Gość: gość IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 11.05.04, 12:58 Nie moge pojąć ,jak chrześcijanin może napaść i zabić. To tak jak dawniej inkwizycja. Wytłumaczcie mi ,bo juz sama nie wiem czy mam wierzyć w Boga czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: chris Re: Masakra w muzułmańskiej wiosce w Nigerii IP: *.if.uj.edu.pl 11.05.04, 13:05 Z tego, co wiem, to nie jest konflikt religijny, tylko ekonomiczny: osiadli chlopi walcza z koczownikami, ktorzy porywaja im zwierzeta i niszcza zasiewy. Przypadkiem osiadli to chrzescijanie, a koczownicy to muzulmanie. Nie ma to nic wspolnego z religia a tym bardziej inkwizycja. A chyba wiara w Boga nie powinna zalezec od postepowania innych ludzi, bez wzgledu na to, jaka religie wyznaja? chris Odpowiedz Link Zgłoś
apjapj Re: Masakra w muzułmańskiej wiosce w Nigerii 11.05.04, 13:16 Sprawa jest niestety bardziej zagmatwana. Od lat niestety muzulmanie napadaja i pala koscioly na polnocy [np. okolice Kano]. Rzadko natomiast zdarza sie zeby chrzescijanie [glownie protestanci] odpowiadali im tym samym. Swoja droga zabawne ze Human Rights Watch zainteresowal sie akurat tym incydentem, kiedy w Nigerii od bardzo dawna dochodzi do "ukrytego" rozlewu krwii. Jeszcze kiedy wladze sprawowaly wladze wojskowe mozna bylo powiedziec o wzglednym spokoju, chociaz obcokrajowcy i chrzescijanie starali sie nie pokazywac/ujawniac podczas okresowych zamieszek. Teraz natomiast prawo szariatu i ogolny rozpad wladzy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie-spec Re: Masakra w muzułmańskiej wiosce w Nigerii IP: *.racke.de / *.racke.de 11.05.04, 13:23 O ile wiem, tak, to konflikt ekonomiczny, ale tez etniczny/religijny/'kulturowy': muzulmanie, to Arabowie (polnoc) chrzescijanie, to Czarnoskorzy (poludnie) Albo sie myle ? O napadach Arabow/Moslemow z polnocy na Murzynow 'slychac' reg. co jakis czas juz chyba od 10 lat. Albo sie myle ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie-spec Re: Masakra w muzułmańskiej wiosce w Nigerii IP: *.racke.de / *.racke.de 11.05.04, 13:25 Sorry - ja o Sudanie, a to tu Nigeria - pardon. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: Masakra w muzułmańskiej wiosce w Nigerii IP: *.proxyconn.net 11.05.04, 14:38 Konfikt "religijny "to takie zastepcze okreslenie uzywane powszechnie na ludzka pazernosc i umilowanie wladzy. Nie ma konfliktow religijnych. Sa konflikty ekonomiczne, ktore inicjatorzy nazywaja religijnymi- bo tak im wygodnie.Przykrywka prawdziwych motywow o ktorych niepolitycznie i niewygodnie mowic albo o ktorych otwarcie mowic sie nie da! Nie ma wojen religijnych. I nie ma tu znaczenia o jakiej religii mowimy. Odpowiedz Link Zgłoś
vitmik Re: Masakra w muzułmańskiej wiosce w Nigerii 11.05.04, 13:16 A jaka jest pewność, że w tej wiosce nie było osób, które za kilka lub kilkanaście lat wysadziłyby się z pobudek religijnych w warszawie, Krakowie albo w Gdańsku? A może właśnie dzięki zniszczeniu tej wioski te miasta będą istniec? A może gdyby taka akcja została przeprowadzona parenaście lat w Arabii Saudyjskiej, Egipcie czy Maroku nie dorośliby zamachowcy z 11 wrześnie, 11 marca itp. itd. Widocznie tak musiało być, a my i tak tutaj w Polsce nie dość, że nie mamy wpływu na to co się dzieje u nas w kraju to tym bardziej w Nugerii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joe z Teksasu Brutalnosc ludzka - chrzescian, muzulmanow... IP: 5.5R* / *.ext.ti.com 11.05.04, 15:31 vitmik napisał: > A jaka jest pewność, że w tej wiosce nie było osób, które za kilka lub > kilkanaście lat wysadziłyby się z pobudek religijnych w warszawie > może właśnie dzięki zniszczeniu tej wioski te miasta będą istniec A moze gdyby ci muzulmanie wysadzili sie w 1936 roku w Berlinie czy Moskwie zabijajac Hitlera czy Stalina to nie zgineloby 60 mln ludzi w II wojnie swiatowej? Sugerowanie, ze muzulmanie to krwiozerczy i barbarzynscy ludzie jest takim samym propagowaniem nietolerancji raligijnej jak gdy jakis sheik uczy, ze diabel rzadzi Zachodem. Czy torturowanie Arabow przez "cywilowanych" amerykanskich straznikow wieziennych to dobry uczynek, a torturowanie wiezniow przez saddamowskich straznikow to zly uczynek? Obaj Hussajn i Bush starali sie jak najskuteczniej sterroryzowac wszystkich, ktorych uwazali za swoich przeciwnikow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Re: Masakra w muzułmańskiej wiosce w Nigerii IP: *.oepd.com.pl / *.oepd.com.pl 11.05.04, 13:22 Co to za określenie ? "...uzbrojona banda chrześcijańskich bojowników...". Ja nie wiem o kogo w końcu chodzi - czy zrobiła to banda czy bojownicy o wyzwolenie się spod ucisku muzułmanów ?? Oj dziennikarze dziennikarze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eof hipokryta... IP: *.argo.grey.com.pl 11.05.04, 14:11 Gość portalu: Krzysztof napisał(a): > Co to za określenie ? "...uzbrojona banda chrześcijańskich bojowników...". Ja > nie wiem o kogo w końcu chodzi - czy zrobiła to banda czy bojownicy o > wyzwolenie się spod ucisku muzułmanów ?? Oj dziennikarze dziennikarze. buahahahaha człowieku, przecież to to samo, tylko retoryka "bojownika o wolność" jest marksistowska. wszystko zależy od tego, czy agencja tass pisała o partyzantce marksistowskiej, czy też tej popieranej przez cia... Odpowiedz Link Zgłoś
kozaczek3 Współczesni misjonarze Kościoła 11.05.04, 13:25 Szerzenie słowa Bożego nie może mieć żadnych ograniczeń. Amen. Ten artykuł czytałem parę dni tenu na Imterii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bolo33 Re: Masakra w muzułmańskiej wiosce w Nigerii IP: *.premiumtechnology.pl 11.05.04, 13:33 Ja proponuję żeby w imię wszystko jedno jakiego Boga może to być np. Bóg Głupoty, Zawiści i Braku tolerancji i Zaślepienia we Własnej Wierze wymordować wszystkich tych którzy nie myśla tak jak my, proponuję zacząć od sasiadów, kolegów z pracy czy szkoły a co tam przecież Nasza Wiara jest Bardziej Słuszna niż Innych. I chciałbym żeby wszyscy a szczególnie rodziny tych których wymordujemy nazywali nas Bojownikami w imie Wiary. "Wszystkie Wiary są sobie równe ale niektóre są równiejsze od innych" Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miś Re: głupota nie zna granic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.04, 14:06 Zapewne mamy Cię podziwiać za ten bełkot? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karim Abdallah Re: głupota nie zna granic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.04, 16:53 Czy mógłbyś rozwinąć wątek "bełkot" misiu. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maruda Re: głupota nie zna granic IP: *.gdynia.mm.pl 11.05.04, 18:12 Gość portalu: Karim Abdallah napisał(a): > Czy mógłbyś rozwinąć wątek "bełkot" misiu. ****************** Chyba nie może, bo nie rozumie pojęcia sarkazm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jozef Re: Masakra w muzułmańskiej wiosce w Nigerii IP: *.ne.client2.attbi.com 11.05.04, 14:55 Cos mi sie widzi ze wszyscy sie mylimy, tu absolutnie nie chodzi jaka wiare wyznaja poszkodowani czy tez napasnicy. Murzyni Afrykanscy zyje w dalszym ciagu na tym samym etapie co Indianie Amyryki Polnocnej z czasow pierwszych osadnikow (1600-1700 n.e.)kazda wioska jest rzadzona przez szamana i kazda ma swoja ograniczona sfere polowan i uprawy roli, jak ktos z sasiedniej wioski zacznie korzystac z z roli bedacej wlasnoscia innej wioski, lub zacznie polowac na terenach kontrolowanych przez inna wioske to jest wrogiem tej wioski. W tym wypadkubedzie to obojetne czy jest to muzlmanska osada, chrzescijasnka czy, bo ja wiem - "Marsjanska". Podlega tej samej karze, karze smierci. Niestety jest to tak "ustawione" ze poszczegolne wioski wyznaja jedna religie, i jest bardzo latwo powiedziec ze muzulmanie zaatakowali chrzescijan (bo wioska muzulmanska dokonala napadu) lub na otwrot. A czyz w tym wypadku chodzi o religie??? Spojrzmy na nasza historie!! Krzyzacy byli katolikami i w imieniu szerzenia wiary podbili Prusy, prowadzili wojny z Polska i Litwa, czy chodzilo im o szerzenie wiary?? Odpowiedzcie sami na to pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rudeboy Re: Masakra w muzułmańskiej wiosce w Nigerii IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 11.05.04, 13:45 > Nie moge pojąć ,jak chrześcijanin może napaść i zabić. To tak jak dawniej > inkwizycja. Wytłumaczcie mi ,bo juz sama nie wiem czy mam wierzyć w Boga czy > nie. Wierzyć oczywiście nie. A co do chrześcijan i ich czynów - cóż, tu nie chodzi nawet o religię, tak jak nie chodziło o nią nigdy, gdy się rżnęły między sobą rózne chrześcijańskie sekty (katolicy vs. protestanci - do dziś to widać w Irladnii), czy nawet dwie różne religie (chrześcijaństwo vs islam). Zawsze chodzi o władze, wpływy, pieniądze, o upust wszelkich ludzkich fobii, nienawiści, strachu, niepewności. Do tego religia nadaje sie idealnie. Jest idealną przykrywką i narzędziem do otumanienia ciemnoty. Narzędziem do kierowania nienawiścią. Hamburgerem dla umysłu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cyk Re: Masakra w muzułmańskiej wiosce w Nigerii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.04, 14:08 rudeBoy ma rację. To kwestia wykorzystania ciemnoty "pod płaszczykiem" dyrdymał o wyższości dowolnej religii nad dowolną inną, niestety :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chris Re: Masakra w muzułmańskiej wiosce w Nigerii IP: *.if.uj.edu.pl 11.05.04, 14:17 A moze jednak nie nalezy zapominac o tym, ze Ojciec Swiety jednoznacznie potepil zbrodnie popelniane przez "katolickich" terrorystow w Irlandii (i zapewne potepi tak samo masakre w Nigerii) a niestety ani pastor Paisley nie zostal potepiony przez organizacje protestanckie, ani terrorysci islamscy i organizatorzy masakr innowiercow nie sa potepiani przez ajatollahow? Moze jednak nie wszystkie religie sa dzis identycznie wykorzystywane do szerzenia nienawisci? Moze w ogole warto pomyslec, zanim sie cos napisze? chris Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ekum To wlasnie w kosciele protestanckim IP: *.unil.ch 11.05.04, 16:11 afery wywolaly fale krytyki, przede wszystkim wsrod wiernych (i to jest najwazniejsze!). A u nas... sprawe biskupa Petza wygaszono bardzo skutecznie i nikt nie pisnal slowka. O ajatollahach nie wspominam, bo tu nie ma o czym mowic... Odpowiedz Link Zgłoś
sirus_curse Chyba dawno nie byles w meczecie 11.05.04, 16:28 bo nie wiesz o czym mowia imamowie. Wiekszosc islamskich duchownych potepia terror rownie zdecydowanie jak chrzescijanie. Gdyby rzeczywiscie caly islam stal jednym murem za terroryzmem, to blado bysmy wygladali. Blad w twoim rozumowaniu polega na wybiorczej obserwacji- nie starasz sie zrozumiec zjawiska, tylko szukasz faktow, ktore udowadniaja twoj swiatopoglad. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RyceszNiepokalaney sirus_curse - czlowieku promieniejacy tolerancja.. IP: *.dyn.optonline.net 11.05.04, 17:53 Odpowiedz Link Zgłoś
sz0rstki generalizowanie... 11.05.04, 14:57 Te, rude, a jaką religią Józiek Wisarionowicz otumanił pół świata ??? Poniał ? Jak za dawno i nie poniał, pytam dalej, jaką religią otumania kim ZONK il (:)) albo brodaty fidel ??? Nie pytam już nawet o dziadków z Pekinu... Jakaś trauma z dzieciństwa skłoniła cię do stawiania takich "tez" ? łącząc wyrazy szacunku, pozostawiam pod rozwagę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rudeboy Re: generalizowanie... IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 12.05.04, 05:49 > Te, rude, a jaką religią Józiek Wisarionowicz otumanił pół świata ??? > Poniał ? Te, misiu puszysty, czy ja powiedziałem, że religie są jedynym ślepym zaułkiem (bez)myśli ludzkiej? Są też inne ideologie otumanienia: utopie lewackie, utopie prawackie, pieniądz. Są też inne choroby: alkoholizm, narkomania, syfilis... Ja temu nie zaprzeczam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hern Re: Masakra w muzułmańskiej wiosce w Nigerii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.04, 14:19 hahah sami sie oburzacie a wystarczyło ostatnio popatrzeć na tłumy chrześcijańskich skinheadów w krakowie w czasie marszu tolerancji.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lysy Re: Masakra w muzułmańskiej wiosce w Nigerii IP: 207.181.167.* 11.05.04, 14:31 Wreszcie mahmuty dostaja dawke ich wlasnej medycyny ! Jak sie czujecie swinie teraz ?! He ??!!! Czasem zdarza sie ze wasza wczorajsza ofiara tez potrafi odwrocic sie i dowalic napastnikowi ! Dobry muzulmanin, to martwy muzulmanin !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mehow a dlaczego niby chrzescijanin mialby nie zabijac? IP: 212.219.239.* 11.05.04, 14:41 dlaczego, do jasnej cholery, jestes tak zaskoczona, jak chrzescijanin zabija, a nie jak muzulmanin zabija? bo chrzescijanie sa lepszymi ludzmi od muzulmanow, albo maja lepsze wartosci? gowno prosto z bogoojczyznianej dupy. ci ktorzy mordowali zydow w jedwabnem rowniez byli chrzescijanami, jak i franco, mussolini i wiekszosc najkrwawszych zbrodniarzych w histori zachodniej 'cywilizacji' i nie tylko. obudzcie sie, ludzie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika Re: a dlaczego niby chrzescijanin mialby nie zabi IP: 212.244.77.* 11.05.04, 14:48 I Biblia i Koran sa przeciwko mordowaniu ludzi. Nie wiem po co mieszać w to religię. To ,ze ktoś wychował się w kulturze,tradycji jakiejs religii nie wcale nie świadczy o jego przyszłym zachowaniu, czy pogladach. Oj...dziennikarze,dziennikarze... Lepiej za duzo nie czytac gazet i nie ogladać TV, bo to czasem zwykłe pranie mózgu dla laików. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mehow Re: a dlaczego niby chrzescijanin mialby nie zabi IP: 212.219.239.* 11.05.04, 15:02 twoja wypowiedz jest jedna duza spzecznoscia. mowisz, ze kultura nie ksztacli ludzi, a przedtem rowniez, ze biblia i koran nie ksztalca wierzacych. potem radzisz przeciwko ogladaniem telewizji i czytaniem gazet, bo to 'pranie mozgu'. ale czym jest ten mozg prany? chyba kultura? a pranie mozgu to znajdziesz dopiero w biblii, i rowniez w koranie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika Re: a dlaczego niby chrzescijanin mialby nie zabi IP: 212.244.77.* 11.05.04, 15:07 Kultura i tadycja to jedno , a wiara to drugie. Byłes chrzczony? Chodziłes na religię? I co,jestes wierzacy?Jestes chrześcijaninem? Nie. Wiara to związek z Bogiem i przestzreganie przykazań a nie wychowanie w kulturze. A takim jak Ty zakazałabym czytania prasy i ogladania TV w sprawach o których nie masz pojecia. W dodatku syczysz nienawiścią. Ktos Ci zrobił krzywde? Wspólczuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mehow Re: a dlaczego niby chrzescijanin mialby nie zabi IP: *.soas.ac.uk 11.05.04, 16:09 Bylem chrzczony. Chodzilem na religie. Bylem nawet ministrantem z wlasnej woli. Teraz powiedzialbym, ze jestem agnostykiem. Agnostycyzm jest chyba najbardziej racjonalna postawa, poniewaz nie ma dowodow ani na to, ze bog istnieje, ani na to, ze nie istnieje. Kazda religia w kazdym razie jest konstrukcja socjalna, stworzona przez, ale rowniez tworzaca kulture. Nikt mi nie zrobil krzywdy. Ale slepa wiara wielu innym zrobila krzywde. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaczory11 Do Miki - Koran i jego "dobroc".... IP: *.zeelandnet.nl 11.05.04, 20:54 Droga Miko. Koran nie wzywa do mordow, jak piszesz? Drobne zarty. Przeczytaj go najpierw zanim zaczniesz rozglaszac islamska propagande. A co to jest? - " A kiedy mina swiete miesiace, wtedy ZABIJAJCIE balbochwalcow, tam gdzie ich znajdziecie, chwytajcie ich, oblegajcie i przygotowujcie dla nich wszelkie zasadzki! " - Sura IX "Skrucha". Lub inny cytat z Sury VIII " Lupy" - " Ja wrzuce strach w serca niewiernych. Bijcie ich wiec po karkach! Bijcie ich po wszystkich palcacch.....zaprawde, Bog jest straszny w karaniu". Jeszcze raz Koran Sura "Lupy" - " Zwalczajcie ich (niewiernych) az nie bedzie juz buntu i religia w calosci bedzie nalezec do Boga". I jeszcze jeden cytat z tej samej Sury - "Przygotujcie przeciwko nim, ile mozecie sil i oddzialow konnicy". I kolejny cytat - "Dlatego, ze oni oddzielili sie od Boga i Jego Poslanca. A kto oddziela sie od Boga i Jego Poslanca ... zaprawde, Bog jest straszny w karaniu! To jest dla was! Zakosztujcie wiec tego! albowiem niewiernych czeka kara ognia! ". I na koniec - Sura LXXVI - "Czlowiek" - "Zaprawde, przygotowalismy dla niewiernych lancuchy, kajdany i ogien piekielny". W koranie jest rowniez droga Miki dokladna instrukcja jak nalezy niewiernym obcinac rece i nogi - Sura V - "Stol zastawiony", jak nalezy chlostac kobiety dajac im 100 batow (Sura "An Nun") i jeszcze wiele innych "humanitarnych i humanistycznych" na modle islamska ROZKAZOW. Bo musisz wiedziec Moja Doroga Naiwna, ze Koran zostal podany muzulmanom przez ich boga JAKO ROZKAZ i NAKAZ POSTEPOWANIA. Wiec zanim zaczniesz pisac o "dobrociach" Koranu zadaj sobie odrobine trudu i PRZECZYTAJ GO !!!!!! Pozdrawiam - Kaczory11 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rudeboy Re: Do Miki - Koran i jego "dobroc".... IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 12.05.04, 05:57 Takich michałków i to z Biblii tysiące wyciągniesz, to są wybrane z kontekstu cytaty... Co jak najgorzej świadczy zarówno o Koranie, jak i o Biblii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika Re: Do Miki - Koran i jego "dobroc".... IP: 212.244.77.* 12.05.04, 07:50 Dlatego ,żeby czytać Biblie i Koran trzeba przede wszytskim znac całośc tekstu,a nie wybrane fragmenty(tym najczęściej posługuja sie sekciarze i fanatycy-fundamantaliści), być wierzącym i wiedziec jak interepretować Słowo Boga. "Słowo Boże nie jest do prywatnych objaśnień" ( to z Biblii). To nie sa zwykłe ksiązki i nie daj Boże żeby wpadły w ręce takich "zanwców" jak Wy... Odpowiedz Link Zgłoś
sz0rstki nienawiśc mehow-a 11.05.04, 14:50 O co tyle nienawiści dzieciaku ? Przenieś się do Iranu, Afganistanu, Nigerii albo Sudanu, tam niechrześcijanie ukoją twój ból...przypinając ci taki szeroki i ciężki pas... Ty lepiej się już nie budź.. :)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mehow Re: nienawiśc mehow-a IP: 212.219.239.* 11.05.04, 14:59 ile znasz muzulmanow, szorstki? skad wiesz, ze mnie wymorduja? szorstki: muzulmanie, tak samo jak chrzescijanie, sie roznia. wielu z nich maja sklonnosci do zla, wielu do dobra. moja wypowiedz byla prowokacyjna odpowiedzia na ingorancka nienawisc polakow w stosunku do muzulmanow, i w ogole wszystkich 'innych.' poczytaj sobie 'orientalizm' edwarda saida, polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
sz0rstki Re: nienawiśc mehow-a 11.05.04, 15:10 Zapewniam cię, moja "nienawiść" do Muzułmanów nie dorasta do pięt, Twojej do chrześcijan... Ale skoro to była jedynie prowokacja to mogę się mylić...:) Szczerze powiedziawszy, obserwując kilka dzisiejszych wątków, skala "ignoranckiej nienawiści polaków do muzułmanów", w stosunku do strony przeciwnej (lewackie dyrdymały o imperjalistach i chrześcijanach), upewnia mnie, że ja jednak a nie ty jestem w defensywie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mehow Re: nienawiśc mehow-a IP: *.soas.ac.uk 11.05.04, 16:20 moja 'nienawisc do chrzescjian' raczej okreslilbym niechecia do szowinstycznych, albo i nawet tylko naiwnych chrzescijan, ktorzy przekonani sa, ze wszystko co dobre, to chrzescijanskie, a wszystko co zle, to nie chrzescijanskie. kosciol i religia, jak juz mowilem nikowi czy jak on tam siebie nazywa, sa tworzone przez kulture (chociaz rowniez tworza ta kulture). w chrzescijanstwie jest wiele elementow potencjalnie pozytywnuch, ale niestety krztuszone sa one przez wiare w boga, zamiast w czlowekia, i przez suprematyzm kazdej religii w stosunku do innej. w chrzescijanstwie ten szowinyzm jest dzis najbardziej oczywisty i najsilniejszy, poniewaz chrzescijanizm jest nadal w duzej mierze religia kojarzona z najsilniejszymi, najbardziej uprzewilejowanymi, srodowiskami na swiecie. terroryzm, fundamentalizm islamski, to reakcja na ponizanie, na dominacje i na eksploatacje przez 'zachod', nadal w duzej mierze chrzescijanski. Odpowiedz Link Zgłoś
sz0rstki Jednak bełkot... 11.05.04, 17:07 Prawdę mówiąc nie chce mi się z tobą gadać. Wolisz pisać te wyświechtane lewackie komunały o "dominacji zachodu i jankeskich imperialistów", niż spojrzeć trzeźwo kto kogo wysadza w powietrze i kto morduje niewinnych... Podkładanie bomb w pociągach, wysadzanie budynków z tysiącami ludzi, robienie zasadzek na dziennikarzy traktujesz jako zemstę "biednych" za dominację "świata zachodniego"... Chłopcze, posłuchaj osamy i jego popleczników i z drugiej strony przedstawicieli jakiejkolwiek religii chrześcijańskiej. Gdzie usłyszysz o zemście, mordowaniu niewiernych i ich popleczników ? Ty i tak pewnie zaraz napiszesz, że to religie chrześcijańskie namawiają do przemocy...sypniesz frazesami z manif anarchistów. Gratuluję poglądów i logiki w kojarzeniu faktów...nieszczerze... polecam ten pkt widzenia: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=12564059&a=12569264 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mehow Re: Jednak bełkot... IP: 212.219.239.* 11.05.04, 17:33 czyli kazda agresja chrzescijanska jest tylko i wylacznie w defensywie? chrzescijan nic nie moze zlego zrobic. fajnie. nic nie powiedzialym o jankeskich imperialistach, ale owszem mowilem o dominacji zachodu. nawet duren dostrzec moze ze takie zjawisko od pewnego czasu wystepuje. mozna by to nazwac 'hegemonia'. bardzo przepraszam, ale: 'kto kogo wysadza w powietrze i kto morduje niewinnych... Podkładanie bomb w pociągach, wysadzanie budynków z tysiącami ludzi, robienie zasadzek na dziennikarzy traktujesz jako zemstę "biednych" za dominację "świata zachodniego"' bin laden wymordowal 3,000 osob w nowym jorku i waszyngtonie. bush i jego przyjaciele narazie, tylko w iraku, pozabijali mniej wiecej 10,000 niewinnych cywili i jeszcze kilka tysiecy zolnierzy irackich. statystyki w afganistanie nie sa wiele nizsze. narazie nie slyszalem, zeby koalicja podkladala bomby w pociagach, bo nie maja takiej potrzeby. moga je z powietrza rozwalic bardzo duza bomba. zasadzki na dziennikarzy: usa wysadzila w powietrze siedziby al dzaziry i w afganistanie, i w iraku. do tego, narazie sie na to nie powoluje poniewaz nie ma wystarczajacych dowodow, ale do dzisiaj niewyjasnionych jest kilka okolicznosci zabojstwa antywojennych korespondentow w iraku w niejasnych okolicznosciach przez zolnierzy usa. wiele fundamentalistycznych ugrupowan chrzescijanskich w roznych czesciach swiata publicznie wzywa do mordu przede wszystkim homoseksualistow, zydow, i coraz czesciej, muzulmanow. i czy to co sie stalo w nigerii bylo czy nie bylo odwetem nie neguje faktu ze chrzescijanie wymordowali kilkaset muzulmanow. czy taki odwet w porzadku? moze jedwabne tez bylo w porzadku. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika Re: Jednak bełkot... IP: 212.244.77.* 12.05.04, 11:40 Mehow,mylisz dwie rzeczy. Co głosi dana religia/wiara/Świeta Ksiega, a co robia jej wyzawcy ,a własciwie ci, którzy za takich sie uznają lub Ci za ktorych uważa ich świat. Ty przez to że jestes ochrzcozby jetstes formalnie katolikiem ,a kim naprwde wiesz Ty sam. Widzisz te róznicę? Dlatego jeszcze raz pisze: ani chrześcijaństwo,ani islam nie sa za mordem ani terroryzmem! Ale sa tacy ,którzy interpretuja sobie religie "po swojemu" aby móc robic co im sie podoba. Chrzescijaństwo z zasady odrzuca jakąkolwiek przemoc!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: titt Chrzescijanie???? IP: *.botany.gu.se 11.05.04, 14:44 Otoz cos o czym sie czesto zapomina- to ze ktos zostal ochrzczony, a nawet chodzi do kosciola, bierze udzial w roznych ceremoniach itp. nie oznacza ze jest chrzescijaninem. Chrzescijanin to (od czego pochodzi nazwa, a zadko sie o tym pamieta) nasladowca Chrystusa. Jak morduje (kradnie, pije, bije, oszukuje, klamie,nie prowadzi moralnego zycia itp. itd.) nasladowca Chrystusa nie jest. Czyli NIE JEST (z definicji) CHRZESCIJANINEM. Moze nalezec do kosciola i do kultury ale chrzescijanin z niego taki jakby ze mnie byl Indjanin gdybym sie pomalowala w barwy wojenne i mieszkala w tipi. Chrzescijaninem trzeba sie narodzic (na nowo, z ducha). Odpowiedz Link Zgłoś
kozaczek3 Chrzescijanie???? Do titta pytanie. 11.05.04, 17:34 Czy nasz ksiądz jest chrześcijaninem?. Żyje ze swoją kuchareczką w konkubinacie. Wiernym tłumaczy że konkubinat jest grzechem. ,” oszukuje, kłamie” Usunąłem, ”nie prowadzi moralnego trybu życia” Bo uważam że konkubinaty są moralne. Oszukuje i kłamie, bo co innego mówi a coś inne czyni. Poza tym składał śluby Bogu a nie kuchareczce. Proszę odpowiedz czy on jest chrześcijaninem?. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika Re: Chrzescijanie???? Do titta pytanie. IP: 212.244.77.* 12.05.04, 11:45 Chrześcijanin to tez grzesznik. Wazne abby odrózniał grzech,swoje działania od tego co chce tak naprawde Bóg. Wiec Twój ksiądz jest pewnie chrześcijaninem (choć upadłym), no chyba,że uwważa ,że nie robi nic złego( a chyba uważa skoro głosi to co glosi). A tak a propos..skąd wiesz,ze to jest prawda? Nakryłes ich razem inflagranti? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: temida Re: Masakra w muzułmańskiej wiosce w Nigerii IP: *.zeto.opole.pl / *.zeto.opole.pl 11.05.04, 14:46 To najgorsza religia od wieków, narzucała sie swoimi masakrami na całym świecie,co na to papież. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roxi Re: Masakra w muzułmańskiej wiosce w Nigerii IP: 5.5R3D* / 198.54.202.* 11.05.04, 15:03 Zostawcie religie w spokoju, religie nie ma tu nic wspolnego z tym co tam, sie stalo i stanie w wielu miejscach na ziemi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolita Re: Masakra w muzułmańskiej wiosce w Nigerii IP: *.mclink.it 11.05.04, 15:16 A ci co gazowali ludzi w obozach koncentracyjnych to nie byli chrzescijanie?. Moze wszyscy heretycy. Ci w Iraku tez. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a psik Re: Masakra w muzułmańskiej wiosce w Nigerii IP: *.zrpa.com 11.05.04, 15:22 w Polnocnej Korei wybuch pociag, 150 osob zginelo - pol swiata sie zrzucilo na pomoc a tu ? kogo kurwa obchodzi 600 ofiar i w dodatku wyznawcow Allacha... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Astra Re: Masakra w muzu3mańskiej wiosce w Nigerii IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 11.05.04, 16:01 Konflikt w Nigerii trwa od wielu lat. Na poludniu jest 3.5 miliona uchodzcow chrzescijanskich z polnocy. Kilka dni temu muzulmlanie zaatakowali wioski chrzescijanskie i wymordowali tysiace ludzi. Policja nie podawala danych "zeby nie podsycac nienawisci." Prasa pisala o konfliktach "chrzescijan z muzulmlanami". Podejrzewam ze dzisiejsza masakra to odwet i policja podaje dokladna liczbe ofiar a prasa klarownie pisze o masakrze muzulmlan (chociaz nigdy nie pisala o masakrze chrzescijan). Niech zyje obiektywnosc!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZZ prewencja IP: *.top.net.pl 11.05.04, 16:12 Prawdopodobnie chrześcijańscy mieszkańcy Nigerii domyślili się, co szykują im muzułmanie i zaatakowali pierwsi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RyceszNiepokalaney znowu muzulmanie.... IP: *.dyn.optonline.net 11.05.04, 16:21 albo zabijaja sami, albo ich zabijaja. gdzie sie nie pojawia tam jest problem. Swoja droga, jaka jest sytuacja w Bohonikach i Kruszynianach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mamlas i dobrze.Wkońcu ktoś zabił ICH,nie tylko oni kogoś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.04, 16:44 ISLAM=TERROR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyto tacy z nich chrzescijanie... IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 11.05.04, 16:51 kochanie, z nich sa tacy sami chrzescijanie jak z naszych pierwszych wladcow , mieszka, boleslawa itp. To tylko etykieta informujaca o powiazaniu okreslonych grup, tradycji, wspolnej religii czy intgeresu. Sama nazwa z barbarzynskiego czarnucha nie robi jeszcze milosiernego chrzescijanina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alx Re: Masakra w muzułmańskiej wiosce w Nigerii IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.05.04, 16:57 Gość portalu: gość napisał(a): > Nie moge pojąć ,jak chrześcijanin może napaść i zabić. To tak jak dawniej > inkwizycja. Wytłumaczcie mi ,bo juz sama nie wiem czy mam wierzyć w Boga czy > nie. Spokojnie, nic się nie martw. Za kilka dni pójdą do spowiedzi i sprawa załatwiona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Astra Re: Masakra w muzu3mańskiej wiosce w Nigerii IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 11.05.04, 17:05 Wiekszosc protestantow nie ma spowiedzi. Chrzescijanie w Nigerii to glownie protestanci. > Spokojnie, nic się nie martw. Za kilka dni pójdą do spowiedzi i sprawa zaŠŻatwi > ona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alx Re: Masakra w muzu3mańskiej wiosce w Nigerii IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.05.04, 18:03 > Wiekszosc protestantow nie ma spowiedzi. Chrzescijanie w Nigerii to glownie > protestanci. Aha. To na szczęście nie mój problem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hubi gdzie jesteś Kofi Annan??? gdzie jest ONZ !!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.04, 17:20 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RyceszNiepokalaney Hubi, dzieciaku... IP: *.dyn.optonline.net 11.05.04, 17:42 czego sie tak bulwersujesz i ekscytujesz? Kofi to nic nie znaczaczy figurant, ktorego akcje maja w sumie zerowy wplyw na losy swiata. onz zas, to - jak slusznie to ktos zauwazyl - Organizacja Niewiele Znaczaca. Pograzona w dlugach, bedaca forum, na ktorym niewiele znaczacym panstewkom pozwala sie odgrywac (w sumie tylko slownie) na rzekomych winowajcach ich niedoli. moze zamiast kofiego sprawa powinien zainteresowac sie karol i kierownik meczetu w mecce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arka Uzbrojona banda GW zaatakowala Kosciol IP: *.dip.t-dialin.net 11.05.04, 17:56 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alx Re: Uzbrojona banda GW zaatakowala Kosciol IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.05.04, 18:02 Oczywiście w jaki sposób to zrobiła już się nie dowiemy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gerad PAZERNE KORZENIE IP: *.safepages.com / *.sea.safepages.com 11.05.04, 18:13 Odmienność religii obok pazernośći stanowią najmocniejsze ogniska zapalne konfliktu. Nauka i postęp cywilizacji wykazują niemoc wobec tego konglomeratu. Historia wykazała niemoc edukacji tam gdzie religia nie jest religią, jak w Islamie lub Hebraiżmie, a jest organizacją sięgającą po narzędzia władzy, lub też władzy i pasożytnictwa- jak to jest w przypadku Hebraizmu. Konflikt jest już zawarty w ich statutach, zwykle zawarty w Talmudzie lub Koranie. Co jakiś czas z wybuchowym efektem odbierane są niespodziwane wyniki obrony Katolików. Ci zrównoważeni obrońcy wiary i etyki, swoją łagodną postawą usypiają pazernych innowierców i rozwijają rządze łatwych zdobyczy. Niestety Katolicy też potrafią, a szkoda że tylko na zbyt krótki czas, zahamować zbrodniczy proces. Tak było z likwidacją bandy Zelotów pod Scianą Płaczu, akcją Inkwizycji. Akcja "Adolf", jak to słusznie zauważa prof. Werner (USA), Ze Hitler podjął swiją decyzję w wyniku totalnego zagrożenią koszeryzacji Niemiec. On się obronił przed procesem obecnie istniejącym w Polsce. Jednak narody o najwyższej cywilizacji i o najwiękrzej etycznej kulturze, aczkolwiek w niewiedzy, dopusciły do obecności szkodliwego plugastwa, to jednak zdecydowanie opierają się zapędom koszEryzacji. Największy postęp w trosce jakość etyki wykazuje Japonia. Ta już wcześniej rozpracowała "kulturę Hebrai" i absolutnie jest zabezpieczona od ich chamstwa. Oprócz Polski dobrze sobie radzi Europa i pozostały zcywilizowany świat. Jeżeli gdzieś wylatują w powietrze synagogi, skupiska twórców parti, lub groby z niechlubną gwiazdą, to świat odbiera to jako objaw obrony przed plugastwem. Swiat też stara się poprawiać poziom świadomości ich pokoleń. Uczy geografii i położenia semickich krajów. Mimo tych wysiłków ograniczeni talmudyści nie potrafią zdefiniować antyżydowizmu. Historia, etyka, rozsądek już leży poza ich zasięgięm rozumowania. Nie można też uzyskać zadowalającej odpowiedzi na pytanie: Co jest lepiej zmienić, historię, czy pogląd na nią? CZy trzeba wyniszczyć wszystkie narody Semickie, by poprawnie eksploatować hebropojęcie "Atysemityzm? Warto zauważyć, że oszałamiany amerykaski naród propagandą o antysemityżmie doszczega plugastwo. Na ostatnim posiedzeniu Senackiej Komisji użyto okreslenia "Skargi żydów", a nie jakiegoś plugawego błednego określenia (antysemityzm). Taludyści ustawicznie nie mogą pojąć, kto pwinien być poddany obserwacjom-leczeniom psychiatrycznym . Dla pokazania dramatu, koszerni psychologowie też nie mają oriętacji o prawidłowym wskazaniu chorego delikwenta. W śród najbardziej niebezpiecznych nie widzą swoich. Nie o to toczy się procesy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pix Re: Masakra w muzułmańskiej wiosce w Nigerii IP: *.safepages.com / *.sea.safepages.com 11.05.04, 18:20 Gość! Jeszcze nie jesteś gotowy do pojmowania pojęć. Nad tym często pracowały całe pokolenia. Niestety Twoi przodkowie musieli do nich nie należeć. Widocznie pod Wzgórzem Golan, lub na czeczeńskiej ziemi ,musieli być zajęci jakąś koszerną wizją. Pojmowanie nie jest twoją domeną i daj sobie spokoj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryga AUTOR-ŚCIERWO a KRONIKA KOSZERNA IP: *.safepages.com / *.sea.safepages.com 11.05.04, 18:53 AUTOR juz z założenia doszedł do koszernego wniosku. ty koszerny gnoju. Nie do ciebie należy wyciąganie wniosków. Już z góry potępiasz Katolików. Nawet nie znasz okoliczności. A może to było tak jak z tymi waszymi wsciekłymi bandytami mordującymi Katolików, a koszernymi bohaterami-Zelotami, na których wyrok wykonano pod ścianą "Ajwaj". A może to ma związek z ŻYDOWKIM OBOZEM ZAGŁADY W JAWORZNIE, GDZIE MORDOWANO KATOLIKOW? NAPISZ PLUGAWCZE SWOJE NAZWISKO. A może już je zmieniasz, jak to robi zwykle wasze plugastwo. Zmiana miejsca, nazwiska, wlasności, stanowiska, partii, metody, chwilowo wiary, lub maski, plugawienie i osrywanie, jest waszym koszernym obowiązkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rybinka Re: Wku_r...ia mnie tylko jedno, a mianowicie to, IP: *.aster.pl / 212.76.33.* 11.05.04, 20:03 Wku_r...ia mnie tylko jedno, a mianowicie to, że kiedy to muzułmanie palą, gwałcą, mordują i wyrzynają + biorą niewolników, to jakoś żadna organizacja ani nie protestuje, ani do niczego nie wzywa.... Dlatego ten akurat raport olewam, bo jest to kolejny przykład prześladowania chrześcijan, tym razem politycznego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piast kto mieczem wojuje ten od miecza ginie IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 11.05.04, 21:39 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Astra Re: kto mieczem wojuje ten od miecza ginie IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 12.05.04, 01:53 3 miesiace temu muzulmanie zamordowali conajmniej setke chrzescijan. Chrzescijanie wrocili zeby sie rozprawic z mordercami. Dzisiaj zarzneli conajmniej 10 chrzescijan i spalili 2 koscioly. CDN. in.news.yahoo.com/040511/137/2d167.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Astra Re: kto mieczem wojuje ten od miecza ginie IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 13.05.04, 17:39 Dzisiaj juz 600 ludzi i 12 kosciolow (ani jednego meczetu i ani jednego slowa od czerwonego krzyza i amnesty international). Dopiero co jednak protestowali nt. ofiar wsrod muzulmlan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Astra Tutaj swieze szczegoly IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 13.05.04, 17:41 story.news.yahoo.com/news?tmpl=story&cid=574&ncid=574&e=4&u=/nm/20040513/wl_nm/religion_nigeria_dc_2 Odpowiedz Link Zgłoś