Dodaj do ulubionych

ale sie usmialam.......

IP: *.adsl.actcom.co.il 17.03.04, 00:03
Spielberg's Answer to Gibsons Passion: I'm filming The Crusades

Hollywood Mega-hit Producer and Director Steven Spielberg has decided to
fight fire with fire. Hes announced that since Mel Gibson is fueling the
fires of anti-semitism in the world with his movie about the last hours of
Christ, Spielberg will make a graphic movie about the Crusades.

In order to get Jews and Moslems to convert to Christianity, Spielberg
commented, Christians went through Europe and into the Middle East forcing
conversions on non-believers. Along the way they raped, beat, bludgeoned,
maimed, tortured and killed hundreds of thousands of innocent men, women and
children. I will show Christian brutality in a realistic and most graphic and
gory way.

Spielberg went on to add that the movie will have a well-deserved anti-
Christian tone. Lets face it, Gibson wants to blame the Jews for the death of
one person we didnt even kill. I will show the inhuman brutality of thousands
of Christians against hundreds of thousands of people of other faiths, about
which historically there is no ambiguity as to who is to blame.

Spielberg said that if this movie is successful, he is likely to follow it up
with The Spanish Inquisition, a historical film on the torture and murder of
the Jews of Spain by the Catholic Church. To complete the trilogy, Spielberg
announced, in 2006 I will be filming Hitler and the Pope: A Team Formed in
Hell. That should generate some heated debate.
Obserwuj wątek
    • maniekxxx Re: ale sie usmialam....... 17.03.04, 00:13
      to jest to o czym pisalem-niema nikogo bez grzechu, a juz
      niewspomne o narodzie.Kazdy z nas ma cos do ukrycia-do puki
      to niewyjdzie na jaw, chociaz niezawsze poniewaz ilu
      mordercow chodzi dzis po swiecie , o ktorych nikt z
      nas niepomyslalby o nich zlego slowa.Mowilem o wyprawach
      krzyzowych katolikow, i mowilem ze Zydzi moga nakrecic
      taki film co sprawdzilo sie.Ciekawe co powiedza teraz
      katolicy?-chyba niezaprzecza faktom historycznym .
    • dritte_dame Chyba sie wybiore :)) 17.03.04, 00:16
      Gość portalu: dana33 napisał(a):

> Spielberg's ...: I'm filming The Crusades
    • Gość: ABE Tez sie usmialam IP: *.directories.co.nz 17.03.04, 00:25
      Gibson zrobil film o Jezusie, bogu chrzescijan, a glupi Spielberg mysli ze moze
      na to w jakis sposob "odpowiedziec". I to czym? Filmem o krzyzowcach! Ha ha ha
      ha.... On przeciez nawet nie rozumie przepasci miedzy tematyka obydwu filmow.
      To ze Sienkiewicz napisal "Krzyzakow" nie mialo absolutnie zadnego ujemnego
      wplywu na wiare chrzescijanka.
      Ale przeciez Zyd tego nie zrozumie.
      I tu musze dodac - AJ WAJ
      • dritte_dame Re: Tez sie usmialam 17.03.04, 00:28
        Gość portalu: ABE napisał(a):

> Gibson zrobil film o Jezusie,

Hmmm. Co w tym filmie jest "o Jezusie"?
        • Gość: ABE Re: Tez sie usmialam IP: *.directories.co.nz 17.03.04, 00:32
          Wszystko. Cala essencja Jego Przyjscia
          • dritte_dame To jest bowiem Cialo Moje ... 17.03.04, 00:41

> Wszystko. Cala essencja Jego Przyjscia

... fruwajace w strzepach skory spod bicza sadystycznego legionisty.

To nie zadna "essencja Jego Przyjscia" tylko tani horrorek przyciagajacy do kin
            tych, ktorych pociaga ogladanie takich scen.

• Gość: ABE Re: To jest bowiem Cialo Moje ... IP: *.directories.co.nz 17.03.04, 00:49
              • Gość: ABE Re: To jest bowiem Cialo Moje ... IP: *.directories.co.nz 17.03.04, 00:52
                No to zes duzo wyniosla z tego filmu. Coz, tyle wynioslas ile masz do
                zaoferowania, tak to chyba jest z odbiorem estetyczno-intelektualnym (i w tym
                przypadku spirytualnym).
                Biblie tez mozna interpretowac jako zbior mitow i przypowiesci
                • dritte_dame Re: To jest bowiem Cialo Moje ... 17.03.04, 01:02

> No to zes duzo wyniosla z tego filmu. Coz, tyle wynioslas ile masz do
                  > zaoferowania, tak to chyba jest z odbiorem estetyczno-intelektualnym

Co do estetyki, to moja opinia jest juz powyzej.
                  Natomiast "intelekt" ?
                  A jakiez to glebokie i doniosle mysli zawiera tej "Jesus Horror"?
          • neceser [...] 17.03.04, 03:55
            Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
            • kosel_maruwi [...] 17.03.04, 08:35
              • Gość: ABE Re: Zyd Polaka nie zrozumie- zapewnai ABE IP: *.dialup.xtra.co.nz 17.03.04, 09:31
                Dziekuje kosel_maruwi. Przyznam ze z tego rodzaju chamstwem nidgy sie nie
                spotkalam. "Tepa Polska swinia" kojarzy mi sie z filmami o WWII gdzie Niemcy
                uzywali tego wyrazenia "Polnishe schweine" czy cos w tym rodzaju.
                Nie wiem kto ten neceser ale on ma wyraznie opninie o mnie i Polskiej rasie
                wyrobiona. Wyglada na to, ze on mowi to co oni wszyscy mysla. Jeszcze jeden
                dowod zydowkiego szowinizmu. Nie ma sie co do nich zwracac, czy na nich
                reagowac. Co sie o nich wie to wystarczy i wyjasnia dlaczego gdziekolwiek sie
                nie pojawia staja sie momentalnie niepozadani i znienawidzeni na skale masowa.
                Najsmieszniejsze jest to, ze nie wiem co on mi sie stara przypisac. Jakas
                ukryta tajemnicza mysl co jakims sposobem ma ublizac zydom. Kto wie? Ja tyle
                tylko wiem, ze to cham, ktory sobie wlasnie pozyskal nastepnego antysemite.
                Jak ja juz teraz nienawidze zydow!!!
                • neceser [...] 18.03.04, 01:54
                  • beznarodowiec [...] 18.03.04, 03:17
                  • Gość: ABE [...] IP: *.directories.co.nz 18.03.04, 03:30
                    • Gość: OSKAR Re: Zyd i cham - full package IP: *.cablep.bezeqint.net 19.03.04, 00:06
                      W TYM WYPADKU JABLKO PADLO DALEKO OD DRZEWA (DZIADKA)...
                • neceser zapytaj sie Niemcow ABE, co mowia jak Polacy sie p 18.03.04, 02:04
                  pojawia. Zwlaszca woblizu niemieckich samochodow i sklepow jubilerskich.Ciebie
                  tez jako zlodziejke znaja w christchuerch?

> Dziekuje kosel_maruwi. Przyznam ze z tego rodzaju chamstwem nidgy sie nie
                  > spotkalam. "Tepa Polska swinia" kojarzy mi sie z filmami o WWII gdzie Niemcy
                  > uzywali tego wyrazenia "Polnishe schweine" czy cos w tym rodzaju.
                  > Nie wiem kto ten neceser ale on ma wyraznie opninie o mnie i Polskiej rasie
                  > wyrobiona. Wyglada na to, ze on mowi to co oni wszyscy mysla. Jeszcze jeden
                  > dowod zydowkiego szowinizmu. Nie ma sie co do nich zwracac, czy na nich
                  > reagowac. Co sie o nich wie to wystarczy i wyjasnia dlaczego gdziekolwiek sie
                  > nie pojawia staja sie momentalnie niepozadani i znienawidzeni na skale masowa.
                  > Najsmieszniejsze jest to, ze nie wiem co on mi sie stara przypisac. Jakas
                  > ukryta tajemnicza mysl co jakims sposobem ma ublizac zydom. Kto wie? Ja tyle
                  > tylko wiem, ze to cham, ktory sobie wlasnie pozyskal nastepnego antysemite.
                  > Jak ja juz teraz nienawidze zydow!!!
                  • beznarodowiec [...] 18.03.04, 03:24
                    • Gość: ABE Re: Niemcy? Oni pewnie przeklinają polskie świnie IP: *.directories.co.nz 18.03.04, 03:32
                      No wlasnie, moj wlasny dziadek co ZYdowi pomogl pewnie sie teraz w grobie
                      przekreca i w brode sobie pluje.
                      Jak wiemy z historii Niemcy to juz slow na Zydow nie maja - tylko czyny.
                      • Gość: ANka Spokojnie ABE- panu walizce zamek sie zacial IP: *.ifn-magdeburg.de 18.03.04, 09:50
                        Wlasnie jestem po rozmowie z Niemcami nt.reakcji Hiszpanow w Madrycie. Zdziwisz
                        sie ale ci z ktorymi rozmawialam mysla tak jak ja.
                        Ba oni sie boja tez atakow u siebie.

Reszty nie komentuje - bo to bagno. Komus zalezy by sie w nim babrac.
                        Myslisz ze nie znaja rosyjskiej mafii?
                        A zapomnialabym - wlasnie moja znajoma Niemka byla zaszokowana ze ´robaczki´
                        hebrajskie i arabskie sa tak do siebie podobne :) Na oko widac ze roznica miedzy
                        naszym pismem a hebrajskim jest daleko wieksza niz miedzy arabskim i hebrajskim.
                        Ale powiedz to zainteresowanym- wywolasz 4 -ta wojne swiatowa :))))
                        • Gość: MM(piaty) Re: Spokojnie ABE- panu walizce zamek sie zacial IP: *.dyn.optonline.net 19.03.04, 03:40
                          Gość portalu: ANka napisał(a):

> Wlasnie jestem po rozmowie z Niemcami nt.reakcji
                          > Hiszpanow w Madrycie. Zdziwisz
                          > sie ale ci z ktorymi rozmawialam mysla tak jak ja.
                          ==============================
                          Bardzo sie zdziwie, bo takich bezmyslnych ludzi jak ty swiat jeszcze na oczy
                          nie widzial!

> Ba oni sie boja tez atakow u siebie.
                          ========================================
                          A ty tez zacznij sie ogladac dookola, Niemcy moga byc nastepnym miejscem
                          ataku. Terrorystom wlasciwie obojetne kogo zabija, aby wiecej ofiar!

> Reszty nie komentuje - bo to bagno. Komus zalezy by sie w nim babrac.
                          > Myslisz ze nie znaja rosyjskiej mafii?
                          ========================================
                          A jednak skusilo napisac kilka zdan bez zadnej wiazacej mysli, co? Nie moglas
                          sie powstrzymac zeby nie zdradzic wlasnej glupoty!

> A zapomnialabym - wlasnie moja znajoma Niemka
                          ===============================================
                          A nie przypadkiem babcia siostry stryjka twojego pieska?

> byla zaszokowana ze ´robaczki´
                          > hebrajskie i arabskie sa tak do siebie podobne :)
                          > Na oko widac ze roznica miedzy
                          > naszym pismem a hebrajskim jest daleko wieksza niz miedzy
                          > arabskim i hebrajskim.
                          =================================
                          Jestes genialna! Odkrylas ze hebrajski i arabski sa jezykami semickimi! Moze
                          jak opublikujesz taka prace naukowa to przyznaja ci nagrode glupoty z filozofii!

Ciechoroba!
                          • Gość: ANka Widzisz MM pomimo lawendowej sukni IP: *.ifn-magdeburg.de 19.03.04, 10:59
                            nie wiesz, ze nie mam nic do homo - chyba ze do ludzi, ktorzy sa agresywni.
                            Tak Cie ubodla dyskusja na planie kraj?
                            Czlowiek to cos wielowymiarowego- wiesz? Ty to powinienes wiedziec najlepiej.
                            Coz wyrazalam sie o Tobie kiedys z sympatia. Teraz mam problemy nawet ze zwyklym
                            szacunkiem. Co ty wiesz o mnie?
                            Wszystko tu na tym forum huczy na temat madrosci versus jej brak- masz na nia
                            patent?
                            Gdyby tak bylo niestety wszyscy starsi ludzie byliby madrzy a do rzadu
                            wystarczyloby wybierac staruszkow. Ale tak nie jest.
                            Madrosc to sprawa plynna - nikt na pewno nie wie co bedzie jutro. Ja zas
                            domyslam sie skad Twoja zmiana opinii na moj temat.
                            Swiat widzial juz wiele rzeczy i wiele reakcji - podobnych jak Twoja. Owszem
                            czasem prowokuje. Nie musza mnie wszyscy lubic.
                            PS- ogladac sie mozna za siebie- a dookola rozgladac.

Ja sie rozgladam- zawsze. Juz tak mam.
                            Jak glosisz antypolskie teksty bez uzasadnienia to nie dziw sie, ze taka
                            dostajesz odpowiedz.

O semickich pismach to nie ja mowilam - a kolezanka. Widze ze niektorzy z tym
                            maja problemy- i jak widac najbardziej to ubodlo. Ciekawe - czyli mialam racje.
                            Dostrzegasz zrodla swojej agresji?
                            PS- nie jestem lingwistka i moja kolezanka tez nie. Nic tez nie odkrywam - ale
                            przypominam- moze prowokuje dla takich jak ty.
                            Nie pozdrawiam bo zbyt szybko sie okazalo, ze niestety klasy starcza ci na pare
                            postow- to wszystko.
                            Calusek w czolko - mozesz potem zdezynfekowac jak przystalo na gay-a
                      • neceser Re: Niemcy? Oni pewnie przeklinają polskie świnie 18.03.04, 15:37
                        Masz na mysli akcje placenia miliardow euro za grzechy przodkow?

> No wlasnie, moj wlasny dziadek co ZYdowi pomogl pewnie sie teraz w grobie
                        > przekreca i w brode sobie pluje.
                        > Jak wiemy z historii Niemcy to juz slow na Zydow nie maja - tylko czyny.
                    • Gość: OSKAR Re: Niemcy? Oni pewnie przeklinają polskie świnie IP: *.cablep.bezeqint.net 19.03.04, 00:28
                      BEZNARODOWIEC-BEZMYSLOWIEC, 1)ILE ZYDOW, MOWISZ, URATOWALI POLACY?
                      2)KOMUCHY TYLKO TROCHE ZWOLNILY NAD WISLA?

ZAPYTAJ KOGO, KTORY ZNA CYFRY I FAKTY I NIE SKACZ JAK OGRANICZONY SMARKACZ.
                      • Gość: MM Re: Niemcy? Oni pewnie przeklinają polskie świnie IP: *.z64-154-67.customer.algx.net 19.03.04, 00:58
                        Jakies 70% ogolu uratowanych. Moze wiecej. Chyba, ze ze drzewka w waszym parku
                        pamieci klamia.
      • Gość: sp;lit Re: Tez sie usmialam IP: *.nas29.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 17.03.04, 01:27
        Zauwaz czas mojego postu i porownaj z czasem i tym co dana pisze ,... :)

uklony

===============================================================================

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=11402164&a=11406461
        • Gość: ABE Re: Tez sie usmialam=coraz mniej mi do smiechu IP: *.dialup.xtra.co.nz 17.03.04, 09:40
          Wiesz co sp;lit, doszlam do wniosku ze oni nidgy nie zrozumieja, ze sa
          olewanym, nieistotnym, drugoplanowym tlumem "extras" w tym filmie, i we
          wspolczesnym swiecie. Zwraca sie na nich uwage tylko dlatego,ze morduja
          Palestynczykow i zeruja na zapomogach i kompensacjach. Inaczej wszyscy bysmy
          sie cieszyli, ze siedza w Izraelu z daleka od normalnych, porzadnych ludzi. TO
          tak jak zadra za paznokciem - czlowiek nie moze sie doczekac aby sie jej
          pozbyc, i zapomniec.
          Pzrdw
          ABE
          (tak sie w#wilam za ta "tepa Polska swinie") ze za pierwszym razem w zlym watku
          post wstawilam) Do czego zydowstwo moze czlowieka doprowadzic!
      • Gość: dana33 Re: Tez sie usmialam IP: *.jazo.org.il 17.03.04, 07:27
        abe, zlotko, to nie spielberg glupi tylko ty....
        przeczytaj jeszcze raz, to moze zrozumiesz... :)
    • Gość: Darden Naprawdę to jest bardzo zabawne-----:-)))))))_) IP: 195.46.145.* 17.03.04, 02:51

Zabawne ponieważ Spielberg już nakręcił taki film pod tytułem Lista Schindlera.
      Jest zresztą tysiące innych filmów, książek, obrazów, poematów stworzonych
      przez Zydow które opisują brutalność zbrodni wykonanych na Żydach.
      Jakoś wszystkie te dzieła wykonane przez Żydów nie są uważane jako anty
      niemieckie, polskie, rosyjskie....,....itd, . ale jeden film który pokazał
      zbrodnie Żydów jest anty Semicki. (naprawdę musi to być naród wybrany)

Żydzi się ośmieszają opozycja do tego filmu.

• Gość: MM Re: Naprawdę to jest bardzo zabawne-----:-))))))) IP: *.dyn.optonline.net 17.03.04, 03:05
        Wlasnie zupelnie ciekawy jest fakt ze znakomita wiekszosc nie-Zydow nie odczuwa
        wcale antysemickich podtekstow tego filmu. Czuja to tylko przedstawiciele tej
        nacji.

A Spielberg juz wiele razy udowodnil ze potrafi krecic tylko fantastyke
        naukowa. Nawet wtedy, gdy probuje zrobic powazny film.
        • mosze.rabejnu Re: Naprawdę to jest bardzo zabawne-----:-))))))) 17.03.04, 03:12
          Gość portalu: MM napisał(a):

>
          > A Spielberg juz wiele razy udowodnil ze potrafi krecic tylko fantastyke
          > naukowa. Nawet wtedy, gdy probuje zrobic powazny film.
          Naprawde? Zdaje sie za przyznali mu Oskara wlasnie za ten powazny film.
          • Gość: MM Re: Naprawdę to jest bardzo zabawne-----:-))))))) IP: *.dyn.optonline.net 17.03.04, 03:47
            Ale przeciez jedno drugiemu nie przeszkadza. Dowod tego mielismy rowniez w tym
            roku.
          • Gość: MM Wielka niespodzianka. IP: *.dyn.optonline.net 17.03.04, 03:53
            Żydzi dali Żydowi Oskara za film o Żydach:-)
            • Gość: MM (ten pierwszy) Re: Wielka niespodzianka. IP: *.dyn.optonline.net 17.03.04, 03:57
              Moze bysmy sie tak rozroznili, bo ludzie pomysla ze ktos ma rozdwojenie jazni.
              • Gość: MM(ostatni raz) Re: Wielka niespodzianka. IP: *.dyn.optonline.net 17.03.04, 04:01
                To byl tylko zart, juz sie nie powtorzy:-)

Jak zobaczylem twoje IP to nie moglem sie powstrzymac:-)
                • Gość: MM Re: Wielka niespodzianka. IP: *.dyn.optonline.net 17.03.04, 04:17
                  Nie ma sprawy, sam lubie dowcipy :o)

Ale niestety jest tu mnostwo ludzi o watpliwym poczuciu humoru.

Pozdr.
                  • Gość: MM (trzeci) Re: Wielka niespodzianka. IP: *.dyn.optonline.net 18.03.04, 01:03
                    dyn,optonline = caly wschod USA
                    • Gość: MM(czwarty) Re: Wielka niespodzianka. IP: *.dyn.optonline.net 18.03.04, 01:08
                      no wlasnie:-)
      • mosze.rabejnu Re: Naprawdę to jest bardzo zabawne-----:-))))))) 17.03.04, 03:11
        Ja tez uwazam ze to jest raczej zabawne i nie na serio.

Gość portalu: Darden napisał(a):

>
        > Zabawne ponieważ Spielberg już nakręcił taki film
        > pod tytułem Lista Schindlera.
        List pod tytulem Lista Schindlera pokazala dobra strone Niemcow.
        Teraz on chce pokazac (watpie ze to serio) wyprawe krzyzowe w calym ich "uroku"

>
        > Jest zresztą tysiące innych filmów, książek, obrazów, poematów stworzonych
        > przez Zydow które opisują brutalność zbrodni wykonanych na Żydach.
        Na temat wypraw krzyzowych jest tylko kilka "pijutow" (wierszy religinych)
        niedostepnych nikomu poza ultraortodoksami.

> Jakoś wszystkie te dzieła wykonane przez Żydów nie są uważane jako anty
        > niemieckie, polskie, rosyjskie....,....itd, . ale jeden film który pokazał
        > zbrodnie Żydów jest anty Semicki. (naprawdę musi to być naród wybrany)
        Daj przyklad o ktorych filmach lub obrazach mowisz, mysle ze przesadzasz.

> Żydzi się ośmieszają opozycja do tego filmu.
        No to swietnie, nie? Ja uwazam ze wszyscy katolicy, szczegolnie male dzieci
        powinni tem film obejrzec. Niech wiedza jak Zydzi rosprawili sie z ich Bogiem!

>
        • Gość: Darden Re: Naprawdę to jest bardzo zabawne-----:-))))))) IP: 195.46.145.* 17.03.04, 03:41
          Ja tez uwazam ze to jest raczej zabawne i nie na serio.

Gość portalu: Darden napisał(a):

>
          > Zabawne ponieważ Spielberg już nakręcił taki film
          > pod tytułem Lista Schindlera.
          >List pod tytulem Lista Schindlera pokazala dobra strone Niemcow.
          >Teraz on chce pokazac (watpie ze to serio) wyprawe krzyzowe w calym ich "uroku"

Naprawdę? Film który pokazał jak Żydzi musieli być ratowani z pod
          niemiecko/faszystowskiego obłędu pokazał Niemców w dobrym świetle? Chyba sobie
          żarty z nas robisz. Ale ja, ani nikt inny nie protestował i do dzisiaj nie
          protestuje bo niby dlaczego?

>
          > Jest zresztą tysiące innych filmów, książek, obrazów, poematów stworzonych
          > przez Zydow które opisują brutalność zbrodni wykonanych na Żydach.
          >Na temat wypraw krzyzowych jest tylko kilka "pijutow" (wierszy religinych)
          >niedostepnych nikomu poza ultraortodoksami.

Nie o to chodzi czy filmy o tym istnieją czy nie. Chodzi o to ze nagle
          Shpilberg jako ODWET grozi takim filmem. To jest dziecinnie śmieszne jeśli
          weźmiesz pod uwagę ze Żydzi bez końca, i słusznie moim zdaniem, przypominają
          nam o swoim losie z rak niemieckich, polskich (Jedwabne) i innych zbrodniarzy.
          Co wolno wojewodzie?

> Jakoś wszystkie te dzieła wykonane przez Żydów nie są uważane jako anty
          > niemieckie, polskie, rosyjskie....,....itd, . ale jeden film który pokazał
          > zbrodnie Żydów jest anty Semicki. (naprawdę musi to być naród wybrany)
          >Daj przyklad o ktorych filmach lub obrazach mowisz, mysle ze przesadzasz.

Przestań! Filmów o zbrodniach II wojny światowej, dokumentalnych i nie tylko,
          jest pełno. Tak samo z książkami, artykułami itd. A o muzeum Holokaustu
          słyszałeś? W stanach jest ich setki jeśli nie tysiące.

Holocaust na Google ma prawie 3 miliony rożnych stron:

www.google.com/search?hl=en&ie=UTF-8&oe=UTF-8&q=holocaust

> Żydzi się ośmieszają opozycja do tego filmu.
          >No to swietnie, nie? Ja uwazam ze wszyscy katolicy, szczegolnie male dzieci
          >powinni tem film obejrzec. Niech wiedza jak Zydzi rosprawili sie z ich Bogiem!

A ja uważam ze Żydzi przesądzają i swoim zachowaniem i podejściem do tego filmu
          pogłębiają wśród ludzi anty Semickie poglądy. Bardzo przypomina mi to reakcje
          narodu Polskiego do Jedwabnej afery.

pzdr
          • Gość: MM Re: Naprawdę to jest bardzo zabawne-----:-))))))) IP: *.dyn.optonline.net 17.03.04, 03:52
            > Naprawdę? Film który pokazał jak Żydzi musieli być ratowani z pod
            > niemiecko/faszystowskiego obłędu pokazał Niemców w dobrym świetle? Chyba
            sobie
            > żarty z nas robisz. Ale ja, ani nikt inny nie protestował i do dzisiaj nie
            > protestuje bo niby dlaczego?

Ja tez nie protestowalem. Powiem wiecej, film jako film byl w porzadku. Problem
            zaczal sie, gdy osoby zydowskiego pochodzenia zaczely film ten cytowac jako
            dowod, ze to Polacy mordowali Zydow. Zupelnie na serio.

I to jest wlasnie smutne, ze ludzi ponosza takie emocje, zwlaszcza pod wplywem
            filmow fabularnych, a nie dokumentalnych, bo to bym jeszcze zrozumial.
    • Gość: |v|rowa Re: ale sie usmialam....... IP: 134.174.110.* 17.03.04, 03:51
      Dana - widzialas ten film? Ja widzialem - i uwierz mi - nie znalazlem tym NIC,
      ale to absolutnie NIC nawolujacego do antysemityzmu. Serio.

Dla mnie celem tego filmu nie bylo pokazanie krwawych tortur jakiegos skazanego
      2000 lat temu czlowieka. W tym filmie chodzi o samo sedno wiary chrzescijanskiej
      - czyli jak wielkie cierpienia zniosl DOBROWOLNIE Nazarejczyk, aby zbawic swiat.
      Tak to odbieraja ludzie wierzacy. Czy jest to prawda czy nie, to juz zupelnie
      inna rzecz - chodzi o WIARE. Akurat chrzescijanie to sa podstawe swojej wiary
      przyjeli, niezaleznie od tego czy inne religie, w tym judaicka, sie z tym zgadzaja.

Wszystkie inne postacie stanowia tylko niezbedne tlo do tego przekazu - sa wsrod
      nich dobrzy, zli i neutralni - ale powtarzam - ABSOLUTNIE, ale to ABSOLUTNIE nie
      znalazlem tam krytyki Zydow jako nacji. To juz znacznie bardziej oberwalo sie
      Rzymianom (chodzi mi o zolnierzy) - raz jako zwyrodnialym okrutnikom, a dwa
      jako...antysemitom (obelzywie brzmiace nazwanie Zydem Szymona z Cyrenei przez
      jednego z nich). I to byl chyba jedyny moment antysemityzmu w tym filmie... :)

A co w tym filmie widzial pan Spielberg... a tego to juz nie wiem.
      • Gość: MM Re: ale sie usmialam....... IP: *.dyn.optonline.net 17.03.04, 03:56
        Mnie szczerze powiem zastanowilo cos innego. Wnikliwie wsluchiwalem sie w
        wypowiedz przedstawiciela Centrum Szymona Wiesenthala, bo to w koncu czlowiek
        dosc rozgarniety i nielatwo dajacy sie poniesc emocjom. Ale na pytanie jak
        wedlug niego przejawial sie antysemityzm tego filmu, on odpowiedzial, ze nie
        podobalo mu sie ze Zydzi byli pokazani jako ludzie brzydcy, z krzywymi zebami.
        Dopiero potem dodal, ze w filmie Zydzi ci nie mieli nic inteligentnego do
        powiedzenia oprocz "Precz, precz, ukrzyzuj".
      • Gość: dana33 Re: ale sie usmialam....... IP: *.jazo.org.il 17.03.04, 08:05
        droga mroweczko. nie widzialam tego filmu i pewnie tez nie zobacze. nie
        dlatego, ze chce bojkotowac (ja nie z tych co bojkotuja filmy), tylko ja po
        prostu zasypiam w kinie, farsztejst, wygodne krzeslo, ciemno i cieplo a ja od 6
        rano na nogach, nu, to co sie robi? sie spi. to ja moge za tansze pieniadze i
        wygodniej we wlasnym lozku, wiesz, na tych wyszponowanych. oprocz tego, slyszac
        ile tam krwi, to to wogole nie dla mnie, bo dostaje palpitacji serca. a juz na
        sam koniec, to religia nie jest dla mnie do dyskusji. ja z tych, co live and
        let live. a spielberga zamiescilam, bo wg mnie to to byla ironia, a nie jakies
        zawiadomienie, ze zrobi film. nic nie zrobi, tylko sie ponabijal.... :)
        • Gość: CCCP Re: ale sie usmialam....... IP: *.acn.pl 17.03.04, 08:39

a spielberga zamiescilam, bo wg mnie to to byla ironia, a nie jakies
          > zawiadomienie, ze zrobi film. nic nie zrobi, tylko sie ponabijal.... :)

Myślisz, że się tylko ponabijał? Dano, poza wszystkim - duże pieniądze kuszą -
          • Gość: dana33 Re: ale sie usmialam....... IP: *.jazo.org.il 17.03.04, 14:10
            cep. przestan sie wyglupiac. spielberg ma tyle forsy, ze my, zyjacy ze zwyklaj
            miesiecznej zaplaty nwet sobie nie mozemy wyobrazic takiej sumy.
            nie bede sie z toba zakladac, czy zrobi czy nie, bo jak mawial moj tate, jak
            sie dwoch zaklada, to jeden idiota, a drugi nieuczciwy... :)
            • Gość: CCCP Re: ale sie usmialam....... IP: *.acn.pl 17.03.04, 16:40

> cep. przestan sie wyglupiac. spielberg ma tyle forsy, ze my,

Ale może mieć jeszcze więcej.
              • Gość: dana33 Re: ale sie usmialam....... IP: *.adsl.actcom.co.il 17.03.04, 18:17
                nu, fajnie, jak wiesz, zydzi nigdy nie maja dosyc i ciagle chca wiecej...
                • Gość: ANka CCCP pewno nie wiedzial ale ty mu to powiedzialas IP: *.ifn-magdeburg.de 18.03.04, 09:41
                  Danutko.
                  Wszak ty nie masz za co przepraszasz. To skoro juz wszystko wiesz to powiedz ten
                  Spitzbergen to Zyd czy Amerykanin? :)

Bo cosik mi sie tez wydaje ze ostatnio glownie fantastyka niekoniecznie naukowa
                  lecz raczej tragiczna mu sie udaje. Nie mowie o caloksztalce ale - slawa do
                  glowy kazdemu potrafi uderzyc. Po co zaczynac takie dialogi? Czy aby sztuka nie
                  traci na swojej wielowymiarowosci, gdy robi sie plaska i polityczna w jedna strone?
                  To moze niech Pan Spitzbergen (szkoda nawet go lubilam) od razu zacznie filmowac
                  hasla rewolucji pazdziernikowej oraz napisy pt´kto nie z nami ten przeciw nam´.
                  Akcja na tym ucierpi ale przeciez nie przekaz Pana Spielberga.

• Gość: dana33 Re: CCCP pewno nie wiedzial ale ty mu to powiedzi IP: *.jazo.org.il 18.03.04, 15:09
                    witaj nasza aniu, doskonale ze znalazlas znow czas i zainteresowanie forum, bo
                    brakowalo mi tu twoich wypowiedzi. wiec spielberg to jest amerykanski zyd.
                    znajac twoje zdanie o tuwimie, twoj guscik w wierszyczkach kwiatowo-
                    ptaszkowych, nie jestem zupelnie zaskoczona twoim zdaniem o spielbergu.
                    na szczescie, takich jak ty duzo nie ma (dlatego jestes tez tak doceniana)i
                    wiekszosc opinii o spielbergu rozni sie od twojej. inaczej nie zrobilby takiego
                    majatku jak zrobil i nie bylby tak slynny jakim jest, nie myslisz.
                    reszty twojej wypowiedzi nie zrozumialam, jak zwykle. cos masz trudnosci z
                    wyslawianiem sie, nasza aniu. radze ci postarac sie o etat krytyka filmowego,
                    specjalnosc filmy spielberga. nie wiem, czy beda ci gotowi placic za krytyke,
                    ale nie mam najmniejszych watpliwosci, ze wiecej niz z radoscia zaplaca ci za
                    rozbawianie czytelnikow twoimi felietonikami....
                    • Gość: ANka Masz na mysli Baczynskiego? IP: *.ifn-magdeburg.de 18.03.04, 15:29
                      same kwiatki- masz racje. Nic dziwnego ze nie zrozumialas. Pozdrowienia dla
                      kolegi od ´Caritasu´. Szeroko zakrojona dzialalnosc tu prowadzicie :)

Za bardzo sie chyba zaangazowalas poetycko. Boje sie ze nie bedziesz mogla spac.

Mam nadzieje ze twoja opinia o robieniu majatku przystaje rowniez do robienia
                      majatku na ´Pasji´ inaczej bedziesz miala problem z konsekwencja- jak zawsze.
                      Wobec powyzszego nie wiem jak sie ustosunkowac do twojej rady a propos dzieci bo
                      ty przeciez matka i w dodatku doswiadczona i wiesz co to konsekwencja ..
                      Bawic lubie- inaczej niz ty - calkiem zyczliwie. Mnie sama tez wiele spraw bawi
                      choc innych niz ciebie. Generalnie czyjs cynizm i zlosliwosc zwlaszcza wowczas -
                      gdy na sile jak u ciebie malo ludzi bawi. Nie wliczam wyjatkow, ktorzy ´musza´ z
                      konsekwencji..

Co do tego co nie zrozumialas to tak jak tam ´stalo´

TO TY POWIEDZIALAS :)

Ja w kazdym razie nie spie w kinie. Jakkolwiek tego nie zinterpretujesz i tak
                      bedzie wesolo. A krytykiem nie bede bo nie mam aspiracji do mowienia innym co im
                      sie powinno podobac a co nie - jak ty- chociaz ponoc spisz....

PS- Pan Gates tez jest slynny- inaczej :)
                      Jakbys sie nie doczytala (niezwykle duzo czasu zajela ci dzis odpowiedz) to
                      nacisk kladlam nie na opinie na temat caloksztaltu tworczosci p. Spitzbergena
                      tylko na temat tego co deklarowal jako swoje zamierzenia i co raczylas
                      ´rozreklamowac´
                      Milosniczko poezji zaangazowanej
                      • Gość: dana33 Re: Masz na mysli Baczynskiego? IP: *.adsl.actcom.co.il 18.03.04, 19:55
                        droga aniu, zmeczylam sie tylko czytaniem tego, o zrozumieniu oczywiscie nie ma
                        mowy. nu, a odpowiedziec, to nie ma sensu, ty naprawde jestes, nie nu, szkoda
                        slow..... ale meczysz okropnie......
      • Gość: Oozie [...] IP: *.sth.shb.se / *.handelsbanken.se 17.03.04, 12:21
        • Gość: MM Re: ale sie usmialam....... IP: *.z64-154-67.customer.algx.net 17.03.04, 17:58
          > Ty może nie. Ale ultra oszołomy widzą. I to nie żydowskie oszołomy. ABE
          choćby.

Sa tacy, co sie podniecaja nawet slyszac sygnal ciagly w sluchawce. Tacy moga
          zobaczyc antysemityzm nawet w "Ostatnim Samuraju".

Ale wazniejszy moim zdaniem jest fakt, ze znakomita wiekszosc ogladajacych
          wcale nie zauwazyla antysemickich watkow, jakie zauwazyla ogromna wiekszosc
          ludzi zydowskiego pochodzenia (niezaleznie od tego, czy ci film widzieli czy
          tez nie).

Po prostu cala ta zawierucha byla niepotrzebna i przyniosla akurat odwrotny
          efekt.
        • Gość: |v|rowa Re: ale sie usmialam....... IP: 134.174.110.* 18.03.04, 01:00
          Gość portalu: Oozie napisał(a):

> > - czyli jak wielkie cierpienia zniosl DOBROWOLNIE Nazarejczyk,
          > Żyd
          > >obelzywie brzmiace nazwanie Zydem Szymona z Cyrenei
          > Żadna obelga bo Szymon był Żyd. Widać co dla PRAWDZIWEGO POLAKA jest obelgą.
          > Yebbani antysemici.
          >

Widac, ze nie widziales filmu i nie rozumiesz co napisalem. Nie napisalem, ze
          nazwal go obelzywie, tylko obelzywie brzmiaco. Wyobraz sobie, ze istnieje cos
          takiego jak intonacja i rytmika wypowiedzi (nie mowiac juz o "warczliwosci",
          heh). Jesli dobrze sie postarasz najczulsze slowa moga zabrzmniec jak najgorsze
          obelgi. W pismie jednak nadal to beda najczulsze slowa.... (dlatego wymyslono
          emotikony do emaili :P ;| :) )
      • dritte_dame "Chcielismy dobrze ..." 17.03.04, 17:12
        Gość portalu: |v|rowa napisał(a):

> Dla mnie celem tego filmu nie bylo pokazanie krwawych tortur jakiegos
        skazanego
        > 2000 lat temu czlowieka.

"Chcielismy dobrze a wyszlo jak zawsze"
        (Edward Gierek)

?????

Jak mozna tak wprost twierdzic ze "celem tego filmu nie bylo ..." skoro to jest
        tak przytlaczajaco dominujaca czesc jego zawartosci?

• Gość: |v|rowa Re: "Chcielismy dobrze ..." IP: 134.174.110.* 18.03.04, 00:52
          dritte_dame napisała:

> Jak mozna tak wprost twierdzic ze "celem tego filmu nie bylo ..." skoro to jest
          >
          > tak przytlaczajaco dominujaca czesc jego zawartosci?

Czy jak jedziesz pociagiem z Jasla do Szczecina, to Twoim celem jest jazda
          pociagiem czy Szczecin? Bo co jest przytlaczajaco dominujaca czescia tej jazdy,
          to chyba jasne?
          • dritte_dame Re: "Chcielismy dobrze ..." 18.03.04, 01:46
            Gość portalu: |v|rowa napisał(a):

> dritte_dame napisała:
            >
            > > Jak mozna tak wprost twierdzic ze "celem tego filmu nie bylo ..." skoro to
            > jest
            > >
            > > tak przytlaczajaco dominujaca czesc jego zawartosci?
            >
            >
            > Czy jak jedziesz pociagiem z Jasla do Szczecina, to Twoim celem jest jazda
            > pociagiem czy Szczecin? Bo co jest przytlaczajaco dominujaca czescia tej
            jazdy,
            > to chyba jasne?

Jesli celem podrozy ma byc zblizenie sie do "sedna wiary chrzescijanskiej" to
            ten film jedzie w ewidentnie zlym kierunku i przy tym koszmarnie trzesie po
            drodze.

• Gość: |v|rowa Re: "Chcielismy dobrze ..." IP: 134.174.110.* 18.03.04, 19:09
              A to juz Twoja prywatna opinia (mam nadzieje, ze wyrobiona PO obejrzeniu filmu).
              Kazdy ma prawo do swojej. Gibson tez. On jeszcze do tego ma srodki, aby
              przedstawic te opinie milionom ludzi, a przy okazji na tym solidnie zarobic. Az
              zastanawiam sie, czy on przypadkiem nie ma nieco genow Ashkenazi. :P

Ja tez nie przepadam za sredniowiecznym chrzescijanstwem i tez nie do konca
              podoba mi sie krzyz jako symbol wiary propagujacej milosc i pokoj. Ale sam film
              Gibsona mi sie calkiem podobal.
    • Gość: Bnadem Kiedy filmowano "Ostatnie kuszenie" na zlecenie IP: *.wszib.krakow.pl 17.03.04, 08:12
      twego rodaka, nie protestowałaś. Split i reszta mają rację; nie jesteś
      partnerką do rozmowy i najwyraźniej ktoś ci płaci.
      Bnadem
      • Gość: dana33 Re: Kiedy filmowano "Ostatnie kuszenie" na zlecen IP: *.jazo.org.il 17.03.04, 08:18
        nu, oczywiscie ze placa. z czegos przeciez trzeba zyc, nie? i zgadzam sie z
        toba. ja nie partnerka do rozmowy. w kazdym razie nie z toba, nie? to po co
        piszesz? pa pa, zlotko...
      • Gość: Tomek44 Re:do Bnadem IP: 5.5R* / 213.8.97.* 17.03.04, 11:02
        Ja tak na marginesie sie wtracam i nie na temat, ale sprowokowalo mnie to
        ostatnie zdanie.
        Kiedy jeszcze pracowalem w Polsce w zakresie zdrowia ogolnie okreslajac,
        narobilem sobie klopotow tym, ze kiedy wybuchl Czarnobyl, powiedzialem kilku
        moim kolezankom w pracy, ktore byly aktualnie w ciazy i zajadaly nowalijki,
        zerwane swiezo po deszczu poczarnobylowym, zeby na jakis czas ograniczyly
        zjadanie tego zielska. Zostalem juz po kilku godzinach wezwany na
        przesluchanie. O co mnie pytano? Kto mi za to co powiedzialem placi?
        Tak sie zaczyna spoleczna paranoja.
        • Gość: Wqrwiony2 Do Tomka44 - zachowaj chociaż pozory, Tomku - IP: *.crowley.pl 17.03.04, 19:53
          to było do Dany. Ja również uważam, że jej działalność na forum jest co najmniej
          podejrzana - a ostatnio na pewno niesmaczna. Wychodzi z niej pospolita rasistka
          tym szybciej, im bardziej wypunktowuje się jej demagogię. To twój i tylko twój
          wybór, czy podpisujesz się pod jej działalnością bez zastrzeżeń. Jeszcze nie
          widziałem, by przyznała, że się zagalopowała. Split, którego opluwała, przyznał,
          że ma wątpliwości z uwagi na dziesięcioletnie dziecko z ładunkami wybuchowymi.
          Nie porównuj, proszę, sytuacji z czasów katastrofy czernobylskiej z tym, co
          zarzuca się Danie. Poza tym - szczerze przyjacielska rada - to był zbyt osobisty
          szczegół, który może cię kosztować dekonspirację - a forum potrafi być wredne i
          hackerskie - u mnie, na przykład, ktoś podmienił tytuł postu - na hasło napisane
          polszczyzną w stylu Fredzia (ukochanego przez "obiektywną" Danę, czy innych
          oszołomów). Groszkowi ktoś zaatakował komputer. Uważaj, bo jakość dyskusji nie
          zawsze przekuwa się tutaj na etyczną kwalifikację środków. Jak zauważyłem wielu
          forumowiczów uważa, że mogą się podszywać pod dowolny nick - przez to nie pragną
          stać się uczestnikami dyskusja, a jedynie przeforsować zalew własnymi
          wykrzyknikami (np. :szwedzka menda").
          Nie ryzykuj, bo zostanie niepotrzebny iesmak.
          Pozdrawiam
          Wqrwiony2
          • Gość: dana33 Re: Do Tomka44 - zachowaj chociaż pozory, Tomku - IP: *.adsl.actcom.co.il 18.03.04, 01:02
            wqrwielski, szybko do optyka po nowe okulary, cos zle widzisz, zlotko. ja
            opluwalam splitka? ja najwyzej mu oddawalm, i dlugo nie w jego stylu. opluwanie
            zaczal wlasnie splitek. ja tez i nie przyznam sie do zagalopownia, bo kiedy to
            sie zagalopowalam? z tym dzieckiem? tu, je te pardon, wqrwielski, dopiero
            wczoraj czy przedwczoraj we wszystkich gazetach swiata bylo o dzieciaku
            szmuglujacym material wybuchowy, ktory mial sie rozerwac przy naszym
            posterunku.... ach, wlasciwie nie masz poco wydawac pieniedzy na nowe okulary,
            ty i tak slepy zostaniesz..... nalezy ci sie wlasciwie. jak odzyskasz wzrok, to
            bedzie za pozno... ale manipulanctow kwitnie, sqrwielski.... fajny nik, pasuje
            do ciebie jak ulal....
            • Gość: Wqrwiony2 Do wymydlonej33 IP: *.crowley.pl 18.03.04, 08:42
              Uważa, staruszko, bo ci żyłka pęknie - tak się podnieciłaś... Kiedyś potrafiłaś
              przynajmniej pluć na zimno, a teraz skwierczysz...
              • Gość: dana33 Re: Do wymydlonej33 IP: *.jazo.org.il 18.03.04, 09:06
                ciucius, nic nie skwiercze, na odwrot, zalewam sie lzami nad toba.....
                • Gość: Wqrwiony2 Re: Do wymydlonej33 IP: *.crowley.pl 18.03.04, 16:21
                  Więc skąd widoczny w twoich postach efekt detergentu?
    • Gość: CCCP Re: ale sie usmialam....... IP: *.acn.pl 17.03.04, 08:35
      Ja akurat się nie uśmiałem.

Można oczekiwać, że na końcu łańcucha filmów retorsyjno-odwetowych znajdzie się film (oczywiście super-krwawy), do którego za scenariusz posłużą słynne obrazy z katedry w Sandomierzu.

Hasło dnia: Ziemia dla Ziemniaków!!!
    • tees1 ciebie to bawi? 17.03.04, 10:13
      ciebie to bawi?
      a moze nawet cieszy, ze Spielberg chce zaognic klotnie?

to niezle ziolko z ciebie, dana666
      • Gość: dana33 Re: ciebie to bawi? IP: *.jazo.org.il 17.03.04, 14:15
        wow, tees (ciagle nie mam odpowiedzi, czy ten twoj nik to od herbatki), ty
        naprawde nie zauwazyles wczesniej, ze ja ziolko????
    • Gość: A.D. Troche nowszej historii do sfilmowania... IP: *.ipt.aol.com 17.03.04, 14:37
      > Najlepiej bedzie sfilmowac ta zydowska historie z 9/11.

> Wystarczy tylko PRAWDA zeby zydow wykonczyc raz na zawsze!
      • neceser [...] 18.03.04, 01:56
        • beznarodowiec Ile nuków potrzeba na zakarzoną żydostwem 18.03.04, 03:19
          Palestynę?
          3-4 i koniec. :)))))
          Pakistan ma już kilkadziesiąt i koniec żydo-państwa jest bliski :))))))
      • neceser [...] 18.03.04, 01:57
        • beznarodowiec [...] 18.03.04, 03:22
        • Gość: Wqrwiony2 "Antysemitów", analfabeto... IP: *.crowley.pl 19.03.04, 00:36
    • Gość: fredzio54 Re: ale sie usmialam....... IP: 5.3.1R* / *.cust.bezeqint.net 17.03.04, 14:47
      chcemy tez
      auschwitz tereblinka majdanek w polsce filmowac tez katolicki otodefe
      i milczenie katlicki antisemcki koscial co chowa nasza Menora i zloto z naszej
      siwetosci
      tak sie ospokijmy

• wesoly3 Re: ale sie usmialam....... 17.03.04, 20:02
        Nu danuska
        i ja sie tez usmialem z wypowiedzi spilberga
        bo jak gibson zrobi potem film o szaronie i zbrodniach IDF
        to dopiera beda jaja
        zydki sie w gacie na rzadko ze zlosci posraja
        • Gość: fredzio54 Re: ale sie usmialam....... IP: 5.5R2D* / 62.219.140.* 17.03.04, 20:08
          jedwabne tez kielce tez nam pasuje albo exodus polskich zydow w 46-89
          na koniec beda moje nieruchomosci na pacy z tym polakiem w rzymie co siedzi na
          nasze bogactwo
          • Gość: ahem Re: ale sie usmialam....... IP: *.dyn.optonline.net 18.03.04, 01:02
            niech sobie siedzi. Na koncu dni zwroca nam!
            • Gość: ANka Na koncu dni nieruchomosci nie maja znaczenia IP: *.ifn-magdeburg.de 18.03.04, 10:08
              chyba ze dla glupcow. Nawet dzieci wiecej korzytaja z madrosci niz z nieruchomosci..
              Tak - glupote mozemy zwrocic :)
              • Gość: dana33 Re: Na koncu dni nieruchomosci nie maja znaczenia IP: *.adsl.actcom.co.il 18.03.04, 19:46
                a to pri cziom, nasza aniu? zapomnialas serdecznie pozdrowic twojego splitka,
                tego milego, uprzejmego i dobrze wychowanego non konformiste.... jezu anka, nu
                ja nie moge , naprawde...
                • Gość: Wqrwiony2 Nie poznaję Pani - gdzież więc podziała się IP: *.crowley.pl 19.03.04, 00:35
                  owa dobrze ułożona, tolerancyjna i głosząca wszem i wobec "Pax Iudaica" Dana?
                  Wymydliła się rzeczywiście, czy jedynie rodzinny rynsztok zbyt silnie zawołał?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka