Dodaj do ulubionych

Nareszcie! Witamy wyzwolonych Libijczyków w EU!

01.05.11, 01:19
Póki najokrutniejszy bandzior globu - Kadaffi trząsł całą Libią, Libijczycy siedzieli na tyłku. Policzyli na liczydłach i paluchach wszystkich członków plemion oraz zapisali na pustynnym piasku, że dostają od reżimu za nic nie robienie prawie tyle, ile wynosi socjal w Niemczech a przy tym są u siebie, bez cudzej łachy, a i ceny niższe.
To do nich jeździli gastarbeiterzy a nie oni na zachodni zmywak, by wyprzeć z niego zdemokratyzowanych doszczętnie (acz bezbombowo, bo dobrowolnie) Polaków.

No ale nie mieli demokracji, a to boleśnie to uwierało, Zachód szczególnie. Teraz posmak demokracji już mają, niestety na razie tylko z nieba (bo despota nie zgadza się na dobrowolną ścieżkę a la E. Wsch.). Ale taki skromny początek demokratyzowania im nie wystarcza, chcą więcej i szybciej dzikusy jedne narwane takie. Więc zamiast czekać i u siebie na koniec historii (jak obiecał Fukoyama), wsiadają na łodzie i gnają na Lampeduzę. W ciągu tylko 36 godz. przybyło ich już ca 2.000.

www.spiegel.de/politik/ausland/0,1518,759958,00.html

W półtorej doby 2.000, a przecież demokratycznych bomb nie zabraknie, więc należy się spodziewać, że strumień niecierpliwych, którzy zamiast czekać na demokrację pod gradem bomb, sami do niej szybko gnają, będzie rósł jak na drożdzach. Chwalebna to niecierpliwość widać, że ludy Afryki bardzo łakną wolności. Lampeduza przyjmie wszystkich łaknących - Tunezyjczyków, Egipcjan, Libijczyków i co tam jeszcze się trafi. Europa czeka i się cieszy, że odzew na hasło demokracja jest tak duży. No i na jej działania w demokratyzowaniu Afryki.

Sam Sarkozy za swoje zasługi powinien być nagrodzony radosnym szturmem Libijczyków na Élysée.
Obserwuj wątek
    • swiblowo Re: Nareszcie! Witamy wyzwolonych Libijczyków w E 01.05.11, 01:37
      eva15 napisała:
      > Sam Sarkozy za swoje zasługi powinien być nagrodzony radosnym szturmem Libijczy
      > ków na Élysée.

- Hehehee!! Ale wredna jestes!
      Czy propozycja nagrodzenia obejmuje sluchania glosow muezinow dobiegajacych z Opery Garnier, obozowiska Beduinow na polach Elizejskich i rewolucje za odmowe wypicia Ghawy - poczwornie parzona kawa z kardamonem?
      Jesli tak...to czadowo!
      • eva15 Re: Nareszcie! Witamy wyzwolonych Libijczyków w E 01.05.11, 01:47
        Nie wiem, czy to ja jestem wredna a czy to nie raczej nasi kochani, wybrani ponoć wszak demokratycznie politycy.
        Wiadomo, że szturm szczęśliwych, pijanych demokracją Libijczyków (Tunezyjczyków i innych) nie dotknie żadnych europejskich Élysées, tylko zwyklych ludzi. Rząd zawsze sam się wyżywi (poradzi sobie) jak słusznie zauważył cyniczny Urban, rozumiejący zasady działania władzy niezależnie od systemu. .
        • swiblowo Re: Nareszcie! Witamy wyzwolonych Libijczyków w E 01.05.11, 01:56
          To straszne. Ale wiesz co? Dlaczego my /Polska/ mamy miec gorzej niz Francuzi? Dawajcie ich nad Wisle!

Ps. wczoraj woda w czajniku sie wygotowala...acha! i kupie kardamon do kawy - trzeba sie przyzwyczajac.
          • eva15 Re: Nareszcie! Witamy wyzwolonych Libijczyków w E 01.05.11, 02:07
            Ależ, nie ma obaw, wcześniej czy póćniej EU będzie przydzielać Polsce kondyngendy Afrykańczyków, wg klucza ustalonego przez komisarzy ludowych EU. Raczej wcześniej niż później.
            Przepraszam, pisałam dziś (może nie zauważyłaś) że wczoraj poszłam spać i teraz muszę. Może jutro skorzystam i wpadnę na tea for two.

>acha! i kupie kardamon do kawy - trzeba sie przyzwyczajac.

O co chodzi, nie łapię? Myślisz, że i kawy zabraknie?
            Pewno jedyne, czego nie zabraknie na świecie, to będą dolary. Każdy sobie chałupę wytapetuje, będzie tanie niż kupić farbę czy tapety.
            • swiblowo Re: Nareszcie! Witamy wyzwolonych Libijczyków w E 01.05.11, 02:17
              Z kardamonem chodzi o to, ze Arabowie z nia pija kawe - trzeba sie przyzwyczajac, zebysmy na ciemnych nie wyszli, jak juz przyjada.

>że wczoraj poszłam spać i teraz

- wszystko bylo zauwazone. w koncu co my tu na Lubiance robimy?
              Tapetowanie dolarami to na Lubiance moze byc niepatriotyczne...trzeba bedzie to przeanalizowac.
              • kaszebe12 Re: Nareszcie! Witamy wyzwolonych Libijczyków w E 01.05.11, 08:28
                Ah , Ewa i Swiblo...-wlasnie ten rodzaj realhumoru mnie sie podoba...-kontynuujcie , prosze.
              • walter622 Witaj Swiblowo 01.05.11, 16:15
                swiblowo napisała:
                > trzeba sie przyzwyczajac, zebysmy na ciemnych nie wyszli, jak juz przyjada.

Witaj, jak chcesz być "światowcem" to sam kardamon sprawy nie załatwi. Trza jeszcze obowiązkowo kupić cezve ( جذوة) i zainwestować w piaskowe palenisko. Po tym kwestie receptury - innymi słowy "gahva morra", "gahva uvasad" lub "gahva helju" i zwyczajów - pierwszy łyk "gahvy" obowiązkowo przed porannym wezwaniem.
                No i obowiązkowo gdzieś znaleźć miejsce na "pustynię" (koniecznie jakieś kilka wywrotek piasku) - nic nie smakuje tak jak poranna ( ca. o 6 rano) kawa na pustyni.

Jak się z tym uporasz to jeszcze kwestia odpowiednich ciuszków - salwar kameez,
                abaja , kurta i dżubba. Niestety w Polsce tego nie kupisz, no ale jak sądzę w ramach
                powszechnej "demokratyzacji" rychło się i to zmieni.

Pozdr.
                • swiblowo Re: Witaj Swiblowo 01.05.11, 16:38
                  Czesc!
                  Ty to moglbys sobie nika zmienic na Tony Halik. - no, nieobowiazkowo, tylko jakbys chcial.

Kupa roboty mnie czeka. Piasek to najlatwiej bedzie zalatwic - z piaskownicy sie zalatwi.
                  Przypomnialo mi sie, ze na Krakowskim Przedmiesciu rozgrywaja siatkowke plazowa - tez wariant - rano nie powinno byc tloku.
    • jk2007 libijska bomba 01.05.11, 15:55
      rg.ru/img/content/48/02/62/5468_2.gif
      www.rg.ru/2011/04/28/migranty.html
    • qwww Re: Nareszcie! Witamy wyzwolonych Libijczyków w E 01.05.11, 23:43
      uważam, że w podzięce za demokratyczne bomby, nauki Bolka-UBolka i ogólnie demokrację a la USA (de facto 2 partie, to chyba w KRL-D mają wiecej), jak najwięcej muzułmanów powinno przybywac do bratniej Italii, w końcu x X w. juz tam byli, zas Włosi powinni ich przesyłać do kochającej-inaczej Francji, w której przecież muzułmanów jest za mało... żyd Sarkozy winien zaś być przez Francuzów w podzięce mianowany cesarzem... koronacja może a la Bokassa ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka