Dodaj do ulubionych

Moi spekulacji.

11.06.11, 00:36
Tak czytam sobie dyskusji o Rosji i przyszlych wyborach prezydenckich i mam nieodparte wrazenie,ze ludzi,bioracy udzial w tych pyskowkach,nie za bardzo wiedza o co chodzi.I to dotyczy,jak "bystrzakow",tak i "komsomolcow".
Zalozylem ten watek,zeby podzielic sie swoja wiedza w temacie.Moze komus to bedzie ciekawe.
Na poczatek chce obalic jeden z mitow,ze Rosja to Panstwo ,w ktorym prezydent ma tak wiele prerogatyw,ze reszta przy nim,to tylko pionki.Jak by ktos zajrzel do konstytuji FR ,to by ze zdiwieniem zauwazyl,ze i Prezes rady Ministrow w Rosji,to osoba o bardzo duzych mozliwosciach.I Przewodniczacy Dumy Panstwowej ma duza wladze.Nu i jest jeszcze ,o czym malo sie mowi,ale rola jego jest trudna do przecenienia - to Prezes Sadu Konstytucyjnego. Dopiero ,jak ktos ma w rece te cztery stanowiska w garsci,moze mowic o pelni wladzy w Rosji.
Fenomen Putina wlasnie na tym i polega,ze On potrafil to zrobic i w zwiazku z tym,nie jest wazne,jaki fotel on zajmie,on i tak bedzie miec wplyw na sytuacje w Rosji.Jedyne co moze go tego pozbawic,to przegrane wybory jego partii do Dumy Panstwowej.
W zwiazku z tym wszystkim mozno nakreslic piec roznych scenariusze,ktore moga byc zastosowane w przyszlych wyborach prezydenckich w Rosji:
1.Nic nie zmienia sie.Miedwiedziew na Prezydenta,a Putin,po wygranych wyborach "Единoй Рoccии",znow staje sie Premierem (bardzo mozliwe,ale nie ciekawe).
2.Putin na Prezydenta,a Miedwiedziew na Premiera.( to bylo by zbyt prymitywne-malo prawdopodobne).
3.Putin na Prezydenta,a Miedwiedziew na Prezesa Sadu Konstytucyjnego (to byla by calkowita degradacja Miedwiedziewa,chociaz by dla tego,ze on jest za mieki,zeby moc wykorzystac mozliwosci,ktore mu dala by konstytucja -odrzucam stanowczo).
4.Ktos inny wysuwa swoja kandydature na Prezydenta ( tandem oczewiscie popiera ta kandydature),a Putin idzie na Premiera,a Miedwiedziew na Prezesa Sadu Konstytucyjnego ( to bylo by ciekawym rozwiazaniem,ale malo prawdopodobnym).
5.I Putin i Miedwiedziew startuja w wyborach i wygrywa liepszy (ciekawo,czy ktos jest w stanie w to uwierzyc?)

Mozno zapytac mnie-a czemu ty Igorek,a nie razu nie wspomniales o tak waznym stanowisku,jakim jest Przewodniczacy Dumy Panstwowej? Otoz dla tego,ze zostawilem to na koniec,poniewaz to bedzie szosty wariant wyborow Przezydenckich Rosji i ktory jest najblizszy mojemu sercu .
6.Miedwiedziew idzie na Prezydenta,a Putin staje Przewodniczacym Dumy panstwowej.To stanowisko pozwoli mu kontrolowac wszystko w panstwie.I Prezydenta ,poniewaz "Jedyna Rosja" ma teraz i napewno bedzie miec po nastepnych wyborach ,konstytucyjna wiekszosc co daje mu mozliwosc odrzucic kazde weto Prezydenta.I pozwoli kontrolowac Premiera,to jest na tyle oczewiste,ze nie bede tlumaczyc w jaki sposob.
Co daje to stanowisko Putinu?Przedewszytkim wolna reka,on nie bedzie musial zajmowac sie codzienna rutyna i moze poswiecic wiecej czasu temu,co daje system polityczny Rosji .A tak naprawda,ten system daje duze mozliwosci dla rozwoju kraju. I jeszcze - staw Przewodniczacym Dumy Panstwowej,a do tego liderem parlamentarnej wiekszosci,jak i lederem zwycieskiej partii,Putin okazal sie by najbardziej chroniona figura w trojkacie wladzy ,o bardzo wiele prerogatywach i najmniejszej odpowiedzialnosci.

p.s. jak by kogos zainteresowal ten temat i mial by pytania,to walcie smialo.
Obserwuj wątek
    • eva15 Re: Moi spekulacji. 11.06.11, 12:01
      Igor, 2 uwagi:

1) Też mi się wydawało, że może zostanie wystawiony ktoś trzeci, nowy. Ale powoli jest już za mało czasu na wykreowanie nowej twarzy, więc to raczej odpada.

2) Przewodniczący Dumy Państwowej ma może dużo władzy ale wewnątrz Rosji, nie jest natomiast upoważniony do prowadzenia bieżącej polityki zagranicznej, jego rola to sprawy wewnętrzne i użeranie się z partiami, frakcjami w parlamencie. To wszystko nie podpada pod talenty polityczne Putina, już jego premierowanie nie było tym, co mui najbardziej leży.
      Jego talenty polityczne są umiejscowione w grze politycznej na światowej szachownicy, a taką możłiwość daje tylko prezydentura. Czy Putin będzie kandydował to inny temat, tego nie wiemy, ale wiadomo, że stołek prezydenta najbardziej ze wszystkich urzędów państwowych odpowiada jego osobowości.
      • johnny-kalesony Ewa ma rację! Czyli - Putiediew! 11.06.11, 13:23
        Odnotowując punkt 1. Ewa ma całkowitą rację! Będzie to ktoś nowy, lecz równocześnie - dobrze znany i poniekąd - sprawdzony!
        W moskiewskim Instytucie Nauk Biologicznych im Łysenki trwają bowiem prace nad stworzeniem kandydata Putiediewa, który powstanie z syntezy kodów genetycznych obu rządzących dzisiaj Rosją przywódców.

Pozdrawiam
        Keep Rockin'
        • igor_uk Re: Ewa ma rację! Czyli - Putiediew! 11.06.11, 13:37
          kalesony,jak nie znasz sie na temacie,to nie zabieraj glosu.
          Po pierwszych ,nie Putiediew,a tylko Miedwotin i nie w moskiewskim instytucie,a tylko w Skolkowie.Czy czytales cos o nanotechnologiach?
          Ale Ewa ma 100% racji w tym,ze juz jest za pozno.Technologia jest nowa i taki Miedwotin moze wymknac sie z pod kontroli.W nastepnych wyborach napewno,ale teraz zdecydowaie zawczesnie.
      • igor_uk Re: Moi spekulacji. 11.06.11, 13:57
        Ewa bardzo dokladnie opisalem, co daje Putinu stanowisko Przewodniczacego Dumy Panstwowej. Oczewiscie to wszystko ma racje bytu,jak partia Putina wygra grudniowe wybory zdecydowanie,czyli bedzie miec w dumie konstytucyjna wiekszosc.
        Wtedy ,w razie potrzeby ,i Prezydenta moze bez problem przycisnac.
        Ewa,Putin -Prezydent,czy Putin-Premier,to juz bylo.Putin,tak mi sie wydaje,jakies swoi reguly gry ma i w zwiazku z tym moze zrobic to,co mi wydaje sie za najbardziej sensowne.Czyli stanie Prewodzniczacym Dumy.Ale jak bedzie,dowiemy sie w przyszlym roku.
    • asmall4 Re: Moi spekulacji. 11.06.11, 12:21
      Nie musisz spekulować bezpaństwowcu :)

Wygra Putas czyli ciąg dalszy złodziejstwa i korupcji.

Ostatnio było w GW o kupowaniu sprzętu dla armii FR.

Takiego złodziejstwa i korupcji to nawet za CCCP nie było ...
    • jk2007 igorka-spekulowac mozesz przy swoim straganie 11.06.11, 13:40
      na miejscowym блoшинoм рынке. Temat wyborow w Rosji jest za trudny dla ciebie...
      • igor_uk Re: igorka-spekulowac mozesz przy swoim straganie 11.06.11, 14:09
        durik,i to mowisz ty? Z toba jest gorzej,niz mozno bylo spodziewac sie.To juz chyba twoja koncowa.
    • mara571 Igor, a gdzie bywa 11.06.11, 14:55
      przewodniczacy Dumy? Na jakich miedzynarodowych szczytach decydujacych o czesci o losach tego swiata?
      Sadzisz, ze Putin zadowoli sie rola szarej eminencji?
      Ja twierdze, ze nie. On jest jak to Niemcy mowia "mediengeil", podobnie jak jego przyjaciel Schröder.
      • igor_uk Re: Igor, a gdzie bywa 11.06.11, 15:19
        mara,nu i widzisz,sama sobie odpowiedzialas.
        "On jest jak to Niemcy mowia "mediengeil", podobnie jak jego przyjaciel Schröder ".

a czy "przyjaciel Schröder" decyduje teraz o polityce RFN w sposob jawny?
        mara,Putin byl 8 lat Prezydentem,4 lata Premierem,teraz moze byc Przewodniczacym Dumy Panstwowej i caly czas byl,jest i bedzie jedna z najwazniejsza osoba w Rosji.Czy to odpowiada jego ambicjam? A skad to my mozemy wiedziec? Чyжaя дyшa пoтемки. Moze i nie odpowiada,ale i nie kazdemu czlowieku odpowiada,ze kiedys musi umrzec.Ale co na to poradzisz?Putin nie jest durniem i wie,jak ma postapic.
        Czy pamjetasz,co mowilo sie,kiedy skonczy sie kadencja pezydencka Putina? ze on nie odejdzie,ze zmieni konstytucje i jeszcze wiele innych bzdur,ale Putin pokazal klase i znalazl wyjscie,zeby i pozory zachowac i wladze miec.Tym razem postapi podobnie.Funkcja Przewodniczacego Dumy,to MOIM zdaniem jest najlepsze rozwiazanie,ale Putin moze nas wszystkich zaskoczyc,wymysliw co jeszcze innego.
        • mara571 Schröder musial opuscic niemiecka scene polityczna 11.06.11, 15:32
          bo przegral wybory. Przegral, bo przeprowadzil reformy, ktore nijako uderzyly w socjademokratyczny fundament wlasnej partii i zmienily niemieckie panstwo socjalne.
          W przeciwienstwie do Putina nie posiadal znacznego majatku osobistego dla rodziny, ktora zalozyl dosc pozno.
          Prosze nie porownuj niemieckiej demokracji z rosyjska, to nie ma sensu.
          • igor_uk Re: Schröder musial opuscic niemiecka scene polit 11.06.11, 17:03
            mara,nu tym postem mnie zastrzelilas!
            Jak by nie mialem do ciebie szacunek,jako do kobiety,to by naprawda pouzywalem by sobie.
            Wczesniej napisalas:
            "On jest jak to Niemcy mowia "mediengeil", podobnie jak jego przyjaciel Schröder. "
            A teraz:
            "Prosze nie porownuj niemieckiej demokracji z rosyjska, to nie ma sensu. "
            a przeciez ja tylko odnioslem sie do twoich slow i zadalem pytanie:
            "a czy "przyjaciel Schröder" decyduje teraz o polityce RFN w sposob jawny? "
            Gdzie widzisz porownanie?
            ---------
            • mara571 problem polega na tym, ze slowa mediengeil nie 11.06.11, 19:23
              ma jeszcze w slownikach i nie mozesz go po prostu przetlumaczyc na polski, rosyjski czy angielski.
              Geil oznacza po niemiecku miedzy innymi lustful.
              Obaj panowie naleza do osob, ktorzy koniecznie w mediach chca byc obecni i prezentowani w sposob pozytywny.
              Schröder tracac fotel kanclerski stracil tez mozliwosc reprezentowania Niemiec jako panstwa i to raz na zawsze. Robi pieniadze zasiadajac tu i owdzie (rady nadzorcze) i lobbujac dla konkretnych firm.
              Nie probuj mi wmowic, ze Putin kiedykolwiek przegra jakiekolwiek wybory i zostanie wyeliminowany z polityki. Jelcyn tez zadnych wyborow nie "przegral" , tylko abdykowal, kiedy zostala rozstrzygnieta walka na samym Kremlu na korzysc grupy trzymajacej wladze do dzisiaj.
              • igor_uk Re: problem polega na tym, ze slowa mediengeil ni 11.06.11, 21:02
                mara,jak obiecalem,juz nie masz u mnie szacunku,jako kobieta.Dla tego odpowiem tobie tak,jak na to zaslugujesz.
                Co ty mnie tu robisz wyklad?Czy ja co kolwiek porownywalem?To ty,jak by spadla z dzrewa i wyskoczyla ze swoimi madrosciami,ktore tak fajnie w swoim czasie podsumowala Ewa. I teraz mnie piszesz:
                "Nie probuj mi wmowic"
                Ty co,nacpala sie czegos,czy moze to z zazdrosci do tych Rosjanek,co nie tylko trzepia kase na Cyprze,to jeszcze i chlopa cie uprowadzili,gadasz od rzeczy.
                Przeczytaj uwaznie co napisalem do ciebie,jak rowniez post otwierajacy watek,tylko na poczatek wytrzy oczy,moze tusz cie pociekl,dla tego nie potrafisz czytac.To moze wtedy sama zrozumiesz,jak ze jestes zamulona.

p.s. a czy ty uwazasz,ze jestem tak tepym,ze nie wiem co znaczy wyraz medien geil ? To bardzo latwo tlumaczy sie na kazdy jezyk,chyba ze sama nie rozumiesz znaczenia tego wyrazu.
                • igor_uk zapomnialem. 11.06.11, 21:19
                  Widzisz co robi dyskusja z toba?Czlowiek zaczyna upodobniac sie do ciebie.

tlumaczenie twojego "zagadkowego" wyrazu,ktory nie mozno w zaden sposb przetlumaczyc na inne jezyki.

publicity-seeking tak mowi sie w Anglii.
              • borrka Mediengeil przelozylbym, jako media whore. 11.06.11, 21:49
                Tlumaczenie Igorczika oddaje sens, lecz nie potoczny smak.
                • igor_uk Re: Mediengeil przelozylbym, jako media whore. 11.06.11, 21:54
                  borcia,a tobie wszystko z dziwkami kojarzy sie.borcia,w UK,jak powiesz cos takiego,to nikt cie nie zrozumie,chyba ze twoim rozmowcem bedzie Polak, z podobna do twoja,znajomoscia jezyka tubulcow.
                  • igor_uk borcia,gdzie twoja riposta? 11.06.11, 22:04

• borrka Pierwsza czesc odpowiedzi niemal prawdziwa. 11.06.11, 22:06
                    Tyle, ze ja jak, KuK Leutnant nie place.

Druga czesc dyskusyjna.
                    Twoje tlumaczenie, to jakby "bratwa" przetlumaczyc "zwiazek nieformalny, czesto o charakterze przestepczym".

Zaproponuj cos lepszego.
                    Dla mnie "media whore" brzmi dobrze, ale nie bede sie upieral.
                    • igor_uk Re: Pierwsza czesc odpowiedzi niemal prawdziwa. 11.06.11, 22:18
                      widzisz li borcia,oczewiscie w UK mowia w sposob ponizajacy o kims,kto chce byc w centrum uwagi i robi wszystko ,zeby byc caly czas na pierwszych stronach gazet -media whore.
                      Ale w przypadku,o ktorym wspomniala mara,to nie pasuje.poniewaz ,a nie Schröder,a nie tym bardziej Putin jakos nic nie robia,zeby byc w centrum uwagi.To raczej media szukaja ich.
                      Wlasnie dla tego,uzylem okreslenia publicity-seeking,bo jednak bardziej oddaje sytuacje.
                      Jak by to dotyczlo Zyrinowskiego,to by napewno uzylem media whore.
                      • borrka Putin, ani Szreder, nie ma z tym zwiazku. 11.06.11, 22:26
                        Chodzi o tlumaczenie slangowego "mediengeil".
                        Mediengeil, znaczy mniej wiecej "napalony na media".
                        Nie jest eleganckie, jest pejoratywne, dlatego pasowalo mi "media whore".
                        • jk2007 borrcia 11.06.11, 22:38
                          po polnocy zjawi sie tu eva15 i wytlumaczy ci "пo пoнятиям"
                          • igor_uk Re: borrcia 11.06.11, 22:42
                            durik,spadaj do Finlandii na zakupy.
                          • eva15 Re: borrcia 12.06.11, 00:54
                            jk2007 napisał:

> po polnocy zjawi sie tu eva15 i wytlumaczy ci "пo пoня&
                            > #1090;иям"

Tak jest, bo ja jeste Drakula.
                        • igor_uk Re: Putin, ani Szreder, nie ma z tym zwiazku. 11.06.11, 22:41
                          Nu a ja chcialem to przetlumaczyc jak najbardziej elegancko.
                          To teraz powiedz mi,czemu madra mara,nie potrafila zdefioniowac tego wyrazu,a my z toba znalezli dwa tlumaczenia.Zreszta i tak ten wyraz nie pasuje do osob,o ktorych ta "scigaczka" ruskich dziwek,wspomniala.
                        • eva15 Prowadzicie dyskusję opartą na głupocie 12.06.11, 00:44
                          Tłumaczenie niemieckiego terminu jest tu sprawą drugorzędną. Rzecz w tym, że mara walnąła głupotę a wy ją roztrząsacie, tj, bardziej borrcia roztrząsa niż Igor, który słusznie zauważył, że mediengeil nie pasuje do Schroedera i Putina.
                          Faktem jest, że Schroeder od odejścia jako kanclerz nie szuka mediów (nie jest na nie napalony) , bo te są mu nieprzychylne. Media mainstreamowe ganią go za pójście do koncernu rosyjskiego, na Zachodzie wypada pójść tylko do koncernów zachodnich, tak jak uczynił to J. Fischer - wtedy jest demokratycznie.
                          • igor_uk Re: Prowadzicie dyskusję opartą na głupocie 12.06.11, 00:54
                            Ewa,mialas racje,co do mary.To jest jeszcze to babsko.Wredne i zlosliwe,o bezdennej jej glupocie,via tutejsza dyskusja,juz nie wspomne.
                            Co dotyczy "dyskusji" z borcia,to nam raczej chodzilo o slowo,a nie o to,czy pasuje w tym przypadku.A mnie,tak naprawda,ponabijac sie z europejki( z malej literki)ktora nie potrafi wytlumaczyc wyraz,ktory sama zamiescila.A borcie chodzilo,tak sadze,popisac sie kolejny raz swoja "inteligencja".Po wole uczy sie borcia,dzis napisal cos z sensem.
                            • igor_uk Ewa,wracajac do tematu. 12.06.11, 00:56
                              Czy nadal uwazasz,ze Putinu miejsce Przewodniczacego Dumy nie pasuje?
                              Ja mam jeszcze sporo do gadania na ten temat.
                              • eva15 Re: Ewa,wracajac do tematu. 12.06.11, 01:13
                                igor_uk napisał:

> Czy nadal uwazasz,ze Putinu miejsce Przewodniczacego Dumy nie pasuje?

Wg mnie Putin to zwierzę polityczne najlepiej realizujące się w rozgrywkach międzynarodowych a nie w partyjniackich i frakcyjnych sporach w Dumie. Może się mylę, ale nie sądzę, by szarpanie się z Zyrynowskim czy innym oryginałem w Dumie było dla Putina najlepszą areną jego talentów.

> Ja mam jeszcze sporo do gadania na ten temat.

No ma nadzieję. Jesteś jedną z zaledwie kilku osób, które otwierają ciekawe, warte zastanowienia/ pomyślenia wątki.
                                • igor_uk Re: Ewa,wracajac do tematu. 12.06.11, 01:46
                                  Ewa,wlasnie postanowilem spojrzec na ten problem z innej strony,to znaczy nie biorac pod uwage,ze Putin to takie polityczne zwierze.
                                  W swoim przypuszczeniu,ze Putin moze zajac fotel Przewodniczacego Dumy,wychodzilem z zalozenia,ze nie kieruje sie maniakalna rzadza wladzy ,a bardziej racjonalnymi przeslankami -przedewszystkim,swoja rola w historii Rosji,o drodze rozwoju Kraju ,a takze unowoczesnienia systemu politycznego.I wiesz co,mam do tego podstawy.Widze,ze on stopniowo realizuje to w swojej dzialalnosci.
                                  W swoim czasie,zajaw fotel Prezydenta,Putin uciszyl oligarchow,jak rowniez gubernatorow,zrobiw z nich zwyklych urzednikow,skonczyl wojne w Czeczenii i co jest naprawda wazne-zrobil aparat panstwowy,zdatnym do dzialalnosci. Na kazdym z tych etapow,Putin mogl dosc latwo poniesc porazke.Taki przyklad.Moze pamjetasz,a jak nie to przypominam tobie.W swoim czasie Putin postanowil wyrzucic gubernatorow z Rady Federacji.Przeciez wystarczylo wtedy,zeby gubernatory,ktory na tam ten moment mieli prawo glosu,zaglosowali by przeciw i pomysl Putina upadl by,a ion sam poniosl by sramotna porazke.Stalo sie,jak wiadomo,inaczej.Gubernatory zaglosowali za to,zeby ich pozbawili wileu przywelegij i praw.Czemu to zrobili? Odpowiedz dosc prosta,z respektu do Putina,z obawy o jego wplywy w FSB.,czyli najwaznijsza role odegrala czekistka przeszlosc Prezydenta.
                                  Teraz Putin pewni role Premiera i wiesz co,przed nim nikt nie mogl powiedziec o Premierie,ze to polityczna figura,zawsze mowilo sie,ze to specjalista techniczny(хoзяйcтвеник) i ja wierze,ze nastepny Premier rowniez pozostanie sie wazna figura,dla tego Putin zalozyl dobry fundament.
                                  Jezeli rozpatrywac wszystkie kroku Putina w taki sposob,ze to budowanie nowej politycznej systemy,to logicznie bylo by wyobrazic sobie,ze nastepnym krokiem bedzie odbudowa konstytucyjnych obowiazkow i praw Przewodniczacego Dumy Panstwowej FR.
                                  Ewa,za czasy Jelcyna,w Rosji nastala rzecz najgorsza dla Panstwa.Nastapil rozwal struktur panstwowych ,oni byli zastapione powiazaniami "rodzinnymi",klanowymi i jeszcze wielu innymi.Putin widzi swoja role w odbudowie wlasnie tego.
                                  Podsumuje.
                                  Za czasow Jelcyna,post Prezydenta,chociaz i o bardzo mocnych zapisach w konstytucji,byl dosc iluzorycznym,a to dzieki wysilku "dworu". Putin potrafil ,najpierw,wrocic blask urzedu Prezydenta,teraz Premiera,nastepnym moze byc post Przewodzniczacego Dumy.
                            • eva15 Hymn do borrci 12.06.11, 01:07
                              Mara ma sporo cech p_cia , dlatego świetnie się oboje rozumieją. Myślą, że głęboko myślą i oczekują, że będzie to docenione. Borrcia jest na tym tle zdecydowanie błyskotliwszy i bardziej giętki intelektualnie. Ja tam borrcie, mimo jego pokrętności i propagandowego cwaniactwa na swój sposób lubię.
                              • igor_uk Re: Hymn do borrci 12.06.11, 02:02
                                Cholera,co by ja musialem zrobic,zeby i dla mnie Hymn powstal?
                                • borrka Z tym sie trzeba urodzic, Igorek. 12.06.11, 09:00
                                  W przeciwnym razie, nawet Wyzsza Szkola Marksizmu-Leninizmu nie pomoze...
                                  • igor_uk borcia,sprawa jest bardziej prozaiczna. 12.06.11, 09:26
                                    Dla niektorych progi sa bardzo niskie,w twoim przypadku wystarczylo byc troche madrzejszym od mary.A to,musisz zgodzic sie ze mna,nie jest trudnym.
                                    Ale i tak gratuluje tobie i troche zaluje,ze dla mnie ,u Ewy, progi tak wysokie,ze naprawde musze napocic sie,zeby zdobyc od niej chociaz by male uznanie,wyrazone w dosc neutralnych slowach:
                                    "Jesteś jedną z zaledwie kilku osób, które otwierają ciekawe, warte zastanowienia/ pomyślenia wątki. "
                                    Ale az w strach pomyslec,co by ja musialem zrobic,zeby Ewa napisala post o tak brzmiacym tytule:
                                    "Hymn dla Igorka".
                                    • eva15 Igor, bingooo 12.06.11, 12:19
                                      igor_uk napisał:

> Dla niektorych progi sa bardzo niskie,w twoim przypadku wystarczylo byc troche
                                      > madrzejszym od mary.A to,musisz zgodzic sie ze mna,nie jest trudnym.

Igor, bingooo! Sam dobrze wykryłeś, w czmy rzecz.

> Ale i tak gratuluje tobie i troche zaluje,ze dla mnie ,u Ewy, progi tak wysoki
                                      > e,ze naprawde musze napocic sie,zeby zdobyc od niej chociaz by male uznanie,wy
                                      > razone w dosc neutralnych slowach:
                                      > "Jesteś jedną z zaledwie kilku osób, które otwierają ciekawe, warte z
                                      > astanowienia/ pomyślenia wątki. "

> Ale az w strach pomyslec,co by ja musialem zrobic,zeby Ewa napisala post o tak
                                      > brzmiacym tytule:
                                      > "Hymn dla Igorka".

Jak się gra w wyższej lidze, to i wymagania większe, więc trzeba się bardziej wysilać. .
                                      • eva15 Re: Igor, bingooo 12.06.11, 12:57
                                        "Komu wiele dano, od tego wiele wymagać się będzie; a komu wiele zlecono, tym więcej od niego żądać będą."
                                        /Ewangelia wg św. Łukasza/

Pierwsza część zdania odnosi się do Ciebie, druga raczej do naszego borrci.
                          • mara571 mara nie "walnela" glupoty 12.06.11, 13:18
                            tylko Igor niczego w zachodnim swiecie nie rozumie. Co jest zreszta zrozumiale: poza praca i spaniem siedzi caly czas na forum gazeta.pl w przerwach ogladajac telewizje rosyjska.
                            Schröder nie szuka mediow z prostej przyczyny: interesy, ktore zalatwia wymagaja dyskrecji, do publicznej wiadomosci podany zostaje jedynie ostateczny wynik.
                            Mediom, zwlaszcza tym mainstreamym w Niemczech sie tez nie zalezy na pokazywaniu Schrödera. SPD najchetniej zapomnialaby, ze kiedys byl jej kanclerzem.
                            W NIemczech zawsze musi uplynac troche czasu od odejscia kanclerza do ponownego jego zmartwychwstania w mediach. Tego doswiadczyl juz Kohl, ktory dopiero teraz u schylku zycia wraca do zycia publicznego.
                            Notabene Schrödera tez poproszono w ostatnich dniach o wypowiedz emitowana w glownych programach informacyjnych . Chodzilo o krotkie wspomnienie o Bernhardzie Heisigu, malarzu zalozycielu szkoly lipskiej.
                            W przeciwienstwie do Niemiec Rosja nigdy sie nie rozstanie z modelem carskim: car panuje az do smierci. Tylko w sytuacjach dla Rosji krytycznych usuwa sie wladce. Tak zrobiono z Jelcynem, Gorbaczowem i wczesniej Chruszczowem, ktory okazal slabosc w konflikcie kubanskim.
                            Putina ze sceny politycznej moglyby jedynie zmiesc trwale ceny ropy na poziomie 60-80 dolarow za barylke na co sie nie zanosi.
                            • igor_uk Re: mara nie "walnela" glupoty 12.06.11, 14:28
                              mara,czy ty nie potrafisz prtzyznac sie do bledu? Przeciez sama piszesz,ze "Schröder nie szuka mediow" i sama ze wczesniej nazwala go "mediengeil".Tylko jedno moze wytlumaczyc twoja glupote - Ty po prostu nie rozumiesz znaczenia tego wyrazu.
                              mara,a juz to co ty napisala na moj temat:
                              "poza praca i spaniem siedzi caly czas na forum gazeta.pl w przerwach ogladajac telewizje rosyjska". mnie naprawda spodobalo sie.
                              mara,powiem cie w tajemnice,ze jak jestem w prace,to siedze na forum,a jak siedze na forum,to ja rowniez jestem w prace.Moja praca po prostu z tym jest zwiazana,badam zachowanie ludzi .Ty,osobiscie, dalas mnie duzo materialu,nieraz zostanowiam sie,czy nie warto bylo by cie odpalic troche kasy,to by bylo z mojej strony tylko gestem wdziecznosci.
                              • mara571 Re: mara nie "walnela" glupoty 12.06.11, 14:51
                                on byl "mediengeil" jako polityk. W roku 2005 przegral wybory i musial opuscic scene polityczna.
                                Teraz robi pieniadze jakoo lobbista: poniewaz zna reguly gry, ktorych ty nie pojmujesz, z obecnosci w mediach zrezygnowal.
                                Chociaz przed kilkoma dniami zrobil wyjatek o ktorym pisalam. Ale na malarstwie sie zna i w czasach kancelerskich czesto zapraszal artystow, zwlaszcza malarzy...
                                • igor_uk Re: mara nie "walnela" glupoty 12.06.11, 15:06
                                  mara,nie kompromituj sie dalej! Chyba ze starasz sie wyzwac u mne poczucie litosci.
                            • herr7 Putin, cena ropy i bal na Titanicu.... 12.06.11, 21:49
                              Wydaje mi się, że obawa przed spadkiem cen ropy to główny powód dla którego rosyjska elita (Putin) jeszcze nie odkryli kart odnośnie przyszłych wyborów. Chodzi zapewne o jakiś "deal" ze "starszymi i mądrzejszymi", mający na celu zapobieżenie gwałtownym spadkom cen ropy. Ceny ropy są ustalane przez "starszych i mądrzejszych" na nowojorskiej giełdzie, a na giełdzie, jak wiemy wszystko się zdarzyć może. Gdyby cena ropy spadła do poziomu 50-60 $ za baryłkę to deficyt rosyjskiego budżetu szybko wzrośnie, co wymusi pożyczki w obcych bankach. A Rosja jako kraj nie ma przywileju żeby pożyczać na niski procent. Być może ów "deal" dotyczy np. zasad wstąpienia do WTO.

PS
                              Mam w swojej kablówce rosyjski Pierwszy Program TV. Od pewnego czasu zniknęły z niego wszystkie praktycznie programy publicystyczne. Dominuje w nim zabawa, zresztą mało wybredna. Co więcej, z programów informacyjnych zniknęły praktycznie informacje dotyczące poważnych spraw. Czasami jedną trzecią takiego programu zajmuje news dotyczący marnego losu jakiegoś amerykańskiego psa. Ta bawiąca się elita i kompletna beztroska, która bije z ekranu robi wrażenie balu na Titanicu...
                              • igor_uk Re: Putin, cena ropy i bal na Titanicu.... 12.06.11, 21:53
                                herr,masz racje,ale tylko w tym,ze szykuja sie zmiany.i ja,tak mi sie wydaje,wiem co bedzie.Ale o tym pozniej,ale jeszcze w tym watku.teraz mam co innego do zrobienia.
                        • borrka Polski odpowiednik. 12.06.11, 08:56
                          Najlepszy "Parcie na szklo".
                          Ewentualnie "Ciag na szklo".
                          • borrka Radziecki odpowiednik? 12.06.11, 09:30
                            Igorek, tak bedzie dobrze ?
                            cми шлюхa
                            • igor_uk Re: Radziecki odpowiednik? 12.06.11, 09:42
                              borcia,a dla czego radziecki?
                              Jak juz,to radzieckim bylo by : "гaзетнaя блядь"
                              • borrka Ciagle podkreslasz Igorczik, 12.06.11, 09:58
                                ze jestes radziecki, to i gowor radziecki powinienes dobrze znac !
                                • igor_uk Re: Ciagle podkreslasz Igorczik, 12.06.11, 10:53
                                  Jak widzisz,znam.Tak co ucz sie,bo na razie lekcje daje darmowe,ale z uplywem lat,to bedzie tobie slono kosztowac.
                          • igor_uk Re: Polski odpowiednik. 12.06.11, 09:37
                            A mnie cos taka wypowiedz Alfreda Adlera przypomniala sie :

"В нaшей цивилизaции не прoявляют бoльшoгo yвaжения к челoвекy, кoтoрый вcегдa хoчет быть в центре внимaния, не делaя ничегo для тoгo, чтoбы этo зacлyжить."

Wez borcia ,przetlumacz to ladnie na ukrainski.
            • mara571 igorczyk tego zapewne nie zrozumiesz, 12.06.11, 12:56
              ale najwiekszym twoim problemem jestes ty sam, twoja rozdarta rosyjska dusza i chyba w ostatnim czasie jakies problemy osobiste.
              Widzisz od ciebie nie oczekuje szacunku, bo czlowiek, ktory sam siebie nie szanuje (polecam ci lekture wlasnych postow na tym forum w ostatnim czasie, ich slownictwo) innych nie potrafi szanowac.
              Zima zalozyles krytyczny watek o Putinie i teraz atakami na przeciwnikow Putina probujesz za wszelka cene skotygowac ten blad. Ale to twoj problem, nie moj.
              • borrka Nie ma "duszy rosyjskiej". 12.06.11, 13:05
                Igorczik po prostu nie lubi potrawki z polonu i dlatego dokonuje swoistej Canossy.
                • mara571 masz racje z Canossa, 12.06.11, 13:21
                  ale rosyjska dusze ma.
                  Polscy emigranci sa inni, tylko niewielu z nich wiaze z krajem pochodzenia pozytywne wspomnienia i uczucia.
                • igor_uk Re: Nie ma "duszy rosyjskiej". 12.06.11, 14:31
                  borcia,ta szowinistyczna baba,nie zrozumie twojego humora.Ona przyjmie to doslowno.
              • jk2007 Re: igorczyk tego zapewne nie zrozumiesz, 12.06.11, 13:28
                mara571 napisała:
                > Zima zalozyles krytyczny watek o Putinie

igorka widzi, że konjuktura zmienia sie. Tak samo eva15 probuje nabrać "powietrza w żagle"
                • igor_uk Re: igorczyk tego zapewne nie zrozumiesz, 12.06.11, 14:56
                  durik,mara to moze nie pamjeta,co bylo w tam tym watku,bo zajeta jest tropieniem ruskich prostytutek.Ale ty by mogles siegnac do archiwum forum,przeciez potrafisz korzystac z wyszukiwarek i bez problem znalezc ten watek i te slowa;
                  ".On jest bardzo dobrym organizatorem,jest genialen w reagowaniu na praktycznie kazde wyzwanie,ale wizionerem on nie jest.......Putin byl potrzebny Rosji dla tego, zeby posprzatac po Jelcynie,wprowadzic Rosje w XXI wiek jako calosc, nie okradziona do cna...........Po obejrzeniu programu w telewizji, doszedlem do wniosku,ze Putin,jako Prezydent,juz nie ma racji bytu w Rosji,ale jako premier lub inny "хoзяйcтвенник" ,jak najbardziej." Tam jest jeszcze sporo o Putinie.I jak widac z tego watku,ja w niczym nie zmienilem swojego stanowiska.Nadal uwazam,ze Putin nie moze byc ponownie Prezydentem,malo tego-teraz ja dla niego "uszykowalem" fotel Przewodniczacego Dumy Panstwowej,jak by to nie bylo 4 osoba w Panstwie,po Prezydencie,Premierze,Prezesie Rady federacji i nareszcie stanowisko Przewodniczacego Dumy.
                  jebkretaczu,poszukaj lepiej linkow do zdjec,w ktorych Putin pozera nowonarodzone dzieci.
                  • jk2007 Re: igorczyk tego zapewne nie zrozumiesz, 12.06.11, 15:04
                    igor_uk napisał:
                    > teraz ja dla niego "uszykowalem" fotel Przewodniczacego Dumy Panstwowej

podlizujesz sie, ale proponujesz glupstwa
                    • igor_uk Re: igorczyk tego zapewne nie zrozumiesz, 12.06.11, 15:08
                      durik,znalazles juz zdjecia o ktore cie prosilem?
              • igor_uk Re: igorczyk tego zapewne nie zrozumiesz, 12.06.11, 14:30
                mara,czy ty juz wybaczyla swojemu koledze,ze leci do ruskiej prostytutki?
    • herr7 towarzysz Dupczak pójdzie w "prezydenty"... 12.06.11, 11:03
      a towarzysz Piździak w "premiery". To taka szarada, którą bawi się rządząca elita w Rosji. Decyzję podejmą na Kremlu, a Rosjanom przyjdzie jedynie ją "zaklepać". Nic w tych rozważaniach nie ma na temat programu, jakich warstw społecznych interesy na tym wygrają, czy "kandydaci" mają jakiś pomysł na skuteczne rządzenie tym krajem itp. Brak więc tego wszystkiego, co Rosjanie, przede wszystkim ci lepiej wykształceni chcieliby od swoich liderów usłyszeć zanim zdecydują się iść na wybory. Pewne jest jedynie to, że Rosją nadal będzie rządził postjelcynowski reżim, z cała jego nieudolnością, korupcją, cynizmem i arogancją. Jakie będą tego skutki? Ano takie, że Rosja w krótkim czasie stanie się trzeciorzędnym krajem rozdzieranym przez separatyzmy, ze zmniejszającą się liczbą rdzennych mieszkańców, narkomanią, pijaństwem i wszelkimi innymi możliwymi plagami.
      Czego z pewnością nie będzie, to dynamiczny rozwój będący wynikiem sprawnych i efektywnych rządów nieskorumpowanej elity, która wykorzystuje nie tylko bogactwa surowcowe tego kraju, ale wspiera w nim rozwój gospodarki opartej na nowych technologiach.
      • igor_uk Re: towarzysz Dupczak pójdzie w "prezydenty"... 12.06.11, 11:15
        herr,o czym Ty piszesz? Jaki "postjelcynowski reżim? Czy Ty naprawda nie potrafisz objektywnie spojrzec na Rosje,Putina,na to,co tam naprawda dzieje sie?
        Przeciez jak by przeczytales moi posty w tym watku,to by mogles zwrocic uwage,jak wiele mial (i napewno jeszcze jest) do zrobienia Putin.A musisz pamjetac,ze on to wszystko nie robil na pustym miejscu.Za lata jelcynowskiej "dermokracji" powstal system,ktory bylo praktycznie nie mozliwie ruszyc.Przykladem jest chociaz by wrzawa wokol Chodorkowskiego,tyle lat,a nadal system ,wspieranay przez Zachod, broni sie.A to po tylu latach!To teraz wyobraz sobie,ze Putin to wszystko ruszyl odrazu,to by my juz dawno o nim nie rozmowialii,wspominajac raz do roku,ze przyszla kolejna rocznica niespodziewanej smierci tego,ktory cos chcial zrobic.
        p.s. powtarzasz w kolko te same slowa,te same argumenty,swoimi slowami nie wnosisz nic nowego do dyskusji. a naprawda chcialem by cos nawego od ciebie uslyszac,chociaz by to-co twoim zdaniem powinni zrobic polityce w Rosji?
        • borrka Przyczyny "stagnacji". 12.06.11, 11:27
          Opiniotworczej czesci Waniek jest po prostu calkiem niezle.
          Kasy troche jest, policmajster na dzien dobry nie paluje, mozna za granice jezdzic...
          Takiej swobody i tak ogolnie dostepnej, w Matuszce nigdy nie bylo.
          Nawet za cara Mikolaja.

To i chec zmian ograniczona.
          A na znane babuszki z Miedwiedkowa, jako sile napedowa postepu, za bardzo bym nie liczyl.
          • eva15 Re: Przyczyny "stagnacji". 12.06.11, 12:32
            No właśnie, coś w tym jest. Na Zachodzie w latach 80. lub na pocz. lat 90. politolodzy w obliczu niskiej i wciąż spadającej frekfencji wyborczej wymyślili teorię, że jeżeli społeczeństwo jest zadowolone z władzy, to nie chce mu się chodzić na wybory. Bo wybory to także możliwość dania czerwonej kartki, a po co ją dawać skoro jest dobrze? A ci co z obywatelskiego obowiązku idą i tak zakreślają podobnie, jak za ostatnim razem.
            Teoria ta skrywa fakt, że wielu nie chodzi dlatego, że nie wierzy w alternatywę, czyli uważa, że partie różnią się głównie nazwami , nie programem. No ale ten fakt dotyczy znacznie bardziej czasów obecnych niż tych sprzed 20-30 lat.
          • mara571 babuszki z Miedwiekowa 12.06.11, 13:30
            beda zawsze glosowac i to za tym, ktory sprawuje wladze. To taka spuscizna ZSSR.
            A poza tym kazdego roku jest ich coraz mniej...
        • herr7 dlaczego Rosja nie stanie się Chinami.. 12.06.11, 11:40
          Pan do spółki z Evą15 robicie z tego oficera KGB jakiegoś bożka. A czym jest Putin i na co go stać już dobrze wiadomo. Jak cała ówczesna rosyjska elita Putin zawdzięcza swoją władzę historycznemu przypadkowi - głupocie i nieodpowiedzialności Michaiła Gorbaczowa. Ci co obecnie rządzą Rosją to cwaniacy, którzy dorwali się do bajecznych bogactw Rosji i nimi według własnego uznania dysponują. Można nienawidzić bolszewików, ale bolszewicy swoją władzę zawdzięczali długiej wojnie domowej, w której ryzykowali życie, i w której wykazali się większą sprawnością organizacyjną i wojskową niż ich przeciwnicy. Obecna elita ukształtowała się wokół wiecznie pijanego Jelcyna, który doprowadził swój kraj na skraj przepaści. Inaczej mówiąc, zawdzięcza swoje wpływy jelcynowskiemu pijaństwu a nie, jak bolszewicy odwadze, umiejętnościom organizacyjnym i talentom militarnym. Obecna rosyjska elita to są najgorsze ludzkie szumowiny, które wypłynęły na sam szczyt...Putin jest ich numerem jeden. Co o nim wiadomo? Ano to, że w szkole był leserem i leniem. Będąc w KGB wysłano do do NRD, gdzie był "szpionem" w Dreźnie, co było typową synekurą. Gdyby wysłano go do Afganistanu to miałby za sobą jakąś chlubną kartę. Po upadku ZSRR przykleił się do "demokraty" Sobczaka, który dał się poznać jako jeden z większych złodziei w Rosji. Jaki to jest życiorys? Czyżby męża stanu?!
          Na koniec, dlaczego Rosja nie stanie się Chinami - oto link:
          www.nr2.ru/authors/335145.html
          • igor_uk Re: dlaczego Rosja nie stanie się Chinami.. 12.06.11, 12:34
            herr,lubie cie,a to dla tego,ze widze w tobie takiego Don Kiszota i tylko dla tego postaram sie w sposob ,jak najbardziej ,spokojny i grzeczny,wytlumaczyc cie swoja pozycje odnosnie zagadnienia.
            Otoz,Putina nie uwazam za bozka,a tylko za czalowieka,ktora majac przed soba ogrom zadania (ktory ty nie jestes w stanie ocenic) nie cofnal sie i naprawda duzo zrobil.Ja za to go podziwiam.Przeciez on mogl otoczyc sie dworem,tak jak i Jelcyn i spokojno sobie "rzadzic",nie narazajac sie na krytyke i potepienie od "demokratow" na calym Swiecie,na niego by tych bogatstw starczylo z nawiazka.
            Ale ,jak wspominalem w tym watku,Putin chce wejsc do historii nie jako ten,ktory dopuscil do rozpadu Ropsji,a tylko jako ten,ktory Rosje zrobil silna,a ludzi szczestliwe. herr,ja naprawda wierze w to.Poniewaz mam do tego podstawy.ja widze calosc,ciaglosc jego postepowania,ty ze tylko wyrwane fakty,wyciagniete przez rozne"Utra" na wierzch.A musisz pamjetac,ze na wierszchu zawsze goowno plywa.
            Piszesz o obecnej elicie,ktora niby uksztaltowala sie wokol Jelcyna i dzis rzadzi.Otoz nie,ta jelcynowska "elita",to tak naprawda dzisiejsza opozycja i wszystko co o nich piszesz,jest prawda.
            O Afganistanu nie wspominaj,tam rozne ludzi byli,ale laczy nas jedno - wiemy,jak ktos tam nie byl,nie powinien na ten temat wypowiadac sie.
            O zyciorysie Putina,nie bede nic pisac,poniewaz putin nie ma czego wstydzic sie i co ty o tym sadzisz,tak mysle,jego,jak i mnie,malo obchodzi.
            I najciekawsze,w sumie tylko na to trzeba bylo cos odpowiedziec.
            Czemu rosja nie bedzie Chinami.
            Zgadza sie-nigdy nie bedzie,a to dla tego,ze rzadzace w rosji nie maja 1mlrd.350 mln. par rak do pracy,do tego gotowych pracowac w takich warunkach,jakie w ZSRR byli za czasow Stalina .Czy zyczysz tego,zeby Rosja cofnela sie do czasow stalinizma? A do tego,czy ty pamjetasz kiedy w Xhinach zaczeli sie reformy gospodarcze? I jaka cene za to Chinczyce zaplacili?
            W tym czasie,jak Chiny rozwijali sie,to Rosja pograzala sie w chaosie. Czy ty wiesz,ze moze jednym z najwazniejszych powodow ,ktore zmusili Jelcyna zrzecz sie wladzy,bylo to,ze on uswiadomil sobie,ze Rosja jest na granice rozpadu? On po prostu wystraszyl sie byc tym,kto rozwalil Rosje i dla tego zrzucil cala odpowiedzialnosc na "szara" myszke,na jak wtedy wygladal Putin.
            herr,to ostatni moj post,tlumaczacy moj punkt widzenia.Jak widzisz,moja wiara w Putina nie jest slepa,a tylko skutkiem obserwacji tego,co on naprawda robi.
            Aha i jezcze jedno-do mnie nie trafiaja argumenty w rodzaju-"robicie z tego oficera KGB jakiegoś bożka",jak pisalem w poscie do Ewy,wlasnie to pomoglo w swoim czasie ukrocic gubernatorow,co bylo nie zwykle wazne,wzgledem zachowania calosci Rosji,jako Panstwa.
            • eva15 Re: dlaczego Rosja nie stanie się Chinami.. 12.06.11, 12:52
              Podpisuję się pod Twoją oceną Putina i nie ma to nic wspólnego z robieniem z niego bożka. Faktem natomiast jest, że przy wszystkich błędach czy raczej obiektywnych niemożnościach jest to pierwszy od lat rosyjski polityk, który myśli w kategoriach patriotyzmu i dobra swojego państwa. Zaograniczenia wewnętrzen czy zewnętrzne trudno go winić, właśnie dlatego, że nie jest Bogiem, jego możliwości mają swoje konkretne ramy.

Plecenie o tym, dlaczego Rosja nie stanie się Chinami jest głęboko bez sensu. Chinami nie staną się również USA, czy E. Zachodnia i wszystkie inne kraje zresztą też.
              Chiny to kosmos sam dla siebie, wielotysiączna kultura, inne tradycje, inna historai, inne nastawienie do Zachodu niż u Rosji (i wielu innych państw) i inny typ więzi z kulturą zachodnią. Chiny przez to wszystko trudniej jest zinflirtować i poddać zachodniej urawniłowce.
            • herr7 leń, cynik, arogant i kłamczuch.. 12.06.11, 18:11
              Oto są cechy Putina. Z takich "komponentów" nie sposób zrobić męża stanu, a co najwyżej "mężyka".
              Według udzielających się tutaj putinowców, Putin uratował Rosję. Uratował, ale przed czym? Może przed dezintegracją? Dezintegracja Rosji cały czas ma miejsce, jedynie dynamika tego procesu się zmienia. Ostatnio się nasiliła. Rosja utraciła Czeczenię, której co gorsza musi płacić haracz, a jej lider Kadyrow robi co chce, zresztą nie tylko w Czeczenii. Muzułmański separatyzm rozlał się na praktycznie cały Północny Kaukaz. Prezydent Tatarstanu przysięga na wierność Tatarom i Tatarstanowi. Pozostałe nierosyjskie regiony też myślą o większej autonomii od Moskwy. W końcu, czy tacy Jakuci nie poradzą sobie bez Moskwy w wydobyciu diamentów i złota, złoża których mają na swoim terytorium?

Putin zwyciężył korupcję? Korupcja jest najważniejszym "władcą" w putinowskiej Rosji.
              Czy rosyjskie państwo jest sprawniejsze niż 10 lat temu? Chyba nie skoro rosyjska prokuratura nie była w stanie odszukać właścicieli Portu Lotniczego Domodiedowo, żeby im przedstawić zastrzeżenie odnośnie bezpieczeństwa na tym lotnisku. O czym ten fakt świadczy? Ano, o tym, że w Rosji panuje całkowity burdel, i struktury państwa się w nim zupełnie nie liczą.
              Armia rosyjska jest silniejsza niż była? Pozbyto się najlepszych generałów z wojen czeczeńskich. Czy otrzymała nowy sprzęt? 10-20% wg. planu zbrojeń przewidzianych na lata 2006-2015. Czy rosyjska armia ma nowoczesne środki łączności, których brak stał się oczywisty w czasie wojny z Gruzją? Póki co z odbiornikiem Glonass, biega suka Putina. A że suce w końcu obojętne czy śledzi za nią Glopnass, czy GPS to nic złego się nie dzieje.
              W sumie, można tak w nieskończoność wyliczać te sukcesy Putina i kierowanej przez niego Rosji.
              Jeszcze jedno - putinowski patriotyzm. Dla mnie patriotyzm oznacza miłość i szacunek dla swojej ojczyzny i narodu. Z tego też powodu, nie nazwałbym patriotyzmem dbanie o interesy krewnych, totumfackich czy o swoje własne. To jest raczej więź klanowa, rodzinna, czy też mafijna. Z patriotyzmem nie ma ona nic wspólnego...
              • igor_uk Re: leń, cynik, arogant i kłamczuch.. 12.06.11, 18:24
                herr,to co ty piszesz,to po prostu jest chore.Ty MUSISZ miec cos osobistego do Putina.
                na tym dyskusje miedzy nami uwazam zakonczona.Bo ja nie jestem psychologiem.
                • herr7 OK.. 12.06.11, 18:38
                  wykreśl tego lenia, cynika, aroganta i kłamczucha. Reszta jest faktem, tyle że mało do Ciebie przyjemnym. Jako Rosjanin nawykłeś do tego, że z Twoim krajem się liczą. Musisz teraz przywyknąć do tego, że są to czasy minione. Żeby ten stan zmienić to wasi liderz muszą robić coś więcej niż tworzyć nowe fronty...
                  • igor_uk Re: OK.. 12.06.11, 18:46
                    herr,zeby Rosja przestala sie liczyc,to najpierw musi pozbyc sie broni nuklearnej,swoich olbrzymich zapasow dobr naturalnych,a przedewszystkim takich ludzi,jak chociaz by, ja.I chociaz mieszkam gdzie indziej i nawet nie posiadam obywatelstwa tego panstwa,ale w razie potrzeby zebami ,jak zabraknie broni,przegryze wrogu Rosji gardlo. A jestem zaledwie emigrantem.
                    Tego nie bierzesz pod uwage,zreszta jak i wiekszosc "znafffcow" Rosji.
                    • herr7 Re: OK.. 12.06.11, 19:11
                      Rosja ma coraz większe trudności z utrzymaniem parytetu w zbrojeniach nuklearnych. Warto to może wspomnieć o rakiecie "buława", z którą są stałe problemy. W dziedzinie nowoczesnej wojny konwencjonalnej Rosja już się w praktyce poddała. To znaczy, jej przemysł nie jest w stanie wytworzyć nowoczesnej broni opartej na łączności satelitarnej. To co pokazuje się na paradach to są konstrukcje pamiętające czasy ZSRR lub oparte na radzieckich technologiach.

Za 50 lat Rosja będzie liczyć około 100 mln ludzi. Z tego rdzenni Rosjanie będą stanowić mniejszość. W jaki sposób Rosja chce uchronić swoje bogactwa na Syberii np. przed Chinami, które już za 5-10 lat zrównają się swoim PKB z USA?

Pokolenie ludzi które wygrało drugą wojnę światową odchodzi z tego świata. Obecni liderzy nie potrafią nawet przyjąć najważniejszej defilady stojąc, jak przystoi przywódcom kraju. Rosyjskie społeczeństwo jest zatomizowane, zagubione i porzucone przez swoich liderów. Rosyjski nacjonalizm jest zwalczany przez rosyjskie państwo. Na czym wasze elity chcą się oprzeć, żeby ludzi wokół siebie zjednoczyć?
                      • igor_uk Re: OK.. 12.06.11, 19:38
                        napisales:
                        "Na czym wasze elity chcą się oprzeć, żeby ludzi wokół siebie zjednoczyć? "

A oni nas nie musza jednoczyc.

herr,mowisz o pokoleniu IIWS.A ja cie powiem o moim pokoleniu,pokoleniu afgancew,a tak naprawda o tym,co tam bylo.
                        Otoz bardzo duzo chlopakow,rannych ,robili wszystko,zeby wrocic do swojej jednostki ,jak najpredziej.I chociaz byla nie pisana ,jak by zasada,ze po wyzdrowieniu ranne zolnierze byli wysylany do kraju,zeby tam dalej dsluzyli,oczewiscie jak zadnych trwalych uszczerbkow na zdrowiu zonierz nie dostawal,ale wiekszosc bna wlasne zyczenie wracalo do swoich.a wiesz czemu? Nie dla tego,ze tak chce Partia,nie dla tego,zeby dostac nastepne nagrody,a tylko dla tego,ze tam zostali sie przyjaciele,samo to,ze oni tam walcza,narazeni sa na smierc,a ja bede w bezpiecznym miejscu,nie pozwolala zyc normalnie.Tylko wrociw tam,czlowiek odzyskiwal spokoj duszewny..A przeciez nikt nam tam nie placil, a nie kopiejki.
                        Tam,ja zrozumialem nasza wielkosc.
                        herr,twoi biadolenia brzmia dla mnie,jak placz dzieciaka w piaskownice,wybacz,ale Ty nic nie widziales w tym zyciu i daj tobie Bog,zeby tak i pozostalo sie.
                        Udaczi cie,don Kiszocie.Na tym dyskusje koncze ostatecznie,nu chyba ze cos cie interesuje.Ale na twoi wyklady o Putinie zlodzieje,jak i o Rosji ktora nie ma przyszlosci ,nie odpisze.
                        • herr7 za co szanuję Rosjan... 12.06.11, 19:42
                          właśnie za patriotyzm. Byłeś Igorze w Afganistanie i dużo tam się nauczyłeś. To jest właśnie to doświadczenie, którego brak Putinowi. Gdyby przeszedł Afganistan to sądzę, że jego działania byłyby inne.

To czego Ci szczerze życzę, żeby Wasze elity były patriotyczne. Najbardziej im tego brakuje...
                          • igor_uk Re: za co szanuję Rosjan... 12.06.11, 19:53
                            herr,jestem nie wiele mlodszym od Putina i jestem starszy od Miedwiedziewa .I cale moje doswiadczenie zyciowe daje mnie znac,ze oni sa patriotami .Zwlaszcza to da sie zauwazyc u Putina.
                            Nie musial byc w Afganistanie,z tam tad rozni ludzi wrocili.Byli i tacy,co sami ich na miejscu dawili ,jak gnid.
                            widzisz li,jestem bardzo uczulony na temat Rosji,chyba to mozno zauwazyc.Jak by widzialem w Putinie tego,kogo widzisz Ty,to byl jego najwiekszym krytykiem na forum,ale widze go inaczej.
                            • herr7 w porządku... 12.06.11, 19:57
                              czas pokaże, kto z nas ma rację. Chociaż wolałbym się mylić...
          • eva15 Rozdwojenie jaźni 12.06.11, 12:44
            «Еcть еще oдин нюaнc, – рaccкaзывaет экcперт. – Китaй никoгдa не рaccмaтривaл cвoе прoшлoе, cвoих бывших прaвителей кaк негaтивных перcoнaжей. И Мao и дрyгие вcегдa oценивaютcя пoзитивнo. Для китaйцев этo люди, кoтoрые coздaвaли cлaвy Китaю."

Ty masz niezłe rozdwojenie jaźni. Z jednej strony oburzasz się na celebrowanie w Rosji Jelcyna czy Gorbiego przez obecne władze, z drugiej zalecasz modej kitajski, który celebruje wszystkich swoich przywódców, włącznie z największymi mordercami narodu.
            • borrka Nie znasz Ruskich, Efcia ! 12.06.11, 12:54
              Przedstawilas wlasnie sposob myslenia Rosjanina, jako "chinski".
              "Nawet zbrodniarze tworzyli historie Rosji".

Na ocene Jelcyna (nie, zebym go uwielbial) jest za wczesnie.
              Przeciwstawianie go Putinowi, to zabieg czysto propagandowy.
              Putin wykorzystal dobra dla Rosji koniunkture, ale mocne watpie w jego charyzme.
              Nawet Brezniew by poradzil.
              • eva15 Nie rozumiesz, co piszę, borrcia 12.06.11, 13:32
                ja tylko wytknęłam Herr 7 rozdwojenie jaźni. To on oburza się na celebrowane Jelcyna czy Gorbiego, a jednocześnie pochwal to samo odnośnie Chin i chińskch przywódców.

> Na ocene Jelcyna (nie, zebym go uwielbial) jest za wczesnie.
                > Przeciwstawianie go Putinowi, to zabieg czysto propagandowy.

Ty jesteś przewrotny, to wiadomo. Ale na mnie to nie działa, powinieneś to powoli zauważyć.
                To, co Jelcyn rozwalił, posklejał na tyle na ile się dało Putin.

> Putin wykorzystal dobra dla Rosji koniunkture, ale mocne watpie w jego charyzme

Bla, blaa. Zobacz sobie jakie były ceny surowców gdy Putin doszedł do władzy i kiedy zaczęy rosnąć. Podpowiem - podczas jego 2. kadencji.
                Co do charyzmy - masz inne zdanie niż Rosjanie i Zachód o Putinie.

> Nawet Brezniew by poradzil.

Miał swoją szansę i CO? Ba, był władcą znacznie bardziej absolutnym, mógł więc duuuużo więcej.
                • igor_uk Re: Nie rozumiesz, co piszę, borrcia 12.06.11, 14:42
                  Ewa,rola Brezniewa,a przedwszystkim ,jako bardzo skutecznego polityka,jest malo znana.Z Brezniewym okazalo sie tak,jak ze sportowcem,ktory mial swietny poczatek kariery ,ale nie wyczul,kiedy trzeba bylo odejsc i wszysci zapamietali tylko starego,nic nie potrafiacego ramola.
                  Wladca absolutnym nie byl,to rowniez jest mit. Po Chruszczowie bylo wprowadzono sporo mechanizmow,ktore mieli nie pozwolic powtorki z historii.I to dzialalo do konca istnienia ZSRR.Jak by bylo nie tak,to by moze i Gorbaczowowie poszlo by po innemu.
                  • eva15 Re: Nie rozumiesz, co piszę, borrcia 12.06.11, 15:00
                    W porównaniu z okresem stalinizmu Breżniew władcą absolutnym nie był, w porównaniu z dzisiejszą Rosją i owszem.
                    • igor_uk Re: Nie rozumiesz, co piszę, borrcia 12.06.11, 15:13
                      Ewa,moze kiedys o tym porozmowiamy wiecej,ale uprawnienia dzisiejszego Prezydenta Rosji sa wieksze,niz Sekretarza Generalnego KC KPZR.Nie zapominaj,ze uprawnienia Biura Politycznego byli bardzo duze - najwazniejszym bylo to,ze moglo bez wiekszych problemow i w kazdej chwile wymienic Brezniewa na kazdego innego. Z Prezydentem tak latwo nie pojdzie.
                      • mara571 ciekawy ten temat 12.06.11, 15:20
                        jakie uprawnienia konstytucyjne mial Sekretarz Generalny Generalny KC KPZR?
                        Z gory uprzedzam: nigdy nie czytalam Konstytucji ZSSR, wie serio pytam.
                        • igor_uk Re: ciekawy ten temat 12.06.11, 15:22
                          mara,a to dla czego cie to interesuje?czy to ma jakijs zwiazek z twoja fascynacja ruskimi prostytutkami?
                          • mara571 Re: ciekawy ten temat 12.06.11, 15:27
                            ten temat w przeciwienstwie do prostytutek mnie interesuje.
                            W PRL-owskiej bylo tylko o przewodniej sile PZPR, ale artykulow wskazujacych na szczegolna role pierwszego sekretarza czy Biura Politycznego nie bylo.
                            pl.wikipedia.org/wiki/Konstytucja_Polskiej_Rzeczypospolitej_Ludowej
                            • igor_uk Re: ciekawy ten temat 12.06.11, 15:58
                              Dobrze mara,odstawie na bok zlosliwosci,ale to nie znaczy ,ze ty odzyskala u mnie dawni szacunek.
                              Ty naprawda nic nie wiesz o ZSRR.W konstytucji ZSRR byl tylko zapis o przewodnie roli KPZR ,ale nic nie pisalo sie,zreszta i nie moglo byc napisano, o role Sekretarza Generalnego KC KPZR.Formalnie najwyzszym stanowiskiem w ZSRR bylo stanowisko -Przewodniczacego Prezydium Rady Najwyzszej ZSRR i tylko o tym w konstytucji byla mowa.
                      • eva15 Re: Nie rozumiesz, co piszę, borrcia 12.06.11, 19:36
                        Igor, jeśli dobrze pamiątam, wystarcza 2/3 parlamentu, by usunąć prezydenta. Putin przekazując ster Miedwiediewowi umiał zabezpieczyć na wszelki wypadek interesy państwa.
                        • igor_uk Re: Nie rozumiesz, co piszę, borrcia 12.06.11, 19:46
                          Ewa,przeciez o tym caly czas i pisze.Putin majc w garsci wiekszosc konstytucyjna w parlamencie,ma w garsci wszystko.I w cale nie musi byc Prezydentem,Premierem.Putin juz pokazal-zna zasady i trzyma sie ich mocno.W przeciwnym razie mial by teraz trzecia kadencje.
                          Obserwujac stosunki miedzy putinem i Miedwiedziewym,zauwazam co raz bardziej,ze oni robia sie podobnymi do siebie.Putin troche zjezdza z agresywnego tonu,Miedwiedziewu,z kolei ,przybywa metalu w glosie.Tak mi sie wydaje,ze to znak dla zainteresowanych,kto bedzie kandydowac na nastepna kadencje.
              • igor_uk Re: Nie znasz Ruskich, Efcia ! 12.06.11, 14:36
                borcia,ale twoja znajomosc ruskich,to mnie zazwyczaj powala.
                W czym dla Putina byla dobra koniunktura?
                Borcia,tylko uwaznie daj odpowiedz na to pytanie,poniewaz to,ze ceny ropy wzrosli,dla mnie nie przejdzie-znam doskonale dynamike i chronologie rosta cen na rope i gaz.
                • borrka Dobrze, Igorek ! Nie mowmy o ropie. 12.06.11, 14:46
                  Kazdy kryzys sie kiedys konczy, to i rosyjski wreszcie zlagodnial.
                  Ja nie uwazam Waniek za idiotow, niezdolnych sterowac gospodarka.
                  To skutek pracy setek, czy tysiecy specjalistow roznego stopnia.

Gdyby zamiast Putina na czele FR postawic babuszke (bezzebna) z Miedwiedkowa, tez odnioslaby sukces.
                  • igor_uk Re: Dobrze, Igorek ! Nie mowmy o ropie. 12.06.11, 14:59
                    borcia.masz skleroze? Nie pamjetasz gdzie byla Rosja w 2000 roku? Jak chcesz,to moge cie przypomniec.
                    • johnny-kalesony Re: Dobrze, Igorek ! Nie mowmy o ropie. 12.06.11, 15:04
                      A pamiętasz, ile wtedy kosztowała baryłka? Ja przypominam sobie cenę 10$.

Pozdrawiam
                      Keep Rockin'
                      • igor_uk Re: Dobrze, Igorek ! Nie mowmy o ropie. 12.06.11, 15:14
                        kalesony -kiedy wtedy,
                      • borrka Igorek kokietuje. 12.06.11, 15:16
                        Surowce odgrywaja olbrzymia role w gospodarce Rosji.
                        Nie tylko pozytywna - Rosjanie okazali sie dosc bezradni wobec Dutch disease - moze za duzy kraj.
                        Matuszka, to jednak nie Norwegia.

Aby sprawiedliwie ocenic zmiany w Rosji, trzeba wiedziec, co bylo w 1991. 2001 i co mialo byc
                        w 2011.
                        Ja wiem.
                      • mara571 to bylo 2 lata wczesniej 1998 12.06.11, 15:28
                        w 2000 juz skoczyla na 27..
                  • eva15 Leninowska postawa borrci 12.06.11, 15:02
                    borrka napisał:

> Gdyby zamiast Putina na czele FR postawic babuszke (bezzebna) z Miedwiedkowa, tez odnioslaby sukces.

Ha, ha, masz prawdziwie leninowską postawę. Dodaj jeszcze, że babuszka musiałaby być kucharką.
                    • borrka Podstawa, to pochodzenie spoleczne. 12.06.11, 15:19
                      Kucharka z awansu - corka kolchoznika z okolic Tambowa i komsomolki z BAM-u..
                      • borrka Do Moskwy trafila, jako Naszystka. 12.06.11, 15:21

• igor_uk Re: Leninowska postawa borrci 12.06.11, 15:20
                      Ewa,borcia nie musi dodawac,ze kucharka.Przeciez on napisal,ze babka jest bezzebna,a to juz kwalifikuje ta babke do bycia kucharka,poniewaz w Rosji,kraju powszechnego glodu,tylko bezzebna babka ma sznase na prace kucharki.To robi sie dla tego,ze by nie podjadala miesa oligarcham i Putinu.
                      • eva15 Re: Leninowska postawa borrci 12.06.11, 16:37
                        igor_uk napisał:

> Ewa,borcia nie musi dodawac,ze kucharka.Przeciez on napisal,ze babka jest bezze
                        > bna,a to juz kwalifikuje ta babke do bycia kucharka,poniewaz w Rosji,kraju pows
                        > zechnego glodu,tylko bezzebna babka ma sznase na prace kucharki.To robi sie dla
                        > tego,ze by nie podjadala miesa oligarcham i Putinu.

Ha, ha, no ale wódkę wyżłopać im może...

• igor_uk Re: Leninowska postawa borrci 12.06.11, 16:42
                          Ewa,przeciez wsrod bystrzakow powszechnioe jest wiadomo,ze w Rosji moze zabraknac wszystkiego,tylko nie wodki.Wodka dla ruskiego,jak tlen i nawet najgorszy dyktator wodki dla babki bezzebnej nie bedzie zalowac.
                          • igor_uk Re: Leninowska postawa borrci 12.06.11, 16:44
                            Aha,Ewa,czy juz rozumiesz historie Rosji? Tam nizej cos jebkretacz cie probuje uswiadomic.
                            • eva15 Re: Leninowska postawa borrci 12.06.11, 18:18
                              Igor, świadomie nie czytam każdego jego wpisu, robię to tylko wybiórczo, na więcej szkoda mi czasu.
            • eva15 Re: Rozdwojenie jaźni 12.06.11, 12:58
              korekta:
              model kitajski
            • jk2007 Evo, nie rozumiesz historii Rosji 12.06.11, 13:06
              eva15 napisała:
              > Ty masz niezłe rozdwojenie jaźni. Z jednej strony oburzasz się na celebrowanie w Rosji Jelcyna czy Gorbiego przez obecne władze, z drugiej zalecasz modej kitajski, który celebruje wszystkich swoich przywódców, włącznie z największymi mordercami narodu.

В Рoccии мoгyт быть caмые рaзличные пaртии, идеoлoгии и пoлитики; вoпрoc не в тoм, кaк oни нaзывaютcя и чтo иcпoведyют, a в тoм, нacкoлькo oни aдеквaтны cyдьбе и cтилю рyccкoй иcтoрии, oриентирoвaннoй (в cвoей визaнтийcкoй yкoрененнocти) нa имя и пoнятие «цaрь». Вcя иcтoрия рyccких бyнтoв и ревoлюций еcть иcтoрия зaмены цaрей цaрями, пoтoмy чтo прoтив легитимнoгo цaря в Рoccии мoг cтoять тoлькo цaрь – вcё рaвнo, в кaкoм. Стaлин пoнял этo кaк никтo и пocле тoгo кaк бoльшевики c гебрaиcткими кoрнями yничтoжили caмoдержaвие, вoccтaнoвил егo в нoвoм oбличии. В этoм cмыcле Гoрбaчев и Ельцин не прocтo рaзрyшили Сoветcкий Сoюз, нo и лишили cмыcлa рoccийcкyю иcтoрию, выcтaвив её в небывaлoм и невooбрaзимoм для нее cocтoянии импoтентнocти.
              martinis09.livejournal.com/146824.html#cutid1
            • herr7 Chińczycy nie mieli swojego Jelcyna.... 12.06.11, 17:29
              Natomiast czczą Mao, gdyż przywódca ten miał niekwestionowane zasługi, choćby w wyzwoleniu Chin od Japonii. Mao nigdy też nie pozwolił na podział Chin, tak jak Jelcyn na podział ZSRR. Jeżeli Pani nie pamięta tej w sumie niedawnej historii, to przypominam. Jelcyn uknuł intrygę mającą na celu obalenie Gorbaczowa na drodze rozwiązania ZSRR. W końcu, Gorbaczowowi cały czas się marzyło stanowisko prezydenta ZSRR. W ten sposób "pozbyto" się Gorbaczowa, a przy okazji milionów rdzennych Rosjan zamieszkujących pozostałe republiki radzieckie. Obecny reżim buduje Jelcynowi pomniki, jakby zapominając że "nagradza" tym samym człowieka, który w historii Rosji był większym renegatem niż Dymitr Samozwaniec. To po prostu pokazuje, jak bardzo oderwana jest obecna rosyjska elita od swojego narodu i państwa.
              Tekst ten jest polemiką z rosyjską tradycją "kalania" własnej historii. Udaje Panie, że tego nie zrozumiała. Przy swoim szacunku do tradycji i własnej historii, Chińczycy nie wznoszą jednak pomników ostatniemu cesarzowi Chin (marionetce). W tym właśnie różnią się od Rosjan.
              • eva15 Re: Chińczycy nie mieli swojego Jelcyna.... 12.06.11, 18:17
                Mao utopił Chiny w morzu krwi i cofnął do epoki kamienia łupanego w imię swojej obłędnej ideologii. Dopiero odejście od tej ideologii otworzyło Chinom możliwości rozwoju. Mimo to Mao ma nadal pomniki.

O Jelcynie dyskutować nie będę, bo tu jak rzadko się zgadzamy.
                • jk2007 Re: Chińczycy nie mieli swojego Jelcyna.... 12.06.11, 18:20
                  eva15 napisała:
                  > Mao utopił Chiny w morzu krwi i cofnął do epoki kamienia łupanego w imię swojej obłędnej ideologii.

Evo, znowu palnelas glupote, moze podasz jakies zrodlo?
                • herr7 Re: Chińczycy nie mieli swojego Jelcyna.... 12.06.11, 18:32
                  Pani jednego nie rozumie. Tradycją Chin jest konfucjanizm, którego sedno sprowadza się do nie kwestionowania autorytetów oraz podległości wynikającej z hierarchii. Mao tego nie zmienił, gdyż nie był w stanie. Oficjalnie chińskie władze mówią o rewolucji kulturalnej, jako o wypaczeniach. To prawda, że zginęły miliony ludzi, ale wcześniej zginęły też miliony w wyniku japońskiej okupacji. Gdyby Chińczycy zakwestionowali Mao, postąpiliby dokładnie tak samo, jak Gorbaczow kwestionujący najważniejsze zasady na których opierał się ZSRR, w tym rolę rewolucji październikowej. Skutki tego znamy. Chińczycy dokładnie obserwowali pierestrojkę i sądzę, że postanowili się rozprawić z rewoltą studencką wiedząc, że może się to skończyć rewolucją i milionami ofiar. Gorbaczowska pierestrojka skończyła się krwawymi wojnami w Czeczenii (i nie tylko), rozbiciem społeczeństwa, depopulacją Rosji, Ukrainy i paru jeszcze innych republik, plagą narkomanii. W sumie liczba ludzi, którzy zginęli w wyniku konfliktów etnicznych, narkomanii, plagi pijaństwa czy w skutek samobójstw zamknie się liczbą kilku milionów. Jeżeli dodamy do tego skutki pośrednie - np. spadek liczby urodzeń, to będzie kilkanaście milionów. Taka Ukraina poniosła większe straty niż podczas Wielkiego Głodu.
                  • eva15 Re: Chińczycy nie mieli swojego Jelcyna.... 12.06.11, 18:42
                    herr7 napisał:

> To prawda, że zginęły miliony ludzi, ale wcześniej zginęły też miliony w wyniku japońskiej okupacji.

Ano fakt, japońskie mordy niewątpliwie relatywizują a nawet może i znoszą masowe mordy Mao. Nie pomyślałam o tym.

> Gdyby Chińczycy zakwestionowali Mao, postąpiliby dokładnie tak samo, jak Gorbaczow kw
                    > estionujący najważniejsze zasady na których opierał się ZSRR, w tym rolę rewolu
                    > cji październikowej.

Bingoo! Dokładnie z tej samej przyczyny Putin nie podważa Jelcyna i Gorbiego, choć zapewne ma o nich jak najgorsze zdanie - to po nich musiał sprzątać i zbierać resztki do kupy. Ale najwyraźniej wykazał się kunfucjańskim rozumem. Pewnie dlatego, że ćwiczy judo (ha, ha). No i podobnie jak Chińczycy wyciągnął wnioski z upadku ZSRR.
                    Kilkakroć pisałam, że Putin dlatego "czci" Jelcyna i Gorbiego, by unijknąć dalszych rozłamów i pęknięć historycznych, tego ciągłego babrania się we własnych ranach i wzajemnego obwiniania, to bardzo nieefektywne.

O Gorbim też dyskutować nie będę, bo mam o nim podobne zdanie jak o Jelcynie, a nawet może i gorsze, wszak był trzeźwy.

Skutki tego znamy. Chińczycy dokładnie obserwowali pierest
                    > rojkę i sądzę, że postanowili się rozprawić z rewoltą studencką wiedząc, że moż
                    > e się to skończyć rewolucją i milionami ofiar. Gorbaczowska pierestrojka skończ
                    > yła się krwawymi wojnami w Czeczenii (i nie tylko), rozbiciem społeczeństwa, de
                    > populacją Rosji, Ukrainy i paru jeszcze innych republik, plagą narkomanii. W su
                    > mie liczba ludzi, którzy zginęli w wyniku konfliktów etnicznych, narkomanii, pl
                    > agi pijaństwa czy w skutek samobójstw zamknie się liczbą kilku milionów. Jeżeli
                    > dodamy do tego skutki pośrednie - np. spadek liczby urodzeń, to będzie kilkana
                    > ście milionów. Taka Ukraina poniosła większe straty niż podczas Wielkiego Głodu
                    > .
                    • herr7 Chińczycy nie czczą ostatniego cesarza.... 12.06.11, 18:59
                      Ostatni chiński cesarz nie jest chińskim bohaterem i nigdy nie będzie. Jelcyn jest bohaterem rosyjskiej elity, gdyż ta elita wszystko mu zawdzięcza - oszałamiające bogactwo, wpływy, słowem wszystko. Już o tym napisałem, to nie są ludzie którzy doszli do władzy w wyniku uporczywej walki, w której ryzykowaliby życie. Do władzy wyniósł ich przypadek. Gdyby nie ten przypadek to Putin byłby obecnie emerytowanym pułkownikiem KGB mającym do dyspozycji służbowe mieszkanie i maleńką daczę. Pozostali wielcy rosyjskiej polityki (lub opozycji) zajmowaliby podobnie podrzędne stanowiska. Ich wszystkich stworzył Jelcyn. Gdyby zaczęli na niego pluć to tak, jakby pluli na własnego ojca chrzestnego. Problem jedynie w tym, że Jelcyn nawet po śmierci nie zyskał na popularności. Dlatego te jelcynowskie celebracje wzbudzają wśród Rosjan jedynie złośliwe komentarze...

PS
                      Jakoś Pani nie jest w stanie przyjąć do wiadomości, że obrona obecnego systemu politycznego w Rosji to naprawdę sprawa beznadziejna. Putina nie da się dłużej bronić, jako męża stanu...
                      Znacznie ciekawsze w tym wątku jest co innego. Mianowicie, dlaczego rosyjska elita zwleka z odkryciem kart? Sądzę, że to jest naprawdę intrygująca sprawa...
                      • jk2007 Re: Chińczycy nie czczą ostatniego cesarza.... 12.06.11, 19:06
                        herr7 napisał:
                        > Znacznie ciekawsze w tym wątku jest co innego. Mianowicie, dlaczego rosyjska elita zwleka z odkryciem kart? Sądzę, że to jest naprawdę intrygująca sprawa...

rosyjska elita? raczej transnacjonalna
                      • eva15 Re: Chińczycy nie czczą ostatniego cesarza.... 12.06.11, 19:18
                        > Jakoś Pani nie jest w stanie przyjąć do wiadomości, że obrona obecnego systemu
                        > politycznego w Rosji to naprawdę sprawa beznadziejna. Putina nie da się dłużej
                        > bronić, jako męża stanu...

NIC nie wskazuje na to, że jakaś niewidzialna dotąd ręka usunie Putina z kręgów władzy. Podobnie jak NIC nie wskazywało na to, że Miedwiediew odda w marcu Gruzji Abchazję i Ostię w zamian za zgodę na wejście do WTO. Możesz sobie dalej snuć swoje hipotezy, czas i te kolejne szybo zweryfikuje.

> Znacznie ciekawsze w tym wątku jest co innego. Mianowicie, dlaczego rosyjska e
                        > lita zwleka z odkryciem kart? Sądzę, że to jest naprawdę intrygująca sprawa...

Ta "rosyjska elita" to jakiś eufemizm, ale mniejsza o to.

P.S. Mam prośbę - możesz się do mnie zwracać per "Ty"? Jak pisałam swoją wojnę o "Pan/Pani" na forum dawno już przegrałam, więc nie widzę powodów do robienia wyjątków. Poza tym, to chyba w sumie wcale nie takie złe to "tykanie". Na niemieckich forach od "Pan/Pani" i ciągłej wymiany uprzejmości jest tak sztywno jak na uroczystym pogrzebie.
                        • herr7 Re: Chińczycy nie czczą ostatniego cesarza.... 12.06.11, 19:38
                          Putin jest wieczny, ale Rosja wieczna nie będzie. Rozkład jest szybszy niż myślałem jeszcze pół roku temu. Zabiegi wokół Osetii Południowej i Abchazji. Otóż mamy nagłą śmierć abchaskiego lidera, w rosyjskich mediach pojawiły się informacje nt. konfliktu terytorialnego z Abchazją, a lider Południowej Osetii popadł w niełaskę - rosyjskie media zaczęły pisać o jego nieczystych interesach.
                          Z drugiej strony mamy Saakaszwili, który podobno pod presją Amerykanów zgodził się na rezygnację ze swoich roszczeń względem Rosji. Teraz Rosja ma wejść do WTO. Rodzą się pytania, dlaczego (lub czy) Saakaszwili się zgodził oraz, co jest znacznie ważniejsze, dlaczego Amerykanie stali się nagle zwolennikami wpuszczenia Rosji do WTO? Odpowiedź na drugie pytanie wydaje się oczywista - Rosja wchodzi na fatalnych warunkach np. rezygnuje ze wspierania swojego zacofanego rolnictwa oraz nowoczesnych technologii przez państwo. Będzie to mógł robić jedynie prywatny biznes. Co to oznacza? Ano, to, że Rosja stanie się półkolonią Zachodu, a także Chin. Wyjaśnię jedną rzecz. Rosja ma największy areał ziem które nie są a mogą być wykorzystane rolniczo. Nie trzeba być wielkim strategiem żeby przewidzieć, że jest to niezwykle ważny atut. Drugi aspekt. Rosja ma ogromne zasoby słodkiej wody, której również będzie brakować, przede wszystkim rolnictwu.
                          Wejście do WTO na tak wynegocjowanych zasadach oznacza, że Rosja z atutów praktycznie rezygnuje, dla doraźnych korzyści rządzącej elity. Czyż takie warunki nie równają się zdradzie stanu?
                          • eva15 Re: Chińczycy nie czczą ostatniego cesarza.... 12.06.11, 19:52
                            Daj mi najpierew POWAZNY, rzetelny link o tych fatalnych warunkach wejścia Rosji do WTO. Właśnie dlatego tak długo to wchodzene trwa, że Rosja nie zgadzała się na te fatalne warunki. Zapewne tu i ówdzie ustąpiła, ale tu i ówdzie musiał też ustąpić Zachód - na tym polega negocjonowanie. Nie znam ostatnich ustaleń, widzę, że Ty je znasz, więc zapewne masz poważnego linka. Zaznaczam, że prawd objawionych "Utra" do grupy poważnych nie zaliczam.
                            • herr7 Re: Chińczycy nie czczą ostatniego cesarza.... 12.06.11, 19:55
                              To było jedno z pytań lidera komunistów do Putina podczas jego dorocznego expose. Powinno być na stronie rosyjskiej Dumy. Czy sądzisz, że Amerykanie stali się takimi miłośnikami Rosji, skoro ten kraj zwalczają, jak to robili podczas zimnej wojny?
                              • igor_uk Re: Chińczycy nie czczą ostatniego cesarza.... 12.06.11, 20:01
                                herr,zbyt malo znasz dokumentow,a zbyt duzo czytasz publicystyki.W tym twoj problem.
                                • herr7 Re: Chińczycy nie czczą ostatniego cesarza.... 12.06.11, 20:03
                                  Do dokumentów nie mam dostępu, chyba że tych które są w internecie.
                                  • igor_uk Re: Chińczycy nie czczą ostatniego cesarza.... 12.06.11, 20:12
                                    polecam cie to.
                                    Cala chronologia (zaczynajac od 2001 roku i po dzis),wszystko co dotyczy wstapienie Rosji w WTO,wlacznie z biezacymi problemami,wzgledem wplywu ich na rozmowy.

A to motto:
                                    "Рoccия риcкyет oкaзaтьcя нa зaдвoркaх ycтaнoвленных нoвых, пocткризиcных прaвил мирoвoй тoргoвли, еcли не cтaнет членoм ВТО"
                              • eva15 Re: Chińczycy nie czczą ostatniego cesarza.... 12.06.11, 20:03
                                Mnie chodzi o poważne analiyz ekonomiczne - takie z zza i przeciw, bo tylko wtedy mogę sobie wyrobić własną opinię.
                                Naturalnie, że USA będą nadal Rosję zwalczać a także liczyć na podbój ekonomiczny via WTO. Ale, jest jedno poważne ale: Rosja, jeśli chce się rozwijać, musi się wystawić na konkurencję z zewnątrz, bez tego z modernizacji NIC nie będzie, kraj będzie trwał w błogim uśpieniu pod deszczem petrodolarów. Tyle, że otwarcie musi być kontrolowane i wspomagane okresami przejściowymi, nie szokowe jakw PL. Dlatego interesują mnie warunki jakie Rosja sobie wywalczyła, to w nich sedno sprawy a nie w samym wejściu. Drugim plusem wejścia jest łatwiejsze inwestowanie rosyjskiego kapitału zagranicą - też konieczne dla rozwoju ekonomicznego oraz dla utrzymania pozycji państwa.
                                • eva15 Re: Chińczycy nie czczą ostatniego cesarza.... 12.06.11, 20:07
                                  Chiny po 15 latach zabiegów zostały wreszcie w 2001 r. przyjęte do WTO, dało im to ostrego kopa gospodarczego do przodu. Jeśli Rosja zrobi to mądrze, to powinno to i ją stymulować.
                                • herr7 konkurencja jest potrzebna.... 12.06.11, 20:10
                                  ale państwo musi być sprawne i mieć klarowną politykę. Póki co mam wrażenie, że Rosja miota się między skrajnościami. Czytałem krytyczny artykuł na ten temat w "Niezawissimoj Gaziete". Otóż jego autor, Michaił Dieliagin zarzucał władzy, że Rosja nie ma przygotowanych kadr, które potrafiłyby walczyć o rosyjskie interesy w WTO. Z drugiej strony, obecna retoryka Putina wskazuje na to, że Rosja do WTO nie wejdzie.
                                  • igor_uk Re: konkurencja jest potrzebna.... 12.06.11, 20:14
                                    herr7 napisał: Czytałem krytyczny artykuł na ten temat

Wlasnie o to mnie i chodzilo.
                                  • eva15 Re: konkurencja jest potrzebna.... 12.06.11, 20:17
                                    No właśnie, ja od dawna już mam podejrzenie, że główną przeszkodą w wejściu Rosji do WTO jest Putin. Stawia zbyt wiele warunków i zbyt uparcie walczy o interesy Rosji. W każdym razie takie wrażenie odniosłam słuchając swego czasu (jakiś rok temu) jego wypowiedzi o WTO oraz czytając komentarze zachodnie w wieklich wymaganiach Putina. To z całą pewnością nie jest łatwy partner do rozmów i do zrobienia w konia.
                                    Możliwe, że Rosja nie ma stosownych kadr wyszkolonych w WTO, ale mocno mnie to dziwi - przepychanki z WTO trwają już lata. Jest coś takiego jak learning by doing.
    • j-k Goria, adin wapros :) 12.06.11, 19:10
      Jak idzie budowa autostrad w Rosji

a zwlaszcza tej najwazniejszej : Petersburg-Moskwa-Jekatierinburg ?

bo ostatnio jakos stracilem rozeznanie.

A przeciez Rosja ma pieniadze.
      • igor_uk Re: Goria, adin wapros :) 12.06.11, 19:58
        Buduja sie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka