Dodaj do ulubionych

[i] dziś o 21.00 zapalmy znicze w oknach domów

11.07.10, 20:10

11 lipca zapalmy znicze
pamięci - o 21.00 w oknach naszych domów.

i.wp.pl/a/f/jpeg/24926/tablica_upa_pap_550.jpeg
Obserwuj wątek
    • polski_francuz Z calym szacunkiem 11.07.10, 23:24
      do patriotycznych odczuc.

Pozwol mi jednak na kilka uwag.

2ws byla orgia rasistowsko-etniczna. Jedynym wyjsciem, aby moc przezyc, bylo
      wowczas trzymac sie swoich. W tym swietle Polacy nie byli najbardziej
      poszkodowania etnia.

Wlasnie wybrano prezydenta Polski. Wiekszosc okolo milion Polakow opowiedzialo
      ich glosami sie za ZAKONCZENIEM historycznej polityki, jatrzenia przeciwko
      sasiadom, pretensji na lewo i na prawo.

W tym swietle, Twoj apel wydaje mi sie opozniony o jedna epoke wspolczesnej
      historii. I nie na miejscu.

PF

• eva15 Z calym szacunkiem, pomyśl trochę 12.07.10, 01:47
        polski_francuz napisał:

> Wlasnie wybrano prezydenta Polski. Wiekszosc okolo milion Polakow
        opowiedzialo> ich glosami sie za ZAKONCZENIEM historycznej polityki, jatrzenia
        przeciwko> sasiadom, pretensji na lewo i na prawo.

No popatrz, a o ofiarach hitlerowców jednak pamiętamy, podobnie jak o ofiarach
        reżimu sowieckiego (np. o Katyniu), świeczki zapalamy, rocznice obchodzimy.
        Myślisz, że Komorowski zacznie teraz (w imię dobrosąsiedzkich stosunków)
        przemilczać te ofiary podobnie jak cały czas przemilcza się ofiary wołyńskie?
        Czy aby rozumiesz, co się dzieje i czemu?
        • polski_francuz Myle sobie 12.07.10, 08:11
          Czemu sie to dzieje? Katyn byl przemilczany przez cala epoke komuny i byla
          potrzeba by swoje powiedziec wobec Rosjan, naszych wyzwolicieli-kolonialistow.

Co do 2ws, to zmniejszenie sie rasizmu niemieckiego (wystarczy zobaczyc nazwiska
          Mannschaft) i zblizenie sie obu narodow w ramach EU powoli kaze zapominac
          historyczne reminiscencje.

W koncu, Ukraina nie byla zwyciezca 2ws. I nie byla zwyciezca okresu po 1989
          roku, tak jak Polska. Powiedzialbym, ze to narod, ktory sie szuka: troche na
          wschodzie i troche na zachodzie.

Wybor Komorowskiego mozna interpretowac, jako chec zakonczenia polityki
          historycznej. Tak przynajmniej, ja widze sprawy.

Ciekaw jestem Twojej opinii.

PF
          • br0fl0vski Re: Myle sobie 12.07.10, 16:08
            Edmund Burke said: "Those who don't know history are destined to repeat
            it."

www.brusselsjournal.com/node/3734
            oj franky, franky mozna nad toba zaplakac , stracilec zdrowy rozsadek
          • eva15 Re: Myle sobie. Ale co z tego? 13.07.10, 01:24
            polski_francuz napisał:

> Czemu sie to dzieje? Katyn byl przemilczany przez cala epoke komuny i byla
            > potrzeba by swoje powiedziec wobec Rosjan, naszych wyzwolicieli-kolonialistow.

Fakt, że Ukraina nie była w stanie skolonizować Polski ma być Twoim zdaniem
            usprawiedliwieniem na dzisiejsze przemilczanie Wołynia?

> Co do 2ws, to zmniejszenie sie rasizmu niemieckiego (wystarczy zobaczyc
            >nazwiska Mannschaft) i zblizenie sie obu narodow w ramach EU powoli kaze
            >zapominac historyczne reminiscencje.

To naiwna wiara, podobnie jak swego czasu Twoja ufność w Sarkozego.
            Sporo narodów Europy na czele z Francją i dziś także i z Polską czerpie
            garściami z niemieckiego kompleksu winy. Tak łatwo z tego samograja nie
            zrezygnują. Zwłaszcza, że mają skuteczne wzorce, wiedzą, że to działa.

> W koncu, Ukraina nie byla zwyciezca 2ws.

A Niemcy były?

>I nie byla zwyciezca okresu po 1989 roku, tak jak Polska. Powiedzialbym, ze to
            narod, ktory sie szuka: troche na wschodzie i troche na zachodzie.

Czy wg Ciebie rola błądzącego zwalnia od odpowiedzialności? Każdy zagubiony
            bandzior ucieszyłby się szczerze z takiej interpretacji. Znaczna część
            przestępstw wynika z zagubienia/błądzenia.

> Wybor Komorowskiego mozna interpretowac, jako chec zakonczenia polityki
            > historycznej. Tak przynajmniej, ja widze sprawy.

Ja widzę Komorowskiego jako polskiego Wulffa i NIC więcej. Obaj zawiśli
            na żyrandolu i są bardzo szczęśliwi. Takie czasy, że wszędzie podobnie - czyli
            urawniłowka/Gleichschaltung. Tym razem w wykonaniu jedynie słusznych demokracji.
            • br0fl0vski Re: Myle sobie. Ale co z tego? 13.07.10, 15:51
              www.zerohedge.com/article/berlin-pushing-european-bankruptcy-framework-provision-state-sovereignty-give
              • eva15 Re: Myle sobie. Ale co z tego? 13.07.10, 23:20
                Znam temat, ciekawe na ile Niemcy się z tym przebiją.
                • br0fl0vski Re: Myle sobie. Ale co z tego? 14.07.10, 21:53
                  eva
                  to nie o niemcy tak bardzo idzie a o likwidacjie suwerennosci panstwowej.
                  decyzje beda podejmowane gdzies dlaleko za gorami za lasami i nie bedzie
                  od nich odwolania. nazywa sie to swiatowe zarzadzanie.
                  • absztyfikant Re: Myle sobie. Ale co z tego? 28.07.10, 02:02
                    Kremlowski przekaznik Jewunia15 juz napuszcza Polakow na Ukraincow. Moze i
                    bylaby wiarygodna, dyby ciagle nie wychwalala Rassiji pod niebiosa:)
            • polski_francuz Tacy przywodcy jakie czasy 13.07.10, 17:59
              "Ja widzę Komorowskiego jako polskiego Wulffa"

Wulff i Komorowski sa zwyczajni. Myla sie, chca sie dac lubic itp. Nie maja tzw
              charyzmy. Ale przypomnij sobie Churchilla. Taki charyzmatyczny, ze wiecej nie
              mozna, a narod go po wygranej wojnie "abgewählt". Zrobil swoje i mogl odejsc.
              Dlaczego tak jest, ano pewnie to jest jakis pewnik demokracji: ludzie
              zazdroszcza charyzmatykom i daja im szanse na stanowisko, jak juz innego wyjscia
              nie ma.

"Sporo narodów Europy na czele z Francją i dziś także i z Polską czerpie
              garściami z niemieckiego kompleksu winy."

Od germanofila do germanofilki: Niemcy zasluzyli na nieufnosc. Moge podziwiac i
              podziwiam stachanowskie przejscie od kategorii "mordercow narodow" do kategorii
              "najbardziej lubianego narodu swiata". Ale jak ten cel osiagneli to co dalej z
              tym perfekcjonista?

Do zarozumialosci jeden krok. I znow bedzie da capo al fine. Zjednoczenie
              i narzucanie woli blizszym i dalszym sasiadom. Zwierciadlo mi tu takie artykuly
              daje, ktore to podejrzenie wzbudzaja: o edukacji. Z wnioskiem - zjednoczyc
              Ausbildung na poziomie federalnym. A przeciez jesli was amerlocy podzielili to
              byscie byli mali i spolegliwi!

Kiedy wakacje?

PF

• eva15 Re: Tacy przywodcy jakie czasy 13.07.10, 23:19
                polski_francuz napisał:

> Wulff i Komorowski sa zwyczajni. Myla sie, chca sie dac lubic itp. Nie >maja
                tzw charyzmy.

Ja nie muszę prezydenta lubić, wystarczy, mnie w zupełności wystarczy, że będę
                mogła go szanować za niezależność poglądów i odwagę krytyki. Tego się ani po
                Wulffie ani po Komorowskim nie spodziewam. Dlatego trochę mi żal, że odszedł
                Koehler, to chyba ostatni już taki.

>Ale przypomnij sobie Churchilla. Taki charyzmatyczny, ze wiecej nie> mozna, a
                narod go po wygranej wojnie "abgewählt". Zrobil swoje i mogl odejsc.

Po prostu - był doskonałym przywódcą na trudne, wojenne czasy, czasy pokoju na
                ogół wymagają ludzi innego pokroju, bo inne są zadania.

> Od germanofila do germanofilki: Niemcy zasluzyli na nieufnosc. Moge >podziwiac
                i podziwiam stachanowskie przejscie od kategorii "mordercow >narodow" do
                kategorii "najbardziej lubianego narodu swiata". Ale jak ten >cel osiagneli to
                co dalej z tym perfekcjonista?

Cokolwiek Niemcy nie zrobią, to zawsze źle? Jak mordują źle, jak są lieb to
                jeszcze gorzej?

> Do zarozumialosci jeden krok. I znow bedzie da capo al fine.
                Zjednoczenie i narzucanie woli blizszym i dalszym sasiadom.

Ja powiedziałabym raczej - zgodnie z prawdą/faktami - że kończy się faza
                ciągłego narzucania Niemcom, co mają robić. Kończy się tak ukochana przez
                Francję epoka. Niemcy już Francji nie potrzebują po to, by ta legitymizowała ich
                powrót do "cywilizacji" (każąc sobie za to słono materialnie i politycznie
                płacić). Dzieje się to, co przewidywał Mitterand walczący zaciekle przeciw
                zjednoczeniu Niemiec.

>Zwierciadlo mi tu takie artykuly> daje, ktore to podejrzenie wzbudzaja: o
                >edukacji. Z wnioskiem - zjednoczyc Ausbildung na poziomie federalnym. A
                >przeciez jesli was amerlocy podzielili to> byscie byli mali i spolegliwi!

Dokładnie tak. A za skutki płaci zwykły obywatel po dziś dzień. Sytuacja w
                szkolnictwie jest chora i to ciężko. Kleinstaaterei w oświacie prowadzi do tego,
                że gdy rodzina przenosi się z takiej np. Bremy do Monachium, to dziecko musi
                powtarzać klasę - tak duże są różnice w poziomie kształcenia. Co Amis z tego mają?

> Kiedy wakacje?

Parę dni już miałam, a więcej pod koniec lipca, jak dobrze pójdzie. A Ty?
                • polski_francuz Wakacj wlasciwie od dzisiaj 14.07.10, 09:07
                  zmienimy okolice za 2 tygodnie na 3 tygodnie. Ale mam duzo zaleglosci i bede
                  musial rankami pracowac.

PF
      • sqlwiel Re: Z calym szacunkiem 25.07.10, 13:28
        Powiedz Żydom, żeby przestali p...ć o holocaustcie. To też nie ta epoka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka