you-know-who
05.01.11, 01:38
w sasiednim watku pojawilo sie haslo, ze potrzebni sa tu sa w wiekszej liczbie polacy. padla propozycja uporzadkowania balaganu przez wprowadzenie oznaczen
zwiazanych z odczuciami, w odroznieniu od po prostu bycia polakiem, denominacji religijnej i itd. dobry pomysl ale jakze trudny do zrealizowania, bo, prosze panstwa, nie wiemy kto jest a kto nie jest polakiem. i to skandal, ze takie podstawowe watpliwosci dotyczyc moga najbardziej odizolowanego i homogenicznego kraju eu, jakim zdaje mi sie byc polska (to cos co powoduje ze polacy nie tylko w slowniku, ale i swej glowie nie sa w stanie odroznic slow rossijanin i russkij).
myslac o ogloszeniu w sprawie pracy (spokojnie, nie dla mnie, to ja zatrudniam) zrozumialem, jak niejasne bylo to ogloszenie dla polakow. nie podalo definicji 'polaka' (a tym bardziej polki, ale to inny temat :-)
wiec kto moze ubiegac sie o miano 'polaka'? z obywatelstwem to nie ma nic wspolnego, o tym mozemy zapomniec. ale przynajmniej sprawa obywatelstwa jest logicznie uporzadkowana: konstytucja okresla jak sie zostaje i jak sie rezygnuje z niego (trzeba uzyskac zgode prezydenta rp, co jest czyms pomiedzy "b. klopotliwe" a "niewykonalne".)
czy ktos, kto sie nie czuje polakiem/polka nie jest polakiem/polka, a ktos kto sie czuje, nim/nia jest? o, to byloby skrajnie subiektywne, tak nie moze byc. musza byc obiektywne kryteria: tyle a tyle pokolen wstecz, czy cos takiego.
na przyklad: w ameryce, imigrant moze stac sie w odczuciu 99% mieszkancow usa amerykaninem w pare lat, a w nyc w pare tygodni. w szwecji i innych krajach eu nie. w szwecji nawet jego dzieci sa invandrarbarn, przybyszami drugiego pokolenia i nikt nie pomyli ich z rodowitymi wiesniakami szwedzkimi ktorzy tak samo jak rodzice tych pierwszych sprowadzili sie do danego miasta pol wieku temu.
co to znaczy 'pochodzenie polskie'?
czy mozna z niego zrezygnowac, wypowiedziec je? czy mozna miec dwa, trzy pochodzenia? ile pokolen do tylu to pochodznie wymaga?
czy ktos kto nigdy nie byl w polsce ale sie poczuwa, jest polakiem?