Dodaj do ulubionych

wolność po białorusku

02.03.11, 08:40
Aleś Michalewicz, były kandydat na prezydenta Białorusi - choć nie nawoływał do protestów i nie krytykował Aleksandra Łukaszenki został aresztowany przez KGB. Po wyjściu z aresztu, określił je „obozem koncentracyjnym w centrum Mińska”. W specjalnym wywiadzie dla Wirtualnej Polski Michalewicz opowiada o torturach, które przeszedł i o tym, co mu grozi teraz ze strony władz Białorusi.

Aleh Barcewicz: Podczas kampanii prezydenckiej był Pan najbardziej umiarkowanym kandydatem, który nie krytykował Aleksandra Łukaszenki i nawet chwalił niektóre osiągnięcia dotychczasowych władz Białorusi. Dlaczego Pana aresztowano?

- Władze były przekonane, że publicznie potępię kandydatów, którzy nawoływali do protestów po wyborach. Liczyły na to, że wystąpię w białoruskiej państwowej telewizji, i następnego dnia pokażą, że jeden z kandydatów skrytykuje to, co się działo 19 grudnia w Mińsku.

Dlaczego więc Pan nie wystąpił?

- Powiedziałem, że jeżeli wysadzają w nocy drzwi i wyciągają mnie z mojego mieszkania, to nie będę podejmował żadnych politycznych decyzji pod presją przemocy.
...

Nie zwrócono Panu dowodu tożsamości, ma Pan zakaz wyjazdu z kraju i ciążą na Panu ciężkie zarzuty. Ile Panu grozi?

- Od 5 do 15 lat więzienia.

Czy po 2-miesięcznym pobycie w więzieniu KGB nie żałuje Pan tego, że prowadził łagodną kampanię, głosząc hasło „nie rewolucja, lecz ewolucja”? Na Pana przykładzie władze Białorusi udowodniły, że „konstruktywna opozycja” nie jest im potrzebna.

- Proponowałem tę strategię nie władzom, tylko białoruskiemu społeczeństwu. I myślę, że nadal ma u moich rodaków wzięcie.
wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title,Kazali-stac-w-szpagacie-40-minut-wykrecali-skute-rece,wid,13183307,komentarz.html
Obserwuj wątek
    • melord Re: wolność po białorusku 02.03.11, 08:45
      wojtek.....chandra cie meczy,walnij jednego lud dwa...
      nie skonczyles z czerkiesami(olales i poszedles spac),zaczynasz z bialorusinami
      pomiluj....
      • przyjacielameryki Re: wolność po białorusku 02.03.11, 11:30
        melord napisał:

> wojtek.....chandra cie meczy,walnij jednego lud dwa...
        > nie skonczyles z czerkiesami(olales i poszedles spac),zaczynasz z bialorusinami
        > pomiluj....

Dlaczego każdy temat o łamaniu praw człowieka w Rosji czy na Białorusi tak bardzo cię denerwuje? To ważne tematy o których trzeba głośno mówić, na to liczą pokrzywdzeni. W tych krajach nikt ich nie obroni a Polacy tez otrzymywali wszechstronną pomoc od Zachodu w czasach Solidarności. To że my czy ja mam dobrze nie oznacza że nie obchodzi mnie los innych!! Ale Ciebie to w ogóle nie obchodzi!! To niebywałe!
    • wojciech.2345 Kolonia karna dla białoruskich opozycjonistów 02.03.11, 20:26
      Na kilka lat w kolonii karnej sąd skazał trzech uczestników opozycyjnej demonstracji, która odbyła się w Mińsku w wieczór powyborczy.

Alaksandr Atroszczankau otrzymał wyrok 4 lat, Alaksandr Małczanou - 3 lat, a Źmicier Nowik - 3,5 roku pozbawienia wolności.

Prokuratura żądała po 5 lat w kolonii karnej o zaostrzonym rygorze.

Atroszczankau był rzecznikiem prasowym byłego kandydata opozycji na prezydenta Andreja Sannikaua. Według oskarżenia brał aktywny udział w demonstracji i próbował wtargnąć do budynku rządu na Placu Niepodległości, gdzie odbywała się demonstracja 19 grudnia. Małczanou był oskarżony o próbę wtargnięcia do budynku rządu, a Nowik o udział w masowych zamieszkach i próbę wtargnięcia do budynku rządu.

Za udział w masowych zamieszkach grozi do ośmiu lat więzienia, za ich organizację - do 15 lat.

www.rp.pl/artykul/39,620642.html
    • wojciech.2345 Ręce do tyłu! Stuk pałek i trzaski paralizatorów 03.03.11, 20:35
      Grupa osób wypuszczonych z aresztu śledczego KGB w Mińsku zwróciła się do białoruskiej prokuratury, by zbadała sprawę tortur w areszcie. O torturach poinformował w poniedziałek były kandydat na prezydenta Białorusi Aleś Michalewicz. Po jego oświadczeniu znalazł się kolejny świadek, który potwierdza: "Kiedy mężczyzn prowadzono na przesłuchania czy spacery, słyszałam rozkazy: 'Ręce za plecy! Patrzeć do dołu!', stuk pałek, trzaski elektryczne, pewnie z paralizatorów, i to, że zmuszają ich, by dosłownie biegli korytarzem".
      ...
      Nagiego zmuszali do przysiadów. Przemocy nie stosowali

Siarhiej Wazniak powiedział dziennikarzom, że nie stosowano wobec niego przemocy fizycznej. Zapytał jednocześnie: - Ale czy nie jest torturą to, że przez miesiąc nie dostajesz listów, a twoje listy nie dochodzą? To, że zgodnie z prawem człowiek może zwracać się o pomoc do adwokata, a adwokatów przez kilka miesięcy nie dopuszczają i nie prowadzą działań śledczych? To, że nie ma w celi ubikacji? To, że kiedy odbywa się rewizja, człowieka rozbierają do naga i zmuszają do przysiadów?.

wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title,Rece-do-tylu-Stuk-palek-i-trzaski-paralizatorow-ja-to-wszystko-slyszalam,wid,13191088,wiadomosc.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka