Dodaj do ulubionych

Ironia losu: Voice of Russia w Ameryce

10.06.11, 22:15
Voice of Russia wprowadza nowe perspektywy do amerykanskich mediow. Kiedys Rosjanie sluchali tajnie Glosu Ameryki aby wydobyc choc troche informacji z "Zachodu" ktore uwazali za prawdziwe. Teraz Glos Rosji (Voice of Russia) zawital w USA i Amerykanie moga sluchac innych wiadomosci. Wiadomosci ktore nie byly wytworzone przez korporacyjne media.

rt.com/news/voice-russia-us-media/
Obserwuj wątek
    • ceide.fields Re: Ironia losu: Voice of Russia w Ameryce 10.06.11, 22:18
      wytworzone przez rosyjskie media?

"niezależne"?
    • malkontent6 Re: Ironia losu: Voice of Russia w Ameryce 10.06.11, 22:26
      Życzę im powodzenia, ale jesli będą dobierać tematy widomości tak jak RT, to sukcesu nie osiągną.
      • igor_uk Re: Ironia losu: Voice of Russia w Ameryce 10.06.11, 23:14
        kto o czym,a malkontent ,jak zawszse,o RT!(he,he).I bedziesz twierdzic,ze nie masz nic przeciwko RT?
        malkontent,nie wim jak w Ameryce,ale w UK RT jest dosc waznym zrodlem informacji i to wsrod ,ja by powiedzialem ,sredniej klasy. Niewatpliwa zaleta RT jest to,ze zatrudniaja miejscowych,jako prowadzacych i dzienikarze.
        malkontent,nu powiedz prawde-zazdroscisz Rosji RT? Polska nic podobnego nie stworzyla-a szkoda. Polish Today-moze by odniosl sukces.
        • jk2007 BBC jest lepsza 10.06.11, 23:16
          • igor_uk Najlepsze,to jest "Radio Maryja"! 10.06.11, 23:28
            Polecam kazdemu.
        • zlotamajka Re: Ironia losu: Voice of Russia w Ameryce 10.06.11, 23:18
          Igor, teraz malkontencik bedzie mogl rozszerzyc swoja "wojenke medialna" na Voice of Russia. Ciekawe jak mu to poszerzy horyzonty.
          • igor_uk Re: Ironia losu: Voice of Russia w Ameryce 10.06.11, 23:26
            majka,a niech walczy! malkontent to robi w sposob dosc sympatyczny- nie nachalnie,ciagle udajac glupiego,prowokujac do dyskusji.
            Jak teraz walczyc bedzie na dwa fronty,to forum na tym tylko zyska.
            p.s. zaczynam miec watpliwosci co do znajomosci jezyka angielskiego u malkontenta ze sluchu.Ale to moze rowniez tylko jego gra.
            • malkontent6 Re: Ironia losu: Voice of Russia w Ameryce 10.06.11, 23:43
              igor_uk napisał:

> zaczynam miec watpliwosci co do znajomosci jezyka angielskiego u malkontenta

Moje braki językowe odkrył już wcześniej Twój kolega księgowy. :)
            • zlotamajka Re: Ironia losu: Voice of Russia w Ameryce 10.06.11, 23:50
              > p.s. zaczynam miec watpliwosci co do znajomosci jezyka angielskiego u malkonte
              > nta ze sluchu.Ale to moze rowniez tylko jego gra.
              Na ile zna to trudno powiedziec bo on ciagle gra glupka i manipuluje.
          • malkontent6 Re: Ironia losu: Voice of Russia w Ameryce 10.06.11, 23:51
            zlotamajka napisała:

> Igor, teraz malkontencik bedzie mogl rozszerzyc swoja "wojenke medialna" na Voice of Russia.

Obiecuję, że nie będę zagłuszał Voice of Russia tak jak to robili komuniści z Voice of America.
        • malkontent6 Re: Ironia losu: Voice of Russia w Ameryce 10.06.11, 23:42
          Nie mam ni przeciw RT mimo, że ich wiadomości przypominają artykuły z Komsomolskiej Pravdy, którą musiałem czytać w młodośi w ramach nauki języka rosyjskiego.
    • malkontent6 Dlaczego ironia losu? 10.06.11, 22:27
      Co w tym ironicznego?
      • eva15 Dlaczego ironia losu? To proste. 10.06.11, 23:50
        malkontent6 napisał:

> Co w tym ironicznego?

To, że role się odwróciły. Niegdyś żeby dowiedzieć się czegoś więcej poza cenzurą słuchano w E. Wsch. Głosu Ameryki, dziś z tych samych powodów Zachód zaczyna słuchać, czytać Rosję (RT, RIA, etc.).
        I to nie są żarty. Nie wiem, ile czasu potrzebują Amis, pewno więcej, ale w Niemczech coraz częściej natykam się na to, że forumowicze pisząc w poważnych gazetach podają i ZALECAJA innym forumowiczom źródła rosyjskie po niemiecku (rzucają linkami do konkretnych artykułów). Niektórzy piszą przy tym, że sami nie przypuszczali, iż dożyją czasów, w których przyjdzie niecenzurowane infos czerpać od Rosjan. Szczególnie zszokowani są tym byli NRDowcy, zwlaszcza oni podkreślają, że to ostatnie, czego mogliby się niegdyś spodziewać, ale dzisaj tak jest.
        Nie przypuszczałam, że tak szybko ludzie Zachodu się połapią. Na razie są to głównie mniej lub bardziej elity intelektualne, ale jak na początek to wcale nie mało.
        • jk2007 Bild ist gut! 10.06.11, 23:59
          gdyz bylem studentem lubilem czytac, najbardziej ostatnio strone
          • eva15 Re: Bild ist gut! 11.06.11, 00:09
            Coś ci się pomyliło i z tym rzekomym byciem swego czasu studentem i z tym rzekomym czytaniem Bilda. Goła baba siedzi w Bildzie zawsze na 1. stronie.
            • jk2007 Re: Bild ist gut! 11.06.11, 00:26
              eva15 napisała:
              > Goła baba siedzi w Bildzie zawsze na 1. stronie.

lubilem czytac Sport
              • eva15 Re: Bild ist gut! 11.06.11, 00:36
                Może, ale na pewno nie w Bildzie. W Bildzie sport nigdy nie jest na ostatniej stronie. Bild ma jasno i trwale ustalone ramy, na ostatniej stronie są zawsze aktualne ploteczki z życia medialnych i politycznych elit. Jak zwykle nie masz pojęcia, o czym piszesz, gdzieś coś zasłyszałeś i chcesz się pochwalić.
                • jk2007 Re: Bild ist gut! 11.06.11, 00:40
                  mozliwe, ze sie zmienilo. Dawno juz Bild nie przegladam
                  • eva15 Re: Bild ist gut! 11.06.11, 00:48
                    jk2007 napisał:

> mozliwe, ze sie zmienilo. Dawno juz Bild nie przegladam

NIC się nie zmieniło, Bild jest niezmienny jak amen w pacierzu, to taka skała, opoka populizmu, nawet ślepy wie, gdzie czego, na których stronach szukać. Gdybyś miał z nim styczność, musiałbyś o tym wiedzieć.
                    • jk2007 Re: Bild ist gut! 11.06.11, 00:51
                      no dobrze, Evo, lubisz 1 str, ja zas Sport
                      • eva15 Re: Bild ist gut! 11.06.11, 00:55
                        Jak ustaliłeś, że lubię 1. stronę, pisałam coś o tym?
                        Ty natomiast pisałeś, że lubiąc sport czytywałeś ostatnią stronę Bild a, na której sportu nie ma.
                        • jk2007 Re: Bild ist gut! 11.06.11, 01:02
                          eva15 napisała:
                          > Jak ustaliłeś, że lubię 1. stronę, pisałam coś o tym? Ty natomiast pisałeś, że lubiąc sport czytywałeś ostatnią stronę Bild a, na której sportu nie ma.

domyslam sie, ze napisalas "Goła baba siedzi w Bildzie zawsze na 1. stronie" nie swiadomie :)
                          • eva15 Re: Bild ist gut! 11.06.11, 01:06
                            Naturalnie, że świadomie. Bild leży w każdym sklepie, na każdej stacji benzynowej i oczywiście zawsze leży na 1. stronie. Slepy by nie widział, ale co to ma wspólnego z moimi upodobaniami?
                            • jk2007 Re: Bild ist gut! 11.06.11, 01:29
                              eva15 napisała:

> ale co to ma wspólnego z moimi upodobaniami?

o "golej babie" napisalas wlasnie Ty
                • igor_uk Re: Bild ist gut! 11.06.11, 00:42
                  ewa,brawo,alez dowalila duriku.Ale on nawet na to nie zasluguje.
                  • eva15 Re: Bild ist gut! 11.06.11, 00:52
                    To prawda, że nie zasługuje. Ale jakoś zebrało mi się na drażnienie psa Pawłowa.
                    Swoją drogą jest biedny, GW usunęła mu wątek o Evie i Leninie. Tyle kretynizmu nawet GW nie wytrzymuje.
        • johnny-kalesony Re: Dlaczego ironia losu? To proste. 11.06.11, 00:18
          To prawda - w Rosji już nie ma cenzury. Są za to "nieznani sprawcy", którzy przekonują dziennikarzy ...

Pozdrawiam
          Keep Rockin'
        • malkontent6 Poza cenzurą? 11.06.11, 15:34
          eva15 napisała:

> To, że role się odwróciły. Niegdyś żeby dowiedzieć się czegoś więcej po
          > za cenzurą słuchano w E. Wsch. Głosu Ameryki, dziś z tych samych powodów Zachód
          > zaczyna słuchać, czytać Rosję (RT, RIA, etc.).

Ewciu, chyba nie rozumiesz słowa cenzura. RT funkcjonuje w USA legalnie więc jest częścią tutejszych "ocenzurowanych" mediów.

Nie znalazłem u nich jeszcze czegoś czego nie można przeczytyać czy usłyszeć w mediach burżuazyjch. Jeśli chodzi prezentowanie USA, to RT nie różni się od Pravdy: bieda, bezrobocie, brak perspektys, apatia społeczna. Gdybym w USA nie mieszkał to naprawdę współczuł bym Amerykanom ich losu.

> I to nie są żarty. Nie wiem, ile czasu potrzebują Amis, pewno więcej, ale w Nie
          > mczech coraz częściej natykam się na to, że forumowicze pisząc w poważnych gaz
          > etach podają i ZALECAJA innym forumowiczom źródła rosyjskie po niemiecku (rzuca
          > ją linkami do konkretnych artykułów). Niektórzy piszą przy tym, że sami nie prz
          > ypuszczali, iż dożyją czasów, w których przyjdzie niecenzurowane infos czerpać
          > od Rosjan. Szczególnie zszokowani są tym byli NRDowcy, zwlaszcza oni podkreśla
          > ją, że to ostatnie, czego mogliby się niegdyś spodziewać, ale dzisaj tak jest.
          > Nie przypuszczałam, że tak szybko ludzie Zachodu się połapią. Na razie są to g
          > łównie mniej lub bardziej elity intelektualne, ale jak na początek to wcale nie
          > mało.
          • igor_uk Re: Poza cenzurą? 11.06.11, 16:10
            malkontent,jestes naprawda nie kumaty w temacie,ktory podjales.RT jest stacja rosyjska,nadajca w jezyku angielskim na caly swiat poprzez satelity.Siedzibe ma w Moskwie,a co za tym idzie, nie podlega prawu amerykanskiemu.Oczewiscie ma swoi punkty w USA,ale tak samo CNN,czy BBC,mo swoi punkty w Moskwie. To odpowiedz na twoja pierwsza uwage.

napisales:
            "Jeśli chodzi prezentowanie USA, to RT nie różni się od Pravdy: bieda, bezrobocie, brak perspektys, apatia społeczna."
            A to podtwierdza moi przypuszczenia,ze RT nie ogladsz,a tylko raz na kiedys wejdzisz na strone internetowa i tam cos wyszukasz ,co bardzo odpowiada tobie.
            malkontent,ja RT ogladam regularnie i mnie takich kitow nie wcisniesz.
            • malkontent6 Re: Poza cenzurą? 11.06.11, 18:06
              Igor, gdyby RT funkcjonowała w USA poza cenzurą (tak jak uważa Ewcia) to nie miałbym do niej dostępu na mojej sieci kablowej Comcast. A mam dostęp taki sam jak do BBS, Deutche Welle, Al-Jazeera itp.

Wolna Europa i Voice of America też nie podlegały prawu polskiemu ale władze PRL zagłuszały je jak mogły. Dlatego można je było nazywać mediami poza cenzurą.
              • igor_uk Re: Poza cenzurą? 11.06.11, 18:14
                malkontent,moja odpowiedz byla na te twoi slowa:

"Ewciu, chyba nie rozumiesz słowa cenzura. RT funkcjonuje w USA legalnie więc jest częścią tutejszych "ocenzurowanych" mediów."

Aha,twoi slowa przecza niszowosci RT w USA.Jak sa w ofercie sieci kablowych,to znaczy ze sporo ludzi interesuje ta stacja.
                • malkontent6 Re: Poza cenzurą? 11.06.11, 19:48
                  igor_uk napisał:

> Aha,twoi slowa przecza niszowosci RT w USA.

To nie ja pisałem, że RT są niszowe w USA. Ktoś inny tak uważa. Zgadnij kto? :)
    • felusiak1 wyrzucanie petrorubli w bloto 10.06.11, 22:29
      w ameryce sa dwie grupy sluchaczy radia:
      1. muzyka
      2. talk radio
      wiadomosci nikt nie slucha.
      • mara571 Rosjanie lubia wydawac pieniadze 10.06.11, 22:56
        nie wiem jak w USA, ale w Europie wszyscy o tym wiedza.
        Jest taka droga ulica w Düsseldorfie zwana w skrocie KÖ. W kazdym sklepie jest zatrudniona ekspedientka, ktora mowi po rosyjsku...
        • malkontent6 Re: Rosjanie lubia wydawac pieniadze 10.06.11, 22:59
          mara571 napisała:

> Jest taka droga ulica w Düsseldorfie zwana w skrocie KÖ.

Wiem, wiem, spacerowałem tą ulicą przed laty jako ubogi student na saksach. :)
          • mara571 spacerowanie jest nieszkodliwe 10.06.11, 23:02
            natomiast portfelowi szkodza zakupy, powiedzialabym nawet bardzo.
            • igor_uk Re: spacerowanie jest nieszkodliwe 10.06.11, 23:16
              Ale nic tak nie poprawia humor mojej zonie,jak chodzenie na zakupy.Ale cale szczescie-nigdy nie ma gotowki,dla tego jej portfelu nic sie nie staje-gorzej ze stanem konta.
              Ale czego oczy nie widza,tego sercu nie zal.
              • mara571 Igor, wlasciwie uzywajac slowa staroswieckiego slo 11.06.11, 14:34
                wa portfel mialam na mysli gotowke, karte debetowa i kredytowa.
                Osobiscie staram sie uzywac tylko gotowki i udalo mi sie przekonac i meza i dzieci, ze gwaratuje to oszczednosc i ukrywa przed wscibskim bankiem wglad w strukture wydatkow.
                Corka zawsze ze mna walczyla, ale potem przeszla terapie szokowa i sie skonczylo.
                • igor_uk Re: Igor, wlasciwie uzywajac slowa staroswieckieg 11.06.11, 15:29
                  mara,przeciez mnie wlasnie o to i chodzilo.Wlasnie dla tego dodalem-czgo oczy nie widza,sercu nie zal.
                  Chociaz sam nigdy nie uzywam gotowki.Mnie po prostu len chodzic do bankomatu.
          • eva15 Jak Putin milionerów rozmnożył 11.06.11, 00:05
            W tamtych czasach, gdy tam spacerowałeś tego nie było. Ale dziś na tej ulicy w Dü handlowców i w ogóle ludzi interesu obowiązuje rosyjski, jeśli chcą zarobić. Podobnie w Baden-Baden, Berlinie, we Francji, Włoszech, Turcji, w Austrii, Szwajcarii i wielu innych krajach. We Włoszech doszło już do tego, że miasta i gminy w ramach wspierania biznezu oferują miejscowym firmom małym i średnim kursy j. rosyjskiego. I każdy szanujący sią hotelarz, właściciel pensjonatu, restauracji, biura nieruchomości, jubliler, etc. wysyła tam swoich pracowników. Pisał o tym obszernie przedostatni "Przegląd".
            W tych wszystkich krajach napisy po angielsku i niemiecku wypierane są coraz bardziej przez napisy po rosyjsku. Szczególnie silnie widać to w Turcji - na każdym prawie hotelu i sklepie w miejscowościach wypoczynkowych.

Ale skoro tyle krajów żyje równocześnie z rosyjskich turystów, którzy nie jeżdzą na zmywak, lecz wydawać kasę, to ilu zamożnych wyprodukowała Rosja? Herr 7 się martwi, że Rosja ma za dużo miliarderów, bo już kilkuset. Ale przecież to nie kilkuset miliarderów robią ten TŁUM na Zachodzie. Ta masa rosyjskich turystów to po prostu nowa, zamożna klasa średnia.
            • jk2007 Re: Jak Putin milionerów rozmnożył 11.06.11, 00:11
              eva15 napisała:
              > Ta masa rosyjskich turystów to po prostu nowa, zamożna klasa średnia.

watpie, ze to zamożna klasa średnia. W Rosji do niej zalicza sie zaledwie 7%
              www.ng.ru/economics/2008-04-25/5_middleclass.html
              • eva15 Re: Jak Putin milionerów rozmnożył 11.06.11, 00:15
                No to tych kilkuset miliarderów dwoi się i troi, by być w Europie Zach. jednocześnie, naraz w kilku tysiącach atrakcyjnych turystycznie miejsc. Mają talent chłopaki.
              • jk2007 Re: Jak Putin milionerów rozmnożył 11.06.11, 00:37
                eva15 napisała:
                > Ta masa rosyjskich turystów to po prostu nowa, zamożna klasa średnia.

«В Рoccии cредний клacc, кaк и деcять лет нaзaд, – cлyживый, кoррyпциoнный и нефтянoй», – cчитaют yченые.
                www.ng.ru/economics/2008-04-25/5_middleclass.html
                • eva15 Re: Jak Putin milionerów rozmnożył 11.06.11, 00:40
                  Miętlisz swój bewłkot. Widać w Rosji są miliony skorumpowanych nafciarzy, trzeba się z tym powoli pogodzić.
                  • jk2007 Re: Jak Putin milionerów rozmnożył 11.06.11, 00:42
                    podaje realia, trudno, ze sa sprzeczne z twoja bajeczna wyobraznia
                    • eva15 Re: Jak Putin milionerów rozmnożył 11.06.11, 01:00
                      Setki tys. Rosjan wydających kasę na Zachodzei nie mają NIC wspólnego z moją wyobraźnią, poczciwcze.
                      • jk2007 Re: Jak Putin milionerów rozmnożył 11.06.11, 01:05
                        eva15 napisała:
                        > Setki tys. Rosjan wydających kasę na Zachodzei nie mają NIC wspólnego z moją wyobraźnią, poczciwcze.

to moze podasz jakies zrodlo? link
                        • eva15 Re: Jak Putin milionerów rozmnożył 11.06.11, 01:24
                          jk2007 napisał:
                          > to moze podasz jakies zrodlo? link

Zyczysz linka do wszystkich miejscowości turystycznych, czy tylko do niektórych, łaskawco?
                          Przeczytaj sobie przedostani "Przegląd" o tym, jak masowo Włosi uczą się rosyjskiego. "Przegląd" to polska gazeta, nie propaganda rosyjska.
                          • jk2007 Re: Jak Putin milionerów rozmnożył 11.06.11, 01:27
                            eva15 napisała:
                            > Zyczysz linka do wszystkich miejscowości turystycznych, czy tylko do niektórych, łaskawco?

tylko gzdie mowa o setkach tysiecy
                            • eva15 Re: Jak Putin milionerów rozmnożył 11.06.11, 01:30
                              W jednej miescowości, czy we wszystkich naraz?
                              • jk2007 Re: Jak Putin milionerów rozmnożył 11.06.11, 01:31
                                Evo, znowu krecisz?
                      • igor_uk Re: Jak Putin milionerów rozmnożył 11.06.11, 01:11
                        Ewa,ten durik,to typowy nieudacznik,na 100% nigdy nie byl nigdzie dalej,niz w Polsce.W jego mniemaniu,wyppczynek ,naprzyklad,we Wloszaach ,moze sobie pozwolic tylko ten Rosjanin,ktory ukradl miliony.On nie ma zielonego pojecia o tym,kto z Rosji wypoczywa,a przy okazji robi zakupy,na Zachodzie. Dla niego to tylko zlodzieje.Daj mu spokoj,on i tak nic nie zrozumie,przeciez w NG pisalo sie cos innego.
                        • eva15 Re: Jak Putin milionerów rozmnożył 11.06.11, 01:27
                          Wiem, że szkoda czasu, kończę więc drażnienie tego psa Pawłowa, czytającego sport w Bildzie na ostatniej stronie, czyli tam, gdze sportu nie ma. Późno się zrobiło, znikam. Dobranoc Igor.
                          • igor_uk Re: Jak Putin milionerów rozmnożył 11.06.11, 01:28
                            Miłych snów.
            • zlotamajka Re: Jak Putin milionerów rozmnożył 11.06.11, 00:14
              Herr 7 s
              > ię martwi, że Rosja ma za dużo miliarderów, bo już kilkuset.

No wlasnie. Teraz wie gdzie ich scigac. Ciekawe ze "Zachodnich" oligarchow nie chce scigac. Skupil sie wylacznie na rosyjskich.
              • jk2007 Re: Jak Putin milionerów rozmnożył 11.06.11, 00:19
                zlotamajka napisała:
                > Skupil sie wylacznie na rosyjskich.

czemu kobiety tak fascynuja sie nouveauriche?
                • zlotamajka Re: Jak Putin milionerów rozmnożył 11.06.11, 00:21
                  A z ktorej mojej wypowiedzi to wywnioskowales?
                  • jk2007 Re: Jak Putin milionerów rozmnożył 11.06.11, 00:23
                    pytanie nie osobiste, raczej rytoryczne
                • igor_uk Re: Jak Putin milionerów rozmnożył 11.06.11, 00:49
                  durik napisal:
                  "czemu kobiety tak fascynuja sie nouveauriche? "
                  Po pierwszych-jak juz chcesz popisac sie znajomoscia madrych slow,nouveau riche pisze sie osobno.
                  A po drugie,odkad to herr7 jest kobieta?

Boze,czy nie moze Pan Bog dac temu duriku troche rozumu?
                  • jk2007 Re: Jak Putin milionerów rozmnożył 11.06.11, 00:55
                    igor_uk napisał:
                    > A po drugie,odkad to herr7 jest kobieta?

kobieta jestes ty, bo tak histerycznie reagujesz, zas herr7 tylko slusznie krytykuje
                    • igor_uk Re: Jak Putin milionerów rozmnożył 11.06.11, 01:03
                      Nu nie,ten durik po raz koliejny wykazuje sie denna glupota,on napisal:
                      "kobieta jestes ty, bo tak histerycznie reagujesz".
                      W innym watku przepraszal bywszego,za swoj nacjonalistyczny szowinizm,a w tym bedzie musial przeprocis wszystkich kobiet,za swoj meski szowinizm.
                      Boze,czy dasz ty temu duriku,chociaz by odrobine rozumu?

p.s. czy twoja mam zawsze "histerycznie" reaguje? Chociaz ja by jej w tym nie dziwil sie,miec takiego synka i reagowac na niego normalnie,to bylo by po nad stan ludzkich mozliwosci.
                  • eva15 Re: Jak Putin milionerów rozmnożył 11.06.11, 01:12
                    igor_uk napisał:

> Boze,czy nie moze Pan Bog dac temu duriku troche rozumu?

Bóg potrafi być bezlitosny, zwłaszcza ten starotestamentowy. Dla głupich nie ma pomiłuj.
                    • igor_uk Re: Jak Putin milionerów rozmnożył 11.06.11, 01:25
                      Ewa,az trudno w to uwierzyc,ze cos tak bezlitosnego moze byc.
              • eva15 Re: Jak Putin milionerów rozmnożył 11.06.11, 00:24
                O rosyjskiej turystyce w E. Zach. i Turcji można powiedzieć, że przybrała rozmiary bez mała masowe, a w każdym razie tak silne, że zachodnia branża turystyczna staje na głowie, jak tym klientom dogodzić i jak ich jeszcze bardziej przyciągnąć. To nijak nie jest mała grupa kilkuset milarderów Herra 7, to idzie w setki tys. jeśli nie w miliony.
                Naturalnie E. Zachodnia jedzie na tym, że Rosjanie mają silną potrzebę nadgonienia Zachodu, więc wydają więcej i mniej roztropnie, niż podobnie zamożny mieszkaniec Zachodu - on sobie już niczego nie musi udowadniać.
                • johnny-kalesony Re: Jak Putin milionerów rozmnożył 11.06.11, 00:26
                  W dużej mierze to prawda. Rosja przeżywa teraz mniej więcej to, co Polska w latach 90'.

Pozdrawiam
                  Keep Rockin'
                  • eva15 Re: Jak Putin milionerów rozmnożył 11.06.11, 00:31
                    Owszem - ale tylko w sensie CHECI nadganiana Zachodu. Jednak na chęciach się skończyło.
                    NIKT na Zachodzie nie uczył się dla Polaków polskiego - biznes z tego za słaby.
                    A do pracy na zmywaku to raczej od Polaka oczekuje się minium znajomości języka tubylców dających mu pracę.
                    • johnny-kalesony Re: Jak Putin milionerów rozmnożył 11.06.11, 00:40
                      No widzisz, ale to jednak nam jakoś bardziej udało się dogonić ów zachód, niż Rosjanom ...
                      Zapewne chodzi ci o ten swoisty czynnik, do którego opisu właściwie brakuje w naszym języku stosownego materiału leksykalnego. Polacy nie jeżdżą na wakacje zagraniczne wcale mniej od Rosjan. Rzekłbym nawet - procentowo jest ich więcej, jednak mamy naturę bardziej oszczędną. Rosjanin lubi ostentację, czasami tandetne błyskotki - podobnie jak Cyganie ...

Pozdrawiam
                      Keep Rockin'
                      • eva15 Re: Jak Putin milionerów rozmnożył 11.06.11, 00:46
                        Ja myślę, że Polakom udało się przegonić i Zachód i Rosję. Jak na razie ani Niemcy, czy inni Francuzi ani też Rosjanie nie jeżdżą na zmywak.
                        • johnny-kalesony Re: Jak Putin milionerów rozmnożył 11.06.11, 01:00
                          Skąd wiesz, że Rosjanie nie jeżdżą na zmywak? Wielu z nich ma przecież obywatelstwo litewskie, łotewskie i estońskie, uprawniające do swobodnego przemieszczania się po obszarze UE. Wielu Rosjan emigruje również do Niemiec, podszywając się pod "nadwołżanskich Niemców". Poza tym - Rosjanom po prostu trudniej jest wyjechać i podejmować pracę w krajach UE ze względu na przeszkody formalne. Ci zamieszkali w państwach bałtyckich jakoś nie kwapią się do powrotu do Rosji ...
                          Z drugiej strony - Rosjanie mają w sobie nieprzebrane pokłady chorobliwej dumy, w zasadzie z naszego punktu widzenia - pychy i buty. Tę cechę opisywaliśmy kiedyś jako sarmacką, pieniacką wyniosłość, bo to z tych obszarów ona do nas przywędrowała.
                          Z jeszcze innej strony - młodzi Rosjanie są po prostu mniej przedsiębiorczy od młodych Polaków, którzy owe "zmywakowe" prace na zachodzie najczęściej podejmują.

Pozdrawiam
                          Keep Rockin'
                          • eva15 Re: Jak Putin milionerów rozmnożył 11.06.11, 01:17
                            Wiem, bo mieszkam na zachodzie Europy ii widzę dobrze jaka jest struktura narodowościowa w najniższych zawdowach.
                            Owszem, prawdą jest, że są zawody w których inne wschodnie nacje podszywają się chętnie pod Rosjan, bo to nobilituje,. Jest to ponoć częste wśród ukraińskich prostytutek, które udają Rosjanki (pewnie lepsza kasa).
                          • jk2007 Re: Jak Putin milionerów rozmnożył 11.06.11, 01:40
                            johnny-kalesony napisał:
                            > Poza tym - Rosjanom po prostu trudniej jest wyjechać i podejmować pracę w krajach UE ze względu na przeszkody formalne.

owszem, dla tego tak malo Rosjan pracuje legalnie
                        • johnny-kalesony Re: Jak Putin milionerów rozmnożył 11.06.11, 01:27
                          Moje posty jakoś znikają z tego forum ...
                          Młodzi Niemcy i Francuzi jak najbardziej pracują "na zmywaku", bo żadna praca nie tylko nie hańbi, lecz wprost przeciwnie - stanowi powód do dumy. Ja pierwsze pieniądze zarobiłem mając lat 8 albo 9 (a może nawet wcześniej?) - już nie pamiętam. Jak się dojrzewa w Wielkopolsce, to jest się uczonym szacunku do pracy i oszczędności. Rosjan to może nie dotyczyć, bo dla nich najważniejsze jest nadymanie się swoim dostojeństwem.
                          Inna sprawa, że zachodząc ich z drugiej strony widzimy goły tyłek ...

Pozdrawiam
                          Keep Rockin'
                          • igor_uk Re: Jak Putin milionerów rozmnożył 11.06.11, 01:33
                            kalesony,az w strach zapytac ciebie,jak ze ty w wieku 8- 9 lat,a moze i wczesniej ,zarobiles swoi pierwsze pienjadze?
                            A tak naprawda glupoty wypisujesz.Ale nie wysilaj sie,dyskutowac z toba na ten temat nie bede.
                            • johnny-kalesony Re: Jak Putin milionerów rozmnożył 11.06.11, 02:08
                              Dlaczego "strach"? Nie obawiaj się - praca nie gryzie! ; )

Pozdrawiam
                              Keep Rockin'
                              • igor_uk Re: Jak Putin milionerów rozmnożył 11.06.11, 08:08
                                wiem,kalesony,ze zadna praca nie hanbi,ale tyle ostatnio bylo slychac o pedofilach.
                                • johnny-kalesony Re: Jak Putin milionerów rozmnożył 11.06.11, 12:34
                                  I to było twoje pierwsze skojarzenie? Cóż - to sporo mówi o twoich zainteresowaniach ...
                                  A na rzeczy były tylko surowce wtórne.

Pozdrawiam
                                  Keep Rockin'
                                  • igor_uk Re: Jak Putin milionerów rozmnożył 11.06.11, 14:12
                                    A w ktorym roku to bylo?
                                    • johnny-kalesony Re: Jak Putin milionerów rozmnożył 11.06.11, 14:39
                                      W czasach Sex Pistols i Joy Division.

Pozdrawiam
                                      Keep Rockin'
                                      • igor_uk Re: Jak Putin milionerów rozmnożył 11.06.11, 15:34
                                        a to w takim razie zbieranie pustych puszek nie wchodzilo w gre.W takim razie musiales zbierac puste butelki,coz mnie ten "zawod" jest znany.
                • jk2007 Re: Jak Putin milionerów rozmnożył 11.06.11, 00:32
                  eva15 napisała:
                  > Naturalnie E. Zachodnia jedzie na tym, że Rosjanie mają silną potrzebę nadgonienia Zachodu, więc wydają więcej i mniej roztropnie, niż podobnie zamożny mieszkaniec Zachodu - on sobie już niczego nie musi udowadniać.

owszem, mieszkania w Rosji sa niedostepne dla wiekszosci, nowe samochody ,hipoteka i kredyty sa bardza drogie, wiec pozostaje shopping za granica.
                  • eva15 Re: Jak Putin milionerów rozmnożył 11.06.11, 00:43
                    Naturalnie, Ruskie robią na Zachodzie shopping dzień i noc dlatego, że nie stać ich na mieszkania, więc spać i tak nie mogą. No i łażą na nogach z torbami na zakupy z Francji, Włoch do Niemiec czy innej Turcji, bo nie stać ich na samochody.
                    • jk2007 Re: Jak Putin milionerów rozmnożył 11.06.11, 00:49
                      restoracji, wina, ubranie i obuwie sa kilkakrotnie taniej niz w Rosji. Tak samo i samochody
                      • eva15 Re: Jak Putin milionerów rozmnożył 11.06.11, 00:59
                        No fajnie, no ale przecież, jak wiadomo dochody Rosjan są znacznie niższe niż na Zachodzie. Czyż nie?
                        • jk2007 Re: Jak Putin milionerów rozmnożył 11.06.11, 01:09
                          eva15 napisała:
                          > No fajnie, no ale przecież, jak wiadomo [u]dochody Rosjan są znacznie niższe niż na Zachodzie. Czyż nie?

niższe, ale nie tak oszczedzaja jak na Zachodzie. Opieka zdrowotna jeszcze nie jest tak droga
                      • eva15 Re: Jak Putin milionerów rozmnożył 11.06.11, 01:08
                        No ale podobno w Rosji płace są dużo niższe niż na Zachodzie, czyż nie?
                        • jk2007 Re: Jak Putin milionerów rozmnożył 11.06.11, 01:15
                          eva15 napisała:
                          > No ale podobno w Rosji płace są dużo niższe niż na Zachodzie, czyż nie?

Zniżki i wysprzedaze na Zachodzie sa wieksze
                      • eva15 Re: Jak Putin milionerów rozmnożył 11.06.11, 01:19
                        jk2007 napisał:

> restoracji, wina, ubranie i obuwie sa kilkakrotnie taniej niz w Rosji. Tak samo
                        > i samochody

No ale przecież Rosjanie znacznie mniej zarabiają niż na Zachodzie, czyż nie?
                        • jk2007 Re: Jak Putin milionerów rozmnożył 11.06.11, 01:25
                          eva15 napisała:

> No ale przecież Rosjanie znacznie mniej zarabiają niż na Zachodzie, czyż nie?

Evo, wyobraźnia szwankuje Ci, czyż nie?
                          • eva15 Re: Jak Putin milionerów rozmnożył 11.06.11, 01:28
                            Tobie szwankuje logika.
                            • jk2007 Re: Jak Putin milionerów rozmnożył 11.06.11, 01:30
                              eva15 napisała:
                              > Tobie szwankuje logika.

marksistowska?
                              • jk2007 jezeli powaznie, Evo 11.06.11, 01:35
                                czesto bywam w Niemczech, wiec moge porownywac. Zapraszam do Rosji. Sprawdz rosyjskie realia na wlasne oczy! :)
                    • johnny-kalesony Re: Jak Putin milionerów rozmnożył 11.06.11, 01:10
                      Nie zaglądałem dawno do Dostojewskiego, ale zdaje się w "Graczu" (mogę się mylić) mamy króciutką historię o Rosjaninie, który przebywając w jednym z miast tzw. zachodu, obserwując jego wspaniałości i uroki czuł się wręcz zobligowany do wydawania pieniędzy, chociaż nie na wiele było go stać. Na wydawanie ponad stan, tylko po to, by pokazać tym "z zachodu", że go stać, że może to wszystko kupić. Być może istotą tej reakcji była chęć okazania pogardy? Lekceważenia?
                      Zapewne ten mechanizm działa i dzisiaj. Polak albo Niemiec nie ma jakiegokolwiek problemu z odstąpieniem od zakupów, narzekając na zbyt wysoką cenę. Rosjanin zacisnąwszy zęby wyda ostatni grosz, tylko po to, by zademonstrować zwój bizantyjski gest.
                      Taka jest chyba różnica pomiędzy społeczeństwami, które doświadczyły cywilizacji hanzeatyckiego miasta a mieszkańcami Rosji, którzy jej nie znają.

Pozdrawiam
                      Keep Rockin'
                      • mara571 Wiekszosc Rosjan i sporo Polakow 11.06.11, 15:10
                        wyznaje dewize: zyje sie dzis.
                        To chyba wynik historycznych doswiadczen.
                        • johnny-kalesony Re: Wiekszosc Rosjan i sporo Polakow 11.06.11, 20:05
                          Ja sobie w wolnym czasie, od momentu popełnienia tego postu pomyślałem o wpływie czynnika, który zwykliśmy w czasach współczesnych nieco lekceważyć. Mianowicie - o uwarunkowaniach religijnych. Dla nas jak i dla Niemców (w większej mierze) wydawanie pieniędzy i "szastanie" dobrami materialnymi stanowi rodzaj grzechu. To każdy Polak czuje już od najmłodszych lat ... Zarabianie natomiast - jest cnotą i świadectwem wytężonej pracy. Nie jest tutaj istotne, czy jesteśmy ewangelikami czy też katolikami, ponieważ w tej materii stanowiska obu wyznań są podobne.
                          Rosjanie jako prawosławni mają dosyć manichejskie podejście do materii i świata, otaczając je podświadomą pogardą, niechęcią, jako instancje niższej kondycji od duchowego świata absolutu. Może dlatego mają takie lekkie podejście do pieniądza, nie licząc się z nim zbytnio ...

Pozdrawiam
                          Keep Rockin'
            • malkontent6 Re: Jak Putin milionerów rozmnożył 11.06.11, 15:36
              eva15 napisała:

> którzy nie jeżdzą na zmywak,

Ewcia nie byłaby sobą gdyby czegoś takiego nie wstawiła.
              • mara571 Re: Jak Putin milionerów rozmnożył 11.06.11, 15:41
                tak lubi.
                A tak na marginesie: kolega wrocil z Krety. W jego hotelu mnostwo Rosjanek, ktore przyjechaly "troche dorobic".
                • igor_uk Re: Jak Putin milionerów rozmnożył 11.06.11, 16:12
                  mara,a ty nie byla by soba,zeby nie pozostawila takiego komentarza.
                  • mara571 Re: Jak Putin milionerów rozmnożył 11.06.11, 19:32
                    bo to prawda.
                    Kolega, mimo piecdziesiatki na karku jest nadal stanu wolnego. Ale moze sie wreszcie ustatkuje i ozeni: po powrocie zamowil od razu bilet lotniczy do St. Petersburga.
                    • igor_uk Re: Jak Putin milionerów rozmnożył 11.06.11, 19:35
                      mara.co jest prawda?
                      • mara571 Re: Jak Putin milionerów rozmnożył 11.06.11, 19:43
                        to co cie tak oburzylo.
                        • igor_uk Re: Jak Putin milionerów rozmnożył 11.06.11, 19:50
                          mara,to Rosjanki jezdza na wczasy,zeby "troche dorobic"? A twoj kolega nie mial nic lepszego do roboty,jak tylko zakochac sie w prostytutce?
                          mara,zeby cos takiego napisal facet,to by nawet na to nie zwrocilem by uwagi.Ale ze ty,kobieta,to piszesz!
                          To wiesz co, skreslam cie z listy kobiet,czyli od tej chwile traktuje cie,jako faceta.
                • malkontent6 W Korei też. 11.06.11, 19:53
                  mara571 napisała:

> A tak na marginesie: kolega wrocil z Krety. W jego hotelu mnostwo Rosjanek, kto
                  > re przyjechaly "troche dorobic".

Mój amerykański kolega, rezerwista tutejszej armii, raz na jakiś czas jest wysyłany na kilka miesięcy do Korei Południowej pilnować strefy zdemilitaryzowanej. Bardzo sobie chwali Rosjanki, które zupełnie zdominowały jedną z usług ważnych z militarnego punktu widzenia. :)
                  • jk2007 Re: W Korei też. 11.06.11, 20:04
                    w Korei pracuje wielu rosyjskich naukowcow i inzenerow - dzieki im Korea ma mikrofaluwki Samsung i smiglowcy Surion KUH
                    • jbb3 Re: W Korei też. 13.06.11, 07:44
                      jk2007 napisał:

> w Korei pracuje wielu rosyjskich naukowcow i inzenerow - dzieki im Korea ma mik
                      > rofaluwki Samsung i smiglowcy Surion KUH

Nie wiem o smiglowcach ale o mikrofalowkach pleciesz jk2007. Jezdze do Korei dosycc czesto
                      wlasnie do Samsunga. Pracuje tam wielu imigrantow z Rosji, Finlandi, Angli czy coraz wiecej z Indii. Jesli uwazasz ze mikrofalowki w Korei to zasluga Rosjan to masz kiepskie wyobrazenie o kwalifikacjach inzynierow z Rosji. Sa tam bardzo chwaleni za prace w innych dziedzinach. Rozmawiajac z nimi mam wrazenie ze mlodzi (~35 lat) sa bardzo zainteresowani dalsza emigracja do Ameryki. Starsi ( 45-50 lat) traktuja ta prace tymczasowo.

Rowniez bylem w klubie z tanczacymi Rosjankami. Zwyczajny taniec z szarfami (chyba profeslinalnych gimnastyczek) bez zadnch podtekstow ktore mozna skojarzyc z najstarszym zawodem na swiecie. Tak ze Twoj przedmowca tez plecie.

JBB
                      • jk2007 Re: W Korei też. 13.06.11, 10:25
                        praca w Korei - ciekawy temat:
                        3korea.ru/lyudi/bremya-belogo-inzhenera/
                        • jbb3 Re: W Korei też. 14.06.11, 08:01
                          jk2007 napisał:

> praca w Korei - ciekawy temat:
                          > 3korea.ru/lyudi/bremya-belogo-inzhenera/

Jesli ten artukul zamierza Pan uzyc jako argument z porzedniego Panskiego wpisu ze potege Samsunga zbudowalo kilkudziesieciu inzynierow z Rosji to Pan nie zna rosyjskiego albo jest Pan kiepskim propagandzista. Artykul jest przygnebiajacy.
                          Gdy Samsung (Trzy gwiazdy) zaczal produkowac "mikrofalowki" to nie bylo zadnego Rosjanina w w tej firmie. Potege Samsunga, Hundaya i innch firm zbudowali Koreanczycy nie majac wyboru. Kraj bez zadnych surowcow i zyznych ziem. Rozmawialem o tym z CTO
                          Samsung Electronics dwa lata temu w Suwon (130 km od Seoulu). Powiedzial mi " to jest sprawa przedtrwania". Pierwszy raz bylem tam 16 lat temu, ostani dwa lata temu.
                          Bedac pierwszy raz (tu sie zgodze z artykulem) wygladalo to troche jako zkolektywizowany i
                          zmilitaryzowany zaklad. Dwa lata temu, nowoczesne budynki z laboratoriami i wposazeniem ktrorego nie widzialem w najleprzych firmach amerykanskich, niemieckich czy francuskich.
                          Dzisiaj maja pieniadze i moga pozwolic sobie na sprowadzanie najleprzych specjalistow z calego swiata. Dalej prowadza polityke ksztalcenia kadr i ulg dla pracownikow (mlodzi pracownicy sa zwalniani ze sluzby wojskowej, mieszkania, itd). Obcokrajowcy nie zajmuja zadnych stanowisk decydentow. dzisiaj rzad Japoni zaklada limity TV Samsunga sprowadzanych do tego kraju w obawie za duzej konkurencji dla Sony.
                          W artykule znalazlo sie stwierdzenie ze (napisalem to w moim porzednim wpisie) Rosjanie traktuja Samsung jako przystanek dalej, ale nie do Kanady czy Australii. Sam ulatwilem przyjecie (dalem b. dobre referencjie, czworce Rosjan ,wszyscy po doktoratach i jednemu Polakowi) do pracy w tej firmie. Dzisiaj pracuja w najleprzych firmach amerykanskich.
                          Jesli chce Pan zabierac gloz to p[olecam korzystanie z wlasnego doswiadczenia a nie z textbookow.
                          JBB
                          • jk2007 Re: W Korei też. 14.06.11, 09:32
                            jbb3 napisał:
                            > Potege Samsunga, Hundaya i innch firm zbudowali Koreanczycy nie majac wyboru. Kraj bez zadnych surowcow i zyznych ziem.

owszem, zbudowali, ale korzystają głównie z cudzych pomysłów i rozwiązań (Sanyo, Schneider-Kreuznach, Renault).
                            P.S dzieki za ciekawe uwagi!
                            • jbb3 Re: W Korei też. 15.06.11, 05:01
                              jk2007 napisał:

> jbb3 napisał:
                              > > Potege Samsunga, Hundaya i innch firm zbudowali Koreanczycy nie majac wyb
                              > oru. Kraj bez zadnych surowcow i zyznych ziem.
                              >
                              > owszem, zbudowali, ale korzystają głównie z cudzych pomysłów i rozwiązań (Sanyo
                              > , Schneider-Kreuznach, Renault).
                              > P.S dzieki za ciekawe uwagi!
                              Szanowny Panie, " Nie owszem" tylko zbudowali i nie tylko korzystajac z cudzych pomyslow.
                              A tak na marginesie, w artykule ktory Pan zalaczyl jest istotne pytanie:"dlaczego kolektywizacja (w domysle industrialna) powiodla sie w Korei a ZSRR nie?
                              Przeciez "zawod,zawodow" Ural-Masz w czasie ZSRR byl tej samej wiekosci co Samsung i co ciekawe mial podobna filozofie produkcyjno- socialna. JBB
                              • jk2007 Re: W Korei też. 15.06.11, 09:46
                                jbb3 napisał:
                                > A tak na marginesie, w artykule ktory Pan zalaczyl jest istotne pytanie:"dlaczego kolektywizacja (w domysle industrialna) powiodla sie w Korei a ZSRR nie? Przeciez "zawod,zawodow" Ural-Masz w czasie ZSRR byl tej samej wiekosci co Samsung i co ciekawe mial podobna filozofie produkcyjno- socialna.

kolektywizacja industrialna w ZSRR powiodla sie. Swiadczy o tym zwyciestwo ZSRR w IIWW, radziecka bomba A, kosmos, decydowanie o losach swiata...Oczewiscie, ze ogromna role w tym wszystkim odegral kapital amerykanski. A wspolczesna Rosja-zupelnie inny temat:
                                www.stringer.ru/publication.mhtml?Part=50&PubID=12670
                                • jbb3 Re: W Korei też. 15.06.11, 16:11
                                  jk2007 napisał:

> jbb3 napisał:
                                  > > A tak na marginesie, w artykule ktory Pan zalaczyl jest istotne pytanie:"
                                  > dlaczego kolektywizacja (w domysle industrialna) powiodla sie w Korei a ZSRR ni
                                  > e? Przeciez "zawod,zawodow" Ural-Masz w czasie ZSRR byl tej samej wiekosci co
                                  > Samsung i co ciekawe mial podobna filozofie produkcyjno- socialna.
                                  >
                                  > kolektywizacja industrialna w ZSRR powiodla sie. Swiadczy o tym zwyciestwo ZSRR
                                  > w IIWW, radziecka bomba A, kosmos, decydowanie o losach swiata...Oczewiscie, z
                                  > e ogromna role w tym wszystkim odegral kapital amerykanski. A wspolczesna Rosja
                                  > -zupelnie inny temat:
                                  > www.stringer.ru/publication.mhtml?Part=50&PubID=12670

Nie Prosze Pana. Wlasnie zwyciestwo w II wojnie (jak i inne osiagniecia techniczno-militarne) bylo te efektem "nie mieli wyboru" i sprawa przetrwania. Przez to Alianci mieli bardzo ulatwione zadanie. JBB
                      • malkontent6 Re: W Korei też. 13.06.11, 13:58
                        jbb3 napisał:

> Rowniez bylem w klubie z tanczacymi Rosjankami. Zwyczajny taniec z szarfami (c
                        > hyba profeslinalnych gimnastyczek) bez zadnch podtekstow ktore mozna skojarzyc
                        > z najstarszym zawodem na swiecie. Tak ze Twoj przedmowca tez plecie.

Są tam na pewno tańczące Rosjanki mimo, że mój kolega takich akurat nie widział. Te, które spotykał w okolicach strefy zdemilitaryzowanej, zajmowały się usługami dalekimi od tańca.
                        • jbb3 Re: W Korei też. 14.06.11, 08:07
                          malkontent6 napisał:

> jbb3 napisał:
                          >
                          > > Rowniez bylem w klubie z tanczacymi Rosjankami. Zwyczajny taniec z szarf
                          > ami (c
                          > > hyba profeslinalnych gimnastyczek) bez zadnch podtekstow ktore mozna skoj
                          > arzyc
                          > > z najstarszym zawodem na swiecie. Tak ze Twoj przedmowca tez plecie.
                          >
                          > Są tam na pewno tańczące Rosjanki mimo, że mój kolega takich akurat nie widział
                          > . Te, które spotykał w okolicach strefy zdemilitaryzowanej, zajmowały się usłu
                          > gami dalekimi od tańca.

Malkontencie6, Byles tam z Twoim kolega, czy tez zaslyszales o tym?
                          A moze On czegos sie "nacpal" na obrzerzach tej strefy?
                          JBB
                          • malkontent6 Re: W Korei też. 14.06.11, 13:56
                            jbb3 napisał:

> Malkontencie6, Byles tam z Twoim kolega, czy tez zaslyszales o tym?
                            > A moze On czegos sie "nacpal" na obrzerzach tej strefy?

Twierdzisz, że wśród Rosjanek nie ma prostytutek? Ani jednej?
                            • jbb3 Re: W Korei też. 15.06.11, 05:09
                              malkontent6 napisał:

> jbb3 napisał:
                              >
                              > > Malkontencie6, Byles tam z Twoim kolega, czy tez zaslyszales o tym?
                              > > A moze On czegos sie "nacpal" na obrzerzach tej strefy?
                              >
                              > Twierdzisz, że wśród Rosjanek nie ma prostytutek? Ani jednej?

Prosze o nie insynuowanie czegos co nie napisalem. To raczej to Pan sugeruje o problemie prostytucji w wykonaniu Rosjanek w Korei. Najwiecej rosyjskich prostytutek jest w Moskwie,
                              polskich w Warszawie a amerykanskich w USA, nie mowiac o Niemczech czy Austrii.
                              "Fobie" jak i rowniez "Filie"maja to do siebie ze po rowno ograniczaja prawidlowosc myslenia.
                              Niech pan to wezmie pod uwage. JBB
                              • malkontent6 Re: W Korei też. 15.06.11, 14:36
                                jbb3 napisał:

> To raczej to Pan sugeruje o problemie prostytucji w wykonaniu Rosjanek w Korei.

Mój amerykański kolega nie uważał tego za problem. :)
        • jk2007 Re: Rosjanie lubia wydawac pieniadze 10.06.11, 23:01
          mara571 napisała:
          > Jest taka droga ulica w Düsseldorfie zwana w skrocie KÖ. W kazdym sklepie jest zatrudniona ekspedientka, ktora mowi po rosyjsku...

e tam Düsseldorf, w sklepikach kazdej finskiej wsi mowia po rosyjsku...
          • misterpee Re: VOA a RT.com 11.06.11, 05:30
            Voice of America nigdy nie mial poziomu porownywalnego z BBC albo nawet z Wolna Europa.
            Voice of America byl tuba propagandy rzadowej USA, scisle cenzurowanej i prowadzony przez ludzi, ktorzy nie mieli zadnej fantazji albo im nie pozwolono na jakas wolnosc. Wolna Euriopa mila wiecej swobody, lepsze dziennikarstwo, i bardziej urozmaicony program.
            RT.com mozna porownac z Wolna Europa, jest atrakcyjna i ma coraz liczniejsza widownie na swiecie. Brawo RT.com, brawo Rosja , ktora to finansuje.
    • asmall4 Re: Ironia losu: Voice of Russia w Ameryce 11.06.11, 12:27
      We_bbrygada dalej traci czas na zaklinanie rzeczywistości :)

Szkoda życie towarzysze :)

Załóżcie rodziny i zajmijcie się czymś konkretnym i pożytecznym zamiast siedzieć na forach i siać dezinformację na którą się nikt nie nabierze ..
      • misterpee Re: RWE i RT.com 14.06.11, 22:45
        Dawnie mieszkancy Europy wschodniej byli wdzieczni Ameryce za Radio Wolna Europa, dzieki niej mogli poznac prawde o sowieckim systemie tyranie i terroru. Dzis role ta spelnia RT.com, Amerykanie nmoga zapoznac sie z aktualna polityka, ekonomia i tak zwana wojna z terrorem i prawdziwym obliczem demokracji. Zauwazcie ze na czele Voice of Russia i RT.com stoja byli wysocy dygnitarze CIA.

• misterpee Re: panel dyskusyjny Voice of Russia 14.06.11, 22:54
          The panel will be moderated by Angela Stent, the Director for the Center for Eurasian, Russian and East European Studies at Georgetown University and feature as panelists Andrei Bystritsky, VOR Chairman; Joseph Duffey, former Director of the United States Information Agency; Thomas Graham, former senior director at the National Security Council for Russia; Rudiger Lentz, former Washington Bureau Chief and Senior Diplomatic Correspondent for Deutsche Welle; and, Dr. Elez Biberaj, Director of the Eurasia Division for Voice of America.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka