Dodaj do ulubionych

Cukier (UE) o co chodzi...?

05.03.11, 21:28
www.bankier.pl/wiadomosc/-2284031.html
Cukier z dnia na dzień w PL drożeje, pytam się czemu skoro moglibyśmy wyprodukować tyle cukru aby wystarczyło go dla całego kraju?
Nie ma takiej opcji UE nałożyłam na Polskę takie ograniczenia produkcji cukru że nawet dla nas samych (jako kraju) nie są one wystarczające. Musimy importować...
Ludzie w sklepach wykupują ostatnie zapasy!

Chiny skupują cały światowy cukier i będą czekać, no jak to Chiny, na potęgę wykupują też mąkę, oleje...

Hmm...
Obserwuj wątek
    • zlotamajka Re: Cukier (UE) o co chodzi...? 05.03.11, 21:34
      Nie Chiny ale spekulanci ktorzy wykupuja kilkakrotnie wiecej future options niz produktow.

• yag-nik Re: Cukier (UE) o co chodzi...? 05.03.11, 22:17
        Każdy sobie swoją rzepkę skrobie a biedny Kowalski po 20 kg na plecach wytaszczy z hipera, czyli jak ze wszystkim co?

Ale mi chodzi o coś innego, co z tym cukrem się takiego dzieje że zyskuje taką wielką wartość bo wszystkie artykuły jakie znajduję podają lokalne powodzie czy inne bzdury.
    • eva15 Ha, ha, Chiny skupują cukier 05.03.11, 21:53
      niesamowite!
      • kaszebe12 Re: Ha, ha, Chiny skupują cukier 05.03.11, 22:01
        Gdy pisalem o cukrze w zeszlym roku , wyzwano mnie od "teoretyka wszechspisku" i od durnia.-Moje informacje czerpalem od mego znajomego rolnika , producenta burakow cukrowych...Przypomnijce sobie,moje drogie panie ,o tym , co pisalem,kilka miesiecy temu, o spekulacyjnych przekretach na kakao i kawie , ktore za niedlugo podskocza o ,minimum ,150 %. -O mace wole nie pisac...-Bedzie ostro !
        • yag-nik Re: Ha, ha, Chiny skupują cukier 05.03.11, 22:10
          kaszebe12 napisał:

> Gdy pisalem o cukrze w zeszlym roku , wyzwano mnie od "teoretyka wszechspisku"
          > i od durnia.-Moje informacje czerpalem od mego znajomego rolnika , producenta b
          > urakow cukrowych...Przypomnijce sobie,moje drogie panie ,o tym , co pisalem,kil
          > ka miesiecy temu, o spekulacyjnych przekretach na kakao i kawie , ktore za nied
          > lugo podskocza o ,minimum ,150 %. -O mace wole nie pisac...-Bedzie ostro !

A podeślesz linka?
          Jestem ciekawa co pisałeś.
          • kaszebe12 Re: Ha, ha, Chiny skupują cukier 05.03.11, 22:21
            Jeju ,Yag...-to bylo zeszlym roku....
            • yag-nik Re: Ha, ha, Chiny skupują cukier 05.03.11, 22:25
              I zapomniałeś już co napisałeś? ;-))
              No dobra..
              • kaszebe12 Re: Ha, ha, Chiny skupują cukier 06.03.11, 09:27
                Nie zapomnialem , bo pisalem o cukrze , a linkow nie ma ,bo chodzilo o osobiste wywody po rozmowach z w/w rolnikiem uprawiajacym buraki cukrowe.-Coz -wiadomosci "ze zrodla" , a nie pseudoartykuly pseudoekspertow ekonomii...
                Kakao ? - Pisalem o spekulantach z pewnego "londynskiego funduszu inwestycyjnego" (szumnie sie nazywa ordynarnych gangsterow) , ktorzy wykupili i "zamrozili" zapasy kakao rowne rocznym rezerwom calej Unii...-ich nazwiska znajdziesz ,na pewno , w internecie...
            • igor_uk Re: Ha, ha, Chiny skupują cukier 05.03.11, 22:30
              kaszebe,pod jakim nickiem pisales rok temu?
        • eva15 Re: Ha, ha, Chiny skupują cukier 05.03.11, 22:14
          Jakiego spisku??? O spekulacjach na rynkach żywnościowych wie chyba każde jako tako rozgarnięte dziecko.
      • yag-nik Re: Ha, ha, Chiny skupują cukier 05.03.11, 22:11
        Normalne raczej ale ceny dopiero walną w górę jak zapasy wypuszczą z magazynów.
        • mara571 Re: Ha, ha, Chiny skupują cukier 05.03.11, 22:22
          nie wiem skad piszesz i czy w twoim kraju sprzedaje sie juz "biobenzyne"?
          W Niemczech od 1 lutego tak. I to obowiazkowo.
          Nazywa sie to E10 i zawiera 10% alkoholu etylowego.
          Podobno rolnicy moga swietnie na tym zarobic, jesli nie sprzedza burakow do cukrowni.
          www.kws.de/global/show_document.asp?id=aaaaaaaaaadneah
          Aha, kierowcy to cudowne paliwo bojkotuja, bo nikt nie wie czy nie uszkodzi sobie samochodu.
          We wtorek bedzie szczyt w tej sprawie, bo paliwo sie psuje i kocerny ponosza straty...
          • yag-nik Re: Ha, ha, Chiny skupują cukier 05.03.11, 22:30
            > nie wiem skad piszesz i czy w twoim kraju sprzedaje sie juz "biobenzyne"?

Biopaliwa w PL są dostępne jednak wydaje mi się że to raczkująca u nas dziedzina.

el="nofollow">www.kws.de/global/show_document.asp?id=aaaaaaaaaadneah
            > Aha, kierowcy to cudowne paliwo bojkotuja, bo nikt nie wie czy nie uszkodzi sob
            > ie samochodu.
            > We wtorek bedzie szczyt w tej sprawie, bo paliwo sie psuje i kocerny ponosza st
            > raty...

Niemiecki... aj szkoda nic nie odczytam.
            • mara571 Re: Ha, ha, Chiny skupują cukier 05.03.11, 22:52
              to reklamowka firmy produkujacej nasiona wysokocukrowych odmian burakow cukrowych wyjasniajaca rolnikom, jak wazna jest uprawa tychze w swietle niemieckich zobowiazan redukcji CO2.
              Strona 3, zielona linia to udzail "odnawialnych" zrodel energii w strukturze zuzycia do roku 2060.
              Czyli redukcja dostepnej zywnosci.
              Strona 5: prognoza wzrostu produkcji "bioetanolu"
              • y.agni.k Re: Ha, ha, Chiny skupują cukier 07.03.11, 09:58
                Tak już sobie odkopałam wczoraj inny artykuł na ten temat jednak wydaje mi się że to średnio realne aby ceny cukru wzrastały tylko i wyłącznie z tego powodu.

Popatrz na całą Unię Europejską i limity jakie nałożyła ona na poszczególne państwa w kwestiach produkcji żywności, protestowały Niemcy, Francja i Polska bo to oznacza że my którzy jesteśmy w stanie eksportować cukier niestety nie możemy bo limity produkcyjne nałożone przez UE nie wystarczają na pokrycie zapotrzebowania w samej Polsce.
                • mara571 Re: Ha, ha, Chiny skupują cukier 07.03.11, 10:54
                  z limitami unijnymi masz tylko czesciowo racje. Kiedys chodzilo o to, ze Unia rolnikow dotuje, a tych "buraczanych" ( Polski to niedotyczy) szczegolnie wysoko i ekspotuje cukier po zanizonych cenach. W ten sposob utrudnia eksport ubogim krajom trzeciego swiata. Przed laty byly jakies ustalenie z WHO.
                  Tylko czasy sie zmienily.
                  Spekulacja na rynku surowcow i artykulow rolnych ma zupelnie inne zdrodlo: nadmiar gotowki, ktora trzeba gdzies ulokowac.
                  Na wrazliwym rynku pozary w Rosji i wstrzymanie eskportu ( bylo tylko czasowe), powodz w Australii czy wiesci z Chin, gdzie panuje susza w regionach bedacych spichlerzem CHRL, prowadzi na tym rynku paniki.
                  Skonczy sie znowu wielkim krachem.
                  • y.agni.k Re: Ha, ha, Chiny skupują cukier 07.03.11, 14:39
                    Maro, nie, była tez sprawa z limitami w produkcji nałożonych przez UE we Francji, Niemczech i Polsce i te akurat kraje głośno protestowały bo limity było mocno zaniżane.

> Na wrazliwym rynku pozary w Rosji i wstrzymanie eskportu ( bylo tylko czasowe),
                    > powodz w Australii czy wiesci z Chin, gdzie panuje susza w regionach bedacych
                    > spichlerzem CHRL, prowadzi na tym rynku paniki.

Ale to nie są czynniki odpowiedzialne jak dla mnie za taki wzrost cen w UE jaki ma miejsce, logicznie myśląc Maro być może wystąpiły chwilowe wstrzymania ale śmiać mi się chce na kiedy GW podaje że do wzrostu cen cukry przyczyniła się powódź w Australii.
        • kaszebe12 Spekulanci juz rozgrzani... 05.03.11, 22:25
          Gwaltowny skok cen zywnosci jest kwestia , maksimum , dwoch miesiecy , a spekulanci nie beda osamotnieni ,w zdzieraniu ,z nas, skory.-Francuska wielka dystrybucja juz zaczyca taniec Wita..
          • tojabogdan z buraków robi się teraz spirytus, a ten dodaje do 06.03.11, 11:25
            z buraków robi się teraz spirytus, a ten dodaje do paliw, tzw. biopaliw, bo to ma być pomysł na ekologię. A wcale nie jest, bo energia i zużyta do wytworzenia tego,także wytworzone przy tym CO2, jest większe, niż przy paliwach tradycyjnych.
            Być może stąd też panika na rynku cukru.
            Tyle, że z wypowiedzie wielu na fk wynika, że to Tusk osobiście, wieczorami z pewnością, np. jako pomysł na bezsenność, wymyśla coraz to nowe podwyżki, by dowalić rodakom.
            • kaszebe12 Re: z buraków robi się teraz spirytus, a ten doda 06.03.11, 11:44
              Nie udawaj naiwniaka , Bogdan...-"Panika" na rynku jest chciana i prowokowana , i nie dotyczy malego Tuska , ale calego swiata ...-Poza tym cukier jest ,tylko , w tytule , bo cale zarcie pojdzie ,ostro , w gore.
              -Kazdy chwyt jest dobry , by SPEKULACJA mogla nabijac kasiore.-Mam zwyczaj pisac , ze "ceny ziemniaka ida w gore z powodu katastrofalnych zbiorow ananasow na Antarktydzie"...-pol globu w to uwierzy.
              • tojabogdan masz rację, 06.03.11, 12:18
                też nie mam osobiście pojęcia, dlaczego akurat w takim momencie podnosi się ceny produktów żywnościowych, z tym bioetanolem skojarzyło mi się, bo się o tym dużo mówi, szczególnie we Francji, która była tego inicjatorem europejskim, a teraz słyszy się coraz więcej głosów krytycznych, też ze względu na niejasność, czy konkretne auta można czy też nie tankować.
                Z cenami żywności, której na naszym kontynencie nie brakuje, i ciągle koszty jej przechowywania są wysokie, jest to conajmniej podejrzane.
                • kaszebe12 Re: masz rację, 06.03.11, 13:00
                  Z bioetanolem jest ,jak z zakazem plastykowych reklamowek,w supermarkietach...-Jedno i drugie okazalo sie bardzo kosztownym,pseudoekologicznym bublem.-Jacys (nareszcie !)madrzy ludzie przeprowadzili dokladne badania i okazalo sie ,ze...
                  ...reklamowki sluzyly Francuzom za torby na smieci.-Teraz sa skazani na kupowanie plastykowych toreb na smieci (wzrost sprzedazy -35%) , co ,w ogole , nie zmienia problemu zanieczyszczenia srodowiska , a przysparza dodatkowych kosztow rodzinom , nabijajac kase sieci dystrybucji i producentom...-Rzecz jasna -nikt nie wpadl na pomysl wprowadzenia , jak w USA , tanich i ekologicznych papierowych toreb.-Ktos musi ,na tej "ekologii" , zarabiac.
                  • tojabogdan ale już np. plastykowe butelki do napojów 06.03.11, 17:31
                    sprawdziły się, np. w Niemczech, kaucja za nie jest wysoka, często wyższa, niż samego napoju, np. a sieci Aldi woda mineralna, całkiem dobrej jakości, bo nawet dopuszczona dla niemowląt, koszuje 19 centów za półtora litra, a sama butelka 25 centów. Dlatego niemal nie widać nigdzie walających się butelek, bo jeśli nawet ktoś wyrzuci, czekają na nią zbieracze. Już od piwa, szklana, jest o wiele tańsza.
              • y.agni.k Re: z buraków robi się teraz spirytus, a ten doda 07.03.11, 09:51
                Faktycznie są takie sugestie że cukier drożeje z uwagi na "modę" na biopaliwa ale też mi się to wydaje nierealne podobnie jak to że ceny cukru osiągają rekordową wartość z powodu "kataklizmów" i z nieurodzaju w zbiorach.
                Ale rekordowy wzrost cen (także na całym świecie) mają również oleje i zboża (mąka). I tu np. gazeta wyborcza podaje pod podobnymi informacjami że "Latem Rosja przeżyła najgorszą suszę w historii, a eksport żywności z Australii ucierpi na skutek obecnej powodzi."
                Nie no bez żartów proszę, co ma piernik do wiatraka.
    • malkontent6 Cukier w cukrze. 06.03.11, 17:36
      yag-nik napisała:

> Chiny skupują cały światowy cukier

Uczeni chińscy będą badać zawartość cukru w cukrze z różnych stron świata. :)
      • y.agni.k Re: Cukier w cukrze. 07.03.11, 09:43
        To było proste a teraz coś trudniejszego :-)
        A co robią z mąką którą wykupują?
        • malkontent6 Re: Cukier w cukrze. 07.03.11, 15:33
          y.agni.k napisała:

> A co robią z mąką którą wykupują?

Filmu na ten temat nie pmiam. :)
        • mlody747 Re: Cukier w cukrze. 08.03.11, 01:10
          Yagnik, udajesz zaskoczona (było info. na innym forum), czy naprawdę jesteś zaskoczona tymi cen na żywność. Bo ze należy być już dawno przygotowanym na inflacje i inne takie, już dawno. W Stanach są ludzie, co maja prywatnie zapasy żywności na dwa lata, na każdą osobę w rodzinie. Niema to nic wspólnego z żadną jakąś religia, tylko z zwykłą znajomością wydążeń np. w Niemczech z lat miedzy wojennych. Bankierzy rządzą i reakcje inflacyjne są zawsze takie same. Rożnica tylko jest w jej szybkości wzrostu w czasie.
          • y.agni.k Re: Cukier w cukrze. 08.03.11, 10:16
            Szczerze jestem zaskoczona, wiedziałam że wzrosty będą ale nie sądziłam że aż takie, to na dłuższą metę przecież nas wykończy.
            • mlody747 Re: Cukier w cukrze. 08.03.11, 15:25
              Masz racje, ze tak się właśnie stanie.
              Tak zgaduje co myślisz, wiec opowiem ci co naprawdę się stało.
              W latach 80-ch było strasznie w Polsce, wiec ktoś w Stanach chcąc pomóc swojej rodzinie w PL, kazał im złożyć w USA ambasady wniosek na pobyt stały do USA (nie turystycznie i bez zaproszenia, ale z powołaniem się na ta osobę będąca w Stanach). Zaskakująco może się to wydawać, ale cala rodzina (która złożyła podanie) dostała zgodę na osiedlenie się tutaj. Rodzina w Polsce jest tym zaszokowana, bo nigdy nie myśleli, ze im się uda. Wiec dzwonią do rodziny w Stanach i pytają DLACZEGO MAJA tam pojechać. Czy oni tam w Stanach są aż tak samotni, ze ich chcą sprowadzić? Wyszło im, ze ta cześć rodziny w PL robi coś dla tej R. w Stanach, a nie odwrotnie. Wiec ta R. w Stanach przestaje się odzywać, bo spodziewała się, ze będą im wdzięczni i cala decyzje przyjazdu zostawili tym w PL(jak przyjadą lub nie będzie OK). Jak by przyjechali tutaj dla dobra tej rodziny w S. to ta rodzina musiała by im wszystko zapewnić, a każde ich kłopoty, były by właśnie (tej R. w S.) jej przypisywane.
    • der-chef Re: Cukier (UE) o co chodzi...? 07.03.11, 12:40
      W Polsce drożeje, w Niemczech tanieje. Dzisiaj w Aldiku cukier przeceniony z 0,69 euro na 0,65 euro z kilogram. W unii bilans musi być na zero więc za to że u jednych tanieje u drugich musi zdrożeć.
      • mlody747 Re: Cukier (UE) o co chodzi...? 08.03.11, 01:00
        Giełda i amerykańscy bankierzy dostali jakieś 13.5 trylon USD od rządu, aby się mogli uratowali od kary prawne, za popełnione nadużycia (w krajach EU jest podobnie z dawaniem pieniędzy bankiera/giełdzie przez rządy). Taka suma musi odbić się inflacja. A ze jest inflacja, ale rośnie jeszcze powoli, to tylko zasługa tego, ze sami bankierzy zdecydowali wydawać, te trylony raczej powoli (ciekawe jak długo). Tak ze dzisiaj cukier można kupić w Stanach w tym samym Aldiku za 1 USD/kilogram, a make za USD 0.29/kilogram.
        • karbat Re: Cukier (UE) o co chodzi...? 08.03.11, 03:18
          Niemiec wprowadzil u siebie nowy gatunek benzyny na masowa skale E 10 ,
          10 % etanolu do benzyny , produkowanego ze zboza ,kukurydzy i burakow cukrowych .
          Buraki z Polski .... mozna by ich tam wyslac troche ....

E 10 , problem dla pojazdow starszej produkcji ,moze dojsc do uszkodzenia pojazdu .
          Wnowych samochodach trzeby wmieniac czesciej olej . w procesie spalania E10 powstaje woda , ktora ma wplyw na wlasciwosci oleju .
        • mlody747 Re: Cukier (UE) o co chodzi...? 08.03.11, 14:46
          Sorry, maka kosztuje 60 centow za kilogram w Aldiku.
    • felusiak1 Cukier drożeje wszędzie 08.03.11, 05:13
      Co według znajacych się na rzeczy bierze przyczynę w Indiach, które produkują normalnie zbyt dużo cukru i gdzie nieurodzaj w zeszłym roku zmusił rolników do zmniejszenia areału.
      Cukrem handluje się w dwóch postaciach. Rafinowany biały i surowy (raw)
      Rafinowany (LIFE) Sierpień 2010 - $390/tonę ........ Styczeń 2011 - $760/tonę
      Raw (ICE) Sierpień 2010 - $410/tonę ........ Styczeń 2011 - $708/tonę

Oczywiście nie brak osób, które kochają snuc konspiracyjne teorie o skupowaniu cukru i temu podobne bzdury.
      Cukier wyprodukowany w Polsce nie byłby tańszy. Dlaczego ktoś miałby sprzedawać taniej niż
      po cenie, którą może bez trudu uzyskać w Londynie?
      • der-chef Re: Cukier drożeje wszędzie 08.03.11, 08:38
        > Cukier wyprodukowany w Polsce nie byłby tańszy.

Był by tańszy gdyby nie było limitów.

Dlaczego ktoś miałby sprzedawać
        > taniej niż
        > po cenie, którą może bez trudu uzyskać w Londynie?

Bo nikt normalny nie kupuje na giełdzie w Londynie tylko bezpośrednio u producenta. Giełda jest tylko spekulantem.
        • y.agni.k Re: Cukier drożeje wszędzie 08.03.11, 10:18
          > > Cukier wyprodukowany w Polsce nie byłby tańszy.
          >
          > Był by tańszy gdyby nie było limitów.

Zgadzam się z Der-Chef, przecież gdyby nie limity nie musielibyśmy sprowadzać cukru ze świata, mamy swoje buraki, mamy swoje uprawy ale się mimo wszystko nie da.
          • der-chef Re: Cukier drożeje wszędzie 08.03.11, 13:18
            A śmiano się z Gabriela Janowskiego jak walczył o polski cukier. Unia limity ustala po to aby słabsi przestali produkować cokolwiek. Polska ma tylko kupować a nie produkować.
            • kaszebe12 Re: Cukier drożeje wszędzie 08.03.11, 15:54
              Panie chefie , ja z prosba...-Niech szef wytlumaczy felusiakowi , ze stnieje spora roznica miedzy spekulacja , a teoria spiskowa.-Dziekuje z gory...
              • der-chef Re: Cukier drożeje wszędzie 08.03.11, 16:09
                kaszebe12 napisał:

> Panie chefie , ja z prosba...-Niech szef wytlumaczy felusiakowi , ze stnieje sp
                > ora roznica miedzy spekulacja , a teoria spiskowa.-Dziekuje z gory...

Boję się że według niego życie to też teoria spiskowa. Spekulacja to nic innego jak wmawianie motłochowi że im gorzej tym lepiej, że lepiej jest kiedy my nic nie robimy a możemy tylko kupować (to sztuka, nie narobić się a mieć). Przypomniał mi się kawał z minionej epoki, "na jakiejś konferencji miedzynarodowej, w kuluarach, chwali sie prezydent USA, my mamy tyle okrętów że jak je ustawimy obok siebie to przez Pacyfik suchą nogą będzie można przejść, chwali się Ruski, my mamy tyle samolotów, że jak by wszystkie wystartowały to będzie zaćmienie słonca, Polak ciężko myśli i po chwili mówi, jak ja wypuszczę wszystkich moich złodziei to wy niczego nie będziecie mieć". Morał z tego taki że Polska już nawet dobrych złodziei nie ma, oni też wyemigrowali.
                • der-chef Re: Cukier drożeje wszędzie 08.03.11, 16:16
                  A jeszcze co do spekulacji to felusiak nie zrozumie tego że Bank Światowy, Międzynarodowy Fundusz Walutowy, giełdy w dużych stolicach to nie są instytucje, które mają pomagać i czynić dobro. To są instytucje nastawione tylko i wyłącznie na zysk za wszelką cenę (szczególnie giełdy). Jak kraik nie potrafi oddać długu to wkracza US Army albo robi się przewrót rękami obywateli danego kraju. Felusiak powinien się dowiedzieć kto to jest "morderca ekonomiczny" i gdzie ci ludzie mają siedzibę.
              • felusiak1 Re: Cukier drożeje wszędzie 09.03.11, 00:48
                kaszebe12 napisał:
                > Panie chefie , ja z prosba...-Niech szef wytlumaczy felusiakowi , ze stnieje sp
                > ora roznica miedzy spekulacja , a teoria spiskowa.

felusiak rozumie różnicę i nie potrzebuje tłumaczenia. rynki commodities są zawsze spekulatywne. po wpinaczce w górę zawsze nastepuje ostry zjazd w dół. wszyscy protestuja węsząc spisek spekulantów kiedy ceny są wysokie. nikt nie robi tego kiedy jadą w dół na łeb i na szyję.
                • der-chef Re: Cukier drożeje wszędzie 09.03.11, 07:59
                  A może to nie spisek? Grupa spekulantów będąca w zmowie winduje cenę np. miedzi, kiedy ta osiąga maksimum zaczynają wyprzedaż akcji (tu masz spadek) a zaczynają skupować np. cukier (tu masz zwyżkę), i tak w kółko. Na tym polega właśnie giełda, która nie ma nic wspólnego z wolnym handlem.
                  • jadwigapukiel Re: Cukier drożeje wszędzie 09.03.11, 09:10
                    A Rolnicza Solidarność domaga się działania od Sawickiego! Chcą, żeby podpisał rozporządzenie w sprawie warunków zakupu i dostawy buraków cukrowych przeznaczonych do produkcji cukru w ramach kwoty produkcyjnej cukru. Więcej na AgroNews : www.agronews.com.pl/pl/12,55,9003,0,1,rolnicza_solidarnosc_domaga_sie_dzialania_od_sawickiego.html
                • kaszebe12 Re: Cukier drożeje wszędzie 09.03.11, 08:16
                  Uspokoiles mnie , felusiak , jednak "drobny" problem polega na tym , ze klient ostateczny bardzo rzadko odczuwa cenowa jazde w dol. -Wystarczy spojrzec na 20 lat fluktuacji cen ...bagietki.
                  Spekulacje wypada ,chyba , wytlumaczyc ludziom , ktorzy biora udzial w buntach glodu -na pewno to, ich, uspokoi .-Mozna tlumaczeniem spekulacji uspakajac afrykanskich i poludniowoamerykanskich rolnikow...-to im napelni puste zoladki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka