Dodaj do ulubionych

Tajemnica katyńska (czyli smoleńska)

12.01.11, 17:08
Kompletne niedotrzymanie procedur, niedouczony pilot( 2. pilot miał na kocie 26 godz. lotów -sic!), nadęty patriotycznie prezydent i z lekka nawalony generał nakazujący lądowanie z ułańską fantazją - ot i cała tajemnica Katynia nr.2
Obserwuj wątek
    • eva15 Re: Tajemnica katyńska (czyli smoleńska) 12.01.11, 17:38
      Już od razu w kwietniu, krótko po katastrofe pisałam na forum, że wg mnie zawinił nie Kaczyński a dowódcy sił zbrojnych będący na pokładzie samolotu. Potwierdziłam to raz jeszcze w poście do Waltera, pisząc prawie tydzień temu:

To, że taraz PO chce się podzielić winą z Rosją oraz że nie chce ujawniać niewygodnych dla siebie faktów (jak np. tej Kaczej rozmowy) nie wynika z chęci ochrony pamięci Kaczyńskiego (ha, ha, na pewno nie jest to, o co PO walczy) a raczej z czegoś innego:
      najprawdopodobniej nikt nie chce, by wyszła na jaw niekompetencja bądź wręcz nawet głupie szarżowanie najwyższego dowództwa polskich sił zbrojnych - członka NATO.

forum.gazeta.pl/forum/w,904,120518184,120617084,Re_Kacze_rozmowy.html

Rosjanie długo szli polskiemu rządowi na rękę i nie publikowali tych informacji, podobnie jak info o tym, że pan generał Blłąasik raczył być pod wpływem alkoholu. Niestety rząd nie docenił pomocy rosyjskiej, a raczej dostawszy palec podstanowił odryźć rękę, czyli rozochocony Tusk zaczął napierać na Ruskich, by przyznali się do winy. No i stało się, co musiało się stać:

Fakty ogłoszono - w kabinie pilota był z lekka nawalony pan generał i to kazał lądować.

Widziałam dziś Millera na konferencji prasowej. Przyznał, że to jest to samo nagranie, które polska strona rządowa poznała już w kwietniu i przyznał, że był zaskoczon, iż Rosjanie je upublicznili.
      Tja, gdyby to zależało od rządu polskiego Polacy (i reszta świata) nigdy, by prawdy nie poznali.

Trzeba było nie zadzierać z Ruskimi i nie zwalać na nich niesłusznie winy. Teraz cały świat już wie, że Polska - członek NATO - ma generalicję, która w stanie podchmielenia jest skłonna do brawury. I jak takim powierzyć poważne zadania?
      • igor_uk Re: Tajemnica katyńska (czyli smoleńska) 12.01.11, 18:28
        Ewa,jest dosc wazna rzecz.General Blasik byl w pracy nie trzezwy.To jest skandal.
        • eva15 Re: Tajemnica katyńska (czyli smoleńska) 12.01.11, 18:40
          Skandalem jest wszystko od wylotu z W-wy aż do końca. A już zwłaszcza to, że z lekka nawalony Błasik był w cockpicie.
          • eva15 Ciągły bełkot o zamknięciu lotniska 12.01.11, 18:57
            Igorze, winy szukać będą i tak w Rosji, bo jak rząd ma przyznać się do takich niedociągnięć po stronie polskich sił zbrojnych będących członkiem NATO? Gdfyby winę można było przypisać tylko Kaczyńskiemu, to by było co innego, ale nie można. Zwłaszcza teraz po publikacji MAKu

Najbardziej mnie śmieszy ale i denerwuje ciągle powtarzany argument o zamknięciu lotniska. Znajomy lotnik niemiecki powiedział mi ze śmiechem, że zamknąć to można drzwi od garażu, ale nie lotnisko. Gdy samolot już jest w powietrzu, zbliża się do lądowania, to nawet gdyby ogłaszano nagłe zamknięcie lotniska TO I TAK jest obowiązek pozwolić mu wylądować i wieża ma obowiązek go prowadzić.
            Czym innym jest zamknięcie lotniska z góry, to znaczy poibnformowanie na dłuższy czas do przodu, że dane lotnisko w dniach takich i takich będzie zamknięte (np. z powodu remontu). Wówczas do tego lotniska nie wylatują żadne samoloty (z innych lotnisk).
            Natomiast mówić, że można zamknąć lotnisko dla nadlatującego już samolotu to bełkot. Można nie wyrazić zgody na jego lądowanie ale i tak trzeba go dalej do lądowania via wieża prowadzić.
    • felusiak1 Re: Tajemnica katyńska (czyli smoleńska) 12.01.11, 18:38
      eva15 napisała:
      2. pilot miał na kocie 26 godz. lotów -sic!

efcia, powiedz mi, dlaczego bzdurzysz. przecież wiesz, że to niemożliwe.
      być może miał 26 godzin lotu tym samolotem.
      • mara571 to sa typowe metody sowieckiej propagandy 12.01.11, 18:41
        a eva15 jest w tej dziedzinie mistrzem..
      • eva15 Re: Tajemnica katyńska (czyli smoleńska) 12.01.11, 18:41
        Dokładnie! Miał tylko 26 godz. lotu na tym samolcie, a resztę na JAKach-40.
        • felusiak1 Re: Tajemnica katyńska (czyli smoleńska) 12.01.11, 19:30
          oba samoloty mają podobna konfugurację zatem uzywasz tu jako argumentu, że z fiata uno przesiadł się na bmw740. efcia daj spokój. to nawet w najsmielszych zamiarach nie jest argument. nie jest też argumentem, że prezydent był "patriotyczny" a generał "pijany" wobec czego rosjanie są cacy. błędy są po obu stronach.

zastanawiające jest to, że w takich przypadkach natychmiast węszą spisek. ci po lewicy węszą spisek ofiar a ci po prawicy spisek rosjan. spisek wszędzie koi emocje.
          • eva15 Re: Tajemnica katyńska (czyli smoleńska) 12.01.11, 19:38
            Poczciwcze, poczytaj na GW co sądzą lotnicy specjaliści od lotnictwa nt przesiadania się z JAKa-40 na tego TU.

W sumie masz rację - pilot niał prawo być niedoświadczony, generał nawalony, to Ruskie powinny zapobiec katasrofie i basta!
    • mara571 no widac, ze instrukcje z Moskwy nadeszly 12.01.11, 18:39
      a moze porozmawialibysmy o rzeczach, ktorych Rosjanie w raporcie nie napisali, bo nie pasowalo do ich linii.
      Drugi pilot o niczym nie decyduje.
      Jezeli general z 0,6 promila z wczorajszego dnia jest nawalony, to nie wiem co mozna powiedziec o rosyjskich generalach.
      Pytania pozostaly:
      Dlaczego nie zamknieto lotniska? Podjecia decyzji bal sie zarowno kontroler w Smolensku jak nadzor moskiewski.
      Dzieki temu utrwalono mit, ze to byl zamach.
      A szkoda, bo byla okazja wykonac ta robote merytorycznie. Tylko tego to rosyjscy urzednicy nigdy nie umieli.
      • igor_uk Re: no widac, ze instrukcje z Moskwy nadeszly 12.01.11, 18:50
        mara,na konferencji dosc precezyjnie bylo wytlumaczono,dla czego lotnisko nie bylo zamkniete,jak wiesz,to i dla rosyjskiego IL-76 rowniez nie zamkneli.
        To ze rosyjskie generalowie chadzaja nachlane,to jest inna sprawa,o tym wszysci wiedza,ale w zadnym raporcie tego inne panstwo nie wykazalo(to taka roznica).
        To ze bali sie skandalu dyplomatycznego ,to masz racje 100% ,ale rowniez mysleli,ze za sterami samolotu,wiozacego Prezydenta Panstwa,siedza bardzo doswiadczone piloty ktore w zadnym wypadku nie naraza zycie pasazerow na niebezpieczenstwo.I im do glowy nie moglo przyjsc,ze w kokpicie jest General,ktory chociaz byl mniej pijany od rosyjskich,ale jednak uczestniczyl w podjeciu decyzji o ladowaniu.
        Do tego mylisz prace komisji wyjasniajaca bezposrednie przyczyny,ktore doprowadzii do wypadku.Od pracy prokuratury.Radzil by zaczekac na okonczenie sledztwa prokuratorskiego.
        • eva15 Ilość bełkotu rośnie i będzie rosła 12.01.11, 19:01
          Z tego co mnie informował pilot Lufthansy lotnisko można zamknąć tylko z góry (odpowiednio wcześniej, zanim wystartują kierujące się na nie samoloty) a nie wtedy gdy samolot już nadlatuje. Piszę o tym u góry.

Ciekawy argument ma ta mara- skoro rosyjscy generałowie są nawaleni, to polscy też mogą. Tyle, że rosyjscy nie zabili jeszcze swoimi głupimi decyzjami żadnej głowy państwa. Widać mniej im wolno niż polskim generałom.
          • mara571 oczywiscie, ze dla milosnikow Rosji 12.01.11, 19:11
            wszelkie krytyczne uwagi beda teraz "belkotem".
            Tak sie sklada, ze wynajmuje mieszkanie od pilota Lufthansy, ktory lata juz ponad 20 lat.
            On sie z koleji dziwil, ze nie bylo polecenia krazenia nad lotniskiem przez np. 30 min.
            Pailwa mial TU pod dostakiem. I tak to bywa wiosna, ze mgla znika po 20-30 min.
            Nie ma mowy, aby lotnisko zamykano jeszcze przed startem samolotu. Raz mi sie zdarzylo wyladowac w Bostonie, bo burza w Nowym Jorku byla zbyt silna. Po dwoch godzinach wystartowalismy powtornie. Lot byl z frankfurtu.
            W powietrzu zostaje sie tez dluzej, kiedy wieja silne wiatry. Czesty przypadek w Londynie i Dublinie.

• zlotamajka Re: oczywiscie, ze dla milosnikow Rosji 12.01.11, 19:22
              Obejrzyj sobie linka podanego w innym watku przez misterpee. Swietnie pokazuje co sie stalo: co robili piloci i co robila wieza kontrolna.
              • eva15 Re: oczywiscie, ze dla milosnikow Rosji 12.01.11, 19:25
                Daj spokój, on a z tych co lepiej wiedzą. Najpierw wiedziała, że trzeba zamknąć lotnisko, później, że trzeba było nie zamykać, tylko kazać pilotowi kołować, aż skończy się mgła.

Takich mądrych wypowiedzi jest pełno teraz na forach. Filmu nie obejrzą, wiedzą swoje - Ruskie pewnie film sfałszowali.
                • mara571 mistrzyni manipulacji 12.01.11, 19:36
                  bylo kilka wariantow rozwiazania problemu.
                  I pisze tylko o mozliwosciach, o ktorych ludzie znajacy sie na lotnictwie od poczatku mowili.
                  Stalo sie, wiec przynajmniej nalezalo dopuscic Polakow w czasie sledztwa do PELNEGO UDZIALU w nim.
                  Byc moze wnioski bylyby identyczne, a tak Rosjanie przyczynili sie do powstania mitu.
                  Proponuje zapoznac sie tez z tym wywiadem:
                  niezalezna.pl/artykul/_jak_walnelo_to_sie_urwalo_rozbrajajaco_szczery_edmund_klich/43498/1
                  • zlotamajka Re: mistrzyni manipulacji 12.01.11, 19:46
                    Mara, zawsze jest kilka wariantow o ktorych po fakcie mozna gdybac. Fakt jest faktem, piloci dokonali takich decyzji a nie innych a wieza kontrolna (wedlug obowizujacego regulaminu) miala maly wplyw na te decyzje. Zapoznaj sie z faktami. A ta "niezalezna" to zwykly tabloid a nie zrodlo a tym bardziej wiarygodne.
                    • mara571 Re: mistrzyni manipulacji 12.01.11, 19:51
                      to sie tylko tobie wydaje, ze tabloid.
                  • walter622 Re: mistrzyni manipulacji 12.01.11, 19:49
                    mara571 napisała:

> bylo kilka wariantow rozwiazania problemu.

Niestety, z niewiadomych przyczyn zakładasz, że kontroler lotów z wieży mógł załodze coś
                    "nakazać" - szkopuł w ty, że w lotnictwie cywilnym kontroler lotu nie ma prawa wydawania poleceń załodze samolotu - tu o wszystkim decyduje wyłącznie "pierwszy".
                    W omawianym przypadku, tak na prawdę, nie wiadomo kto w tym samolocie był "pierwszym".

Zabawa się skończyła, gdy do zabawy w "ustalanie" przyczyn włączyła się "komisja" Macierewicza, mnożąca coraz większe brednie. Ostatni ich szlagier to sensacje o "sztucznej" mgle, którą rzekomo nad Smoleńskiem rozbryzgiwały rosyjskie samoloty. Widać Rosjanom ta zabawa się już znudziła. No i mamy obecnie pasztet z pewnym generałem nawalonym jak messerschmitt.
                    • mara571 Re: mistrzyni manipulacji 12.01.11, 19:52
                      a dlaczego doszlo do tego, ze Maciarewicz powolal swoja komisje, ba nawet pojechal do USA z prosba o pomoc?
                      • walter622 Re: mistrzyni manipulacji 12.01.11, 20:02
                        mara571 napisała:

> a dlaczego doszlo do tego, ze Maciarewicz powolal swoja komisje, ba nawet pojec
                        > hal do USA z prosba o pomoc?

O to chyba najlepiej spytać Macierewicza. Rzecz w tym, że ta "komisja" nie posiada żadnego
                        umocowania prawnego - jest co najwyżej kolejnym bardzo hałaśliwym kółkiem różańcowym PiS-u . Inna rzecz, że Macierewicz dzięki temu może teraz sobie wojażować za friko do USA, bowiem tam nikomu do głowy nie przyjdzie, że mamy do czynieniu z kolejną mistyfikacją Antka.
                    • eva15 Generał był podchmielony, nie nawalony 12.01.11, 21:15
                      walter622 napisał:

> No i mamy obecnie pasztet z pewnym generałem nawalonym jak messerschmitt.

No bez przesady, 0.6 promilla we krwi to jeszcze żadne nawalenie, to tylko podchmielenie. A to niestety dodaje odwagi i ułańskiej fantazji.
                • zlotamajka Re: oczywiscie, ze dla milosnikow Rosji 12.01.11, 20:08
                  Ona rzeczywiscie prostych rzeczy nie rozumie.
            • igor_uk Re: oczywiscie, ze dla milosnikow Rosji 12.01.11, 19:24
              mara,wybacz,ale piszesz komplektne bzdury.a wiesz czemu? bo wlasnie o to kontroleru lotu i chodzilo,ze po osignieciu 100 metrow byc gotowym na odejscie.Kontroler nie moze zalecic pilotu krazyc nad lotniskiem, o ile pas do ladowania jest wolny.
              co innego,jak by na pas wjechal nawalony trakorzysta,z pobliskiego kolchozu.Aloe i wtedy,znajac (za Jarkiem),ze Tu-154M to jest przerobiony bombowiec,nie mozno bylo by wykluczyc odpowiednich dzialan zalogi TU-154M.
              Mara,nie sprowadzaj dyskusje do absurdu.
              • eva15 Re: oczywiscie, ze dla milosnikow Rosji 12.01.11, 19:26
                Igor, no ale chociaż można się pośmiać. Take it easy.
                • igor_uk Re: oczywiscie, ze dla milosnikow Rosji 12.01.11, 19:38
                  Ewa,sluchajac dzis Jarka,a pozniej Pana ministra Macierewicza(tak Jarek go przedstawil),to u mnie wszystkie miesnie odpowiedzialne za smiech ,sa nadwerężone(boje sie zakwasow).
                  A tu jeszcze Mara z takimi tekstami.Jak moga ludzi,nie majace elementarnej wiedzy wypowiadac sie tak autorytatywne.
                  Ja moge,poniewaz spedzilem na forum "Katastrofa w Smolensku" wiecej godzin,niz wynosi sumarny nalot wszystkich czlonkow zalogi polskiego TU-154M,a do tego wprawie dwa lata na wojskowym lotnisku radzieckim,wyposazonym ,jak to w Smolensku.Wielokrotnie bylem w wierze i co to ladowanie w trudnych warunkach pogodowych ,jak najbardzie (bylem przeszkolony do obslugi APM-ow ,akurat tych,o ktorych byla mowa w relacjach z JAK-40) wiem.
                  • eva15 Re: oczywiscie, ze dla milosnikow Rosji 12.01.11, 19:45
                    Igor wydaje Ci się, że coś wiesz. Mara wie lepiej, choć w wojsku nie była i na lotnisku nie pracowała.
                    • igor_uk Re: oczywiscie, ze dla milosnikow Rosji 12.01.11, 19:48
                      Ewa,ja to wiem,najtrudnieszy czlowiek do dyskusji jest ten,ktory nic nie wie,ale jemu ktos cos kiedys powiedzial.
                  • mara571 nic mnie bardziej nie wkurza, anizeli fakt, ze wy 12.01.11, 19:49
                    Rosjanie dalescie takim blaznom mozliwosc zabierania glosu, macenia ludziom w glowach. Izbijania kapitalu politycznego.
                    Takie fakty nie naleza do kategorii "Take it easy".
                    • igor_uk Re: nic mnie bardziej nie wkurza, anizeli fakt, z 12.01.11, 19:56
                      mara,o czym ty? Komu Rosjanie dali mozliwosc gadac glupoty?Pisiorkam? To na to nie ma sily.
                      • mara571 dzisiaj dostarczyli im amunicji 12.01.11, 21:51
                        pomijajac w raporcie stenogramy z wiezy.
                        Wczesniej nie dopuszczajac Polakow pelnego udzialu w sledztwie.
                        To ostatni moj glos w tej sprawie.
                        Prawie nigdy nie bralam udzialu w dyskusjach o katastrofie. Poza 10 kwietnia, kiedy z innymi zadalam wylaczenia mozliwosci wpisow.
                        Pozdrawiam
                        • polski_francuz Take it easy mara 12.01.11, 21:56
                          to poczatek a nie koniec.

Nie ma takiej potegi, ktora prawde moze ukryc.

PF
                          • eva15 Jest pełny stenogram z wieży 12.01.11, 22:03
                            polski_francuz napisał:

> Nie ma takiej potegi, ktora prawde moze ukryc.

No właśnie, jest PEŁNY stenogram z wieży - wystarczy POSŁUCHAC, zamiast pyskować i bić pianę:

rt.com/news/polish-plane-crash-simulation/
                            • polski_francuz Spokojnie 12.01.11, 22:10
                              minelo tylko 7 miesiecy. I sprawy byly badane przez zainteresowanych wynikiem. Poczekalbym jeszcze troche.

W Tuchaczewskiego wine tez swiecie wierzysz?

PF
                              • eva15 Re: Spokojnie 12.01.11, 22:13
                                polski_francuz napisał:

> minelo tylko 7 miesiecy. I sprawy byly badane przez zainteresowanych wynikiem.
                                > Poczekalbym jeszcze troche.

Na co byś czekał? Na badania NIE zainteresowanych wynikiem? A gdzie tacy są, w USA?
                                • polski_francuz Gdzie sa ci 12.01.11, 22:16
                                  ktorzy lubia prawde?

We Francji, w Niemczech, w Stanach? Ale zapewniam Cie, ze tu i tam sa jeszcze uczciwi!

PF
                                  • eva15 Kalectwo umysłowe 12.01.11, 22:19
                                    Powiedz mi jedno- czy znasz przykłady z USA (ZWŁASZCZA) , Francji bądź Niemiec, by proszono o wytłumaczenie ich własnych katastrof lotniczych innych niż ich samych zainteresowanych? Wiesz, rozumiesz, o czym to świadczy?
                                    • polski_francuz A czy Ty wierzysz 12.01.11, 22:23
                                      w uczciwosc?

PF
                                      • eva15 Re: A czy Ty wierzysz 12.01.11, 22:43
                                        O czyją uczciwość chodzi? Polską, rosyjską czy amerykańską?
                                        Jedyna uczciwość i prawda to niepodważalne, oryginalne nagrania z taśm i NIC więcej. Reszta to naginanie faktów przez wszystkich zainteresowanych. Włącznie z Amis, jeśli się nich w to włączy.

Dlatego obawiam się, że o ile dziś Miller przyznał, że nagrania były zgodne z oryginałem odsłuchanym przez niego w Moskwie, jutro może podać, że jednak nie.

Ja sobie zadałam trud prześledzenia większości tych nagrań . Ty też?
                                        • polski_francuz Re: A czy Ty wierzysz 12.01.11, 22:47
                                          "Ja sobie zadałam trud prześledzenia większości tych nagrań . Ty też?"

Chwalic Boga.

Ja odczekam jeszcze troche zanim emocje opadna.

PF
                                          • eva15 Re: A czy Ty wierzysz 12.01.11, 22:57
                                            polski_francuz napisał:

> "Ja sobie zadałam trud prześledzenia większości tych nagrań . Ty też?"
                                            >
                                            > Chwalic Boga.

Chwalić Boga nie zadałeś sobie trudu?

> Ja odczekam jeszcze troche zanim emocje opadna.

I otrzymasz gotowe przemielone medialnie interpretacje dla wykształconych z dużych miast?
                                            • polski_francuz Zanim zrodla 12.01.11, 23:04
                                              stana sie godne zaufania

"I otrzymasz gotowe przemielone medialnie interpretacje dla wykształconych z dużych miast?"

Ile czasu trwalo zanim raport Warrena zostal splodzony? Moze Jarek zamiast sie mieszac nieszczesliwie w polska polityke spowoduje, ze jakis uczciwy sporzadzi raport n/t smierci swego brata.

Lepsze to niz pochowanie na Wawelu. Swietokradcze moim zdaniem.

PF
                                              • eva15 Re: Zanim zrodla 12.01.11, 23:26
                                                polski_francuz napisał:

> stana sie godne zaufania
                                                Na co liczysz, że kto uwiary
                                                godni oryginalne taśmy?

> Ile czasu trwalo zanim raport Warrena zostal splodzony? Moze Jarek zamiast sie
                                                > mieszac nieszczesliwie w polska polityke spowoduje, ze jakis uczciwy sporzadzi
                                                > raport n/t smierci swego brata.

Jaki uczciwy, kogo zaakceptujesz?

> Lepsze to niz pochowanie na Wawelu. Swietokradcze moim zdaniem.

Akurat, przyjrzyj się innym, którz tam leżą. Prawie wszyscy do siebie świetnie pasują.
                                                • igor_uk Re: Zanim zrodla 12.01.11, 23:30
                                                  Ewa,nawet mi sie nichce pisac do P_Fa.takich glupot to dawno nie czytalem.Na jakie zrodla on czeka?Jak Jarek podlozy swoj glos do nagran,z krzykiem-nie zabiajajcie mnie?
                                                  jak czlowiek nie potrafi wierzyc wlasnym uszam,to w co taki uwierzy?
                                                  • eva15 Re: Zanim zrodla 12.01.11, 23:33
                                                    P-F to taki wykształcony z dużych miast, z takim mamy do czynienia, to do nich kieruje się propaganda mainstreamu i to SKUTECZNIE.
                                                • polski_francuz A posteriori 12.01.11, 23:40
                                                  powiem Ci.

"kogo zaakceptujesz?"

A priori nie wiem.

Raport Warrena tez wydawal sie malo godny zaufania. Az przeczytalem ksiazke (mam ja gdzies w bibiotece...) ktora mnie przekonala co do psyche mordercy Oswalda. Jedynego mordercy.

Jak dla mnie, prawda musi byc przekonywujaca. Zdarzaja sie przypadki. Ale rzadko.

PF

• eva15 Re: A posteriori 13.01.11, 00:09
                                                    No, jak cię "prawda"o Oswakdzie przekonała, to na 100% przekona cię wszystko inne, co ci pod nos poddadzą.
            • walter622 "Polecenie" ? 12.01.11, 19:34
              mara571 napisała:
              > On sie z koleji dziwil, ze nie bylo polecenia krazenia nad lotniskiem przez np.
              > 30 min.
              "Polecenia" - kto miałby wydać takie polecenie ?
              W lotnictwie cywilnym wszelkie decyzje podejmuje "pierwszy", wieża niczego jemu nie może "polecić".

Natomiast w lotnictwie wojskowym wieża faktycznie ma prawo wydawać "polecenia".
              W omawianym przypadku tak było odnośnie IŁ76 - ten samolot jest przypisany do jednostki
              wojskowej, stacjonującej na Wnukowo-2. Po dwóch nieudanych podejściach ekipa tego samolotu dostała polecenie z wieży odejścia na "zapas" i samolot musiał wrócić na Wnukowo.
              Czego nie podaje się w mediach i wbrew kolejnym sensacjom Macierewicza, ten samolot miał dostarczyć samochody dla polskiej delegacji. Tak więc nawet jeżeli by 101 wylądował szczęśliwe w Smoleńsku to delegacja by do Katynia mogła się udać co najwyżej na piechotę.

W przykadku rejsu 101 kluczowym jest komenda z wieży : "posadka dopolnitielno", tj.
              przed przystąpieniem do lądowania "pierwszy" powinien był zgłosić wieży rozpoczęcie lądowania.

• mara571 Walterze 12.01.11, 19:40
                ty tez przestales myslec?
                Albo jest zezwolenie na ladowanie albo go nie ma.
                W cywilnym lotnictwie tez.
                • walter622 Maro 12.01.11, 19:57
                  mara571 napisała:
                  > Albo jest zezwolenie na lądowanie albo go nie ma.
                  > W cywilnym lotnictwie tez.

Wskaż więc w którym miejscu załoga zwraca się do wieży o takie zezwolenie i w którym takie
                  zezwolenie wieża wydaję - zapis rozmów już od dłuższego czasu jest dostępny i mam nadzieję, że z jego treścią się zapoznałaś. Jest wyłącznie komenda: "posadka - dopołnitielno". Tak więc mamy następujące możliwości:
                  - załoga nie znała j. rosyjskiego i nie zrozumiała tej komendy,
                  - załoga nie usłyszała tej komendy (zbiegowisko w kokpicie ich rozkojarzyło),
                  - załoga olała tę komendę.
                  Który z wariantów Tobie odpowiada ?
                  • mara571 czy miales mozliwosc wysluchania 12.01.11, 20:04
                    orginalnych tasm?
                    Ja nie.
                    • walter622 Re: czy miales mozliwosc wysluchania 12.01.11, 20:07
                      mara571 napisała:

> orginalnych tasm?
                      > Ja nie.

Masz możliwość te taśmy otrzymać z dostawa do domu jak pizzę ?
                      Tyko mogę pozazdrościć.
                      • eva15 Walter, taśmy sfałszowano! 12.01.11, 20:22
                        Taśmy są sfałszowane, jak jeszcze nie wiedziałeś, to teraz już wiesz, Walterze.
                        Tja, na to Miller dzisiaj jednak nie wpadł. No ale jak się do jutra naczytają z Tuskiem tego forum, to pewnie też to ogłoszą.

Dzisiaj natomiast Miller powiedział na konfernecji prasowej, że to jest TA SAMA treść, która słyszał na oryginalnych taśmach w Moskwie, wyraził tylko zażenowwanie, że je teraz upubliczniono.
                        • mara571 znowu manipulujesz 12.01.11, 20:44
                          bez tego po prostu nie mozesz zyc...
                      • mara571 no wiec nie ma o czym mowic 12.01.11, 20:43
                        czytalam jedynie te szczatki scenogramow.
                        Pozostaje nam wierzyc bezstronnym fachowcom. A takich brak.
                  • eva15 Re: Maro 12.01.11, 20:10
                    No i ciiiiiisza. Ładnie i grzecznie zamknąłeś buzię demagogi.
              • eva15 Re: "Polecenie" ? 12.01.11, 19:43
                walter622 napisał:

> W lotnictwie cywilnym wszelkie decyzje podejmuje "pierwszy", wieża niczego jemu
                > nie może "polecić".

Dokładnie to powiedział mi też lotnik z Lufthansy. Podobnie jak i to, że lotniska i tak zamknąć nie mogli, bo MUSIELI przyjąć nadlatujący samolot.
                Szkoda czasu, to i tak niektórych głów nie dotrze.

Przyznasz Walterze, że domyślała się prawidłowo, czemu polski rząd hamował publikację rozmów...
                Jakoś wyłączna wina Kaczyńskiego od samego początku mnie nie przekonywała.
          • igor_uk Re: Ilość bełkotu rośnie i będzie rosła 12.01.11, 19:20
            gdzies czytalem,ze z rak polskich pilotow zginelo wiecej polskich dowodcow,niz z rak Stalina i Hitlera.
            • eva15 Re: Ilość bełkotu rośnie i będzie rosła 12.01.11, 19:23
              igor_uk napisał:

> gdzies czytalem,ze z rak polskich pilotow zginelo wiecej polskich dowodcow,niz z rak Stalina i Hitlera.

No to już przesadziłeś, złośliwcze. Nie było aż tylu pilotów!
              • igor_uk Re: Ilość bełkotu rośnie i będzie rosła 12.01.11, 19:26
                Ewa,policz ile zginelo dowdcow w wypadku Casy i w tym.
                Zdziwisz sie.
                • eva15 Re: Ilość bełkotu rośnie i będzie rosła 12.01.11, 19:34
                  igor_uk napisał:

> Ewa,policz ile zginelo dowdcow w wypadku Casy i w tym.
                  > Zdziwisz sie.

Wiem, wiem. "NIE" zajmuje się podliczaniem polskich katastrof lotniczych wynikający z zaniedbań i ułańskiej fantazji. Trochę tego jest, choć nie wszystkie kończą się aż tak tragicznie.

Jedno jest pewne- NATO przydzieli polską armię do piechoty.
            • mara571 pilot Sikorskiego byl Czechem 12.01.11, 19:28
              Nazywal sie Eduard Prchal i katastrofe przezyl.
              • igor_uk Re: pilot Sikorskiego byl Czechem 12.01.11, 19:41
                mara,wypadek z udzialem Generala Sikorskiego ja nie bralem pod uwafe.
                • mara571 a szkoda 12.01.11, 19:56
                  bo to jedna z waznych do dzisiaj do konca wyjasnionych katastrof lotniczych. I przytrafila sie na dodatek w momencie, kiedy zazadal, aby ofiary mordu katynskiego badal Miedzynarodowy Czerwony Krzyz i stosunki polsko-rosyjskie ulegly gwaltownemu pogorszeniu.
                  • igor_uk Re: a szkoda 12.01.11, 19:58
                    mara,nie zaczynaj.my jeszcze nie wyjasnili zamachu na kaczynskiego.Jak wyjasnimy,to wtedy zabierzemy sie i za ten.
                    • mara571 obawiam sie Igor, ze strona rosyjska 12.01.11, 20:46
                      uwaza sprawe za zamknieta po opublikowaniu raportu MAK.
                      I przez to bedzie w Polsce cyrk, bo psychopaci nie popuszcza.
                      • igor_uk Re: obawiam sie Igor, ze strona rosyjska 12.01.11, 21:10
                        mara,problem polega na tym,ze w Polsce sa zbyt rozne oczekiwania na wyniki dochodzenia.Niema takiej opcji,zeby wszystkim dogodzic.Jak nawet Rosjanie przyznaja sie,ze dokonali zamachu,to PiSiorki beda twierdzic,ze biorac cala wine na siebie,chronia PO.Jak uzna Rosja ,ze wspolpracowala przy zamachu z PO,to Tuska rowniez bedzie nie zadowolony (chyba domyslasz sie tego).
                        Rosjanie zrobili tylko to co mogli,zeby pogodzic Polakow,czyli opublikowac prawde,co wywolalo gniew Polakow i chwilowo pogodzilo wszystkich.Nic tak Polakow nie jednoczy,jak wspolny wrog.Tak co mara,musisz byc wdzieczna Rosjanam,ze na jakijs czas,wojna polsko-polska bedzie zawieszona.
                        • eva15 Re: obawiam sie Igor, ze strona rosyjska 12.01.11, 21:16
                          Na koniec, jak dobrze pójdzie powstanie antyrosyjski rząd POPiSu.
                          • igor_uk Re: Ewa 12.01.11, 21:29
                            ktory oglosi wojne Rosji,a po kapitulacji ostatniej ,zmusi do napisania raportu,ktory zadowoli wszystkich w Polsce,co spowoduje wojne domowa i koleny rozbior Polski ,tylko tym razem miedzy Bialorusia,Ukraina,Litwa,Slowacja,Czechami i Niemcami ,Rosjanie napewno,nauczone do czego to moze doprowadzic, uczesniczyc w rozbiorze nie beda.
                            • eva15 Rosji prawda może zaszkodzić. 12.01.11, 22:00
                              Igor, problem dla Rosji jednak jest i to w tym, o czym pisze mara. Co poniektóre zachodnie, opiniotwórcze media już przyjęły POPiSową wykładnię dziejów Katynia nr. 2. Dla Zachodu to wygodne z zupełnie innych względów, Zachód po prostu piecze swoją pieczeń na cudzym ogniu.
                              Im bardziej Rosję da się przycisnąć prawdziwymi lub wyimaginowanymi winami do ściany, tym lepiej dla tych, którzy chcą tam swoje osiągnąć. Polska jest tu jako narzędzie bardzo przydatna - nikt sobie sam rąk nie brudzi, a tylko korzysta. Ze jako jeden z 1. wystartował z tym "Die Zeit" obok "Spiegla" to też nie dziwota.
                              Obojętne czy to Litwinienko, czy Smoleńsk - Rosja stawiana do kąta, karcona i pouczana to jest to o co chodzi, bo ma osłabiać jej siłę negocjacjacyjną w każdej sprawie. Kraj piętnowany i wciąż o coś podejrzany nie jest równorzędnym partnerem.
                              Rosji prawda może rownie dobrze zaszkodzić, jak nieprawda.
                              • igor_uk Re: Rosji prawda może zaszkodzić. 12.01.11, 23:28
                                Ewa, wbrew pozoram,Rosji nigdy nie szkodza zly opinii na zachodzie,a wiesz czemu?Dla tego ,ze za kazdym razem zakladaja to,ze zachodowi to moze nie spodobac sie i wkalkulowuja to w swoich obliczeniach.Dawniej,za Jelcyna,bardzo przyjmowali sie opinia zachodu,jak Rosja na tym wyszla,wiesz sama.Zbyt sprzeczne interesy sa i to dosc czesto,zeby przyjmowac sie opinia "partnerow".
                                • eva15 Re: Rosji prawda może zaszkodzić. 12.01.11, 23:31
                                  Oby tak było, jak piszesz, bo wygląda na to, że Rosja może być wkrótce krytykowana za "kłamstwo smoleńskie".
                                  • igor_uk Re: Rosji prawda może zaszkodzić. 12.01.11, 23:41
                                    Ewa,wiesz sama,ze guwno zawsze wyplywa nawierszch,tak i z tymi krzykaczami.Nie przyjmuj sie.Te kto powinien-prawde wie.W Polsce rowniez.
                                    • polski_francuz Kto powinien? 12.01.11, 23:49
                                      Smierc prezydenta obchodzi Polakow. I nie ma w Polsce "kto powinien prawde znac". Kazdy Polak powinien prawde znac.

Tu nie ma klamstw i oszustw panstwowotworczych jak tu czy tam. Polska to jest demokratyczny kraj.

PF
                                      • igor_uk Re: Kto powinien? 13.01.11, 00:12
                                        P_F,prawde wszysci wiedza jedna.Ta co dzis byla zaprezentowana.Tylko jedni ,czekaja na jakies inne zrodlo,niz to co sam slyszal,a inny przynuje to za prawde,poniewaz wierzy sobie.P_F,te nagrania z kabiny pilotow jest ta prawda,ktora Polace musieli poznac,ale dla wieli okazala sie zbyt gorzka.Pilot,ktory zajmuje sie przewozem najwazniejszych osob w Panstwie,nie zna takich rzeczy,o ktorych kazdy moze dowiedziec sie,sprawdziw to w intrnecie.
                                        Mnie chodzi o to,ze system automatycznego odejscia na drugi krag,slynny przycisk "Uchod",nie dziala w warunkach braku systemu ILS na lotnisku.A takowego na lotnisku w Smolensku nie bylo,a piloci o tym dobrze wiedzieli.Tylko nie wiedzieli,ze automat w tym przypadku nie zadziala.P_F,to naprawda jest bardzo gorszaca sprawa.A takich tam okazalo sie sporo.Wlasnie stad zarzuty o zle wyszkolenie pilotow.
                                    • eva15 Re: Rosji prawda może zaszkodzić. 13.01.11, 00:13
                                      Igor, jesteś optymistą, tymczasem prawda w PL ma swój polityczny wymiar. Przy czym słow "swój" nie jest tu do końca na miejscu.
                                      • igor_uk Re: Rosji prawda może zaszkodzić. 13.01.11, 01:05
                                        ewa,widzisz li,o tym jaka prawda obowiazuje w pewnych polskich kregach,w Rosji wiedza doskonale.I dla tego takie rzeczy biora pod uwage.polska,zachowujac sie w taki sposob,sama marginalizuje sie.Znaczenie Polski wzrasta,jak stosunki z Rosja normalizuja sie i spada,jak pogoraszja sie.na Zachodzie sa krzykacze,ale oni tylko od wrzaskow,z kolei te,od kogo naprawda zalezy polityka zagraniczna,czyli ludzi biznesu,wiedza,ze trzeba robic kase,a nie trzepac jezorami.Zauwaz,w momentach najgorszych stosunkow posko-rosyjskich,relacji z niemcami ,czy Francuzami pozostowali sie dobre.
                        • mara571 oczywiscie, ze takiej opcji nie ma 12.01.11, 21:30
                          tylko jednostronne: Polacy sa wylacznie winni, bo nawet general byl narypany jest nie do przyjecia.
                          A juz posza w swiat i jest komentowana tak ja sobie tego Moskwa zyczyla.
                          wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,8939617,_Podpity__dowodca_sil_powietrznych__Rosja_zrzuca_wine.html
                          Czytam teraz zrodla, bo gazecie nie wolno wierzyc.
                          I co stoi w springerowskim Die Zeit
                          Polens Regierung hatte im Zeichen der allgemeinen russisch-polnischen Annäherung der letzten Monate lange gehofft, dass Staatsanwaltschaft und Untersuchungskommission in Warschau das Unglück im Einklang mit den russischen Partnern aufklären könnten. Diese Hoffnung ist jetzt zerstört.
                          Poski rzad mial nadzieje, ze w znaki ogolnego zblizenia rosyjsko-polskiego ostatnich miesiecy, pozwola prokuraturze i komisji badajacej przyczyna katastrofy wyjasnic nieszczecie w zgodzie z rosyjskimi partnerami. Ta nadzieja jest teraz zniszczona.
                          Pani Appelbaum powiedzialaby: ceny ropy wzrosly, gotowosc Rosjan do kompromisu spadla.
                          • walter622 Re: oczywiscie, ze takiej opcji nie ma 12.01.11, 21:55
                            mara571 napisała:
                            > Ta nadzieja jest teraz zniszczona.

"Nadzieja" została zniszczona z chwilą rozpoczęcia działalności przez "komisję" Macierewicza.
                            Ta "komisja" nie posiadając żadnych podstaw prawnych, w przestrzeni międzynarodowej postrzegana jest jako "parlamentarna", będąca najwyższym organem śledczym. Na wewnętrznym podwórku tolerowanie takiego folkloru jest w pełni zrozumiałe, lecz należy się
                            liczyć z konsekwencjami takiej sytuacji w przestrzeni międzynarodowej. Rosjanie bardzo obszernie informowali w swoich mediach o wyczynach Macierewicza i było oczywiste, że w jakimś momencie skończą bawienie się w tolerowanie ciągle produkowanych historyjek o spisku. Ostatecznie ile można tolerować te wszystkie opowieści o dobijaniu ofiar tej katastrofy, podrabianiu zapisów rozmów, "zniknięciu" wieży i ostatniej "sensacji" o rozpylaniu mgły ?

Niewątpliwą winą Rządu było w całej tej sytuacji bardzo dwuznaczne zachowanie i udawanie, że problem z wyskokami Macierewicza i działalnością tej "komisji" nie istnieje.
                            • eva15 Nie ma w tym logiki, Walterze 12.01.11, 22:11
                              Raz jeszcze powtarzam: to nielojalność Tuska spowodowała ujawnienie taśm, a nie od dawna już bełkoczący Macierewicz, który jest wszędzie, tak w kraju jak i zagranicą, na żółtych papierach wariata.

Gdyby Rosjanie wystraszyli się Macierewicza i na niego reagowali, to trzeba by było uznać, że wcześniej wystraszyli się Kaczyńskiego i dlatego rozpylili mgłę, schowali wieżę i dobijali rannych. W końcu Kaczor jako prezydent miał więcej władzy niż Macierewicz.
                              • walter622 Re: Nie ma w tym logiki, Walterze 12.01.11, 22:21
                                eva15 napisała:
                                > [b]Gdyby Rosjanie wystraszyli się Macierewicza

Nie twierdzę, że się "wystraszyli Macierewicza". Po prostu uważam, że znudziła im się
                                ta zabawa. Mogli dla przyzwoitości nie podawać, że jakiś generał, który był w kokpicie
                                (co on tam robił ?) a, nie powinien się tam znajdować, był nawalony. A, że jak wynika
                                z sekcji w nerkach i wątrobie nie znaleźli alkoholu to można przyjąć, że głuszenie małpek
                                odbywało się w czasie tego lotu.
                                Owszem Tusk tez dość dziwnie się w całej tej sytuacji zachowywał udając, że nie dostrzega wybryków Macierewicza. Facetów z żółtymi papierami w normalnych państwach się
                                izoluje a nie powierza się im reprezentowanie Państwa.

• eva15 Re: Nie ma w tym logiki, Walterze 12.01.11, 22:37
                                  Nie, raz jeszcze nie. Macierewicz obwoził "Katyń nr. 2" po Polsce i świecie już od szeregu miesięcy. Im bardziej go obwoził, tym było śmieszniej, zwłaszcza wypad do USA razem b. panią minister Fotygą był kompletnym niewypałem. Cokolwiek Macierewicz przez te miesiące nie robił, Kreml na to nie reagował, bo i po co - im gorzej i śmieszniej, tym lepiej.

Reakcja Rosji nastąpiła dopiero wtedy, gdy Tusk nagle zaczął bawić się w PiS-bis. Czemu to zrobił, można się tylko domyślać, powodów krajowych i zagranicznych było sporo, ale one nie mają nic wspólnego z Macierewiczem. Tusk złamał porozumienie i wkurzył tym Rosjan, którzy mu jak dotąd pomagali. Pomagali uryć prawdziwe przyczyny, które kładą się cieniem na polskich siłach zbrojnych NIEzażenie od tego czy aktualnie rządzi Kaczyński z Macierewiczem, czy Tusk z Komorowskim.
                                  • polski_francuz Trzeci z prawej 12.01.11, 22:43
                                    na trybunie pierwszomajowej w Moskwie ma rozpiety rozporek. To jest wazna informacja i trzeba ja spokojnie przeanalizowac!

PF

• eva15 Re: Trzeci z prawej 12.01.11, 22:59
                                      Każdy analizuje to, na co mu umysłu wystarcza.
                                      • polski_francuz Kazdy orze 12.01.11, 23:06
                                        jak moze, chcesz powiedziec. Ebend ze szwabskim akcentem.

PF
                                        • eva15 Re: Kazdy orze 12.01.11, 23:28
                                          Sorry, mnie cudze rozporki nie interesują. Nie wpisuj mnie do swojej ligii, gram w innej.
                                  • igor_uk Re: Nie ma w tym logiki, Walterze 12.01.11, 23:39
                                    Ewa,moze nie jestes w temaci,ale dla MAK to rutyna -rekonstrukcja ostatnich minut lotu,z podlozeniem oryginalnych nagran z rejestratora rozmow.Robienie w Polsce z tego wielkiego hallo,utwierdza mnie w mysli,ze robi sie wszystko dla pomniejszenia rangi dzisieszego wydarzenia.Tak naprawda ,to co dzis dowiedzielismy,to calkowita kompromitacja lotnictwa, zajmujacego sie przewozem najwazniejszych osob w panstwie.jak okazalo sie,to zaloga nie dokonca dobrze znala samolot,ktory pilotowala. I to nie jest wina pilotow.To nie oni odpowiadaja za swoje szkolenie.oni nie wozili zimniaki od tesciowej ze wsi do miasta,a tylko najwazniejszych osob w Panstwie.
                              • eva15 Re: Nie ma w tym logiki, Walterze 12.01.11, 22:25
                                Niestety prawda jest najwyraźniej taka, że Tusk złamał gentelmen agreement i przyjdzie mu za to to zapłacić. Ale i Rosja będzie miała z tym problemy.
    • wojciech.2345 oj naiwni, naiwni 12.01.11, 18:50
      Od zawsze wiadomo było, że Kreml nie ustąpi nawet na 1 milimetr.
      Nihil novi.

Ciekawy artykuł, o przygotowaniach wizyty.
      Rosyjski pyton trawi baranka
      • tojabogdan nic, tylko wojna, kolejna wojna polsko- 12.01.11, 19:07
        nic, tylko wojna, kolejna wojna polsko-polska, bo Rosjan i tak aż tak te sprawy nie biorą.
        Można było oczekować, że raport nie zadowoli wielu, bo swoje wiedzą, a jeśli rzeczywistość jest inna, niż oni sądzą, tym gorzej dla rzeczywistości. Będziemy ją ignorować, a nwet z nią walczyć
      • wojciech.2345 arogancja 12.01.11, 19:07
        Dziś oczekuję największego prawno-międzynarodowego skandalu w historii badania wypadków lotniczych - dodaje. - Decyzja strony rosyjskiej o nieudostępnianiu dokumentów, w każdym kraju byłaby postawą do wszczęcia w tej sprawie postępowania - zapewnia Polaczek.
    • polski_francuz Blogoslawiona prawda 12.01.11, 19:34
      Warto poznac prawde. O to sie rozchodzi. Jest ROWNIE WAZNE DLA POLAKOW JAK I ROSJAN.

Wiec uzbrojmy sie jeszcze w cierpliwosc. Dochodzenie do prawdy jest, na ogol, bolesne.

PF
      • mara571 Problem poega na tym, ze Rosjanie swoja prawde 12.01.11, 19:42
        juz oglosili.
        • polski_francuz Alez nie 12.01.11, 19:52
          to poczatek negocjacji.

Sprawdzenie kart. Czy Polacy maja jaja czy nie. Pisze to na wypadek, ze Tusk nas czyta...

PF
          • eva15 Re: Alez nie 12.01.11, 20:08
            Chcesz się założyć? Nie będzie żadnych negocjacji, bo i niby czemu? Rosjanie mają w ręku dowody i wreszcie je opublikowali. Dotąd szli na rękę Tuskowi przemilczająć i podchmielenie Błasika i nie publikując nagrań. Skończyło się., Tusk chcąc zwalić na nich część winy przeszarżował. Miller był dzisiaj zaskoczony i zły, że doszło do publikacji.
            • polski_francuz Re: Alez nie 12.01.11, 20:14
              Zakladac sie nie bede.

Ale jak juz zidentyfikowalem interesy w grze to mniej wiecej tak samo wierze Rosjanom co Polakom. Gra sie zaostrza i tyle.

Odczekajmy troche. I tu blizniak Jarek ma role do odegrania.

PF
            • walter622 Re: Alez nie 12.01.11, 20:21
              eva15 napisała:

> Skończyło się.

Prawdopodobnie chyba jednak nie. Dziś podali zawartość alkoholu u generała, bo był w
              kokpicie. Mogą dojść do wniosku, że podadzą zawartość alkoholu pozostałych pasażerów.
              Nie przypuszczam by generał głuszył małpki w samotności.
              Pozostał również jeszcze zapis ostatniej rozmowy bliźniaków - to taki żelazny atut, po ujawnieniu którego zacznie się sprzątanie na Wawelu.
              Rosjanie wielokrotnie zwracali uwagę na działalność Macierewicza. Widocznie doszli do wniosku, że pora skończyć tę zabawę z historyjkami jak to Putin z Tuskiem zaczaił się
              w krzakach pod Smoleńskiem.
              • eva15 To jest reakcja na zachowanie Tuska 12.01.11, 20:29
                No wiesz, picie pozostałych nie ma już takiego znaczenia, co innego dowódca wojskowy i to jeszcze decydujący o locie.

Jestem przekonana, że to nie jest reakcja na Macierewicza - ten ma wszędzie wariackie papiery więc jest mało szkodliwy. Nie, to jest reakcja na słowa Tuska i nastąpiła szybko WŁASNIE po tych jego słowach. Tusk przestał być lojalny, to i Rosjanie już nie muszą.
                Dotąd szli mu na rękę i milczeli na temat zaniedbań wojskowych, ale skoro Tusk w podzięce postanowił obarczyć ich winą...
      • wojciech.2345 Re: Blogoslawiona prawda 12.01.11, 19:42
        polski_francuz napisał:
        > Warto poznac prawde.
        ---------------------------------
        Jak?

forum.gazeta.pl/forum/w,50,120841101,120845462,arogancja.html
        • polski_francuz Jak? 12.01.11, 19:50
          no coz, w tym wypadku popieram Jarka, ktory nie daje sprawom usnac. Bo jakby sie popatrzyc sie na interesy, to Polacy nie maja interesu, by widziec balagan organizacyjny polskich pulkow latajacych VIPow a Rosjanie nie maja interesu by poznac balagan na ich lotniskach.

Liczmy wiec na Jarka. I mam wrazenie, ze sie nie przeliczymy...

PF
      • igor_uk Re: Blogoslawiona prawda 12.01.11, 19:43
        P_F,bardzo rozsadne slowa.Ale o czyms trzeba gadac.To i gadamy.
        bedziemu jeszcze dlugo gadac,poniewaz sledztwo w przypadku Conkorda trwala 10 lat,a i polskiej Casy jeszcze nie jest skonczone
        • mara571 znowu blad Igor 12.01.11, 19:59
          10 lat uplynelo od momentu katastrofy do skazania winnych.
          Sledztwo trwalo ok 8 lat.
          • igor_uk Re: znowu blad Igor 12.01.11, 20:02
            mara,dopoki nie mamy orzeczenia sadu,sledztwo uznac za zakonczone nie mozno,poniewaaz sad zawsze moze odeslac sprawe do ponownegio sledztwa.Chociaz w tej sprawie (formalnie),jak okazalo sie,ty masz racje.
            • igor_uk Tatiana Anodina. 12.01.11, 20:16

Ta kobieta ma 72 lata.Trzeba przyznac wyglada dobrze.
              • eva15 Re: Tatiana Anodina. 12.01.11, 21:12
                Poważnie? Wygląda faktycznie co najwyżej na jakieś 60.
                72 lata i jeszcze pracuje? To w Rosji jeszcze później idzie się na rentę niż wkrótce w Niemczech (67 lat)?
                • igor_uk Re: Tatiana Anodina. 12.01.11, 21:31
                  Ewa,Anodina mogla by juz dawno isc na emeryture (wiek emerytalny dla kobiet-55 lat).Ale bez pracy nie moze zyc.
                  • eva15 Re: Tatiana Anodina. 12.01.11, 22:16
                    Talkich ludzi nam trzeba w kapitaliźmie - pracować do śmierci a nie do renty!

Trochę żartuję- rozumiem ludzi lubiących swoją pracę.
                    • jk2007 naiwna eva15 -Tatiana Anodina. 13.01.11, 00:16
                      eva15 napisała:
                      > Talkich ludzi nam trzeba w kapitaliźmie - pracować do śmierci a nie do renty!
                      Trochę żartuję- rozumiem ludzi lubiących swoją pracę.

Tatiana Anodina a "Transaero"
                      Пo вcем этим грoмким ЧП прoвoдилиcь прoверки в кoмпaнии, нo, cyдя пo тoмy, чтo oни прoдoлжaют прoиcхoдить c пyгaющей чacтoтoй, тoлкy oт них былo немнoгo. А мoжет ли быть инaче, еcли глaвнoе прoверяющее ведoмcтвo — Межгocyдaрcтвенный aвиaциoнный кoмитет — вoзглaвляет Тaтьянa Анoдинa, являющaяcя тaкже cвекрoвью генерaльнoгo директoрa «Трaнcaэрo» Ольги Плешaкoвoй…
                      compromat.ru/page_30137.htm
      • eva15 Re: Blogoslawiona prawda 12.01.11, 19:48
        polski_francuz napisał:

> Wiec uzbrojmy sie jeszcze w cierpliwosc. Dochodzenie do prawdy jest, na ogol, bolesne.

Będzie baaaardzo długie i bolesne, zwłaszcza dla Rosjan. Przez następne dziesięciolecia Polska będzie powtarzać niczym matrę żądanie ujawnienia "całej prawdy" o Katyniu nr. 2. To jest pewne jak (do niedawna) w banku.
        • polski_francuz Mettons ça au clair 12.01.11, 20:02
          Jesli Polacy byli winni zaniedban, to dla mnie nie jest to ujma na honorze. Jest powodem do wyciagniecia wioskow takich, aby sie to nie powtorzylo. Tragiczna smierc polskiego prezydenta mna wstrzasnala. I chcialbym by sie taki wypadek nie powtorzyl.

I dlatego uzbrajam sie w cierpliwosc by poznac prawde.

Wypadki lotnicze nie maja nic wspolnego z gielda. Nie ma co spekulowac. Trzeba popracowac nad poznaniem prawdy.

PF
          • eva15 Re: Mettons ça au clair 12.01.11, 20:05
            Będą dwie prawdy, bo Polska obiektywnej prawdy nie uzna. Zbyt to uderza w honor armii- członka NATO.
            • polski_francuz Daj sie lubic 12.01.11, 20:06
              i nie pisz tak:

"bo Polska obiektywnej prawdy nie uzna"

PF
              • eva15 Re: Daj sie lubic 12.01.11, 20:30
                Dam, tylko pisz trochę mądrzej. Zadaj sobie ten trud, proszę serdecznie.
        • mara571 przyznaje ci racje 12.01.11, 20:05
          a zawdzieczac to bedzie swojej postawie w czasie sledztwa.
          I raportowi koncowemu.
    • wojciech.2345 karaczanki - "piękna" koronkowa robótka /bt 12.01.11, 21:24
      • misterpee Re: Rosjanie pokazali swoje alibi 13.01.11, 00:33
        Teraz Polska musi pokazac ze wszystko na pokladzie samolotu bylo w porzadku , i udowodnic ze nie byl to akt terroru trzeciej strony. Mozna podejrzewac wszystkich, trzeba tylko miec dowody i wtedy glosno krzyczec.
        • wojciech.2345 Re: Rosjanie pokazali swoje alibi 13.01.11, 00:55
          forum.gazeta.pl/forum/w,50,120855953,120855953,test_prawdy_.html
        • klops_totalny kolchoznica,igorczik i wania 622 13.01.11, 01:42

obroncy ruskiej prawdy
          przypominam ze na prawde o zamordowanych polskich oficerach w Katyniu, przyszlo nam czekac kilkadziesiat lat ,w tym czasie rosyjska strona ustami kolchoznic,igorow i wan ,szla w zaparte i wine zrzucala na hitlerowcow
          wysoce nieuczciwe ze strony rosyjskiej ,szczegolnie w zaistnialej sytuacji,jakim jest rozbicie sie samolotu,jest zatajanie na poczatku wiadomych faktow a upublicznianie ich w odwecie na stanowisko strony polskiej , co jest oczywistym szantazem
          ostrzegal strone polska sam Miedwiedew:.
          - Mam nadzieję, że polskim kolegom starczy rozumu i woli do przyjęcia odpowiednich wniosków, bez jakichkolwiek zbytecznych komentarzy - stwierdza głowa rosyjskiego państwa

radze nie zapominac ze mamy do czynienia z najwiekszym na swiecie aparatem dezinformacji
          --

Odbiorcy rosyjskiego przekazu są całkowicie bezbronni i narażeni na manipulację, bo jako przeciwnika mają przed sobą największy na świecie aparat dezinformacji, działający nieprzerwanie od blisko 90 lat i służby specjalne państwa, które uczyniło z niej najgroźniejszą i najbardziej skuteczną broń.

• igor_uk klopsik. 13.01.11, 01:55
            Wiesz co,lepiej by ty poczytala,co Protasiuk w ostatnich chwilach czul,jak ten biedny chlopak,w ostatniej chwile,przed samym zderzeniem,juz przewrocony probowal siegnac lewa noga pedalu,a co ja do ciebie bede pisac.Tobie nie zal chlopakow z kokpitu,tobie najwazniejsze ruskim dokopac.Szkoda mnie cie klopsik.twoje zycie,to tylko zlosc i nienawisc.
            • klops_totalny igorczik 13.01.11, 02:20
              co kapitan Protasiuk w ostatnich chwilach czul , nie zmieni juz niczego
              moja zlosc i nienawisc to nastepstwo rosyjskich dokonan
              ty ze swej strony poczytaj co czul oprawca z Katynia,ktory wlasnorecznie zabil 50 000 ludzi,takie sredniej wielkosci miasteczko ,za co zostal gierojem rosji

re: co Protasiuk w ostatnich chwilach czul
              • misterpee Re: Desinformacja globalna 13.01.11, 02:43
                spoczywa rekach tej samej globalnej mafi , ktora sie tak oburza na wyrok na Chodorkowskiego.
                Ofiarami mordow stalinowskich bylo nietylko 50 000 Polakow, ale rowniez dziesiatki milionow Rosjan, nie zapomnijmy rowniez o ofiarach prywatyzacji. Ten kto stara sie poroznic nasze narody, robi robote diabelska.
                • klops_totalny dezinformacja forumowa w/g kolchozniczki 13.01.11, 04:44
                  dla zalozycielki watku wszystko jest jasne:
                  "Kompletne niedotrzymanie procedur, niedouczony pilot( 2. pilot miał na kocie 26 godz. lotów -sic!), nadęty patriotycznie prezydent i z lekka nawalony generał nakazujący lądowanie z ułańską fantazją - ot i cała tajemnica Katynia nr.2 "

wszystko co zasugerowali rosjanie,lyknela jak glupek lyka pastylki na rozum,a nawet dodala do powodow znajdujacego sie na pokladzie samolotu "nadetego patriotycznie prezydenta"

z lekka nawalonym generalem ,tez moze byc bzdura ,bo w rozkladajacym sie ciele powstaje alkohol i moze go byc nawet wiecej niz 0,6 promila,a wiec niezbedne sa dodatkowe informacje, a nimi dysponuja tylko rosjanie, a oni beda przekazywac to co bedzie dla nich wygodne ,nie wiem skad wziela ze Blasik nakazywal z ulanska fantazja ladowanie, bo tego nawet rosjanie nie stwierdzaja

pozostal ostatni absurdalny zarzut - niedouczony pilot, jako ze w/g dezinformatorki,drugi pilot mial na koncie tylko 26 godzin lotow informuje ze Arkadiusz Protasiuk jako kapitan tupolewa wylatał 445 godzin, drugi pilot Robert Grzywna - 194 godziny
    • jk2007 Kaczynski 13.01.11, 01:34
      1. Пoгибнет oн в ненaвиcтнoй Рoccии вo время пoлетa нa Триyмф нaд этими Рyccкими.
      2.В пocледний пyть егo бyдет прoвoжaть Рyccкий пoчетный кaрayл пoд звyки Сoветcкoгo гимнa. 3.Единcтвенным предcтaвителем Великих Держaв нa егo пoхoрoнaх бyдет Президент ненaвиcтнoй Рoccии. 4. Четy Кaчиньcких в пocледний пyть везyт нa лaфетaх ЗиС-3 (ктo не пoмнит - Зaвoд имени Стaлинa.)" А в Вaвель везли нa лaфете М-30 без cтвoльнoй грyппы, кaк пoлoженo членaм Пoлитбюрo.
      • misterpee Re: Bez zlosci i nienawisci 13.01.11, 02:33
        to prawda ze ta hipokryzja miala miejsce. szkoda ze nie przetlumaczyles to na polski.
        Jest wiele hipotez co do tej katastrofy. Gdyby za nia stal Iran, wiedzielibysmy o tym za 5 minut, Gdyby to bylo jakies wielkie mocarstwo - oczekiwanie byloby dluzsze. Jest jedna hipoteza - Rosja chce pojednania z Europa, Polska w tej kombinacji zajmuje role pomostu. Komu na swiecie przeszkadzalby odchodzacy od wladzy Kaczynski? Podejrzenie jest Szekspirowskie. Czy jest mozliwoss spowodowania katastrofy bez zostawienia sladu autora.
        Jka z tego wynika , Kaczynscy nie byli samobojcami, Rosja nie mialaby zadnego w tym celu, czy sa jacys podejrzani?
        • jk2007 Reduta z ogona 13.01.11, 11:21
          akhminisite.blogspot.com/2010/11/reduta-z-ogona.html
    • jk2007 Czas na polski interes narodowy 13.01.11, 10:48
      prometejski realizm jest dziś fundamentem pozytywnej koncepcji polskiego interesu narodowego. Po pierwsze zatem, polska gospodarka musi skutecznie wejść do klubu gospodarek północnych w UE – potrzebuje więc oszczędności dających przestrzeń dla inwestycji i ostrych reform dających konkurencyjność. Po drugie, jak zauważył ostatnio Tomas Valasek, realną siłę w UE daje Polsce bycie liderem Europy Środkowej, bo kraje grupy wyszehradzkiej mają razem więcej głosów na Radzie UE niż Francja i Niemcy łącznie. Polska wejdzie zatem do wielkiej piątki europejskiej polityki wtedy, kiedy razem ze Szwecją (czyli poza strefą euro) będzie liderem walczącym o silną pozycję Europy Środkowej, integrując Czechy, Słowację, Węgry i państwa bałtyckie. Po trzecie wreszcie, Polska razem ze Szwecją i Turcją musi być krajem stale utrudniającym Rosji powrót do polityki uprzywilejowanych sfer interesu. Po czwarte, Polska powinna nauczyć się od Azjatów, że w gospodarkach wschodzących biznes i państwo są sobie zaślubione, oraz szukać swoich nisz w Azji, budując relacje z takimi krajami, jak Indie, Wietnam czy Tajlandia.
      www.rp.pl/artykul/2,592026.html
      • jk2007 Nasza siła: polityka wschodnia 13.01.11, 10:51
        www.naszdziennik.pl/index.php?dat=20101231&typ=my&id=my03.txt
        każde duże państwo członkowskie Unii Europejskiej - a Polska takim państwem jest - ma czy stara się mieć swoją strefę szczególnie zaawansowanej współpracy. Przykładowo, dla Francji są to byłe kolonie francuskie w Afryce i Azji, dla Wielkiej Brytanii - Commonwealth, czyli kraje niegdyś formalnie związane ze Zjednoczonym Królestwem, dla Hiszpanii - Ameryka Łacińska. Rzeczpospolita również powinna mieć taką strefę - w sposób naturalny powinien nią być obszar krajów położonych na wschód i północny wschód od Polski, w tym także państwa powstałe na gruzach ZSRS. Polska musi być swoistym "podwójnym ambasadorem": reprezentować te kraje, ich aspiracje i dążenia europejskie i transatlantyckie wobec Unii Europejskiej z jednej strony, a Unię Europejską - wobec nich z drugiej strony. Dla kraju, który ma najdłuższą zewnętrzną granicę UE (obok Finlandii) - granicę wschodnią - jest to rola całkowicie oczywista. Powinna ona być także rozumiana i akceptowana przez naszych bliższych i dalszych sąsiadów.
        Dziś należy bardzo uważnie przeanalizować sytuację międzynarodową i żmudnie, systematycznie, cierpliwie, krok po kroku powracać do polityki mojego śp. brata, Prezydenta Rzeczypospolitej Lecha Kaczyńskiego. Polityki godnej Polski niepodległej, Polski silnej.
        • jk2007 przyszłość Polski leży na Wschodzie 13.01.11, 10:54
          Wschód stoi przed nami otworem. Ale nic nie zdziałamy bez realnej siły. A ta bierze się z gospodarki i wojska. Gdybyśmy wydawali na armię 3 proc. PKB, bardziej by się z nami liczono. Moglibyśmy skuteczniej rozgrywać politykę na Wschodzie, gdzie traktowano by nas jako naturalnego przywódcę w regionie.
          www.se.pl/wydarzenia/opinie/przyszosc-polski-lezy-na-wschodzie_165704.html
          • jk2007 Polska na sprzedaz 13.01.11, 11:02
            Zakłady Azotowe Pułavy, Polkomtel, ENEA, LOTOS, Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo, LOT, Polskie Porty Lotnicze
            www.regnum.ru/news/economy/1362210.html
          • mongolszuudan Re: przyszłość Polski leży na Wschodzie 13.01.11, 23:29
            actualhistory.ru/thumbs/zc=1;350x468;/app/var/pub/files/298/Polish_eagle_and_Soviet_sol.jpg
            actualhistory.ru/thumbs/zc=1;358x468;/app/var/pub/files/298/plakat1939.jpg
            g.io.ua/img_aa/large/0512/55/05125568.jpg
            g.io.ua/img_aa/large/0512/56/05125637.jpg
            i131.photobucket.com/albums/p316/sarmata/68.jpg
            i131.photobucket.com/albums/p316/sarmata/poster-1920w.jpg
            i131.photobucket.com/albums/p316/sarmata/Tsarstvo_kanchukiv.jpg
            i243.photobucket.com/albums/ff124/sarmata_2007/Bolsheviks_to_the_end.jpg
            s002.radikal.ru/i197/1003/b4/ad94a092de04t.jpg
            upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e1/Viktor_Nikolaevich_Deni_-_The_last_dog_of_the_Entente.jpg/463px-Viktor_Nikolaevich_Deni_-_The_last_dog_of_the_Entente.jpg
            img0.liveinternet.ru/images/attach/c/1//50/255/50255012_YAsnovelmozhnaya_Polsha.jpg
    • borrka Effcia po raz kolejny w roli eksperta ! 13.01.11, 11:30
      Juz kiedys z taka sama dezynwoltura wypowiadala sie na temat wypadku rosyjskiego samolotu w Szwajcarii.
      Pech Effciny chcial, ze trafila na forum na specjaliste ktory ja "zur Schnecke" zrobil LOL.
    • jk2007 kino dla web brygady 13.01.11, 11:56
      www.cinema.mosfilm.ru/?gmt=-180
      • borrka Raczej kino od web brygady! 13.01.11, 12:11
        Tylko potem nie dziwcie sie obecnosci snifferów i trojanów, bezposrednio linkujacych wasz komputer z Departamentem Polskim Lubianki.
    • johnny-kalesony Re: Tajemnica katyńska (czyli smoleńska) 13.01.11, 12:38
      eva15 napisała:

> z lekka nawalony generał

Jedynym tego dowodem jest treść raportu MAK, który w tych okolicznościach ma raczej ważkość oświadczenia, niż raportu. Rosyjska strona poproszona o przesłanie analiz toksykologicznych zwłok ofiar, udała, że niedosłyszy.
      Po prostu jest to informacja niepotwierdzona, podana bez dowodów.

Pozdrawiam
      Keep Rockin'
      • misterpee Re: Ofiara 14.01.11, 15:17
        Ksiądz katolicki, pastor i rabin postanowili sprawdzić, który z nich
        najlepszym duszpasterzem.
        Uradzili, że każdy z nich uda się do puszczy, znajdzie niedźwiedzia i nawróci go na swoją wiarę.
        Po powrocie spotkali się i wymienili doświadczeniami.

Zaczął ksiądz:- Kiedy znalazłem niedźwiedzia, poczytałem mu katechizm i pokropiłem wodą święconą. W przyszłym tygodniu idzie do I Komunii.

Pastor: – ja spotkałem niedźwiedzia nad strumieniem. Zacząłem mu głosić Dobrą Nowinę. Niedźwiedź stał jak zahipnotyzowany i
        pozwolił się ochrzcić.

Obaj spojrzeli na rabina, całego w gipsie, leżącego na szpitalnym łóżku.
        Rabin uniósł oczy do góry i szepnął: – tak sobie teraz na spokojnie myślę, że może nie powinienem był zaczynać od obrzezania…

• de_oakville Re: Ksiadz, pastor i rabin 15.01.11, 00:25
          Slyszalem podobny kawal - opowiadal go przed laty konferansjer w malym lokalu w Stanach, podczas "Christmas Party".

Ksiadz katolicki byl u fryzjera i kiedy juz zostal ostrzyzony, zapytal ile sie nalezy.
          "-Nic" - odpowiedzial fryzjer, "od osoby duchownej nie biore zaplaty."
          Na drugi dzien rano, kiedy fryzjer otwieral swoj zaklad zauwazyl, ze obok drzwi stoi paczka. Byla w niej bomboniera z najlepsza czekolada. "-Pewnie od ksiedza" - pomyslal fryzjer i z przyjemnoscia przyjal prezent.
          Za jakis czas strzygl sie u niego pastor protestancki i kiedy chcial placic, uslyszal to samo co wczesniej ksiadz. Na drugi dzien pod drzwiami zakladu fryzjerskiego stala paczka. Okazalo sie, ze zawiera butelke najlepszego likieru. "-Pewnie od pastora" - pomyslal fryzjer i z przyjemnoscia zaakceptowal prezent.

Za jakis czas strzygl sie u niego rabin. I sytuacja powtorzyla sie dokladnie jak w przypadku ksiedza i pastora. Na drugi dzien, kiedy fryzjer otwieral zaklad pod drzwiami stalo juz w kolejce trzech rabinow.
          • misterpee Re: Ksiadz, pastor i rabin - oakville 15.01.11, 00:36
            No widzisz pan, teraz pana pomowia o antysemityzm. To sa niezle kawaly. Podobnie sa polskie kawaly rownieZ do zgryzienia np, ilu potrzeba Polakow do wkrecenia jednej zarowki.
            Jak kawal jest dobry to nie ma sie za co obrazac, chyba ze ktos traktuje to nie jako kawal ale jako obraze narodowa. Do tego Forum powinno miec troche dowcipu. Wracajac do cenzury forumowej - najbardziej oni chcza cenzurowa wszystko z Haaretz. Oni nie znosza tego liberalnego pisma z Izraela
    • jk2007 "Hołd smoleński" 13.01.11, 12:53
      just-tom.livejournal.com/176172.html
      just-tom.livejournal.com/174957.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka