Dodaj do ulubionych

17 Wrzesnia roSSja wbila Polsce noz w plecy

17.09.10, 17:35
Na mocy tajnego protokołu do paktu Ribbentrop-Mołotow z dnia 23 sierpnia 1939 roku, ZSRR zobowiązał się do zbrojnego wystąpienia przeciw Polsce w sytuacji, gdyby III Rzesza znalazła się w stanie wojny z Polską, co było eufemistycznym określeniem przewidywanego jeszcze przed wybuchem II wojny światowej najazdu Niemiec na Polskę[1].

Sowiecka agresja rozpoczęła się bezzwłocznie po zawarciu w dniu 16 września 1939 r. w Moskwie ostatecznego układu rozejmowego pomiędzy ZSRR a Japonią, kończącego nieformalną wojnę sowiecko-japońską na pograniczu Mandżukuo i Mongolii – serię starć pomiędzy japońską Armią Kwantuńską a Armią Czerwoną rozpoczętych 15 maja 1939, których kulminacyjnym momentem była rozpoczęta 20 sierpnia 1939 i zakończona 27 sierpnia zwycięstwem Armii Czerwonej bitwa nad Chałchin-Goł[2]. Żelazną zasadą strategii Stalina było bowiem prowadzenie działań wojennych wyłącznie na jednym froncie.
Obserwuj wątek
    • polski_francuz Chacun pour soi 17.09.10, 18:15
      A poprzenio Pilsudski Rosjan nad Wisla pobil. Raz Kuba Bogu, raz Bog Kubie.

Czyz nie lepiej obchodzic jakies rozsadniejsze rocznice? Na przyklad, urodzin Boleslawa Prusa? Ktory uczyl Polakow pozytywizmu ale, niestety, nia nauczyl...

PF
      • dawaj_czasy A jakie rocznice obchodza russkie -francuzie ? 17.09.10, 18:29
        A Pilsudzki zatrzymal zagony brudasow co chcieli socjalizm i swoja biede wprowadzic powszechnie w Europie co im sie udalo w polowie od 1945
        Francuzi i reszta zachodniej powinni byc wdzieczni Polsce ze Wojsko Polskie bilo sie i zatrzymali dzikusow nad Wisla i nie doszli do Atlantyku , niebyloby dzis Paryzewa w taki wydaniu i mielibyscie puste muzea jak dzisiaj w POlsce
        Ale jak znam troche Francuzow wdziecznosci niespodziewamy sie ,Franca zbroi ZBIRA by mogl lepiej kontrolowac np.Gruzje i napadac na malych sasiadow
        Franca zapomniala kto ich wyzwalal w I i II Wojnie bo sami mieli nie mieli tyle odwagi zeby walczyc za swoj kraj jak Polacy lub Amerykanie
        • mongolszuudan Re: A jakie rocznice obchodza russkie -francuzie 17.09.10, 18:41
          Ну, наконец-то. А то я уже думал, что из-за возни с Крестом, Ахмедом Закаевым и пресловутым кондоминиумом, поляки напрочь забыли про эту знаменательную дату. Это опасно так резко менять мировоззрение - можно так легко впасть из одной крайности в другую - от лютой пещерной ненависти к России к братской любви к русским освободителям. А это чревато массовой шизофренией с непредсказуемыми последствиями.
        • polski_francuz A co mnie to obchodzi? 17.09.10, 19:12
          Siejesz nienawisc, ja juz tu mam takiego spin doctor co na nienawisci buduje pnastwo. I te nienawiscia sie BRZYDZE!

Capito?

PF
          • mongolszuudan Re: A co mnie to obchodzi? 17.09.10, 19:32
            давай часы не может не сеять ненависть. он больше, кроме этого, ничего не умеет делать. не суди его строго.
            • mongolszuudan Re: A co mnie to obchodzi? 17.09.10, 19:42
              www.youtube.com/watch?v=-o7fUGCQfQ0
              Czekamy ciebie, czerwona zarazo

Czekamy ciebie, ty odwieczny wrogu,
              morderco krwawy tłumu naszych braci,
              czekamy ciebie - nie żeby cię spłacić,
              lecz chlebem witać na rodzinnym progu.

jajakobyly.bloog.pl/kat,0,m,4,r,2009,index.html?ticaid=6aca8

• eva15 Re: A co mnie to obchodzi? 17.09.10, 21:26
                mongolszuudan napisał:

> Czekamy ciebie, czerwona zarazo
                > Czekamy ciebie, ty odwieczny wrogu,
                > morderco krwawy tłumu naszych braci,
                > czekamy ciebie - nie żeby cię spłacić,
                > lecz chlebem witać na rodzinnym progu.

Perzypomniałeś wstrząsający wiersz, który jak rzadko co świadczy o polskich paradoksach, wręcz niejakiej schizofrenii. Jak można było oczekiwać robiąc powstanie w gruncie rzeczy przeciw radzieckie oczekiwać, że Arma Radziecka w nim pomoże?
          • dawaj_czasy Re: A co mnie to obchodzi? 17.09.10, 19:36
            Ty sie chyba dobrze zaklimatyzowales w tej Francji ,,mnie nie ruszajcie ! Niech inni nadstawiaja glowe . Poczekamy jeszcze troche do kogo ZNOWU FRanca bedzie wolac o pomoc jak jak im ta Algieria , Ups , jeszcze Francja , bedzie walic czolem w Alejach ...

Jestes typowym trzesacym gaciami francuzem Hipokryta , Ot co , i az tyle
            Brednie Anty-amerykanskie bolsz_evy wzupelnosci ci nieprzeszkadzaja , jasne ,jasne
            I nazywasz eve swoja przyjaciolka , ona OCZYWISCIE nie szerzy nienawisci ,wszystko jest cacy bo ci tak pasuje ...
            I nawet sie nieprzyznawaj ze ciebie nieobchodzi w jaki sposob Ploska zostala napadnieta przez duet SSowiecko-niemiecki w konsekwecji czego 2 MILIONY Polakow wyjechalo na wakacje na SSyberie , nasze dowodztwo zostalo zostrzelane w moSSkwie , nasze elity i inteligencja wymordowana w Katyniu i zdegradowana , nasze dobra kultury rozgrabione i znajduja sie w magazynach Leningradu , a ziemia w bylych bazach na terenie Polski skazona
            Rossja wcale sie niezmieniala , nadal jatrzy i jadzi ,blokuje i szantazuje co jest widoczne na co dzien w artykulach typu : Polska winna wywolania II wojny swiatowej....

No i naszego "polskiego_frncuza " goovno to obchodzi, niewolno draznic niedziwiedzia i najlepiej nadstwic sie na nastepne 50 lat niech sobie ZBIR dogodzi , ale ja wole niech ZBIR sobie dogodzi we francuska dooope
            • polski_francuz Alez mnie to obchodzi! 17.09.10, 20:02
              "nawet sie nieprzyznawaj ze ciebie nieobchodzi w jaki sposob Polska zostala napadnieta przez duet SSowiecko-niemiecki"

I by sie to nie powtorzylo propuje troche milosci do sasiadow ze wschodu. Nawet borrka sie przekonywuje. I zobaczymy co to da.

All you need is love!

www.youtube.com/watch?v=sTF_wJW7N4g
              PF
              • borrka Zostalem wywolany... 17.09.10, 20:46
                Wiec sie wlacze.

Moja Rodzina uciekla z Bialorusi przed Armia Czerwona i pewnie temu zawdzieczam mozliwosc pisania na forum.
                Paradoksalnie faceci z mojej Rodziny, sanacyjni oficerowie, uniknawszy Katynia, konczyli ...
                w Armii Berlinga.
                Nasza historia nie jest czarno-biala.

17 wrzesnia jest tragiczna rocznica konca pewnego swiata.
                Swiata, ktorego nie zniszczyli rosyjscy carowie, ale Hitler i Stalin.
                Nie jest prawda, ze wszyscy w Rosji podzielaja zdanie betonu historyczno-politycznego.
                To duzy kraj o zroznicowanych nurtach w polityce.
                Sam widzialem w rosyjskiej tv panstwowej program bardzo obiektywny w stosunku do wydarzen 17 wrzesnia.
                Rowniez wypowiedzi na forum nie reprezentuja opinii publicznej.

Jest okazja , by nasze stosunki z Rosjanami poprawic, wiec nie badzmy Maciarewiczami
                z obledem w oku.
                Czas na troche czterech Pancernych. LOL.
                • eva15 Zostalem wywolany... Bardziej niżbyś chciał. 17.09.10, 21:28
                  Czytałam ten tekst dwa razy i coś zaczynam odnosić wrażenie, że nasz borrcia to jeden z redaktorów goszczącej nas gazety. Otwieram konkurs, o którego redaktora może tu chodzić.
                  • borrka Czujesz Efcia spisek ? 17.09.10, 22:21
                    Niczym Wielki Jaroslaw nasluchujesz knowan ukladu ?
                    • eva15 E tam spisek, robota jak każda 17.09.10, 22:25
                  • walter622 Obolały borrat 17.09.10, 23:23
                    eva15 napisała:
                    > Czytałam ten tekst dwa razy

Też czytałem z kompletnym osłupieniem. Do tej pory borrat przekonywał nas, że nadaje z USA. W jaki sposób może tam oglądać rosyjską telewizję państwową ? Jakiś nonsens.
                    Do tej pory przekonywał nas, że jego rodzinka buszowała po ukraińskich lasach. Faktycznie bardzo czarno-biały nasz borracik - jeden dziadek w UPA, drugi u Beringa, prawdopodobnie trzeci u Andersa i jeszcze jeden u Maczka.
                    Ta rura, która tak jemu doskwierała, niewątpliwie rzuciła się biedaczynie na głowę.
                    Jakoś jego "odezwa" mnie nie przekonuje - jak się zmieni wiatr to dowiemy się,
                    że kolejny dziadek walczył w wermachcie, a jeszcze jeden w armii kwantuńskiej.
                    Borracik - ty się wreszcie zdecyduj kim ty jesteś ?

> redaktor a może tu chodzić.
                    He, he. Jeden taki przychodzi do głowy. Jak twierdzi Darek ten nasz gryzipiórek chodzi do kościoła na małej gruzińskiej w czerwonej kurtce z czerwonym laptopem. Lecz wątpię -
                    tamten jest znacznie głupszy od naszego forumowego borracika. Na jego tle nasz borracik
                    to prawdziwy "orzeł".

• eva15 Re: Obolały borrat 18.09.10, 00:12
                      Lecz wątpię -
                      > tamten jest znacznie głupszy od naszego forumowego borracika. Na jego tle nasz
                      > borracik to prawdziwy "orzeł".

Orzeł, bo na bezrybiu i rak ryba.
                      • walter622 Re: Obolały borrat 18.09.10, 00:21
                        eva15 napisała:
                        > Orzeł, bo na bezrybiu i rak ryba.

W koronie?

Borracik w odróżnieniu od wacka do niedawna miał swój styl. Szkoda, że bidula się kompletnie zagubił. Stawiał na Batmana - ten przegrał z kretesem. Później oferował swoje wdzięki Julce lecz i ta tak szybko spadła z orbity, że nawet nie dostrzegła borratowych wdzięków. Teraz postawił na niekwestionowanego zwycięzcę i pisuje tekściki jakie jemu karze Janukowycz. Borracik wykazał, że ma bardzo elastyczny kręgosłup.
                        Tyko po kiego pisze bajki o swoim dziadku u Beringa ? Na tle tego co dotychczas wypisywał to już kompletna przesada.
                        Tak to jest jak się wszystko stawia na rurę.
                        • eva15 Re: Obolały borrat 18.09.10, 00:32
                          Nasz borracik orze, jak może. A co może, nie on ustala.
                          • walter622 Re: Obolały borrat 18.09.10, 00:48
                            eva15 napisała:
                            > . A co może, nie on ustala.
                            Czy przypuszczasz, że tę bajkę o dziadku u Beringa ktoś borratowi kazał napisać?
                            Przecież to z daleka zalatuje ewidentnym fałszem. Poczytaj jego wypowiedzi
                            z przed roku . Co on wtedy nie wiedział kim był jego dziadek i dziś dokonał
                            takiego zdumiewającego odkrycia?
                            > Nasz borracik orze, jak może.
                            Kiepskich werblistów najmuje do tej roboty jego mocodawca.
                            • eva15 Re: Obolały borrat 18.09.10, 01:04
                              I mocodawca orze, jak może. Albo inaczej mówiąc - tak krawiec kraje, jak materiał staje. Widać mocodawca ne pozyskał lepszych do tej roboty.
                              • walter622 Re: Obolały borrat 18.09.10, 04:56
                                eva15 napisała:
                                > Widać mocodawca nie pozyskał lepszych do tej roboty.

Nie mów. Na Ukrainie też kryzys? A miało być tak dobrze - zamiast kukurydzy gaje
                                pomarańczy. Biedny borrat - zamiast mieć dziadka w UPA teraz żałośnie upycha jego
                                do Beringowców (ale za to awansował jego na "oficera", w armii kwantuńskiej zrobi
                                z niego "generała"). Jakoś borrat nie wspomina swojego ulubionego Batmana, a była
                                taka ciekawa rodzinka - tatko pijał codziennie z SS-manami kawę podziwiając kominy
                                Oświęcimia, żonka pozowała do foto-sesji w uroczym faszystowskim wdzianku.
                                A tu masz - dziadek naszego borrata okazuje się "oficer" u Beringa !!! Taka żałość,
                                nic tylko się powiesić.
                                • borrka Musicie sie bardziej starac ! 18.09.10, 20:55

• walter622 Re: Musicie sie bardziej starac ! 18.09.10, 21:35
                                    Borrat to niestety ty wyłącznie musisz się starać.
                                    Najwidoczniej pozbyłeś się już gumiaków i zaopatrzyłeś w jakieś schludne obuwie, wiec już
                                    się czujesz "Polakiem", a nie Ukraińcem. Zachciało się więc tobie stosownego rodowodu i ubzdurałeś sobie tę bajkę o dziadku u Beringa. Jak dalej tak pójdzie to niedługo sobie zamówisz jakiś ryngraf heraldyczny i będziesz wreszcie "Polakiem" pełną gębą.
                                    Na twoim przykładzie można będzie prześledzić proces przepoczwarzenia. A może tak jednak pozostaniesz Ukraińcem - to nie jest aż takie okropne. Już kiedyś zadałem tobie pytanie na które nie odpowiedziałeś - dlaczego Ukraińcy mają taki potworny kompleks niższości wobec Polaków, że nawet są gotowi pleść bzdury o "dziadkach u Beringa"? Czy ty nie dostrzegasz kompletnej śmieszności i zakłamania w tej sytuacji?
                                    • borrka Zlituj sie Wania 662 ! 18.09.10, 21:39
                                      BERLINGA !

Beringa, to jest ciesnina.
                                      • walter622 Dzięki 18.09.10, 21:53
                                        borrka napisał:

> BERLINGA !
                                        >
                                        > Beringa, to jest ciesnina.
                                        Dziękuję, że znalazłeś moją literówkę - byłem dziś od 5.00 na grzybach.
                                        Lecz twoja uwaga świadczy, że moje teksty czytasz wnikliwie. Tak więc mam powody sądzić, że na zadane pytanie uzyskam odpowiedź. Jesteś Ukraińcem, więc zadane tobie pytanie nie powinno nastręczać kłopotu tym bardziej, że również i ty cierpisz na wskazaną dolegliwość.
                                        • borrka Ta literowka zdarzyla sie 5 razy pod rzad LOL. 18.09.10, 22:49
                                          Ale piszesz, masz:
                                          pl.wikipedia.org/wiki/Vitus_Bering
                                          Coz za fascynujaca postac !
                                          I nie mniej imponuje ruska determinacja odkrywcza.
                                          • eva15 Re: Ta literowka zdarzyla sie 5 razy pod rzad LOL 18.09.10, 23:24
                                            Czyżby borrcia Bering ci imponował swoją skłonnością do służenia różnym bogom?
                                          • walter622 Re: Ta literowka zdarzyla sie 5 razy 18.09.10, 23:54
                                            borrka napisał:
                                            Ta literowka zdarzyla sie 5 razy pod rzad

Z rzędu boracik - piszemy "z rzędu" a nie "pod rząd". Jeżeli już udajesz Polaka to bądź konsekwentny.
                                            A czy nie przyszło tobie na myśl, że w ten dość prosty sposób wywabiłem szczura z nory.
                                            Szczura, który gdy zdaje sobie sprawę, że dyskusja nie przybiera dla niego korzystny charakter zawsze się chowa do swojej nory.
                                            W ten prosty sposób wiemy, że tekścik przeczytałeś i teraz z niecierpliwością czekamy na twoje wyjaśnienia kuriozalnego zjawiska - przemiany Ukraińców w "Polaków" i to w dodatku nawołujących do bratania się z Rosjanami. Czy w tym wszystkim nie dostrzegasz prymitywnego fałszu?
              • eva15 Re: Alez mnie to obchodzi! 17.09.10, 21:24
                I tu się z Tobą P_F zgadzam jak rzadko!
              • walter622 Witaj Polski Francuzie 18.09.10, 00:02
                polski_francuz napisał:
                > I by sie to nie powtorzylo propuje troche milosci do sasiadow ze wschodu.
                No cóż teksty dającego codziennie porcję pomyj chyba nie wymagają komentarza.

Proponujesz "trochę miłości dla sąsiadów". Swego czasu też tak twierdziłem. Lecz
                podałem w zwątpienie. Problem bowiem nie spoczywa w naszym stosunku do
                sąsiadów ze wschodu, lecz przede wszystkim w stosunku do nas samych. Relacje ze wschodnim sąsiadem stały się zakładnikiem naszych wewnętrznych sporów. Jeżeli nie uporamy z tym podstawowym problemem, jakim jest odbudowa naszego wewnętrznego
                ładu i z tym związanego szacunku do samych siebie nie uporamy się również z jakimkolwiek problemem w stosunkach z naszymi sąsiadami. Bowiem, co trzeba powiedzieć otwarcie, nie zdołaliśmy uporządkować tych relacji z żadnym z sąsiadów, nie tylko z Rosjanami.
                Tą niesamowitą wewnętrzną słabość w coraz większym stopniu dostrzegają i sobie uświadamiają wszyscy nasi sąsiedzi.

> borrka sie przekonywuje

Obawiam się, że ten Ukrainiec nie powinien być dla nas doradcą. Jego obecne wypowiedzi
                to tylko koniunkturalna sztuczka - w Kijowie władze się zmieniły więc nadaje teraz w tonacji
                narzuconej prze Janukowycza i nie powinno to nikogo zaskakiwać.

Pozdr
                • polski_francuz Czesc pracy 18.09.10, 07:23
                  "stały się zakładnikiem naszych wewnętrznych sporów"

Zgoda, ale to nie Polacy wynalezli rozwiazywanie wlasnych problemow poprzez szukanie winnych. Najlepiej zagranica. Problemy, co prawda, nie znikaja ale sie juz o nich mniej mysli.

"Tą niesamowitą wewnętrzną słabość"

Lud tez tak mysli i odpowiednio zaglosowal ostatnio.

"to tylko koniunkturalna sztuczka"

Juz mowilem Ewie, ze w glowach czytac nie potrafie. Co widze to opisuje. Odpowiedz na pytania po co ? - moge jeszcze zgadywac, ale pytanie skad ta zmiana ? zostawiam juz innym.

Pozdro

PF
                  • walter622 Re: Czesc pracy 18.09.10, 20:16
                    polski_francuz napisał:
                    > Zgoda, ale to nie Polacy
                    Może nieprawidłowo sformułowałem swoją myśl. Rzecz w tym, że kardynalne dla bytu narodowego zagadnienia, jakim zawsze był problem istnienia po między bardzo trudnymi
                    sąsiadami, stały się zakładnikiem wyjątkowo cynicznej gry nastawionej na chwilowy polityczny zysk wyjątkowo ambitnej, a zarazem wyjątkowo podłej osóbki. Mamy do czynienia ze swoistą
                    odmianą ( wyjątkowo wulgarną) liberum weto.

> Lud tez tak mysli i odpowiednio zaglosowal ostatnio.
                    Choć głosowałem na Komorowskiego jestem całkowicie zdruzgotany jego postawą . Tak się
                    nie zwyciężą - dając czytelnie do zrozumienia wyborcom , że cały ten zgiełk jest jemu zupełnie obojętny. Jeszcze trochę, a była by kopia poprzednika na kolejne kilka lat albo kolejnego lotu do S..
                    >skad ta zmiana ?
                    Zmieniać poglądy może jak rękawiczki - "to jego herbata". Natomiast wkręcać w ten cyrk
                    "dziadka u Beringa i to w randze oficera" ( który rzekomo, jak sam borrka stwierdził, dopuścił się zdrady - czyżby kolejny dziadek w wermachcie?) wyjątkowo niesympatyczne zagranie.
                    Są sprawy do których można odnosić się z przymrużeniem oka lecz i są te które wymagają
                    zachowania powagi - jutro stwierdzi, że była to 1 Dywizja im. Tarasa Bulby.

Pozdr.
                    • jk2007 Czesc pracy-jak Ukraincy uratowali Polske w 1920r 18.09.10, 20:26
                      rosjanie.pl/forum/viewtopic.php?p=165885#165885
                      • walter622 Re: Czesc pracy-jak Ukraincy uratowali Polske w 1 18.09.10, 21:11
                        Dzięki - ciekawy materiał.
                        Jak znajdziesz jakieś o Białoruskim Korpusie to będę wdzięczny - raz na to trafiłem, ale było bardzo mało danych.
                        • jk2007 Re: Czesc pracy-jak Ukraincy uratowali Polske w 1 18.09.10, 23:02
                          walter622 napisał:
                          > Jak znajdziesz jakieś o Białoruskim Korpusie to będę wdzięczny - raz na to trafiłem, ale było bardzo mało danych.

community.livejournal.com/batko_bulak
                          konstantynowicz.info/Balachowicz/
                          • jk2007 o Białoruskim Korpusie 18.09.10, 23:41
                            www.kamunikat.org/drukavac_staronku.html&refid=170
                            • walter622 Re: o Białoruskim Korpusie 19.09.10, 00:09
                              Wielkie dzięki - to właśnie miałem na myśli.
                              Pozdr.
                    • polski_francuz Zmiana pogladow 18.09.10, 20:58
                      "że kardynalne dla bytu narodowego zagadnienia"

Ten problem przestal juz byc kardynalny. Po 2004 roku mamy juz solidnych europejskich sojusznikow. I polsko-polsko wojny juz stracily na znaczeniu. Dzieki Bogu, powiedzialbym. I w tym swietle warcholstwo tego czy tamtego polityka staje sie powoli anegdotyczne a nie elementarne.

"że cały ten zgiełk jest jemu zupełnie obojętny"

Mysle, ze nienajgorzej zagral. Usuwanie ludzi sprzed palacu, tuz po wyborach, nie byloby przez Polakow dobrze przyjete. Zagral troche na czas i na zmeczenie opinii publicznej. Pozwolil przeciwnikom politycznym grac az do wyczerpania nowych idei. A cierpliwosc jest w polityce, jak to juz kiedys wyczytalem wyczytalem w "Szogunie" niezbedna cecha.

"Są sprawy do których można odnosić się z przymrużeniem oka"

Mysle, ze forum nalezy troche z przymruzeniem oka traktowac. I zmiana postawy naszego kolegi jest tak samo krytykowalna jak i moja. We Francji sie powiada, ze tylko imbecyle nie zmieniaja pogladow.

A ta ewolucja pogladow we wlasciwym kierunku idzie.

PF
                      • borrka To nie zmiana pogladow. 18.09.10, 21:18
                        Moje poglady zawsze byly jedynie sluszne.
                        To rezygnacja z , faktycznie, dosc agresywnej retoryki.

• polski_francuz Mania przeprosin wsrod sasiadow 18.09.10, 21:25
                          Pani Steinbach przeprosila Bartoszewskiego, teraz Ty Rosjan. Nie przesadzajmy moze z te mania przeprosin sasiadow. Az tacy grzeczni to oni nie sa:)

PF
                          • borrka Moze to tak zabrzmialo. 18.09.10, 21:29
                            Ale chodzilo mi nie o przeprosiny, co wyrazne odciecie sie od blazenstwa politycznego typu Maciarewicza.
                            Stara baba, wykrzykujaca pod krzyzem antyrosyjskie hasla, nie reprezentuje polskiego spoleczenstwa.
                            • walter622 To wyłacznie kwestia kadrowania 18.09.10, 21:49
                              borrka napisał:
                              > Stara baba, wykrzykujaca pod krzyzem antyrosyjskie hasla, nie reprezentuje pols
                              > kiego spoleczenstwa.
                              Przy niewielkiej pomocy pospieszalskiego i gazowni jej pisk będzie słyszalny jak ryk
                              syreny okrętowej.
                              Dość często przechodziłem przez Krakowskie Przedmieście i zawsze mnie zaskakiwało w jaki sposób ten tuzin cherlawców przeistaczał się w mediach w tumult iście z matejkowskiej Bitwy pod Grunwaldem.
                              • borrka No i dlatego... 18.09.10, 22:09
                                Ja, Borrka, z ktorego zli ludzie w kraju i za granica zrobili rusofoba, odcinam sie tak wyraznie.
                                Ja jestem subtelnym milosnikiem rosyjkiej kultury - Jesienina, Bialego, Bulhakowa.
                                Ale tez Garika Suchacziowa i Wysockiego.

To w jakims sensie moj zywiol i jesli nie moglbym mieszkac wsrod Polakow, zamieszkalbym wsrod Rosjan.
                                Albo Niemcow.

Nie jestem specjalnym wielbicielem kultur anglosaskich, lecz czlowiekiem wschodu.
                                Takim, jak widzial go Adi Hitler.
                                Mam wiekszosc ruskich wad, uwielbiam ich panienki i gorzale.
                                Ale slepy tez nie jestem !
                                • walter622 Borracik - Biełogo a nie Białego 19.09.10, 00:07
                                  Jeżeli masz na myśli autora "Petersburgu" to był to A.Biełyj a nie biały.

Odnośnie twojej deklaracji to jej grosz cena. Za kilka lat Janukowycz odejdzie, na jego miejsce
                                  przyjdzie ktoś inny. A ty będziesz z całych sił bił w bęben tak jak twój zleceniodawca sobie wtedy zażyczy. Jesteś zwykłym nisko opłacanym najmitą i nic więcej. Nawet swojego dziadka przebrałeś w strój klowna byle mieć szmal na panienki i gorzałę. Jego mogłeś zostawić
                                  w spokoju - był w UPA - no cóż, nikt z tego powodu do ciebie nie miał pretensji.
                                  Czy w tej sytuacji twoje słowa są coś warte ?
                                  • borrka Nie ma takiej formy w jezyku polskim, Wania. 19.09.10, 00:41
                                    Wiec moja odmiana blizsza poprawnosci, aczkolwiek istotnie , niezgrabna.
                                    Mozna by ryzykowac "Andrieja Bielyj".
                                    Tez nie po slowiansku.

Na gorzale, owszem, kasy potrzebuje.
                                    Panienki mnie darmo lubia za wdziek osobisty i blyskotliwa inteligencje.
                                    • walter622 Borracik - Biełogo a nie Białego 19.09.10, 01:20
                                      borrka napisał:
                                      > Wiec moja odmiana blizsza poprawnosci, aczkolwiek istotnie , niezgrabna.
                                      Ależ bardzo logiczna - więc kontynuujemy
                                      Андрей Белый (Бугаев)
                                      po polsku: Andrej Biały
                                      po angielsku: Andrej White
                                      po niemiecku: Andrej Weiße
                                      po francusku: Andrej Blanc

Максим Горький (Пешков)
                                      po polsku: Maksim Gorzki
                                      po angielsku: Maksim Bittet
                                      po niemiecku: Maksim Bittere
                                      po francusku: Maksim L'amer ( to się nawet podoba)

No kto tam jeszcze nam został - może tak przerobimy np. Puszkina? Zapewniam też można.
                                      Po polsku: Aleksander Armatni ...

Borracik - kompletnie sfiksowałeś.
                                      • walter622 Re: Borracik - no to jadziem 19.09.10, 01:35
                                        Borracik może dalej - będzie jeszcze śmieszniej

Helmut Kohl
                                        po polsku: Helmut Kapusta

Gratuluję logiki.
                                        • borrka Sobie Wania pogratuluj. 19.09.10, 09:10
                                          Po polsku nie mowimy Gorkowo, lecz Gorkiego.
                                          Leninem, a nie Leninym.
                                          Latwo sprawdzic w sieci - poprawna forma jest "Bielego".

Tak wiec "Bialego", to zapewne pewien "polonizm" nazwiskowy, lecz i tak o niebo trafniejszy, niz transplantacja rosyjskieg gramatyki do jezyka polskiego.

Capisce, Wania ?
                                          • walter622 Rakiem do tyłu 19.09.10, 13:46
                                            borrka napisał:

> Po polsku nie mowimy Gorkowo, lecz Gorkiego.

A nie Gorzkiego? Dziwna sprawa. Czepiasz się błędnej formy gramatycznej starając się w ten sposób odwrócić uwagę od zasadniczego problemu - nie tylko fałszujecie przeszłość swoich przodków lesz również zmieniacie nazwiska na swojsko brzmiące - w ten sposób staracie się
                                            być "prawdziwymi Polakami" , by polskie społeczeństwo rozsadzić od środka.
                                            Zadałem tobie konkretne pytanie lecz unikasz na nie odpowiedzi.
                                            Doskonale pamiętam twoje szydercze wypowiedzi na temat tych Rosjan, którzy zmarli w czasie Wielkiego Głodu - gardziłeś nimi i ich cierpieniem bo nie byli twoimi rodakami. Za każdym razem gdy ktoś w Rosji ginął ogarniała ciebie nieskrywana radość. Tylko w tych wypowiedziach byleś autentyczny i szczery. W tej atmosferze patologicznej pogardy i nienawiści zostałeś wychowany (również jak przypuszczam przy wydatnym udziale dziadka).
                                            Teraz nagle te "wspaniałe" ideały upowców zdradzasz. W czym przyczyny takiej przemiany?
                                            Na Ukrainie ponieśliście całkowitą klęskę - Ukraińcy odrzucili pomysły kreowania, między innymi, twojego dziadka na "bohatera". Przez pewien czas siedziałeś cichutko i nie pojawiałeś się na tym forum. Teraz zjawiasz się w nowym wdzianku, udając rodowitego "Polaka" - piszesz kapiące fałszem bzdurki o dziadku i udzielasz rad jak powinni Polacy kształtować swoje relacje z Rosjanami. Prawdopodobnie w tym czasie nawet zmieniłeś nazwisko. Uwierzyłeś w swoją misję ukraińskiego Wallenroda ?
                                            No cóż możesz spokojnie głosić te swoje nowe "poglądy" bowiem na tym forum pojawił się kolejny banderowiec dający d... , który "godnie" ciebie zastąpił.
                                            Gdybyś miał w rodzinie choć jednego oficera nigdy byś na tym forum nie napisał wszystkich tych niegodziwości. Jeżeli faktycznie uświadomiłeś sobie własną nikczemność to byś wszedł na parapet i policzył przelatujące obok ciebie okna, a nie zawracał głowy bzdurnymi wpisami na tym forum.
                                            Przestań wymyślać "przeszłość bojową" swojego dziadka - tym znieważasz pamięć tych
                                            kto zasługuje na szacunek oraz tych osób dla których są oni bliscy. Takie postępowanie jest bardziej podłe niż twoje dotychczasowe "osiągnięcia".
                                            • borrka Rezyser Kutz ma na to fajne okreslenie. 19.09.10, 16:06
                                              Znaczy na takie gadanie bez zwiazku z tematem.

"Gledzba".

Ja moge, drogi Wania, byc starozakonnym Huculem znad Czeremoszu, czy jak wolisz, potomkiem w prostej linii Larysy Pietrownej Kosacz-Kwitka.
                                              Nie ma to jednak specjalnego znaczenia dla dyskusji, a juz szczegolnie dla Twych rusycyzmow, ktorych zauwazam calkiem sporo.
                                              • walter622 Granice podłości 19.09.10, 17:01
                                                borrka napisał:
                                                > szczegolnie dla Twych rusycyzmow, ktorych zauwazam calkiem sporo.
                                                Bynajmniej ich się nie wypieram. Ma świadomość ich istnienia i wcale nie widzę w tym powodu do wstydu. Część z mojej rodziny pochodzi z Wtebszczyzny. Za to, że byli
                                                Polakami w latach 30-ych byli represjonowani - część z nich rozstrzelano, wielu przeszło przez lagry, wielu zesłano na przesiedlenie. Z ponad 60 osób nikt nie pozostał na swojej ziemi. O losie wielu dopiero teraz dowiaduję na podstawie ustaleń Memoriału. Memoriału
                                                tak wyszydzanego również na tym forum.
                                                Lecz to co z się stało z moimi bliskimi nie jest powodem bym nie szanował Rosjan.
                                                Może nie wysławiam się tak jak ty, lecz wcale nie oznacza, że nie jestem Polakiem. To iż
                                                los nie zaoszczędził moim bliskim tego wszystkiego co z nimi się stało daje mnie prawo podłość nazywać podłością.
                                                Można tolerować twoje idiotyczne wyskoki lecz są granice przyzwoitości, które przekroczyłeś.
                                                To co czynisz jest zwykłym draństwem, wobec tych co faktycznie walczyli o wolność ojczyzny.
                                                Nie są oni winni, że nie zdołali dać tej wolności. W czasach kaczyzmu ich wyśmiewano i upokarzano. A teraz jakieś ukraińskie przybłędy w sposób cyniczny i wyjątkowo podły "wcielają" w ich szeregi swoich dziadków, którzy nie załapali się na "bohaterów" UPA.
                                                Jeżeli chcesz koniecznie kreować swojego dziadka na "bohatera" to znajdź sobie inny mundurek by wdziewać weń swojego dziadka i wbij sobie banderowcu do głowy, że twój dziadek nigdy nie będzie polskim oficerem. Bowiem żaden polski oficer nie wychował by swojego wnuka na taką drańską osobę, która z taką pogardą wypowiada się o innych narodach. Z taką pogardą jaką się wypowiadałeś na temat Rosjan, którzy umierali w
                                                czasie Wielkiego Głodu - wtedy pokazałeś kim ty jesteś. Głosisz pogardę i nienawiść,
                                                a w ślad za nią zawsze idą represje, prześladowania i cierpienia zwykłych ludzi.
                                                • borrka Dlugo nie odpowiadalem ... 19.09.10, 18:12
                                                  Splakalem sie Wania ...
                                                  Tak poruszyl mnie polski patriotyzm czekisty !

Ale jest w tym tez nuta optymizmu i wiary w czlowieka.
                                                  Wiem juz teraz, ze na Tobie sie nie zawiode.
                                                  • walter622 Re: Dlugo nie odpowiadalem ... 19.09.10, 18:30
                                                    borrka napisał:
                                                    > Wiem juz teraz, ze na Tobie sie nie zawiode.

Czekistów w mojej rodzinie nie było jeżeli by byli to by rodzina spokojnie pozostała w Witebsku. Natomiast w łagrach większość czekistów stanowili twoi rodacy, którzy z dużym zapałem i osobistą inwencją wykonywali swoją robotę. Może wśród nich byli również twoi bliscy? Ostatecznie sam przyznałeś, ze twój dziadek i ojciec "zdradzili" bolszevikow i z tego powodu musieliście nawiewać na zachód - czyli wcześniej im wysługiwali. A w jakiej roli to lekko można się domyśleć.
                                                    Dla mnie zupełnie obojętne są nadzieje jakiegoś banderowca, który teraz w tak żałosny sposób upycha swojego dziadka. Po prostu tobą gardzę.
                                                  • borrka Drogi Wania. 19.09.10, 18:45
                                                    Dawniej po dworach trzymano ucieszne karzelki i dwuglowe cieleta, gwoli rozrywki panstwa.
                                                    Ja mam Ciebie.
                                                  • walter622 Drogi borracie 19.09.10, 18:58
                                                    Sam jesteś pocieszny. Przeczytaj swoje wcześniejsze teksty. Porównaj z dzisiejszymi i dojdziesz sam do tych samych co ja wniosków. Potworny fałsz i zakłamanie, żerowanie na wyjątkowo
                                                    niskich instynktach i elementarnej niewiedzy. Zamiast argumentów wyłącznie inwektywy obliczone na poklask hołoty. Całkiem niedawno wychwalałeś pod niebiosa Batmana i Julkę, a teraz potulnie piszesz to co tobie karze Janukowycz. Jesteś po prostu bez kręgosłupa - to chyba w twojej rodzince dziedziczne. Pouczasz Polaków jak mają kształtować swoje relacje z Rosjanami. To chyba jakiś wyjątkowo ponury żart.
                                                    Czy ciebie można poważnie traktować?
                                                  • eva15 Re: Drogi Wania. 19.09.10, 23:00
                                                    borrka napisał:

> Dawniej po dworach trzymano ucieszne karzelki i dwuglowe cieleta, gwoli rozrywk
                                                    > i panstwa.
                                                    > Ja mam Ciebie.

A ciebie kto ma?
                                                  • walter622 Witaj Evo15 20.09.10, 01:53
                                                    eva15 napisała:
                                                    > A ciebie kto ma?
                                                    Też pytanie. Kto da więcej, ten go ma. W dodatku, jak wiać, "towar" wielokrotnego użytku,
                                                    więc posiadacze stale się zmieniają, a wraz z nimi poglądy borrata.
                            • eva15 Re: Moze to tak zabrzmialo. 18.09.10, 23:55
                              > Stara baba, wykrzykujaca pod krzyzem antyrosyjskie hasla, nie reprezentuje pols
                              > kiego spoleczenstwa.

Biedna baba się nie połapapała, że main stream zmienił wektory. Nie załapała się na postęp. W GW idzie to lepiej.
                              • walter622 Witaj Evo15 19.09.10, 00:20
                                eva15 napisała:
                                > W GW idzie to lepiej.
                                To tylko złudzenie optyczne. Gazownia to nie prymitywna baba spod krzyża więc nadaje z
                                większą wirtuozją - ale grają w gruncie rzeczy ten sam koncert. To nie zmiana wektorów
                                to tylko taktyczne maskowanie, w rezultacie czego widzisz to co chciałabyś zobaczyć.
                                Gazownia jak była bandą manipulatorów tak i pozostała.
                          • walter622 Re: Mania przeprosin wsrod sasiadow 18.09.10, 21:39
                            polski_francuz napisał:

> Pani Steinbach przeprosila Bartoszewskiego

Nie chodzi o przeproszeniowe rytuały - coś nowego i ożywczego w monotonii polityki.
                            Chodzi po prostu o zwykłą normalność - może nudnawą i nieciekawą, ale dla zwykłych "szaraczków" najbardziej bezpieczną.
                            Pozdr.
                          • eva15 Re: Mania przeprosin wsrod sasiadow 18.09.10, 23:57
                            polski_francuz napisał:

> Pani Steinbach przeprosila Bartoszewskiego.

Pani Steinbach ma swoją wojną z Merklową i całkiem nieźle ją prowadzi. Merkel wobec niej jest w defensywie.
                      • walter622 Re: Zmiana pogladow 18.09.10, 21:22
                        polski_francuz napisał:
                        > Ten problem przestal juz byc kardynalny.
                        Niestety nadal jest aktualny - nie chodzi o przetrwanie, teraz chodzi o to by 40-o milionowy naród nie był politycznej "kategorii wagowej" porównywalnej do San Marino.
                        > Mysle, ze nienajgorzej zagral.
                        Nie, nie mam na myśli sytuacji z krzyżem. Mam na myśli kampanie wyborczą - swoja biernością oddał Kaczorowi jakieś 30% głosów. W efekcie mamy nie przekonywujące zwycięstwo, którego wynik "daje napęd" dla kolejnych ekscesów drobiowej fermy.
                        Przy rozkładzie 75%- 25% nie było by z nimi już żadnej dyskusji. I cały ten ich folwark by się
                        szybko rozpierzchł idąc w ślady AWS. teraz będą wybory samorządowe, które przejdą przy niskiej frekwencji i oni będą się mogli na tych wyborach odkuć.
                        Nie można ich lekceważyć - ten zwierz jest raniony ale nie dobity, a ranne zwierzę jest zawsze nieobliczalne.
                        Pozdr.
                        • polski_francuz Re: Zmiana pogladow 18.09.10, 21:30
                          Widzisz, Kaczor reprezentuje bardzo dobrzez jakas czesc polskiej opinii publicznej. Starszych, mniej wyksztalconych, tych ktorym sie mniej udalo. I ci jego "zelazni" wyborcy pozostana mu wierni na wsiegda. Walka byla o "zmienna" czesc elektoratu. Te, dla ktorej Kaczor polubil i Rosjan i komunistow. Ale te zaloty nie przekonaly...

PF
                        • polski_francuz Ambicje 19.09.10, 12:00
                          "teraz chodzi o to by 40-o milionowy naród nie był politycznej "kategorii wagowej"

Nie wiem co bedzie jak juz Polska utyje bardziej niz San Marino. O Finlandii niewiele slychac a dobrze sie tam zyje. Podobnie mozna o Australii powiedziec.

Jak dla mnie moze Polska w tej samej kategorii wagowej zostac co Finlandia. Pracowac, oszczedzac, na wakacje jezdzic.

A swiatem niech sobie inni otyli, rzadza.

PF
              • dawaj_czasy Re: Alez mnie to obchodzi! 18.09.10, 22:10
                Milosc owszem ,rosjanki sa "Tanie" i inne swietlany "Do paszczu 5 zloty" ponoc biora na ulicy
                Jak sie je troche wymoczy i wyszoruje to moze ujdzie po kilku drinkach ,tylko przypadkime nie zagladaj im do geby , bo ten "zloty" (syskie cy ) usmiech jest porazajacy...
                Tu u mnie w hotelach pare takich sprzata ,ostawisz piwo i jest twoja na tydzien...
          • jaja_na_boczku Re: A co mnie to obchodzi? 18.09.10, 17:52
            polski_francuz napisał:

> Siejesz nienawisc, ja juz tu mam takiego spin doctor co na nienawisci bu
            > duje pnastwo. I te nienawiscia sie BRZYDZE!
            >
            > Capito?
            >

on nic nie kapito, on bezglowiec, myśli wątroba, śledzioną, trzustka najmocarniej okrężnicą i gazami im większe zatwardzenie tym mocniej jadzi na Rosję ;-)
    • jk2007 a teraz UE wbija Polsce noz w plecy 17.09.10, 22:34
      fundmarket.ua/news/4c91d9a3358e5/
      • jaja_na_boczku tera czekamy kiedy syrusz-niepolski zacznie pipczy 18.09.10, 17:55
        swoja droga, ze polskie marionetkowe mappety polityczne nie rozumieją gdzie ich miejsce w szeregu?
    • crimen Jeszcze raz powtórzę to, co już napisałem na FK 18.09.10, 00:26
      Ciekawe, czy prawicowe nieskalane myślą czółka zdobędą się kiedyś na odrobinę głębszej refleksji???
      Gdyby 17 września 1939 nie nastąpił ze wschodu cios łaski dla rozbitej armii polskiej, to wojna polsko-niemiecka przeciągnęłaby się prawdopodobnie do wiosny roku 1940. Przegrallibyśmy ją bezdyskusyjnie, ale wiążąc tak długo siły niemieckie, uniemożliwilibyśmy im zaatakowanie Francji. Francuzi byli właśnie na etapie reorganizacji swoich sił zbrojnych i formowania w nich samodzielnych dywizji pancernych. Ponieważ ilością i jakością broni pancernej nie ustępowali Niemcom, rajd Guderiana przez Ardeny zostałby zgnieciony w zarodku, a wojna zmieniłaby się w pozycyjną, z czasem zastąpioną rozejmem i pokojem, po którym Polska na długie dziesięciolecia zniknęłaby z mapy Europy. Nawet narodowy onanizm powinien być oparty na wiedzy i głębszej analizie ówczesnej sytuacji politycznej. Ale czego tu wymagać od bezmózgiego Kaczystanu.
      • l-oxo-l Re: Jeszcze raz powtórzę to, co już napisałem na 18.09.10, 08:56
        Ciekawe, czy prawicowe nieskalane myślą czółka zdobędą się kiedyś na odrobinę g
        > łębszej refleksji???
        > Gdyby 17 września 1939 nie nastąpił ze wschodu cios łaski dla rozbitej armii po
        > lskiej, to wojna polsko-niemiecka przeciągnęłaby się prawdopodobnie do wiosny r
        > oku 1940. Przegrallibyśmy ją bezdyskusyjnie, ale wiążąc tak długo siły niemieck
        > ie, uniemożliwilibyśmy im zaatakowanie Francji. Francuzi byli właśnie na etapie
        > reorganizacji swoich sił zbrojnych i formowania w nich samodzielnych dywizji p
        > ancernych. Ponieważ ilością i jakością broni pancernej nie ustępowali Niemcom,
        > rajd Guderiana przez Ardeny zostałby zgnieciony w zarodku, a wojna zmieniłaby s
        > ię w pozycyjną, z czasem zastąpioną rozejmem i pokojem, po którym Polska na dłu
        > gie dziesięciolecia zniknęłaby z mapy Europy. Nawet narodowy onanizm powinien b
        > yć oparty na wiedzy i głębszej analizie ówczesnej sytuacji politycznej. Ale cze
        > go tu wymagać od bezmózgiego Kaczystanu.

Nic podobnego nie miałoby miejsca. W połowie września 1939 roku Niemcy dotarli pod np Grodno i po 17 września wycofywali się przekazując tereny Armii Czerwonej. Gdyby nie wkroczyli czerwonoarmiści Niemcy dotarliby do granicy polsko-sowieckiej bez wiekszych przeszkód na przełomie września/paździenika 1939. Wkroczenie czerwonoarmistów nie miało większego wpływu na przebieg II WŚ. Wygląda na to że ani Sowieci ani też Niemcy nie spodziewali się tak marnej obrony ze strony Polski. Najprawdopodobniej w sierpniu 1939 roku zakładali że Niemcy do 17 września zajmą max Warszawę i uda im się posunąć ok 100km za linię Wisły na wschód.
    • przyjacielameryki Re: 17 Wrzesnia roSSja wbila Polsce noz w plecy 18.09.10, 09:56
      Temat jest znany, wiele razy opisany i szkoda czasu na jakieś pseudodyskusje. Obecnie głównym problemem jest brak woli i chęci rozliczenia się przez Rosję w sposób jednoznaczny z tego barbarzyńskiego aktu. ja wiem, że jeżeli karmiło się społeczeństwo wielkim bohaterstwem Armii Czerwonej, wielkim zwycięstwem na Hitlerem to teraz trudno jest wytłumaczyć temu społeczeństwu że w pierwszej fazie wojny Niemcy nazistowskie i ZSRR byli sojusznikami, że ZSRR pomagał Hitlerowi dostarczając surowce czy udostępniając swoje bazy na północy. ZSRR liczył na trwały sojusz z Hitlerem i udział w podziale podbitej Europy o czym świadczy olbrzymie zaskoczenie Stalina napaścią Niemiec(to zostało udowodnione i potwierdzone przez uczestników tamtych wydarzeń)
      To rozliczenie się ze swoich zbrodni to oczywiście problem Rosji ale jak na razie więcej jest tam mataczenia, manipulacji czy wręcz kłamstw!
    • jk2007 17 Wrzesnia - Wyzwolenie bratnich narodow 18.09.10, 20:50
      Radosnie witali "sokolikow" czerwonoarmistow. Inna sprawa, ze w 1940 zaczela sie deportacja Polakow na Sybir...
      • walter622 Witaj Jk2007 19.09.10, 00:35
        jk2007 napisał:

> Radosnie witali "sokolikow" czerwonoarmistow.

Вслушайся 0,51 - круто. Заинтересует узнай когда написана и ради чего.
        www.youtube.com/watch?v=-p0BC2adW5M
        • jk2007 Witaj Walterze! 19.09.10, 10:41
          www.youtube.com/watch?v=lUgR93JBR8s
    • gosc88 Nie roSSja wbila Polsce noz w plecy tylko 19.09.10, 00:06
      ZSRR.

Jest chyba jakas roznica miedzy roSSja a ZSRR. Nie sadzisz ??
      • walter622 Witaj Gościu88 19.09.10, 00:23
        Niestety on nie myśli - on jest zajęty pilnowaniem swoich 6-u kibli, dawaniem d... za friko i
        cięciem gazety (wiadomo jakiej) w paski dla swoich klientów.
        Zajęcie bardzo wyczerpujące.
      • przyjacielameryki Re: Nie roSSja wbila Polsce noz w plecy tylko 19.09.10, 10:54
        gosc88 napisał:

> ZSRR.
        >
        > Jest chyba jakas roznica miedzy roSSja a ZSRR. Nie sadzisz ??

Tę różnicę widać w szczególności podczas hucznych obchodów święta Zwycięstwa 09 maja każdego roku. To kto pokonał Niemcy hitlerowskie, ZSRR czy Rosja i dlaczego akurat w tym wypadku(09.05.1945) Rosja w całości przejęła schedę po ZSRR ale już bez 17.09.1939??? Musicie się na coś zdecydować bo takie wybiórcze działania tylko Rosję ośmieszają!
        • gosc88 Re: Nie roSSja wbila Polsce noz w plecy tylko 19.09.10, 15:06
          przyjacielameryki napisał:

> Tę różnicę widać w szczególności podczas hucznych obchodów święta Zwycięstwa 09
          > maja każdego roku. To kto pokonał Niemcy hitlerowskie, ZSRR czy Rosja i dlacze
          > go akurat w tym wypadku(09.05.1945) Rosja w całości przejęła schedę po ZSRR ale
          > już bez 17.09.1939??? Musicie się na coś zdecydować bo takie wybiórcze działan
          > ia tylko Rosję ośmieszają!

Przynajmniej nie zaprzeczasz faktowi, ze to ZSRR a nie roSSja wbily Polsce noz w plecy w 1939.
          Ale o tym co przejela Rosja po ZSRR mozna sie spierac min. do polnocy i nie o to mi chodzi w tym watku.
      • dawaj_czasy Re: Nie roSSja wbila Polsce noz w plecy tylko 19.09.10, 20:18
        Naprawde jest jaks duza roznica , poza tym ze SSowiet 2010 a SSowiet 1945 jest o wiele slabszy i wiele Republik w tym Polska sie samo wyzwolilo dzieki Ameryce i zachodowi...
        Hitlerek z kremlina oczywiscie mniej moze niz Brezniew ale nadal macha szabelka , szantazuje sasiadow ile moze ,napada na mniejsze kraje a agenci KGB sa nadal aktywnie nie mniej niz podczas okupacji pol Europy 1939-1989
        Poza tym ryzy Puke_tin bardzo teskni do ZSRR i wscieka sie ze nie moze juz wplywac tak bardzo na sytuacje (patrz uwolniony Zakajew) w Polsce i innych byly demoludach
    • che.guevara 17 września Ukraińcy, Białorusini i Litwini 19.09.10, 12:04
      okupowani do tej pory przez sanacyjny reżim zostali wyzwoleni spod jednego faszyzmu (sanacja) i ocaleni przed wejściem pod okupację drugiego faszyzmu (hitlerowcy), do tego setki tysięcy Żydów (za sanacji traktowani niewiele lepiej niż Żydzi w początkach rządów Hitlera) którzy tam mieszkali albo zdołali ociec zostało ocalonych przed ideologicznymi braćmi sanacji. Tak to właśnie było, kampania wrześniowa to była poprostu kłótnia w faszystowskiej rodzinie, na szczęście Zachodnią Ukrainę i Białoruś a także Wileńszczyznę udało się spod tego wyzwolić.
    • jk2007 polska propaganda 19.09.10, 12:49
      haspar-arnery.livejournal.com/71071.html
      www.halat.pl/poland3.html
    • swiblowo Niczego nie bylo. Zadnego tajnego protokolu. 19.09.10, 14:13
      z pamietnikow generala Wermahtu:

stalinism.ru/Stalin-i-gosudarstvo/Byili-li-sekretnyie-protokolyi-k-Paktu-Molotova-Ribbentropa.html
      • przyjacielameryki Re: Niczego nie bylo. Zadnego tajnego protokolu. 19.09.10, 15:04
        swiblowo napisała:

> z pamietnikow generala Wermahtu:
        >
        >
        > stalinism.ru/Stalin-i-gosudarstvo/Byili-li-sekretnyie-protokolyi-k-Paktu-Molotova-Ribbentropa.html

Cha!, cha!,cha! Mataczenia, fałszowania i kłamania ciąg dalszy! Czyli w Rosji bez zmian! Ale czy rozumni ludzie spodziewali się czegoś innego po Rosji putinowskiej????
        • swiblowo Re: Niczego nie bylo. Zadnego tajnego protokolu. 19.09.10, 21:07
          Ktory dokladnie fragment tak Cie rozezlil?
          • walter622 Witaj Swiblovo 19.09.10, 21:49
            swiblowo napisała:

> Ktory dokladnie fragment tak Cie rozezlil?

Zaraz się dowiesz, że Generaloberst Franz Julius Halder był .... kremlowskim agentem zwerbowanym przez perfidnego Putina.
            • swiblowo Re:Privet Walter! 19.09.10, 22:25
              Hehehee!! Pewnie tak.

Musze Ci powiedziec, ze czytajac wczoraj Twoja i mongolszuudana dyskusje "niezamietno" minely mi 2 godziny.

Ladna pogoda dzis byla w Moskwie, a jak u Ciebie?
              • jk2007 Witajcie! 19.09.10, 22:51
                to tez z lat 90
                versia.ru/articles/2010/jun/07/katynskij_rasstrel
                versia.ru/articles/2010/jun/21/poddelka_katyn
                • swiblowo Re: I Ty witaj! 19.09.10, 23:44
                  Epoka Gorbaczowa, bardzo ciekawe...

stalinism.ru/Stalin-i-gosudarstvo/Byili-li-sekretnyie-protokolyi-k-Paktu-Molotova-Ribbentropa.html
                  -
              • walter622 Re:Privet 19.09.10, 22:53
                swiblowo napisała:
                > minely mi 2 godziny.
                Aż tak kiepsko? Faktycznie dość trudny przypadek lecz chyba przejściowy - mieszanka leninizmu i wielkoruskich ciągot. A przecież sprawa sprowadza się do bardzo prostych faktów - zdewastowano kraj i złamano los wielu ludziom. Czy warto ?
                Lecz są znacznie gorsze przypadki - ludzie całkowicie cyniczni i zakłamani, którzy zawsze się
                okazują "na fali". Swego czasu przywiozłem z Kazakhstanu sporo materiałów o tym co się
                działo w tym Kraju w czasie Wielkiego Głodu - info praktycznie niedostępnych, bo nigdzie na ten temat nie ma żadnych publikacji. Obraz przerażający, bowiem w Stepie gdy Kazakhom
                odebrano ich stada dla nich nie było już żadnego ratunku (przecież owcy żywcem nie zakopiesz lub gdzieś schowasz jak worek z ziemniakami czy zbożem). Z głodu wymierały całe rody i plemiona. Oni się niesamowicie zacięcie bronili i przez prawie dwa lata tam się toczyły wyjątkowo krwawe walki. Po przegranej ponad 1,5 mln ludzi emigrowało. W rezultacie tego wszystkiego naród kazakhski stracił ca. 1/3 ludności. I wyobraź sobie, że nikt kompletnie nie był tymi materiałami w Polsce zainteresowany. Standardowy komentarz: "Wielki Głód w Kazakhstanie? Ależ skądże, on był tylko na Ukrainie." Tak wszelkiej maści borraty kreują
                w Polsce historię. A teraz swoich dziadków przywdziewają w "słuszne" mundurki.

Co u mnie? Wczoraj cały dzień byłem na grzybach. Kot gdzieś się zaszył - chyba wreszcie dorwał perfidnego Putina - wiadomo, zbliża się zima i trzeba uzupełniać zapasy.
                • swiblowo Re:Privet 19.09.10, 23:23
                  walter622 napisał:
                  > Aż tak kiepsko? Faktycznie dość trudny przypadek lecz chyba przejściowy - miesz
                  > anka leninizmu i wielkoruskich ciągot. A przecież sprawa sprowadza się do bardz
                  > o prostych faktów - zdewastowano kraj i złamano los wielu ludziom. Czy warto ?
                  ----
                  Hmm. Uwazam, ze poza tym, jak to nazwales leninizmem" niezle napisal.
                  No, ale ja nie jestem historykiem.
                  Zastanawiam sie, jakiej On jest narodowosci.
                  >Czy warto?
                  Затрудняюсь odpowiedziec. Dla jednych tak, dla drugich nie.

O Kazahstanie pisales mi juz swego czasu i bardzo dziekuje za te interesujace informacje.
                  Nie myslales, zeby samemu cos wydac?
                  Masz materialy, byc moze historia Twojej rodziny zwiazana jest z tym krajem, wiec?
                  • walter622 Re:Privet 19.09.10, 23:55
                    swiblowo napisała:
                    > Nie myslales, zeby samemu cos wydac?

Nawet jeżeli wydam to chyba tylko po to by z mieszkania zrobić kompletną graciarnię, a i tak
                    wszędzie się walają książki - na półkach brak miejsca więc teraz piętrzą się na podłodze. Nikomu do szczęścia to nie jest potrzebne. Po za tym "kopię" w trochę innym okresie - jakieś 600-1300 lat wcześniej na terenach przez które przejechał Swen Hedin.
                    Owszem częściowo związana - przyjemnie i bardzo nieprzyjemnie. Lecz w sumie uwielbiam
                    ten Kraj i jego mieszkańców. By to zrozumieć trzeba tam trochę pobyć, "nasycić" się atmosferą i rzecz jasna poznać "kazakhsza". Wtedy można sobie zdać sprawę, że bez McDonalda i 6-u kibli w przyczepie też da się żyć.
                    Nie istnieje nic w świecie wspanialszego jak podziwianie z siodła kwitnącego na wiosnę Stepu. No i oczywiście Kazakhszki - jak te:
                    www.youtube.com/watch?v=HWz0mnTz32w
                    • swiblowo Re:Privet 20.09.10, 00:16
                      Przeciez nie musi to byc naklad 5 tys. sztuk.
                      Moze wystawa ?

Po za tym "kopię" w troc
                      > hę innym okresie - jakieś 600-1300 lat wcześniej na terenach przez które przeje
                      > chał Swen Hedin.

Gratuluje! "Jedwabny szlak" przed Toba...
                      Jak czegos wiecej nie napiszesz, bede...Cie przesladowac!!!!!
                      • walter622 Re:Privet 20.09.10, 01:01
                        swiblowo napisała:
                        > "Jedwabny szlak" przed Toba...
                        Ano właśnie - jego zachodni i środkowy odcinek.
                        > Jak czegos wiecej nie napiszesz,
                        O Swenie? Był fantastycznym facetem. Jego rajd 1893 r. od Taszkientu do Kaszgaru w zimie
                        był majstersztykiem - do tej pory o ile wiem nikt tego wyczynu nie zdołał powtórzyć (korci) i wszyscy się głowią jak to zrobił. On w czasie tej wyprawy nie stracił ani jednej osoby, a jechali konno z lekkim sprzętem. Wyobraź sobie przenocować w namiociku przy 40 stopniowym mrozie - tak przez dwa miesiące. Śniegu mieli przeciętne jakieś 2 metry. Napisał solidne tomisko, wydane przez Dewrena. Trudnawo się to czyta bo bardzo dokładne opisy i trzeba stale porównywać z mapami. Ale warto. Zrobił też całą masę zdjęć, które same w sobie są perełkami. Ma ciekawe opisy Kaszgarii - chyba był pierwszym Europejczykiem po powstaniu . Po nim był dopiero Rerych.
                        Młodszy Rerych napisał 3-y tomówkę - jak masz 4 tyś. Rub. do wydania to można to chyba jeszcze kupić w Instytucie Rerycha ( za Puszkinką) - świetnie wydana i lekko się to czyta, na początek idealna lektura. Do tej pory podstawowa praca i wszyscy do niej się odwołują.
                        Pozdr.
                        • jk2007 Privet Walterze! 20.09.10, 18:53
                          walter622 napisał:
                          > O Swenie? Był fantastycznym facetem. Jego rajd 1893 r. od Taszkientu do Kaszgaru w zimie
                          > był majstersztykiem - do tej pory o ile wiem nikt tego wyczynu nie zdołał powtórzyć
                          a Bronislaw Grombczewski?
                          www.centrasia.ru/newsA.php?st=1139954760
                          Особую роль в дело исследования Памира внес русский офицер член Императорского Географического Общества Бронислав Людвигович Громбчевский. В 1888 году его экспедиция прошла 2284 версты. По ее ходу проводилась глазомерная съемка в пятиверстном масштабе. Б. Л. Громбчевский исследовал территории к востоку от реки Ташкурган. Тогда он проник глубоко за линию разграничения с Англией, что сильно встревожило англичан. За эту экспедицию Б. Л. Громбчевский был награжден золотой медалью Императорского Русского Географического Общества.

• walter622 Re: Privet Walterze! 20.09.10, 19:47
                            Grombaczewski był przed nim ale nie przeszedł Pamir w zimie. Kolejny był Jonow z wyprawą do Sza-Dżan - też latem. Natomiast Swen przeszedł Pamir przez Tengis-Baj i Kyzyl-Art w zimie - co jest znacznie trudniejsze. Prawdopodobnie musiał korzystać z pomiarów i notatek Grombaczewskiego, ale główny wkład mieli Kirgizi i Tatar - Kul Mametujev wchodzący w
                            skład jego ekspedycji, o czym z resztą sam w swoich wspomnieniach pisze.
                            • jk2007 Re: Privet Walterze! 20.09.10, 21:49
                              Grombczewski a nie Grombaczewski. W koncu byl Polakiem (Warszawiakiem) a nie Tatar.

I na dobranoc - М.Агеев, Роман с кокаином
                              "Для влюбленного мужчины все женщины
                              • jk2007 M.Ageev 20.09.10, 21:57
                                lib.ru/AGEEV/kokain.txt
                              • walter622 Re: Privet JK2007 20.09.10, 22:01
                                jk2007 napisał:

> a nie Tatar.

Fakt. Jak widzę nie lubisz Tatarów?
                                Przy okazji - Wielkie dzięki za "sowriemennika" .
                                • jk2007 Re: Privet JK2007 20.09.10, 22:10
                                  walter622 napisał:
                                  > Fakt. Jak widzę nie lubisz Tatarów?

napisalem zartliwie, mam do nich szacunek (zreszta, moi sasiady - rodzina Tatarow, znamy sie ponad 30 lat)
                                  • walter622 Re: Privet JK2007 20.09.10, 22:40
                                    jk2007 napisał:
                                    > moi sasiady - rodzina Tatarow
                                    To masz sympatycznych sąsiadów. Pozdrów ich od Mergena z Pl.

Tugan Jak!
                                    www.youtube.com/watch?v=Lgi2EKQ69aA
                                    • jk2007 Re: Privet JK2007 20.09.10, 22:52
                                      walter622 napisał:

> To masz sympatycznych sąsiadów. Pozdrów ich od Mergena z Pl.

pozdrowie
                                      www.youtube.com/watch?v=ISpKPoo6UVc&feature=related
                                    • swiblowo Re: Privet JK2007 20.09.10, 23:05
                                      walter622 napisał:
                                      > Tugan Jak!
                                      > www.youtube.com/watch?v=Lgi2EKQ69aA
                                      ----
                                      Tego komentowac nie trzeba.
                                      Chociaz chcialoby sie.
                                      Ale jak?
                                      • walter622 Privet Swiblovo 20.09.10, 23:12
                                        swiblowo napisała:
                                        > Ale jak?
                                        Najlepiej po tatarsku.
                                        • swiblowo Re: Privet Swiblovo 20.09.10, 23:20
                                          Hahahaa!!
                                          Na pewno. Niestety, nie umiem.
                                          Pozdrawiam wiec Was po polsku : spokojnej nocy!

ps. przy okazji, gdybys mogl, podaj prosze jakies nazwisko z bratwy M -szalejacej w Zakopanem. Mam braki.
                                          • jk2007 ciekawostka 20.09.10, 23:34
                                            www.crimeancraft.com/sergiler/polska.htm
                                          • walter622 Re: Privet Swiblovo 20.09.10, 23:36
                                            swiblowo napsała:
                                            > spokojnej nocy!

Rahmet.

> Mam braki.

Niestety, ja też. Nie ten krąg znajomych.
                      • walter622 Witaj Swiblovo! 20.09.10, 12:48
                        swiblowo napisała:

> Przeciez nie musi to byc naklad 5 tys. sztuk.

Nawet jak będzie nakład 1 500 to jakoś to musisz rozprowadzić - żaden dystrybutor tego nie weźmie na skład. Te materiały o których pisałem to wspomnienia tych co zdołali przeżyć. Tu absolutnie nie ma nic do dodania. Sądziłem, że jakąś redakcję to zainteresuje i coś wydrukują z tych wspomnień. Ale okazało się, że jest to temat w Polsce całkowicie zakazany i nikt tego nie ma prawa publikować (tak działa banderowskie lobby, kreujące skutecznie w Polsce swoją wizję historii).
                        Takich zakazanych tematów jest znacznie więcej - nie wolno pisać np. o historii narodów
                        Przedkaukazia, nawet o wojnie Szamila (sic!!!), nie wspominając historii Osetyjczyków - są
                        to sprawy, które w j.polskim nigdy się nie ukarzą. Gdyby coś takiego opublikowano to by to znacznie utrudniło zadanie wszelkiej maści wackom robienia hołocie wody z mózgu. Nawet jakbyś wydał to własnym sumptem i na ulicach bezpłatnie rozdawał to pismaki ciebie wykończą, robiąc z ciebie kompletnego oszołoma.
                        Lecz i są niewątpliwe wielkie "sukcesy" naszej nauki. Do grona profesury przyjęto Kaczyńskiego, nie bacząc, że ten nie posiada w swym dorobku naukowym żadnej publikacji (nawet jednego głupiego artykułu) czy jakiegokolwiek doktoranta, tj. w zakresie formalnym nie było żadnych podstaw by się zajmować jego kandydaturą. Przyjmowano pod powszechny aplauz, wręcz euforię grona uczonego - tylko dwie osoby głosowały przeciw (nie wiem czy nadal pracują na Wydziale). Czy to wymaga komentarza ?

• swiblowo Re: Nie Walter, 20.09.10, 21:00
                          to nie wymaga komentarza.

walter622 napisał:
                          > Przyjmowano pod powszechny aplauz, wręcz euforię grona uczonego - tylko dw
                          > ie osoby głosowały przeciw (nie wiem czy nadal pracują na Wydziale). Czy to wym
                          > aga komentarza ?
                          Co do reszty to,...эх жизнь
                          • walter622 Witaj Swiblovo 20.09.10, 21:19
                            swiblowo napisała:

> to nie wymaga komentarza.

No właśnie. Tak więc czemu tu się dziwić? Ci co głosowali "za" (a było ich bardzo wielu)
                            to nie byli nawiedzeni z Krakowskiego Przedmieścia i chyba nikt im nagana nie przykładał
                            do skroni w czasie tego żenującego głosowania.
                  • mongolszuudan Re:Privet 21.09.10, 16:53
                    > Zastanawiam sie, jakiej On jest narodowosci.

Ja jestem Ruski - www.youtube.com/watch?v=MYaxdRMxi54

-----------------------------------------------------------------------
                    www.youtube.com/my_playlists?p=7504C0590C265823
                    • swiblowo Re:Privet 21.09.10, 20:59
                      mongolszuudan napisał:
                      > Ja jestem Ruski -
                      ----
                      Это хорошо.
                      Bo watpliwosci wzbudzil ten fragment, cytuje:

Уж поверьте мне, я как коренной россиянин, и не только книжный историк, а человек, в силу своей профессии достаточно ездивший по своей стране в самые глухие и недоступные ее территории и общавшийся с сотней населяющих СССР и Россию народов в годы службы в армии, в десятках этнографических и археологических экспедиций и т.д., немного знаю не книжную историю своей страны и никакой телевизор, радио, газетный лист, и будь это хоть сам премьер Путин для меня никакой не авторитет, если лжет как собака, во имя любых целей, или заблуждается по незнанию.
                      ----
                      Czy русский tak powie?:
                      ...я как коренной россиянин... ?

z privetem -s.
                      • walter622 Re:Privet 21.09.10, 23:20
                        swiblowo napisała:

> Czy русский tak powie?:

Не понял ? Вполне нормальный оборот - чистокровный русский без всех этих примесей и выпендрежа.
                        Pozdr.
                        • swiblowo Re:Privet 22.09.10, 00:06
                          Spokojnie Walter, bez nerwow.
                          To moze byc sympatyczny mieszkaniec Екатеринбурга, 40-to letni archeolog etnograf.
                          • walter622 Re:Privet 22.09.10, 00:09
                            swiblowo napisała:

OK. W pełni możliwe.
                      • mongolszuudan Re:Privet 23.09.10, 16:44
                        Чёрт побери, а ведь ты реально вычислила меня. Я в самом деле есть один гондурасский шпиён, выдающий себя по поручению Путина и Туска за коренного россиянина. Совсем забыл, что аборигенные россиянины сами себя называют кондовыми русаками, по крайней мере те из них, кто не есть немножко мендовыми россоманами. Поменьше читайте польских газет перед обедом - польская шизофрения заразительна.
                        • swiblowo Re:Privet 24.09.10, 10:27
                          Не хочу тебя разоблачать.
                          Делай свое доброе дело профессор Преображенский.
                          • walter622 Witaj Swiblovo! 24.09.10, 12:40
                            swiblowo napisała:
                            > Делай свое доброе дело

Rozbawiłeś mnie odpowiedzią naszemu profesorowi Filipowi Filipowiczowi.
                            Faktycznie beznadziejnego zadania się podjął - uczenia dobrych manier Szarikowych/Czugunkinych którzy w osobach borrek, "przyjaciół" i wiecznie
                            dających d... opanowali forum. Zastanawiam się czy Szwonder to ich Redaktor ?

Tak na marginesie - Filip Filipowicz jest bardzo konkretną osobą - w pierwszych dniach
                            po rewolucji wysłał do lenina telegram: "Z waszym eksperymentem się kategorycznie
                            nie zgadzam". Treść tego telegramu ujawniono po 70-u latach.
                            • jk2007 Re: Witaj Swiblovo! 24.09.10, 14:49
                              walter622 napisał:

> Tak na marginesie - Filip Filipowicz jest bardzo konkretną osobą

www.bulgakov.ru/s/dogheart/4/
                              • walter622 Re: Witaj JK2007 24.09.10, 16:05

Ну и всю малину испортил. Теперь все Шариковы-Боррки будут знать о чем идет речь.
                                • swiblowo Re: Witaj JK2007 i Walter 24.09.10, 21:00
                                  Mam znajomych w Moskwie na...Пречестенке 24.
                                  Moze to ta sama квартира?

chyba mam...material na ksiazke.:)
                      • mongolszuudan Re:Privet 23.09.10, 16:44
                        Чёрт побери, а ведь ты реально вычислила меня. Я в самом деле есть один гондурасский шпиён, выдающий себя по поручению Путина и Туска за коренного россиянина. Совсем забыл, что аборигенные россиянины сами себя называют кондовыми русаками, по крайней мере те из них, кто не есть немножко мендовыми россоманами. Поменьше читайте польских газет перед обедом - польская шизофрения заразительна.
    • jk2007 za Rodinu! 19.09.10, 23:08
      www.youtube.com/watch?v=lTr_e3zv8tg&feature=related
    • jk2007 17 Wrzesnia polskich Zydow 19.09.10, 23:57
      www.nash-sovremennik.ru/p.php?y=2003&n=1&id=3
    • j-k NIE 24.09.10, 16:31
      alternatywa byloby zajecie przrez Niemcy CALEJ Polski
      a potem z pozyczji Baranowicz i Rownego
      zdobycie Moskwy i Leningradu.

a potem - w 1946 atomowe (amerykanskie) bombardowania Berlina.

sam nie wiem - co lepsze :)))
      • jk2007 Re: NIE 24.09.10, 23:21
        j-k napisał:

> alternatywa byloby zajecie przrez Niemcy CALEJ Polski a potem z pozyczji Baranowicz i Rownego zdobycie Moskwy i Leningradu.
        a potem - w 1946 atomowe (amerykanskie) bombardowania Berlina.
        sam nie wiem - co lepsze :)))

nie wiesz, ze byla alternatywa
        www.igorwitkowski.com/last.html
    • jk2007 E.ON Rurhgas sprzada rosyjski gaz Polsce 24.09.10, 23:04
      сырье в Польшу может быть доставлено при посредничестве немецкого концерна E.ON Ruhrgas. Эта компания готова поставить Польше любое количество газа, заявил представитель пресс-службы E.ON Ruhrgas Адриан Шаффранетц. В частности, в Польшу может быть поставлено топливо, которое Германия закупила у России для Венгрии. Чтобы E.OR Ruhrgas мог качать газ в ГИС Дроздовичи для Польши, должен был бы договориться с Газпромом. Последнему однако более выгодно заключить долгосрочное соглашение с Польшей, нежели заботиться о проблемах немецкого гиганта.
      www.regnum.ru/news/polit/1328408.html?forprint
      • jk2007 E.ON Rurhgas sprzeda rosyjski gaz Polsce 24.09.10, 23:10
        Как заявила глава фракции ПиС Гражина Генсицка... "С точки зрения Польши - это поражение энергетической политики. Польская дипломатия не была в состоянии противостоять этому проекту". Она призвала правительство, кроме обращения с просьбой пересмотреть решение, направить просьбу предоставить Польше полную техническую документацию строительства газопровода
        www.newspb.ru/allnews/1327913/
        • dawaj_czasy nachuizm to logo dzisiejszego SSojuza 10.12.10, 20:34
          wiadomosci.onet.pl/swiat/wiekszosc-rosjan-wstydzi-sie-za-swoj-kraj,1,3658633,wiadomosc.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka