na to nie pozwolily, natomiast na przykladzie takiej Belgii czy Austrii
                          (nie wspominajac juz wiekszych krajow europejskich) widac wyraznie, ze
                          wyciagnelo to ich z biedy i zapasci gospodarczej.

Natomiast jesli chodzi o wielomiliardowy rynek zbytu to raczej miej pretensje
                          do UE, a zwlaszcza Niemiec. To Niemcy inwestuja w Polsce najwiecej, to oni sa
                          naszym glownym partnerem handlowym. To oni uzyskali dostep do 38- milionowego
                          rynku lezacego tuz obok.
                          Dla USA Polska jest zadnym partnerem handlowym. Nasza wymiana z USA istnieje w
                          ilosciach symbolicznych: niewiele kupujemy i niewiele sprzedajemy.

> > Albo porownaj sobie pupila ZSRR - Koree tzw. ludowo-demokratyczna
                          > > (hehe "demokratyczna") z pupilem USA - Korea Pd. Gdzie zyje sie lepiej?
                          > KRLD rozwijało się znacznie lepiej od Korei Południowej w latach 50-ych i 60-
                          yc
                          > h
                          > Widząc to Amerykanie wystraszyli się prawdy że socjalizm daje lepszą
                          możliwość
                          > rozwoju i zaczeły dotować Koreę niewyobrażalną pomocą (głównie zaawansowane
                          > technologie). Jednocześnie pozwolili Koreańcom na stosowanie niektórych
                          > komunistycznych metod (silna władza, ochrona własnych rynków, pomoc państwa w
                          > rozwoju przemysłu, podporządkowanie gospodarki interesom państwa), a kraj
                          który
                          >

Hehe, Korea Pn rozwijala sie prawie tak wspaniale jak NRD. Dopoki Ruscy mogli
                          wkladac tam pieniadze, dopoty bylo jako tako. Ale gdy tych zabraklo, skonczyl
                          sie tez i rozwoj.
                          Dzieki zas pomocy USA Korea Pd jest jednym z najwiekszych na swiecie
                          producentem stali, samochodow, statkow, olbrzymim osrodkiem finansowych, plus
                          oczywiscie jednym z najwiekszych w swiecie producentow polprzewodnikow i
                          wszelkiego rodzaju elektroniki.
                          Co ma KRLD do zaoferowania? Ano tylko biede i rakiety dalekiego zasiegu.

> to stosuje i nie jest izolowany ma ogromną przewagę nad resztą. Korea dostała
                          > taką ogromną pomoc od USA ZA NIC!!! Tylko po to by pokazać światu że będzie
                          się
                          >
                          > lepiej rozwijać od KRLD, Polska za swoje zasługi NIC nie dostała od USA!!!
                          >

Za zaslugi to mozna dostac medal. Natomiast nikt nikogo nie nagradza
                          inwestycjami dlatego, ze go lubi. Firmy same decyduja o tym, ktory rynek jest
                          dla nich najlepszy.
                          Ty wciaz rozumujesz po socjalistycznemu, a musisz zrozumiec, ze w prawdziwym
                          kapitalizmie, to nie rzad decyduje co i z kim maja robic poszczegolne firmy.

> > Dzieki globalizmowi Chiny i India rozwijaja sie bardzo szybko.
                          > Tam mieszka po miliard ludzi. Takie kraje mogą dyktować pewne warunki, takie
                          > liliputy jak Polska nie. Zresztą Polska w porównaniu do Chin czy Indii to
                          > eldorado.
                          >

Pewnie, w Polsce praca nie byla i nie jest ceniona, ksztalcenie jest na bardzo
                          niskim poziomie, za to gospodarka socjalistyczna kwitnie (mimo pewnych
                          elementow wolnorynkowych). Chiny zrozumialy wczesniej, ze socjalizm nie
                          prowadzi do dobrobytu, tylko do powolnej nedzy, wiec ichnia partia chcac
                          utrzymac sie przy wladzy wprowadzila wolnorynkowe reformy. I efekty tego sa:
                          ten kraj ma od kilkunastu z gora lat dwucyfrowy wskaznik wzrostu gospodarczego.

> > Inwestycje z krajow, ktore maja pieniadze to blogoslawienstwo dla biednych
                          > , bo
                          > > daje im cos, czego one same nie maja.
                          > Coś jak montownie w Meksyku, które nie dają państwu żadnej technologii dają
                          > wręcz niewolnicze miejsca pracy, a podatki płacą w USA?
                          >

Misiu, montownie Sony, Volkswagena czy Panasonika w Meksyku daja tysiacom ludzi
                          prace. Bez niej bezrobocie tam byloby o wiele wieksze. Technologie daja, bo w
                          obecnym swiecie nie da sie bez niej wytwarzac nawet w rolnictwie. A kto jest
                          zatrudniony w tych fabrykach? Kto uzywa owych technologii na codzien? Wlasnie
                          meksykanie.
                          A zgadnij gdzie podatki sa nizsze, w Japoni, Niemczech, USA czy Meksyku, ktory
                          potrzebuje nowych inwestycji? Podatki w kazdym wysoko rozwinietym kraju sa
                          wyzsze niz w tych rozwijajacych sie (oczywiscie w tyc, gdzie wladze potrafia
                          myslec).

> > Popatrz na nasze podworko: porownaj Wegry i Slowenie, gdzie inwestycji duz
                          > ych
                          > > firm globalnych takze jest duzo wiecej niz w Polsce, porownaj ich poziom z
                          > ycia
                          > > i poziom bezrobocia.
                          > To zajrzyj do jakiś opracowań i zobacz jak odstawaliśmy od nich w 1989 roku,
                          a
                          > jak odstajemy dzisiaj, przez te lata zmniejszyliśmy dysproporce. W latach
                          > 1989-2000 Polska rozwijała się średnio 3,5% na rok, Czechy i Węgry około 1%,
                          > Słowenia stała w miejscu. Pozostała kraje, poza bodajże Białorusią i
                          Słowacją,
                          > poszły w dół.
                          >

No fajnie, tyle ze porownaj dochod na glowe mieszkanca i poziom bezrobocia.
                          To fajnie, ze przez kilka lat Polska miala wyzszy procent wzrostu (chociaz przy
                          takich Chinach to i tak nic), sek w tym, ze nadal siedzimy w wiekszym dolku niz
                          oni.

> > Edukuj sie troche chlopie, bo sama nienawiscia niewiele zdzialasz w zyciu.
                          >
                          > I kto to mówi! Człowieku ty masz zero wiedzy nie ja :oD

Mowie o edukacji, nie o propagandzie, w tej drugiej bylbys niezly...
              • Gość: Tomson Ufff, odpowiedziałem tobie w drodze wyjątku, IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 07.02.04, 17:22
                ukazując twoją skrajną niewiedzę.
                Jednak nie spodziewaj się mojej odpowiedzi na inne, pełne totalnej niewiedzy i
                głupoty, twoje posty. Poprostu nie chce mi się tracić czasu na dyskusje z kimś
                takim jak ty.
    • swiatlo A niech se pluje.. 07.02.04, 21:15
      USA jest za wysoko i plwociny z powrotem na gebe mu spadaja.
      • Gość: ek Re: A niech se pluje.. IP: *.telia.com 07.02.04, 21:24
        Pluja tylko arabowie i zydzi albo ludzie z bliskiego wschodu aby pokazac
        zniewage ale to nie moja kultora. ja nie pluje.
        Stancie po kazdej swojej stronie granicy i plujcie az wam sliny zabrknie.
        Leprze to niz granaty i bomby.
        • Gość: jojo [...] IP: *.proxy.aol.com 08.02.04, 01:13
    • Gość: Bolonga hehe!heuiha. Biedni Polacy, nic im nie wychodzi IP: *.ip.fedtel.net 08.02.04, 04:48
      Ale to oczywiscie wina wszystkich tylko nie Polakow.

Przeklety jest ten kraj peny ludzi niezdolnych do zadnych osiagniec:-(
      • Gość: Tomosn Jedyną naszą winą jest to że za komuny słuchaliśmy IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 08.02.04, 13:37
        kłamstw amerykańskiej propagandy i obaliliśmy system, który dawał nam jakieś
        osiągnięcia.

Gość portalu: Bolonga napisał(a):

> Ale to oczywiscie wina wszystkich tylko nie Polakow.
        >
        > Przeklety jest ten kraj peny ludzi niezdolnych do zadnych osiagniec:-(
        Na szczęście największe głupki wyemigrowały z Polski do USA :o)
        • Gość: ZZtop Pelno tych wnioskow dleczego nic nigdy nie wyszlo IP: *.ip.fedtel.net 08.02.04, 14:57
          Poniewaz nigdy nie bylo zadnych rezultatow. Polska nigdy nic nie znaczyla i
          nigdy nie zapewnila swoim obywatela jako tako wygodnej egzystencji.
          Fajny ten watek, tobie poswiecony. Gdzie tam Polsce do US? Ale pluj Tomsonie na
          USA tylko tak mozesz poprawic sobie wlasne samopoczucie bo naprawde nie ma na
          co z duma w naszym kraju popatrzec, niestety nie i to juz od wiekow:-(

Jakie osiagniecua? Jakie? Nedza od poczatku do dzisiaj!
          • Gość: Tomson [...] IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 08.02.04, 16:06
            • Gość: hhh CZY TY WIESZ CO OZNACZA TERMIN GLOBALIZACJA? IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 08.02.04, 16:12
              i kiedy miał on swoje poczatki? Chyba nie, ale ja tobie tego nie powiem,
              poniewaz za moja wiedzę ludzie mi płaca i nie zamierzam dzielic sie nia za
              darmo. Ot taki wredny kapitalista jestem.
              PS. W piatek rozpoczałes watek, w którym pisałes o kleskach głodowych w Rosji i
              Chinach. Mówiłes w nim, ze tak było zawsze i ze to niczyja wina. Czy wtym
              przypadku jest inaczej?
              • Gość: Tomson I dlatego terroryści rozwalają wam chałupy IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 08.02.04, 16:38
                a cały świat was nienawidzi.

Gość portalu: hhh napisał(a):

> i kiedy miał on swoje poczatki? Chyba nie, ale ja tobie tego nie powiem,
                > poniewaz za moja wiedzę ludzie mi płaca i nie zamierzam dzielic sie nia za
                > darmo. Ot taki wredny kapitalista jestem.
                USA budowały swoją potęgę rabując i wykorzystując biedne państwa, oraz
                podporządkowując ich gospodarki swoim interesom. Dziś miliony ludzi haruje za
                psie grosze by produkty w USA były nienormalnie tanie. Nie dziwię się więc tej
                desperacji i nienawiści do Stanów Zjednoczonych, tylko czekać aż za wasze
                skurwysyństwo ktoś wam nuka zdetonujew NY czy LA.

• nikodem_dyzma GLOBALIZACJA TO NIE ZARÓWKA 08.02.04, 17:22
              która sie wymyśla. Globalizacja to proces, który sie kształtował przez setki
              lat, a jego poczatki siegaja czasów kiedy USA jeszcze nie istniało. Gdyby nie
              globalizacja to do Europy nigdy nie dotarłby proch i jedwab z Chin, kawa z
              Brazylii czy kinematograf z Francji na cały swiat.
              Mysl tomsonie, bo myslenie ma kolosalna przyszłość.
              • Gość: Tomson Nikt nie walczy z globalizacją, lecz z jej IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 08.02.04, 18:14
                wypaczeniem, które podporządkowuje wszystko na świecie interesom Stanów
                Zjednoczonych.
    • Gość: Stanislaw Polanski Pluj, Pluj Tomson na USA:-) My mamy wiecej sliny IP: 210.8.29.* 11.02.04, 15:33
      bo w Polsce syf coraz gorszy!

Wolnośc i godność sa źródłem praw obywtaleskich.
      Autor: Gość: Józef Zawadzki IP: *.icm.edu.pl
      Data: 10.02.2004 09:28 + odpowiedz na list

-------------------------------------------------------------------------------
      -
      A co jest źródłem tegoż źródła? Oczywiście pewien minimalny dochód o którym
      mówi Europejska Karta Społeczna, Karta Podstawowych
      Praw Socjalnych Pracowników, a przede wszystkim art. 67 naszej Konstytucji
      gwarantujący pomoc w tym zakresie osobom , które
      znalazły się w niekorzystnej sytuacji finansowej z powodu braku pracy.Z ok ok.
      3 mln. bezrobotnych , 2,6 mln nie otrzymuje
      zasiłku dla bezrobotnych, 70% z nich wychowuje dzieci. Jak to jest z tą naszą
      Konstytucją? W sferze skarnego ubóstwa, poniżej
      miniumum egzystencji żyje w Polsce 11,5% obywateli czyli ponad 4mln osób. Żyja
      wolnie i godnie , tak? Poważne pytanie mam: PKB
      rośnie(mimo małych perturbacji) dość dynamicznie, ale gdzie podziwają się
      wypracowywane srodki skoro obszar ubustwa się powiększa
      w przerażającym tempie?!Plan Hausnera, miejmy nadzieję że nie przejdzie,
      obszar ubóstwa pogorszy bo zakłada , UWAGA, OSZCZEDNOSCI
      W SFERZE SPOŁECZNEJ. Oszczędzać w sferze niedoborów -to dopiero geniusz SLD.A
      moze tak Łaskawcy przstanie marnotrawić społeczne
      pieniadze, w taki czy inny sposób okradać budżet?! Wtedy nie będa potrzebne
      cięcia w i tak niedoiwstowanej sferze opieki
      spoełcznej!!!.

• Gość: Tomson Co procesy gospodarcze w kraju opierające się IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 11.02.04, 16:12
        na złodziejstwie i bandyckim dyktacie silniejszych nad słabszymi mają wspólnego
        z inteligencją społeczeństwa.
        Ja nie muszę już nawet nic na ciebie pisać, sam robisz z siebie skończonego
        debila takimi tekstami.
        • Gość: Stanislaw Polanski Maja to wspolnego ze Polacy sobie to wybrali, IP: *.punto.net.ec 11.02.04, 16:45
          Polacy glosuja na swoj rzad i Polacy nie wiedza jak rzadzic swoim krajem co
          jest niewatpliwym znakiem braku inteligencji!

Polski rzad to banda pokluconych przekupek!
          • Gość: Tomson Polacy wybrali w 1980 roku. IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 11.02.04, 16:59
            I tu się z tobą zgodzę, ci co wtedy wybrali taką Polskę jak dzisiaj (czyli
            solidaruchy) to rzeczywiście tępaki. Ale idę w zakład o wszystko, że ty
            popierasz ten solidarnościowy armagedon z początku lat 80-ych, dlatego jesteś
            taki sam tępak.

> Polacy glosuja na swoj rzad i Polacy nie wiedza jak rzadzic swoim krajem co
            > jest niewatpliwym znakiem braku inteligencji!
            Polacy mają przynajmniej prawo wyboru. Tępi Amerykanie wybierają między tymi,
            którym im podsunie dwupartyjny autorytarny rząd i podległe mu koncerny medialne
            i nawet o tym nie wiedzą, dlatego są tacy głupi. :o)

> Polski rzad to banda pokluconych przekupek!
            Lepsze przekupki niż mordercy z Białego Domu, których polityka globalnej
            gospodarczej dominacji kosztuje co roku życie 30mln ludzi.

BŁAGAM CIĘ!!! Pokaż że potrafisz myśleć, myślisz że mnie tak raduje to iż
            Polsko języczni Amerykanie to takie intelektualne dno, to że wam cały czas
            doalam pokazując jacy jesteście tępi wcale mnie nie bawi. :o(
            Pokaż że potrafisz myśleć i zrozumieć, że inteligencja społeczeństwa nie ma nic
            wspólnego z postępowaniem kolesi u władzy, czy z różnymi procesami dziejowymi
            które kształtują siłę państw.
            • Gość: Stanislaw Polanski Czyli nareszcie sie przyznajesz ze polski Narod IP: *.punto.net.ec 11.02.04, 19:11
              Jest za glupi zeby zmienic cos co twoim zdaniem zdecydowanie rujnuje kraj. Tyle
              czasu, od 1980 roku, przeplynelo a Polak nie moze wykombinowac ze to jest BE i
              ze powinien to zmienic? To naprawde znak niesamowitej intelinencji:-) Haha!
              Zaprawde zajebisty narod ktory w 24 lat nie moze wykombinowac jak polepszyc
              swoja sytulacje:-) HIHI!
              • Gość: Tomson Co 100 lat zaborów najpotężniejszych w tym IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 11.02.04, 19:23
                czasie mocarstw, wyniszczenie Polski przez nazistów i zbójecka polityka
                bogatego zachodu przeciw biednym krajom ma wspólnego z intelektem Polaków.
                Czy żydów też nazwiesz idiotami że dali się hitlerowi mordować?
                Indie są kilkanaście razy biedniejsze w dochodzie na głowę mieszkańca od USA, a
                mają o wiele inteligentniejszych informatyków niż USA. To tyle na temat
                debilnych powiązań bogactwa kraju z intelektem jego obywateli.
                Człowieku bezmiar twojej głupoty jest niemierzalny, odpierdol się łaskawie ode
                mnie pedale, bo na twoje zidiociałe posty nie mam zamiaru więcej odpowiadać.
                • Gość: Stanislaw Polanski Zaborow???? mowimy o 1980 roku do teraz. ale IP: *.punto.net.ec 11.02.04, 19:32
                  Czemu Polska pozwalala na zabory? Czemu Polska nigdy nic nie znaczyla? Czemu
                  Polsce wszyscy zawsze kopali w dupe? To chyba wynik tej niesamowitej
                  inteligencji tego narodu ktory nigdy nie potrafil sie nawet obronic.
                  Kto Polsce zabranial byc mocarstwe? Polski intelekt HAHAHAHAHAHA!!!

Masz same usprawiedliwienia poniewaz polski narowd, z wyjatkami paru poetow
                  malarzy i naukowcow ktorych mozna policzyc na palcach jedne3j reki, nigdy nic
                  nie osiagnal HAHAHA!

Widzisz jak latwo jest smiac sie z innego narodu. Tylko trzeba miec cos z glowa
                  zeby zyjadz w tak nedznym kraju smiac sie z tak poteznego kraju jak USA ktory
                  dominuje swiat prawie w kazdej dziedzinie zycia od wieleu wielu lat.
                  • Gość: Tomson Trzeba mieć choć trochę wiedzy i inteligencji IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 11.02.04, 19:37
                    by umieć powiązać następujące po sobie fakty historyczne i ich wpływ na
                    teraźniejszość, ty jej nie masz. Dlatego BEZ ODBIORU!!!
                    I odwal się ode mnie bo nudzi mnie tłumaczenie 100 razy jednej rzeczy
                    skończonym debilom.
                    • Gość: Stanislaw Polanisk Wiedzy sredzy. Nieszczescia polskiego narodu IP: *.punto.net.ec 11.02.04, 19:45
                      ktore uzywasz jako usprawiedliwienie nieudolnosci polskiego narodu sa tylko
                      dowodem braku inteligencji ktora pozwolila na te nieszczescia, brak
                      inteligencji ktora nie potrafila i do dzisiaj nie potrafi przewidziec co sie
                      stanie jutro.

Nedzny narod, nigdy nic nie znaczacy. HAha! Glupku pelny usprawiedliwien i bez
                      zadnych osiagniec:-) HAHAHAHHA!

Pluj Pluj na USA tylko bedac takim nedzazem jakim Polak jest, ty lepiej kup
                      sobie parasol HAHAHAHAH!
                      • Gość: Tomson Polański daj już spokój, nie musisz mi swoją IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 11.02.04, 19:48
                        tępotą udowadniać jak głupi są Polacy, bo ta głupota dotyczy przedewszystkim
                        emigracji w USA.
                        • Gość: Stanislaw Polanski Tak wiem. Glupcy emigrowali i dlatego Polska IP: *.punto.net.ec 11.02.04, 19:53
                          jest taka zajebista HAHAHAHAHAHAH!!!

Prze ile lat narod moze winic przeszlosc za terazniejszosc??? Tylko narod ktory
                          niestety nic nie moze? Nic sie nigdy nie zmienilo i sie nigdy nie zmieni. Po 20
                          latach wolnosci narod nawet rzqadzic soba nie potrafi:-) HAHAHAH!
                          • Gość: Tomson Widzisz ty wymyślasz jakieś irracjonalne, IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 11.02.04, 20:00
                            całkowicie bezsensowne pseudoargumenty na temat głupoty Polaków, a ja nie muszę
                            szukać żadnych argumentów, bo mam ciebie jako najlepszy przykład emigracyjnej
                            głupoty Polaków w USA :oD
                            • Gość: Stanislaw Polanski hehe! Oczywiscie ze mnie atakujesz IP: *.punto.net.ec 11.02.04, 20:08
                              bo nie masz nic jesli chodzi o osiagniecia tej biednej polski :-) NIC!
                              Nedza i polityczne zero od poczatku do dzisiaj:-)

Oczywiscie byly zabory i to dlatego?
                              Stany tez byly pod angielskim jazmem tylko ze Amerykanie ich z kraju
                              wypierdolili i nigdy tej opresji nie uzywali jako usprawiedliwienie:-)
                              • Gość: Tomson Ależ ja ciebie nie atakuję, ty sam robisz z siebie IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 11.02.04, 20:15
                                idiotę. :o)
                                Ja piszę o głupocie Amerykańskiego społeczeństwa, a ty mi w odpowiedzi o
                                tragicznej historii Polski...

> bo nie masz nic jesli chodzi o osiagniecia tej biednej polski :-) NIC!
                                > Nedza i polityczne zero od poczatku do dzisiaj:-)
                                A kim ty jesteś jebany zdrajco???
                                • Gość: Stanislaw Polanski Bzdura! IP: *.punto.net.ec 11.02.04, 20:29
                                  Ty mi anegdotki podajesz i ignorujsz osiagniecia tego mocarstwa a z drugiej
                                  strony nawet anegtotek o madrosci Polakow nie masz a o osiagnieciach nie ma
                                  nawet co mowic heheheheheeh!!!!!!!
                                  • Gość: Tomson Ależ ja wcale nie ignoruję osiągnięć tego mcarstwa IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 11.02.04, 20:41
                                    Co najwyżej nad nimi ubolewam :o(

Lata 1948-1953 to karna agresja USA na Filipiny i krwawe tłumienie
                                    filipińskiego oporu przeciw kolonialnej dominacji USA. Giną tysiące ludzi.
                                    Prawie równolegle w latach 1950-1953 trwa wojna koreańska z udziałem około
                                    miliona żołnierzy amerykańskich. Wojna ta już wygasała i zjednoczenie Korei
                                    było bliskie, gdy nagle do wojny włączyli się Amerykańce.
                                    Wojna ta trwała 37 miesięcy powodując ogromne zniszczenie Korei. Liczba
                                    zabitych, rannych i zaginionych wyniosła około 4 mln osób, w tym tylko 140tys.
                                    obywateli USA. Do dziś trwa wyjaśnianie masakr popełnianych przez żołdactwo
                                    amerykańskie na koreańskiej ludności cywilnej.

W latach 1964-1973 karne ekspedycje ok. 50 tys. żołnierzy USA brały udział w
                                    pacyfikacjach Laosu. Waszyngton oficjalnie wypowiedział wtedy 9 sierpnia 1971
                                    roku układ genewski z 1962 roku o neutralności Laosu. Mało kto wie, że w
                                    okresie od 17 maja 1964 do 27 lutego 1973 roku (data zawieszenia broni)
                                    lotnictwo amerykańskie zrzuciło na Laos około 2,5 mln ton bomb, czyli więcej
                                    niż zrzucono przez całą II wojnę światową w Europie! (The Daily Telegraph
                                    Magazine, 1.02.1974)

W styczniu 1964 USA dokonują kolejnej krwawej agresji na Panamę, którą potem
                                    poprawi desantami marines za rządów George’a Busha w 1989. Zginęły dziesiątki
                                    tysięcy panamskich cywili. Obecnie syn tamtego prezydenta, George W. Bush jr,
                                    zapowiedział, że jako przyszły prezydent USA dokona inwazji zbrojnej w
                                    celu “wyzwolenia Kanału Panamskiego” jeśli statki amerykańskie napotkają w
                                    nim jakiekolwiek trudności (a to jest łatwe zadanie dla CIA), czyli, że
                                    powtórzy krwawą jatkę, jakiej dopuścił się jego tatuś.

Lata 1965-1973 to amerykańska wojna wietnamska, jedna z najbardziej
                                    cynicznych zbrodni mijającego stulecia. Działania wojenne USA i ich
                                    ludobójcza eskalacja powietrzno-morska zakończyły się sromotną klęską
                                    agresora wskutek bohaterskiego oporu i patriotyzmu Wietnamczyków. Koszt
                                    działań przekroczył 137 mld $, udział w walkach wzięło 2,3 mln Amerykanów.
                                    Wojna w 90% uderzała w wietnamską ludność cywilną. Zginęło co najmniej cztery
                                    miliony ludzi, a samą tylko liczbę żyjących kalek i sierot z tej wojny
                                    szacuje się na 6 mln. Straty materialne w zniszczonym dobytku oraz w
                                    zniszczonych dobrach kultury są do dziś niemożliwe do oszacowania. Straty
                                    najeźdźców w porównaniu do strat wietnamskich były stosunkowo nikłe: 56.000
                                    zabitych i 303.000 rannych żołnierzy USA plus 5.000 zabitych i rannych
                                    żołnierzy ich sojuszników np. Australii i Nowej Zelandii (którzy wystąpili w
                                    roli jaką dziś przewiduje się dla Polaków w NATO). Wg źródeł amerykańskich
                                    Wietnamczycy zniszczyli im 4800 helikopterów i 3600 samolotów. Bombardowanie
                                    i ostrzeliwanie Wietnamu pochłonęło ogółem 14-16 mln ton amunicji, co
                                    odpowiada sile ok. 720 bomb atomowych zrzuconych na Hiroszimę w 1945 roku.
                                    Liczba kraterów od wybuchów bomb została w 1972 roku oszacowana przez Kongres
                                    na 26 milionów! Lotnictwo USA użyło również broni chemicznej powodując
                                    defoliację obszaru 40 tys. km kw. Dżungli i lasów namorzynowych, trwałe
                                    wyjałowienie 120.000 ha ryżowisk, zniszczenie unikalnych ostoi dzikiej
                                    przyrody, intoksykację źródeł wody pitnej i zatrucie ponad 1,3 mln ludzi.
                                    Osobną zbrodnią Amerykanów było zrzucenie ogółem 200 tys. ton napalmu (Le
                                    Monde 25.01.1973).

Salwador: od 1980r. do dziś
                                    Szacunkowa liczba ofiar cywilnych: ponad 75.000
                                    Stany Zjednoczone wspierały marionetkowy rząd w El Salvador w represjonowaniu
                                    lewicowej opozycji, manipulacjach wyborczych, mordowaniu setek
                                    protestujących. Z tych przyczyn w 1980r. wybuchło powstanie. USA gorliwie
                                    wsparło rząd Salwadoru znacznymi dostawami broni, pieniędzy i szkoleniami o
                                    łącznej wartości 6 mld USD. W terrorze brały udział tajne misje
                                    amerykańskiego lotnictwa, jak i sił lądowych. Wojna, w której zginęło 75 tys.
                                    cywili, oficjalnie zakończyła się w 1992r. Udaremniono jakiekolwiek
                                    przemiany społeczne. Garstka bogaczy nadal posiada większość ziemi, biedni są
                                    coraz biedniejsi, opozycjoniści boją się ?szwadronów śmierci? wytrenowanych
                                    w ?Szkole Ameryk? w Forcie Benning (Georgia) .

Nikaragua: 1981 - 1990
                                    Szacunkowa liczba ofiar cywilnych: ponad 13.000
                                    Kiedy w 1978r. Sandyniści obalili dyktaturę Somozy, przed Waszyngtonem
                                    zawisła wizja drugiej Kuby. W czasie prezydentury Kartera sabotowanie
                                    rewolucji odbywało się na drodze dyplomatycznej i gospodarczej. Za Reagana,
                                    głównym środkiem stała się przemoc. Przez osiem lat ludność Nikaragui była
                                    terroryzowana przez proamerykańską armię Kontras, złożoną z byłej Gwardii
                                    Narodowej Somozy i innych jego zwolenników. Była to wojna totalna ? na
                                    wyniszczenie. Celem było zniszczenie zdobyczy społecznych i osiągnięć
                                    programów gospodarczych rządu. Palenie szkół, szpitali, wysadzanie portów,
                                    bombardowania, gwałty i tortury były na porządku dziennym. Tak działali ?
                                    wojownicy wolności? Ronalda Reagana. Międzynarodowa organizacja rozwoju Oxfam
                                    stwierdza, że spośród 76 krajów trzeciego świata, w których pracowała,
                                    Nikaragua za Sandynistów była ?wyjątkowym przykładem osiągnięć w poprawie
                                    warunków życia ludności i wspierania jej aktywnego udziału w
                                    procesach rozwoju?. Dekadę po powrocie ?wolnego rynku? Nikaragua jest jednym
                                    z najbiedniejszych krajów świata, gdzie połowa ludności cierpi na
                                    niedożywienie.

Irak: od 1991 r. do dziś
                                    ponad 100 tys. ofiar cywilnych w wyniku wojny w 1991 r., kilkanaście tysięcy
                                    w czasie ostatniej inwazji ok. 2 mln ofiar cywilnych na skutek chorób, braku
                                    wody pitnej, zanieczyszczenia uranem oraz ludobójczych, głodzących sankcji.
                                    Wojna w Iraku była najbardziej krwawą masakrą w historii. Celem amerykańskich
                                    rakiet było każde jedno ujęcie wody w tym pustynnym kraju i każdy jeden
                                    magazyn zbożowy. Powojenna polityka USA wobec Iraku była wielokrotnie
                                    surowsza niż wobec Niemiec czy Japonii po 1945r i nosi cechy eksterminacji
                                    narodu irackiego. Raport Narodów Zjednoczonych ocenia liczbę ludności
                                    cywilnej zmarłej w wyniku braku wody pitnej, lekarstw obłożonych embargiem i
                                    chorobami wywołanymi wskutek użycia bomb zawierających uran, na co najmniej
                                    1,5mln osób, z czego połowa to dzieci do lat 5. Ostatnia bandycka i bezprawna
                                    napaść na Irak była uwieńczeniem 12 letniej zbrodniczej polityki USA wobec
                                    Iraku. Ostateczny efekt to ponad 2mln embarga, obu napaści oraz prowokowanych
                                    przez USA krwawych powstań Kurdów i Szyitów; skażenie całego Iraku
                                    radioaktywnym zubożonym uranem, totalny chaos i zniszczenie tego państw, brak
                                    pracy,podstawowych potrzeb społeczych (z elektrycznością, żywnością i opieką
                                    medyczną na czele).Szczytem ironii jest fakt, że broń biologiczna - pretekst
                                    najnowszej awantury - została przekazana Irakowi przez administrację Reagana
                                    w ramach wsparcia wojny z Iranem Chommeiniego. Broń którą Irak już dawno
                                    zniszczył.

Indonezja, Timor Wschodni, 1957-8, 1965, 1975-99
                                    Szacunkowa liczba ofiar cywilnych: 700-900 tys.
                                    W latach pięćdziesiątych Indonezją rządził Sukarno, charyzmatyczny lider w
                                    typie Nassera. Naraził się swoją polityką neutralności ? odwiedzał zarówno
                                    Waszyngton, jak i Moskwę, czy Pekin. Co gorsza znacjonalizował postkolonialne
                                    holenderskie kompanie i odmówił delegalizacji partii komunistycznej,
                                    wyskującej na demokratycznej drodze dużą popularność. W latach 1957-58 CIA
                                    finansowała kampanie wyborcze konkurentów, przeprowadziła zamach na Sukarno,
                                    uzbroiła opozycyjnych wojskowych, wywołując rebelię, a nawet przeprowadziła
                                    bombardowania. Ponieważ Sukarno przetrwał to wszystko, w 1965 Ameryka
                                    wywołała serię przewrotów, kontr przewrotów i kontr kontr przewrotów,
                                    zakończoną przejęciem władzy przez gen. Suharto i armię indonezyjską, silnie
                                    związaną z armią amerykańską. Masakra, która wkrótce potem nastąpiła,
                                    pochłonęła co najmniej pół miniona ofiar: komunistów, sympatyków komunistów,
                                    przypuszczalnych komunistów i przypuszczalnych sympatyków komunistów. 5 tys.
                                    ofiar pochodziło z listy
                                  • Gość: Tomson I ciąg dalszy amerykańskich osiagnięć po IIWŚ. IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 11.02.04, 20:42
                                    W 1975r. tuż po ogłoszeniu niepodległości przez Timor Wschodni wyspa została
                                    najechana przez wojska Suharto. Inwazja odbyła się za
                                    zgodą USA i z udziałem ich wojsk, choć konstytucja Stanów Zjednoczonych
                                    zabrania używania sil
                                    zbrojnych do agresji. Amerykański sprzęt i szkolenia były pomocne przy każdej
                                    zbrodni reżimu Suharto. Amnesty
                                    International ocenia, że do 1989r. zginęło 200 tys. Timorczyków, czyli niemal
                                    1/3 populacji.
                                    _____________________________________________

***Bombardowania:***

Chiny 1945-46, Korea 1950-53, Gwatemala 1954
                                    Indonezja 1958, Kuba 1959-61, Gwatemala 1960
                                    Kongo 1964, Peru 1965, Laos 1964-73
                                    Wietnam 1961-73, Kambodża 1969-70, Gwatemala 1969-70
                                    Grenada 1983, Liban 1983-84, Libia 1986
                                    Salwador 1980. Nikaragua 1980. Iran 1987
                                    Panama 1989 Irak 1991 Somalia 1993
                                    Bośnia 1994-95 Sudan 1998 Afganistan 1998, 2001
                                    Jugosławia 1999 , ???

***Obalenie demokratycznie wybranych władz***

Iran 1953, Gwatemala 1953, Gujana 1953-64
                                    Irak 1963, Laos 1958-60 ? setki tys. zabitych
                                    Kongo (Zair) 1961, Brazylia 1964, Dominikana 1965
                                    Indonezja 1965 ? 500- 700 tys. zabitych, Chile 1973 ? 3 tys. zabitych, Boliwia
                                    1964, Czad 1982 ? kilkadziesiąt tys. zabitych
                                    Fidżi 1987, Panama 1989 ? kilka tys. zabitych

***Wspieranie krwawych reżimów, masakr, szwadronów śmierci***

Grecja 1949-64, Filipiny 1953-90.
                                    Gwatemala 1953-90. ? 200.000 ofiar, Kambodża 1970.
                                    Tajlandia 1965-73, Kongo (Zair) 1977-78,..Brazylia 1964-79
                                    Filipiny 1970.-90.,..Korea Południowa 1980 - (powstanie w Kwangju -1 tys.
                                    zabitych) ,..Salwador 1980-92 ? 75 tys. zabitych
                                    cywili,..Haiti 1987-94,..Peru od 1990.,..Meksyk od 1990.

***Udział w wojnie domowej:***

Chiny 1945-51,..Grecja 1947-49, Filipiny 1945-53
                                    Korea 1945-53

***Zbrojne agresje:***

Wietnam 1945-73, Kuba od 1959
                                    Timor Wschodni 1975-99 ? 200 tys. zabitych
                                    Nikaragua 1978-90, Surinam 1982-84
                                    Panama 1989, Irak 1990,2003

***Zamachy i próby zamachów:***

1949 Kim Koo, lider koreańskiej opozycji
                                    1950. Zhou Enlai, premier Chin ? kilka prób
                                    1950., 1962 ? Sukarno, premier Indonezji
                                    1953 Mohamed Mossadegh, premier Iranu
                                    1950. Claro M. Recto, lider opozycyjny na Filipinach
                                    1955 Jawaharlal Nehru, premier Indii
                                    1957 Gamal Abdul Nasser, prezydent Egiptu
                                    1959, 1960. Norodon Sihanouk, lider Kambodży
                                    1960 Abdul Karim Kassem, przywódca Iraku
                                    1950.-70. Jose Figueres, prezydent Kostaryki ? 2 próby
                                    1961 Francois Duvalier, przywódca Haiti
                                    1961 Patrice Lumumba, premier Konga
                                    1961 Rafael Trujillo, przywódca Dominikany
                                    1963 Ngo Dinh Diem, prezydent Wietnamu Południowego
                                    1960. Fidel Castro, przywódca Kuby ? wiele prób
                                    1960. Raul Castro, wysoki urzędnik Kuby
                                    1965 Francisco Caama?o, lider opozycyjny Dominikany
                                    1965-66 Charles de Gaulle, prezydent Francji
                                    1967 Che Guevara, bojownik kubański
                                    1970 Salwador Allende, prezydent Chile
                                    1970 Rene Schneider, generał Chile
                                    1970., 1981 Omar Torrijos, przywódca Panamy
                                    1972 Manuel Noriega, szef wywiadu Panamy
                                    1975 Mobutu Sese Seco, prezydent Zairu (Kongo)
                                    1976 Michael Manley, premier Jamaiki
                                    1980-86 Muamar Kadafi, przywódca Libii ? kilka prób
                                    1982 Ajatollah Chomeini, przywódca Iranu
                                    1983 Ahmed Dlimi, zwierzchnik armii Maroka
                                    1983 Miguel d?Escoto, minister spraw zagranicznych Nikargui
                                    1984 dziewięciu komendantów wojsk Sandynistów
                                    1985 szejk Mohamad Hussein Fadlallah, przywódca szyitów libańskich
                                    1991 Saddam Hussein, przywódca Iraku
                                    1998 Osama bin Laden, bojownik islamski
                                    1999 Slobodan Miloszewicz, prezydent Jugosławii

Sabotowanie układu z Kioto:
                                    stanowi terror 5% światowej populacji, zużywającej 20% światowej konsumpcji
                                    ropy naftowej - na reszcie świata

Na podstawie William Blum "Rogue State, A Guide to the World's Only Superpower"
                                    Zed Books, London 2002. Więcej po angielsku:
                                    www.AmericanStateTerrorism.com

Do tego należy dodać wspieranie najkrwawszego, obok hitlera, dyktatora w
                                    historii świata - Pol Pota. Amerykanie wspierali go gdy były już znane jego
                                    bestialskie zbrodnie, gdy było już wiadomo że wymordował 1/3 populacji swego
                                    kraju. Znając te bestialskie fakty Amerykanie wspierali tego psychola tylko po
                                    to dołożyć Wietnamowi.
                                    Amerykanie wspierali protoplastów Mułłów i Talibów w Afganistanie. ZSRR niosło
                                    tam cywilizację, Amerykanie woleli wspierać najgorszych fundamentalistów
                                    islamskich, co doprowadziło do krwawej i niezwykle okrótnej wojny (około 2mln
                                    ofiar, niewyobrażalne okrócieństwo wobec radzieckich żołnierzy), a potem do
                                    wieloletnich rządów talibanu w tym Kraju.
                                    Amerykanie wspierali najgorsze faszystowskie reżimy po IIWŚ, Pinohceta (kilka
                                    tysięcy ofiar) i faszystów a Argentynie (kilkadziesiąt tysięcy ofiar). Rządy
                                    Pinocheta to m.in. szkolenie psów do gwałcenia kobiet, czy zabijanie ludzi za
                                    pomaganie biednym, bo to według tego faszysty i jego siepaczy było oznaką
                                    komunizmu.
        • neceser Putin nam sie lasi, debil Trombol sam zostal 11.02.04, 16:52
          Świat
          PAP, jkl /2004-02-11 13:13:00

Putin zapewnia Busha: Rosja niezawodnym partnerem

Rosyjski prezydent Władimir Putin zapewnił prezydenta USA George'a W. Busha,
          że Rosja pozostaje "stabilnym, niezawodnym i przewidywalnym partnerem" Stanów
          Zjednoczonych - poinformowała służba prasowa Kremla.

W liście, przekazanym osobiście prezydentowi USA przez szefa rosyjskiej
          administracji prezydenckiej Dmitrija Miedwiediewa, Putin proponuje
          skonkretyzowanie rosyjsko-amerykańskiej współpracy w celu
          rozwiania "spekulacji" o ochłodzeniu stosunków między obu państwami.

"Myślę, że poprzez konkretne akty możemy w sposób przekonywający pokazać
          wszystkim, że nasze partnerskie stosunki pozostają niezachwiane, a wszelkie
          spekulacje o jakimkolwiek "ochłodzeniu" między Rosją i Stanami Zjednoczonymi są
          dalekie od rzeczywistości" - podkreśla Putin w swoim liście.

Rosyjski prezydent wymienia długą listę tematów, w których obaj szefowie państw
          zobowiązali się do ścisłej współpracy podczas spotkania w Camp David we
          wrześniu zeszłego roku. Są wśród nich bezpieczeństwo, współpraca naukowa i
          handlowa oraz kwestie regionalne.

Zdaniem Putina, "oczywiście postęp jest różny w różnych sprawach" i "nie
          wszystkie zadania zostały zrealizowane", ale z tego powodu nie
          należy "dramatyzować sytuacji". Według prezydenta Rosji, obu stronom "udało się
          w dużej mierze zmniejszyć dystans pomiędzy porozumieniami politycznymi a ich
          odbiciem w rzeczywistości".

Jednocześnie Putin przyznaje pośrednio, że współpraca rosyjsko- amerykańska
          napotyka trudności w przełożeniu na konkretne fakty, stąd passus o konieczności
          uzupełnienia listy tematów o "niezbędne precyzyjne sformułowania", tak, by
          stała się ona dokumentem "żywym, dynamicznym i zwróconym w przyszłość".

AFP przypomina, że media rosyjskie i amerykańskie zwracały ostatnio uwagę na
          wyraźną stagnację w rosyjsko-amerykańskiej współpracy, zaś politycy z obu
          państw nawoływali do przewartościowania dwustronnych stosunków

Gość portalu: Tomson napisał(a):

> na złodziejstwie i bandyckim dyktacie silniejszych nad słabszymi mają
          wspólnego
          >
          > z inteligencją społeczeństwa.
          > Ja nie muszę już nawet nic na ciebie pisać, sam robisz z siebie skończonego
          > debila takimi tekstami.
    • Gość: Stanislaw Polanski Hej Tomson-A Polacy nie mogli i nadal nie moga:-) IP: *.sucasita.com.mx 17.02.04, 21:02
      Za 35 lat Chiny beda 1sza potega ekonomiczna swia
      Autor: Gość: Adam IP: *.imsbiz.com
      Data: 17.02.2004 20:37 + dodaj do ulubionych wątków

+ odpowiedz na list

--------------------------------------------------------------------------------
      Wzrost PKB w 2003r - ponad 9 %. W ciagu najblizszych 10 lat przewiduje sie
      srednio 6%.Najbogatsze kraje swiata zabiegaja o ich wzgledy. Chinczycy nie
      katoliki, nie "Polaki-najtezsze umysly swiata", a potrafia.No i tamte komuchy
      jakby byly od polskich 50 razy madrzejsze.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka