Dodaj do ulubionych

Teslomania ?

12.03.11, 14:21
Chyba zaczyna sie "moda" na Tesle Mikolaja.

Coraz wiecej slychac o serbskim, genialnym dziwolagu.
Moim zdaniem, jeden z trojki slowianskich naukowcow, ktorzy zmienili swiat w przedostatnich latach.
No, do spolki z pewnym starozakonnym z Niemiec.

Ich los, to klasyczny przyklad, iz sukces ma wielu ojcow - tylko jednemu dane bylo pracowac
wylacznie w swoim kraju, pozostali sa niejako wlasnoscia publiczna.
Moze i slusznie.

Zycie Tesli, to tez dramat geniusza z innego kregu kulturowego, pozbawionego oparcia w swym panstwie i narodzie.
Dramat uczciwego czlowieka walczacego ze sku.wysynstwem na kazdym kroku.
Fascynujaca postac.

Studiowal rowniez w Krakowie, ale chyba bardzo krotko, bo nigdzie nie moge odszukac informacji na ten temat.
W dokumantach immatrykulacyjnych podal narodowosc ... Chorwat.
Zeby bylo dziwaczniej.
Obserwuj wątek
    • polski_francuz Zdopingowales 12.03.11, 14:49
      mnie do przeczytania wikipedii n/t.

O Nicolas Tesla zasluguje na Teslomanie. Wprowadzil prad zmenny Amerykancom, ktorzy chcieli prad staly. A kazden jeden wie, ze prad staly sie nie daje latwo transformowac.

I Serb, niech im bedzie ze zdolny chlopak i duma narodowa. Dobrze tez graja w tenisa i Dzokowicz leje Federera jak chce.

PF

borrka napisał:

> Chyba zaczyna sie "moda" na Tesle Mikolaja.
      >
      > Coraz wiecej slychac o serbskim, genialnym dziwolagu.
      > Moim zdaniem, jeden z trojki slowianskich naukowcow, ktorzy zmienili swiat w pr
      > zedostatnich latach.
      > No, do spolki z pewnym starozakonnym z Niemiec.
      >
      > Ich los, to klasyczny przyklad, iz sukces ma wielu ojcow - tylko jednemu dane b
      > ylo pracowac
      > wylacznie w swoim kraju, pozostali sa niejako wlasnoscia publiczna.
      > Moze i slusznie.
      >
      > Zycie Tesli, to tez dramat geniusza z innego kregu kulturowego, pozbawionego op
      > arcia w swym panstwie i narodzie.
      > Dramat uczciwego czlowieka walczacego ze sku.wysynstwem na kazdym kroku.
      > Fascynujaca postac.
      >
      > Studiowal rowniez w Krakowie, ale chyba bardzo krotko, bo nigdzie nie moge odsz
      > ukac informacji na ten temat.
      > W dokumantach immatrykulacyjnych podal narodowosc ... Chorwat.
      > Zeby bylo dziwaczniej.
      • ordeal Re: To jednak koniec Teslomanii 13.03.11, 01:36
        To jednak koniec Teslomanii i to od wielu lat-;)

polski francuz napisał

>Zdopingowales mnie do przeczytania wikipedii n/t.

>O Nicolas Tesla zasluguje na Teslomanie. Wprowadzil prad zmenny Amerykancom, ktorzy >chcieli prad staly. A kazden jeden wie, ze prad staly sie nie daje latwo transformowac.

>borrka napisał:

> Chyba zaczyna sie "moda" na Tesle Mikolaja.

To, że przyjęto w Hameryce rozwiązanie Tesli ( czyli AC ) a nie system DC Edisona , zadecydowała ekonomia i ówczesny poziom techniki i technologii.

Oczywiście tańsze jest zastosowanie transformatora dla AC niż użycie silnika elektrycznego DC z generatorem DC o innym napięciu wyjściowym.
        Ale systemy energetyczne AC mają też wiele mankamentów.
        Wszystkie elektrownie pracujące w sieci muszą być odpowiednio zsynchronizowane fazowo i pracować z taką samą częstotliwością sieciową 50 Hz, pilnując dodatkowo odpowiedniego napięcia wyjściowego, co nie jest takie proste i bywa zawodne.
        Wypadnięcie turbogeneratora z synchronizmu zdarza się od czasu do czasu, co powoduje awaryjne (automatyka) odłączenie generatora od sieci i awaryjny upust pary z kotła.
        Dodatkowo elektrownia, oprócz energii czynnej, musi produkować na sieć energię bierną, generowaną przez transformatory i silniki elektryczne, co zmniejsza ekonomiczność elektrowni i zmniejsza możliwości transmisyjne linii energetycznych.

Koniec epoki Tesli zaczął się w roku 1954 przez uruchomienie pierwszej linii WN DC o mocy przesyłowej 20 MW i napięciu 100 kV przez ponad 98-kilometrowy kabel podmorski między Västervik (Szwecja) na kontynencie i Ygne na wyspie Gotland (Dania).
        W tym systemie pod nazwą Gotland 1 były wykorzystane prostowniki rtęciowe do przekształcenia AC/DC i ignitrony w przekształniku DC/AC oraz przesył energii podmorskim kablem.
        W 1970 roku uruchomiony został system Gotland 2 do przesyłania mocy 30 MW i o napięciu 150kV, korzystając już z diod krzemowych i tyrystorów.
        W 1983 roku został uruchomiony system Gotland 3 o zdolności przesyłowej 130MW o napięciu 150kV.

Największy obecnie system DC Kii Channel o mocy 1400 MW i napięciu 1150 kV został uruchomiony w 2010 roku w Japonii pomiędzy wyspami Honsiu i Shikoku.

Nawet w Polsce mamy połączenie DC pomiędzy Stärnö (Szwecja) a Słupskiem (Polska)
        o napięciu 450 kVDC.

Najlepsze jest to, że gdyby ktoś zmienił nam w sieci domowej 230 VAC na 230 VDC, to możemy tego nie zauważyć, gdyż wszystkie odbiorniki typu żarówki, świetlówki energooszczędne z elektronicznym zapłonem, lampy diodowe, zasilacze do komórek, telewizory, radia i kompy będą również pracować poprawnie przy zasilaniu DC!!!!!!
        Tylko sprzęt AGD pracujący przy wykorzystaniu silników elektrycznych AC lub posiadający transformatory sieciowe (zapalających się lub wywalających bezpieczniki) powiedział by, że coś w sieci się zmieniło.
        Wiele odbiorników radiowych produkowanych w Polsce (ale te bez transformatora sieciowego) począwszy od Pioniera i wszystkie polskie telewizory zaczynając od pierwszego telewizora marki Wisła też by pracowały poprawnie (za wyjątkiem Rubinów 107 i 711, no ale te były ruskie).

Należy jednak pamiętać, że 230 VDC jest bardziej niebezpieczne dla zdrowia i życia
        niż 230 VAC!!!!!!!!!!!!!!!!!!

• ordeal poprawka 13.03.11, 01:54
          poprawka: Rubin 707 i 711
      • igor_uk Re: Zdopingowales 13.03.11, 09:11
        P_F,gdzie Ty uczyl sie,ze dopiero teraz,jak borcia zalozyl watek,cos o tym geniuszu przeczytales w WIKIPEDII (chociaz na co dzien uzywasz jego wynalazki)?
    • borrka Widze, ze Tesla malo kogo interesuje ! 12.03.11, 20:10
      A ja uwazam za niezwykle, iz podwaliny nowoczesnej nauki stworzylo trzech Slowian z dosc ... hmmm ... zacofanych krajow i niemiecki Zyd.

Oczywiscie, bylo setki wybitnych Anglosasow, Niemcow, Francuzow, ale ta czworka jest niczym Sw. Trojca ze starozakonnym Mojzeszem :)
      • pimpus18 Re: Widze, ze Tesla malo kogo interesuje ! 12.03.11, 20:24
        Borrat, idź już potańczyć albo popływać.

Dobrze chociaż, że przez tę rurę Gawriło Princip nie został Twoim idolem.
    • mara571 ja bym powiedziala, ze wybrales 12.03.11, 20:46
      niedobry moment. Libia i walki przeciwstawnych obozow wyznaczaja w chwili obecnej tematyke forum.
      Zwroc uwaga, ze minal caly dzien, w ktorym media donosza wylacznie o jednym: Japonia, trzesienie ziemi i tsunami. I najgorsze z mozliwych zagrozenie, ze 3(!) reaktory w elektrowni atomowej wybuchna.
      Nikt o tym nie pisze. Mysle, ze glownie dlatego, iz wiekszosc piszacych na forum to humanisci, historycy lub ekonomisci. Lub ludzie, ktorzy sie za takowych uwazaja.
      Wracajac do Tesli: mial w owych czasach konkurenta: Thomas Edison jest dla wiekszosci ludzi najwiekszym wynalazca tamtych czasow. Ze znaczenia pradu zmiennego i porazki Edisona niewielu sobie zdaje sprawe.
      Jest taki dobry film ZDF-u o Tesli, szukalam go w sieci na razie bezskutecznie. Jak znajde to sie zamelduje.
      • polski_francuz No wlasnie 12.03.11, 20:58
        z tymi elektrowniami jadrowymi.

Ponoc byl juz meltdown. I napromieniowania ludzi. I nikt nic nie pisze.

PF
        • br0fl0vski Re: No wlasnie 12.03.11, 23:26
          forum.gazeta.pl/forum/w,50,123139908,123156301,Re_Czy_ostatni_kataklizm_w_Japonii_to_poczatek.html
      • br0fl0vski Re: ja bym powiedziala, ze wybrales 12.03.11, 23:24
        jak reaktory wybuchna to zaczna zamykac elektrownie atomowe bedziesz musiala jezdzic na rowerze. bedziesz musiala sie na to przygotowac na to bo bedzie zylo sie biedniej i skromniej nawet bez tego wybuchu
    • you-know-who Re: Teslomania 12.03.11, 22:39
      nie pisze o tesli bo jestem jego fanem od dawna, tylko nie czuje sie w obowiazku o jego genialnosci nikogo przekonywac.

po niewaczasie, jakis sad amerykanski przyznal mu (jego spadkobiercom) prawo do uwazania sie za wynalazce urzadzen bezprzewodowych.

edison chcial wykonczyc pr-owo jego prad zmienny zabijajac nim w publicznej egzekucji jakiegos slania z zoo. baran! szkoda ze amerykanie pozostali przy 110V a nie 220V... straty energii wieksze, druty drozsze itp.

tesla mial nieprzemyslane pomysly, westinghousowi zdradzil pomysl czerpania energii z jonosfery.. za darmo dla wszystkich ziemian! westinghouse natychmiast zabral mu fundusze na badania, bo co to za interes energia ktorej nie mozna odmierzac by wysylac nam wszystkim co miesiac rachunek?
      • ordeal poprawka: Rubin 707 i 711 13.03.11, 01:51
        poprawka: Rubin 707 i 711
    • br0fl0vski Re: Teslomania ? 12.03.11, 23:21
      byl Serbem, tak sie deklarowal
      • misterpee Re:Nicola Tesla - geniusz 13.03.11, 02:15
        przewyzszal o glowe wszystkich mu wspolczesnych. I to nie tylko wynalzkiem pradu AC, ale i wielu innych inwenci i patentow techniki. Niedoceniony za zycia , teraz na nowo odkryty. A ktory to byl ten niemiecki Zyd i niewymienieni slowianie. To przeciez nie Einstein. Jego odkrycia byly dzielem jego serbskiej zony , albo kopie europejskich kolegow.
        • borrka Re:Nicola Tesla - geniusz 13.03.11, 08:27
          "To przeciez nie Einstein. Jego odkrycia byly dzielem jego serbskiej zony"
          Podobnie, jak teoria heliocentryczna Kopernikowej.
          Bzdury z gatunku "Serbowie byli pierwszymi Europejczykami i wszystko wynalezli. A jak nie Serbowie, to Ruscy."

Co do pozostalych naukowcow, jest to oczywiscie subiektywna ocena, ale potrafilbym argumentowac:
          Dymitr Mendelejew,
          Maria Sklodowska,
          no i Tesla wlasnie.

Pozniejsze rewolucje w nauce, to na ogol team work.
          By nie byc jakos "slowianocentryczny", bo to bez sensu, dodam mojego ulubionego Heisenberga.
          • polski_francuz Sklodowska 13.03.11, 09:39
            tez z mezem pracowala, Piotrem Sklodowskim, oh pardon, Curie. Ale to Ona miala energie i pomysly.

Co do innych wynalazkow, to teoretycy pracuja na ogol samotnie a eksperymentatorzy, na ogol, - zespolowo. Inni teoretycy zasluzeni to Dirac, Maxwell...

Ja bym raczej interpretowal fale wynalazkow jakims trendem historycznym. Musi sie jaka masa krytyczna rozproszonej wiedzy zebrac, zeby przyszlo tsunami wielkich wynalazkow i wielkich wynalazcow.

PF
            • borrka A ja widze... 13.03.11, 09:57
              Ze poznawanie swiata niebywale przyspiesza i kiedy juz wszystko poznamy, nastapi ponowny Big Bang à rebours.

A teraz lepiej wyjde juz z psem, bo sie posika.
    • borrka Filozoficznie. 13.03.11, 08:42
      Katastrofa japonska tez jest pewna ilustracja Zasady Nieoznaczonosci w skali makro - przyrode mozemy troche oswajac, lecz nigdy kontrolowac do konca.

PS. Heisenberg pracowal dla nazistow, a w jego wykrety nie wierze.
      Zachowywal sie, jak 99.9% Niemcow.

Tak to bywa.
      Horst Wessel Lied jest piekna piosenka marszowa.
      • borrka Jeszcze bardziej filozoficznie w niedziele rano. 13.03.11, 09:47
        Wszystko uklada sie w logiczna calosc:

Genialny kacap systematyzuje, cos pozornie calkowicie chaotycznego.
        Syn handlarza pierzyn, niczym jaki nowy frankista, wyjasnia Swiat w swej Ksiedze Wzglednosci Zohar
        Podlaska baba sprowadza te meskie majaczenia do gruntu i niemal doslownie w garnku, gotuje Polon, ulubiony poczestunek czekistow - czy jej kiedy podziekowali ?
        Dziki Serb z nozem w zebach juz zdecydowanie przekracza granice science i fantasy.
        A usluzny Niemczyk matematycznie udowadnia, ze to wszystko i tak palcem na wodzie pisane.

"Pod twoja opieke" nam pozostaje.
    • caesar_pl Re: Teslomania ? 13.03.11, 12:43
      Na Zachodzie nieznany.W Polsce w latach 70 tych magnetofon czeski nazywal sie Tesla.Byl konkurentem dla Grundiga - ktorego licensje Polacy kupili.Po za tym Tesla kojazy sie z jednastka czegos - moze indukcji??Nie chece mi sie szukac.Tesla to tez auto elektryczne produkcji jankeskiej w celu zaszokowania Swiata swojw wynalazczoscia..????Paru sie juz na tzo auto nadzialo--paru jankeskich milionerow..ceny,ceny....och ten Jankes z jego mysleniem daleko juz nie dojdzie....
      • polski_francuz Indukcji magnetycznej 13.03.11, 13:02
        1T=10^4 Gaussow.

Die Grundlagen muss man lernen mein Herr.

PF
        • caesar_pl Re: Indukcji magnetycznej 13.03.11, 13:14
          pl.wikipedia.org/wiki/Carl_Friedrich_Gauss
          Niemce to wszedzie musza maczac palce...
      • mara571 firma Tesla 13.03.11, 13:38
        ja przypominam sobie nasz pierwszy telewizor marki Tesla.
        To byla nazwa czechoslowackiej fabryki, ktora miedzy innymi produkowala telewizory, magnetofony i wysokiej klasy glosniki.
        Tesla Motors to z kolei nazwa amerykanskiej firmy z Silicon Valley, ktora posiada naprawde nowatorskie rozwiazania dla samochodow elektrycznych.
        Dla mnie fascynujace jest fakt, ze "garazowa" firma wypracowala technologie, ktorej nie udalo sie opracowac inzynierom wielkich oddzialow badawczo -rozwojowych u Toyoty, Daimlera & company.
        www.teslamotors.com/
        • caesar_pl Re: firma Tesla 13.03.11, 14:32
          takie auta to produkowal Porsche na poczatku zeszlego wieku.Dlatego Tesla robi kariere w USA a w Europie nikt nie zna...Swiat potrzebuje elektrycznych aut dla wiekszosci a nie dla bogaczy...
          • br0fl0vski Re: firma Tesla 13.03.11, 18:32
            zyjesz w bledzie swiat bedzie przesiedlony do miast gdzie bedzie kozystal z transportu publicznego i bedzie otrzymywal podstawowe uslugi. bogatych bedzie stac na zycie poza tym obozem koncentracyjnym. i nie jest to science fiction tylko agenda 21 rodem z onz en.wikipedia.org/wiki/Agenda_21
            dlatego nie ma sensu inwestowac w nowatorstwo w dziedzine transportu na duza skale. biednych nie bedzie na to stac
            • br0fl0vski Re: firma Tesla 13.03.11, 18:33
              pl.wikipedia.org/wiki/Agenda_21
              www.un.org/esa/dsd/agenda21/
            • mara571 no wiesz, to kwestia upodoban 13.03.11, 18:54
              jestem bardzo szczesliwa, ze opuscilismy wies/miasteczko, polozone w poblizu autostrady, ale codzienna podroz w korkach meczyla mnie bardziej niz cokolwiek innego.
              Korzystam z transportu publicznego i jestem zadowolona. I chyba wkrotce sprzedam moj samochod, ktory i tak najczesciej uzywaly dzieci w ostatnich latach.
              Zapisze sie do city-car i bedzie taniej.
              Odkad podrozuje do pracy (ca 50 km) oszczedzam kupe czasu i moge czytac, zamiast ogladania rury wydechowej samochodu stojacego przed moim.
              • br0fl0vski Re: no wiesz, to kwestia upodoban 13.03.11, 19:06
                mara
                nie jestem okulista ale wiedze ze jestes krotkowidzem zatem pasujesz jak ulal do wioski globalnej. i nie potrafie powiedziec wiecej
            • jorl brov 13.03.11, 19:29
              br0fl0vski napisał:

> zyjesz w bledzie swiat bedzie przesiedlony do miast gdzie bedzie kozystal z transportu publicznego i bedzie otrzymywal
              podstawowe uslugi. bogatych bedzie stac na zycie poza tym obozem koncentracyjnym. i nie jest to science fiction tylko agenda 21
              rodem z onz en.wikipedia.org/wiki/Agenda_21
              > dlatego nie ma sensu inwestowac w nowatorstwo w dziedzine transportu na duza sk
              > ale. biednych nie bedzie na to stac

Jak Ty brov ten Swiat czarno widzisz! Ja mieszkam w duzym miescie bo w Berlinie. I nie na obrzezu a w nim. Nie mam samochodu, jezdze i to duzo pociagami autobusami jak trzeba taxi. Nie rozumiem co w tym zlego. Praktycznie co tydzien wyjezdzam nawet za granice jakby nie patrzec bo do Polski, na urlopy samolotem, dlaczego mam miec nawalone we lbie i trzymac kurczowo kierownice samochodu zamiast usiasc sobie w metrze, w komorce przejrzec net jak jade do pracy czy z pracy albo i poczytac gazete czy ksiazke.
              OK uwazam ze jestem urodzony aby byc wozony jak np. prezydent czy duzy prezes. Oni tez nie wisza na kierownicy tylko sobie z tylu siedza. Przyznam, nie udalo mi sie miec takich stanowisk ale to nie znaczy ze nie mam miec kierowcy. Kolejarza czy autobusiarza moge miec i mam.
              I jakos nie czuje ze mam wolnosc ograniczona. A ze musze z bagazem na nogach przejsc sie kilkaset metrow? To traktuje jak trening sportowy.
              Zgadzam sie ze w USA byloby to dla mnie spore ograniczenie bez samochodu ale w Europie nie.

Pozdrowienia
              • br0fl0vski Re: brov 13.03.11, 19:36
                sporo ludzi nie wie co to wolnosc i mysli ze to prawo do kupowania.
                i nie o zycie w miescie mi idzie w doslownym znaczeniu ale o stopniowe obraniczanie praw w imie bezpieczenstwa szeroko rozumianego. uniwersalna prawda jest taka ze jak ci juz odbiora wszystkie prawa to nie bedziesz mial absolutnie zadnego bezpieczenstwa. przejzyj sobie jak to odbieraniechylkiem praw wyglada przez ostatnie powiedzmy 25 lat
                • jorl Re: brov 13.03.11, 19:47
                  br0fl0vski napisał:

> sporo ludzi nie wie co to wolnosc i mysli ze to prawo do kupowania.
                  > i nie o zycie w miescie mi idzie w doslownym znaczeniu ale o stopniowe obranic
                  > zanie praw w imie bezpieczenstwa szeroko rozumianego. uniwersalna prawda jest t
                  > aka ze jak ci juz odbiora wszystkie prawa to nie bedziesz mial absolutnie zadne
                  > go bezpieczenstwa. przejzyj sobie jak to odbieraniechylkiem praw wyglada przez
                  > ostatnie powiedzmy 25 lat

Ja wiem ze Wy tam w USA uwazacie ze rzad tylko czycha na obywatela. A ja, i ogolnie w Europie, tak sie nie uwaza. Moze macie nawet powody tak uwazac ktorych ja nie widze ale ja mam dosc spore zaufanie do mojego rzadu. Zreszta jakbym chcial to moglbym pojsc w zawod polityka i samemu sie o innych "martwic" tzn nimi rzadzic. Droge mam otwarta ale siedze w moim inzynierowaniu i tak juz zostanie. No chyba ze jak przejde na emeryture to aby zadbac o wnuki wezme sie za polityke.
                  Jak juz mowimy o wolnosciach to raczej problemem i to codziennym jest praca. Ciagle trzeba musiec cos zrobic, wojowac i klientami i ze swoimi ludzmi ze o urzadzeniech nie wspomne. I to sa te codzienne "ograniczenia wolnosci". Tak ja odczuwam.

Pozdrowienia
                  • br0fl0vski Re: brov 13.03.11, 19:56
                    to co piszesz to detalach. istota sprawy lezy w tym ze ludzie wolni saodpowiedzialni za swe czyny a zniewoleni maja prawa i obowiazki. po tysiacleciachh prania mozgu ludzie nie potrafia juz tego pojac
        • br0fl0vski Re: firma Tesla 13.03.11, 18:25
          mara
          firmy garazowe nie sa skrepowane globalnym ukladem i oficjalna wersja stanu wiedzy. wyobraz sobie co by sie stalo gdyby jakas tesla motors z nowatorskim pomyslem wyparlo gm toyota i cala reszte co by sie stalo z tymi wszystkimi stacjami paliwowymi i masam ludzi ktorzy w tym lancuszku pracuja (od fabryki samochodow po pompe na stacji ppaliwowej). bez paliwa nie mozna przejechac 1 metra. widzisz jak wazna jest kontrola handlu paliwami. gdy jakas teslamotors zaczyna robic cos szkodliwego i przkroczy swym dzialaniem granice przyzwoitosci to ktos ja kupi. krotko pozniej firma przestanie istnies i nikt nie bedzie mogl powielic pomyslu bo ten co kupil bedzie mial patenty. proste nieprawdaz
          • yurek11111 brof,pamietasz EV1 z 1990, w USA? 13.03.11, 21:17

The demise of the EV1 is the subject of a 2006 documentary film entitled Who Killed the Electric Car?. Much of the film accounts for GM's efforts to demonstrate to California that there was no demand for their product and then to reclaim every last EV1 and dispose of them. A few vehicles were disabled and given to museums and universities, but almost all were found to have been crushed, or shredded using a special machine, as seen in the documentary.[63] GM responded to the film's claims, laying out several reasons why the EV1 was not commercially viable at the time.[citation needed] One theory discussed in the documentary is that the EV1 program was eliminated because it threatened the oil industry.

en.wikipedia.org/wiki/General_Motors_EV1#Who_Killed_the_Electric_Car.3F

br0fl0vski napisał:

> mara
            > firmy garazowe nie sa skrepowane globalnym ukladem i oficjalna wersja stanu wie
            > dzy. wyobraz sobie co by sie stalo gdyby jakas tesla motors z nowatorskim pomys
            > lem wyparlo gm toyota i cala reszte co by sie stalo z tymi wszystkimi stacjami
            > paliwowymi i masam ludzi ktorzy w tym lancuszku pracuja (od fabryki samochodow
            > po pompe na stacji ppaliwowej). bez paliwa nie mozna przejechac 1 metra. widzi
            > sz jak wazna jest kontrola handlu paliwami. gdy jakas teslamotors zaczyna robic
            > cos szkodliwego i przkroczy swym dzialaniem granice przyzwoitosci to ktos ja k
            > upi. krotko pozniej firma przestanie istnies i nikt nie bedzie mogl powielic po
            > myslu bo ten co kupil bedzie mial patenty. proste nieprawdaz

• br0fl0vski Re: brof,pamietasz EV1 z 1990, w USA? 13.03.11, 21:43
              to wiecej niz ropa tu chodzi o kontrole. dla ludzi na szczycie piramidy istnieje tylko jeden problem : jak zachowac kontrole.
        • jorl Re: firma Tesla 13.03.11, 19:18
          mara571 napisała:

> ja przypominam sobie nasz pierwszy telewizor marki Tesla.
          > To byla nazwa czechoslowackiej fabryki, ktora miedzy innymi produkowala telewiz
          > ory, magnetofony i wysokiej klasy glosniki.
          > Tesla Motors to z kolei nazwa amerykanskiej firmy z Silicon Valley, ktora posia
          > da naprawde nowatorskie rozwiazania dla samochodow elektrycznych.
          > Dla mnie fascynujace jest fakt, ze "garazowa" firma wypracowala technologie, kt
          > orej nie udalo sie opracowac inzynierom wielkich oddzialow badawczo -rozwojowyc
          > h u Toyoty, Daimlera & company.
          > www.teslamotors.com/

Nie przesadzajmy mara z tym co ta mala firma opracowala. Jakby sie dobrze pogrzebalo w tym samochodzie jej malej firmy to by sie zanalazlu ogromna ilosc podzespolow ktore powstaly w wielkich firmach. Podzspoly elektroniczne np. To tak latwo mowic co Ty piszesz, brzmi ladnie ale prawda tak naprawde nie jest. Te firmy korzystaja z dorobkow wielkich ale i mniejszych. Kazdy doklada sobie mala cegielke do rozwoju ludzkosci a ze jedna cegielka ladniejsza (wg innych moze tak i nie byc) od innych to niewiele zmienia. Postep ludzkosci jest wypadkowa dzialania ogromnej liczby ludzi.
          Watek o Tesli wiec i o nim. Jakby jego nie bylo to bylby niedlugo pozniej inny z podobnymi wynalazkami. Po prostu taki byl aktualny poziom ludzkosci ze te wynalazki np. Tesli przyjsc musialy.

Pozdrowienia

• jorl Japonia.. 13.03.11, 18:11
      mara571 napisała:

> Zwroc uwaga, ze minal caly dzien, w ktorym media donosza wylacznie o jednym: J
      > aponia, trzesienie ziemi i tsunami. I najgorsze z mozliwych zagrozenie, ze 3(!)
      > reaktory w elektrowni atomowej wybuchna.
      > Nikt o tym nie pisze. Mysle, ze glownie dlatego, iz wiekszosc piszacych na foru
      > m to humanisci, historycy lub ekonomisci. Lub ludzie, ktorzy sie za takowych uw
      > azaja.

Coz mara mnie nie ma to kto ma pisac na forum o konkretnych sprawach? Od piatku wieczor bylem w Polsce, wlasnie wrocilem, czytam forum Swiat i sie tak samo jak Ty dziwie ze o najwazniejszej sprawie co sie teraz na Swiecie dzieje praktycznie ani slowa. Ja w miare mozliwosci w hotelu w Polsce ogladalem TV, jak wjechalem do Niemiec przegladalem net niemiecki (der Spiegel). Wisze na tym bo to przeciez taka katastrofa ktora moze dzielic liczenie czasu ludzkosci do/od. W Japonii szykuje sie Super GAU. W polskiej TV wystepowli rozni atomisci i uspakajali ze to Japonia, swietny narod, dadza sobie rade. A ja patrze i slucham ze niekontrolowana reakcja jadrowa w reaktorach. Do tego nastepne zaczynaja tak samo. Nastepne elektrownie, nie tylko w tej pierwszej. Japonczycy walcza z ta reakcja lansuchowa ale jak widac nie potrafia ja zatrzymac. To wyglada cholernie niedobrze bo to znaczy ze temperatura i to ogromne promieniowanie niszczy oslone reaktora. Wlasciwie juz reaktorow bo nastepme maja to samo. Dla wyjasnienie te neutrony ktore sie tam masowa wytwarzaja zmienieja pierwsiatki oslon i on robia sie kruche. Im dluzej to trwa tym oslona slabsza. Do tego oczywiscie temperatury. Sadze ze maja nie wiele dni a moze i godzin aby to reakcje lansuchowa zatrzymac. Jak to sie nie uda to sie reaktor rozleci. A wtedy Czernobil. I to gorzej. Bo kto bedzie zasypywal otwarty reaktor tymi pochlanaiajacymi neutrony substancjami? I betonem. OK, moze sie kamikadze w Japonie znajda. Mam nadzieje ze takich przygotowywuja bo inaczej Czernobil bedzie niczym w porownaniu z tym co sie moze wydarzyc.
      Dziwie sie naprawde jak ci japonscy inzynierowie takie g.. zbudowali. Przeciez wiedzieli ze 9 Richtera ich czeka. I jak widac spieprzyli. Sepuko nalezy teraz wymagac od tych palantow.
      To bedzie nie tylko Japonie dotyczylo ale i caly Swiat.
      Zniszczenie po trzesieniu ziemie to male piwo w porownaniu do tych elektrowni jadrowych. Wybudowac mozna od nowa domy i ulice ale jak beda mieli tam ogromny obszar zasyfiony radioaktywnoscia to co zrobia? Wyprowadza sie?
      Tez nalezy powiedziec ze nawet jak ta katastrofe da sie opanowac to i tak nastapi odwrot od elektrowni atomowych na Swiecie. Juz Japonia prosi Rosje o dostawy weglowodorow. Rosja bedzie miala klienta na Wschodze, przerzuci dostawy gaz/rope na Wschod. Te nosniki energii podrozeja i to bardzo. No i drobiazg, ale Kaddafiemu sie moze upiecze przy tej okazji.
      To narazie tyle, wlasciwie mialem zamiar dzisiaj rozliczyc sie z dwoma forumowiczymi ale Japonia duuuzo wazniejsza.

Pozdrowienia
      • caesar_pl Re: Japonia.. 13.03.11, 18:32
        dobrze ze w Niemcach zaczynaja grzebac w smieciach..tzn.powstaja wszedzie zaklady sortowania smieci..niby plastik czy metale mozna odzyskac..platyne,niob,selen..he,he...ze zmielonego plastiku robia juz paliwo zastepcze dla elektrowni..Magnesy wylawiaj ze smieci zelazopodobne, nawet aluminium jest wylawiane za pomoca indukcji..Widze jak kolo mnie tiry podjezdzaqja i laduja to paliwo.Nikt o tym glosno nie mowi,sie nie chwali..a potem Polacy sie dziwia czemu znow Niemcy tacy do przodu..he,he...
      • borrka Masz o tym pojecie, jak Penner spod Imbisu. 13.03.11, 19:46
        Japonskie reaktory sa zupelnie innej konstrukcji i, mowiac krotko, zaden Supergau nie grozi.
        Reaktor konstrukcji sowieckiej RBMK (Реaктoр Бoльшoй Мoщнocти Кaнaльный) sluzyl, oprocz celow energetycznych, do produkcji plutonu.
        Nie stosowano ich poza CCCP.
        Japonskie sa czysto energetyczne i w gruncie rzeczy, jedyne realne zagrozenie, to skazenie atmosfery cezem.
        Niezbyt silne.

• br0fl0vski Re: Masz o tym pojecie, jak Penner spod Imbisu. 13.03.11, 19:53
          geraldcelentechannel.blogspot.com/2011/03/full-core-meltdown-in-japan-will-send.html
          geraldcelentechannel.blogspot.com/2011/03/japan-reactor-countdown-to-meltdown.html
          www.google.ca/#q=japan+reactor+meltdown&hl=en&prmd=ivnsu&source=univ&tbs=nws:1&tbo=u&sa=X&ei=SRJ9TfvNDseDrQH0leSJBg&ved=0CDUQqAI&fp=2d0dcb35b725b309
          i jak zwykle zachecam do czytania pozolklych gazet
        • jorl Re: Masz o tym pojecie, jak Penner spod Imbisu. 13.03.11, 19:59
          Smieszny jestes borrka. Ponizej link do der Spiegel :

www.spiegel.de/panorama/0,1518,750629,00.html

I cytat stamtad.

+++ "Situation auf der Kippe" +++

[17.31 Uhr] Japan steht nach Meinung des Nuklearexperten Wolfgang Renneberg vor einem Super-GAU, wenn im Atomkomplex Fukushima nicht rasch die Probleme mit der Kühlung gelöst werden. Brennstäbe drohen zu zerschmelzen und mehrere Reaktorbehälter könnten durch Hitze, Druck, Gase und gestiegene Radioaktivität zerstört werden. "Das ist im Augenblick eine Situation auf der Kippe", sagte der langjährige Leiter der Abteilung für Reaktorsicherheit im Bundesumweltministerium.

Moje tlumaczenie:
          +++Sytuacja na granicy+++
          17.31 Japonia stoi wg experta nuklearnego Wolfgang Renneberg przed Super GAU jesli elektrownia Fukusima szybko z tym problemem chlodzenia sie nie upora. Sztaby nuklearne topia sie i wiele pojemnikow moga przez goraco gaz i zwiekszona radioaktywnosc byc zniszczone. Powiedzial dlugoletni kierownik Urzedu do Spraw bezpieczenstwa Reaktorow przy niemieckim rzadzie.

Jak widzisz drogo borrka albo nie tylko ja ale i tamten (patrzy wyzej) jest penner alby Ty jestes nim.
          Ja widzialem w Polsce wczoraj i dzisiaj jak was tam uspokajaja. Bo sami chcecie budowac elektrownie wiec aby ludzie mordy nie darli tak wam gadaja. Ale sytuacja juz teraz jest paskudna a moze byc duzo bardziej paskudniejsza. Tak jak ja pisze.

Pozdrowienia
          • borrka Bzdury wypisują i flksdojczow strasza. 13.03.11, 20:10
            Wiadomo, ze Niemcy maja nierozstrzygniety problem energetyki jadrowej i kazda ze stron wykorzystuje taka okazje, jak w Japoni.

Nawet copy&paste jeszcze dziesieciu notatek, nie zmieni faktu, ze meltdown, to jednak nie eksplozja i , ze meltdownu nikt nie oczekuje w Japonii.
            To nie Czarnobyl.
            • br0fl0vski Re: Bzdury wypisują i flksdojczow strasza. 13.03.11, 20:17
              www.usatoday.com/news/world/2011-03-12-japan-reactor_N.htm
              i jak zwykle zachecam do czytania pozolklych gazet
            • jorl Re: Bzdury wypisują i flksdojczow strasza. 13.03.11, 20:25
              borrka napisał:

> Wiadomo, ze Niemcy maja nierozstrzygniety problem energetyki jadrowej i kazda z
              > e stron wykorzystuje taka okazje, jak w Japoni.

To nie jest jakis Zielony. Odwrotnie. No i do tego napewno specjalista.

> Nawet copy&paste jeszcze dziesieciu notatek, nie zmieni faktu, ze meltdown, to
              > jednak nie eksplozja i , ze meltdownu nikt nie oczekuje w Japonii.
              > To nie Czarnobyl.

Tobie sie naprawde borrka wydaje ze rozlecenie sie reaktora tylko do Czernobilu jest zarezerwowane?? Skad sobie to wytrzasneles? Wiem, ze swojej niewiedzy po prostu.
              Cos dlugo im trwa opanowanie reakcji lancuchowej. Juz z Tokio ludzie wyjezdzaja jak najdalej od tej elektrownii. Cos nie wierza swoim urzedom. Slychac ze Australia ma pretencje do Japonczykow ze upiekszaja sytuacje.
              Wszystko zalezy czy zatrzymaja czy nie. A duzo czasu nie maja, zegar tyka a pancerz reaktora sie robi coraz bardziej kruchy. Temperatura i to promieniowanie go niszczy.

Pozdrowienia

• caesar_pl Re: Bzdury wypisują i flksdojczow strasza. 13.03.11, 22:37
              20% Niemcow to Ausslendry.Oni juz prawie wystarcza by cos przeglosowac.Niemieccy Zieloni i Komunisci sciagaja ich do Niemiec w ilosciach maksymalnych.Teraz Zieloni i SPD sieja strach w Niemczech.Najpierw zacofali szkolnictwo teraz maja glupkow i licza na wygrana..wszyscy licza ..ha,ha,ha..bo wszyscy winni...
              • br0fl0vski Re: Bzdury wypisują i flksdojczow strasza. 13.03.11, 22:38
                jak sam widzisz nic nie dzieje sie przypadkowo , wszystko idzie wedlug skryptu. prawdziwy teatr w realu
                • caesar_pl Re: Bzdury wypisują i flksdojczow strasza. 13.03.11, 22:52
                  zapewnieniom Merkel ze Niemcom taka katastrofa nie grozi,gdyz Niemcy nie sa na zejsciu sie plyt ziemskich malo kto wierzy gdyz Zieloni i Czerwoni mowia cos innego...(co mowia to nikt do tego nie wnika..wazne ze mowia co innego ...)
        • mara571 jest jedna zasadnicza roznica 13.03.11, 20:17
          pomiedzy reaktorami w Czernobylu i Fukushima.
          W Czernobylu do spowalniania neutronow uzywano pretow grafitowych.
          Po wybuchu czasteczki grafitu zostaly wyrzucone wysoko w atmosfere i to wlascie on byly odpowiedzialne na tak duzy zasieg skazenia radioaktywnego w Europie.
          • br0fl0vski Re: jest jedna zasadnicza roznica 13.03.11, 20:20
            radze troch poczakac i poczytac wtedy pozulkle gazety
            www.youtube.com/watch?v=iMBtsKHDBjY
          • jorl Re: jest jedna zasadnicza roznica 13.03.11, 20:50
            mara571 napisała:

> pomiedzy reaktorami w Czernobylu i Fukushima.
            > W Czernobylu do spowalniania neutronow uzywano pretow grafitowych.
            > Po wybuchu czasteczki grafitu zostaly wyrzucone wysoko w atmosfere i to wlascie
            > on byly odpowiedzialne na tak duzy zasieg skazenia radioaktywnego w Europie.

No to jak byl duzy zasieg skazenia to znaczy ze na km^2 bylo go mniej. Jak w Japonii zasieg bedzie mniejszy to znaczy ze beda mieli skazony teren mniejszy ale za to wiecej na km^2. Pytanie ile tych prpmieniotworczych pierwistkow sie wydostanie z reaktora a w nim jest go naprawde ogromna ilosc.

A tak dokladniej mara to sa dwie sprawy w reaktorach. Najpierw spowalnianie neutronow szybkich aby byly bardziej skuteczne (lepiej trafialy atomy uranu) i do tego uzywany byl w Czernobylu grafit i on "zwiekszal" reakcje lacuchowa a inna sprawa sa prety pochlaniacze neutronow aby reaktory wylaczyc. I one sa z np. boru itd. Grafit i bor sa przeciwienstwem.
            W Japonii chodzi o to czy wygasza reakcje lansuchowa a jakos im to nie idzie narazie albo pancerz bedzie zniszcczony i bedzie Super GAU. Wyscig z czasem.
            Ciekawi mnie dlaczego nie moga tymi pretami z boru wjechac w uran. Co sie tam u nich stalo ze to nie dziala? A powinno. Pompuja wode z morza z dodatkiem boru ale ona sie zmienia w pare i do tego rozklada sie na wodor ktory im tam juz wybuchl w jednym reaktorze a nastepny jest tego blisko.
            Zobaczymy ale cos wyglada mi ze Japonczycy upiekszaja sprawe.

Pozdrowienia
            • you-know-who Re: jest jedna zasadnicza roznica 14.03.11, 00:14
              taaa. tez sie dziwie. japonczycy pod wieloma wzgledami sa dobrze przygotowani, maja male trzesienia ziemi co tydzien, a jednak.... potrzeslo, zabraklo pradu i WYLACZYLO SIE CHLODZENIE we wszystkich reaktorach? WTF???
          • misterpee Re: Mileva Maric - genialna zona Einsteina 13.03.11, 20:56
            Mileva byla prawdziwym mozgiem odkryc Einsteina, po rozwodzie Einstein poslubil swoja kuzynke i wyjechal do USA. Od tczasu rozwodu Einstein nie napisal nic nowego. A wszystkie jego poprzednie prace byly dzielem Milevy. To jest udokumentowane.
            www.reformation.org/einstein-unmasked.html
            • misterpee Re: Mileva Maric - genialna zona Einsteina 13.03.11, 21:08
              www.youtube.com/watch?v=lRfEc_-p7F8
              www.youtube.com/watch?v=BkpWc0RB-KE
      • yurek11111 Japonia..,jak mozna cos naprawiac, jak zblizyc 13.03.11, 21:30
        ...sie do tego jest niebezpiecznie, ludzie sami sobie zgotowali ten los....

jorl napisal:
        <>"...kamikadze...."

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka