Dodaj do ulubionych

Fidel Castro, jeden z największych mężów naszych

IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 08.02.04, 14:34
czasów. Rządzi maleńkim państewkiem tuż u stóp amerykańskiego kolosa, mimo
ciągłej nagonki i niezliczonych prób zamachów na niego ze strony CIA i
współpracującej z nią mafii dalej dzielnie się trzyma.
Dzięki Castro Kuba przestała być burdelem dla Amerykańców, Castro wygnał z
Kuby skorumpowany, okradający Kubańczyków rząd i mafiozów, którzy de facto
rządzili Kubą i terroryzowali jej mieszkańców.
Dziś mimo że Kuba jest całkowicie izolowana przez USA i podległe jej kacyki z
obu Ameryk dalej dzielnie się trzyma. Posiada najlepszą służbę zdrowia i
najlepszy socjal na całych Kraibach, opiekę madyczną mają lepszę niż
aktualnie najjaśniejsza pomroczna IIIRP. Są tam kraje które mają PKB per
captia większe od Kuby, jednak redystrybucja dóbr jest tam taka że korzystają
z tego bardzo nieliczni, a większość żyje w nędzy, w prawdziwej nędzy jaką
Kubańczycy poznają dopiero po śmierci Castro...
Obserwuj wątek
    • Gość: Tomson Mężów stanu, chciałem napisać oczywiście. IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 08.02.04, 14:35
    • Gość: V Re: Fidel Castro, jeden z największych mężów nasz IP: 5.3R2D* / *.cogeco.net 08.02.04, 15:08
      Osobiscie nie wierze, ze po odejsciu Castro moga nastapic radykalne zmiany
      systemowe na Kubie. Oczywiscie, ze nastepcy na miare Castro byc moze nie
      bedzie, ale idea ktora pozostawi za soba napewno przetrwa probe czasu.
    • Gość: Darden Bylem na Kubie dwa razy i zapewniam cie ze IP: *.dyn.optonline.net 08.02.04, 15:26
      Kubanczycy nie moga sie doczeka pozbycia sie tego twojego wodza. Tam jest
      sytuacja gorsza niz byla w CCCP i w PRLu i nie mowie o gospodarce ktora po
      prostu nie istnieje. Kobanczykowi nawet nie wolny ruszyc sie poza granice
      swojego kraju, przypomina wam to cos?, nie wolno powiedziec cos negatywnego na
      temat systemu w ktorym zyja, w szkole ucza sie takich samych propagandowych
      bredni o wielkosci komunizmu i nedznym zyciu w USA gdzie murzynow amerykanie
      trzemaja jako niewolnikow. Wiesz jak na Kubie wygladaja wybory? jest tylko
      jeden kandydat:-)?
      Po upadku CCCP sytulacja gospodarcza na kubie zmienila sie z okropnej do
      tragicznej. Skonczyly sie wspomagania z CCCP i ludzie zyja w niesamowitej
      nedzy. Piekena wyspa, biedni ludzie, ktorzy sa wiezniami w swoim wlasnym kraju.

• Gość: Darden Re: Bylem na Kubie dwa razy i zapewniam cie ze IP: *.dyn.optonline.net 08.02.04, 15:37
        Należy jeszcze dodać ze Tysiące Kubańczyków którym udało się uciec z Kuby
        zjednoczyło się na Florydzie tworząc dosyć silną polityczną organizacje która
        domaga się od USA podejmowania kroków które za cel maja obalenie Castrowkiego
        reżimu.
        • Gość: autor Re: Bylem na Kubie dwa razy i zapewniam cie ze IP: 5.3.1R* / *.cogeco.net 08.02.04, 15:45
          Tak to prawda i robia to bardzo efektywnie od 50 lat
        • Gość: Tomson A byłeś w Nikaragui, Salwadorze,Hondurasie, IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 08.02.04, 15:51
          Haiti czy innych "tygrysach" Karaibów? Jak nie to pojedź, porównaj do Kuby i
          wtedy oceniaj. Weź też pod uwagę jak destrukcyjne dla Kuby jest embargo
          amerykańskiego kolosa i podległych mu gospodarczo wszystkich krajów obu Ameryk.
          • Gość: Darden Re: A byłeś w Nikaragui, Salwadorze,Hondurasie, IP: *.dyn.optonline.net 08.02.04, 16:18
            Tomsonie napisałem ci o stosunku Kubańczyków do tego twojego bohatera. Pierwszy
            raz byłem na Kubie przez 6 miesięcy i to parę lat przed upadkiem CCCP.
            Kubańczycy nie chcą tego reżimu który zabrania im słuchania radia, oglądania
            telewizji, czytania książek, wyjazdu z kraju itd. Zapewniam cię ze większość
            Kubańczyków którym nie wolno się otwarcie na ten temat wypowiadać pragnie
            śmierci tego dyktatora. Tak, to jest brutalny dyktator o którego zbrodniach
            usłyszysz dopiero po jego śmierci. Już wkrótce.

Co do innych wysp tego regionu zapewniam cię ze ludzie z tych wysp nie uciekają
            w stronę Kuby , a wręcz odwrotnie. Co roku spędzam wakacje na tych wyspach i
            nie raz rozmawiałem z ludźmi na ten temat.

PS
            Nie ma to w zasadzie wielkiego znaczenia ale Nikaragua, Honduras czy El
            Salwador nie są krajami Karibow.
          • Gość: felusiak Re: A byłeś w Nikaragui, Salwadorze,Hondurasie, IP: *.nyc.rr.com 09.02.04, 00:38
            Drogi Towarzyszu Tomsonow tak sie sklada ze bylem we wszystkich wymienionych
            przez ciebie krajach i powiem ci w tajemnicy, ze Kuba prezentuje sie najgorzej.
            Nawet na tle Hondurasu wyglada biedniutko. Co wiecej ludzie sa apatyczni,
            tak jakby stracili jakakolwiek nadzieje na lepsza przyszlosc.
            Tam jest tak jak za poznego Kani. W sklepie tylko ocet (cukier) reszta jest na
            kartki od herbaty po bielizne, skarpety i obuwie. Bog umiejscowil Kube w dobrym
            klimacie. Nie potrzbuja futer i pierzyn, Nie musza tez ogrzewac mieszkan.
      • Gość: eh Re: Bylem na Kubie dwa razy i zapewniam cie ze IP: 5.3.1R* / *.cogeco.net 08.02.04, 15:38
        Moze Ty i byl tylko niewiele zrozumial
    • abstrakt2003 Tomson 08.02.04, 15:33
      wyjedź tam!
      Bardzo cię proszę!
      To raj wprost stworzony dla ciebie!
      Kupie ci bilet w jedną stronę (mówię to poważnie)
      I będę ci co miesiąc słać paczki z pomarańczami, cytrynami, bananami, cukrem i
      rumem.
      Dzięki temu wyjazdowi uwolnił byś nas od głupoty ktorą nas raczysz w swoich
      postach - wszak w tej oazie dobrobytu, spokoju i tyumfu nad ameryką nikt o
      internecie nie słyszał (a jeżeli nawet to bez swobodnego dostępu).
      Przemyśl Tomson moją propozycję - forsa czeka!
      • Gość: Tomson A ty wyjedź sobie do jakiegoś innego kraju IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 08.02.04, 15:53
        Karaibów i żyj jak przeciętni mieszkańcy tych krajów, a będziesz marzył o
        wyjeździe na Kubę...
        • Gość: ANka No niektorzy tam sie zenia IP: *.ifn-magdeburg.de 08.02.04, 16:20
          ale ze nasz Tomson wyszedl za maz w dodatku wielokrotnie- to jest dopiero mila
          niedzielna nowina. P. tomson, czy mam rozumiec ze pozostali mezowie sa
          mniejszego ´rozmiaru´? Tzn ile konkretnie? 160? Czy ma Pan na mysli rozmiar w
          pasie? Czy dlugosc stopy?
          • Gość: ? Re: No niektorzy tam sie zenia IP: 5.3.1R* / *.cogeco.net 08.02.04, 19:38
            A Pani ANka to niby jakiego rodzaju?
            • Gość: ANka Takiego na jaki nick wskazuje:)/nt IP: *.ifn-magdeburg.de 09.02.04, 13:18
        • neceser Czemu biedni Haitanczycy emigruja na Bahamy, 08.02.04, 16:36
          na Jamajke, d USA, a NIE NA KUBE? Czemu Kubanczycy emigruja do USA? Czemu
          emigranci kubanscy z Florydy ciagle posylaja leki na KUBE. Czemu prostytutki w
          Hawanie sa jedne z najliczniejszych i najtanszych ( popyt-podaz) na Karaibach?
          Gość portalu: Tomson napisał(a):

> Karaibów i żyj jak przeciętni mieszkańcy tych krajów, a będziesz marzył o
          > wyjeździe na Kubę...
          • Gość: Tomson Bahamy to nie państwo lecz terytorium zależne, IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 08.02.04, 18:11
            a na Jamjce wcale nie jest tak różowo.

neceser napisał:

> na Jamajke, d USA, a NIE NA KUBE? Czemu Kubanczycy emigruja do USA?
            A czemu nie emigrują na Haiti, do Hondurasu czy Nikaragui??? Przecież
            bezpieczniej niż do USA...
          • Gość: amen Re: Czemu biedni Haitanczycy emigruja na Bahamy, IP: 5.3.1R* / *.cogeco.net 08.02.04, 19:12
            To jest retoryka takich samych gluptakow, ktorzy uciekaja do Wolneg Swiata
        • abstrakt2003 Re:Tomson ponieważ na FŚ szaleje cenzura... 08.02.04, 18:47
          ...obyczajowa, dlatego nie obdarzę cię epitetem na jaki zasłużyłeś!
          P.S.
          Czy ty czasm stukasz sie w głowę?
      • Gość: jarek-nudziasz A dlaczego my nieszczesliwi ,mamy jemu paczki IP: *.fastres.net 08.02.04, 21:11
        posylac, to on nam bedzie paczki posylal.
    • Gość: mirmil z pewnoscia z najdluzsza broda :)))) IP: *.uBRgrb01.supercable.es 08.02.04, 15:35
    • Gość: Stanislaw Polanski Tak komunizm jest wielki! IP: *.ip.fedtel.net 08.02.04, 15:46

Dlatego wszystkie komunistyczne kraje musialy zamykac swoje granice. Ludzie na
      Kubie tak jak kiedys ruski, Polacy, Ddr-owcy itd zyli w swoim kraju pod
      kluczem.

Z drugiej strony kraje kapitalistyczne musza zamykac swoje granice zeby
      zapobiec imigracji z tych wspanialych komunistycznych krajow.

Puknij sie w glowe Tomson.
      • Gość: Tomson [...] IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 08.02.04, 15:59
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • Gość: Stanislaw Polanski To chyba nie byla odpowiedz na moj post? IP: *.in-addr.btopenworld.com 08.02.04, 16:22
          Ja napisalem o tym ze Komunisztyczne kraje, nie po komunistyczne, musialy
          swoich obywateli trzymac pod kluczem a ty mi o tym ze kraje te stracily po
          obaleniu komuny? Szkoda ze nawet czytac nie potrafisz madry Polaku.
          Komuna to bylo takie przymuszone szczescie, pod kluczemL-)
          • Gość: Tomson [...] IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 08.02.04, 16:35
            • Gość: Stanislaw Polanski Oczywiscie ze musisz ignorowac poniewaz nie masz IP: *.in-addr.btopenworld.com 08.02.04, 17:00
              odpowiedzi na pytanie ktore ci zadalem. Taka prawda boli milosnika komuny ktory
              wie ze w tych wspanialych krajach komunistycznych ludzi trzymalo sie pod
              kluczem. Glupszy jestes od mojego amerykanskiego psa.
              • Gość: Tomson Jaki ty mi zadałeś pytanie??? IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 08.02.04, 17:56
                Ostatnio pytałeś się mnie o banalne fakty historyczne, jak to jest że Polska
                jest taka biedna a Czechy i Węgry nie, ja ciebie odesłałem do książek bo nie
                chce mi się edukować matołów.

Gość portalu: Stanislaw Polanski napisał(a):

> odpowiedzi na pytanie ktore ci zadalem.Taka prawda boli milosnika komuny ktory
                >
                > wie ze w tych wspanialych krajach komunistycznych ludzi trzymalo sie pod
                > Glupszy jestes od mojego amerykanskiego psa.
                Pomyśl jakim ty wtedy musisz być tępakiem, jeśli mi intelektualnie do pięt nie
                dorastasz :o)
                • Gość: Stanislaw Polanski Kretynku ktory czytac nie potrafi. IP: *.in-addr.btopenworld.com 08.02.04, 18:34
                  Dlaczego w krajach komunistycznych ludzi trzyma sie pod kluczem a w
                  kapitalizmie jest to niespotykane i nie potrzebne. Takie kretynku bylo pytanie
                  ale co ja sie moge spodziewac od debilka zakochanegow systemie ktoty juz dawno
                  padl i nigdy nie wroci:-)

• Gość: teminator Re: Oczywiscie ze musisz ignorowac poniewaz nie m IP: 5.3R2D* / *.cogeco.net 08.02.04, 19:17
                Pod psychiatrycznym kluczem pownno sie trzymac takich osobnikow jak Ty i Tobie
                podobnych.
          • Gość: jarek-nudziasz On sie puknal po glowie. i jego odpowiedz.. IP: *.fastres.net 09.02.04, 19:01
            skasowali....wielka pustka.
    • mietek001 Re: Fidel Castro, jeden z największych mężów nasz 08.02.04, 15:49

> Dziś mimo że Kuba jest całkowicie izolowana przez USA i podległe jej kacyki z
      > obu Ameryk dalej dzielnie się trzyma. Posiada najlepszą służbę zdrowia i
      > najlepszy socjal na całych Kraibach, opiekę madyczną mają lepszę niż
      > aktualnie najjaśniejsza pomroczna IIIRP. Są tam kraje które mają PKB per
      > captia większe od Kuby, jednak redystrybucja dóbr jest tam taka że korzystają
      > z tego bardzo nieliczni, a większość żyje w nędzy, w prawdziwej nędzy jaką
      > Kubańczycy poznają dopiero po śmierci Castro...
      ====================================================

Drogi kolego, nie wiem, czy mam plakac czy sie smiac po przeczytaniu twojego
      postu ... Wlasnie wrocilem z Kuby po trzy tygodniowym pobycie na wakacjach.
      Owszem, hotel, w ktorym mieszkalem (wybudowany i kierowany przez zachodnia
      firme) byl niczego sobie, wspaniala plaza i blekitny ocean sprawily, ze
      polubilem to miejsce natychmiast. Zechcialem rowniez zobaczyc reszte wyspy wiec
      wypozyczylem skuter i pojechalem az do samej Havany. To, co zobaczylem
      wygladalo nieco inaczej od twojej opowiesci. Sypiace sie domy strasza ciemnymi
      otworami bedacymi kiedys oknami. Setki prostytutek oferuje roznego rodzaju
      servisy za doslownie centy. Na chodnikach mnostwo brudnych dzieci
      zaczepiajacych przechodniow i blagajacych o wszystko. Jadac powoli wsrod
      zaduchu zauwazylem w pewnym momencie kobiete w srednim wieku trzymajaca za reke
      male dziecko. Przykucnela (myslalem, ze zle poczula sie), zrobila kupke, siusiu
      i poszla dalej ... Po kilkunastu minutach zapragnalem wydostac sie stamtad jak
      najszybciej. W hotelu zaprzyjaznilismy sie (jezeli moznaby to tak nazwac) z
      kubanskim kelnerem, ktory opowiadal nam duzo o zyciu ludzi na Kubie. Opieka
      lekarska i to ta bardzo prymitywna istnieje praktycznie tylko dla ludzi, ktorzy
      maja dolary. Zwykly obywatel musi leczyc n.p. raka aspiryna albo srodkami
      przeczyszczajacymi. AIDS i rak wybija kubanczykow tysiacami. Ludzie zebow nie
      lecza ale wyrywaja, kiedy te popsuja sie. Podobno na Kubie jest tylko dwoch
      dentystow zblizonych standartem leczenia do USA. Biora ciezkie pieniadze (jak
      na kubanskie warunki) i lecza tylko tych wybranych. Wiekszosc Kubanczykow nie
      uzywa pasty do zebow, bo jej poprostu nie ma. Czyszcza zeby specjalna mocna
      trawa, ktora rosnie nad oceanem (cos w rodzaju floss). Dezodorantow nikt nie
      uzywa, bo nie ma. Brud i smrod jest normalna czescia kubanskiego zycia. Dobrze
      zyje tylko elita: rzad i pracownicy zachodnich hoteli. Socjalna opieka, jak to
      kolega opisal istnieje tylko dla tych, ktorzy maja znajomosci i dolary
      (kubanska waluta nie istnieje). Pietrzak powiedzial kiedys, ze jak komunizm
      zainstaluja na Saharze to i piasku tam nawet zabraknie.
      Pozdrawiam - Mietek
      P.S. Powinienes odwiedzic strone www.polskaludowa.com i sprobowac
      umiescic tam swoja wypowiedz.
      • Gość: Tomson Na ogół ludzie w tworkach mają trochę ciekawsze IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 08.02.04, 16:03
        zwidy...

> wypozyczylem skuter i pojechalem az do samej Havany. To, co zobaczylem
        > wygladalo nieco inaczej od twojej opowiesci. Sypiace sie domy strasza ciemnymi
        > otworami bedacymi kiedys oknami. Setki prostytutek oferuje roznego rodzaju
        > servisy za doslownie centy. Na chodnikach mnostwo brudnych dzieci
        > zaczepiajacych przechodniow i blagajacych o wszystko. Jadac powoli wsrod
        >zaduchu zauwazylem w pewnym momencie kobiete w srednim wieku trzymajaca za reke
        >
        > male dziecko. Przykucnela (myslalem, ze zle poczula sie),zrobila kupke, siusiu
        >
        > i poszla dalej ... Po kilkunastu minutach zapragnalem wydostac sie stamtad jak
        > najszybciej. W hotelu zaprzyjaznilismy sie (jezeli moznaby to tak nazwac) z
        > kubanskim kelnerem, ktory opowiadal nam duzo o zyciu ludzi na Kubie. Opieka
        > lekarska i to ta bardzo prymitywna istnieje praktycznie tylko dla ludzi,ktorzy
        > maja dolary. Zwykly obywatel musi leczyc n.p. raka aspiryna albo srodkami
        > przeczyszczajacymi. AIDS i rak wybija kubanczykow tysiacami. Ludzie zebow nie
        > lecza ale wyrywaja, kiedy te popsuja sie. Podobno na Kubie jest tylko dwoch
        > dentystow zblizonych standartem leczenia do USA. Biora ciezkie pieniadze (jak
        > na kubanskie warunki) i lecza tylko tych wybranych. Wiekszosc Kubanczykow nie
        > uzywa pasty do zebow, bo jej poprostu nie ma. Czyszcza zeby specjalna mocna
        > trawa, ktora rosnie nad oceanem (cos w rodzaju floss). Dezodorantow nikt nie
        > uzywa, bo nie ma. Brud i smrod jest normalna czescia kubanskiego zycia. Dobrze
        > zyje tylko elita: rzad i pracownicy zachodnich hoteli. Socjalna opieka, jak to
        > kolega opisal istnieje tylko dla tych, ktorzy maja znajomosci i dolary
        > (kubanska waluta nie istnieje). Pietrzak powiedzial kiedys, ze jak komunizm
        > zainstaluja na Saharze to i piasku tam nawet zabraknie.

Nie wiem czy jesteś umysłowo chory, czy czerpiesz przyjemność z pisania takich
        paszkiwili. Tak czy siak dyskusja z tobą jest bezcelowa...
        • mietek001 Re: Na ogół ludzie w tworkach mają trochę ciekaws 08.02.04, 19:25

> Nie wiem czy jesteś umysłowo chory, czy czerpiesz przyjemność z pisania
          takich
          > paszkiwili. Tak czy siak dyskusja z tobą jest bezcelowa...
          ========================================================
          To, co napisalem nie jest zadnym, jak to ty nazwales paszkwilem lecz tym, co
          zaobserwowalem bedac na Kubie i uslyszalem od Kubanczykow. Pan Bog nam dal
          oczy, uszy i jezyk, zebysmy wiedzieli, co dzieje sie w kolo i przekazali innym
          te informacje. Naprawde nie rozumiem twojej odpowiedzi dosc ofensywnej nawiasem
          mowiac.
          Pozdrawiam mimo wszystko - Mietek.
          • Gość: Tomson A ty jak się czujesz gdy jacyś idioty opowiadają IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 08.02.04, 20:00
            na zachodzie niestworzone rzeczy o Polsce, że u wszędzie chaty kryte strzechą,
            że wszyscy jeżdżą furmankami, że wszyscy ogrzewają się paląc drewno???
            Czy podoba ci się że ktoś tak szkaluje twój kraj, bo mi nie, a Kubańczycy mają
            takie samo prawo do odczuć gdy jakiś debil mówi że tam się sra na ulicach a
            każda kobieta odda się za parę centów...
            • mietek001 Re: A ty jak się czujesz gdy jacyś idioty opowiad 08.02.04, 21:51

> na zachodzie niestworzone rzeczy o Polsce, że u wszędzie chaty kryte
              strzechą,
              > że wszyscy jeżdżą furmankami, że wszyscy ogrzewają się paląc drewno???
              > Czy podoba ci się że ktoś tak szkaluje twój kraj, bo mi nie, a Kubańczycy
              mają
              > takie samo prawo do odczuć gdy jakiś debil mówi że tam się sra na ulicach a
              > każda kobieta odda się za parę centów...
              ==================================================
              Nie wiem, o jakim Zachodzie mowisz. Ja takich opinii nie spotkalem a mieszkam
              tu ponad 20 lat. Jesli chodzi o Kube to napisalem o tym, co widzialem na wlasne
              oczy, uslyszalem wlasnymi uszami, dotknalem wlasnymi rekoma i poczulem wlasnym
              nosem. Czy mozna dowiedziec sie wszystkiego o danym kraju bedac tam tylko 3
              tygodnie? Napewno nie ale jest to lepsza metoda poznawania niz czytanie
              propagandowej sieczki, zaslepiona wiara w jakas ideologie i przerazliwy wrzask
              na tych, ktorzy sie z toba nie zgadzaja. Taka metode dyskusji mozna niestety
              zobaczyc tylko na polskim forum ...
              Pozdrawiam i niech tobie zawsze slonce swieci w nadmorskim Slupsku.
    • Gość: Kuba BURDELEM TO KUBA JEST NADAL IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 08.02.04, 16:02
      Mam na imie Kuba i w tym roku poznałem dwóch Włochów. Jak im powiedziałem, jak
      brzmi moje nazwisko po polsku, to sobie przyjaźnie zazartowali, że Kuba to
      miejsce, gdzie mezczyźni jadą na tanie kobiety.
    • Gość: Stanislaw Polanski Castro taki wielki? Dlaczego ludzie pod kluczem? IP: *.in-addr.btopenworld.com 08.02.04, 17:09
      Niech Castro otworzy swoje granice i zobaczymy czy ktos w tym kraju zostanie.
      Powiedz mi dlaczego Kubanczykom nie wolno z kraju sie ruszac? On ich chyba tak
      bardzo kocha a oni co dziennie ryzykuja zycie uciekajac od niego na kajakach,
      pontonach, kolach samochodowych itd :-)

Dlaczego wszystkie komunistyczne kraja zabranialy obywatela wyjazdu?:-)
      Dlaczego? Kapitalistyczne kraje sie tego nie obawiaja i ich obywatele maja
      wolnosc poruszania sie po calym swiecie. Ciekawe:-)
      • Gość: mewa Re: Castro taki wielki? Dlaczego ludzie pod klucz IP: *.inteko.com.pl 08.02.04, 17:52
        Otworzył granice dwa lata temu lecz bardzo demokratyczna Ameryka odsyłała
        wyjeżdżających kubńczyków spowrotem na Kubę.
        • Gość: Tomosn Zostaw palantańskiego... IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 08.02.04, 17:59
          Gdy napiszesz jakąś konstruktywną krytyką na Amerykę, to jego jedynym
          argumentem jest to, że w Polsce jest nędza i bezrobocie.
          I jak można z czymś takim podejmować dyskują????
          • Gość: Stanislaw Polanski Oczywiscie nadal nie masz odpowiedzi dlaczego IP: *.in-addr.btopenworld.com 08.02.04, 18:27
            w komunie ludzi w kraju musieli zamykac:-)

A co do konstruktywnej krytyki i reakcji na fakty tak ty sie zachowujesz:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=10626681&a=10627939
            Nie wspominajac tego ze juz chyba w czwartym z poscie w moim kierunku
            ignorujesz ten fakt ze ludzie w komunie zyja pod kluczem:-)

• neceser czemu je zaraz oitem zaknal? 08.02.04, 18:08

Bo prawdziwa wolnosc mu nie w smak? Amerykanie nie maja mozliwosci odmowy
          normalnego ruchu ludnosci. Np. turystyki z Kuby. Ale nie o to casteacie
          chodzilo.
          Gość portalu: mewa napisał(a):

> Otworzył granice dwa lata temu lecz bardzo demokratyczna Ameryka odsyłała
          > wyjeżdżających kubńczyków spowrotem na Kubę.
        • Gość: Stanislaw Polanski Bzdura! Castro otworzyl granice dla paru przestepc IP: *.in-addr.btopenworld.com 08.02.04, 18:29
          Po co takie klamstwa. Czy chcesz mi powoedziec ze Kubanczycy boga dzisiaj ze
          swojego kraju j=kiedy chca wyjechac? Opieraj dyskusje na faktach anie
          marzeniach. Pojedz sobie do Miami i porozmawiaj z Kubanczykami ktorzy od wielu
          lat nie widzieli swoich rodzin.
          • Gość: Rick Re:do mietka -o dwoch dentystach na Kubie IP: *.proxy.aol.com 08.02.04, 18:52
            ciesze sie niezmiernie ze udal Ci sie urlop na Kubie,udaje sie on wiekszosci
            Polakow tam jezdzacych ,szczegolnie tych z Kanady,jak w drodze powrotnej
            zakupisz pudelko dobrych cygar ktore po sprzedaniu, oplaca ci cala podroz.Nie
            chce tutaj wchodzic w polityke,wiadomo jest tam ogolny syf i balagan,maja za to
            super cygara,dobry rum,muzyke jazzowa,sportowcy sa jednymi z lepszych w swiecie
            i nie robia tego dla pieniedzy i nie osmieszaj sie ,ze na calej wyspie jest
            dwoch dentystow,pozdrawiam.
            • mietek001 Re:do mietka -o dwoch dentystach na Kubie 08.02.04, 22:05
              Gość portalu: Rick napisał(a):
              > Nie chce tutaj wchodzic w polityke,wiadomo jest tam ogolny syf i balagan,maja
              > za to super cygara,dobry rum,muzyke jazzowa,sportowcy sa jednymi z lepszych w
              > swiecie i nie robia tego dla pieniedzy i nie osmieszaj sie ,ze na calej
              >wyspie jest dwoch dentystow,pozdrawiam.
              ====================================================
              Jest tam masa dentystow ale na poziomie ... kubanskim - zakladaja plomby "na
              zywca" i t.p. Dentystow na poziomie USA jest podobno tylko dwoch. Tak mi
              powiedzial Kubanczyk. Jesli chodzi o muzyke, sportowcow, rum i t.d. i t.d. to
              niestety szarzy obywatele na tej biednej wyspie z tego nie korzystaja ale
              widoki i plaze maja wspaniale.
      • Gość: po.... Re: Castro taki wielki? Dlaczego ludzie pod klucz IP: 5.3R2D* / *.cogeco.net 08.02.04, 19:22
        Dlatego. ze masz trudnosci podstawowe w rozumieniu postawowych zeczy
    • lee.miller to kiedy tam emigrujesz z pomrocznej IIIRP? :D n/t 08.02.04, 18:54
    • Gość: usa Za niewolnictwa była doskonała opieka zdrowotna IP: *.client.comcast.net 08.02.04, 20:31
      Właściciel niewolników bardzo dbał o zdrowie swoich niewolników i zapewniał im
      dach nad głową, bo to był jego MAJĄTEK. Okrucieństwa, o których czytamy w
      "Chacie Wuja Toma" to był margines. Niewolnik wcale tanio nie kosztował i
      jeśli umarł z powodu choroby, to oznaczało to dla właściciela spora stratę finansową.

Dlatego niewolnicy mieli w większości wypadków zapewniony i dach nad głowa, i
      opieke medyczna przyzwoita jak na owe czasy. Podobnie jak dzis INWENTARZ ZYWY
      u kazdego dobrego gospodarza na farmie.

Dla Fidela Castro Kubanczycy stanowia po prostu rodzaj ZYWEGO INWENTARZA
      i dlatego maja i opieke zdrowotna i zapewniony jakis tam dach nad głową. Tak, jak,
      powiadam, bydło domowe ma u każdego rozsądznego farmera.

I w ten sam sposób, w jaki bydło domowe nie ma swobód, Kubańczycy ich też nie mają.
      Pastwisko i obora! Poza nie ruszyć sie nie mogą!

Jak krowa się skaleczy na pastwisku, albo rano nie chce wstać i wuyjśc z obory, to farmer
      zaraz dzwoni po lekarza.

Jak syn gospodarza się skaleczy na pastwisku, to farmer mu mówi:"Idź naklej sobie plasterek".
      Farmer w wielu wypadkach traktuje BYDŁO DOMOWE LEPIEJ NIŻ WŁASNE DZIECI.

Castro dba o Kubańczyków jakby dbał o swoje bydło domowe, nie o swoje dzieci.
    • maniekxxx [...] 08.02.04, 21:33
    • galaxy2099 Czy jest jakas granica glupoty ktorej czlowiek 08.02.04, 21:46
      ... nie moze przekroczyc.
      Czerwony ludku jestes dowodem na to, ze granic takich nie ma.
      Mysle, ze po smierci Castro moglbys udac sie na Kube i powiedziec te slowa
      Kubanczykom zachecajac go do kontynuowania tej wspanialej polityki.
      Tylko cos mi sie wydaje, ze zywy z Kuby bys nie wyjechal.
      • Gość: ok Re: Czy jest jakas granica glupoty ktorej czlowie IP: 5.3.1R* / *.cogeco.net 08.02.04, 22:03
        Tak, gluptakowi sie to moze tylko wydawac.
      • Gość: Tomson Re: Czy jest jakas granica glupoty ktorej czlowiek IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 08.02.04, 23:02
        galaxy2099 napisał:

> ... nie moze przekroczyc.
        Nie wiem, ale uważnie obserwuję ciebie,crassusa,trajanusa i paru "gości" z USA
        (jojo,chała,polański). ;oD
        Jak coś zaobserwuję dam ci znać, ok? ;oD
        • Gość: dziki Zaledwie pare twoich postow przeczytalem i IP: *.dyn.optonline.net 09.02.04, 00:47
          musze sie przyznac ze twoja glupota przekracza ludzka wyobraznie. Albo sobie z
          nas jaja robisz, i twoje wypowiedzi sa tylko zartem, albo jestes
          niedorozwiniety:-(
          • Gość: Tomson Dziku, jak mogłem zapomnieć... :o( IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 09.02.04, 01:08
            Przepraszam...

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=10626681&a=10635651
            oczywiście powinno tam być: (jojo,chała,polański,dziku). Teraz już dobrze? ;o)
          • maniekxxx Re: Tomson to pacjient szpitala psychiatr 09.02.04, 01:10
            Ten debil Tomson -studiowal kiedys psychiatrie, no i
            wkoncu pomieszaly mu sie polkule w glowie-wiec co
            myslal pozytywnego to obecnie pisze negatywnie i na
            odwrot.Szkoda go jednak ze tak zakonczyl ta swoja
            nauke.
            • Gość: dziki Do maniexxxx IP: *.dyn.optonline.net 09.02.04, 01:20
              Tyn kretyn naprawde istnieje? To nie jest jakis zart? On naprawde wierzyw to co
              pisze?????????
    • Gość: Stanisław Re: Fidel Castro, jeden z największych mężów nasz IP: *.dip.t-dialin.net 09.02.04, 01:41
      Byłem na Kubie w grudniu przez trzy tygodnie z kolegą.
      Jako że kumpel zna hiszpański mogliśmy poznać wielu ludzi.
      Wchodziliśmy do domów, byliśmy zapraszani na obiady i wystarczyło to
      że pokochaliśmy tych ludzi.
      Są mili, serdeczni i gościnni.
      Najniższe zarobki oscylują w okolicach 15 dolarów na miesiąc, ale...
      Wszystko jest niesamowicie tanie.
      W co drugim domu mieszka członek tej ich tam komunistycznej partii i
      jego obowiązkiem jest znać i zajmować się najbliższymi sąsiadami.
      Polega to na tym, że tym co są na gołej pensji państwowej wydaje
      zeszyt z kartkami na towar i to w zupełności wystarcza na miesięczne
      przeżycie.
      W tych ich tanich sklepach kartkowych widziałem w sprzedaży mleko, chleb,
      szynkę i mięso.
      Tak jak kiedyś było u nas trzeba niestety czekać aż coś dowiozą.
      Na ulicach pełno stoisk z kanapkami a najtaniej można już kupić bułkę
      z szynką za 3-4 peso. Za 1 dolara jest 26 peso.
      Większość Kubańczyków jakoś sobie dorabia.
      Nikt nie żebrze na ulicach, nikt nie zaczepia o pieniądze, o może czasami
      dzieci proszą o słodycze.
      Opieka medyczna jest rzeczywiście dobra, a AIDS w ilościach śladowych.
      Na Kubie jest internet bo sam z kawiarenki internetowej korzystałem tyle
      że za drogo na przeciętną kieszeń - 6-10 dolarów za godzinę.
      Jeśli ktoś ma komputer prywatnie - ma tzw. intrenet to znaczy tylko na
      teren kraju ale też pocztę emailową i to już z całym światem.
      Z pewnym Kubańczykiem wymieniłem po powrocie już po kilkanaście maili.
      Ludzie z tego stanu rzeczy nie są szczególnie zadowoleni ale zauważają
      w ostatnich latach ciągłą poprawę.Najgorze były lata 1990-1996, po tym
      Kuba otworzyła się na zagraniczne inwestycje i takie napływają.
      Niezrażeni amerykańskimi pohukiwaniami inwestują na Kubie Niemcy, Hiszpanie
      Włosi i Francuzi.Powstaje coraz więcej hoteli, nowoczesna sieć linii
      autobusowych i cała infraktustura turystyczna. Coraz więcej Kubańczyków
      znajduje tam zatrudnienie. Na zaproszenie Kubańczyk może wyjechać do Europy
      i w większości wypadków to się udaje. Z wiadomych powodów trzeba takiemu
      opłacić bilet lotniczy. Właśnie latem ma mnie jeden taki odwiedzić.
      Kubańczycy, jak zauważyłem darzą Europejczyków większą sympatią niż
      Amerykanów - wiadomo embargo. W Europejczykach też upatrują swoją przyszłość
      i powodzenie.
      Lodkami i pontonami czasami próbują się dostać na Florydę bo to bliżej
      niż do Europy.
      Nade wszystko cenią sobie jednak wolność bo zaznali już i hiszpańskiego i
      amerykańskiego kolonializmu. Kolonializm amerykański z okresu przed
      rewolucją wspominają jako rabunkowy bo oparty na mafii amerykańskiej.
      Wszysko co opisałem dowiedziałem się z prywatnych i nieskrępowanych
      wieczornych rozmów przy rumie i wspaniałych kubańskich rytmach.
      • Gość: Rick Re: podobne zdanie jak Stanislaw ma wielu IP: *.proxy.aol.com 09.02.04, 03:21
        nie dyskutujac o polityce,tak wlasnie jest na Kubie,ale zeby wiedziec jak jest
        to nie wystarczy pojechac do hotelu z kawalkiem odgrodzonej plazy z
        basenem,chodzic na posilki i pic darmowe drinki w barze,wiadomo wszystko
        zaplacone,trzeba sobie zadac troche trudu ,wychylic sie w strone miejscowych
        ludzi i dowiedziec troche o ich zyciu,zobaczyc to i owo.A w Rumunii co
        jest!?,byl syf za komuny,teraz wcale nie jest lepiej jak nie gorzej, a system
        sie zmienil.
        • maniekxxx Re: podobne zdanie jak Stanislaw ma wielu 09.02.04, 03:58
          Za to juz takie kraje jak :WEGRY,CZECHY,SLOWENIAi ostatnio
          Bulgaria w przeciagu tych samych lat co Polska,Rumunia-
          juz doganiaja koncowke UE -Portugalie czy Grecjie.Po
          wejsciu oficialnym za doslownie pare lat napewno
          dosiegna te slabsze kraje UE.pOTEM zaPEWNE beda
          siegac wyzej.Zapytajcie sie wlasnie a gdzie jest
          Polska,Rumunia czy Rosjia-i czyja to wina ze nasz kraj
          stacza sie w przepasc, a niedawni kamradzi ideologiczni -
          sa na przedsionku sukcesywnego odbudowywania ich
          gospodarek.Zapytajmy sie samych siebie?- dlaczego inne
          kraje post komunistyczne moga polepszyc sobie byt, a w
          Polsce niemozna, i jak mozna naprawic zaistniale
          bledy.To nie kto inny winny jest biedy polakow -jak
          sami polacy.Komuchy z SLD- zwiekszyli stopien bezrobocia
          z 14 % do 25 % w przeciagu niecalych 2 lat.
      • Gość: Mars Re: Fidel Castro, jeden z największych mężów nasz IP: 64.63.244.* 09.02.04, 03:32
        i tak wlasnie jest jak Stanislaw napisal anie jak projekcje buszewictwa
        forumowego to widza. Za Batisty Kuba byla najgorszym smietnikiem hameryki z
        prostytucja jako narodowa galezia gospodarki. Po tych latach upodlenia
        Kubanczycy (jak wiekszosc krajow Ameryki Lacinskiej) nie dazy specjlna
        sympatia Hameryki. Wiekszosc woli zyc biednie ale z godnoscia.
        Au contrary obecna Polska..
        • Gość: jarek-nudziasz Teraz nie jest wielkim Burdelem. IP: *.fastres.net 09.02.04, 08:35
          A czym jest, moze mi wyjasnisz , dlaczego tam prawie zawsze jezdza ,ci co maja
          problemy z kobietami we wlasnym kraju.
          Za Batisti, Burdele byly tylko w Havanie, poza nia, mogles sobie sam obciagac.
          Pozatym Kuba byla 5 najbogatszym krajem obu Ameryk, a to ,ze Fidel sym imigranta
          mogl skonczyc studia i przezyc wiezienie ( nie zlikwidowali go, w ten sam sposob
          jak on likwiduje innych, za duzo mniej) bylo dowodem na co?

Dobre jest to , jezeli niski zarobek wynosi 15 $, a godzine internetu 10$ to
          napewno internet jest dla wszystkich dostepny.
          • Gość: Tomson A dzięki komu tak jest??? IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 09.02.04, 13:17
            > Dobre jest to , jezeli niski zarobek wynosi 15 $, a godzine internetu 10$ to
            > napewno internet jest dla wszystkich dostepny.
            Kto kontroluje cały sharware i montownie hardware na dalekim wschodzie???
            Podpowiem to samo państwo które nałożyło embargo na Kubę!!!

PS. Jaro-nudziaszu, bardzo mnie interesuje związek Arabów z sytuacją na Kubie,
            ty napewno wiesz coś o tym. ;o)
            • Gość: jarek-nudziasz O zwiazku Arabow z Fidelem juz pisalem. IP: *.fastres.net 09.02.04, 17:17
              Bo choc sie wzajemnie tak bardzo kochaja, to Araby niestety pchaja sie do
              korupnej ,kapitalistycznej Europy, aby na socjalach zyc - cos im wielka idea
              komunistyczna jako sposob zycia nie odpowiada, albo tez , na Kubie nie ma kogo
              wyzyskiwac , bo wszystkich Fidel zrownal.... z poziomem ziemi.
              Pozatym Kubanki w przeciwienstwie, od pewnych kobiet za swoje uslugi, chca byc
              placeni w dollarach i nie robia tego za darmo w imie solidarnosci ploletariackiej.
    • Gość: ABE TOMSON U ROCK!!! IP: *.dialup.xtra.co.nz 09.02.04, 09:40
      No chyba kazdy przyzna, ze to najbardziej extravagancki, oryginalny gosciu na
      tym forum, ten nasz mlody entusiasta Tomson :)
      • Gość: Tomson Hej maleńka! To był komplement, czy krytyka ;o) IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 09.02.04, 13:15
        Gość portalu: ABE napisał(a):

> No chyba kazdy przyzna, ze to najbardziej extravagancki, oryginalny gosciu na
        > tym forum, ten nasz mlody entusiasta Tomson :)
    • wielki_czarownik Tomson 09.02.04, 10:54
      Do tej pory myślałem, że jesteś inteligentnym człowiekiem o dziwnych poglądach. Teraz wiem, że jesteś równie głupi co Krasula. Nic tylko ręce załamywać. Odpowiedz mi może na 2 pytania:
      1. Dlaczego na Kubie nie ma dostępu do internetu?
      2. Dlaczego co rok tysiące ludzi ucieka z Kuby gdziekolwiek się tylko da?
      Dramat człowieku. Ty się naprawdę powinienneś leczyć na głowę.
      • Gość: Sanisław Re: Tomson IP: *.dip.t-dialin.net 09.02.04, 11:12
        Ta sama odpowiedź na oba pytania.
        Z powodu braku pieniędzy.
        Ad. 1. Internet w kawiarenkach internetowych kosztuje średnio 8§/h
        ale mimo to na wolne miejsce czekałem ok.1 godziny.
        Zasadniczo więc o wiele za drogo jak na Kubańczyka.
        Prywatnie w domach jak kogoś na to stać może mieć tzw. intrenet bez dostępu
        do stron poza Kubą ale z niczym nieograniczoną pocztą elektroniczną.
        Ad. 2. Wyjazd do Europy wiąże się z niewyobrażalnymi wydatkami oraz
        zaproszeniem od turysty. Ale widziałem w samolocie Kubańczyków.
        Tratwa jest z pewnością tańsza.
      • Gość: Tomson Re: Tomson IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 09.02.04, 13:13
        wielki_czarownik napisał:

> Do tej pory myślałem, że jesteś inteligentnym człowiekiem o dziwnych poglądach
        > Teraz wiem, że jesteś równie głupi co Krasula. Nic tylko ręce załamywać.
        Crassula ma przynajmniej sprecyzowane poglądy, a ty tak nienawidząc komunizmu
        usprawiedliwiasz prawie wszystkie amerylańskie zbrodnie po IIWŚ, a mimo to
        dalej nienawidzisz USA.

> Odpowiedz mi może na 2 pytania:
        > 1. Dlaczego na Kubie nie ma dostępu do internetu?
        Jest, ale nie powszechny. Dzięki chorej globalizacji Amerykanie kontrolują cały
        rynek komputerowy (w tym montownie PCteców na Tajwanie), więc brak interneru to
        jeden ze skutków embarga.

> 2. Dlaczego co rok tysiące ludzi ucieka z Kuby gdziekolwiek się tylko da?
        NIE GDZIEKOLWIEK SIĘ DA, ale tylko do USA. A wiesz dlaczego nie uciekają do
        pobliskich państw karaibskich, mimo że bezpieczniej??? Bo tam jest jescze
        gorzej niż na Kubie! Może i niektóre mają większe PKB per captia od Kuby, ale
        redystrybucja dóbr jest taka, że kożysta z tego tylko bardzo wąska grupka
        najbogatszych, a większość ludzi żyje w dużo gorszej nędzy niż na Kubie.

> Dramat człowieku. Ty się naprawdę powinienneś leczyć na głowę.
        Ja??? Spójrz na siebie? Kuba zła, ZSRR złe, to po jaką cholerę ty na te USA
        naskakujesz??
        • wielki_czarownik Re: Tomson 09.02.04, 13:28

> Crassula ma przynajmniej sprecyzowane poglądy, a ty tak nienawidząc komunizmu
          > usprawiedliwiasz prawie wszystkie amerylańskie zbrodnie po IIWŚ, a mimo to
          > dalej nienawidzisz USA.

Ja?? Przeczytaj moje wypowiedzi np. o Orange Agent. I pokaż choć jedną wypowiedź w której usprawiedliwiałem zbrodnie USA (w dowolnym wątku i temacie). A komunizmu nienawidzę jak zarazy.

> Jest, ale nie powszechny. Dzięki chorej globalizacji Amerykanie kontrolują cały
          >
          > rynek komputerowy (w tym montownie PCteców na Tajwanie), więc brak interneru to
          >
          > jeden ze skutków embarga.

HAHAHAHAHAHAHAHA!!!! Dostęp był, ale został częściowo zablokowany przez Fidela. Ponadto patrz na post wyżej - dostęp jest ale tylko do stron kubańskich - zawierających jedynie słuszne tezy.

> NIE GDZIEKOLWIEK SIĘ DA, ale tylko do USA. A wiesz dlaczego nie uciekają do
          > pobliskich państw karaibskich, mimo że bezpieczniej???

Jak to nie? Kiedyś jak Fidel pozwolił, to chyba do Dominikany uciekło 25 tyś ludzi - w krajach tamtego regionu kto wejdzie na teren ambasady po godzinach otwarcia ten ma prawo do azylu (taki zwyczaj) - jak Fidel kazał policji dopuszczać ludzi do ambasady (chyba Dominikany) to było tylu chętnych do azylu, że ludzie na drzewach siedzieli. Wtedy Fidel pozwolił im, by czekali na transport w porcie, bo 25 tyś osób nie mieściło się na terenie ambasady.

Bo tam jest jescze
          > gorzej niż na Kubie! Może i niektóre mają większe PKB per captia od Kuby, ale
          > redystrybucja dóbr jest taka, że kożysta z tego tylko bardzo wąska grupka
          > najbogatszych, a większość ludzi żyje w dużo gorszej nędzy niż na Kubie.

Byłeś na Kubie? Mój znajomy był. Powiedział, że bieda to mało powiedziane.

>
          > Ja??? Spójrz na siebie? Kuba zła, ZSRR złe, to po jaką cholerę ty na te USA
          > naskakujesz??

Bo wolę np. Szwajcarię. Można zarówno nie lubić USA jak i ZSRR. Nie wiedziałeś tego?
          • wielki_czarownik Dodatek 09.02.04, 13:32
            Ja całkowicie popieram globalizację i politykę gospodarczą US zaś nienawidzę ich polityki zagranicznej. A socjalistów i komuchów to bym najchętniej powystrzelał.
            • Gość: Tomson Re: Dodatek IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 09.02.04, 19:17

> Ja całkowicie popieram globalizację i politykę gospodarczą US zaś nienawidzę
              > ich polityki zagranicznej.
              A o co chodziło w inwazji na Irak??? O interesy amerykańskich koncernów
              (paliwowych,zbrojeniowych), więc i US-gospodarki. Czyli już całkiem ciebie nie
              rozumiem.

> A socjalistów i komuchów to bym najchętniej powystrzelał.
              No to zupełnie jak Pinochet i inne faszystowskie kacyki Stanów Zjednoczonych...
              I jak Amerykanie w Korei i Wietnamie, tam w sumie ubili ich około 6mln,
              powinieneś się cieszyć...

• wielki_czarownik Re: Dodatek 09.02.04, 20:23

> A o co chodziło w inwazji na Irak??? O interesy amerykańskich koncernów
                > (paliwowych,zbrojeniowych), więc i US-gospodarki. Czyli już całkiem ciebie nie
                > rozumiem.

Popieram kapitalizm, liberalizm etc. Bez militaryzmu.

>
                > No to zupełnie jak Pinochet i inne faszystowskie kacyki Stanów Zjednoczonych...
                > I jak Amerykanie w Korei i Wietnamie, tam w sumie ubili ich około 6mln,
                > powinieneś się cieszyć...
                >

Ale nie cieszę, bo nie mieli po co tam wchodzić. Niech wietnamce sobie żyją w komunach. Mnie interesuje tylko moje podwórko i jestem przeciwny ingerencji w sprawy innych - dlatego mnie to nie cieszy.
                • Gość: Tomson Re: Dodatek IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 09.02.04, 21:37
                  > Popieram kapitalizm, liberalizm etc. Bez militaryzmu.
                  To jest utopia, zawsze najsilniejsi potworzą jakieś syndykaty i gówno zostanie
                  z liberalizmu. Liberalizm będzie tylko do tego stopnia, do jakiego będzie
                  sprzyjał on tym bogatym. Dziś to widać na przykładzie wiz. Masowa imigracja z
                  biednych krajów może rozlegulować rynek pracy u bogatych, więc się przed tym
                  bronią. Z drugiej strony ci bogaci mają w dupie jak fatalne skutki na biedne
                  kraje wywiera przymuszanie ich gospodarek do służenia interesom tylko tym
                  bogatym i tu już nie pozwalają biednym bronić swoich firm przed niszczącą
                  konkurencją od obcych.

> Ale nie cieszę, bo nie mieli po co tam wchodzić. Niech wietnamce sobie żyją w
                  > komunach.
                  Nie myl komun z komunizmem. W komunach to żyli w Kambodży gdy rządził tam
                  kumpel jankesów Pol Pot.

> Mnie interesuje tylko moje podwórko i jestem przeciwny ingerencji w
                  > sprawy innych - dlatego mnie to nie cieszy.
                  A anarchia która doprowadza do władzy złodziei rozkradających nasze państwo??
                  A "liberalne państwo prawa" dające więcej praw bandytom niż ofiarom??
                  Czasem ingerencje są niezbędne!
                  Inny przykład, służalczość Polski i innych krajów III świata interesom
                  finansjery z bogatych krajów, służalczość pod groźbą izolacji, embarga, albo
                  niedaj boże czegoś gorszego(Irak,Serbia). Za komuny ZSRR nie wysysał naszego
                  kraju tak bardzo jak dziś obca finansjera.

• wielki_czarownik Re: Dodatek 10.02.04, 14:12

> To jest utopia, zawsze najsilniejsi potworzą jakieś syndykaty i gówno zostanie
                    > z liberalizmu. Liberalizm będzie tylko do tego stopnia, do jakiego będzie
                    > sprzyjał on tym bogatym. Dziś to widać na przykładzie wiz. Masowa imigracja z
                    > biednych krajów może rozlegulować rynek pracy u bogatych, więc się przed tym
                    > bronią. Z drugiej strony ci bogaci mają w dupie jak fatalne skutki na biedne
                    > kraje wywiera przymuszanie ich gospodarek do służenia interesom tylko tym
                    > bogatym i tu już nie pozwalają biednym bronić swoich firm przed niszczącą
                    > konkurencją od obcych.

Ależ to jest normalne. Zawsze silniejszy będzie wykorzystywać słabszego. Ty też Tomson dziękuj liberalizmowi, globalizacji, kapitalizmowi i wyzyskiwaniu słabszych bo inaczej litr benzyny kosztowałby 10 PLN. Zresztą zobacz co masz na sobie na 99% T-Shirt made in China. I dlatego ta koszulka kosztuje 10 PLN bo robią ją ci biedni których bronisz. Oni pracują po to byśmy my mogli dobrze żyć. I tyle.

> Nie myl komun z komunizmem. W komunach to żyli w Kambodży gdy rządził tam
                    > kumpel jankesów Pol Pot.

To był skrót myślowy (nietrafny) - chodziło mi o socjalizm.

> A anarchia która doprowadza do władzy złodziei rozkradających nasze państwo??
                    > A "liberalne państwo prawa" dające więcej praw bandytom niż ofiarom??
                    > Czasem ingerencje są niezbędne!

Tak? Np. w USA bandyta ma więcej praw? W Szwajcarii też?? Tylko u de facto socjalistycznej Polsce i UE tak jest.

> Inny przykład, służalczość Polski i innych krajów III świata interesom
                    > finansjery z bogatych krajów, służalczość pod groźbą izolacji, embarga, albo
                    > niedaj boże czegoś gorszego(Irak,Serbia). Za komuny ZSRR nie wysysał naszego
                    > kraju tak bardzo jak dziś obca finansjera.
                    >

Oczywiście, że nie. ZSRR nam wszystko dawał i był u nas istny raj. Pamiętaj - zawsze silniejszy wykorzystuje słabszego. Zawsze.
                    • Gość: ufo Re: Dodatek IP: 5.3R2D* / *.cogeco.net 10.02.04, 14:44
                      No tak, ale jak w koncu zabraknie tych wykorzystywanych, czy wtedy wyzykiwacze
                      beda wyzyskiwali samych siebie Zwizu?
                    • Gość: Tomson Re: Dodatek IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 10.02.04, 15:20
                      > Ależ to jest normalne. Zawsze silniejszy będzie wykorzystywać słabszego.Ty też
                      > Tomson dziękuj liberalizmowi, globalizacji, kapitalizmowi i wyzyskiwaniu słabs
                      > zych bo inaczej litr benzyny kosztowałby 10 PLN. Zresztą zobacz co masz na
                      sobi
                      > e na 99% T-Shirt made in China. I dlatego ta koszulka kosztuje 10 PLN bo robią
                      > ją ci biedni których bronisz. Oni pracują po to byśmy my mogli dobrze żyć. I
                      > tyle.
                      To jest krótkowzroczność, tak naprawdę na tych niskich cenach produktów
                      korzysta tylko szefostwo megakoncernów, a najgorsze jest to że nie polskich!
                      Ponadto bezrobocie nam skacze, więc trzeba więcej kasy na zasiłki, podatki od
                      tej produkcji płacone są gdzie ińdziej więc znów tracimy. Bezrobodnie tworzą
                      enklawy slumsów z wylegającą się przestępczością. Jak to zsumować to mamy same
                      straty!

> Tak? Np. w USA bandyta ma więcej praw?
                      HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                      Prawodastwo w USA???? Tam jest jest jeszcze gorzej niż u nas. Kiedy żuciłem
                      wątek o sądownictwie w USA, prawo w USA to istna kpina ze sprawiedliwości. Tam
                      rządzi pieniądz, masz kasę wszystko ci ujdzie płazem, jesteś biedny, wystarczy
                      że znajdą byle kłamliwy i bezsensowny pretekst na ciebie jesteś bez szans.
                      Surowe kary za byle gówniane wykroczenia (dożywocie za oplucie policjanta), a
                      prawdziwi przestępcy są bezkarni i co roku kilkanaście tysięcy ludzi ginie w
                      wyniku użycia broni palnej.
                      Do tego te ich odszkodowania za byle pierdołę...
                      Sądownictwo w USA do żałosna kpina ze sprawiedliwości.

> W Szwajcarii też??
                      Szwajcaria??? Dzęiki górzystemu położeniu mała atrakcyjność dla agresorów, co
                      dało im setki lat pokoju. Takich krajów jak szwajcaria z takimi warunkami do
                      rozwoju jakie oni mieli jest ułamek procenta.

> Tylko u de facto
                      > socjalistycznej Polsce i UE tak jest.
                      W socjalistycznej UE przestepczość jest marginalna, tam ludzie nie zamykają
                      samochodów gdy idą do sklepów. W UE niepotrzebne jest ostre prawo, bo tam
                      socjal eliminuje nędzę i przestępczość zarazem.
                      Co do Polski to dziś nie jest ona w najmniejszym stopniu socjalistyczna, a
                      kiedy była przed 1989 to przestępczość też była marginalna.

> Oczywiście, że nie. ZSRR nam wszystko dawał i był u nas istny raj. Pamiętaj -
                      > zawsze silniejszy wykorzystuje słabszego. Zawsze.
                      Ale ZSRR nas wykorzystywało dużo mniej i było dużo uczciwsze niż UE czy USA,
                      dlatego tamte czasy były lepsze dla Polski.
                      • wielki_czarownik Pijany ten Tomson czy co? 10.02.04, 18:10

> To jest krótkowzroczność, tak naprawdę na tych niskich cenach produktów
                        > korzysta tylko szefostwo megakoncernów,

A kto ma korzystać? Wymyślili to zbierają owoce.

> a najgorsze jest to że nie polskich!

O! A jakby polskich to już by było OK? KGHM Polska Miedź SA ma kopalnie w Afryce - kto na tym zarabia? Nasi.

> Ponadto bezrobocie nam skacze, więc trzeba więcej kasy na zasiłki, podatki od
                        > tej produkcji płacone są gdzie ińdziej więc znów tracimy. Bezrobodnie tworzą
                        > enklawy slumsów z wylegającą się przestępczością. Jak to zsumować to mamy same
                        > straty!

Tu masz w części rację, ale czy pracowałbyś 12 godzin dziennie za $2 tak jak ludzie w krajach 3 świata? Raczej nie. Aby zlikwidować bezrobocie powinniśmy inwestować w usługi a przemysł zostawić bardziej zacofanym krajom.

> HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                        > Prawodastwo w USA???? Tam jest jest jeszcze gorzej niż u nas. Kiedy żuciłem
                        > wątek o sądownictwie w USA, prawo w USA to istna kpina ze sprawiedliwości. Tam
                        > rządzi pieniądz, masz kasę wszystko ci ujdzie płazem, jesteś biedny, wystarczy
                        > że znajdą byle kłamliwy i bezsensowny pretekst na ciebie jesteś bez szans.

Tak jest wszędzie. U nas też. I na całym świecie też.

> Surowe kary za byle gówniane wykroczenia (dożywocie za oplucie policjanta),

Nie manipuluj. Gość poszedł siedzieć bo w USA za 3 poważne przestępstwo grozi dożywocie, a oplucie policjanta jest tam uznane za poważne przestępstwo. Nie poszedł siedzieć za to, że opluł, ale za to, że po raz 3 złamał prawo. Kapewu?

> a
                        > prawdziwi przestępcy są bezkarni i co roku kilkanaście tysięcy ludzi ginie w
                        > wyniku użycia broni palnej.

Fakt. To wynik powszechnego dostępu do broni. Pamiętaj jednak, że 2/3 tych ofiar to ofiary wypadków z bronią i samobójstw a nie przestępstw.

> Do tego te ich odszkodowania za byle pierdołę...

I dobrze! Dlatego w USA masz bezpieczne produkty. Bo jak w Polsce w samochodzie samoczynnie wybuchł airbag i zamienił dziecko w kalekę to Ford zapłacił 100000 PLN a w USA zapłaciłby $100000000. Dlatego tam robią rzeczy wysokiej jakości bo inaczej zbankrutują. To jest właśnie przejaw dbania o konsumenta.

> Sądownictwo w USA do żałosna kpina ze sprawiedliwości.

Na pewno jest to lepsze sądownictwo niż nasze.

>
                        > Szwajcaria??? Dzęiki górzystemu położeniu mała atrakcyjność dla agresorów, co
                        > dało im setki lat pokoju. Takich krajów jak szwajcaria z takimi warunkami do
                        > rozwoju jakie oni mieli jest ułamek procenta.

Zaś USA czy Wielka Brytania ma wprost idealne warunki do najazdu na nich prawda? Korea Południowa też otoczona 7 górami i 7 lasami nie ma się czego obawiać - czyż nie? Jakim cudem tam jest dobrobyt skoro kilkadziesiąt kilometrów od Seulu stoją wrogie dywizje?

> W socjalistycznej UE przestepczość jest marginalna, tam ludzie nie zamykają
                        > samochodów gdy idą do sklepów. W UE niepotrzebne jest ostre prawo, bo tam
                        > socjal eliminuje nędzę i przestępczość zarazem.

Ty chyba pijany jesteś! Gdzie masz największą w Europie szansę stracić samochód? W Polsce? Bzdura!! W Wielkiej Brytanii! Gdzie masz największą szansę dostać nożem w żebra? W Polsce? Nie - we Włoszech i Francji. Nie schodź na te tematy bo tu polegniesz - prawo to bardzo pokrewny do mojego kierunek studiów.

> Co do Polski to dziś nie jest ona w najmniejszym stopniu socjalistyczna, a
                        > kiedy była przed 1989 to przestępczość też była marginalna.

To jest fakt. Z drugiej strony nie było wtedy za bardzo co kraść. No bo co? Czołgi?

> Ale ZSRR nas wykorzystywało dużo mniej i było dużo uczciwsze niż UE czy USA,
                        > dlatego tamte czasy były lepsze dla Polski.

Ty jesteś naprawdę ciężko chory na głowę. Właśnie dlatego, że ZSRR nas nie wykorzystywał to jeździłem zdezelowanym autobusem Ikarus, a dzisiaj dlatego, że nasz cholerne kapitalistyczne pijawki okradają jeżdżę zachodnim autem albo autobusem Volvo.
                        • Gość: Tomson Re: Pijany ten Tomson czy co? IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 10.02.04, 19:42
                          > > To jest krótkowzroczność, tak naprawdę na tych niskich cenach produktów
                          > > korzysta tylko szefostwo megakoncernów,
                          >
                          > A kto ma korzystać? Wymyślili to zbierają owoce.
                          Sprawiedliwsza redystrybucja dóbr. Inaczej nigdy nie pozbędziemy się biednych
                          zdesperowanych krajów wspierających terroryzm i przestępczości wynikającej z
                          mas nędzy.

> > a najgorsze jest to że nie polskich!
                          >
                          > O! A jakby polskich to już by było OK? KGHM Polska Miedź SA ma kopalnie w
                          > Afryce - kto na tym zarabia? Nasi.
                          Jak na razie to nasi tylko tam tracą.

> Tu masz w części rację, ale czy pracowałbyś 12 godzin dziennie za $2 tak jak
                          > ludzie w krajach 3 świata? Raczej nie. Aby zlikwidować bezrobocie powinniśmy
                          > inwestować w usługi a przemysł zostawić bardziej zacofanym krajom.
                          Niech tam płacą więcej i szanują godność człowieka pracy, w przeciwnym razie
                          koncerny-wyzyskiwacze powinny być dyskryminowane przez cywilizowane kraje.
                          Zresztą różnica w zyskach z produkcji tam i tu idzie do kieszeni małej grupki
                          ludzi, a konsument ma tylko niewielką różnicę cenową.

> > rządzi pieniądz, masz kasę wszystko ci ujdzie płazem, jesteś biedny, wysta
                          > rczy
                          > > że znajdą byle kłamliwy i bezsensowny pretekst na ciebie jesteś bez szans.
                          >
                          > Tak jest wszędzie. U nas też. I na całym świecie też.
                          Kwestia skali, na taką skalę jak w USA nie dzieje się to nigdzie.

> > Sądownictwo w USA do żałosna kpina ze sprawiedliwości.
                          >
                          > Na pewno jest to lepsze sądownictwo niż nasze.
                          Nasze jest beznadziejne i totalnie do dupy, ale Amerykańskie jest jeszcze
                          gorsze.
                          • wielki_czarownik Re: Pijany ten Tomson czy co? 10.02.04, 21:04

> Sprawiedliwsza redystrybucja dóbr.

A co to znaczy sprawiedliwsza? Zabrać tym co mają dużo i dać tym co mają mało? To jest sprawiedliwe? Z jakiego punktu widzenia? To może zrobimy po sprawiedliwości, że ponieważ ja mam mało to ty mi będziesz oddawał 20% swojej kasy? Co? Sprawiedliwe to będzie? Moje jest MOJE i TYLKO MOJE! I innym wara od tego.

> Inaczej nigdy nie pozbędziemy się biednych
                            > zdesperowanych krajów wspierających terroryzm i przestępczości wynikającej z
                            > mas nędzy.

No wiesz - nie słyszałem jakoś o etiopskim czy bangladeszańskim terroryźmie, a tam przecież jest bieda, że hoho! A Arabia Saudyjska skąd jest większość terrorystów to nie taki biedny kraj. Bieda =/= terroryzm.

> Jak na razie to nasi tylko tam tracą.

Nie do końca - murzyni pracują za mniejsze pieniądze niż nasi. Na razie jeszcze się nie zwróciło, ale powoli się zwraca ta inwestycja.

> Niech tam płacą więcej i szanują godność człowieka pracy, w przeciwnym razie
                            > koncerny-wyzyskiwacze powinny być dyskryminowane przez cywilizowane kraje.

To ty je dyskryminuj. Ja nie mam zamiaru, bo nie uśmiecha mi się płacić 30 PLN za zwykły podkoszulek made in China czy 2,50 PLN za zupkę w proszku. Dzięki temu, że ktoś zasuwa za grosze ty możesz kupić tyle rzeczy co teraz masz.

> Zresztą różnica w zyskach z produkcji tam i tu idzie do kieszeni małej grupki
                            > ludzi, a konsument ma tylko niewielką różnicę cenową.

Nie taką niewielką. Średni koszt godziny pracy w Polsce = 5 Euro. Za 5 Euro to 2 Wietnamczyków zasuwa cały dzień. Dlatego jako student za zupkę w proszku Yum-Yum (made in Vietnam) płacisz 0,99 - 1,09PLN a nie 1,99 - 2,50 PLN (jak za zupki made in Poland czy made in UE).

> Kwestia skali, na taką skalę jak w USA nie dzieje się to nigdzie.

Ha! Popatrz np. na Polskę. Taki Rywin nic nie mówi, ma dobrych obrońców i zobaczysz jak to się skońćzy.

> Nasze jest beznadziejne i totalnie do dupy, ale Amerykańskie jest jeszcze
                            > gorsze.

A czemu? Dlatego, że w USA średni proces trwa 1-2 dni a w Polsce 2-3 lata? A może dlatego, że w USA bandziory siedzą w ciupie a u nas biegają po ulicach? Średni wyrok w USA jest kilka razy (chyba 2 czy 3) wyższy niż u nas.
          • Gość: Tomson Re: Tomson IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 09.02.04, 13:51
            > Ja?? Przeczytaj moje wypowiedzi np. o Orange Agent.I pokaż choć jedną wypowied
            > ź w której usprawiedliwiałem zbrodnie USA (w dowolnym wątku i temacie). A
            > komunizmu nienawidzę jak zarazy.
            Chodzi mi o twoje obólne natawienie, a wypowiedziami tylko sam sobie przeczysz.
            Jeśli komunizm to dla ciebie aż taka zaraza, to jakie masz powody by potępiać
            USA za wojnę w Wietnamie czy w Korei, lub za wspieranie różnych terrorystów,
            zamachów stanu czy faszystowskich rządów w krajach latynoskich. To wszystko
            było przeciw komunizmowi i jeśli jest on dla ciebie aż takim złem, to
            nierozumiem czemu potępiasz tą politykę USA. Większość zbrodni amerykańskich
            była właśnie tłumaczona mniej więcej tak "może i zrobiliśmy źle, ale to było
            przeciw ZSRR i komunizmowi, najgorszemu złu".

> Jak to nie? Kiedyś jak Fidel pozwolił, to chyba do Dominikany uciekło 25 tyś
            > ludzi - w krajach tamtego regionu kto wejdzie na teren ambasady po godzinach
            otwo
            > rcia ten ma prawo do azylu (taki zwyczaj) - jak Fidel kazał policji dopuszczać
            > ludzi do ambasady (chyba Dominikany) to było tylu chętnych do azylu, że ludzie
            > na drzewach siedzieli. Wtedy Fidel pozwolił im, by czekali na transport w
            > porcie, bo 25 tyś osób nie mieściło się na terenie ambasady.
            To trzeba się było dowiedzieć co było celem docelowym tych uciekinierów, bo
            założę się że nikt z nich nie miał zamiaru zostawać na Dominikanie. Zresztą
            lata największej biedy, tuż po upadku ZSRR, Kuba ma już za sobą. Teraz nie jest
            tam tak tragicznie jak w pierwszej połowie lat 90-ych, gdy załamał im się cały
            handel z rozpadłym mocarstwem.
            • wielki_czarownik Re: Tomson 09.02.04, 14:18

> Chodzi mi o twoje obólne natawienie, a wypowiedziami tylko sam sobie przeczysz.
              >
              > Jeśli komunizm to dla ciebie aż taka zaraza, to jakie masz powody by potępiać
              > USA za wojnę w Wietnamie czy w Korei, lub za wspieranie różnych terrorystów,
              > zamachów stanu czy faszystowskich rządów w krajach latynoskich. To wszystko
              > było przeciw komunizmowi i jeśli jest on dla ciebie aż takim złem, to
              > nierozumiem czemu potępiasz tą politykę USA.

Bo nie popieram zbodni przeciwko ludzkości - niezależnie czy dokonywanych na komunistach czy na liberałach.

Większość zbrodni amerykańskich
              > była właśnie tłumaczona mniej więcej tak "może i zrobiliśmy źle, ale to było
              > przeciw ZSRR i komunizmowi, najgorszemu złu".
              >

Właśnie to mnie nie przekonuje.

> To trzeba się było dowiedzieć co było celem docelowym tych uciekinierów, bo
              > założę się że nikt z nich nie miał zamiaru zostawać na Dominikanie.

I co z tego? WIadomo, że ucieka się tam gdzie jest najlepiej.

Zresztą
              > lata największej biedy, tuż po upadku ZSRR, Kuba ma już za sobą. Teraz nie jest
              >
              > tam tak tragicznie jak w pierwszej połowie lat 90-ych, gdy załamał im się cały
              > handel z rozpadłym mocarstwem.

Co nie znaczy, że jest dobrze. Nadal bieda aż piszczy.
              • Gość: Tomson Re: Tomson IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 09.02.04, 19:34
                > Bo nie popieram zbodni przeciwko ludzkości - niezależnie czy dokonywanych na
                > komunistach czy na liberałach.
                Czasem nie ma wyjścia. Czy miliony cywilnych ofiar niemieckich w czasie IIWŚ to
                dla ciebie zbrodnia? Nie było innego wyjścia albo my, albo oni. Niektórzy i
                boję się że ty też, właśnie na komunizm patrzą jak coś tak złego jak nazizm i
                tym usprawiedliwiają swoje zbrodnie.
                Zresztą nie wiem co ty takiego zbrodniczego wydzisz w rządach Fidela. Że zamyka
                paru głupawych opozycjonistów? W demokratycznym USA co roku z powodu napadów z
                bronią palną ginie kilkanaście tysięcy ludzi. Kraje z silną władzą, jak Kuba,
                eliminują taką przestępczość, więc według mnie Kubański ustrój jest mniej
                zbrodniczy.
                Świat jest doszczętu zły i zawsze wybieramy nie miedzy dobrem i złem, lecz
                między mniejszym i większym złem. Gdyby rządził światem kapitalizm w wydaniu
                Europejskim, to bym za nim optował, jednak kapitalizm i liberalizm (także dla
                przestępczości) w wersji-US jest dla mnie dużo większym złem niż komunizm.

> Co nie znaczy, że jest dobrze. Nadal bieda aż piszczy.
                A czy ja pisałem że tam jest dobrze i nie ma biedy? Jak mawiał Einstein
                wszystko jest względne i tyczy się to nie tylko fizyki. Mimo zbrodniczego
                embarga amerykańskiego, ogół społeczeństwa ma tam najlepiej na całych
                karaibach, pomijając oczywiście terytoria zależne jak Bahamy czy Puertorico.
                Przed Fidelem na Kubie było jeszcze gorzej, jeden wielki burdel dla jankesów i
                rządy amerykańskiej mafii.
                Dzisiaj to nie sztuka rządzić takim krajem jak USA, Japonia czy któreś z UE,
                państwa które już dawno wyrobiły sobie dominującą pozycję w świecie i teraz
                tylko ją utrzymują. Gdyby analogia któregoś z tych "geniuszy" rządziła Kubą, to
                gówno by tam zrobił, a Kuba skończyłaby jak Nikaragua. Dlatego takim szacunkiem
                darzę Fidela.
                • wielki_czarownik Re: Tomson 09.02.04, 20:32

> Czasem nie ma wyjścia. Czy miliony cywilnych ofiar niemieckich w czasie IIWŚ to
                  >
                  > dla ciebie zbrodnia?

Ależ skąd. Sami chcieli wojny totalnej.

Nie było innego wyjścia albo my, albo oni. Niektórzy i
                  > boję się że ty też, właśnie na komunizm patrzą jak coś tak złego jak nazizm i
                  > tym usprawiedliwiają swoje zbrodnie.
                  > Zresztą nie wiem co ty takiego zbrodniczego wydzisz w rządach Fidela. Że zamyka
                  >
                  > paru głupawych opozycjonistów? W demokratycznym USA co roku z powodu napadów z
                  > bronią palną ginie kilkanaście tysięcy ludzi. Kraje z silną władzą, jak Kuba,
                  > eliminują taką przestępczość, więc według mnie Kubański ustrój jest mniej
                  > zbrodniczy.
                  > Świat jest doszczętu zły i zawsze wybieramy nie miedzy dobrem i złem, lecz
                  > między mniejszym i większym złem. Gdyby rządził światem kapitalizm w wydaniu
                  > Europejskim, to bym za nim optował, jednak kapitalizm i liberalizm (także dla
                  > przestępczości) w wersji-US jest dla mnie dużo większym złem niż komunizm.

Owszem militarny kapitalizm w wykonaniu USA stawiam na równi z nazizmem i stalinizmem. Z drugiej strony nie podoba mi się komunizm bo jestem liberałem ani nie podoba mi się zamykanie w pierdlu opozycji. Zaś bandytyzm w USA to inna bajka - dostęp do broni, mentalność etc. USA pod tym względem to absolutny wyjątek wśród kapitalistycznych krajów.

> A czy ja pisałem że tam jest dobrze i nie ma biedy? Jak mawiał Einstein
                  > wszystko jest względne i tyczy się to nie tylko fizyki. Mimo zbrodniczego
                  > embarga amerykańskiego, ogół społeczeństwa ma tam najlepiej na całych
                  > karaibach, pomijając oczywiście terytoria zależne jak Bahamy czy Puertorico.
                  > Przed Fidelem na Kubie było jeszcze gorzej, jeden wielki burdel dla jankesów i
                  > rządy amerykańskiej mafii.

Widziałem wywiad z pewnym starym Kubańczykiem. On powiedział mniej więcej tak:
                  "Może i byliśmy burdelem Ameryki, ale za to miałem Cadillaca i własny dom." I ja też bym chciał, żeby Polska była czyimś burdelem byleby był u nas analogiczny (weźmy pod uwagę różnice czasu) poziom życia co w "burdelowej" Kubie.

> Dzisiaj to nie sztuka rządzić takim krajem jak USA, Japonia czy któreś z UE,
                  > państwa które już dawno wyrobiły sobie dominującą pozycję w świecie i teraz
                  > tylko ją utrzymują. Gdyby analogia któregoś z tych "geniuszy" rządziła Kubą, to
                  >
                  > gówno by tam zrobił, a Kuba skończyłaby jak Nikaragua. Dlatego takim szacunkiem
                  >
                  > darzę Fidela.

Jasne... popatrz na średni poziom życia w krajach kapitalistycznych i socjalistycznych. Za PRL to o samochodzie przeciętny Polak mógł tylko pomarzyć a teraz co 3 rodzina ma auto. Za PRL nie siedziałbyś na necie bo by był zabroniony.
                  • Gość: Rick Re: do czarownika IP: *.proxy.aol.com 09.02.04, 22:25
                    po pierwsze,nie mozna porownywac Kuby do Polski i odwrotnie,chociazby ze
                    wzgledu na polozenie geograficzne,za komuny nikt nie siedzial na necie bo
                    takowy nie istnial,co do samochodow masz racje nie ma ich prawie na
                    Kubie,medycyne maja najlepsza w regionie,dobre szpitale,wydobywaja 50 ooo tys.
                    barylek wlasnej ropy dziennie,bezrobocie 4,1% i nikt im w tym nie
                    pomaga,ciekawe jak sie maja do Kuby inne pustynne panstewka z miliardami $
                    pomocy rocznie.
        • Gość: bugsior Re: Tomson IP: *.west.hillside.residences.colby.edu 09.02.04, 23:10
          > Jest, ale nie powszechny. Dzięki chorej globalizacji Amerykanie kontrolują
          > cały rynek komputerowy (w tym montownie PCteców na Tajwanie), więc brak
          > interneru to jeden ze skutków embarga.

a dlaczego z powodu embarga wspanaila kubanska gospodarka nie postawi na
          przemysl high-tech i nie eksportuje swoich wynalazkow nie wspominajac juz
          produkowaniu komputerow tylko dla siebie?

a dlaczego kiedy na zachodzie kazda rodzina miala telewozor w prl cala
          kamienica schodzila sie do sasiada obejrzec cud technologiczny? - bo o ile
          wiem na polske nikt embarga nie nalozyl.

> NIE GDZIEKOLWIEK SIĘ DA, ale tylko do USA. A wiesz dlaczego nie uciekają do
          > pobliskich państw karaibskich, mimo że bezpieczniej??? Bo tam jest jescze
          > gorzej niż na Kubie! Może i niektóre mają większe PKB per captia od Kuby,
          > ale redystrybucja dóbr jest taka, że kożysta z tego tylko bardzo wąska
          > grupka najbogatszych, a większość ludzi żyje w dużo gorszej nędzy niż na
          > Kubie.

czyli twoja logika sugeruje ze skoro uciekaja do usa to tam jest lepiej. sam
          sobie zaprzeczasz. mozesz twierdzic ze usa smierdzi brakiem kultury,
          smieciarskim mcdonaldem, pustymi ludzmi, czesto tepota polityczna, propaganda
          w mediach, itd. ale w stanach oceniaja cie jako jednostke, co sie przeklada na
          prace jaka masz, na zrobki, na poziom zycia, na dostep do dobr konsumpcyjnych,
          na jakosc uslug medycznych itd. na kubie fidela czy kogokolwiek innego gowno
          obchodzi co kto soba reprezentuje - na kubie tak jak w kazdym komunistycznym
          panstwie ludzie to jedynie numerki i statystyki.

> Ja??? Spójrz na siebie? Kuba zła, ZSRR złe, to po jaką cholerę ty na te USA
          > naskakujesz??

tomson, czy ty jestes ograniczony umyslowo? jestes doslownie jak meerkat tylko
          w drugo strone. bog wie co gorsze. albo komuch albo buszysta - tak sie swiat
          dzieli. dobrze wielki_czarownik napisal - jest cala masa miejsc gdzie system
          ekonomiczno-spoleczno-polityczny dziala o niebo lepiej niz na kubie, w zsrr,
          prl, czy usa.
          • Gość: Tomson Re: Tomson IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 10.02.04, 00:04
            Gość portalu: bugsior napisał(a):

> a dlaczego z powodu embarga wspanaila kubanska gospodarka nie postawi na
            > przemysl high-tech i nie eksportuje swoich wynalazkow nie wspominajac juz
            > produkowaniu komputerow tylko dla siebie?
            Nie kompromituj się swoją głupotą zadawając takie debilne pytania
            Doucz się jak i kiedy USA i Europa budowały siły swych gospodarek, doucz się
            geografii i porównaj ile ludności jest w USA a ile na Kubie i wogóle dokształć
            się, to może nie będziesz się tak kompromitował.

> a dlaczego kiedy na zachodzie kazda rodzina miala telewozor w prl cala
            > kamienica schodzila sie do sasiada obejrzec cud technologiczny? - bo o ile
            > wiem na polske nikt embarga nie nalozyl.
            Na początku lat 60-ych???
            Co ty bredzisz na całym swiecie początek telewizji to lata 50-te, w latach
            60-ych to był luksus, może poza nietkniętymi przez IIWŚ USA.

> czyli twoja logika sugeruje ze skoro uciekaja do usa to tam jest lepiej. sam
            > sobie zaprzeczasz. mozesz twierdzic ze usa smierdzi brakiem kultury,
            > smieciarskim mcdonaldem, pustymi ludzmi, czesto tepota polityczna, propaganda
            > w mediach, itd. ale w stanach oceniaja cie jako jednostke, co sie przeklada na
            > prace jaka masz, na zrobki, na poziom zycia, na dostep do dobr konsumpcyjnych,
            > na jakosc uslug medycznych itd. na kubie fidela czy kogokolwiek innego gowno
            > obchodzi co kto soba reprezentuje - na kubie tak jak w kazdym komunistycznym
            > panstwie ludzie to jedynie numerki i statystyki.
            Na bogactwo USA harują dziesiątki milionów ludzi w różnych US-montowniach na
            całym świecie. Gdy stosuje się takie metody jak w USA w krajach biedniejszych
            to kończą one jak Brazylia z 20mln głodujących ludzi.

> tomson, czy ty jestes ograniczony umyslowo? jestes doslownie jak meerkat tylko
            > w drugo strone. bog wie co gorsze. albo komuch albo buszysta - tak sie swiat
            > dzieli. dobrze wielki_czarownik napisal - jest cala masa miejsc gdzie system
            > ekonomiczno-spoleczno-polityczny dziala o niebo lepiej niz na kubie, w zsrr,
            > prl, czy usa.
            Polska ma taki liberalizm i co? W jakie gówno się zamieniła?
            • Gość: bugsior Re: Tomson IP: *.west.hillside.residences.colby.edu 10.02.04, 03:09
              a co robila kuba kiedy usa i europa budowaly sily swoich gospodarek,
              przypomnij mi? bo nikt kuby nie zmuszal do zastoju ekonomicznego. na kube
              nalozono embarga to dlaczego kuba swoich 'przyjaciol' nie potrafila znalezc?
              nikt nie zabranial kubie budowania swojej gospodarki. a moze sie myle, prosze
              oswiec mnie.

a jak japonia budowala swoja high-tech gospodarke? wyzyskiem i eksploatacja
              brazylii?

tomson to ty sie troszeczke doucz prosze cie.

> Na początku lat 60-ych???
              > Co ty bredzisz na całym swiecie początek telewizji to lata 50-te, w latach
              > 60-ych to był luksus, może poza nietkniętymi przez IIWŚ USA.

w polsce niestety telewizor byl jeszcze luksusem w latach 70, video w latach
              80, itd. zachod zawsze byl o kilka lat do przodu, rowniez ten europejski,
              tkniety przez iiws dosc mocno.

> Na bogactwo USA harują dziesiątki milionów ludzi w różnych US-montowniach na
              > całym świecie. Gdy stosuje się takie metody jak w USA w krajach
              biedniejszych
              > to kończą one jak Brazylia z 20mln głodujących ludzi.

oj gluptasku, a na bogactwo szwajcarii tez haruje pol swiata? a na bogactwo
              francji, wloch, czy nawet korei poludniowej? to ze w rzymie mozna znalezc
              produkty 'made in china' nie znaczy ze wlochy wzbogacily sie na cierpieniu
              chinskiego 10cio latka.

> Polska ma taki liberalizm i co? W jakie gówno się zamieniła?

sprobuj pojac, ze jest roznica pomiedzy 15 latami kapitalizmu w polsce i 60
              latami kapitalizmu np. w niemczech. polska jest nadal w okresie transformacji
              do tego stopnia ze trzeba zamykac nierentowne badziewie w postaci hut i
              kopalni. jest to ciezkie, ale w koncu przyniesie pozytywne skutki. trzeba
              chciec a nie jedynie pieprzyc teorie. kapitalizm jako calosc jest do pewnego
              stopnia systemem ciaglych zmian, bo rzadzi sie prawami ekonomii. kapitalizm
              wymaga myslenia, komunizm przez 50 lat wyglada tak samo bo baranow z komitetu
              centralnego mozna zmienic albo rewolucja albo po smierci pierwszego
              sekretarza. innych mechanizmow zmiany wladzy komunizm nie przewiduje. siedzi
              jeden baran u wladzy przez kilkadziesiat lat i nie widzi ze swiat sie dookola
              zmienia a on jeden stoi w miejscu ze swoimi przestarzalymi pomyslami na
              ekonomie, spoleczenstwo, z ta sama kiczowata retoryka.
    • werw Re: Fidel Castro, jeden z największych mężów nasz 09.02.04, 22:55
      Jeśli ktoś miał wątpliwości, czy Tomson robi sobie z nas jaja, to chyba po
      przeczytaniu tego wątka nie ma już żadnych watpliwości, że tak.

To przeciez niemożliwe, by takie pokłady debilizmu gdzieś zalegały,
      zakładając, że on jest zdrowy psychicznie.
      • Gość: aha Re: Fidel Castro, jeden z największych mężów nasz IP: 5.3R2D* / *.cogeco.net 09.02.04, 23:11
        OK, ale teraz jest czas powiedziec cos o sobie
        • werw Re: Fidel Castro, jeden z największych mężów nasz 09.02.04, 23:12
          A czy to ja założyłem ten wątek?
      • Gość: Tomson Nie spamuj, bo cię wytną! IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 10.02.04, 00:08
        Jak nie masz nic do powiedzenia, to łaskawie zamknij swą jadaczkę!
        Z-R-O-Z-U-M-I-A-N-O ??????????!!!!!!!!!!!
    • Gość: JOrl W.Cz i Tomson IP: *.dip.t-dialin.net 09.02.04, 23:11
      Tak, czesta wada ludzi jest NIESPUJNOSC ich pogladow. Wlasnie w tym watku sie
      niezle zaprezentowal ta cecha Wielki Czarownik. Lubi liberalizm. Ale
      KONSEKWENCJA jego jest np. napasc USA na Iraq. Ktora wlasmie W.Cz tak glosno
      krytykuje. Zapewne wynika z tego, co sam opowiadal, ze pochodzi z rodziny ktora
      sie "podwiesila" na dobre stolki w Polsce. Ojciec wysoki oficer.
      Nie wie jak nedznie zyja masy ludzi w Polsce. I NIE wie ze beda zyly JESZCZE
      nedzniej!
      Zreszta jego niespojnosc sie przedstawiala w tym, ze jak brali "ochotnikow" do
      Iraku z Wojska Polskiego to rzewnie plakal jaka sie im krzywda dzieje. Bo ich
      troche przymuszali.
      Bo najlepiej brac! No i dla niego najwazniejsze SAMOCHOD! Nawet za cene
      przerobic kraj na burdel.
      A wiec W.Cz. wlasnie Polska sie tak przerabia. Wlasie KONSEKWENTNIE LIBERALNIE.
      Na burdel. Doslownia.

Mieszkam w Berlinie. Widze biednych Polakow, Polek starajacych sie pracowac
      gdzies na czarno. Albo popatrz w Polsce W,Cz. jak wielu ludzi pracuje w
      Montowniach Balcerowicza. Juz jak w Meksyku. Abys Ty mogl jezdzic samochodem.
      Bo sam niczego nie zrobiles aby nim jezdzic. I Twoj Tatus TEZ NIC.

Ale Tomson, Ty tez masz troche niespojnosci w pogladach. Dluzszy temat. Ale
      tylko haslowo go porusze. Chodzi o Stalina.

Ale jesli chodzi o Kube, to obiecuje sobie ze tam pojade. Na wycieczke. Ale
      naturalnie jak najblizej miasta (Hawany) a nie plazy.
      I mysle, ze Stanislaw najprawdziwiej opisal sytuacje na Kubie.
      Pozdrowienia

• Gość: Stanisław Re: W.Cz i Tomson IP: *.dip.t-dialin.net 10.02.04, 00:06
        Na prawdę warto.
        Do innych szczegółów z wyprawy na Kubę zapraszam na forum TT:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10955&w=9900139
      • Gość: Tomson Zawsze potępiałem Stalina, jego mordy i kult IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 10.02.04, 00:18
        jednostki. Komunizm od połowy lat 50-ych nie miał już nic wspólnego ze
        stalinizmem.
        Jednak zbrodnie Stalina nie są do końca znane, bo do jednego wora wrzuca się
        ofiary jego mordów, wraz z ofiarami głodu w tych czasach.

Gość portalu: JOrl napisał(a):

> Ale Tomson, Ty tez masz troche niespojnosci w pogladach. Dluzszy temat. Ale
        > tylko haslowo go porusze. Chodzi o Stalina.
        • Gość: Stanisław Re: Zawsze potępiałem Stalina, jego mordy i kult IP: *.dip.t-dialin.net 10.02.04, 00:38
          Myślę, że rozumiem Cię Tomson.
          Lewicowcem być, z biednymi się łączyć - to piękna sprawa.
          Lecz po drodze zużyło się to słowo Komunizm, zeszmaciło.
          Słowo powróci gdy idea zwycięży a czas już niedługi.
          Zostawmy więc słowa i bądźmi bliscy biednym, zapomnianym i cichym.
          Bo wielka przyszłość przed nami, bo rak globalizmu i kapitalizmu umiera.
          Pozdrawiam Stanisław
      • wielki_czarownik Herr JOrl 10.02.04, 14:21
        1. Owszem. Moja rodzina (cała) ustawiła się w nowej rzeczywistości. Mam z tego powodu płakać? Ktoś traci, ktoś zyskuje. Ja zyskałem. Inni mnie nie obchodzą. Brutalne? Owszem. Chamskie? Owszem. Egoistyczne? Owszem. Powiedz co mnie obchodzą inni? Ja się martwię o siebie. Co z tego, że inni żyją w nędzy? Co mnie to obchodzi? Dlatego, że oni żyją w biedzie ja żyję w dostatku (jak na polskie warunki).
        2. Ja popieram liberalizm gospodarczy - głównie wewnętrzny - wolną konkurencję, kapitalizm itp. Nie popieram militaryzmu. Mi się podoba liberalizm na wzór Szwajcarii - pokój, zewnętrzny protekcjonizm i wewnętrzny liberalizm. Dlatego popieram politykę gospodarczą USA polegającą na dojeniu słabszych, chronieniu swoich i wewnętrznym liberaliźmie ale nie popieram ich polityki zagranicznej polegającej na używaniu siły, napadaniu na innych etc.
        Świat to nie jest tylko USA i Rosja. Popatrz na inne kraje kapitalistyczne które nie wywołują wojen a żyją w dostatku - Japonia, Szwajcaria, Korea Południowa czy choćby UE (choć ta mi się zbyt nie podoba). Więc moje poglądy nie są niespójne.
        A że Polska będzie burdelem? A co mnie to obchodzi? Ja chcę się nażreć, napić i jeździć dobrym samochodem - to są moje cele życiowe i do nich konsekwentnie dążę.
        • Gość: ok Re: Herr JOrl IP: 5.3.1R* / *.cogeco.net 10.02.04, 14:58
          Czyli poprostu trudnisz sie przerabianiem gowna na nawoz.
      • Gość: liberalizm?! zarty Re: W.Cz i Tomson IP: *.dsl.emhril.ameritech.net 11.02.04, 02:49
        jaki libetalizm?! sam nie jestem zwolennikiem liberalizmu, ale za wojne
        odpowiadaja noe-konserwatysci,

pozdr
        z US
      • Gość: marcin Re: W.Cz i Tomson IP: *.dsl.emhril.ameritech.net 11.02.04, 02:57
        ja popieram czarownika,
        wedlug mnie ma wiele racji,

ja mieszkam w US ponad 12 lat, wiele rzeczy mi sie podoba, niekotre nie -
        normalne w lazdym miejscy na swiecie,

w tym co mowi czarownik jest wiele racji - ja uznalbym sie za lekkiego
        konserwatyste, pozycje skrajne to nie moje zamilowanie,
        polityke zagraniczne pieprza zas neo-konserwatysci

pozdr zza oceanu
    • lekarz_dyzurny Tomson, 10.02.04, 18:30
      Chcesz zobaczyć swoje imię w druku?

www.sciencemag.org
      Zainwestuj w bilet i podjedź na Akademię Medyczną.
      • Gość: Tomson Spoko, byłem tam parę razy na imprezce. :o) IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 10.02.04, 22:26
        W medyku są fajne laseczki :oD

lekarz_dyzurny napisał:

> Zainwestuj w bilet i podjedź na Akademię Medyczną.
        Chociaż zaproszenia na imprezkę do medyka wolałbym dostać od pielęgniarki
        dyżurnej...
        • Gość: blebleble Re: Spoko, byłem tam parę razy na imprezce. :o) IP: 168.143.113.* 11.02.04, 02:56

to prowda

• Gość: JOrl W.Cz IP: *.dip.t-dialin.net 11.02.04, 20:52

> 1. Owszem. Moja rodzina (cała) ustawiła się w nowej rzeczywistości. Mam z
      tego
      > powodu płakać? Ktoś traci, ktoś zyskuje. Ja zyskałem. Inni mnie nie obchodzą.
      B
      > rutalne? Owszem. Chamskie? Owszem. Egoistyczne? Owszem. Powiedz co mnie
      obchodz
      > ą inni? Ja się martwię o siebie. Co z tego, że inni żyją w nędzy? Co mnie to
      ob
      > chodzi? Dlatego, że oni żyją w biedzie ja żyję w dostatku (jak na polskie
      warun
      > ki).
      > 2. Ja popieram liberalizm gospodarczy - głównie wewnętrzny - wolną
      konkurencję,
      > kapitalizm itp. Nie popieram militaryzmu. Mi się podoba liberalizm na wzór Szw
      > ajcarii - pokój, zewnętrzny protekcjonizm i wewnętrzny liberalizm. Dlatego
      popi
      > eram politykę gospodarczą USA polegającą na dojeniu słabszych, chronieniu
      swoic
      > h i wewnętrznym liberaliźmie ale nie popieram ich polityki zagranicznej
      polegaj
      > ącej na używaniu siły, napadaniu na innych etc.
      > Świat to nie jest tylko USA i Rosja. Popatrz na inne kraje kapitalistyczne
      któr
      > e nie wywołują wojen a żyją w dostatku - Japonia, Szwajcaria, Korea
      Południowa
      > czy choćby UE (choć ta mi się zbyt nie podoba). Więc moje poglądy nie są
      niespó
      > jne.
      > A że Polska będzie burdelem? A co mnie to obchodzi? Ja chcę się nażreć, napić
      i
      > jeździć dobrym samochodem - to są moje cele życiowe i do nich konsekwentnie dą
      > żę
      .

Problem jest W.Cz ze tak naprawde tym podejsciem podcinasz sobie galaz na
      ktorej siedzisz. Panstwa ktore wlasnie tak zyja "nazrec sie" obnizaja sie w
      konkurencji miedzynarodowej. Wlasnie USA jest tego przykladem. Ogromny kraj,
      ale tracacy do Swiata. I Polska idaca sladami USA w tym nastawieniu manewruje
      sie w zaulek.
      A spadniecie glowa na beton jest tym bolesniejsze jesli sie bylo wyzej. No
      chyby ze zamierzsz zyc jeszcze tylko 5 lat.
      I wlasnie dlatego USA prowadzi te wojny aby to "zarcie" utrzymac. Jak
      najdluzej. Dlatego powinienes jak np. M.C. byc konsekwentny i uwazac jak on. Bo
      poza tym jestescie dokladnie tacy sami. Tylko on chociaz WIE kogo musi
      popierac. Aby sie "nazerac".
      Pozdrowienia

• Gość: JOrl Tomson IP: *.dip.t-dialin.net 11.02.04, 20:58

> jednostki. Komunizm od połowy lat 50-ych nie miał już nic wspólnego ze
      > stalinizmem.
      > Jednak zbrodnie Stalina nie są do końca znane, bo do jednego wora wrzuca się
      > ofiary jego mordów, wraz z ofiarami głodu w tych czasach.
      >
      > Gość portalu: JOrl napisał(a):
      >
      > > Ale Tomson, Ty tez masz troche niespojnosci w pogladach. Dluzszy temat. Al
      > e
      > > tylko haslowo go porusze. Chodzi o Stalina.

Problem jest ze TYLKO dzieki Stalinowi ZSRR sie utrzymal. A wlasnie po jego
      smierci komuna zaczela sie staczac. I koniec jest znany.
      Co do zbrodni Stalina. Ja mam powazne ksiazki historyczne, zachodnie, gdzie
      troche inaczej o nim pisza.
      Zreszta zauwaz, Tomson, jak byla propaganda przeciw Serbom przed paru laty.
      Mieli mordowac jak nazisci. A przeciez jest to klamstwo. Klamstwa na Swiecie
      jest rzecza normalna. I potrafia byc naprawde gigantyczne. Zwlaszcza jak wrog
      jest skuteczny.
      Pozdrowienia

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka